Uredništvo

  • Uredništvo

    13. 2. 2022  |  Politika

    Janšev nov izgovor za problematiziranje legitimosti volitev

    "Na vrhuncu volilne kampanje bo Janša dobil nov, tokrat največji izgovor za problematiziranje legitimnosti volitev in prikazovanje ustavnega sodišča kot največjega sovražnika vlade. Že pred nekaj tedni je SDS začela napadati državno volilno komisijo in direktorja njene službe Dušana Vučka. Janšev državni sekretar Žan Mahnič člane SDS poziva, naj se infiltrirajo v volilne odbore v kvoti opozicijskih strank. Zmago Jelinčič in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek pa sta volitve želela zamakniti v junij. In ne pozabimo: isti Vili Kovačič je pred štirimi leti že izpodbijal izid lokalnih volitev v Ljubljani."

  • Uredništvo

    14. 2. 2022  |  Družba

    Spolna vzgoja na nacionalki

    "Ne le varna, temveč tudi osrečujoča spolnost je pomemben del življenja, zato smo se združili ustvarjalci iz kar treh držav (Slovenija, Hrvaška, Romunija) in pripravili video Slovar spolne vzgoje. Z njim mladim predstavljamo 10 izrazov, ki se uporabljajo v povezavi s seksulnostjo v sodobni družbi," so na RTV Slovenija zapisali o novi oddaji, ki je del mednarodnega projekta ozaveščanja o spolnosti. Pri video je že na voljo za ogled na spletu, v petek, 18. februarja, pa bo ob 16.30 tudi na sporedu 1. programa TV Slovenija. 

  • Uredništvo

    13. 2. 2022  |  Kultura

    »V Sloveniji politične kulture ni več«

    "Pustimo pri miru, vsaj 8. februarja, državotvornost in nacionalno identiteto. Z državo in nacijo imamo v resnici predvsem ekonomske, politične in logistične težave. Če se želimo dobro odzivati na izzive sodobnega časa, potrebujemo agilno in prilagodljivo skupnost. Skupnost, ki je zmožna samorefleksije in adaptacije. In živa umetnost in živa kultura tvorita prav to - družbo. Družbotvorna je, kultura. Zdravo družbo tvori in zdrave posameznike. Razgledane, kritične, empatične, odprte. Take, kakršnih si lahko samo želimo."

  • Uredništvo

    13. 2. 2022  |  Svet

    Spalne kabine na letališču

    Na dunajskem letališču lahko potniki med daljšim čakanjem na let najamejo spalno kabino. Kabine so velike tri kvadratne metre, opremljene pa so s posteljo, vtičnico, priključkom USB, omaricami in zložljivo mizo. Potniki jih lahko rezervirajo za nekaj ur ali pa za celo noč. Ura najema stane 9 evrov, cela noč pa od 48 evrov dalje.

  • Uredništvo

    14. 2. 2022  |  Družba

    Zločin ne zastara: 30. obletnica izbrisa

    Od 20. do 28. februarja bo v Galeriji Alkatraz (Metelkova) v Ljubljani na ogled razstava "30. obletnica izbrisa: Zločin ne zastara: ne izbrisa, ne Roga, ne tovarišic_ev, ki jih ni več med nami, ne bomo nikoli pozabile_i." "Z razstavo opozarjamo, da ne bomo pozabile_i in ne bomo dopustile_i kolektivne amnezije krivic in zločinov oblasti. S tem želimo ohranjati pri življenju iskro upora, v upanju, da v prihodnje onemogočimo brisanje ljudi, prostorov in skupnosti, " so zapisali v Iniciativi za pripravo 30. obletnice izbrisa.

  • Uredništvo

    13. 2. 2022  |  Politika

    »Janševa dejanja in besede so v pogledu večine ljudi izgubile vsako vrednost«

    "Toda če je Viktor Orbán usmerjen v krepitev madžarskih nacionalnih interesov in moči države, je Janša usmerjen ravno narobe, v slabljenje nacionalnih interesov nacionalne države Slovenije. V tem kontekstu je izdelal svojo hobotnico, omrežje lojalnih koalicijskih partnerjev, vse skupaj pa, kot je videti, bazira v interesni udeležbi pri sklepnih privatizacijskih procesih v državi, ki že tri desetletja ječi pod težo preobražanja iz nekdaj družbenega prek državnega v kar najbolj zasebniško-kapitalistični sistem."

