Uredništvo

  • Uredništvo

    22. 4. 2023  |  Družba

    »Prepričujejo nas, da so električni avtomobili edina inovativna ekološka rešitev«

    "Raziskujem in preverjam različne marketinške strategije, ki jih korporacije, politika, tehnokapitalistični vojni stroji preko medijev ponujajo kot rešitve iz okoljskih in drugih problemov, v katerih smo se znašli. V tem trenutku nas na primer prepričujejo, da so električni avtomobili edina inovativna ekološka rešitev, ekonomična alternativa mobilnosti, ki je povsem neproblematična za okolje."

  • Uredništvo

    21. 4. 2023  |  Politika

    Predsednik vlade / »Mogoče ste bili do zdaj hvaležni, da smo dajali obljube«

    "Nalog in potreb ljudi je ogromno, na pot, ki nas čaka, pa stopamo s polno odgovornostjo, Mogoče ste bili do zdaj hvaležni, da smo dajali obljube, zdaj nam bodo pa ljudje raje hvaležni za rezultate. To je pomemben zasuk v načinu komuniciranja in se ga bomo držali, dokler se ga bomo lahko. Ljudje pričakujejo, da bomo delali za prihodnost, in ne, da bomo spali na lovorikah iz preteklosti."

  • Uredništvo

    21. 4. 2023  |  Politika

    »Ali želi Slovenija prispevati k unipolarni viziji sveta, v kateri je prostor za eno samo velesilo?«

    "Slovenija bi z uspešno kandidaturo dobila sedež v edini mednarodni organizaciji, kjer se za skupno mizo še naprej pogovarjajo vse globalne velesile, ki se že dolgo ne morejo več zediniti niti glede dejstev, kaj šele njihovih interpretacij – ZDA, Kitajska in Rusija. Sedež v Varnostnem svetu ZN, ki izvaja naloge globalnega policista, pomeni sodelovanje v ključni debati mednarodne skupnosti ta hip, ki se zvaja na vprašanje: Kako preprečiti, da ZDA in Kitajska, ki sta vse bolj vkopani v svoji poziciji, sveta ne povlečeta v tretjo svetovno vojno? Če s kandidaturo uspe, bo pred Slovenijo odločitev, ali želi v svetu delovati kot dobro naoljen glasovalni stroj ZDA ter prispevati k unipolarni viziji sveta, v kateri je prostor za eno samo velesilo. Alternativno se slovenska diplomacija lahko odloči za obuditev svoje davno uspavane globalne zavesti in podporo agendi globalnega juga, ki poskuša razvojni zaostanek nadomestiti v povezovanju z vsemi razpoložljivimi partnerji, tudi s tistimi, ki jih zahod v črno-beli viziji sveta slika kot maligne."

  • Uredništvo

    19. 4. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine: ČRNI MESECI

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 21. aprila, dalje, preverite, zakaj pišemo o črnih mesecih vlade Roberta Goloba. Avtor fotografije na naslovnici je Luka Dakskobler, za oblikovanje pa je poskrbel Ivian Kan Mujezinović. Tokrat tudi arhitekturna priloga Bivanje, v kateri obravnavamo izgorelost nepremičninskega trga in še mnogo več zanimivega, poglobljenega in aktualnega branja.

  • Uredništvo

    19. 4. 2023  |  Politika

    Golob / »Vsi lobiji, kar jih je v Sloveniji, se bojujejo z vsemi silami proti temu«

    "Trije zakonski predlogi področju zdravstva so v uradnem postopku. Zakon o digitalizaciji, Zakon o ZZZS-ju in Zakon o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja imajo en sam cilj. Da bodo ljudje končno vedeli, kje konča njihov denar v zdravstvu. Hočemo zagotoviti popolno preglednost. Vsi lobiji, kar jih je v Sloveniji, se bojujejo z vsemi silami proti temu, da se zagotovi preglednost porabe denarja. Zato ker gre za skoraj pet milijard evrov, ki se danes porabljajo popolnoma netransparentno."

