Uredništvo

  • Uredništvo

    3. 5. 2023  |  Kultura

    Gejevska fantazija o nacionalnih temah

    V Mini teatru bodo danes, 3. maja ob 17.00 premierno uprizorili epsko dramo ameriškega avtorja Tonyja Kushnerja Angeli v Ameriki v režiji Ivice Buljana. Drama prikazuje ameriško družbo v času Ronalda Reagana, v kateri se prepletajo intimne zgodbe in politični dogodki, realizem in fantastičnost, pri čemer sledi temačni zgodbi o epidemiji aidsa. Ta bolezen je leta 1986 končala življenje Roya Cohna, brezobzirnega odvetnika, ki je bil McCarthyjev učenec, homofob, rasist, "nasilnež, strahopetec in žrtev." Kushner ga postavi kot enega od triindvajsetih likov, ki jih igra osem igralcev. 

  • Uredništvo

    29. 4. 2023  |  Politika

    Kako poškodovana je slovenska družba?

    Poleg redne tedenske številke je izšla tudi posebna edicija prispevkov k razumevanju časa. Nove Mladinine ALTERNATIVE ponujajo poglobljene tekste o aktualnih osebnosti in področnih strokovnjakov. Tokrat so razmišljanja delili Nika Kovač, Gorazd Kovačič, Barbara Rajgelj, Mladen Dolar, Mirjana Ule, Dragan Petrovec, Tatjana Bobnar, Dušan Keber, Jože P. Damijan, Anica Mikuš Kos, Rudi Rizman, Mateja Ratej, Vinko Möderndorfer in Jaša Jenull.

  • Uredništvo

    1. 5. 2023  |  Politika

    Lidija Jerkič / »Nekako grenek občutek je ob tem prvem maju«

    "Nekako grenek občutek je ob tem prvem maju. Pričakovanja so seveda vsakič večja, kot je realnost. Tega smo že navajeni. Ampak vendarle, premik v smeri, da bi bil kapital, premoženje oziroma zaslužki razdeljeni bolj enakopravno, se zdi, da se ne dogaja."

  • Uredništvo

    30. 4. 2023  |  Politika

    »Če imaš vojno na lastnem pragu, težko govoriš o miru«

    "Če imaš vojno na lastnem pragu, težko govoriš o miru, si ga pa seveda neizmerno želiš. Mir bo nastopil takrat, ko bo Putin umaknil vojsko. Če se Ukrajina preda, bo zasedena, naslednja bo katera druga država. Putinu je uspelo spraviti Švedsko in Finsko v Nato, uspelo mu je pospešiti oboroževanje sosednjih držav ter celotnega Nata in Evropske unije. Tudi v Sloveniji se je leta 1991 vojna končala z umikom JLA z našega ozemlja. Smo za to žrtvovali kakšen del našega ozemlja? Nismo. Niti ga ni kasneje Hrvaška."

  • Uredništvo

    30. 4. 2023  |  Družba

    Sašo Hribar / »Z vsem srcem sem se boril za odcepitev Slovenije od Jugoslavije«

    "Z vsem srcem, z vso častjo sem se boril za odcepitev Slovenije od Jugoslavije, kar sem nakazal že v letih prej, pa so me žal takrat sedanji osamosvojitelji preganjali in postavili pred sodišče kot nekoga, ki blati komunistično ureditev Socialistične federativne republike Jugoslavije."

  • Uredništvo

    29. 4. 2023  |  Politika

    »Evropa ni nikogaršnji vazal«

    "Evropa ni nikogaršnji vazal. Če je Evropa samozavestna in močna, je lahko velika demokratična sila. Na svetu ne obstaja drug prostor, na katerem bi bilo toliko ustavnih demokracij, ki svojim državljanom zagotavljajo temeljne pravice – tako socialne kot gospodarske. Na to smo lahko ponosni. Nismo vazal ne ZDA ne kogar koli drugega. V takšne izjave se ne bi smeli pretirano poglabljati. Od časa do časa vsak francoski predsednik reče, da Francija ni odvisna od Američanov. To sta počela že de Gaulle in Mitterrand, zdaj pa je to storil še Macron. Zato me njegove izjave niso presenetile. Že naslednji dan je sicer rekel, da so ZDA najtesnejši evropski zavezniki. Vsaka izjava, ki jo da kakšen predsednik zunaj svoje države, ni vedno povezana z mednarodno politiko. Včasih ima tudi precej zveze z notranjo politiko. In takšen vtis sem dobil tudi pri Macronovih besedah."

