Uredništvo

  • Uredništvo

    15. 4. 2020  |  Družba

    »Nekateri Kacina ne prenašajo in jih prime, da bi ravnali ravno nasprotno kot on govori«

    "Po družbenih omrežjih berem izjave ljudi, ki gospoda Kacina ne prenašajo, ki jim je zoprn in ob katerem jih kar prime, da bi ravnali ravno nasprotno, kot govori. Skratka, na simbolni ravni jim vzbudi čisto realne energije, ki se jim začnejo premetavati po telesu in umu."

  • Uredništvo

    15. 4. 2020  |  Družba

    »Nismo več sposobni, da virus prestanemo na nogah, kot so naši dedje prestali špansko gripo«

    "Tako imenovana stroka, se mi zdi, je nemočna zato, ker se proti covidu-19 bori s srednjeveškimi sredstvi karantene in prerokb, kdaj neki bi lahko epidemija prešla. Zgodilo se je nekaj zelo zanimivega, nekaj, česar še nismo videli v nobenem znanstvenofantastičnem filmu: svet so napadli mongolski konjeniki iz razvitega srednjega veka, oboroženi z najbolj primitivnim orožjem. Toda pokazalo se je, da se jim civilizacija, ki je proizvedla medcelinske rakete, supersonična letala in atomsko orožje, nima s čim upreti. Postmoderna civilizacija se je soočila z izzivi srednjega veka, na katere ne najde odgovorov. Med drugim smo tudi kot človeška bitja postali preobčutljivi, tudi čustveno, to je v smislu življenjskega udobja. Nismo več sposobni, da naval nekega niti ne tako zelo smrtonosnega virusa prestanemo na nogah vsaj tako, kakor so naši dedje prestali špansko gripo."

  • Uredništvo

    15. 4. 2020  |  Kultura

    Slovenski film na festivalu v Los Angelesu

    Kriminalna drama Korporacija režiserja Mateja Nahtigala v produkcijiLignit Filma, ki v ospredje postavlja preiskavo sporne gradnje stavbnega kompleksa, koruptivna dejanja vpletenih in kakšna je moč posameznika, da kaznuje odgovorne, se je uvrstila v tekmovalni program filmskega festivala SEE FEST 2020 - South East European Film Festival v Los Angelesu. Festival vsako leto predstavi jagodni izbor filmov držav za nekdanjo železno zaveso. Letošnji, od 22. do 26. junija, bo zaradi zaradi pandemije koronavirusa potekal prek spleta

  • Uredništvo

    15. 4. 2020  |  Družba

    Razpis za e-Proglas

    Mladinin Proglas objavlja izredni odprti razpis za spletno stran in Facebook s temo KORONAVIRUS. Prijavljena dela naj obravnavajo sedanje razmere v državi in širom po svetu (kako se ljudje prilagajamo spremenjenemu načinu življenja, kako se oblasti odzivajo na razmere in jih rešujejo, kako si ljudje zapolnjujemo čas in kakšen je naš karantenski vsakdanjik), pa tudi, kakšni bodo učinki koronskih časov na naše življenje po karanteni (kako se bodo spremenile gospodarske, politične in družbene ureditve, kakšne bodo duševne posledice, kaj nam bo odslej v življenju pomembno in čemu se bomo izogibali) oziroma kako bi bil lahko videti naš postkarantenski vsakdanjik.

  • Uredništvo

    14. 4. 2020  |  Politika

    Ministrstvo daje policistom neuporabne maske

    Sindikat policistov Slovenije (SPS) notranje ministrstvo (ministra Aleša Hojsa) in šefa policije Antona Travnerja poziva, da zaradi neustreznosti nemudoma preverijo dobavo in razdelitev mask ter iz uporabe izločijo vse higienske maske, ki ne izpolnjujejo ustreznih standardov za zagotavljanje in varnosti pri delu policistov. SPS zahteva, da notranje ministrstvo maske nemudoma nadomesti z zaščitnimi maskami, ki so certificirane za preprečevanje okužb skladno s priporočili stroke.

  • Uredništvo

    14. 4. 2020  |  Svet

    VIDEO: »Predsednik ZDA ima popolno oblast«

    "Ko je nekdo predsednik ZDA, je njegova oblast popolna. Guvernerji vedo to."

  • Uredništvo

    14. 4. 2020  |  Družba

    »Zaradi odprtosti znanosti bomo vsi postali bolj skeptični«

    "Zdaj smo v nekem trenutku, ko lahko neposredno spremljamo nove raziskave, jih dobivamo v branje sočasno s strokovnjaki."

