• IK, STA

    24. 3. 2021  |  Družba

    Policijska ura od sobote naprej od 22. do 5. ure 

    Vlada je odločila, da bo odslej nočna omejitev gibanja trajala od 22. do 5. ure. Pri zbiranju oz. druženju, prireditvah in shodih vlada ni sprejela nobenih sprememb. V vseh regijah je dovoljeno zbiranje do deset ljudi, prav tako so dovoljene prireditve in shodi do deset ljudi, so sporočili po seji vlade. Navedene spremembe začnejo veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu in bodo veljavne do 2. aprila.

  • STA

    25. 3. 2021  |  Svet

    AstraZeneca učinkovitost svojega cepiva znižala na 76 odstotkov

    Britansko-švedsko farmacevtsko podjetje AstraZeneca je v sredo z 79 na 76 odstotkov znižalo učinkovitost svojega cepiva proti covidu-19, potem ko je ameriški regulator opozoril, da je morda vključila zastarele podatke v dokumentaciji, ki jo je posredovala med kliničnim testiranjem cepiva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • IK, STA

    25. 3. 2021  |  Politika

    »Želimo vedeti, kje so bili ti izvori okužb, zaradi katerih smo že sedem mesecev v lockdownu«

    Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je na direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka naslovil dopis, v katerem ga prosi za seznanitev z argumenti za zaprtje panoge gostinstva. Želijo podatke, na podlagi katerih analiz in dejstev panoga predstavlja tveganje za širitev okužb.

  • Uredništvo

    25. 3. 2021  |  Politika

    Janša kot alfa moški na položaju

    "Predsednik slovenske vlade je s svojim »odgovorom« poslanki partnerske stranke slikovito demonstriral moč in »pristojnosti« alfa moškega na položaju. Če ne zna reda v stranki narediti njen šef Počivalšek, ga mora pač sam. Tako kot je že »uredil« s Kustečevo in Kozlovičevo, ki v javnosti raje govorita neumnosti, vzdihujeta ali molčita, ko dobita neprijetno novinarsko vprašanje, na primer Kozlovičeva v Studiu City, kot da bi na glas izrekli kakšno misel, ki ne bi bila po volji šefa vlade. S svojim odnosom do avtoritarne zlorabe oblasti sta dober primer, kako ženske na položaju ne bi smele ravnati. Četudi se jim to osebno splača."

  • Uredništvo

    24. 3. 2021  |  Politika

    »Kdo vam daje pravico, da teptate in uničujete našo kulturo?« 

    "Včasih slišimo od državljanov, da so interpelacije nesmiselne, če nimamo zagotovljene večine, a to ne drži. Dajemo vam enkratno priložnost vpogleda v vso aroganco vladajočega razreda v upanju, da tokrat vendarle dobimo dovolj glasov, da odstranimo najškodljivejšega kulturnega ministra v zgodovini Slovenije. Tu ne gre za levo, desno ali sredinsko politiko, gre za skupno narodovo bit, s katero se ne bi smeli tako neodgovorno igrati."

  • IK, STA

    25. 3. 2021  |  Politika

    Danes glasovanje o interpelaciji ministra Simonitija

    Državni zbor (DZ) bo danes nadaljeval obravnavo interpelacije ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki so jo vložile opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB. Poslanci so večji del razprave opravili v sredo, danes pa je predvideno tudi glasovanje. Vlagateljice interpelacije ministru očitajo neprimeren odnos do kulture in medijev.

  • Borut Mekina

    19. 3. 2021  |  Mladina 11  |  Politika

    Neodvisne institucije so branik pred janšizmom

    Slovenska politična zmešnjava, nestabilnost, s katero mislimo politični razkol, kratek rok trajanja političnih strank, vse bolj zaznamovanih z osebnostmi, se časovno ujema z vključitvijo v EU. Če pogledamo nazaj, je treba slovenskemu sociologu in znanstveniku dr. Tomažu Mastnaku s stisnjenimi zobmi pritrditi: bil je edini, ki je ob evropski evforiji konec devetdesetih let zagovarjal mnenje, da bo slovenska vključitev v EU prinesla smrt politike. Ampak ta smrt, politična zmešnjava, nestabilnost, je prišla malo drugače, kot je predvideval Mastnak.