  • Uredništvo

    12. 2. 2022  |  Politika

    »Vsi, ki so bili v preteklosti v partiji, naj nemudoma odstopijo«

    "V tem stalnem vračanju v preteklost je zmagovita vladajoča koalicija sredi tedna doživela prvi poraz. Prvi hladni tuš. Njihov najbolj plemeniti žrebec v javnih nastopih je bil poražen. V parlamentu se je Aleš Hojs lahko še malo afnal spet z obsodbami, da bivši udbovec njega nima kaj preiskovati, a je potem svojo porcijo dobil od Tanje Fajon in Luke Mesca na komercialki pri Urošu Slaku. V tem stalnem demoniziranju levice in levičarjev ter komunistov je bila predsednica SD direktna. Naj vsi politiki, ki so bili kadar koli v komunistični partiji, takoj odstopijo. Naj takoj vsi, ki v teh dneh tako resno zagovarjajo smešnega Vilija Kovačiča in njegovo zahtevo, da mora ustavno sodišče prepovedati delovanje dveh strank, torej Levice in SD, in so bili v preteklosti v partiji, nemudoma odstopijo. Izginejo iz političnega prostora. Verjemite, da bi si vsi oddahnili."

  • Uredništvo

    11. 2. 2022  |  Politika

    Črv nezaupanja v poštenost volitev

    "V Sloveniji smo bili doslej upravičeno ponosni na izvedbo parlamentarnih, predsedniških oziroma lokalnih volitev. Čeprav se vsakih volitev udeležuje manj volilcev in volilk, tega ni mogoče pripisati nezaupanju v izvedbo volitev. V slovenski družbi za zdaj obstaja soglasje, da je izid, ki ga objavijo po volilni nedelji, dejanski odraz ljudske volje. Čeprav so se v preteklosti pojavljale ocene posameznih politikov, kako naj bi bile njihove stranke opeharjene. Da so to izjavljali politiki, ki danes vladajo v Sloveniji, je zanimivo, ni pa presenetljivo, kot tudi ne preseneča, da se v zavest razdeljene in skrajno napete slovenske družbe potihoma plazi črv nezaupanja tudi v poštenost volitev, potem ko ni več nikakršnega zaupanja v politične stranke, državni zbor, vlado, pravosodje, policijo, medije ali zdravstvo."

  • Uredništvo

    11. 2. 2022  |  Družba

    Preplet neokusnega kiča, patetike in neprofesionalnosti 

    "Proslava slovenskega kulturnega praznika je dokončno potrdila mojo hipotezo, da ima nov veter na RTV Slovenija dva ključna cilja. Prvi je uničenje kredibilnosti javne televizije. Drugi pa je povečati količino in učinkovitost poneumljanja, ki ga televizija kot ideološki aparat države prakticira kot eno svojih temeljnih funkcij. Poneumljanja je toliko, da skoraj ni več mogoče prižgati televizije, ne da bi ga bil človek deležen v najbolj koncentrirani obliki. To poneumljanje ruši kredibilnost, ki jo je javnemu servisu kljub napakam v preteklosti vendarle uspelo ohraniti."

  • Uredništvo

    12. 2. 2022  |  Kultura

    Slikarska instalacija Palmina zrna

    V Galeriji Simulaker v Novem mestu je do 5. marca na ogled slikarska postavitev Palmina zima slikarke Andree Zabric. Gre za umetnico mlajše generacije, ki v svojih umetniških delih kaže drzne in progresivne premisleke o sodobnem slikarstvu. 

  • Uredništvo

    10. 2. 2022  |  Politika

    Janši zlata, Hojsu srebrna in Olaju bronasta medalja

    Protestna ljudska skupščina pred petkovim protivladnim protestom v sporočilu za javnost opozarja, da Slovenija ne dosega prvih mest zgolj na olimpijskih igrah, temveč tudi na področju upada demokracije. Petkovi protestniki in protestnice so zapisali, da predsednik vlade in SDS Janez Janša izrablja olimpijske igre za samopromocijo in s populističnimi objavami izrablja športne dosežke za očitno predvolilno propagando. 

