Uredništvo

  • Uredništvo

    23. 2. 2022  |  Kultura

    »Kot bitja potrebujemo drug drugega, bližino, pogovor«

    "Ne, žal, teh utopičnih idej nimam. Ker ostajam zvesta kratkemu filmu. Zdi se mi, da je kratka oblika filma izjemno pomembna. Tudi v luči tega, da govorijo, kako je naša pozornost vedno krajša. Glede na to, da so festivali postali večinoma hibridni, se sprašujem, kaj pomeni to za nas ustvarjalce, saj mora nenadoma film delovati tako na majhnem ekranu kot v kinu. Kar je pa seveda ogromna razlika in tu se mi zdi, da imamo nov izziv, kako najti pravo pot."

  • Uredništvo

    21. 2. 2022  |  Svet

    Putin v separatistični regiji v Ukrajini pošilja vojsko

    Ruski predsednik Vladimir Putin je odredil napotitev ruske vojske za "ohranjanje miru" v separatističnih regijah Doneck in Lugansk v Ukrajini, ki ju je danes priznal kot neodvisni državi. Iz sveta prihajajo ostri odzivi na poteze Kremlja, številni politični analitiki opozarjajo, da je svet pred pragom še ene morebitne vojne.

  • Uredništvo

    22. 2. 2022  |  Družba

    »Sprašujem se, kaj bi se zgodilo, če bi me človek, ki je tako poln besa, srečal v živo«

    "Nekatere stvari zbrišem, nekatere pa gredo tudi naprej, na policijo. Teh stvari, groženj, je veliko, ogromno in vse skupaj se z leti le še stopnjuje, to opažamo vsi. Vedno je bilo kakšno neprijetno pismo, danes pa jih je cela poplava in med njimi so takšna, da komaj verjameš, da lahko nekdo napiše kaj takega. Sprašujem se, kaj bi se zgodilo, če bi me človek, ki je tako poln besa, srečal v živo, ali bi mi bil sposoben res kaj narediti."

  • Uredništvo

    22. 2. 2022  |  Politika

    »Politika je tista, ki nas je tukaj pustila povsem na cedilu«

    "Ponovno je treba zgraditi avtoriteto. Kdo so viri, ki se jim res verjame? Čeprav ne želim vstopati na politično področje, je politika tista, ki nas je tukaj pustila povsem na cedilu. Celoten svet se je izkazal za zelo sebičnega, vsak poskrbi le zase in v takih razmerah izgubiš zaupanje v vse."

  • Uredništvo

    21. 2. 2022  |  Politika

    Nika Kovač: »Ne predstavljam si, da z Janšo skupaj sediva na kavi«

    "Poslanke in poslanci stranke SDS so že tudi korektno sodelovali tako pri bitki za nov vir pitne vode za Anhovo kot pri redefiniciji kaznivega dejanja posilstva. Vendar pa v širšem pogledu ta stranka deluje tako, da zatira vse kritične glasove," je v intervujuju za 24ur.com povedala aktivistka in direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač. Dodala je, da je čas pokazal, da se je motila, ko je v času vlade Marjana Šarca govorila, da ni razlike med sredinskimi vladami, ki sledijo neoliberalni agendi in med neoliberalno vlado Janeza Janše. "Trenutna vlada je namreč avtoritarna, zastrašuje, razprodaja. In čeprav smo bili eden najglasnejših glasov proti nekaterim potezam vlade Marjana Šarca, imam lahko z njim korekten odnos, ko gre za vsebinska vprašanja, z Janezom Janšo pa to absolutno ni mogoče, namesto izmenjave argumentov od njega lahko pričakujem zgolj diskreditacije in žaljivke. In to je velika razlika med dvema družbenima realnostma, o katerih se bomo odločali na volitvah. Ena je zavezana k temeljnim vrednotam demokratične skupnosti, možnosti dialoga, druga žal ne," je poudarila Nika Kovač.

  • Uredništvo

    21. 2. 2022  |  Politika

    VIDEO: Orban v Sloveniji

    V Lendavi sta se danes sešla predsednika slovenske in madžarske vlade Janez Janša in Viktor Orban. Podpisala sta sporazum o sodelovanju vlad pri razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje ter govorila o stanju dvostranskih odnosov.

