• JAVNO PISMO

    11. 3. 2021  |  Družba

    Ostro obsojamo kazenske ukrepe, ki so jih bili deležni dijaki

    Spodaj podpisani člani akademske skupnosti Univerze v Mariboru izražamo podporo slovenskim dijakom v njihovi iniciativi po čimprejšnjem vračanju v šole, ki so jo v začetku februarja izrazili z javnimi shodi v različnih delih Slovenije.

  • IK, STA

    10. 3. 2021  |  Politika

    Janševa vlada epidemijo podaljšala za 30 dni

    Vlada se je na današnji seji odločila, da razglasitev epidemije podaljša še za 30 dni. Podaljšanje velja od 18. marca. Kot so pojasnili v sporočilu po današnji seji vlade, se v Sloveniji glede na uradne podatke o številu okuženih z novim koronavirusom soočamo z nadaljevanjem drugega vala epidemije.

  • IK, STA

    11. 3. 2021  |  Svet

    »Šolam je treba dati prednost pri ponovnem odpiranju«

    Ob prvi obletnici razglasitve pandemije covida-19 so v Skladu Združenih narodov za otroke (Unicef) opozorili, da se položaj otrok slabša na vseh ključnih področjih. Otroci bi lahko posledice pandemije čutili še leta, so izpostavili.

  • Uredništvo

    11. 3. 2021  |  Politika

    »Močni voditelji so tisti, ki pridobijo spoštovanje s svojimi dejanji«

    "Nikakršnega političnega pritiska na medije ne sme biti. Močni voditelji so tisti, ki pridobijo spoštovanje s svojimi dejanji, ki sprejmejo raznolikost mnenj in ki dopustijo, da so državljani ustrezno obveščeni, ne tisti, ki poskušajo utišati kritične glasove. V demokraciji bi morali neodvisni mediji delati in spraševati brez strahu ali uslug. Naloga nas, politikov, je odgovarjati z dejstvi, ne z napadi."

  • IK, STA

    11. 3. 2021  |  Svet

    Porota oprostila novinarko, ki so jo aretirali med protesti 

    Porota v ameriški zvezni državi Iowi je oprostila novinarko Andreo Sahouri in njenega nekdanjega fanta Spenserja Robnetta, ki sta bila obtožena neupoštevanja policijskega ukaza protestnikom, da se razidejo, ter oviranja uradne osebe med protesti proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi.

  • DK, STA

    11. 3. 2021  |  Družba

    »Namesto da bi krepili glas mladih, jim izdajamo plačilne naloge«

    V Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) ostro obsojajo dogodke v povezavi s protestom mariborskih dijakov. Državo in vse pristojne pozivajo k ustavitvi trenutnih postopkov zoper dijake, saj so osnovani na posegu v otrokove pravice, so zapisali v sporočilu za javnost.

  • IK, STA

    11. 3. 2021  |  Politika

    »Vlada išče obvode za nabavo orožja«

    Koordinator Levice Luka Mesec je prepričan, da skuša vlada s predlogom novele zakona o izvrševanju proračuna, ki ga je pripravilo finančno ministrstvo, najti obvod za nakupe orožja. To poskuša narediti, ker bo po njegovi oceni ustavno sodišče razveljavilo odločitev o nedopustnosti referenduma o zakonu o zagotavljanju sredstev za naložbe v SV.

  • Uredništvo

    10. 3. 2021  |  Politika

    »Desnica mora biti boljša in bolj demokratična, da ji bodo lahko ljudje zaupali«

    Evropska poslanka Ljudmila Novak je na svoji spletni strani danes objavila izjavo za javnost o možnosti, da ustanovi svojo stranko. "Odkar sem na nekaterih javnomnenjskih anketah na zelo visokem mestu, so se začeli z menoj in mojo domnevno kandidaturo za predsednico države ukvarjati levi, še bolj pa desni oziroma skrajno desničarski mediji, čeprav sem večkrat javno povedala, da z delom v Bruslju želim nadaljevati. A to morebitno mojo kandidaturo je seveda treba na desni v kali zatreti, kajti na predsedniško mesto je treba postaviti lutko, ki jo bodo lahko po svoje obračali," je zapisala uvodoma.

