Uredništvo

  • Uredništvo

    5. 8. 2020  |  Politika

    Pivec: »Političnim konkurentom svetujem, naj se v to tarčo ne zaletavajo več«

    Ministrica za kmetijstvo in predsednica stranke DeSUS se je včeraj na družabnem omrežju Facebook končno odzvala na obtožbe, ki jo bremenijo v razkritih aferah Vinakras in Izola. "Vsak človek, vsaka mama in celo vsaka ministrica, če sem malce cinična, ima po mojem pravico do tedna dopusta. A ker nekateri mediji terjajo takojšnje odgovore, jih moram podati. Slovenski javnosti zagotavljam, da nikoli nisem in ne bom izkoriščala položaja ministrice za koristi mene ali mojih bližnjih," je poudarila. 

  • Uredništvo

    4. 8. 2020  |  Politika

    Kučan: »Zahteval je, da odpovemo razglasitev samostojnosti«

    "Da, ampak grozil pa je, grozil, ne morem drugače reči, je rekel, če boste to, tako, on je zahteval, da odpovemo to razglasitev samostojnosti. Sem mu rekel, da ga ni demokratičnega politika, ki bi zoper takšno in tako izraženo voljo, kot je bila slovenska na plebiscitu, ravnal drugače. Je rekel, če boste to naredili, vas Združene države ne bodo nikoli priznale. Sem rekel, priznali nas boste prej ali slej. In so nas, aprila 1992, mislim da. Tako se je potem končalo to. Ampak ne krivim toliko Bakerja, krivim pravzaprav takratno jugoslovansko vlado, ki ga je informirala enostransko o tem in seveda, človek, ki je vezan na te informacije, je tako tudi ravnal."

  • Uredništvo

    4. 8. 2020  |  Politika

    »Dva. Pivca.«

    Minister za zunanje zadeve Anže Logar je ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec na svojem Instagram profilu simbolično podprl tako, da je konec tedna objavil njuno skupno fotografijo, na kateri nazdravljata s kozarci vina, nato pa je objavil tudi račun (sicer brez zneskov). Fotografijo je všečkal tudi predsednik vlade Janez Janša. 

  • Uredništvo

    4. 8. 2020  |  Politika

    »Nova24TV prinaša ogromno informacij, ki jih poglavitni mediji zamolčijo«

    "Najprej poslušajte Radio Ognjišče, to oddajo. Je cel spekter medijev: Siol.net, spletni portal Časnik.si, portal Domovina.je, Družina, Slovenski čas, Demokracija odpira določene zadeve, Nova24TV prinaša ogromno informacij, ki jih poglavitni mediji zamolčijo. Pozornost gledalcev do nekaterih poglavitnih medijev zelo upada, število gledalcev Nova24TV pa raste. Nivo gor ali dol, ampak ljudje hlepijo po informacijah, ki jih v glavnih medijih ne dobijo."

  • Uredništvo

    4. 8. 2020  |  Politika

    KPK: »Funkcionarji so dolžni prijaviti vsa prejeta darila in storitve«

    "Funkcionarji so dolžni prijaviti in voditi seznam vseh prejetih daril v omenjenih denarnih vrednostih tako za materialna kot za nematerialna (storitvena) darila. O darilih (materialnih in nematerialnih) 5. točka 30. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije pravi, da veljajo prepovedi in omejitve iz tega člena tudi za družinske člane funkcionarja."

  • Uredništvo

    2. 8. 2020  |  Politika

    Simoniti: »Če bo mir, bo vlada svoje cilje uresničila«

    "Globoka država vleče nitke, da se ne bi nič spremenilo v smeri večje demokracije in blaginje za vse, opozicija, ki je v veliki meri odvisna od nje, pa razen želje, da bi znova prevzela oblast, ne ponuja ničesar. V idejno povsem izpraznjenem svetu se opozicija ozira v preteklost in vsiljuje neke vzorce družbene ureditve, ki spodbujajo k nasilju in politični blaznosti. Zato se lahko, ne da bi to kdorkoli problematiziral, na »kolesarjenju« pojavljajo blazneži, ki pozivajo k umorom ob hkratni navzočnosti črnosrajčnih pretepaških tolp. Te naj bi imele sposobnost in pravico določati, kdo je fašist in kdo ne; koga je treba pretepsti, morda kasneje, ko pride pravi čas, tudi ubiti. Vlada je dobro organizirana in usmerjena proti ciljem, ki jih je začrtala. Če bo mir, jih bo tudi uresničila."