  • Uredništvo

    19. 4. 2023  |  Politika

    Ministrica za pravosodje / »Sodstvo načeloma nima pravice do stavke«

    "Dejstvo je, da je plačni sistem v pristojnosti ministrice za javno upravo in na koncu predsednika vlade. Kot resorna ministrica pa si drznem reči, da sem v unikatni vlogi, v kakršni ni noben drug minister. Zakaj? Ker nimam opraviti s sindikati javnega sektorja. Sodstvo nima svojega sindikata in načeloma nima pravice do stavke. Sodstvo je ena od treh vej oblasti. V našem ustavnem redu in z vidika mednarodnih standardov je sodstvo edina poklicna skupina, ki ima ustavno zagotovljeno materialno neodvisnost, ki jo je dolžna zagotavljati država. Verjamem in vidim, da sta predsednik vlade in ministrica za javno upravo to razumela in da začenjajo to razumeti tudi drugi člani vlade, ki mogoče v začetku te posebne situacije sodstva niso razumeli. Zato se strinjamo, da je trenutni položaj neustrezen in da ga je treba sanirati."

  • Uredništvo

    18. 4. 2023  |  Družba

    »Umetna inteligenca nas v nekem smislu dela bolj človeške, kot smo bili do sedaj« 

    "Morebiti je treba zato na stvari pogledati z drugega zornega kota in ugotoviti, da je skozi tehnološki napredek zadnjih stoletij človek postajal vse bolj odtujen od narave in svojega bistva; da z razvojem naprav, izdelkov ter proizvodnih procesov ni nujno dobil bolj polnega, bolj 'svobodnega' življenja, temveč je tudi sam vse bolj postajal zgolj 'izdelek', gorivo v planetarnem mehanizmu »rasti«; da je sploh v času napredujoče avtomatizacije v svojem vsakdanu tudi sam postajal nekakšen avtomat, vpet med nenehno produkcijo in zasilno regeneracijo, ki ima vse manj vpliva na okoliščine in koordinate lastnega bivanja."

  • Uredništvo

    18. 4. 2023  |  Kultura

    »National Geographic je orožje za množično vizualno uničevanje«

    "99 odstotkov fotografij, ki jih vidimo, so fotokopija realnosti. V času podobe so ljudje zmeraj bolj vizualno nepismeni. Vrhunec vizualne nepismenosti je revija National Geographic. Zlorabljajo neizobražene množice in jih prepričujejo z lažjo, da je fotografija realnost. Fotografija je reprezentacija realnosti. National Geographic je orožje za množično vizualno uničevanje. In to zavestno. Z izborom, ki ga naredijo glavni uredniki, izbrišejo vsako fotografsko pisavo, izničijo identiteto vsakega fotografa. Izenačujejo vsa dela, tako da ustvarjanje predelajo v “mass product”. Ta globalni parni valjar seje popolnoma zahodni pogled na preostali svet. Najbolj subverzivna diktatura sodobnega časa je vizualna."

  • Uredništvo

    19. 4. 2023  |  Družba

    Ko meščani »posvojijo« gredice okoli dreves in jih uredijo po svoje

    Spomladanski meseci na vrtove ponovno privabijo številne vrtičkarje. Povečan interes za delo na vrtu je opazen tudi v mestih, kjer marsikdo nima svojega vrta, ki bi ga lahko obdeloval. Dunaj z inovativno pobudo tudi njim omogoča, da se lotijo vrtnarjenja in hkrati pomagajo soustvarjati zeleno podobo mesta.

  • Uredništvo

    17. 4. 2023  |  Politika

    NSi / »Desnica bo zmagala naslednje volitve, če bo Anže Logar prevzel SDS«

    "Desnica bo zmagala naslednje volitve, če bo Anže Logar prevzel SDS. Če pa bo Logar za Janšo to, kar je Medvedjev za Putina, se pravi, da bo ustanovil satelitsko stranko, katere namen bo skozi stranska vrata ponovno spraviti Janšo na položaj predsednika vlade, pa tega ne bomo kupili niti mi in še manj ljudje."