  • Uredništvo

    20. 2. 2022  |  Politika

    »Poveljnik ladje Janez Janša daje ukaze, ki nimajo več nobenega smisla«

    "Slovenija pod vodstvom te koalicije je kot Titanik. Vsi se delajo, kot da je vse normalno, obenem pa vedo, da se približujejo ledeni gori. Trku se ni več mogoče izogniti. Potop je na vidiku. Zato na ladji vlada panika. Totalni kaos. Poveljnik ladje Janez Janša pa daje ukaze, ki nimajo več nobenega smisla. Najbolj boleče je prav to. Vsi njegove ukaze izpolnjujejo, kot da so sveti. Kot da so čisto zlato. Kljub temu da gre za popolno zmešnjavo, slepo verjamejo, da se bo zgodil čudež. Da bo gora izginila, da bo ladja še pravi čas zamenjala kurz in da bo na koncu pomagal tisti zgoraj. Bog že ve, koga mora rešiti."

  • Uredništvo

    20. 2. 2022  |  Politika

    »Tudi mediji za naše zdravstvo le redko najdejo pohvalno besedo«

    "Slovensko javno zdravstvo je tako časovno kot po vsebini prehodilo zelo podobno pot kot britansko. Z eno izjemo: da nanj še zdaleč nismo tako ponosni, kot so Britanci na svoje. Pravzaprav ga od osamosvojitve naprej nekateri zmerjajo z reliktom socializma, večina pa molči. Tudi mediji zanj le redko najdejo pohvalno besedo. Zato je moj odgovor na vaše začetno vprašanje o stanju v našem zdravstvu naslednji: naše zdravstvo je spregledana svetinja, ki se valja v blatu. Vanj ga poriva pohlep posameznikov in institucij, ki v zdravstvu vidijo priložnost za bogatenje, pomaga pa jim tragično nerazumevanje politikov ali njihova soudeležba pri razkosavanju pogače."

  • Uredništvo

    20. 2. 2022  |  Družba

    Kako je Janšev režim zlorabil pandemijo virusa covid-19 

    V Slovenskem mladinskem gledališču bo v sredo, 23. februarja, ob 19.30 v okviru cikla Dežela pridnih potekal pogovor z naslovom Vzeti stvari v svojo pest. Gostje raziskovalnega novinarja Erika Valenčiča, ki bo povezavoval pogovor, bodo članice Pravne mreže za varstvo demokracije: Katarina Bervar Sternad, Anuška Podvršič in Barbara Rajgelj. 

  • Uredništvo

    21. 2. 2022  |  Družba

    Poslanke in poslanci o pravici do splava

    V lokalu Zorica nad klubom K4 v Ljubljani bo danes ob 18. uri okrogla miza o pravici do splava, reproduktivnih pravicah in kakovosti informacij, ki zagotavljajo svobodno izbiro o rojstvu otrok in o tem, kakšna je splošna družbena klima glede odnosa do splava v Sloveniji. Organizator pogovora je Inštitut 8. marec. 

  • Uredništvo

    20. 2. 2022  |  Politika

    »Današnji socialist se je učil na napakah predhodnikov«

    "Na to lahko odgovorim z besedami konservativca: Edmund Burke je lepo rekel, da so tisti, ki se ne učijo iz zgodovine, obsojeni na to, da jo ponavljajo. Razlika med socialistom iz leta 2022 in predhodniki je, da se je lahko današnji socialist učil na napakah predhodnikov. Sam sem tak tip socialista, ki se skuša učiti na napakah socializma in socialdemokracije 20. stoletja. V Levici gledamo nazaj, da bi razumeli, ne zato, da bi bili nostalgični. Saj veste, v politiki ni laboratorijskih eksperimentov, učimo se lahko samo iz zgodovine. Cilj pa seveda je, da ne bi ponavljali napak. Naš pogled je usmerjen naprej, v prihodnost. Izzivi, s katerimi se hočemo spoprijeti, so trije: kriza kapitalizma, kriza demokracije in podnebna kriza."

  • Uredništvo

    20. 2. 2022  |  Politika

    »Od vrha države namesto zahvale dobivajo batine in žalitve«

    "Seveda ne referendum ne drugi pomembni projekti nevladnikov ne pomenijo, da so Janševi iz tega vzeli kakšno lekcijo. Teh ambicij kot državljani po vseh letih niti ne moremo imeti več. Ker so preživeli mandat s pomočjo Desusovih, Jelinčičevih in še kakšnih pomožnih koles, samozavestno računajo, da bodo poleg lojalne volilne baze tudi mnogi drugi ljudje glasovali na pogon promoviranih gospodarskih kazalcev, vavčerske ekonomije in drugih dobrot iz manufakture predvolilnih bonbonier. Promocijo uspešnega spopadanja z epidemijo in načrta za okrevanje zato motijo ogledala, kot jih v tej državi postavljajo Nika Kovač in druge nevladne organizacije."