  • Uredništvo

    31. 7. 2020  |  Politika

    Instagram ministrica 

    "Zdaj, ko sem cisto vsakdanje žensko opravilo, opravila tudi jaz, lahko vsem, ki ste imeli veliko vprašanj in misli, kako vzdržujem svoj videz in pričesko, izdam veliko skrivnost. Nisem ilegalno obiskovala frizerja, ampak skrbela za urejen videz ... in prikrivanje narastka sivih las, s pomočjo barv v spreju ... sicer pa pričesko urejala sama. Danes pa zares profi postrižena in pobarvana. (Bravo) in (hvala) odlična ekipa Studio Real Ptuj!" je 9. maja na Instagramu zapisala ministrica za kmetijstvo in predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec, ki se je v zadnjih dneh ujela v kar dve aferi glede (ne)plačevanja zasebnih in službenih obiskov.

  • Uredništvo

    1. 8. 2020  |  Politika

    FOTO + VIDEO: Protivladni protest od Prešernovega trga do Roške

    V petek, 31. julija, se je v Ljubljani (in tudi v drugih krajih po Sloveniji) že tradicionalno odvil protivladni protest. Zbor je bil na Prešernovem trgu, nato pa se je več tisoč udeleženk in udeležencev sprehodilo po ljubljanskih ulicah do Roške, kjer so simbolično zaključili protest, saj je prav tam pred več kot 30 leti "ulica" reševala akterje iz afere JBTZ, med katerimi je bil tudi aktualni premier Janez Janša. 

  • Uredništvo

    1. 8. 2020  |  Kultura

    Odprti atelje Mladininega fotografa

    Uroš Abram (1982), ki je iz fotografije diplomiral na Akademiji lepih umetnosti (FAMU) v Pragi, je eden najbolj prepoznavnih fotografov mlajše generacije in od leta 2013 Mladinin stalni sodelavec. V obdobju med 4. in 8. avgustom 2020 bo Abram javnosti odprl svoj priložnostni atelje, ki je začasno urejen v pritličju zahodnega krila Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. Atelje bo obiskovalcem dostopen med 10. in 18. uro, v petek in soboto pa med 10. in 20. uro.

  • Uredništvo

    1. 8. 2020  |  Politika

    »SDS je alfa samica znotraj koalicije, Janša pa njen alfa samec«

    "Pri Šarcu so bili standardi, kaj je narobe, zelo visoki. Zelo jasno se je vedelo, kaj pomenijo pravne in moralne norme. Pri tej vladi pa je vse dovoljeno, nihče za nič ne odgovarja. Cilj Janše je jasen: obdržati to vlado za vsako ceno. Minister Počivalšek je imel veliko afero z zaščitno opremo, Pivčeva ima afero SRIPT, ki se vleče že iz prejšnjega mandata, zdaj se je zgodil Vinakras. Minister Matej Tonin ima problem incidenta na italijanski meji, po poročanju medijev pa ga preiskuje NPU zaradi Knovsa. Vse tri predsednike koalicijskih strank je Janša podprl in zaščitil. Vsi so mu dolžni, vsi so stisnjeni v kot. SDS je alfa samica znotraj koalicije, Janša pa njen alfa samec."

  • Uredništvo

    31. 7. 2020  |  Družba

    Organizatorji protestov: »Zavzeli bomo lokacijo, kjer se je nekoč že pisala slovenska zgodovina«

    Organizatorji protivladnih protestov sporočajo, da bo danes že tradicionalno potekal shod, ki se bo pričel ob 19. uri na Prešernovem trgu. Napovedujejo pa, da bodo nato, ko se zbere množica, krenili "na ekskurzijo v preteklost", saj pravijo, da bodo "zavzeli strateško lokacijo, kjer se je nekoč že pisala slovenska zgodovina" in "skupaj začeli novo poglavje".

  • Uredništvo

    31. 7. 2020  |  Politika

    Slovenska filantropija: »Pričakujemo, da bodo imeli prosilci za azil dostop do pravne pomoči«

    Na Mladinin članek Z azilanti po novem brez milosti, ki smo ga objavili danes, se je, poleg Amnesty International Slovenije (AIS), odzvala tudi Slovenska filantropija (SF). Njen predstavnik Franci Zlatar je poudaril, da jih v SF skrbijo informacije glede odvzemanja prostosti prosilcem za mednarodno zaščito v Centru za tujce, kakor tudi o nehumanih razmerah, ki tam vladajo.