  • Uredništvo

    29. 4. 2023  |  Politika

    »Slovenska desnica spravo razume kot sredstvo za doseganje svoje lastne politične moči«

    "Tisto, za kar se slovenska desnica zavzema, namreč ni resnična sprava. Ampak nekaj, kar sama imenujem enostranska sprava: kolaborantom je treba odpustiti kolaboracijo, treba jih je izenačiti s partizani oziroma z vsemi tistimi, ki so se borili in umirali za svobodo."

  • Uredništvo

    28. 4. 2023  |  Politika

    Vera Jourova / »Slovenija je dober primer, na katerem lahko pokažemo ne najbolj pozitivno dogajanje«

    "Slovenija je dober primer, na katerem lahko pokažemo ne najbolj pozitivno dogajanje,. Financiranje mora biti transparentno in ne sme biti način za vplivanje na uredniško vsebino."

  • Uredništvo

    28. 4. 2023  |  Politika

    »Policijska ura je sinonim policijske države«

    "Policijska ura je namreč sinonim policijske države. Slednja v zgodovinskem pogledu velja za poslednje zatočišče absolutistične oblasti. Kulturni prelom s takim načinom vladanja se je formalno začel z razvojem moderne države. V kontinentalnem pravnem in moralnem, humanističnem izročilu Evrope je moderna država rezultat razvite pravne kulture in etike, vladavine prava in kakovostnega upravnega aparata, policije in celotne javne uprave."

  • Uredništvo

    26. 4. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / Smo čuteča bitja?

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 28. aprila, dalje, preverite, zakaj pišemo o tem, da bi kot bitja z razumom lahko razumeli, da mnogim živalim povzročamo trpljenje. Fotografija na naslovnici je delo Boruta Krajnca, za oblikovanje pa je poskrbel Damjan Ilić. 

  • Uredništvo

    27. 4. 2023  |  Politika

    Če ne bi prišlo do upora, se danes ne bi pogovarjali v slovenščini

    Mogoče se pri nas preveč pozablja, da smo mi bili takrat del zavezniške Evrope, ki se je borila proti nacizmu in fašizmu. NOB v Sloveniji in Jugoslaviji je bil del te zavezniške vojske, predstavnik zaveznikov v bazi je bil major William Jones. Pri Titu (Josip Broz - Tito) v Drvarju je bil med samim desantom sin angleškega premierja Churchilla (Winston Churchill). To se kar pozablja, Evropa temelji na tem, ta boj proti fašizmu in nacizmu je treba bolj poudariti. Takrat smo bili del enotnega boja Evrope in sveta!

  • Uredništvo

    27. 4. 2023  |  Ekonomija

    Bi lahko z diplomacijo končali vojno v Ukrajini?

    "Stagflacija je deloma posledica pandemije covida-19, zaradi katere so centralne banke leta 2020 trg preplavile z denarjem ter s tem leta 2022 sprožile inflacijo, deloma pa pretresov zaradi podnebnih sprememb. Podnebni šoki bi lahko bili letos še hujši, če se bo na Pacifiku razvil novi El Nino, kar je po besedah znanstvenikov precej verjetno."

  • Uredništvo

    27. 4. 2023  |  Kultura

    Ali je za igralca kaj drugače, če igra heteroseksualno ali homoseksualno vlogo?

    "Nekaj časa sem se spraševal, ali je za igralca kaj drugače, če igra heteroseksualno ali homoseksualno vlogo. Ljubezen je ljubezen, ne moreš je popredalčkati v levo ali desno, samo v drugačni obliki pride. Ali je brezpogojna in je človek predan, ali pa gre v neki odnos s figo v žepu, ali mu je bolj pomembna slika tega odnosa, ali pa dejanski odnos – vse to je morda povezano tudi s tem, da je zdaj veliko odnosov izjemno površinskih. Za moja leta bi zunanji, mogoče bolj konservativen opazovalec pripomnil, da zdaj je pa morda že čas za določene zadeve. Sami sebe lahko prinesemo okrog zaradi miselnosti, kaj bi se do zdaj moralo zgoditi in kaj vse bi že morali imeti."

