• Uredništvo 

    25. 5. 2016  |  Politika

    Pahor bo najverjetneje ponovno kandidiral za predsednika republike

    Predsednik republike Borut Pahorju se počasi izteka mandat. Kot je povedal med televizijskim pogovorom voditelju Marjanu Dori, ga bo verjetno želel ponoviti. Slovenija bo novega predsednika izbirala konec prihodnjega leta. "Če bodo ljudje ocenili, da potrebujejo takega predsednika, vedo na kaj lahko računajo. Če bodo ljudje želeli bolj levega, bolj desnega predsednika, imajo to pravico. Kdor se boji porazov, nima pravice, da se veseli zmag! Jaz v neko politiko verjamem," je med drugim povedal aktualni predsednik.

  • Darja Kocbek

    25. 5. 2016  |  Svet

    Če je mama ne bi poslala v Evropo, bi bila plačilo za očetove dolgove

    Nasima je ena od 35.369 otrok, ki so lani brez staršev čez Sredozemsko morje prišli v Evropo. Ko je delala domačo nalogo iz matematike, ji je mama povedala, da bo šla na pot. »Odšla boš nocoj,« ji je rekla. »Nisem vedela, kako naj se odzovem,« pravi 14-letna afganistanska deklica, ki danes živi v Stockholmu s skrbnico. S solzami v očeh razlaga, da se je zgodilo v trenutku, zato se ni imela časa posloviti od bratov in sester.

  • NM, STA

    25. 5. 2016  |  Politika

    Clintonova zavrnila soočenje s Sandersom na televiziji Fox

    Vodilna predsedniška kandidatka demokratske stranke Hillary Clinton je v ponedeljek zavrnila možnost novega in zadnjega soočenja s protikandidatom Bernardom Sandersom na televiziji Fox. Njena kampanja je sporočila, da se bo raje osredotočila na splošne volitve. Sanders je skupaj s Foxom izrazil razočaranje, Clintonovi pa predlagal, naj ne bo tako »domišljava«.

  • Damjana Kolar

    25. 5. 2016  |  Kultura

    Plesni večer skupine Bodhi Project

    V okviru mednarodnega programa Uvoz-izvoz v produkciji Zavoda EN-KNAP, ki predstavlja vrhunsko mednarodno produkcijo sodobnega plesa in sodobnih uprizoritvenih umetnosti, bo 30. maja ob 20.00 v Španskih borcih gostovala plesna skupina Bodhi Project Eksperimentalne akademije za ples iz Salzburga (SEAD). Na ogled bosta dve predstavi: Fragile Matter (Krhka snov), koreografov Christine Gouzelis in Paula Blackmana ter Ubuntu Site Ostheimer.

  • Uredništvo

    25. 5. 2016  |  Družba

    Levičarka, ki graja tisti feminizem, ki se je pustil ujeti v zanke neoliberalizma

    Laurie Penny je 29-letna zvezdnica feminizma. Je hiperaktivna štipendistka na Harvardu, kot borka za ženske pravice je v tujini še slavnejša kot v svoji domovini, Veliki Britaniji. Fenomen Laurie Penny je v celinski Evropi pravzaprav mogočnejši kot v njeni domovini Angliji ali v Združenih državah Amerike, kjer je oseba Penny preteklo leto preživela kot štipendistka na Harvardu. Fenomen Penny v Nemčiji uživa večji ugled kot nemške feministke. Če je Penny torej zvezdnica feminizma, se ji dogaja podobno kot igralcu Davidu Hasselhoffu in Rodriguezu ali eni od fantovskih pop skupin, ki so v Aziji nenadoma bolj znani kot doma. 

