Uredništvo

  • Uredništvo

    29. 5. 2022  |  Družba

    »Zlorabam naklonjeno okolje znotraj Cerkve«

    "Kot bolezni Cerkve razumemo vse patološke dinamike, ki ustvarjajo zlorabam naklonjeno okolje znotraj Cerkve. S tem izrazom ne mislim, da je Cerkev bolna. Med nami obstaja dinamika, ki povzroča slabo ravnanje, zlorabo. Tovrstne dinamike pripeljejo do tega, da lahko rečemo, da nekaj ne deluje. Kot eno od za Cerkev specifičnih patologij bi izpostavil klerikalizem. Toda klerikalizem ni nujno samo duhovniški in usmerjen proti laikom, ampak je lahko tudi laični klerikalizem. Duhovniški klerikalizem označuje osebo z arogantno držo, ki se počuti močnejšo od drugih in zlorablja svojo avtoriteto pred drugo laično osebo."

  • Uredništvo

    29. 5. 2022  |  Politika

    »Hitenje je za poslavljajočo se stranko SDS lahko moteče«

    "Petnajsti predsednik vlade Robert Golob bo vlado, kot kaže, sestavil v 38 dneh od volitev oziroma v slabih 20 dneh od prve seje državnega zbora. S tem bodo, če bo 1. junija, kot napovedujejo, potrjena lista ministrskih kandidatov, padli vsi dosedanji rekordi, ki so jih postavljali Golobovi predhodniki. Hitenje je za poslavljajočo se stranko SDS lahko moteče, česar v javnih nastopih predstavniki te stranke ne skrivajo, a dejstvo je, da so to naglico omogočili volilci na nedavnih aprilskih volitvah. Če se zazremo v preteklost, lahko opazimo, da smo vsakokrat, ko je bilo jasno, kdo je zmagovalec volitev, prišli do vlade relativno hitro: v mesecu, mesecu in pol. Vsakokrat pa, ko po volitvah ni bilo najbolj jasno, kako so se karte premešale, so politične stranke potrebovale nekaj več časa za oblikovanje večine. Zato lahko ugotovimo, da hitrost oblikovanja vlade ni toliko odvisna od postopkov, kot opozarjajo nekateri, češ da so predolgovezni oziroma da vključujejo preveč faz, ampak je v neposredni povezavi z ljudsko voljo. Je pa vsekakor treba premisliti, ali ne bi nemara poenostavili postopka od konstitutivne seje DZ do potrditve vlade."

  • Uredništvo

    28. 5. 2022  |  Ekonomija

    »Dvomim, da bi si veliko podjetij želelo prenesti sedež dejavnosti na Madžarsko«

    "Pri davku od dobička ima Slovenija z 19 odstotki peto najnižjo davčno stopnjo med 37 članicami OECD. Ob upoštevanju davčnih olajšav pa je po efektivni davčni stopnji Slovenija prava davčna oaza. Za primerjavo, v Avstriji zakonska stopnja davka na dobiček znaša 25 odstotkov, v Nemčiji 29,83, na Slovaškem 21, na Češkem in Poljskem pa je enaka kot v Sloveniji. Le na Madžarskem je zelo nizka, zgolj devet odstotkov. Vendar dvomim, da bi si veliko podjetij želelo prenesti sedež dejavnosti v državo s tako nepredvidljivim poslovnim okoljem, kot je Madžarska. Sploh po potezi Orbana ta teden, ko se je odločil za nacionalizacijo 'ekstra' dobičkov bank in multinacionalk."

  • Uredništvo

    28. 5. 2022  |  Politika

    »Trditi, da Simon Maljevac ni primeren za ministra, ker je gej, je enako narobe kot trditi, da je bil Janez Cigler Kralj dober minister, saj je bil kristijan«

    "Desničarska trobila so začela napadati ministrskega kandidata Levice Simona Maljevca na osnovi njegove spolne usmerjenosti. Trditi, da Simon Maljevac ni primeren za ministra za področje družinskih zadev, ker je gej, je enako narobe kot trditi, da je bil Janez Cigler Kralj dober minister za to področje, saj je bil kristijan. Soditi ljudi vnaprej na osnovi tega, da pripadajo neki družbeni skupini, je natanko bistvo diskriminacije. V resnici štejejo vsebina in dejanja. V napadih NSi na socialno zakonodajo, recimo, ni bilo prav ničesar krščanskega."