  • Uredništvo

    13. 4. 2020  |  Politika

    Janševa vlada kadruje naprej in išče novega direktorja NIJZ

    Svet Nacionalnega inštituta za javno zdravje je na podlagi določil 25. člena statuta Nacionalnega inštituta za javno zdravje objavil javni razpis za imenovanje direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Dosedanji v.d. direktorja dr. Ivan Eržen se je zaradi besed, ki jih je izrekel v intervjuju za Mladino, namreč znašel v nemilosti Janševe vlade. Erženu so sicer v bran stopili tudi epidemiologi, ki so poudarili, da je politika tokrat stroko povsem obšla, a aktualna vlada se za njih ne zmeni in nadaljuje s svojim političnim kadrovanjem. 

  • Uredništvo

    13. 4. 2020  |  Politika

    »Plakati SDS so dokaz, da je Janševi stranki videz reševanja krize pomembnejši od dejanj«

    "Z reklamnimi panoji, ki so se te dni pojavili na vsakem koraku, je največja vladna stranka SDS še enkrat znova pokazala, da ji je videz reševanja krize pomembnejši kakor dejansko reševanje krize. Na panojih se zahvaljujejo zdravnikom, negovalcem v domovih za starejše in policistom, medtem ko jim še dandanes niso zagotovili ustrezne ali zadostne zaščitne opreme. Preostanek prebivalstva pa je prejel zahvalo za ostajanje doma, medtem ko se morajo mnogi med nami še naprej odpravljati na nenujna delovna mesta ali pa živijo v negotovosti, kako se bodo sploh prebili do konca epidemije."

  • Uredništvo

    13. 4. 2020  |  Politika

    »Razlika je živeti v majhni občini ali v Ljubljani«

    "Prepoved odhoda z območja lastne občine največ prispeva k temu, da se virus ne širi. Je pa velika razlika živeti v majhni občini v Prekmurju ali živeti v Ljubljani. Velik radij, kako daleč gredo lahko tisti, ki živijo v Ljubljani, nas vedno znova skrbi, da bi iz tega razloga lahko Ljubljana prispevala več okuženih. Tega se moramo zavedati, zato ni nobene možnosti za realno pričakovanje, da bi se pred koncem prihodnjega tedna kar koli spremenilo glede prepovedi gibanja zunaj območja svoje občine, razen ko gre za izjeme in skrbno utemeljene razloge."

  • Uredništvo

    13. 4. 2020  |  Politika

    »Dokler ne razvijemo cepiva, je treba čim bolj omejiti stike s starejšimi«

    "Vem, da je težko in da je samoosamitev breme, a gre za vprašanje življenja ali smrti. Moramo ostati disciplinirani in mirni. Dokler ne razvijemo cepiva, je treba čim bolj omejiti stike s starejšimi."

  • Uredništvo

    13. 4. 2020  |  Svet

    Globalni načrt za zaščito najranljivejših otrok

    V času pandemije so otroci in mladi ena najranljivejših skupin, ki bo čutila posledice koronavirusa. Če ne bomo preprečili vplivov pandemije na otroke, bo nastala nepopravljiva škoda za našo prihodnost. Zato je UNICEF prejšnji teden lansiral globalni načrt za zaščito najranljivejših otrok pred škodo zaradi koronavirusa.

  • Uredništvo

    12. 4. 2020  |  Politika

    »Že vse od osamosvojitve Slovenije leta 1991 gre za Janševo obsedenost z oblastjo«

    "Nekje sem videl duhovito anekdoto, kjer v sceni iz ameriškega filma Nazaj v prihodnost znanstvenik glavnemu junaku zgodbe naroči nujni skok s časovnim strojem – v leto 1957. Ko se ta začudi, zakaj ravno v ta čas, mu znanstvenik hladno odgovori, da mora za rešitev človeštva čimprej odnesti kondome očetu Janeza Janše … Seveda problem globalno ni tako pereč, vsekakor pa bi bilo koristno, če bi Slovenci, ako ne prej, vsaj nekje okrog leta 1994 in afere Depala vas spoznali, v kakšno kategorijo ljudi sodi Janez Janša. Takrat je bilo že mnogim jasno, da je vpleten v preprodajo orožja, z znanimi in prežvečenimi rečmi se ne bi rad preveč ponavljal. Na kratko, že vse od osamosvojitve Slovenije leta 1991 gre za Janševo obsedenost z oblastjo, ki jo razume čisto po svoje."