  • Uredništvo

    31. 7. 2020  |  Politika

    Amnesty International: »Breme prevaljevati na prosilce za azil je sprevrženo«

    Na Mladinin članek Z azilanti po novem brez milosti, ki smo ga objavili danes, se je odzvala organizacija Amnesty International Slovenije (AIS). Njen predstavnik Blaž Kovač, sicer vodja projektov pri AIS je zapisal, da merilo človečnosti ter spoštovanja človekovih pravic neke družbe vedno predstavljajo primeri oseb, ki so pod popolnim nadzorom oblasti.

  • Uredništvo

    30. 7. 2020  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina! Naslovnico je tokrat zakrivil naš hišni ilustrator in Prešernov nagrajenec Tomaž Lavrič. Več o kadrovanju Janševe vlade (ni pomembno, da je pismen, pomembno je, da je naš) si preberite v naslovni temi jutri. Zadnja julijska Mladina (in že 31. po vrsti letos) bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od 31. julija dalje. #Mladina31

  • Uredništvo

    30. 7. 2020  |  Politika

    »Predsednik Pahor mi je krnil ustavno in temeljno človekovo pravico«

    "Pri glasovanju o kandidatu za mesto ustavnega sodnika je očitno šlo za kršitev tajnosti glasovanja, s tem pa ustavne pravice in dolžnosti poslancev, da glasujejo po svoji vesti in avtonomno. In s tem za tisto, kar se običajno označuje za »politično korupcijo«, ki je več kot zgolj politično mešetarjenje."

  • Uredništvo

    30. 7. 2020  |  Politika

    »Na Madžarskem skorajda ni več novinarjev, ki bi si Orbana drznili kritizirati«

    "Jasno je, da za vzpon avtoritarnih populistov ne morejo biti kriva samo družbena omrežja. Prepleta se veliko dejavnikov. Res pa je, da so spremembe v informacijskem okolju močno pripomogle v to smer. Tukaj imamo silovit vzpon spletnih medijev in družbenih omrežij, druga plat kovanca pa je vzpon politične pristranskosti v tradicionalnih medijih, kot so radio, televizija in časopisi. Princip nevtralnosti, ki bi ga moralo poosebljati novinarstvo, se žal vedno bolj opušča. Opaža se težnja, da tudi glavni mediji postajajo vedno bolj mnenjski, zasukani v eno ali drugo smer, zato pa dajejo vedno več prostora radikalnim, populističnim glasovom. Če se vrnem k družbenim omrežjem. Da, korelacija med vzpenjajočo se popularnostjo družbenih omrežij kot kanalov politične komunikacije in uspehi populističnih strank in akterjev po svetu je jasna. To smo videvali že pred prihodom Trumpa na politično področje. Populisti radikalne desnice so bili med prvimi, ki so posvojili omenjene kanale in izkoristili priložnost, da zaobidejo tradicionalne medije, ki so bili 'stražarji' (gatekeepers) političnih informacij. Svoje sporočilo so tako lahko spravili neposredno do ljudi brez filtra tradicionalnih medijev in začeli pridobivati podporo."

  • Uredništvo

    29. 7. 2020  |  Politika

    Gale: »Če bi prišlo v javnost vse, bi številni vidni politiki v strahu bežali iz države«

    "Če bi naenkrat prišlo v javnost vse, kar sem slišal od ljudi v zadnjih dveh mesecih, bi verjetno številni vidni politiki in gospodarstveniki v strahu še isti dan bežali iz države."

  • Uredništvo

    29. 7. 2020  |  Politika

    »Bomo morali tisti, ki ne mislimo po SDS-jevsko, svoje misli 'revidirati' kot kakšni golootočani?«

    "Treba nas bo osamosvojiti, osvoboditi naših napačnih misli, osvoboditi tudi v kulturnem smislu! Ali to pomeni, da bomo morali tisti, ki ne mislimo po SDS-jevsko, svoje misli in stališča 'revidirati' kot kakšni golootočani? Da pač ne bomo (več) plevel! Prevzgoja pameti odraslih ljudi je lahko le ideološka dresura! Hotenje spremeniti, celo osvoboditi 'narodov značaj', in to s piedestala oblasti, je največji in najhujši nihilizem, ki si ga je mogoče zamisliti!"