  • Uredništvo

    27. 5. 2022  |  Svet

    Vojna proti terorju je zrušila svetovni mir

    Izšla je posebna številka Mladine TEROR, ki orisuje "vojno proti terorizmu" od 11. septembra (9/11) do vojne v Ukrajini. Med številnimi uglednimi avtorji besedil sta tudi Marcel Štefančič, jr. in Erik Valenčič. Prvi je v enem od člankov zapisal, da je bila vojna proti terorju pretveza za militarizacijo družbe in sveta, rasno in versko profiliranje, neokolonialno energetsko predatorstvo, intenziviranje nasilja v drugih predelih sveta in »preventivne udarce«. Štefančič opozarja, da je vojna proti terorju postala teror in stvariteljica toksične, antidemokratične, militantne prihodnosti, v kateri živimo, da je zrušila svetovni mir. "Po izbruhu vojne proti terorju in napadu na Irak je bilo po svetu bistveno več terorističnih napadov kot prej. Kjer teče nafta, še vedno teče kri," je zapisal.

  • Uredništvo

    26. 5. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: JEZA ZGORNJEGA ODSTOTKA

    Jutri izide nova Mladina! Ilustracijo na naslovnici je zakrivil Tomaž Lavrič, Mladinin hišni karikaturist in nagrajenec Prešernovega sklada. Več o tem, zakaj so slovenski kapitalisti vse bogatejši, vse manj obremenjeni, a vseeno vse bolj nesrečni, preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 27. maja, dalje. #Mladina21

  • Uredništvo

    26. 5. 2022  |  Svet

    Umrl ameriški igralec Ray Liotta

    Ameriški igralec Ray Liotta je danes v 68. letu starosti umrl v Dominikanski republiki, kjer je snemal svoj novi film Nevarne vode. Umrl naj bi v spanju. Znan je bil predvsem po vlogah v filmih Dobri fantje, Hannibal in Polje sanj, poročajo tuji mediji.

  • Uredništvo

    25. 5. 2022  |  Politika

    Robert Golob izvoljen za predsednika vlade

    Državni zbor je na tajnem glasovanju izvolil predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba za mandatarja za sestavo nove vlade. Podprlo ga je 54 poslancev, 30 jih je bilo proti. Novoizvoljeni predsednik vlade je že zaprisegel pred državnim zborom, pričakovati pa je, da bo še danes v DZ vložil listo kandidatov za ministrsko ekipo.

  • Uredništvo

    26. 5. 2022  |  Politika

    Golob: »Možnost znižanja davka na dodano vrednost seveda obstaja«

    "Ko bomo 3. junija prevzeli vlado, bomo vedeli, ali nam bo res na voljo ogromno denarja, ki bi ga lahko uporabili za miritev socialne krize. Možnost znižanja davka na dodano vrednost seveda obstaja, ni pa to prvi ukrep, na katerega pomislimo. V primeru prehranske draginje se nam zdi smiselnejša selektivnost ukrepov."

  • Uredništvo

    26. 5. 2022  |  Družba

    »Do tega je vedno treba biti skeptičen«

    "Večina pozivov k pluralizaciji medijskega prostora, ki jih opažam v zadnjem času, in večina zgodovinskih pozivov v 30 letih samostojne Slovenije je prišla iz politike. In do tega je tako v mednarodnem prostoru kot tudi pri nas vedno treba biti skeptičen. Trenutno razmišljanje mnogih politikov je predvsem vodeno z izrazito osebnimi egoističnimi interesi, in ti egoistični interesi so pogosto škodljivi za javni interes, ko gre za pravico javnosti do kakovostnega obveščanja."