  • STA

    19. 2. 2022  |  Politika

    FOTOGALERIJA: Janševa vlada nima zakonske podlage za kaznovanje protestnikov

    Petkovi protestniki so se v petek ponovno zbrali na Trgu republike v Ljubljani, kjer so predstavili pravne postopke, s katerimi želi Janševa vlada preprečiti pravico do protestnih shodov. V preteklem tednu so določeni protestniki prejeli pravne grožnje.

  • Uredništvo

    19. 2. 2022  |  Politika

    »Madžarska in Poljska v EU nimata podpore. Blizu jima je zgolj Janez Janša.«

    "Vladajoči madžarski in poljski politiki na vrhu drugih držav članic nimajo somišljenikov ali podpore. Blizu njihovemu tolmačenju vladavine prava in jeremijadam o dvojnih merilih je bil kvečjemu premier Janez Janša. Najpomembnejše vodilo mora ostati, da so se države članice prostovoljno odločile za vstop v EU in da se s sklicevanjem na suverenost ne morejo odreči prevzetim obveznostim."

  • Uredništvo

    18. 2. 2022  |  Politika

    Janševa vlada vlaga tožbe proti protestnikom

    Danes ob 18.40 bodo petkovi protestniki in protestnice na Trgu republike predstavili nove pravne postopke, s katerimi poskuša Janševa vlada prek državnih institucij preprečevati "ustavno zagotovljene pravice do javnega izražanja in protestnih shodov". "Predstavili bomo vsebino pravnih groženj, ki smo jih začeli dobivati v preteklem tednu in naše odzive nanje, ki jih pripravljamo s Pravno mrežo za varstvo demokracije," so zapisali v sporočilu za javnost. 

  • Uredništvo

    18. 2. 2022  |  Kultura

    Svet hitre hrane, hitrega seksa in prekarnega dela

    V ljubljanskem Mini teatru bodo danes ob 20. uri premierno uprizorili britansko realistično dramo Marka Ravenhilla Shopping and Fucking v režiji Brine Klampfer, ki je nastala v koprodukciji s Kulturno umetniškim društvom Krik in Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

  • Uredništvo

    17. 2. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: ORBÁNOVI LAKAJI

    Jutri izide nova Mladina! Naslovnico je oblikoval Ivian Kan Mujezinović, ilustracija pa je delo nagrajenca Prešernovega sklada in Mladininega hišnega karikaturista Tomaža Lavriča. Več o tem, zakaj oblastniki Slovenijo prodajajo za prgišče evrov, preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 18. februarja, dalje. #Mladina7

  • Uredništvo

    16. 2. 2022  |  Politika

    Mladi za podnebno pravičnost odgovarjajo na Janševe laži

    Mladi za podnebno pravičnost so se odzvali na cinični zapis predsednika vlade Janeza Janše na Twitterju, v katerem je vprašal, ali "pozna kdo kakršenkoli nacionalni dosežek kateregakoli od spodaj navedenih prejemnikov vašega denarja", ob tem pa objavil dolg seznam pomembnih nevladnih, aktivističnih in kulturnih organizacij. Med slednjimi so se znašli tudi Mladi za podnebno pravičnost. Ti so v zapisu na Facebooku najprej poudarili, da se navadno na takšne in drugačne provokacije ne odzivajo, a ker jih je tokrat z omembo "počastil" sam predsednik vlade, so se odločili to priložnost izkoristiti, zgolj zato, da nekatere zadeve razjasnijo.

  • Uredništvo

    16. 2. 2022  |  Politika

    Če bi bila Janševa vlada poštena, bi ljudem na referendumu postavila to vprašanje ... 

    "Nikoli nismo skrivali, da smo zahtevo za referendum vložili, da bi bil ta škodljiv zakon čim kasneje sprejet. Kako škodljiv je ta dohodninski zakon se jasno vidi v teh dneh, ko imamo stavko medicinskih sester in drugih zaposlenih v javnem sektorju. Zanje se ne najde denarja, hkrati pa vlada očitno ima denar, da bi kar za 800 milijonov evrov znižala prihodke v proračunu."