  • Uredništvo

    10. 2. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: ŽELEZNI MOŽ

    Jutri izide nova Mladina! Naslovnico je oblikoval Ivian Kan Mujezinović, fotografija pa je delo Boruta Krajnca. Več o tem, kdo je direktor policije, s katerim se je Slovenija vrnila v čas verbalnega delikta, preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 11. februarja, dalje. #Mladina6

  • Uredništvo

    10. 2. 2022  |  Družba

    »Popadljivost politikov je v zadnjem času velika«

    "V času poglobljene politične konfliktnosti, kot je čas pred volitvami, je novinarski poklic vedno težak, saj je občutljivost izjemna. Letos to konfliktnost in razdražljivost potencira še pandemija. Biti novinar javnega medija, za katerega državljani plačujemo prispevek in potem pričakujemo, da bo odseval našo lastno sliko sveta – je še zlasti težko. Ampak spet ne bi rada tega dramatizirala. Danes je povsod težko. Povsod se moramo boriti za boljše pogoje dela, za to, da delamo po priznanih profesionalnih merilih, in za pravico, da od tega ne odstopamo. Je pa res, da je popadljivost politikov in dela javnosti v zadnjem času velika in da so sploh ženske v novinarskem poklicu tarče izjemno vulgarnih obračunov. To je vse treba zdržati. Kot je zadnjič nekdo zapisal: Demokracija ni za šleve!"

  • Uredništvo

    10. 2. 2022  |  Kultura

    »Dobra karikatura mora iti čez mejo«

    "Vidite, v tem je skrivnost: dobra karikatura mora iti čez mejo. A to mora napraviti na sofisticiran način. Poznam genialen, rahlo vulgaren bosanski vic, ki to odlično pojasni. Mujo vpraša mujezina, kaj je to demokracija. 'Vidiš, Mujo, to je to, ko se jaz povzpnem na minaret. Če hočem, se lahko na vse vas poščijem.' 'Ampak to ne more biti demokracija!' "Počakaj, Mujo, nisem povedal do konca. Seveda je to demokracija, saj se vsi vi lahko poščijete name, ki sem tam gor na minaretu." V vsaki, tudi najbolj idealni družbi, ostaja delitev na tiste zgoraj in spodaj. Kadar je ta razdalja prevelika, karikaturist ne more naciljati gor na tiste na oblasti. Kadar je premajhna, satira nima smisla. V zmerno totalitarnih družbah z elementi demokracije pa karikatura in satira cvetita. V takih družbah živimo danes. Smrekarja je ubila skrajno totalitarna družba italijanskega fašizma; v zmerno totalitarni Avstro-Ogrski je obtožbe o srbofilstvu vendarle preživel."

  • Uredništvo

    10. 2. 2022  |  Kultura

    Svet, ki nam beži izpod nadzora

    V Prešernovem gledališču Kranj bo danes ob 19.30 premiera avtorskega projekta Zadnji naj ugasne luč v režiji Doriana Šilca Petka, ki je nastal v koprodukciji s Kinom Šiška. Uprizoritev je študija absurdnosti sodobnega življenja, sveta, ki nam beži izpod nadzora, in čarobnosti, ki jo vendarle lahko poiščemo v kakofoniji bivanja.

  • Uredništvo

    9. 2. 2022  |  Politika

    Janša ima covid-19

    Predsednik vlade Janez Janša je s samotestiranjem potrdil okužbo z novim koronavirusom. Na Twitterju je objavil fotografijo pozitivnega testa in zapisal, ima vse klasične simptome, ki so zaenkrat milejši.

  • Uredništvo

    9. 2. 2022  |  Kultura

    »Ministrstvo za kulturo dejavno zavira razvoj sektorja«

    "Jasno je videti, da ministrstvo ne razume in nima posluha za sektor, o pomenu katerega v Asociaciji vseskozi ozaveščamo. Navkljub številnim evropskim priporočilom in podatkom vztrajno in sistematično ignorira vsakršne pozitivne evropske prakse in priporočila ter položaj predvsem slabša."