  • Uredništvo

    26. 5. 2022  |  Kultura

    Prvi ljubljanski umetniški vikend 

    Od 27. do 29. maja bo v organizaciji Ravnikar Gallery Space potekal prvi Ljubljana Art Weekend, ki bo povezal ključna prizorišča sodobnih umetnosti v Ljubljani. Iniciativa Ljubljana Art Weekend si podobno kot njene številne evropske paralele prizadeva združiti organizacije in institucije, galerije, muzeje in projektne prostore, posvečene predstavitvi in promociji sodobnih umetnosti ter tako prispevati h krepitvi lokalne umetniške scene, njene pluralnosti in živosti. 

  • Uredništvo

    26. 5. 2022  |  Kultura

    ALUO se predstavi

    Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (ALUO) bodo 27. maja odprli Odprto akademijo: ALUO razstavo 2022. Gre za zaključno letno predstavitev več kot 500 študentk in študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Razstava bo skupaj s spremljevalnimi dogodki na ogled od 27. do 30. maja, na treh lokacijah (Dolenjska 83, Erjavčeva 23, Tobačna 5).

  • Uredništvo

    25. 5. 2022  |  Družba

    Film o veliki zmagi civilne družbe v Sloveniji

    V Atriju ZRC Ljubljana bo 27. maja ob 17. uri premiera dokumentarnega filma o iniciativi Glas ljudstva avtorice Mance Juvan. Po projekciji bo sledil pogovor s Katarino Bervar Sternad (PiC), politologinjo Tjašo Pureber in Mojco Žerak (Glas ljudstva), o iniciativi in o tem, kako se lahko civilna družba organizira in deluje naprej, da bi gradila, krepila in ohranila potenciale ter moč, ki so se oblikovali v zadnjih letih. Pogovor bo povezovala novinarka Kristina Božič.

  • Uredništvo

    24. 5. 2022  |  Politika

    »Njegovi komunistični strici so doumeli, da jih je povozil čas, Janša pa tega noče doumeti«

    "Če bi komunisti na prehodu iz enega v drug sistem želeli na enak način obstruirati politično povsem neizkušeno, mlečnozobo Demosovo vlado, katere član je bil tudi neutolažljivo užaloščen Janez Janša, bi njen prevzem lahko onemogočali na enak način, z nekimi poslovno-formalnimi, poslovniškimi fintami, saj so novo vlado v političnih spretnostih in umetelnostih krepko prekašali na 'petdeset let podlage'. Kot tudi Janša, eksemplarična sila politične kontinuitete, svoje politične nasprotnike, same rumenokljunce, zdaj prekaša za najmanj 30 plus nekaj let podlage. A med Janšo in njegovimi ideološkimi strici v ozadju obstaja pomembna razlika: njegovi komunistični strici so doumeli, da jih je povozil čas, in so se razumno umaknili, Janša pa tega noče doumeti. Sodobna družba, prestreljena s premnogimi komunikacijskimi orožji in premrežena s številnimi komunikacijskimi kanali, ima preveč potencialov prostosti, liberalizma in svobodnjakarstva, da bi jo lahko učinkovito omejil en tak retrogradni politični profil iz prejšnjega stoletja."

  • Uredništvo

    25. 5. 2022  |  Družba

    »Bomo v prihodnje uvedli še dan spomina na žrtve inkvizicije?«

    "Novi 'praznik' (v narekovajih zato, ker tega statusa dejansko nima – o praznikih odloča zgolj državni zbor), ki ga precejšen del prebivalcev Slovenije morda ni niti zares zaznal, lahko v tej obliki prispeva le k poglabljanju delitev v družbi – kar je bilo razvidno tako iz ne pretirano navdušenih odzivov nasprotnega političnega tabora kot iz izrazito polariziranih razprav, ki so se obenem vnele na družbenih medijih, kjer je znova mrgolelo obkladanj s 'stalinističnimi klavci' in 'izdajalci', občasno pa tudi dovtipov v slogu, ali bomo po sorodni logiki v prihodnje uvedli še dan spomina na žrtve inkvizicije, in podobnega."

