Uredništvo

 • Uredništvo

  31. 3. 2017  |  Politika

  Zakaj nismo načrtovali pravi drugi tir, ki bi ga zgradili ob obstoječem?

  V vseh medijih, v politiki, na predavanjih se govori o drugem tiru med Divačo in Koprom. Drugi tir je nedvomno potreben, moral bi biti zgrajen že včeraj. Javnost se zgraža nad politiko, ki že več kot 20 let samo govori, naredila pa ni nič. Ko pa se spustimo malo globlje, stvari postanejo bolj jasne. To, kar predlagata »stroka« in politika, ni drugi tir, ampak popolnoma nova proga. In to dvotirna! Potekala bo po popolnoma drugi trasi, večinoma pod zemljo, imela bo povprečen nagib 15 ‰ in omogočala hitrosti do 160 kilometrov na uro. Po njej bodo v 95 odstotkih peljali tovorni vlaki. Po današnjih ocenah bo stala predvidoma 1,3 milijarde evrov!

 • Uredništvo

  31. 3. 2017  |  Politika

  Povezava med Luko Koper in tržaškim pristaniščem bi nas stala manj kot 75 milijonov evrov

  Zaradi aktualnosti ponovno objavljamo lanski članek Boruta Mekine. Ne samo Slovenija, tudi Italija se namreč pripravlja na gradnjo »drugega« tira, nove, hitre dvotirne proge med pristaniščem Trst in Tržičem. Tako kot v Luki Koper tudi v tržaškem pristanišču v prihodnjih 15 letih pričakujejo podvojitev prometa in eno izmed ozkih grl je tudi tam železnica. V tržaškem pristanišču zdaj pretovorijo 400 tisoč 6,1-metrskih zabojnikov (TEU) tovora, največja zmogljivost železniške proge pa je 600 tisoč TEU. Zato namerava Italija sprva s prenovo sedanje proge zmogljivosti povečati na milijon TEU, nato pa z gradnjo nove proge na skupaj tri milijone TEU, smo izvedeli od vira pri italijanskih železnicah, ki se ukvarja s tem projektom. Italija naj bi progo gradila osem let, 13-kilometrski odsek med Trstom in Nabrežino pa naj bi zaradi dveh predorov predvidoma stal nekaj manj kot 800 milijonov evrov. Bil bi razmeroma poceni in dovolj prepusten za obe pristanišči.

 • Uredništvo

  30. 3. 2017  |  Družba

  Ugoden najem stanovanj za mlade

  Stanovanjski sklad RS je objavil javni razpis za oddajo stanovanj za mlade. Kot pilotni projekt za mlade sklad razpisuje možnost ugodnega bivanja za mlade na različnih lokacijah po Sloveniji v stanovanjih sklada in drugih sodelujočih najemodajalcev, izmed katerih so določena stanovanja prvenstveno namenjena za skupinski najem. Ciljna skupina tega razpisa so mladi, stari od 18 do 29 let, ki prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje oziroma tega vprašanja nimajo zadovoljivo rešenega. Več si lahko preberete v besedilu razpisa, ki je dostopno na tej spletni strani ali pa se pokličite na telefonsko številko 01 4710 500.

 • Uredništvo

  30. 3. 2017  |  Politika

  Pahorja s peticijo pozivajo, naj podpre etično obravnavanje ljudi

  Na spletu je dostopna peticija, s katero državljani pozivajo predsednika republike, da s svojim javnim nastopanjem in opredeljevanjem podpre odgovorno in etično obravnavanje ljudi.

 • Uredništvo

  22. 3. 2017  |  Politika

  Brez komentarja

  Spoštovani, z veseljem vas vabiva, da se nam pridružite na ustanovnem kongresu stranke Glas za otroke in družine – stranke, ki Sloveniji prinaša nov zagon in optimizem. Ustanovni kongres bo na materinski dan, v soboto, 25. marca 2017 v Jurjevi dvorani v Stari Loki, Stara Loka 64, 4220 Škofja Loka. Metka Zevnik in Aleš Primc, predstavnika iniciativnega odbora

 • Uredništvo

  22. 3. 2017  |  Družba

  Miro Cerar, al’ še spiš?!