  • Uredništvo

    12. 4. 2020  |  Družba

    »Hitro se zgodi, da dobimo rezultate, ki dajejo lažno upanje ali ustvarjajo paniko«

    "V tem zadnjem mesecu je vzniknilo nekaj improviziranih matematikov, vsi so se spravili k risanju krivulj in napovedovanju, kako se bo vse nadaljevalo. Ampak s temi podatki ne moremo manipulirati, treba je razmišljati o številnih spremenljivkah, gre za zapleteno področje, s katerim se ukvarjajo ljudje, ki to študirajo več let. Jaz raje poskušam razumeti, kaj mi sporočajo ti raziskovalci. Res je treba biti zelo pazljiv, saj se lahko hitro zgodi, da dobimo rezultate, ki dajejo lažno upanje ali ustvarjajo paniko. Matematika je v tem primeru zelo občutljivo, vplivno orodje, upravljati jo mora nekdo, ki resnično ve, o čem govori."

  • Uredništvo

    12. 4. 2020  |  Kultura

    Serija po prvem romanu Neapeljskega cikla

    Roman Genialna prijateljica, prvi del Neapeljske tetralogije, se začne s skrivnostnim izginotjem ene od glavnih junakinj Line Cerullo, ob katerem se njena prijateljica in pripovedovalka Elena Greco prične spominjati njunega več kot 60 let dolgega prijateljstva. V prvem romanu nas pripovedovalka popelje v petdeseta leta v Neapelj in okolico, v pretežno delavsko sosesko, ki jo prevevajo šovinizem, fizični obračuni in revščina, a tudi boj za vpliv in denar. 

  • Uredništvo

    12. 4. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #11

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih.

  • Uredništvo

    11. 4. 2020  |  Politika

    »Opremo, ki je bila namenjena v druge države, smo dobesedno ukradli«

    "To so zelo vplivni Kitajci, ki so milijarderji in ki imajo dobre politične zveze, na način, da smo preprosto iz tovarn ukradli določeno kvoto opreme in smo jo poslali v Slovenijo, ker je drugače ni bilo mogoče dobiti."

  • Uredništvo

    11. 4. 2020  |  Politika

    »Najmanj demokratični so prav tisti mediji, ki so v lasti političnih strank«

    “Iz nekdanjega komunističnega sistema izvirajo tudi nekatere politične stranke, njihovo vodstvo in članstvo. Najmanj demokratični so prav tisti mediji, ki delujejo pod patronatom nekaterih političnih strank ali pa so v njihovi lasti."

  • Uredništvo

    11. 4. 2020  |  Kultura

    Četrta obletnica smrti Tomaža Pandurja

    V nedeljo, 12. aprila, pred štirimi leti nas je mnogo prezgodaj zapustil gledališki režiser Tomaž Pandur. V SNG Drama Ljubljana se mu bodo poklonili 12. in 13. aprila ob 20.00 s premiernim predvajanjem arhivskega posnetka dramskega diptiha Rihard III.+II., na YouTube kanalu SNG Drama Ljubljana.

  • Uredništvo

    11. 4. 2020  |  Družba

    »Smrtnost kritično bolnih na oddelku za intenzivno zdravljenje ni velika«

    "Kakršna koli dokončna ocena o uspehu našega zdravljenja v tem hipu bi bila zelo nerealna, da ne rečem neresna. Mi smo še dokaj, ne rečem, čisto na začetku, ampak kar se tiče klinično bolnih, ki jih zdravimo na oddelku za intenzivno zdravljenje, vrha še nismo dosegli. Tako da je treba počakati in šele čez mesec ali več bomo realno ocenjevali uspehe našega zdravljenja. Dejstvo pa je, da je za zdaj situacija kar ugodna, smrtnost kritično bolnih na oddelku za intenzivno zdravljenje ni velika, trudimo se po svojih najboljših močeh."

  • Uredništvo

    11. 4. 2020  |  Kultura

    Nov paket filmov na spletu

    Od 9. do 15. aprila so v Bazi slovenskega filma dostopni: dva celovečerna prvenca - V leru režiserja Janeza Burgerja in Paris.love režiserja Borisa Petkoviča, kratki igrani in animirani filmi za otroke.

  • Uredništvo

    9. 4. 2020  |  Družba

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina! Naslovnico je oblikoval Damjan Ilić, fotografijo, na kateri je dom upokojencev v Postojni ob obisku predsednika republike Boruta Pahorja (3. april 2020), pa je prispeval Borut Krajnc. Več o tem, zakaj država, čeprav je v bolnišnicah dovolj postelj in respiratorjev, starostnike, okužene s koronavirusom, zadržuje v domovih za ostarele, si preberite v jutrišnji Mladini. Pri vašem najbližjem prodajalcu časopisov in na naši spletni strani od petka, 10. aprila, dalje.