  • Uredništvo

    24. 5. 2022  |  Družba

    »Še celo Janez Janša si je verjetno rekel: Le kje so jih našli?«

    "Pred volitvami so televizijo prevzeli ljudje, ki so jo prelevili v propagandni predvolilni stroj. Že to je dovolj, da bi moralo vodstvo oditi. Toda to vodstvo je zagrešilo še nekaj bistveno hujšega – delalo je slabo televizijo. Pokazalo je, da televizije ne pozna, da je ne obvlada, ne razume, je ne spoštuje in da je ne mara. To, kar je vodstvo počelo, je bilo norčevanje iz televizije, publike in Slovenije. Še huje: to vodstvo je delalo tako slabo televizijo, da je volitve izgubilo. Še celo Janez Janša si je verjetno rekel: 'Le kje so jih našli?' Zato je skrajni čas, da televizijo spet prevzamejo ljudje, ki jo znajo delati, ki jo poznajo, razumejo in cenijo. Ljudje, ki je ne sovražijo."

  • Uredništvo

    24. 5. 2022  |  Družba

    »Krize si podajajo štafeto hitreje, kot jim lahko sledimo«

    "Živimo v časih hitrih sprememb. Krize si podajajo štafeto hitreje, kot jim lahko sledimo. Na videz se nam zdijo vsebinsko različne, a če jih pogledamo dovolj od daleč, zaslutimo rdečo nit, ki bo v distopični prihodnosti vlade in korporacije še tesneje povezala. Situacija kar kliče po globalni vladi po meri korporacij, kjer bo ubogemu demosu odvzet sedež v upravi. Mediji bomo v tej spregi prihodnosti ključno vezivo, saj bo naša naloga ustvariti novi dogovor in vas prepričati, da je prenovljeni svetovni red, v katerem namesto vas razmišljajo tisti, ki vam prodajajo dobrine, ki vas osmišljajo, najmanj slab. Če nam je do zdaj vsakič uspelo, nam bo tudi tokrat."

  • Uredništvo

    24. 5. 2022  |  Kultura

    Fotografinja krvavih vojn sicilijanske mafije

    V Galeriji Jakopič bo od 24. maja do 2. oktobra na ogled razstava ene vidnejših predstavnic italijanske fotografije Letizie Battaglia z nalovom Fotografija kot življenjska izbira, ki skozi izbor 300 fotografij predstavlja njen celotni opus. Fotografije, od katerih številne še niso bile razstavljene, razkrivajo družbeni in politični kontekst, v katerem so bile posnete, objavljene, razstavljene, doživete in interpretirane. Kuratorka razstave: Francesca Alfano Miglietti.

  • Uredništvo

    23. 5. 2022  |  Politika

    FOTO + VIDEO: Stavka pred RTV Slovenija

    Pred stavbo RTV Slovenija danes poteka stavka novinarjev javne radiotelevizije. Med njimi so tudi nekdanji zaposleni in tisti, ki so javni zavod v preteklosti že zapustili. 

  • Uredništvo

    22. 5. 2022  |  Politika

    »Danes desnica ni vreden nasprotnik na miselnem področju«

    "Odsotnost kritične misli je desnico zreducirala do ne-mnenja, pri čemer vlada neupravičena hierarhija, večinoma imenovana 'tradicija'. Vse, kar je še vedno videti kot mnenje, parazitira na iskanju trikov za nevtralizacijo vsega logičnega in kritičnega, najlažja in najbolj priljubljena sredstva pa so laž, ponarejanje, zamenjava tez in druge logične napake, verbalno nasilje in popolna negacija komunikacije (žalitve, kletvice in podobno)."