  • Uredništvo

    28. 7. 2020  |  Politika

    »Izračun je pokazal, da bi v 4 mesecih lahko dosegli celo med 80 in 90 tisoč smrti«

    "Že na samem začetku sem se odločil za sodelovanje v aktivnostih proti virusu. Žal z inštitutom, kjer delam že veliko let, nisem mogel sodelovati, ker smo bili na različnih bregovih reke, zato sem iskal povezave s strokovnjaki, ki so delali na tem področju, in našel dobre kolege tudi med matematiki, ki znajo izračunavati trende naravnih pojavov, in med epidemiologi, ki se niso strinjali z tedanjimi usmeritvami NIJZ. Da bi bolje spoznali, s čim imamo opravka, smo prosili matematike, da nam izračunajo najbolj črne scenarije in stanje, ko epidemije ne obvladujemo. Tako so mi poslali zanimive podatke, ki so govorili o tem, da če ne ukrepamo, bo epidemija izredno huda, kratka okoli 4 mesece in bo imela za posledico kolaps družbe, zdravstva in veliko mrtvih iz dveh razlogov. Prvič zaradi visoke umrljivosti zaradi okužbe s COVID-19, in drugič zaradi zelo hitrega razpada zdravstvenega sistema, ki ne bi bil več kos niti bolezni COVID-19, niti ostalim obolenjem. Ta izračun je pokazal, da bi v 4 mesecih lahko dosegli celo med 80 in 90 tisoč smrti."

  • Uredništvo

    28. 7. 2020  |  Družba

    Danes ob 15. uri protest za kulturo

    Kulturnice in kulturniki vabijo, da se jim danes ob 15. uri pridružite na Muzejski ploščadi v Ljubljani, kjer bodo predstavili "mali poletni rebalans za ministra". Protest bo že šesta akcija za kulturo, tokrat podnaslovljena Korektura. 

  • Uredništvo

    28. 7. 2020  |  Družba

    »Neka dekleta so mi povedala, da spijejo več zabojev piva na dan«

    "Opazil sem nekaj zanimivega. V Južni Afriki, ki je najbogatejša država podsaharske Afrike in kjer se tudi revnim, ki živijo v getih, običajno godi bolje kot prebivalcem drugih afriških držav. Če se bo Afrika razvijala po zgledu Južne Afrike, je to skrb vzbujajoče. V večini afriških držav je alkoholizma relativno malo in ne predstavlja velike težave. V Južni Afriki pa so razmere grozne. Nekaj dni sem preživel v revnih naseljih, kjer ljudje popivajo po ves dan in izpraznijo cele zaboje piva. Neka dekleta so mi povedala, da spijejo več zabojev na dan. Poleg tega tam pivo polnijo v velike steklenice. Pivovarji malce pokroviteljsko trdijo, da so Afričani stereotipno bolj družabni in si radi podajajo steklenico, zato naj bo večja. V resnici pa ima vsak svojo. Tam se je pred kratkim zgodilo nekaj zanimivega, ko je bilo zaradi koronavirusa vse zaprto. Med drugim so prepovedali prodajo alkohola za en ali dva meseca. Bolnišnice so bile kar naenkrat skoraj prazne, saj bolnikov s koronavirusom še ni bilo veliko. Ugotovili so, da ogromno ljudi v bolnišnicah pristane zaradi težav in bolezni, povezanih z alkoholom. Ljudem je to odprlo oči, kako resna je težava."

  • Uredništvo

    28. 7. 2020  |  Svet

    Dunajčani unovčili za 10 milijonov evrov bonov

    Po dvomesečnem zaprtju zaradi epidemije novega koronavirusa, se je mesto Dunaj odločilo, da bo pomagalo pri zagonu gostinske dejavnosti z brezplačnimi boni za obisk restavracij in kavarn. Akcijo so Dunajčani odlično sprejeli, saj so doslej unovčili že tretjino bonov v skupni vrednosti 10 milijonov evrov, nekateri pa so jih podarili humanitarnim organizacijam, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

  • Uredništvo

    27. 7. 2020  |  Družba

    »Rdeči barabin, me je naslovil gledalec«

    "Medijska zakonodaja bo nedvomno še vroča tema. Ob čedalje ostrejših, strupenih napadih na novinarje, so tudi pred nami številne profesionalne in osebne preizkušnje. Ne bežimo od odgovornosti, nismo nezmotljivi, pa tudi žrtve ne. Rdeči barabin, me je v elektronskem sporočilu ta teden naslovil gledalec in med drugim zapisal: Kje se te da srečati, da ti v obraz povem, kakšen izmeček si. Tukaj sem! Tukaj smo! Za dober javni servis!"