  • IK, STA

    25. 3. 2021  |  Politika

    Nova kadrovanja Janševe vlade

    Vlada je na sredini seji opravila več imenovanj generalnih direktorjev direktoratov oz. njihovih vršilcev dolžnosti na štirih ministrstvih. Med drugim je opravila dve imenovanji v okviru ministrstva za javno upravo, kjer je bil dosedanji direktorat za informacijsko družbo in informatiko ukinjen, ustanovljena pa sta dva ločena direktorata.

  • Damjana Kolar

    25. 3. 2021  |  Kultura

    Premiera tedna: Cement

    Z velikega odra SNG Drama Ljubljana bodo 26. marca ob 20.00 v živo preko spleta prenašali premiero predstave Heinerja Müllerja Cement v režiji Sebastijana Horvata. Ena največjih ljubezenskih zgodb svetovne dramatike, po režiserjevih besedah odslikava čas, v katerem živimo, ko nam je lažje verjeti v konec sveta kot v spremembe določenega družbeno-političnega sistema, čeprav čutimo, da z njim nekaj ni v redu.

  • Uredništvo

    24. 3. 2021  |  Politika

    »Kultura je po letu dni na kolenih, vi pa ste tiho«

    "Zdi se, kot bi izgubili stik s stvarnostjo, stik z umetniki, z obupanimi, ki čakajo na vašo pomoč in vizijo. Kam in kako iz te globoke krize? Kultura je po letu dni na kolenih, in vi ste ob tem najraje tiho. Zapuščate seje parlamenta, se ne odzivate na povabila k dialogu. Namesto dialoga spodbujate diskurz, da so kulturniki paraziti in prisesanci na državne jasli, kar je skrajno neprimerno in žaljivo."

  • IK, STA

    25. 3. 2021  |  Svet

    Prva zvezna država na jugu ZDA z odpravo smrtne kazni

    Demokratski guverner Virginije Ralph Northam je v sredo podpisal zakon o odpravi smrtne kazni, s čimer je Virginija postala prva država na jugu ZDA, ki je odpravila smrtno kazen, ter 23. zvezna država ZDA s takim ukrepom.

  • Janša retvita spodbude k nasilju do poslanke Janje Sluga

    Časopis Večer je opozoril na retvit predsednika vlade, ki ga lahko po nujnosti razumemo kot apel k nasilju. Predsednik vlade Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter poobjavil naslednji zapis: »Če še niste vedeli, Janja Sluga poučuje Janeza Janšo komunikacijo. Se mi zdi, da bi se ji dve, tri okol’ kepe lepo prilegli.«

  • Izak Košir

    24. 3. 2021  |  Politika

    DeSUS za razrešitev Simonitija ‒ kako bodo glasovali poslanci?

    Nad samozavestnimi napovedmi ministra za kulturo Vaska Simonitija, da na današnji interpelaciji pričakuje podporo, se je že pojavil oblak dvoma, saj se je proti njemu obrnila stranka DeSUS. V slednji pravijo, da so za njegovo razrešitev. To sicer ni zagotovilo, da bodo za interpelacijo glasovali tudi njeni poslanci, a stališča stranke njeni poslanci vseeno ne morejo povsem zanemariti.

  • Uredništvo

    24. 3. 2021  |  Politika

    Kacin: »AstraZeneca je problematična, ker nam manjka 100.000 odmerkov«

    Včeraj zvečer je v oddaji Odmevi na TV Slovenija gostoval nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin, ki je med drugim dejal, da lahko s 3,1 milijona odmerki, ki jih ima Slovenija v prihodu, lahko cepili praktično celotno odraslo populacijo.

  • DK, STA

    24. 3. 2021  |  Politika

    Pred današnjo interpelacijo: »Simoniti je kulturo spravil na beraško palico«

    Poslanca SD in Levice Matjaž Nemec in Violeta Tomić sta v izjavi za medije spomnila na argumente za interpelacijo zoper ministra za kulturo Vaska Simonitija, o čemer bo DZ razpravljal danes. Med drugim sta izpostavila njegov odnos do javnih medijev in samozaposlenih v kulturi. V interpretaciji in razumevanju njegovega dela pričakujeta trd boj.