  "Se tudi tebi zdi, da naša Vlada prisluhne le interesom fosilne industrije in velikih energetskih igralcev, pred pozivi ljudi pa si zatiska ušesa? Morda je čas, da smo malce glasnejši!" pozivajo organizatorji protesta, ki bo 29. marca pred vladno palačo. 

 • Uredništvo

  21. 3. 2017  |  Politika

  Gorenak in kondomi 

  "Hvala lepa. V začetku je nastalo malo nerodne situacije, ko sem govoril o kondomih, pa mislim, da je gospod predsednik mislil, da se hecam. Glejte, v javnem naročilu Ministrstva za notranje zadeve iz januarja letos ste naročili in kupili 1350 kondomov za migrante. Oprostite! Oprostite! Ampak, gremo po vrstnem redu. V Republiki Sloveniji, po poročilu Računskega sodišča zapravimo 1936 evrov na enega prosilca za azil. Na enega prosilca za azil. S tem, da je minimalna plača, kot veste, tam okoli 660 evrov ali minimalna pokojnina za polno delovno dobo 440 evrov.  Seveda boste rekli, da so tu štete plače in vse ostalo, seveda so štete, ampak če prosilcev za azil ne bi bilo, tam zaposlenih ne bi bilo. Potem bi bil strošek nič. Tako pa je strošek 1963 evrov," je v svojem govoru, ki ga je zabeležil tudi Parlameter, poudaril Vinko Gorenak.

 • Uredništvo

  16. 3. 2017  |  Družba

  Izbrane naslovnice Mladine, ki jih je ustvaril Uroš Abram

  Uroš Abram je Mladinin fotograf, ki ima trenutno v Narodni galeriji v Ljubljani veliko pregledno razstavo svojih dialoških portretov. Je diplomant praške FAMU, sicer pa tudi avtor jutrišnje naslovnice Mladine. Bil je tudi avtor prejšnje naslovnice Mladine in še nekaj drugih zelo odmevnih naslovnic naše revije v zadnjih štirih letih, ki si jih lahko ogladate v fotogaleriji. Ne zamudite pa tudi razstave v Narodni galeriji, ki je res vredna ogleda.

 • Uredništvo

  15. 3. 2017  |  Družba

  Z dvigom minimalne plače bi si Slovenija zagotovila »dobre potrošnike« 

  Vodilni slovenski proizvajalec nizkoenergijskih in pasivnih montažnih objektov, Lumar IG, je po predstavitvi lanskoletnih rekordnih rezultatov (celotno prodajo uspešno povečali za 40 odstokov) in napovedi bodočega poslovanja odprl pomembna vprašanja na trgu gradnje v Sloveniji. "V praksi se še vedno soočamo s počasnim pridobivanjem dovoljenj, socialni in ekonomski vidiki zaposlovanja pa ne prinašajo zadovoljivih spodbud pri možnostih konkuriranja. Obstoječe strukturne omejitve odločilno vplivajo na panogo montažne gradnje v Sloveniji in, posledično, na podjetja v njej," je poudaril direktor Lumarja, Marko Lukić, ob tem pa odločno apeliral tudi na državo pri nujnih in hitrih reformah, zlasti na področju delovno pravne zakonodaje, ki mora postati bolj fleksibilna. Le-tako se bodo lahko podjetja v panogi razbremenila stroškov dela, obenem pa bi se krepila ustrezna podpora slovenskemu podjetništvu, menijo v podjetju Lumar IG. 