  • Uredništvo

    17. 4. 2023  |  Družba

    »Ni vsaka zdravstvena ustanova enaka drugi zdravstveni ustanovi«

    "Reforma zdravstva je seveda nujna, ampak moramo se zavedati, kje smo, da lahko vemo, kam gremo. Ali vsaj, kje si želimo biti. Ker ni vsaka zdravstvena ustanova enaka drugi zdravstveni ustanovi. Ohranimo regijske bolnice, ampak samo v tistem delu, v katerem so dobre. Tudi če so samo dobre hiralnice, ker tudi te potrebujemo. Ampak ključno je, da pacienti in njihovi svojci vedo, kaj so. Kje je upanje in kje ga ni. In da tudi tam, kjer ga ni, pacient dobi človeka dostojno oskrbo, tudi če je to samo kozarec vode."

  • Uredništvo

    18. 4. 2023  |  Kultura

    Švicarija je postala Batičerija

    V MGLC Švicarija je do 7. maja na ogled projekt Batičerija, ki so ga v letu 2022 razvijali študentke in študenti Naravoslovnotehniške fakultete, Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje pod mentorstvom Borisa Beje. Raziskovali so, kateri likovni elementi in vsebinski poudarki Batičevih del jih osebno nagovarjajo. Razstava predstavlja izbor zaključenih študentskih projektov.

  • Uredništvo

    16. 4. 2023  |  Svet

    »V avtoritarnih režimih je iskanje kompromisa razumljeno kot osebna šibkost voditelja«

    "Da se v vojni lahko začnejo pogovori o njeni začasni prekinitvi (prekinitev ognja, premirje) ali končanju (mirovna pogajanja), je nujen nastanek specifičnih političnih in vojaških pogojev med vojskujočimi ter njihovimi zavezniki ter podporniki. Prehod iz faze vojne v fazo pogajanj se zgodi, ko se bliža končni razplet vojaškega spopada v smislu zmage ali poraza v vojni, ko sta vojskujoči se strani popolnoma izčrpani, zmage ali poraza pa ni na obzorju, oziroma ko je pritisk ali prisila notranjih ali zunanjih akterjev močnejša kot volja vojskujočih se za bojevanje."

  • Uredništvo

    16. 4. 2023  |  Kultura

    »Preveč je tistih, ki so mišljenja, da smo Slovenci večinsko meščanskega porekla in ne kmečkega«

    "Velikokrat me je prizadelo, kadar so delali sezname najboljših slovenskih filmov in nanje nikoli niso uvrščali Cvetja v jeseni. Prepričana sem, da je bil razlog kmečka tematika. Preveč je tistih, ki so mišljenja, da smo Slovenci večinsko meščanskega porekla in ne kmečkega, kar smo v resnici. A pri filmu je treba pogledati vse, ne samo tematiko, tudi postavitev kadrov, režijo, igralce ... Mislim, da je Cvetje v jeseni dobro narejen film, največ po zaslugi režiserja Matjaža Klopčiča."

  • Uredništvo

    16. 4. 2023  |  Politika

    »Tolpa prevarantov, ki je ugrabila medije, je rezultat prepoznavne Janševe taktike«

    "Večina danes meni (skupaj z mano), da je treba javni medij prepustiti lastni usodi, torej tistim, ki ga sami ne uspevajo rešiti, njegovim zaposlenim. Tolpa prevarantov, ki je ugrabila medije in vanje vtaknila izmečke iz medijske kanalizacije, je rezultat prepoznavne Janševe taktike. Lahko bi rekli, da gre za njegov najuspešnejši politični podvig doslej, ki ga je izpeljal v relativno kratkem času. Podvig nosi vse značilnosti vodje samega: korupcijo, goljufije, manipulacije, slab okus, nizko stopnjo izobrazbe, nerazumevanje medijev, zlobo, vulgarnost. Res je danes RTVS – Janša sam, strankina medijska kanalizacija pa zdaj služi le kot pomožna črpalka. Povedano drugače, če bi se Janša umaknil iz javnih medijev, ne bi bilo dovolj prostora za korak nazaj: zunanjega financiranja kanalizacijske televizije ni več, kadrovska izčrpanost zaradi 'pomoči' javnim medijem pa bo prispevala k hitri smrti teh medijev. Vse to v pričakovanju in upanju, da javni medij ne more in ne sme propasti .."