  • Uredništvo

    17. 2. 2022  |  Svet

    »Največji konflikt po drugi svetovni vojni? Lepo prosim.«

    "Največji konflikt po drugi svetovni vojni? Lepo prosim. Na katerem kontinentu se je odvila vojna v Bosni? V enem dnevu je bilo v Srebrenici ubitih 1200 ljudi več, kot je padlo ameriških vojakov v dvajsetih letih vojn v Afganistanu in Iraku. Sto tisoč mrtvih in več kot dva milijona beguncev je bil končni seštevek samo bosanske vojne. Pa še vedno velja, da v Evropi po drugi svetovni vojni ni bilo spodobnega vojaškega konflikta."

  • Uredništvo

    16. 2. 2022  |  Družba

    »Spremembe so res nujne, treba pa je verjeti, da so tudi možne«

    "Mislim, da je treba biti kratkoročni pesimist in dolgoročni optimist. Tega trenutka ne smemo dojemati preveč optimistično, ker so spremembe res nujne, treba pa je verjeti, da so tudi možne. Če se bomo odločili pravilno in spremembe dovolj odločno zahtevali, je mogoča boljša prihodnost oziroma prihodnost sploh."

  • Uredništvo

    17. 2. 2022  |  Kultura

    Ljubezenska zgodba za vse čase

    V SNG Opera in balet Ljubljana bo 17. in 18. februarja premiera ljubezenskega baleta Romeo in Julija na glasbo Sergeja Sergejeviča Prokofjeva. Koreografija je delo umetniškega direktorja baleta Renata Zanelle in občinstvo nagovarja z aktualno zgodbo o nemoči in večni predanosti ljubezni. 

  • Uredništvo

    15. 2. 2022  |  Družba

    »Mladi so ta hip vodilna civilnodružbena sila v Sloveniji«

    "Opažamo, pa tudi mednarodne raziskave nam pritrjujejo, da mladi danes načeloma niso zelo zainteresirani za področja splošnih dnevnopolitičnih tem, a ko gre za stvari, ki se jih neposredno tičejo, se zelo aktivirajo, še posebej v lokalnem okolju, pa naj gre za peticije, proteste ali kakšno drugačno obliko angažiranja. Dogajanje zadnjih dveh let nam kaže, da se znajo mladi organizirati tudi na nacionalni ravni, ko pride splošna situacija do kritične točke, na kateri so ogrožene osnovne demokratične norme, ko so pritiski preveliki in stiske prehude."

  • Uredništvo

    15. 2. 2022  |  Svet

    »Nikoli ne bodo priznali Kube kot demokratične, dokler ne bo kapitalistična«

    "Ko pravite, da ima Kuba enostrankarski sistem, je treba pojasniti, da kubanska komunistična stranka kot edina stranka sploh ne nastopa na volitvah. Nimajo večstrankarskega sistema, ampak sistem, v katerem so ljudje izvoljeni, da zastopajo svoja območja, svoje predele mest ali province, ljudi se voli na delovnih mestih, v kulturnem sektorju, v parlamentu je recimo osem sedežev rezerviranih za študente. V večstrankarskem sistemu je zvestoba izvoljenih predstavnikov deljena med volivce, ki jih zastopajo, in njihovo stranko, pri čemer dajejo praktično vedno prednost stranki. Ravno zato je tako razširjeno nezaupanje ljudi v stranke, kjer imajo tak sistem. Zgodovinsko gledano pa je sistem parlamentarnega liberalizma političen izraz ekonomskega liberalizma oziroma kapitalizma. Če spremenite ekonomski sistem in družbena razmerja, torej kdo nadzira proizvodnjo in distribucijo ter v čigavem interesu, potem se bo spremenil tudi sistem demokratičnega predstavništva. Če ne sprejmete te predpostavke, potem seveda Kube ne boste imeli za demokratično. ZDA in druge vodilne sile so pomešale pojma demokracije in kapitalističnega prostega trga. Zato jim je vseeno, v kolikšni meri lahko Kubanci dosegajo spremembe, sodelujejo v sprejemanju političnih odločitev, ki zadevajo njihova življenja, kar je resnični pomen demokracije. Nikoli ne bodo priznali Kube kot demokratične, dokler ne bo kapitalistična."