  • IK, STA

    23. 3. 2021  |  Politika

    Evropski parlament znova o medijih v Sloveniji ‒ z Janšo ali brez

    Skupina Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije namerava v petek nadaljevati razpravo o medijski svobodi v Sloveniji, kljub temu, da sta premier Janez Janša in minister za kulturo Vasko Simoniti znova odklonila udeležbo, ker da ne bosta fizično prisotna v Bruslju. Še vedno bi sicer lahko sodelovala preko videokonference.

  • Uredništvo

    24. 3. 2021  |  Politika

    »Mi popuščamo SDS, tudi SDS popušča nam«

    "Vsi ti pritiski, ki smo jih bili tako ali drugače deležni odkar smo vstopili v to vlado, nam zagotovo ne olajšajo dela. Verjamem, da je tudi nezadovoljstvo na tej ali oni strani vedno prisotno. Mi popuščamo SDS, tudi SDS popušča nam. Jaz verjamem, da bi z nekim drugačnim pristopopm, predvsem takim, ki je usmerjen v to kaj nas združuje, veliko lažje delali. Ne samo v koaliciji, ampak tudi iskali neke skupne točke sodelovanja z opozicijo."

  • IK, STA

    23. 3. 2021  |  Svet

    Cene cepiv na spletu od 500 do 750 dolarjev, lažno potrdilo o cepljenju pa 150 dolarjev

    Pandemija covida-19 je pustila pečat tudi na zloglasnem temnem spletu (dark web), kjer lahko uporabniki kupijo vse - od cepiv proti covidu-19 do ponarejenih potrdil o cepljenju. Cene odmerkov cepiv se gibljejo nekje od 500 do 750 dolarjev, lažno potrdilo o cepljenju pa se lahko dobi že za 150 dolarjev, poroča britanski BBC.

  • DK, STA

    24. 3. 2021  |  Družba

    Umik zgolj enega spornega člena iz novele zakona o vodah ni dovolj

    Ministrstvo za okolje in prostor in ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo sta dosegla soglasje, da iz novele zakona o vodah, ki je v obravnavi v DZ, izvzameta člen, ki bi omogočil gradnjo objektov in naprav, ki uporabljajo nevarne snovi, na vodovarstvenem območju, so danes sporočili z ministrstva za okolje.

  • Uredništvo

    24. 3. 2021  |  Politika

    »Na pozicijah in funkcijah obstanejo le tisti, ki so globoki verniki vodje«

    "Na pozicijah in funkcijah obstanejo le tisti, ki so globoki verniki vodje, tisti, ki nimajo kam in so kot sužnji, ter tisti, ki so se dali speljati v neko povezavo in so zdaj ujetniki. In kar je najbolj fascinantno, poglejte, kako so vsi srečni. Verniki so še bolj prepričani, da so našli pravega boga, pravega mesijo in pravega odrešenika, sužnji so prepričani, da je bolje biti zraven, pa čeprav le suženj, in ujetniki ne vedo, da so ujetniki. Še naprej bodo trobezljali o avtonomiji, svojih projektih in programih, svojih načelih ter požirali žalitev za žalitvijo. Ponižanje za ponižanjem. Diskreditacijo za diskreditacijo. Zraven pa bodo podpisani pod vse rabote. Pod vse kršitve. Pod vse nečednosti."

  • Uredništvo

    24. 3. 2021  |  Družba

    »Nevladniki smo označeni kot neproduktivni, delomrzneži in zažiralci proračuna«

    Sindikat Mladi plus v javnem pismu opozarja, da se v zadnjih mesecih napadi na nevladni sektor/civilno družbo stopnjujejo tako na ravni formalne politike kot na ravni splošne javnosti. "Nevladniki smo označeni kot neproduktivni, ‘delomrzneži’, ‘zažiralci proračuna’, da smo sami sebi namen ipd. Gre za problem s splošnim ugledom nevladnega sektorja, ki izhaja iz slabega poznavanja dela, ki ga opravlja ta sektor, in iz preslabe lastne promocije rezultatov dela ter širjenja dobrih zgodb," so zapisali v izjavi za javnost in dodali, da se sektorja civilne družbe ne prepozna kot potencialnega delodajalca in ustvarjalca delovnih mest, ki bi lahko izrazito pripomogel pri reševanju brezposelnosti (mladih).