  • Uredništvo

    25. 4. 2023  |  Družba

    Kako se med generacijami spreminjajo izkušnje slovenskega izseljenstva 

    "Vprašanja in izkušnje slovenskega izseljenstva se med generacijami spreminjajo. Pri mlajših generacijah je država učinkovitejša pri produkciji talentov za globalno okolje kot njihovem privabljanju. Nekdaj si je sicer zastavila postati mednarodno prepoznavno središče znanja in destinacija za globalne talente. Izhajala je iz vizije internacionalizacije, ki je nujna za razvoj in vzpostavitev globalnih odnosov in povezav v svetu. A ta mora biti del celostne vladne politike in celostnega nacionalnega pristopa, nastajati kot del dolgoročnega procesa, v partnerstvu med vsemi ključnimi resorji. V bitki za globalne talente nekatere države ta spoznanja že umeščajo v razvojne načrte in razvijajo sisteme podpore vrhunskega znanja in rok ne glede na poreklo."

  • Uredništvo

    25. 4. 2023  |  Kultura

    Ker zdaj tudi pesnice dobivajo nagrade, Slovenci ne bomo več narod pesnikov?

    "V začetku leta je neki avtor objavil članek, kjer je zaskrbljeno ugotavljal, da zato, ker po novem tudi pesnice dobivajo nagrade (konkretno Jenkovo nagrado), Slovenci ne bodo več narod pesnikov, temveč narod pesnic ali ranljivih pesnic, tako nekako se je izrazil. Članek so mu najprej zavrnili v časopisu Delo, in tako je pristal v reviji Demokracija in seveda smo se, ko smo izvedeli za ta članek, najprej gromko in dolgo časa smejali, ampak v resnici ni smešno. Gre za ta izjemni, tudi patetičen strah, da patriarhat ne bo vladal večno in povsod, zna se hitro razbohotiti, in že smo pri pravici do splava, odnosu do transspolnih oseb ... Vseeno mislim, da se ta nazadnjaški tok pri poeziji ne bo zgodil. Družba se spreminja in ozavešča, kaže interes za to, kar je bilo doslej v ozadju, številne pesnice, LGBT-pesnice in pesniki pa prihajajo s fantastičnimi literarnimi deli. Mogoče je vedeževanje avtorja tistega članka točno in bo tole tudi res postal, kot se je izrazil, narod pesnic, kar pa bi si po moje zaslužilo samo en velik aplavz, ali ne?"

  • Uredništvo

    26. 4. 2023  |  Družba

    Zelene oaze namesto betona

    "Mestne občine bi morale namesto podiranja dreves in gradnje manj potrebnih betonskih trgov, načrtovati izgradnje zelenih oaz sredi mestnih središč, ki bi omogočale večjo absorbcijo CO2 in hlajenje mestnih površin ob vse višjih temperaturah," so v sporočilu za javnost zapisali v Mladem forumu SD.

  • Uredništvo

    25. 4. 2023  |  Politika

    FOTO + VIDEO / Protest kmetov v Ljubljani

    Več utrinkov s protesta v fotogaleriji in videoposnetku spodaj.

  • Uredništvo

    24. 4. 2023  |  Politika

    »Oblast je tudi opozicija, ki vam diktira misli«

    "Oblast niso samo tisti, ki nam vladajo kot administracija. Oblast je tudi opozicija, ki vam diktira misli. Tudi njim se je treba upirati. Vsaj v tem smislu, da se ne pustite motiti."

  • Uredništvo

    25. 4. 2023  |  Politika

    »Če bi bile volitve danes, bi Svoboda še enkrat zmagala«

    "Recimo, da lahko verjamemo določenim javnomnenjskim projekcijam, ki kažejo, da so prišli na nekih 20 odstotkov podpore in se izenačili s SDS-om. Ampak kljub temu ocenjujem, da če bi bile volitve danes, bi Svoboda še enkrat zmagala. Predvsem zato, ker je spomin na dogajanje pod prejšnjo vlado še precej živ. Ne nazadnje se je to pokazalo tudi na jesenskih referendumih, kjer je bila zmaga za koalicijo kar pomembna in občutna, razmerje je bilo podobno, kot smo ga videli na aprilskih volitvah v DZ."