  • Uredništvo

    22. 5. 2022  |  Kultura

    »Ne bi šla v tujino, če ne bi bila prisiljena«

    "V Moderni galeriji je prišlo do nekega prevrata. Oblast je uporabila svoje formalne možnosti, spremenili so ustanovitveni akt, kar ni bilo pravilno, in ga prilagodili svojemu kandidatu, ki je bolj ustrezal tisti politični opciji. Stroka je bila proti, enako uslužbenci Moderne galerije, ki so se pred kratkim večinsko oglasili z javnim pismom proti aktualnemu vodstvu, ki po njihovem mnenju uničuje to institucijo. Jaz sem odšla z neko žalostjo, saj sem v Moderno galerijo vendarle vložila velik del svojega življenja. Z nekaterimi ljudmi sem delala več kot 20 let in je bila to neka moja druga družina. Gledati vse to ni lahko. Sama pri teh letih tudi ne bi šla v tujino, če ne bi bila prisiljena."

  • Uredništvo

    22. 5. 2022  |  Kultura

    Lezbična prihodnost

    Od 24. do 29. maja bo v Ljubljani potekal 8. festival Lezbična četrt, ki ga pripravlja Društvo Škuc. Letošnji festival obeležuje kar dva jubileja: 35-letnico lezbičnega gibanja in 50-letnico delovanja Škuca. Vrhunec dogajanja bo koncert razvpite aktivistične skupine Pussy Riot (26. maja na letnem vrtu Gala hale na Metelkovi), festival pa se bo zaključil z zabavo ob izidu Lezbozina in s tradicionalnim nedeljskim Astrobrančem.

  • Uredništvo

    22. 5. 2022  |  Politika

    »Marsikateri politik se skriva za oblakom in se nekomu ne želi zameriti. Sama ne bom takšna.«

    "Zato, ker resnično ne verjamem, da je šlo za kaj drugega kot nagajanje. Mislim, da je to jasno tudi večini državljanov. Nehajmo se skrivati za oblaki politične korektnosti. Jaz bom korektna, ampak to ne pomeni, da bom poskušala opravičevati ali medlo komentirati nekorektna ravnanja. Držo opozicije ocenjujem kot nagajanje in zasuvanje parlamenta s stvarmi, ki merijo na to, da se nekatere druge zadeve upočasnijo oziroma se ne zgodijo. Ali naša država to potrebuje? Zdi se mi, da se marsikateri politik skriva za oblakom in se nekomu ne želi zameriti. Sama ne bom takšna. Povedala bom, če kaj ne bo prav. Vedno se vprašam, ali je nekaj dobro za ljudi in za našo državo. Ne bom kot nekateri politiki, ki se ne izjasnijo, čeprav so nekatere stvari že po zdravi kmečki pameti napačne in nekorektne."

  • Uredništvo

    22. 5. 2022  |  Politika

    »Hojs je pod strašnim pritiskom, ker mora ugajati Gospodarju«

    "Hojs je tipičen primer človeka, ki mora neprestano producirati 'bullshit', saj je pod strašnim pritiskom ustvarjanja prave javne podobe – ugajati mora Gospodarju, hkrati pa dajati vtis, da obvlada področje, ki mu ga je Gospodar dodelil. Zato je učenec, ki se od jutra do mraka znoji pred šolsko tablo, venomer vprašan in stalno neseznanjen s snovjo. Na srečo se bo zdaj lahko spočil, saj gre do naslednje vladavine hibernirat v gospodarstvo."

  • Uredništvo

    22. 5. 2022  |  Kultura

    Ljubljano bo razsvetlila Svetlobna gverila

    V ponedeljek, 23. maja ob 21.30 bo Ljubljano znova razsvetlila Svetlobna gverila. Ob osrednji festivalski razstavi v Galeriji Vžigalica se obeta tudi serija svetlobnih postavitev na zunanjih površinah v neposredni okolici galerije in izbranih lokacijah po Ljubljani. Tema šestnajste edicije festivala je Sence in refleksije in je zastavljena široko; sence in refleksije ne gre razumeti zgolj kot formalno raziskovanje svetlobnih pojavov senc in odbojev, temveč gre tudi za metaforično obravnavo najrazličnejših sledi in refleksij, ki jih v zavesti subjekta pušča sodobni čas. Kuratorja festivala sta Katerina Mirović in Marko Vivoda.