  • Uredništvo

    27. 7. 2020  |  Družba

    »Na plan so prilezli vsi bedaki, slaboumneži, iztirjenci in izprijenci«

    "Povzdigovanje enoumja in čredne pogovedenosti kot družbene vrednote ter stigmatizacija drugače ali samostojno mislečih je namreč resna zadeva. Enoumju podvržene zaslepljenost, neumnost ali podlost so namreč v preteklosti tudi slovenstvu povzročile veliko škode in gorja. V takem na plan prilezejo vsi bedaki, slaboumneži, iztirjenci in izprijenci, ki morajo za svojo družbeno veljavo dovolj jasno in glasno priznati le to, da so jim sveta 'nazorska stališča enega človeka'. Če potem takim daš na rokave neke trakce s poenotenim in prepoznavnim emblemom, če k takim trakcem recimo dodaš še enake kape, rumene jopiče ali celo uniforme, je lahko njihova slaboumna omejenost ali izprijenost v trenutku povzdignjena v posvečeno pravovernost in oblast. Tega pa si ne moremo želeti."

  • Uredništvo

    26. 7. 2020  |  Politika

    »Ker se torej politiki ne bodo spremenili, je čas, da se spremenimo mi, državljani«

    "Ko si enkrat v politiki, si težko nedolžen. Tako ali drugače si kontaminiran. Ker se torej politiki, oblastniki in voditelji ne bodo spremenili, je čas, da se spremenimo mi, državljani. Mi moramo spremeniti svoje poglede in izostriti daljnoglede. Nič več gledanje pod prste in zgražanje, temveč iskanje pozitivnih točk. Torej, dajmo Janeza Janšo pogledati s tiste pozitivne plati. Poiščimo dobre lastnosti in njegova dobra dela. Odrinimo za trenutek kritično presojo na stran in se prelevimo v običajne gledalce Nove24TV ali bralce spletnih trolov. Pojdimo v kožo nekoga, ki se je recimo rodil šele 12. marca tega leta in nima pojma o zgodovini."

  • Uredništvo

    26. 7. 2020  |  Družba

    »Kapitalistični svet izčrpava naša telesa in naš planet«

    "Naj se sliši še tako klišejsko, kapitalistični svet, v katerem živimo, nas vseskozi izčrpava, izčrpava naša telesa in naš planet. Kljub vsem krizam in pozivom k spremembam temu kar ni videti konca. Takšno stanje povzroča pri ljudeh vse več tesnobe in seveda tudi Houellebecq ni niti najmanj imun na to. Me prav zanima, kakšno bo njegovo naslednje delo, saj si ne znam prav zamisliti, ali lahko napiše še kaj hujšega od tega, da se glavni junak popolnoma odpove svetu."

  • Uredništvo

    26. 7. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #26

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih. Tokrat pesem Maje Miloševič.

  • Uredništvo

    26. 7. 2020  |  Kultura

    Avgusta v Ljubljani spet drive-in kino

    Drive-in kino ostaja eno izmed redkih kinematografskih doživetij, ki v času epidemije novega koronavirusa omogoča popolnoma varen ogled filmskih uspešnic na velikem platnu iz zavetja lastnega avtomobila, kar pomeni, da med obiskovalci ne prihaja do stikov.

  • Uredništvo

    25. 7. 2020  |  Politika

    »Janša je Slovenijo brez ljudskega mandata priključil Poljski in Madžarski«

    "Janez Janša je Slovenijo brez ljudskega mandata priključil Poljski in Madžarski. Ne vem, ali se zavedamo, za kako pomemben dogodek gre in kako ostro ga je treba nasloviti."

  • Uredništvo

    25. 7. 2020  |  Politika

    »Nastaja nova Evropa, mračnjaška, diktatorska in nacionalistična«

    "Je pa ključno vlogo odigral na drugi fronti, ki pa ni imela toliko veze z denarjem kot z dušo EU. Na vzhodu Evrope, s centroma na Madžarskem in Poljskem, nastaja nova Evropa, mračnjaška, diktatorska in nacionalistična. Zahodna Evropa, zlasti Francija, je poskušala Orbanu in tovarišiji nekoliko pristriči krila tako, da bi črpanje evropskih sredstev pogojevali s spoštovanjem pravne države. Tu pa je Janša odigral osrednjo vlogo. Skupaj z Madžari in Poljaki se je namreč ostro postavil proti takemu pogojevanju. Danes t.i. Višegrajska četverica, ki jo vodi Orban, zmagoslavno razglaša, da so bile črtane vse določbe, ki bi novopečene diktatorje zavezovale k spoštovanju pravne države."