  • Uredništvo

    16. 4. 2023  |  Politika

    »Vodja mora znati poslušati, okoli sebe mora zbrati še bolj pametne od sebe in mora biti ponižno skromen«

    "Počasi bomo upihnili prvo svečko. Svečko svobode, svečko upanja in svečko nove politike. Pred malo manj kot letom dni smo se evforično poslovili od Janeza Janše in Robertu Golobu v roke predali največji možni politični kapital. Bilo je darilo, za katero smo bili prepričani, da zna nadsposobni menedžer z njim ravnati skrbno, premišljeno in predvsem drugače od svojih predhodnikov."

  • Uredništvo

    14. 4. 2023  |  Politika

    Ko medijem uspe zrušiti liberalno vlado, pride na oblast Janez Janša

    "Mediji so pretekle dni – ob klasičnem – z velikim zanosom objavili tudi vstajenje stranke SDS – ki se je po javnomnenjskih raziskavah izenačil z Gibanjem Svoboda. Raziskave namreč ugotavljajo, da gibanju Svoboda priljubljenost naglo pada, opozicijski SDS pa se zvišuje," je v svoji kolumni na Valu 202 zapisal Marko Radmilovič. Dodal je, da liberalne vlade, ko se znajdejo na oblasti, nemudoma začnejo rušiti vsi mediji v državi. "Opozicijski, se pravi tisti, ki delujejo v orbitah okoli SDS, tako ali tako."

  • Uredništvo

    15. 4. 2023  |  Politika

    »Slovenija je v zadnjih dveh letih prišla pred zid« 

    "Slovenija je v zadnjih dveh letih prišla pred zid in tega se ljudje zavedajo bolj, kot so se politika, torej stranke opozicije, koalicije in predvsem vlada skupaj. Toda nezadovoljstvo ljudi se je umikalo upanju, ki so ga polagali v ukrepe nove pojanševske vlade. Začelo se je z zakonom o RTV in priča so bili Janševemu zakonodajnemu manevru, ki je v letu dni ljudem dokazal, da niti vlada niti koalicija na svojem skeletu nimata toliko mišic, da bi preplezali zid, ki ga 24 ur na dan in 7 dni na teden pred demokracijo države zida Janša."

  • Uredništvo

    15. 4. 2023  |  Politika

    »To je osnovni problem našega zdravstvenega sistema«

    "Skrajni čas torej je, da se absurdno 'franšizno zavarovanje' pomete na smetišče, saj dopolnilne zavarovalnice nimajo funkcije – predvsem vzvodov, s katerimi bi pripomogle k boljši in racionalnejši organiziranosti zdravstva, predvsem pa k povečevanju njegove 'produkcije'. Osnovni problem našega zdravstvenega sistema je namreč njegova premajhna produkcija glede na naše potrebe. Vzrok za to pa niso dopolnilne zavarovalnice, ampak dolgoletna nespametna zdravstvena politika, ki je prek svojega vzvoda, ZZZS, omejevala raven zdravstvene produkcije v javnem zdravstvu na raven, ki ni zadoščala potrebam bolnikov."

  • Uredništvo

    14. 4. 2023  |  Politika

    »Gre za pomemben premik na področju, kjer so si mnoge levosredinske vlade in koalicije že polomile zobe«

    "Vložitev zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je spominjala na tajno vojaško operacijo, lahko razumemo kot poskus prevzemanja pobude v zakonodajnem in političnem kontekstu. V tem delu lahko tudi razumemo napoved predsednika vlade, da bo vlada v nekaj dneh sprejela uredbo o zamrznitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri 35 evrih, da ne bi kakšni zasebni zavarovalnici padlo na pamet izkoristiti vmesno obdobje do sprejema zakona za dvig zavarovalnega davka. Kakšna bo končna usoda zavarovanja, se bo izkazalo po razpravi v državnem zboru, a nedvoumno ostaja, da obvezna zavarovalnina ne bo več materija zasebne sfere, kjer je vse podvrženo dobičku in zaslužku, ampak bo država s svojimi institucijami prevzela odgovornost za nekaj, kar že tako počne. Gre za pomemben premik na področju, kjer so si mnoge levosredinske vlade in koalicije že polomile zobe, medtem ko so politiki z nasprotnega političnega pola dopustovali na jahtah in golf terenih na eksotičnih otokih s pomembnimi lobisti in dobavitelji zdravstvene opreme."