  • Igor Mekina

    24. 5. 2016  |  Družba

    Fotografirajte osebo in zgolj v nekaj sekundah ugotovite njeno identiteto

    Facebook je danes svetovno znano podjetje, morda pa podoben svetovni uspeh čaka še nek drug program z nekoliko drugačno, vendar prav tako popularno aplikacijo, ki ima trenutno največ privržencev v Rusiji. Gre za FindFace, program, ki omogoča točno to, kar pomeni njegovo ime v angleškem jeziku - uporabnikom omogoča, da s svojim telefonom slikajo neko osebo, nato pa z njeno pomočjo v samo nekaj sekundah ugotovijo njeno identiteto. Zaenkrat z nekaj več kot 70-odstotno možnostjo točnega zadetka. To seveda po eni strani odpira nekatere nove priložnosti, hkrati pa odpira celo vrsto vprašanj, povezanih z zasebnostjo. Aplikacija hkrati dokazuje, kako blizu smo nekaterim tehničnim rešitvam, ki smo jih doslej lahko gledali le v znanstveno-fantastičnih filmih, ter njihovi vsakodnevni uporabi.

  • IK, STA

    24. 5. 2016  |  Politika

    Sestanek Nataše Pirc Musar in programskih svetnikov RTV minil brez dogovora

    Nataša Pirc Musar je skupini programskih svetnikov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) danes na pogovoru le sporočila, da želi, da se sodba, ki razveljavlja sklep o imenovanju Marka Fillija za generalnega direktorja RTVS, v celoti prizna. Dogovorili se niso ničesar, saj omenjena skupina svetnikov ni imela mandata, je Pirc Musarjeva dejala za STA.

  • IK, STA

    24. 5. 2016  |  Družba

    Istospolni pari bodo lahko od februarja naprej tudi v Sloveniji sklenili partnersko zvezo

    Zakon o partnerski skupnosti, ki je začel veljati z današnjim dnem, za istospolne pare uvaja enake pravne posledice, kot jih ima zakonska zveza, a brez možnosti posvojitev in postopkov biomedicinske oploditve. Zakon se bo začel uporabljati februarja prihodnje leto.

  • Tea Wutte

    24. 5. 2016  |  Svet

    Evrazija od Minska do Kuala Lumpurja

    Sankcije, ki so jih evropske države in ZDA uvedli proti Rusiji, so očitno povzročili zgolj vse tesnejše povezovanje Rusije z drugimi partnerji po svetu. Na vrhunskem srečanju Rusije in držav skupine ASEAN v ruskem Sočiju so voditelji držav tako na primer postavili temelje za nov in precej velik prostotrgovinski prostor. Ne bo se sicer raztezal od Vladivostoka do Lizbone, kot so to še pred časom želeli v Rusiji, bi pa se zagotovo lahko raztezal vsaj od Minska do Kuala Lumpurja. Predsednik malezijske vlade Najib Razak je dejal za RT da je "zgodovinski" vrh v Sočiju pokazal, da so države jugovzhodne Azije skupaj z Rusijo pripravljene oblikovati prostocarinski sporazum med državami ASEAN ter Evrazijsko gospodarsko unijo (EAEU), ki poleg Rusije vključuje še Belorusijo, Kazahstan, Armenijo in Kirgizijo. To organizacijo nekateri analitiki že vidijo kot protiutež ameriškemu sporazumu o transatlantskem partnerstvu oziroma TTIP. 

  • Damjana Kolar

    24. 5. 2016  |  Kultura

    Zaključna razstava šole Svet umetnosti

    V Galeriji Škuc bo od 26. maja do 12. junija na ogled razstava 15. leta Šole za kustose in kritike sodobne umetnosti Svet umetnosti, edinega programa v Sloveniji in širši regiji srednje, vzhodne in južne Evrope, ki je namenjen praktičnemu in teoretičnemu izobraževanju na področju sodobne umetnosti. Razstava z naslovom Osebno bo predstavila novejšo produkcijo mladih umetnic in umetnikov s področja vizualnih umetnosti. Sodelujejo: Boris Beja, Živa Božičnik Rebec, Nina Čelhar, Neža Knez, Maruša Meglič, Tejka Pezdirc, Pila Rusjan & Dejan Štefančič.

  • Izak Košir, STA

    24. 5. 2016  |  Družba

    Ustavni sodniki še ne bodo presojali o višini odškodnin za izbrisane 

    Ustavno sodišče se ni odločilo za presojo ustavnosti člena zakona o odškodninah za izbrisane. Ta govori o tem, da lahko odškodnina zaradi izbrisa v sodnem postopku znaša največ trikratnih odškodnine, ki bi jo izbrisani dobil v upravnem postopku. Ocenilo je, da za presojo ni izpolnjen pogoj prekinitve postopka na nižjih sodiščih.