 • Uredništvo

  6. 3. 2017  |  Družba

  Zakaj je Omar Naber kot predstavnik Slovenije na Evroviziji problematičen

  "Naša država bo tu (na Evrovizij, op.p.) ponudila problematično podobo, sovražno do žensk. Medtem ko je pevec ob zaključku finalne prireditve pel svojo zmagovalno pesem, se je prijel za mednožje in s to gesto nakazal še svoj drugi prispevek k slovenskim (ne)kulturnim razmeram, ki ne zaznamujejo zgolj glasbe in kulturništva: vulgarizmi, seksizmi, in … kar je še posebej kritično in markira tudi življenjsko pot pevca, spolno nasilje," so v svojem javnem pismu zapisale Tanja Rener, Mojca Urek, Renata Šribar, Polona Mesec, Barbara Korun, Alja Adam in Nina Perger, članice združenja FemA. 

 • Uredništvo

  3. 3. 2017  |  Družba

  Varuhinja naj nasprotuje zakonu o tujcih ali odstopi 

  "Pozivam vas, da ustavite norost po imenu novela Zakona o tujcih in na Ustavno sodišče vložite pobudo za oceno njene ustavnosti in zakonitosti. To, da pred vami zakona ni ustavil nihče drug, pomeni, da je sedaj vse odvisno od vas. Vašo doslejšnjo pasivnost, omahovanje in neodločnost je v tem primeru mogoče razumeti tudi kot kolaboracijo s totalitarnimi in antihumanističnimi težnjami slabe oblasti. Kot varuhinja človekovih pravic imate ob zakonu, ki tepta človekove pravice, po mojem mnenju na izbiro le jasno nasprotovanje ali odstop s položaja. Kako se boste odločili?" so zapisali pri inštitutu Danes je nov dan.

 • Uredništvo

  1. 3. 2017  |  Družba

  Umrl je Sandi Čolnik

  Po poročanju spletnega portala RTV Slovenija se je za vedno poslovilo eno od velikih imen malih zaslonov. Sandi Čolnik je se rodil leta 1937 v Mariboru, svoj prepoznavni glas pa je prvič uporabil na mariborskem radiu. V prestolnico ga je pripeljal študij prava, ki pa ga je ravno zaradi dela na Radioteleviziji Slovenija obesil na klin oz. ga zamenjal za študij novinarstva, poroča MMC

 • Uredništvo

  28. 2. 2017  |  Kultura

  Alja Predan odstopila z mesta umetniške direktorice Festivala Borštnikovo srečanje

  Dramaturginja, prevajalka in teatrologinja Alja Predan s 30. aprilom zapušča mesto umetniške direktorice Festivala Borštnikovo srečanje. Pravi, da se je za ta korak odločila iz osebnih razlogov, verjame pa, da je svoje delo opravljala vestno, predano in pošteno. "Dosegla sem vse, kar sem v tem trenutku lahko. V danih okoliščinah nimam motivacije, ki sem jo imela. Sem človek, ki je zelo zagnan, predan – tak je tudi moj priimek – in ko izgubim svoj notranji polet, iščem drugo priložnost."

 • Uredništvo

  21. 2. 2017  |  Svet

  Javna molitev Melanie Trump

  Brez komentarja.

 • Uredništvo

  20. 2. 2017  |  Družba

  Demokracijin ubogi upokojenec kot nasilnež

  V tokratnem Mladininem Dinamitu razkrivamo, da je jezni migrant z Demokracijine naslovnice v istem foto albumu drugače tudi vesel in prijazen sosed, ubogi polomljeni upokojenec pa je v teh istih foto albumih prikazan tudi kot povsem čil in navihan možakar, pa tudi nasilnež. Več v aktualni 7. številki Mladine

 • Uredništvo

  2. 2. 2017  |  Politika

  Janša, Beyonce, Jay Z in migranti

  Brez komentarja.

 • Uredništvo

  30. 12. 2022  |  Družba

  Srečno 2023 / Uredništvo Mladine vam želi vse dobro v novem letu!

 • Uredništvo

  22. 11. 2022  |  Kultura

  Tudi v tretjo sezono z intermedijskimi umetniki

  Intermedijski Grill je radijska oddaja, dostopna tudi v video obliki, ki jo vodijo Nina Orlić, Miha Colner in Matjaž Črepinko, predstavlja pa raznolike akterje na domačem prizorišču intermedijskih in zvočnih umetnosti ter eksperimentalne in elektronske glasbe. Pogovori in predstavitve glasbe se odvijajo že nekaj let na spletnem Radiu Terminal, obenem pa tudi na družbenih omrežjih, kot so Facebook, Twitter in Instagram. Ustvarjalci oddaje pripravljajo novo sezono in tako ohranjajo obstoj pomembnega prostora na domači glasbeni in širšeumetniški sceni. 