  • Uredništvo

    23. 4. 2023  |  Politika

    »Ne želimo si živeti v državi, v kateri so osnovne zdravstvene storitve privilegij«

    V Inštitutu 8. marec in Delavski svetovalnici podpirajo ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, obenem pa so proti temu, da se dobički zasebnih zavarovalnic kopičijo na hrbtu davkoplačevalcev oziroma "na račun krčenja zdravstvenih pravic ter javno dostopnih in brezplačnih storitev". 

  • Uredništvo

    23. 4. 2023  |  Politika

    Kaj je Golob povedal v obrambi pred Janšo 

    "V spopadu, bolje, obrambi pred Janšo v državnem zboru ob čudni in nenavadni interpelaciji v sredo (brez glasovanja in sklepov) je Golob izpadel kot lik, ki ga je politično vredno ohraniti, kajti alternativa bi bila, politično in družbeno gledano, mnogo slabša od tega, kar Sloveniji vlada zdaj. Tak je v obrambi tudi bil ključni Golobov argument. Povedal je, da je Janša interpelacijo zlorabil, da bi obračunal s civilno družbo. S tem, je dejal, se je pokazala razlika 'med tistimi, ki verjamemo v to, da je civilna družba sestavni del vsake civilizirane, demokratične in pravne države, in med tistimi, ki verjamejo samo v svojo resnico'."

  • Uredništvo

    23. 4. 2023  |  Kultura

    »Ni vsak konec vojne dober konec. Mi vemo, kaj pomeni dober konec vojne.«

    "Ja, nismo še prišli na vrsto zaradi ukrajinskega odpora. Ni nujno, da ste strokovnjak za geopolitiko, da razumete, da je Moldavija nepomembna, ima pa lego, ki bi omogočila Rusiji, da pridobi več vpliva v regiji."

  • Uredništvo

    23. 4. 2023  |  Politika

    »Vsak prihod na pozicijo prinese skušnjavo izkoriščanja moči in zamegli realnost«

    "Vsak prihod na pozicijo, ne glede na zvrst, prinese skušnjavo izkoriščanja moči in zamegli realnost. Prav tako (lahko) pride do zapiranja v ozek krog svetovalcev, ki branijo tudi neustrezne rešitve zaradi izogiba konfliktov, slabe volje in ugajanja vladarju." 

  • Uredništvo

    23. 4. 2023  |  Politika

    »Gre za poskus vzpostavitve populizma najslabše vrste«

    "To je morda najnizkotnejša žalitev javnosti doslej, a stvari so še neprimerno hujše. Gre za poskus vzpostavitve populizma najslabše vrste ob podpori osvojenih medijev, povzročitve popolnega kaosa in množične norosti, da bi se potem pojavil rešitelj in naredil red. Rupar bi bil pravočasno odstranjen, varuhi nacifašističnega reda bi se pojavili iz svojih lukenj s palicami, pravi lik pa bi pomiril strasti. Ta goreča želja po množičnosti govori najprej o oslabitvi SDS, ki očitno vlaga ogromno energije in sredstev v logistiko demonstracij. Rezultati bi se morali pokazati na referendumih, ki bi sledili, ko bodo mase zagotovljene. Predlogov za referendume že ni bilo več mesecev, kar pomeni, da v stranki izgubo volivcev jemljejo resno. Ker se v parlamentu ob trenutnem razmerju moči ne da narediti nič, je še najbolje interpelirati vlado in s tem dati priložnost nastopa na velikem odru največji lažnivki in največjemu lažnivcu med poslanci - imena so popolnoma nepotrebna, saj jih vsak prepozna. S tem kradejo čas vladi in parlamentu, kar je sedaj osnovna taktika SDS."

  • Uredništvo

    22. 4. 2023  |  Družba

    »Informativni program nacionalne televizije je zmeraj bolj podoben fuzbal tekmi«

    "Informativni program nacionalne televizije je v zadnjih treh letih zmeraj bolj podoben fuzbal tekmi. Izrazi kot uravnoteženost, pluralnost in objektivnost so zgolj paravan za spopad, poln drsečih štartov, prekrškov s hrbta in drugih manevrov iz bogate plejade umazanih potez. Od leve proti desni napadajo rdeče-modri, od desne proti levi belo-rdeči."