  • IK, STA

    10. 3. 2021  |  Svet

    Digitalna potrdila o cepljenju 

    V Srbiji so pripravili digitalna potrdila o cepljenju proti covidu-19, kar bo srbskim državljanom omogočilo lažje gibanje in potovanje izven države, je danes sporočila srbska ministrica za trgovino, turizem in telekomunikacije Tatjana Matić. Pogovori o medsebojnem priznavanju tovrstnih potrdil naj bi zanimali več držav, tudi Slovenijo.

  • IK, STA

    10. 3. 2021  |  Svet

    Ustanavljanje nove skrajno desne politične skupine 

    Vodja italijanske skrajno desne Lige Matteo Salvini želi v Evropskem parlamentu ustanoviti novo politično skupino. V intervjuju, ki ga je v torek objavil na družbenih omrežjih, je dejal, da načrtuje novo zavezništvo s strankami iz drugih članic unije, kot sta Poljska in Madžarska, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • IK, STA

    10. 3. 2021  |  Politika

    Erjavec zapustil DeSUS: »Ne želim biti več predsednik stranke«

    Predsednik DeSUS Karl Erjavec je članom sveta stranke na današnji seji o nadaljnjih korakih po neuspeli konstruktivni nezaupnici z njegovo kandidaturo za predsednika vlade povedal, da ne želi biti več predsednik stranke. Z današnjim dnem tudi ni več član stranke, ker da to ni več stranka, ki jo je 15 let vodil, je pojasnil v izjavi novinarjem.

  • DK, STA

    11. 3. 2021  |  Kultura

    Odšel je filmski montažer Andrija Zafranović

    V Pragi je v 74. letu umrl Andrija Zafranović, ki je veljal za enega najpomembnejših filmskih montažerjev na območju nekdanje Jugoslavije in širše, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra. V njegovi filmografiji je več kot 100 filmov in televizijskih del, ki jih je montiral v Zagrebu, Ljubljani, Beogradu, Sarajevu, Istanbulu, Parizu, Pragi, Münchnu in na Dunaju.

  • Damjana Kolar

    11. 3. 2021  |  Kultura

    Premiera tedna: Zgodba o razpadu Jugoslavije

    V soboto 13. marca ob 20.00 bo s spletnim prenosom iz SNG Drama Ljubljana zaživela krstna uprizoritev dramatizacije večkrat nagrajenega romana Gorana Vojnovića Figa, ki jo podpisuje Simona Hamer, režira pa Luka Martin Škof. Figa, tretji v vrsti izjemno uspešnih in večkrat nagrajenih romanov Gorana Vojnovića, obravnava širok razpon tem, ki ponujajo kompleksen vpogled v zgodovinske in družbene okoliščine življenja več generacij družine, živeče na kulturno in politično prepišnem Balkanu.

  • Izak Košir

    10. 3. 2021  |  Politika

    Počivalšek ugotovil, da ljudje v Sloveniji trpijo 

    Predsednik SMC Zdravko Počivalšek naj bi si na vsak način prizadeval zamenjati vodjo poslanske skupine Janjo Sluga. V javnosti je to sicer že večkrat zanikal, a po navedbah več virov, na katere se sklicuje Dnevnik, je v preteklih dneh opravil vrsto pogovorov s poslanci svoje stranke, na katerih je skušal pridobiti zeleno luč za njeno zamenjavo. V poslanski skupini za to potezo zaenkrat ni pridobil večine, osemčlanska poslanska skupina SMC pa naj bi bila ob tem vprašanju razdeljena. Že jutri se bodo morda stvari razjasnile, saj je sklican svet stranke SMC, in sodeč po pismih lokalnih odborov se obeta vroča razprava, številni namreč zahtevajo sklic volilnega kongresa. Nekateri namigujejo, da lahko to lahko vodilo tudi v predčasne volitve. 

  • IK, STA

    10. 3. 2021  |  Družba

    Za brezplačne higienske vložke v šolah

    Mladi forum in Ženski forum SD izpostavljata, da mora marsikatera ženska v času zdravstvene krize varčevati pri nakupu higienskih vložkov in drugih tovrstnih pripomočkov. Glede na to vladi predlagata, da v vseh javnih izobraževalnih ustanovah zagotovi brezplačne higienske pripomočke za ženske.