 • Uredništvo

  12. 2. 2018  |  Kultura

  Iglesias po stopinjah svojega očeta v Ljubljano

  Sin znamenitih staršev, nekdanjega vratarja madridskega Reala in popevkarja Julia Iglesiasa ter manekenke in novinarke Isabel Preysler, Enrique Iglesias, ki je kot pevec prav tako dosegel svetovno slavo, prihaja v Ljubljano - 12. maja bo namreč nastopil v Stožicah. Enriqure se je najprej sicer želel oddaljiti od priimka svojega slavnega očeta in je na začetku svoje kariere nastopal kot Enrique Martinez, šele kasneje je prevzel odrsko ime svojega očeta - Iglesisas.  Julio je v Ljubljani nastopil leta 2008, in sicer v Hali Tivoli. 

 • Uredništvo

  22. 10. 2017  |  Politika

  Do 16. ure glasovalo 32 odstotkov volilnih upravičencev

  Do 16. ure je svoj glas na šestih predsedniških volitvah v zgodovini samostojne države oddalo 32,02 odstotka volilnih upravičencev. Volišča bodo odprta do 19. ure, do konca glasovanja pa je treba spoštovati volilni molk. Najnižja volilna udeležba je bila v volilni enoti Maribor (28,46 odstotka), najvišja volilna udeležba pa je bila v volilni enoti Kranj (34,18 odstotkov).

 • Uredništvo

  11. 9. 2017  |  Kultura

  The Rolling Stones le streljal od slovenske meje

  Legendarna britanska zasedba The Rolling Stones, ki koncertne odre guli že več kot 55 let, bo nam najbližje nastopila 16. septembra v sosednji Avstriji. Najnovejšo evropsko turnejo so poimenovali No Filter, prizorišče pa je Spielberg, kjer je prostora za 100.000 ljudi. Spodaj boste našli vse potrebne informacije, če želite obiskati koncert in rock dedke videti v živo, tja bodo namreč romali tudi številni slovenski državljani in državljanke, saj nemalo koncertnih agencij tja pošilja na desetine avtobusov.

 • Uredništvo

  18. 7. 2017  |  Družba

  Begunska brivnica sredi Ljubljane

  Ljubljana je te dni bogatejša za svojevrstno kulturno popestritev. Na dvorišču nekdanje tovarne Rog je namreč zrasla improvizirana ulična brivnica, kakršne so zagotovo znane popotnikom po Bližnjem Vzhodu. Sestavljen zgolj iz ogledala, brivskega stola in frizerskih pripomočkov, je mali salon postal živahno zbirališče tako za Ljubljančane kot turiste, ki jih zabava karizmatični idejni vodja projekta, 45-letni Ahmad Shamieh iz Sirije. Ta je prišel v Slovenijo kot prosilec za azil in pravi, da je med dolgim čakanjem na odgovor pogrešal družabne prostore, kakršne je poznal doma, saj da se v azilnem domu ni mogoče srečevati s prijatelji.

 • Uredništvo

  6. 6. 2017  |  Družba

  Mulikulturna socialna kuhinja

  Nevladne organizacije že dlje časa opozarjajo na problem revščine med begunci in prosilci za azil. Velik del težav so povzročili ukrepi vlade med t.i. begunsko krizo, ko so prosilcem za azil znižali že tako nizko mesečno žepnino, beguncem pa ukinili enkratno denarno pomoč. Vse večje je tudi število nedokumentiranih oseb, ki so po zavrnjenih prošnjah ostali na cesti in se težje obrnejo na humanitarne institucije, niti nimajo v Sloveniji socialnega kroga, ki bi jim pomagal. Z namenom, da bi vsaj malo ublažili posledice sistemskih pomanjklivosti, so vzniknile številne majhne iniciative, ki se direktno ukvarjajo s socialnimi stiskami migrantov.