  • Izak Košir, STA

    24. 5. 2016  |  Kultura

    Schindlerjev seznam po treh desetletjih tudi v slovenščini

    Roman Schindlerjev seznam, po katerem je nastal tudi istoimenski film, več kot 30 let po izidu izvirnika Thomasa Keneallyja prihaja med slovenske bralce. Izšel je pri Celjski Mohorjevi družbi v prevodu Rudija Medena. Po njegovih besedah ni le pričevanje o zgodovini, temveč sleherniku postavlja vprašanje, kako bi ravnal v trenutku etične dileme.

  • Izak Košir

    23. 5. 2016  |  Politika

    Poslanci zapuščajo Janšo ali on zapušča njih?

    Odhodi iz stranke SDS se nadaljujejo. Danes je na novinarski konferenci svoj odhod pojasnil tudi poslanec Andrej Čuš. Slednji odhaja med samostojne poslance, vsem ljubiteljem zarot pa sporoča, da ga ne pošiljata ne Milan in ne Murgle in da za svojo odločitvijo stoji sam. Dodal je, da so v SDS vsem, ki so bili do nekaterih njihovih ravnanj kritični, želeli preprečiti nastop na naslednjih volitvah. Poleg njega je po naših informacijah vprašljiv tudi status poslanca SDS Zvonka Laha. Ta je za Siol potrdil, da stranke do poletja najverjetneje ne bo zapustil in dodal, da bomo videli, kaj bo prinesel čas. Kot je povedal ga v stranki SDS najbolj moti to, da se ne ukvarjajo s trenutnimi stvarmi in prihodnostjo, temveč s preteklostjo. Lah meni, da to ne bo nič rešilo. Po njegovih besedah pa naj bi se premalo ukvarjali tudi z gospodarstvom.

  • Darja Kocbek

    23. 5. 2016  |  Svet

    Kampanja o brexitu je polna laži, polresnic in spodkopavanja zaupanja

    Britanci bodo čez mesec dni na referendumu odločali, ali naj njihova država ostane v EU ali naj iz nje izstopi. Notranjepolitična razprava o tem, je po poročanju die Zeita zlobna. Država, ki ima za predvolilne kampanje določeno ostro omejitev šest tednov, že nekaj mesecev doživlja vedno bolj strupene spore.

  • Izak Košir, STA

    23. 5. 2016  |  Kultura

    Umrl Bata Živojinović, srbski igralec in politik

    Umrl je legendarni srbski igralec Bata Živojinović. Star je bil 82 let. Zaigral je v več kot 280 filmih in TV serijah, proslavil pa se je v partizanskih filmih v 60. in 70. letih, kot je Valter brani Sarajevo. Ob tem se je ukvarjal tudi s politiko, od začetka 90. let je bil nekaj let poslanec Socialistične stranke Srbije, leta 2002 pa je bil kandidat stranke na srbskih predsedniških volitvah.

  • Damjana Kolar

    23. 5. 2016  |  Kultura

    Ganljiva drama o težavnem najstniku

    Z dvignjeno glavo, otvoritveni film lanskega festivala v Cannesu, prihaja na redni spored slovenskih kinematografov. Film francoske režiserke Emmanuelle Bercot, ki je navdušil kritike, pripoveduje zgodbo o burnem in težavnem odraščanju, najstniški hoji po robu ter iskanju prave poti. Gre za drugi film po Bettie gre, v katerem je združila moči s Catherine Deneuve in posnela ganljivo dramo, ki zagovarja misel, da družba nima pravice obupati nad nobenim izmed svojih mladostnikov – zlasti ne nad tistimi najbolj nasilnimi in "brezupnimi."