  • Uredništvo

    21. 5. 2022  |  Politika

    Sprememba vedenja na desnici

    "Po zmagi leve politične opcije na volitvah je mogoče opazovati simptomatično spremembo vedenja na desnici. Diskurz arogance in nasilništva, ki sta se kazala tako v retoriki kot v političnih ukrepih, je čez noč zamenjal diskurz nebogljene žrtve s simuliranjem znakov ogroženosti. Koder seže pogled, se kak desni kader glasno boji ne le za svoje karierno preživetje, najprizadevnejši namigujejo na to, da se bojijo za svojo fizično varnost ali celo življenje."

  • Uredništvo

    21. 5. 2022  |  Politika

    Kdo je prvi (še pred Orbanom in Trumpom) napovedal vojno medijem?

    "Bivši predsednik vlade je avtohtoni politik, ki je daleč pred drugimi odprl poti novega razumevanja demokracije. Orban, Putin, Erdogan in podobni so nevredni posnemovalci njegovih izvirnih idej. Kdo se je prvi spomnil napovedati vojno medijem na sistemski in celovit način? Morda Orban? Ne. Se je to zgodilo leta 2020 z nečednimi tviti o novinarkah in novinarjih? Sploh ne. Spopada ni napovedal niti kot obrambni minister Slovenije v njeni drugi vladi leta 1992, niti v tretji leta 1993, niti v svoji prvi vladi leta 2004, niti v drugi leta 2012, niti v tretji leta 2020."

  • Uredništvo

    19. 5. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: LEVA TROJICA

    Jutri izide nova Mladina! Fotografijo na naslovnici je zakrivil Borut Krajnc, oblikovanje in obdelavo fotografije pa Ivian Kan Mujezinović. Več o tem, kaj nam prinaša nova Golobova vlada, preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 20. maja, dalje. #Mladina20

  • Uredništvo

    19. 5. 2022  |  Politika

    »Začelo se je novo predvolilno obdobje«

    "Okoliščine so takšne, da je bil novi državni zbor, v katerem sedi polovica parlamentarnih mačkov, od tega jih je večina v opoziciji, druga polovica pa je novincev, ki so dobili na volitvah jasno večino za oblikovanje izvršilne veje oblasti, že prvi dan blokiran. Okoliščina pač, ker je opozicija vložila več kot 30 zakonskih novel in s tem prehitela poslance novince, ki so medtem še stali v vrsti pred verifikacijsko komisijo državnega zbora, pred katero so kazali dokazilo DVK, da so bili izvoljeni."

  • Uredništvo

    19. 5. 2022  |  Politika

    »Pričakovanja do nove Golobove vlade: izbris prejšnjega sveta«

    "Tokratna zamenjava oblasti je prav gotovo posebna v najmanj eni stvari. Zaradi problemov, ki jih je nakopičila odhajajoča Janševa vlada – in ki jih bo kopičila očitno do zadnjega izdiha lastnega vladanja –, so pričakovanja do nove Golobove vlade podobna koncu filma Melanholija: izbris prejšnjega sveta. In začetek nečesa novega. Česar v Melanholiji sicer ne poznamo. V Sloveniji pa se zdi precej znano. Zahteve so nenavadno jasne in nepričakovano artikulirane. Vrnitev Studia City. Neodvisnost medijev. Rehabilitacija demokracije oziroma demokratičnih standardov, postopkov in praks v državi. Neodvisnost sodne veje oblasti. Neodvisnost policije. In tako dalje. Skratka: najmanj vrnitev stanja, ki je bilo za slovensko družbo značilno za obdobje pred nastopom zadnje Janševe vladavine. Če ne celo pomembno izboljšanje stanja. Na vseh področjih. Pričakovanja so torej velika. Celo ekstremna. Njihova realizacija pa pomeni rekonstrukcijo oziroma marsikje (šele) konstrukcijo demokratičnih in socialnih logik v družbi."