 • Uredništvo

  10. 5. 2017  |  Kultura

  Cirque du Soleil junija v Ljubljani s kar petimi predstavami

  Predstava Varekai v izvedbi Cirque du Soleil se bo po lanski odpovedi končno odvila v dvorani Stožice. Med 2. in 4. junijem bo na sporedu kar pet predstav. Gre za prvi obisk velikih kanadskih virtuozov, ki v svojih predstavah povezujejo preko 1300 artistov iz več kot 50 držav z vsega sveta. Svojo umetnost so uprizorili že v več kot 400 svetovnih mestih in navdušili 160 milijonov gledalcev.

 • Uredništvo

  3. 4. 2017  |  Kultura

  Za vse je pravi čas

  Družba TAM-TAM in Mednarodni grafični likovni center bosta jutri, 4. aprila, ob 17. uri odprla drugo razstavo iz cikla Pazi, sveža grafika! Tokrat bo razstavljala umetnica Mina Fina, njena razstava pa bo podnaslovljena Za vse je pravi čas / If only for the joy of my sadness. Razstava bo na ogled do 9. maja v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi (nasproti Glasbene matice).

 • Uredništvo

  3. 4. 2017  |  Kultura

  Na tednu mode v Ljubljani tudi Simonetta Gianfelici

  Mercedes Benz Fashion Week bo tokrat potekal v Marmorni dvorani na Gospodarskem razstavišču med 4. in 6. aprilom. Sodelovalo bo doslej največje število modnih oblikovalcev. V Ljubljano premierno prihaja tudi Simonetta Gianfelici, ki je po svetu poznana predvsem kot muza fotografa Helmuta Newtona, tokrat pa na MBFWLJ prihaja kot priznana modna skavtinja.

 • Uredništvo

  27. 3. 2017  |  Družba

  Mladinina trojka

  Hiša sredi Samoumevnega sveta je naslov okrogle mize, ki se bo odvila nocoj ob 18. uri v ljubljanskem Pritličju na Mestnem trgu 2. Udeleženci so tako ali drugače povezani z Mladino. Grega Repovž kot urednik, Miha Blažič - N'toko kot kolumnist in Ivana Djilas kot občasna avtorica člankov oziroma komentarjev. Slednja sta pred kratkim izdala tudi svoji novi knjigi, N'toko Samoumevni svet, Ivana Djilas pa Hišo

 • Uredništvo

  20. 3. 2017  |  Kultura

  Iranski hip hop v Ljubljani

  Iran poznamo predvsem kot strogo teokratsko državo, ki jo, zamrznjeno v času, vsake toliko časa v mednarodne medije potisnejo ekscesi njenih voditeljev. Manj pogosto pa vidimo sliko Irana kot vrelišča sodobne urbane kulture, iz katerega prihajajo številni mednarodno priznani režiserji in glasbeniki. V velikih mestih se namreč kljub strogim režimskim omejitvam odvija veliko podobnih kulturnih praks, kot jih poznamo v Evropi in ZDA – seveda z lokalnim prizvokom. Na to sta nas z nedavnim dogodkom “Persia Underground: hip hop z ulic Irana” opozorila mlada iranska didžeja Naji in Ali.

 • Uredništvo

  14. 11. 2016  |  Kultura

  Novi migrantski center v utripu hip hopa

  Pred kratkim je vrata odprl novi migrantski center Second home. Ta naj bi po besedah ustanoviteljev nastal iz potrebe prosilcev za azil, ki so se letos v večjem številu znašli v prestolnici. Nahaja se v prostorih nekdanje tovarne Rog, namenjen pa naj bi bil druženju, informiranju in kulturnim dogodkom. Ideja medkulturnega druženja je prvič zaživela prejšnji petek, ko je svojo umetnost predstavil iranski glasbenik Iman Shahryari, svojim fenom bolj znan kot Naji.