  • Uredništvo

    9. 2. 2022  |  Politika

    »Se bo nova vlada uspela prebiti mimo strankarskih plačancev in njihovih lažnih profilov?«

    "In ko zdaj razmišljam o prihajajočih volitvah, ki bodo v veliki meri določile našo prihodnost naslednjih deset in več let, si mislim, da se bo na njih med drugim pokazalo tudi to, kako zelo narazen sta si v resnici ta dva svetova oziroma ali se svet družbenih omrežij sploh še dotika resničnosti zunaj njih."

  • Uredništvo

    8. 2. 2022  |  Kultura

    Letošnji Prešernovi nagrajenci in nagrajenke

    Državna proslava na predvečer kulturnega praznika v Cankarjevem domu, na kateri so podelili letošnje Prešernove nagrade, je izpostavila dosežke, ki jih je upravni odbor Prešernovega sklada izbral z različnih področij slovenske ustvarjalnosti. Prešernove nagrade so letos prejeli klasični filolog in prevajalec Kajetan Gantar ter muzikolog in dirigent Mirko Cuderman za življenjsko delo, za posamično ustvarjalnost ali ustvarjalnost v zadnjih treh letih pa režiserka Špela Čadež, slikar Dušan Kirbiš, pesnica in pisateljica Anja Štefan, sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, skladatelj Damijan Močnik in igralka Jette Ostan Vejrup.

  • Uredništvo

    8. 2. 2022  |  Politika

    »Ne gre samo za to, da mora mandat za sestavo prihodnje vlade prevzeti antijanšist«

    "Javni poziv Zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo, naj se vse slovenske demokratično usmerjene stranke povežejo v predvolilno koalicijo, ki naj si prizadeva osvojiti dve tretjini poslanskih mandatov, je zato treba razumeti kot glas razuma. Demokratične sile se proti avtokratskim in totalitarnim režimom vedno borijo kot politični blok, ker jim usklajeno delovanje zagotavlja politično legitimiteto in možnost, da s predvolilnim sodelovanjem, političnim, organizacijskim, kadrovskim in finančnim, izničijo prednosti, ki si jih režimi nagrabijo, ko demokratičnim sistemom puščajo kri. Ne gre samo za to, da mora mandat za sestavo prihodnje vlade brez sence dvoma prevzeti antijanšist. Še bolj pomembno je, da mora biti volilcem omogočeno, da se mimo svojih strankarskih preferenc izjasnijo o prihodnosti te države: ali še hočemo biti Slovenija, kakršna smo pred tridesetimi leti hoteli biti? Antijanšisti so bili s pozivom Zavezništva pozvani k zrelostnemu izpitu. Daj, da jih vidimo, kako ga bodo opravili."

  • Uredništvo

    8. 2. 2022  |  Politika

    »Izginotje desnice iz političnega življenja je osnovni pogoj za preživetje«

    "Ne upam si omeniti te dragocene besede, toda popolni padec javnega govora je prinesel osvoboditev mnogim, ki so z zaskrbljenostjo opazovali politično degradacijo in upali, da je stvari mogoče popraviti: mogoče jih je popraviti samo tako, da se vladajoča kasta sesuje sama vase, izgubi vsak razlog za obstoj, biološko izumre, karkoli, samo ne 'uravnoteženje'. Vsaj za kuhinjsko mizo bi moralo biti jasno, da desnica nima več kaj povedati in storiti, da se mora po tridesetih letih umakniti in izginiti iz svoje nenehno retrogradne politike. Navsezadnje je pripeljala do kritične točke osiromašenja prebivalstva in uničenja vsega, kar je še vzbujalo upanje. Obremeniti drugo vlado z njeno prisotnostjo, s katero bo, resda v manjšem obsegu, počela enako kot prej, ni niti pošteno niti koristno. Odkrito povedano, nekaj časa, morda za vedno, desnice ne potrebujemo, ker preprosto ni storila ničesar, da bi bilo življenje za večino boljše. V času umiranja brez potrebe, siromašenja brez razloga ter vtepanja v glavo brez pismenosti in kulture je izginotje desnice iz političnega življenja osnovni pogoj za preživetje."