  • Igor Mekina

    23. 5. 2016  |  Svet

    Nemško sodišče obsodilo komika zaradi pesmi o Erdoganu

    Kot v Salonu ocenjuje Ben Norton, se je Nemčija glede svobode govora "postavila na isto stran z avtoritarnim predsednikom Erdoganom." Vse to naj bi se dogajalo tudi zato, ker je Evropa zaradi zapiranja begunske poti preko Balkana naredila "koncesije turški vse bolj represivni vladi v zameno za njeno sodelovanje z EU oziroma dogovora o deportaciji beguncev." Svoj sklep Ben Norton opira na odločitev okrajnega sodišča v Hamburgu, ki je v torek obsodilo nemškega komika Jana Böhmermanna zaradi njegove domevno žaljive pesmice in mu prepovedalo tudi njeno ponovno javno recitiranje. Jan Böhmermann je namreč sporno pesem marca letos recitiral na javni televiziji in se pri tem ponorčeval iz turškega predsednika Erdogana. Kmalu zatem je turški predsednik, ki je znan po pregonu novinarjev v Turčiji, v Nemčiji najel odvetnike, ki so tožili nemškega komika.

  • Izak Košir, STA

    23. 5. 2016  |  Kultura

    V Cannesu slavil film, ki je kritika neoliberalizma

    Zmagovalec 69. filmskega festivala v Cannesu je film Jaz, Daniel Blake britanskega režiserja Kena Loacha (Duh leta '45). Socialna drama je nocoj prejela zlato palmo. Film pripoveduje o 59-letnem mizarju, ki mu po srčnem napadu zdravnik začasno prepove delati, on pa se poda v socialno službo po pomoč. Tam mu povedo, da je po njihovem mnenju sposoben za delo.

  • AL, STA

    23. 5. 2016  |  Politika

    Grčija sprejela nove varčevalne ukrepe

    Grški parlament je s tesno večino sprejel nove varčevalne ukrepe, ki so bili med pogoji mednarodnih upnikov za izplačilo naslednjega paketa finančne pomoči. Pred parlamentom se je v znak nasprotovanja novim ukrepom zbralo 10 tisoč protestnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Predlog zakona, ki obsega 7000 strani, predvideva uvedbo t. i. »avtomatične dolžniške zavore«, ki jo zahteva Mednarodni denarni sklad. Gre za pogojne varčevalne ukrepe, ki bodo avtomatično začeli veljati, če Grčija ne bi dosegla zadanih varčevalnih ciljev.

  • AL, STA

    23. 5. 2016  |  Politika

    Predsedniške volitve v Avstriji še brez zmagovalca

    Zmagovalec drugega kroga predsedniških volitev v Avstriji bo znan šele danes pozno popoldne, ko bodo prešteli glasovnice po pošti – teh je bilo zahtevanih skoraj 900 tisoč. Začasni končni rezultati sicer kažejo, da ima svobodnjak Norbert Hofer z 51,9 odstotka glasov rahlo prednost pred zelenim Alexandrom Van der Bellnom. Slednji jih je glede na začasne končne rezultate pobral 48,1 odstotka, je sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo. A razlika med kandidatoma, kot jo kažejo začasni uradni rezultati, naj bi se glede na ocene glasov po pošti občutno skrčila.

  • IK, STA

    23. 5. 2016  |  Politika

    Zadnja anketa: SDS pred SMC in ZL, ki sta že skoraj izenačeni

    Podpora vladi je maja upadla na 28,5 odstotka vprašanih, 56,6 odstotka ljudi pa meni, da ekipa Mira Cerarja dela slabo, kažejo rezultati javnomnenjske raziskave, ki jo je za televizijo Pop TV opravila agencija Mediana Pulse. Če bi bile volitve danes, bi s slabimi 13 odstotki glasov zmagala SDS, ki je daleč pred SMC s 4,6-odstotno podporo, na tretjem mestu pa je s 4,5 odstotki Združena levica (ZL). Bo slednja po priljubljenosti kmalu postala druga stranka v državi?

  • Anže Lebinger

    22. 5. 2016  |  Svet

    Portugalska štiri dni le na elektriki iz obnovljivih virov

    Portugalska je naredila pomembne korake v tranziciji na trajnostne vire energije, saj v zadnjih dneh uresničuje svoja prizadevanja za popoln prehod na energijo iz obnovljivih virov. Od 7. maja (6.45) do 11. maja (17.45) je črpala vso električno energijo zgolj iz tovrstnih virov. Portugalska se je pred tem močno zanašala na premog in plin, sedaj pa se preusmerja na sončno, vetrno in hidroenergijo. Predsednik portugalskega NGO Zero Francisco Ferriera je za Independent dejal, »da je država občutno povečala investicije v obnovljive vire, predvsem v električno energijo, saj bo ta ob prehodu na električne avtomobile zelo pomembna«.