  • Uredništvo

    22. 4. 2023  |  Družba

    »Prepričujejo nas, da so električni avtomobili edina inovativna ekološka rešitev«

    "Raziskujem in preverjam različne marketinške strategije, ki jih korporacije, politika, tehnokapitalistični vojni stroji preko medijev ponujajo kot rešitve iz okoljskih in drugih problemov, v katerih smo se znašli. V tem trenutku nas na primer prepričujejo, da so električni avtomobili edina inovativna ekološka rešitev, ekonomična alternativa mobilnosti, ki je povsem neproblematična za okolje."

  • Uredništvo

    21. 4. 2023  |  Politika

    Predsednik vlade / »Mogoče ste bili do zdaj hvaležni, da smo dajali obljube«

    "Nalog in potreb ljudi je ogromno, na pot, ki nas čaka, pa stopamo s polno odgovornostjo, Mogoče ste bili do zdaj hvaležni, da smo dajali obljube, zdaj nam bodo pa ljudje raje hvaležni za rezultate. To je pomemben zasuk v načinu komuniciranja in se ga bomo držali, dokler se ga bomo lahko. Ljudje pričakujejo, da bomo delali za prihodnost, in ne, da bomo spali na lovorikah iz preteklosti."

  • Uredništvo

    21. 4. 2023  |  Politika

    »Ali želi Slovenija prispevati k unipolarni viziji sveta, v kateri je prostor za eno samo velesilo?«

    "Slovenija bi z uspešno kandidaturo dobila sedež v edini mednarodni organizaciji, kjer se za skupno mizo še naprej pogovarjajo vse globalne velesile, ki se že dolgo ne morejo več zediniti niti glede dejstev, kaj šele njihovih interpretacij – ZDA, Kitajska in Rusija. Sedež v Varnostnem svetu ZN, ki izvaja naloge globalnega policista, pomeni sodelovanje v ključni debati mednarodne skupnosti ta hip, ki se zvaja na vprašanje: Kako preprečiti, da ZDA in Kitajska, ki sta vse bolj vkopani v svoji poziciji, sveta ne povlečeta v tretjo svetovno vojno? Če s kandidaturo uspe, bo pred Slovenijo odločitev, ali želi v svetu delovati kot dobro naoljen glasovalni stroj ZDA ter prispevati k unipolarni viziji sveta, v kateri je prostor za eno samo velesilo. Alternativno se slovenska diplomacija lahko odloči za obuditev svoje davno uspavane globalne zavesti in podporo agendi globalnega juga, ki poskuša razvojni zaostanek nadomestiti v povezovanju z vsemi razpoložljivimi partnerji, tudi s tistimi, ki jih zahod v črno-beli viziji sveta slika kot maligne."

  • Uredništvo

    19. 4. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine: ČRNI MESECI

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 21. aprila, dalje, preverite, zakaj pišemo o črnih mesecih vlade Roberta Goloba. Avtor fotografije na naslovnici je Luka Dakskobler, za oblikovanje pa je poskrbel Ivian Kan Mujezinović. Tokrat tudi arhitekturna priloga Bivanje, v kateri obravnavamo izgorelost nepremičninskega trga in še mnogo več zanimivega, poglobljenega in aktualnega branja.

  • Uredništvo

    19. 4. 2023  |  Politika

    Golob / »Vsi lobiji, kar jih je v Sloveniji, se bojujejo z vsemi silami proti temu«

    "Trije zakonski predlogi področju zdravstva so v uradnem postopku. Zakon o digitalizaciji, Zakon o ZZZS-ju in Zakon o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja imajo en sam cilj. Da bodo ljudje končno vedeli, kje konča njihov denar v zdravstvu. Hočemo zagotoviti popolno preglednost. Vsi lobiji, kar jih je v Sloveniji, se bojujejo z vsemi silami proti temu, da se zagotovi preglednost porabe denarja. Zato ker gre za skoraj pet milijard evrov, ki se danes porabljajo popolnoma netransparentno."