  • Uredništvo

    14. 4. 2023  |  Družba

    »Izredna odpoved delovnega razmerja Miši Molk paše v kontekst desničarske deratizacije Televizije Slovenija«

    "Izredna odpoved delovnega razmerja Miši Molk paše v kontekst desničarske deratizacije Televizije Slovenija, ki jo s podporo generalnega direktorja RTV, neodpoklicljivega in nenadjebljivega Programskega sveta RTV, alt-right medijske greznice in opozicije na čelu z SDS pa do histerije našuntanega javnega mnenja izvaja direktor TVS."

  • Uredništvo

    13. 4. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / 20 let neuspešnih poskusov odprave dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 14. aprila, dalje, preverite, zakaj pišemo o tem, da smo imeli v Sloveniji 20 let neuspešnih poskusov odprave dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Avtor fotografije na naslovnici je Borut Krajnc, za oblikovanje pa je poskrbel Ivian Kan Mujezinović. 

  • Uredništvo

    13. 4. 2023  |  Politika

    »Amerika te dni doživlja enega od svojih zgodovinskih trenutkov«

    "Amerika te dni doživlja enega od svojih zgodovinskih trenutkov. Prvič v njeni zgodovini se je v kazenskem postopku znašel nekdanji predsednik. Ampak v nasprotju z večino opazovalcev me to dejstvo pušča precej hladnega. Zame zgodovinsko težo nosi predvsem spoznanje ameriške samovšečnosti. Ne da bi ga tako definirali tukajšnji opazovalci, seveda. Po tem, ko so nekatere druge (in še zdaleč ne zgolj avtoritarne) države z večjimi ali manjšimi političnimi pretresi za rešetke pošiljale svoje nekdanje državnike, če jih je sodišče spoznalo za krive, se prva demokracija na svetu ob tem pretresena križa. In obenem prvič v svoji skoraj 250-letni zgodovini slavi zmago načela enakosti slehernika pred zakonom. Pa bi ga lahko in bi ga morala že zdavnaj, če je tako demokratična, kot meni, da je."

  • Uredništvo

    13. 4. 2023  |  Ekonomija

    »Inflacija se upočasnjuje počasneje, kot bi si želeli«

    "Z nižjo stopnjo gospodarske rasti bomo živeli dalj časa, kot smo mogoče predvidevali. To je rezultat dejavnikov, s katerimi se soočamo. Ruska invazija v Ukrajini je samo še pospešila nekatere stvari, ki so se začele dogajati že prej, denimo, inflacija se je začela pred tem. Pa pandemija, iz katere še nismo čisto dobro izšli. Mislim, da veliko bolj sistematično prihaja do svetovne polarizacije gospodarstva. Geopolitični dejavniki postajajo vse pomembnejši. Čeprav se inflacija v zadnjem času nekoliko umirja, se upočasnjuje počasneje, kot bi si želeli. Predvsem se počasneje upočasnjuje del osnovne inflacije, ki ni neposredno vezan na energente in hrano. Očitno je, da bomo s to relativno višjo inflacijo v primerjavi z obdobjem pred izbruhom covida živeli še nekaj časa, to pa, jasno, marsikaj pomeni tudi za fiskalno politiko."

  • Uredništvo

    11. 4. 2023  |  Politika

    »Kapitalizem ne bo večen«

    "Kapitalizem ne bo večen, ker se že nekaj časa kopiči nezadovoljstvo, ta izjemna energija ljudi pa kliče k spremembi. A ta prehod bo, tako nas uči zgodovina, revolucionaren. Človeštvo brutalnega kapitalizma ne bo zdržalo; gonja za dobičkom, izkoriščanje okolja in ljudi, spodbujanje k potrošništvu zato, da eni kpičijo bogastvo."