  • Igor Mekina

    21. 5. 2016  |  Družba

    Novinarji skupaj proti brezdomstvu

    Ameriški novinarji v San Franciscu so se odločili, da skupaj natopijo proti - brezdomstvu. In to kljub temu, da ta njihova odločitev nekoliko diši po "aktivizmu", to pa je za ameriške standarde "objektivnega poročanja" že stoletja skoraj povsem prepovedano ozemlje

  • Damjana Kolar

    21. 5. 2016  |  Kultura

    Tragikomična pravljica o vodni vili

    V SNG Nova Gorica so gledališko sezono zaključili s krstno uprizoritvijo igre Ondina (1939), francoskega avtorja Jeana Giraudouxa, ki temelji na srednjeveški nemški pravljici o vitezu, ki se zaljubi v morsko nimfo. Inventivna, pravljična, radostna in obenem tudi otožna igra, ki jo je režiral Janusz Kica, razgalja svet iskrene in popolne ljubezni ter pritlehnost povzpetništva.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    20. 5. 2016  |  Mladina 20  |  Uvodnik

    Levica nima več časa

    Se bo Avstrija pridružila falangi držav, kot so Madžarska, Poljska, Finska in Švica, v katerih že zdaj vladajo ali sovladajo skrajni desničarji? To je stavek, ki so ga v članku o Avstriji zapisali novinarji tednika Der Spiegel Hasnain Kazim, Katrin Kuntz, Walter Mayr, Barbara Supp. Nacionalpopulisti zavzemajo eno državo za drugo. V Sloveniji premika volilnega telesa ne bomo še nekaj časa preverili na volitvah, saj so bile zadnjič, leta 2014, vse ključne volitve praktično združene. A premik v volilnem telesu se dogaja tudi pri nas: volilno telo se močno premika proti desnemu populizmu. Premaknil se je v zadnjega pol leta, ko so postale misli, ki so prej veljale za nedovoljene, nespodobne in necivilizirane, del vsakdana. Danes je dovoljeno javno izražati sovraštvo. Danes je dovoljeno javno govoriti rasistično. To je naredila politika. S tem se je največ spremenilo. A brez podlage ne bi šlo.

  • Anže Tomić

    20. 5. 2016  |  Politika

    Staš Zgonik o prikritem oglaševanju in razprodaji kredibilnosti

    Pogovor je nastal na podlagi članka Medijska prostitucija>>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/264885651&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Katja Perat  |  foto: Uroš Abram

    13. 5. 2016  |  Mladina 19  |  Kultura

    Boj se mesta ob končni železniški postaji

    »Matter je dvoživka. Je pritlehni brezsramni pop in vlažno zagrizeno podtalje. Je brcanje znanja in poljubno nametavanje nesmislov. Je zvok izpod kamniških gora in je abstraktna zmeda v oblakih. Je rap in ni Rap. Mrki flow,« piše v napovedniku dogodka, s katerim bodo kamniški raperji Matter svetu predstavili svoj prvenec, ki sliši na ime Amphibios.

  • IK, STA

    20. 5. 2016  |  Politika

    Tone Peršak postal novi minister za kulturo

    Pisatelj in politik Tone Peršak je postal novi minister za kulturo v vladi Mira Cerarja. DZ ga je danes potrdil z 51 glasovi za in 12 proti. Imenovanje za ministra je Peršak ob prisegi pred poslanci označil za zavezo, da se pospešeno lotijo dela na ministrstvu. Obenem je izrazil upanje za tvorno sodelovanje z vsemi. 

  • Izak Košir, STA

    20. 5. 2016  |  Družba

    Džamija v Ljubljani dobila konico na minaretu

    Prva faza gradnje islamskega versko-kulturnega centra se počasi, a vztrajno bliža koncu. Danes so na tamkajšnjem minaretu postavili še betonsko konico, s čimer je dosegel višino 40 metrov. Mufti Nedžad Grabus je sicer pred dnevi ob obisku gradbišča napovedal, da bi lahko center odprli jeseni 2017.