  • Uredništvo

    7. 2. 2022  |  Družba

    Zaposleni na LPP, ki niso cepljeni, ne morejo napredovati

    Na seji sveta delavcev Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) so sprejeli dokument, da tisti, ki ni cepljen, ne more napredovati. Voznik avtobusa, ki ne želi biti imenovan, je za TV Slovenija povedal, da se mu to zdi zelo neprimerno, če ne celo nezakonito, da bi bil na podlagi tega finančno oškodovan zaradi napredovanja.

  • Uredništvo

    7. 2. 2022  |  Politika

    »Edino demokracijo, ki je bila izvožena, smo naredili mi Evropejci«

    "Sam nikoli nisem mislil, da bo demokracijo mogoče vzpostaviti z eno potezo. Vedel pa sem, da Evropska unija zagotavlja miren prehod k vrnitvi demokratičnih pravil. In da si ljudje to želijo. Če Slovence vprašajo, ali želijo ostati v Evropski uniji in se držati pravil, ki tam veljajo, kaj bodo odgovorili? Kolikor jaz vem, večina ljudi odgovarja, da s tem nimajo nobenih težav. Imejte pa malo potrpljenja. Demokracije ne ustvarite v enem dnevu. Tudi v eni generaciji ne. Ampak vedite: edino Evropski uniji je uspelo, da je na miren način izvozila demokracijo. Vsi, ki so to poskušali z vojskami, so propadli. Edino demokracijo, ki je bila izvožena, smo naredili mi Evropejci. Seveda se potem demokracija sooči z demografijo, nastanejo vse mogoče vlade, pride do problemov in napetosti. Evropa mora samo zagotoviti spoštovanje temeljnih ritualov. To počne v vseh državah članicah, vključno s Poljsko in Slovenijo. Seveda je na Poljskem in Madžarskem težko, a z nekaj potrpljenja se bodo tudi tja vrnile demokratične vlade. Zato, ker je njuno mesto v Evropski uniji. Ni nobenega drugega mesta, kjer bi lahko bili. Edina država v Evropi, ki je imela alternativo Evropski uniji, je bila Velika Britanija. Drugi je nimajo. Jasno, da vsaka država išče svojo identiteto in iz Evrope poskuša izvleči vse, kar je mogoče. Evropa tudi dela napake. Države se znajdejo v položajih dvoma, to se je v nekaj trenutkih zgodilo tudi Italiji. Ko pa gre zares, se nihče noče obrniti nazaj."

  • Uredništvo

    7. 2. 2022  |  Politika

    Razlika med socialno državo in ekonomskim populizmom

    "A tu se jasno pokaže razlika med socialno državo in ekonomskim populizmom. Klasična država blaginje, ki je nastala v Evropi po drugi svetovni vojni, je vzpostavila predvidljivo varnostno mrežo za težke čase; s tem je krepila lojalnost državljanov do države. Ekonomski populizem – vsakokratno razdeljevanje državnega denarja na podlagi trenutne politične odločitve – pa krepi lojalnost volivcev do posameznih političnih strank in gibanj. Sedanji vladi bi bilo pretirano očitati, da je bila pri razdeljevanju 'bombonier' izrazito arbitrarna ali krivična. A skeptičnim volivcem – in ti so v večini – je dala več kot dovolj razlogov za sum, da 'skupnost', ki jo hoče graditi, ni skupnost vseh državljanov. In da se bo v trenutku, ko bo denarja začelo zmanjkovati, to zelo hitro pokazalo."