  • Uredništvo

    11. 4. 2023  |  Kultura

    »Z anoreksijo sem se spopadala od petnajstega leta«

    "Umetnost nam daje možnost, da spregovorimo o neprijetnih temah, ki jih v vsakdanjem življenju na žalost marsikdaj ne moremo uspešno nasloviti, ker za to nimamo primernega časa in prostora. S tem besedilom sem to možnost izrabila, pa ne zato, ker bi mi bilo do osebne izpovedi, ampak ker se mi je zdelo prav, da med drugim opozorim tudi na motnje hranjenja, s katerimi se kot družba še vedno ne znamo odkrito spoprijeti, pa čeprav gre za bolezni, kot so vse druge – jasno je, kako jih je treba zdraviti, a vseeno ostajajo nekakšen tabu."

  • Uredništvo

    12. 4. 2023  |  Kultura

    Fanfara Station / Prvič v Ljubljani

    V Gala hali na Metelkovi bo 13. aprila ob 21. uri prvič v Ljubljani nastopila mednarodna zasedba Fanfara Station, ki  povezuje prvine severnoafriške (arabske) glasbe, elektronike in balkanskih trubačev. Neverjeten preplet slogov in žanrov ustvarja trojica v Italiji živečih glasbenikov z različnimi kulturnimi ozadji. Skupina je zmagovalka 12. izdaje nagrad Andrea Parodi 2019, najpomembnejšega natečaja v Italiji, posvečenega svetovni glasbi.

  • Uredništvo

    10. 4. 2023  |  Svet

    Kako nizko še lahko pade opozicija po tej blamaži, ki si jo je privoščila Kopriva?

    "Toda če debilizme internetnih marginalcev še lahko nekako ignoriramo, pa ne moremo ignorirati debilizmov poslancev. Niti opozicijskih poslancev. Resno: kako nizko še lahko pade opozicija po tej blamaži, ki si jo je privoščila Kopriva? Kako je mogoče, da so poslanski standardi padli tako nizko, da se poslanki zdi dopustno zastaviti poslansko vprašanje vladi v zvezi z nečim, kar je evidentno in že po zdravi pameti neresnično, neverjetno, nemogoče. Kako je mogoče, da si poslanka drzne izkoriščati mehanizem poslanskega vprašanja za nekaj, za kar si sama želi, da bi bilo res?"

  • Uredništvo

    10. 4. 2023  |  Družba

    Tehnologija, ki vzame človeško delo

    "Prihaja val, kjer bo veliko ljudi zmedenih. Številni so zmedeni že zdaj. Zmedeni so denimo regulatorji. Pripravljanje zakonodaje s področja umetne inteligence poteka že zadnjih nekaj let, ampak z dokaj umirjenim tempom. Trenutni val generativne umetne inteligence pa je vse skupaj zelo pospešil. Trenutno imamo več vprašanj kot odgovorov. Ne mislim, da bi bilo treba delati paniko, je pa treba nekatere stvari malo na novo premisliti."

  • Uredništvo

    10. 4. 2023  |  Politika

    »Noben predsednik vlade še ni doživel takšnih napadov«

    "Noben predsednik vlade sicer še ni doživel takšnih napadov: neki lažni komentator ga imenuje diktator, lažni novinarji preiskujejo vse, kar bi ga lahko pokopalo, Janša organizira populistične predstave z grožnjami vseh vrst, kjer se protestira proti čemur koli. Golobovi odgovori so pogosto najslabši element v igri. Tako tudi tisti, ki so ga volili, niti ne opazijo več, da se zelo dobro znajde na evropskih srečanjih, da tam ni surovi prostak kot Janša, da je uglajen, da je eleganten, zna jezik in se zna obnašati. Najbolj dobronameren nasvet bi bil, da si vzame nekaj časa za razmislek."