  • Uredništvo

    16. 2. 2022  |  Svet

    VIDEO: Srbski predsednik Johnnyju Deppu podelil državno odlikovanje

    Ob dnevu državnosti je ameriški igralec Johnny Depp iz rok srbskega predsednika Aleksandra Vučića v Beogradu prejel zlato medaljo "za izredne zasluge v javnih in kulturnih dejavnostih, še posebej na področju filmske umetnosti, in pri promociji Srbije na svetu". Depp je v zadnjih letih sodeloval pri več projektih v Srbiji, med drugim so v Beogradu snemali prizore za film Minimata, odigral pa je tudi glavno vlogo v animinirani seriji Puffins Unlimited, ki nastaja v srbski produkciji.

  • Uredništvo

    15. 2. 2022  |  Družba

    FOTO: Dolg in glasen aplavz na pogrebu Marka Breclja

    Včeraj so se na koprskem pokopališču z dolgim in glasnim aplavzom še zadnjič poslovili od kantavtorja Marka Breclja. Njegovim pesmim iz zvočnikov so prisluhnili domačini, pa tudi gostje iz Ljubljane, Zagreba in od drugod, med njimi tudi veliko znanih obrazov.

  • Uredništvo

    15. 2. 2022  |  Družba

    »Najbolj se bojim omejevanja svobode«

    "Gledališče zmeraj nosi neko posebno družbeno odgovornost, čeprav mislim, da smo že daleč od tega, da bi teater odslikaval realnost ali družbo kot takšno. Seveda jo lahko na neki način komentira. In se mora ukvarjati z njo. Ker je to srž gledališča. Tu si lahko dovolimo stvari, ki si jih načeloma v življenju ne bi. Oder je prostor neomejenega izraza, svobode. Prostor nepričakovanega. Prostor premikanja, hoje po robu. To me zelo privlači."

  • Uredništvo

    15. 2. 2022  |  Družba

    »Zmagovanje močnejšega ne prinaša nujno dobrega, ampak dostikrat prav nasprotno«

    "Spolno neenakopravnost naj bi torej od nas zahtevala evolucija. Toda evolucija sama po sebi ničesar ne zahteva. Je le oportunist, ki tendira k prenašanju genov in ne zna presojati, kaj je lepo, kaj je spodobno, dostojno in kaj osrečuje človekovo dušo. Dobro vemo, da zmagovanje močnejšega ne prinaša nujno dobrega, ampak dostikrat prav nasprotno. In nenazadnje: zakaj bi živalski del narave sploh moral pogojevati družbeno vlogo, pri bitju, ki je, za razliko od jastogov, zmožno inteligence, sočutja, dogovora, razumevanja, spoštovanja, samozavedanja drugačnosti, različnih identitet, odločitev in okusov, domišljije, eksperimentiranja, prevpraševanja, iskanja smisla – višjega od zgolj plazilskega zadovoljevanja evolucijskih nalog."

  • Uredništvo

    13. 2. 2022  |  Politika

    Janšev nov izgovor za problematiziranje legitimosti volitev

    "Na vrhuncu volilne kampanje bo Janša dobil nov, tokrat največji izgovor za problematiziranje legitimnosti volitev in prikazovanje ustavnega sodišča kot največjega sovražnika vlade. Že pred nekaj tedni je SDS začela napadati državno volilno komisijo in direktorja njene službe Dušana Vučka. Janšev državni sekretar Žan Mahnič člane SDS poziva, naj se infiltrirajo v volilne odbore v kvoti opozicijskih strank. Zmago Jelinčič in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek pa sta volitve želela zamakniti v junij. In ne pozabimo: isti Vili Kovačič je pred štirimi leti že izpodbijal izid lokalnih volitev v Ljubljani."

  • Uredništvo

    14. 2. 2022  |  Družba

    Spolna vzgoja na nacionalki

    "Ne le varna, temveč tudi osrečujoča spolnost je pomemben del življenja, zato smo se združili ustvarjalci iz kar treh držav (Slovenija, Hrvaška, Romunija) in pripravili video Slovar spolne vzgoje. Z njim mladim predstavljamo 10 izrazov, ki se uporabljajo v povezavi s seksulnostjo v sodobni družbi," so na RTV Slovenija zapisali o novi oddaji, ki je del mednarodnega projekta ozaveščanja o spolnosti. Pri video je že na voljo za ogled na spletu, v petek, 18. februarja, pa bo ob 16.30 tudi na sporedu 1. programa TV Slovenija.