  • JAVNO PISMO, SVIZ

    24. 3. 2021  |  Družba

    Ne bi smeli ostati tiho, ko se tepta človekovo dostojanstvo

    Glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije je na svoji včerajšnji seji med drugim opravil razpravo in izmenjavo stališč o pismu, ki so ga nedavno spisali in v javnost posredovali profesorice in profesorji Gimnazije Bežigrad in s katerim naslavljajo ne le ostale zaposlene v vzgoji in izobraževanju, temveč širšo javnost.

  • Damjana Kolar

    24. 3. 2021  |  Družba

    Igralka razkrila, da jo je posilil nekdanji minister

    Srbska igralka Danijela Štajnfeld je za beograjsko višje tožilstvo navedla, da jo je leta 2012 posilil igralec Branislav Lečić, sicer opozicijski politik, nekdanji minister in član srbske Demokratske stranke. "Sredi noči me je odpeljal iz Beograda, me tam mučil in posilil. Nisem mogla stati, nisem se mogla upreti. Jokala sem," je dejala igralka. Bila sem v šoku. Nemudoma sem hotela poklicati policijo, vendar sem razmišljala, kaj se bo zgodilo," je Štajnfeld med drugim dejala za srbski spletni portal Insider.

  • DK, STA

    24. 3. 2021  |  Družba

    Na policiji številne premestitve in menjave

    Po sprejemu nove sistematizacije, prihaja na policiji do številnih premestitev in menjav, s katerimi si novi generalni direktor policije Anton Olaj postavlja svojo ekipo, je poročal Radio Slovenija.

  • DK, STA

    24. 3. 2021  |  Svet

    Biden za strožjo zakonodajo o orožju

    Ameriški predsednik Joe Biden je po ponedeljkovem strelskem napadu v Koloradu, v katerem je umrlo deset ljudi, pozval kongres, naj sprejme strožjo zakonodajo o orožju. Do tragedije v Boulderju je prišlo manj kot teden dni po podobnem napadu v Atlanti, kjer je umrlo osem ljudi.

  • Uredništvo

    25. 3. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: PRVORAZREDNI

    Izšla je nova Mladina! Tokratno naslovnico so zakrivili Borut Krajnc, Željko Stevanić (fotografija) in Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje). Zakaj se je politična elita že cepila, drugim pa ostaja zgolj upanje? Več o prvorazrednih preberite v novi Mladini, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani.

  • DK, STA

    24. 3. 2021  |  Svet

    Na Nizozemskem bodo skrajšali policijsko uro

    Nizozemska je podaljšala ukrepe za zajezitev pandemije covida-19 do 20. aprila, saj v državi beležijo porast števila okužb. Bodo pa skrajšali policijsko uro, je danes povedal premier Mark Rutte.

  • DK, STA

    24. 3. 2021  |  Svet

    Slovenski lastniki nepremičnin na Hrvaškem za prost prestop meje

    Slovenski lastniki nepremičnin in plovil na Hrvaškem s spletno peticijo Odprite nam meje zahtevajo od slovenskih in hrvaških oblasti prost dostop do svoje lastnine v sosednji državi. Zavračajo pogojevanje prestopa meje z dokazili, kot so testi PCR ali napotitev v karanteno zaradi pandemije covida-19.

  • IK, STA

    23. 3. 2021  |  Politika

    Počivalšek: »Od Janše pričakujem več discipline in samokontrole«

    Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je ponedeljkovo odgovor premierja Janeza Janše vodji poslanske skupine SMC Janji Sluga glede komuniciranja in podpore SMC v javnosti označil za žaljivo in tudi škodljivo za prihodnje odnose v koaliciji. Od predsednika vlade pričakuje več discipline in samokontrole, je Počivalšek navedel v pisni izjavi za STA.

  • IK, STA

    23. 3. 2021  |  Politika

    »Vse bolnišnice so spet covidne bolnišnice«

    "Zaradi slabšanja epidemiološkega stanja so vse bolnišnice spet covidne bolnišnice," je danes povedal koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta. Tako bosta morali brežiška in izolska bolnišnica spet začeti sprejemati covidne bolnike, ostale bodo morale povečati kapacitete, namenjene za covidne bolnike.