  • Peter Petrovčič

    10. 3. 2021  |  Politika

    Grims: »Sejo bom sklical za nedeljo!«

    Po »konsolidaciji« v »lastnih« vrstah vlada ali bolje rečeno kar SDS nadaljuje z zastavljenimi nalogami demontaže medijskega trga, kadrovanji in nasploh spreminjanjem družbe po svoji podobi, kamor sodijo tudi napadi na različne (manjšinske) družbene skupine. In med slednjimi so zdaj na prvem mestu begunci. Na ministrstvu za notranje zadeve so v zakon o tujcih in zakon o mednarodni zaščiti zapisali številne novosti, ki so uperjene proti nezaželenim tujcem, med drugim ponovno celo možnost, da država povsem prekine izvajanje pravice do azila, k čemur jo zavezuje mednarodno pravo in ki je bila s strani ustavnega sodišča pred časom že spoznana za neustavno in razveljavljena.

  • Vasja Jager

    10. 3. 2021  |  Politika

    Operacija SDS na vrhu HSE: 260 milijonov za poravnavo v aferi Teš 6

    Teš 6, največja posamična korupcijska afera v dosedanji zgodovini Slovenije, je dobila epilog, s katerim so lastniki nekdanjega Alstoma dokončno priznali očitane nepravilnosti. In pristali, da državnemu HSE, ki je lastnik šoštanjske termoelektrarne, izplačajo 260 milijonov evrov odškodnine. Toliko znaša predlog izvensodne poravnave, ki so ga po informacijah iz dobro obveščenih virov včeraj v največji tajnosti sprejeli nazorniki HSE.

  • Uredništvo

    10. 3. 2021  |  Družba

    VIDEO: »Ti veliki vodja, domoljub, nacionalist, seksist, ki s policisti ustrahoval bi civiliste«

    Vladimir Kosović, bolj znan pod vzdevkom Doša, je konec oktobra objavil skladbo Odprto pismo predsedniku RS, ki jo je pospremil tudi odmevni videospot. V njej se je spraševal in ugotavljal: »Ta zima 2020 bo mora, in toliko je muzika znala poživeti njihove dni, in koliko do drugega vala naj umetnikov trpi? Ozvočevalci, lučkarji, roadieji, tonci. Veš, koliko se fučka njim, kakšen dal ti jim bon si? Za oditi na dopust, če ste delo tukaj blokirali vsem, in plus, še kar prispevke kasirat vseen, in banke promovirat, odlog kredita hkrati, manipulirat stranke, obrestna mera krat tri. Elektro spustil cene, pa rečeš, kva? Bravo! Samo smo plačali isto, ker smo bili več doma, kao. SDS-ovo zahvaljevanje s plakatov, tukaj so eni stanje izkoristili bogato. Od ventilatorjev do servet z gumicami, pa respiratorjev, pa čepeti zunaj samo, nočem noter, ne, no.« 

  • Uredništvo

    10. 3. 2021  |  Družba

    »Brutalnost napadov na medije se le še stopnjuje«

    V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) pred današnjim plenarnim zasedanjem Evropskega parlamenta o svobodi medijev v Sloveniji, na Poljskem in Madžarskem ugotavljajo, da se dinamika, intenziteta in brutalnost napadov na medije le še stopnjujejo.

  • Janša zahteva odstop direktorja STA ...

    Predsednik vlade je skoraj istočasno objavil dva tvita. V prvem poziva direktorja STA Bojana Veselinoviča, da odstopi s svojega položaja, kar lahko štejemo za še eno obliko močnega pritiska na agencijo po nekajmesečni agoniji njenega finančnega sesuvanja.

  • Uredništvo

    9. 3. 2021  |  Svet

    VIDEO: Aretacija aktivistke in novinarke, ki je pisala tudi za Mladino

    Organizacija Transbalkanska solidarnost je objavila posnetek aktivistke in novinarke Nidžare Ahmetašević iz Sarajeva, ki ji je bila v nedeljo odvzeta prostost, ker je opozorila na nepravičnost. "Aretacija aktivistke in novinarke je dokaz pritiska in kriminalizacije solidarnosti," so zapisali na spletni strani.