  • Uredništvo

    6. 2. 2022  |  Politika

    »Na volitvah realno pričakujemo razmerje 55:45 v prid levosredinskemu bloku«

    "Trenutno ni realno, da bi Golob zbral skoraj 29 odstotkov glasov, kolikor jih je Janković na volitvah leta 2011, kaj šele dobrih 34 odstotkov kot Cerar leta 2014. Bo pa pomembno, kdo bo relativni zmagovalec volitev. Če bo Janša relativno zmagal in bosta dve tretjini volivcev proti njemu, kar je najbrž utopistično, ne bo večjih problemov prenosa oblasti. Ker pa realno pričakujemo razmerje 55:45 v prid levosredinskemu bloku, bodite prepričani, da nas čaka repriza zadnjih ameriških volitev. Prehod bo težek. Pred ali celo v našem parlamentu lahko pričakujemo ljudi z rogovi in kravjimi zvonci. Samo spomnite se volitev iz leta 2008, ko je Pahorjeva SD v fotofinišu prehitela SDS. Takrat se je spremenil zakon in si moral na volišču pokazati volilni listič oziroma vabilo in osebni dokument. In na ljubljanskem Viču ponekod tega niso zahtevali, tudi na mojem volišču ne. Takrat je Janša želel iz tega delati zgodbo, čeprav je bilo vse skupaj tako nepomembno, saj bi volilni rezultat spremenilo morda šele na tretji decimalki. A je vseeno želel ponoviti volitve. Zdaj je dobil zagon še z Donaldom Trumpom."

  • Uredništvo

    5. 2. 2022  |  Politika

    FOTOGALERIJA: »V svojih zadnjih tednih Janševa vlada izvaja predvolilno razprodajo«

    Petkovi protestniki in protestnice se tokrat niso zbrali zgolj na Trgu republike v Ljubljani, temveč tudi v Izoli, Celju, Slovenj Gradcu in nekaterih drugih krajih. Zbirali so podpise za začetek zavrnitvenega referenduma proti nabavi bojnih oklepnih vozil boxer, opozorili pa so tudi na spornost prodaje Savinih hotelov madžarskemu podjetju.

  • Uredništvo

    6. 2. 2022  |  Politika

    Čemu se bomo smejali, ko bo Janez Janša s svojo ekipo odšel na smetišče zgodovine?

    "Po čem si bomo najbolj zapomnili zadnji dve leti? Po čem bo šla ta koalicija v pozabo? Čemu se bomo smejali, ko bo Janez Janša s svojo ekipo odšel na smetišče zgodovine? Najbolj po tem, da je zmanjkalo humorja. Da je bila to najbolj neduhovita sestava v samostojni Sloveniji. Da enostavno humorja niso razumeli, ko pa so bili sami prisilno humorni, so takoj razžalili skoraj pol Slovenije."

  • Uredništvo

    6. 2. 2022  |  Kultura

    Devet predstav z območja nekdanje Jugoslavije

    V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bo od 9. do 14. februarja potekal nov regionalni gledališki festival Ruta Grupa Triglav, ki bo ponudil devet predstav z območja nekdanje Jugoslavije. Festival bodo odprli 9. februarja ob 19. uri s premiero drame Usedline avtorice in dramaturginje Katarine Morano in režiserja Žige Divjaka. ki raziskuje tisto, kar ostane za nami, ko nas več ni.

  • Uredništvo

    5. 2. 2022  |  Politika

    »Ni čudno, da je generalni direktor policije prizadet«

    "Ni čudno, da je generalni direktor policije prizadet. V času, ko je Gantar veseljačil, ščuval in pozival k uničenju, je on pridno varoval Jugoslavijo pred nasilno spremembo državne in družbene ureditve SFRJ ter, strmoglavljenjem najvišjih organov, njihovih izvršilnih organov in predstavnikov teh organov, kar mu je nalagal prav 133. člen. Sedanji generalni direktor je leta 1981 nastopil službo kot jugoslovanski miličnik na postaji ljudske milice Vič in vsa osemdeseta leta napredoval po miličniški lestvici kot vesten čuvar režima, proti kateremu se je Gantar boril z gnilim liberalizmom in podganjimi evropskimi vrednotami. Vseh deset let je miličniku pred nosom rušil režim in ga tudi uspešno zrušil. Generalni direktor pa ga ni nikoli ujel, privedel, zaslišal, mu dal dveh okoli uh in ga poslal v taborišče za prevzgojo."

  • Uredništvo

    4. 2. 2022  |  Politika

    Danes na protivladnem protestu zbiranje podpisov za referendum

    Protestna ljudska skupščina je za danes ob 19. uri na Trgu republike v Ljubljani napovedala protivladni protest, na katerem bodo zbirali podpise za referendum proti nabavi oklepnikov "za vojne v tujini" in obenem zahtevali tudi zaustavitev razprodaje slovenskih biserov madžarskim interesom.