  • DK, STA

    10. 3. 2021  |  Politika

    Evropski parlament danes o svobodi medijev v Sloveniji

    Evropski parlament bo danes popoldne na plenarnem zasedanju razpravljal o svobodi medijev v Sloveniji. Načrtovano razpravo o vladnih poskusih utišanja svobodnih medijev na Poljskem in Madžarskem so namreč na pobudo evropskih socialdemokratov konec minulega tedna razširili tudi na Slovenijo. Resolucije ni predvidene.

  • Uredništvo

    10. 3. 2021  |  Politika

    »Janša v Sloveniji nikoli ne bo dosegel 50-odstotne podpore«

    "Če se je navduševal nad Trumpom, pa nad Ameriko, tam je politično razmerje približno 50-50. Če se navdušuje nad Orbanom, on je dosegel 50 plus. To je bila neizpolnjena želja, sanje Janše. Tega v Sloveniji ne bo dosegel in zato je težko najti racionalno podlago za tako obnašanje, kajti posledica takega obnašanja, ki je seveda radikalizacija, populizem spremlja tako obnašanje, ampak kaj bo posledica, za katero se on ne briga kaj preveč. Posledica bo seveda na osamitvi v Evropski uniji in pa kot posledica radikalizacije je možen evroskepticizem."

  • IK, STA

    9. 3. 2021  |  Politika

    Kacin: »Tisti, ki se ne bodo želeli cepiti, se bodo morali vsak teden testirati«

    V marcu bo Slovenija predvidoma prejela 282.819 odmerkov cepiva proti covidu-19, je napovedal koordinator za logistični del množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin. Predvidene so dobave 99.450 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech, 30.000 odmerkov cepiva Moderne in po izračunih še 153.369 odmerkov cepiva AstraZenece.

  • Uredništvo

    11. 3. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: SLOVENSKI PACIENT

    Izšla je nova Mladina! Tokratno naslovnico je oblikovala Mehkoteroristična skupina Kremšnita. Ali Janez Janša s svojimi tviti namerno povzroča spore z Evropsko unijo? Več v naslovni temi tokratne številke. Obenem pa tudi intervjuja z Ano Roš in Zano Fabjan Blažič, članka o izginuli gripi in dijakih, ki se borijo proti diktaturi ter še mnogo več zanimivega, poglobljenega in informativnega branja. 

  • Uredništvo

    10. 3. 2021  |  Družba

    »Slovenija gre v smeri novoveških absolutizmov in diktatur«

    Represijo policistov nad dijaki, ki so prejšnji mesec mirno protestirali v Mariboru ter posledično s strani policije prejeli kazni, so obsodili tudi Mladi za vrednote NOB. "V torek, 9. februarja 2021, je skupina več deset dijakov v Mariboru uveljavila svojo temeljno človekovo in ustavno pravico do svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja," so zapisali.

  • Uredništvo

    10. 3. 2021  |  Politika

    »Janša je tipičen provincialen politik«

    "Jaz bi rekal, da Janšo svet pravzaprav nikoli ni zanimal, ga sploh ne razume. Janša je tipičen provincialen politik, mogoče dovolj dober za Grosuplje in za svoje pripadnike tukaj v Sloveniji, druagače pa on z nobeno idejo še ni prišel, ki bi bila lahko v Evropski uniji opažena kot ideja nekega državnika majhne države."

  • DK, STA

    10. 3. 2021  |  Svet

    VIDEO: Protesti proti policijskemu nasilju

    V Atenah so v torek zvečer na protestih proti policijskemu nasilju izbruhnili izgredi. Več policistov je bilo ranjenih, najmanj en huje. Aretirali so deset protestnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • DK, STA

    10. 3. 2021  |  Svet

    Spor glede cepiv

    Med Veliko Britanijo in Evropsko unijo je izbruhnil nov spor glede cepiv, potem ko je predsednik Evropskega sveta Charles Michel trdil, da so na Otoku prepovedali izvoz cepiv proti covidu-19. Britanski zunanji minister Dominic Raab je v pismu Michelu zavrnil očitke, češ da gre za popolnoma napačno trditev.

  • DK, STA

    10. 3. 2021  |  Politika

    Ameriška nacionalna garda bo še naprej varovala Kapitol

    Ameriška nacionalna garda bo v Washingtonu ostala še dva meseca in pol, do 23. maja, vendar pa se bo število pripadnikov, ki varujejo Kapitol, zmanjšalo za približno polovico, in sicer na 2300, je v torek potrdil Pentagon.