  • Uredništvo

    9. 4. 2020  |  Svet

    »Ne morem več gledati te vsakodnevne črnogledosti v javnih nastopih vodilnih«

    "Prav je, da čutimo neki strah do nastalega položaja in da sledimo ukrepom. Toda za božjo voljo, a se resnično ne da ljudem podariti enega nasmeška, ene tople besede, pozitivnega pristopa. Zakaj ne moremo ljudem reči, da so dobri, da naj zdržijo še malo, da bodo s tem pomagali zdravju in ekonomiji. Zadeva se mora čim prej končati, drugače se bo gospodarstvo povsem sesulo in ljudem je treba lepo, pozitivno povedati, kako naj skupaj pridemo do tega cilja. To res pogrešam. Ne morem več gledati te vsakodnevne črnogledosti v javnih nastopih vodilnih, ne morem več gledati te apokaliptičnosti. Res mi ni všeč."

  • Uredništvo

    9. 4. 2020  |  Družba

    »Ko so nas poslali domov in prepovedali druženje, nismo postavili enega samega vprašanja«

    "Priznala bom, česar do zdaj nisem še nikomur. Strah me je. Ne koronavirusa ter njegovega pritiska na javnozdravstvene sisteme. Strah me je tega, kar smo si naredili. Ne, ne tega, kar so nam naredili. Kar se nam trenutno dogaja, smo si zakrivili sami. Vsa vprašanja, ki si jih trenutno vročično postavljamo, bi si bili morali postaviti pred približno štirimi tedni. In jih nato postaviti voditeljem države ter terjati odgovore. Ko so nas poslali domov, nam prepovedali druženje in omejili svobodo gibanja, namreč nismo postavili enega samega vprašanja. Niti najpreprostejšega, skoraj očitnega: "Do kdaj in kako potem naprej? Kakšen načrt imamo? Kako dolgoročno? Bolje za vas, da imate v mislih kaj boljšega od tega, da življenje preprosto ustavimo in ga nehamo živeti."

  • Uredništvo

    9. 4. 2020  |  Kultura

    Največje filmske uspešnice zdaj v digitalni videoteki

    Uspešnice, kot so z oskarjem nagrajena mojstrovina Sama Mednesa 1917, najnovejši film Riana Johnsona Nož v hrbet ter z oskarjem nagrajena eksplozivna zgodba One so bombe v distribuciji podjetja BLITZ Film & Video Distribution, so zdaj na voljo v digitalnih videotekah izbranih kabelskih operaterjev Telemach, Telekom Slovenije in T-2.

  • Uredništvo

    9. 4. 2020  |  Kultura

    Četrtkov koncert s kavča 

    Po uspešnem prvem Koncertu s kavča, ki se je zgodil prejšnji četrtek, Festival Ljubljana napoveduje drugega, ki bo, 9. aprila, ob 18.00. Na koncertu iz cikla klavirski, bodo nastopili pianisti Aleksander Gadžijev, Urban Stanič, Tim Jančar, Nejc Kamplet in Eva Dolinšek na čembalu.

  • Uredništvo

    9. 4. 2020  |  Kultura

    Iniciativa #ŽURAMDOMA vstopa v četrti teden

    Po mesecu dni (samo)izolacije Kurzschluss vstopa v četrti teden iniciative #ŽURAMDOMA, s katero v naše domove vsak petek prinaša varno glasbeno druženje na daljavo. V petek 10. aprila se bo z disko ritmi na Facebook strani Kurzschluss predstavil pionir slovenske plesno- elektronske scene Jaka Gornik – DJ Shark.

  • Uredništvo

    8. 4. 2020  |  Družba

    »Zasebno zdravstvo dela za dobiček in ne bo imelo 10 postelj presežka, če bo prišla epidemija«

    "Mislim, da je bistveno, da se zavedamo pomena kakovostnega javnega zdravstva. Kajti po vsej verjetnosti pri sosedih ne gre za zelo drugačno populacijo kot pri nas, čeprav pravijo, da ima Italija eno najstarejših populacij. Po drugi strani pa tudi nismo genetsko tako različni, da bi bil to razlog velike umrljivosti pri sosedih. Ampak mislim, da Italija ni največji problem, mnogo bolj problematične postajajo ZDA. Tam je namreč težava v zasebnem zdravstvu. Vsa Evropska unija bolj ali manj temelji na javnem zdravstvenem sistemu. Zasebno zdravstvo pa deluje na osnovi dobička in ne bo imelo 10 postelj presežka, če bo prišla epidemija. To ni dobičkonosno, to ni tržno naravnano razmišljanje. Zato imajo zmogljivosti, ki so optimalne za normalne razmere. Danes smo pa daleč od optimalnih razmer, zato je pomembno ohraniti javne dobrine, kakor je javno zdravstvo. To nam omogoča presežne zmogljivosti, ki so v trenutnih razmerah neizogibne, sicer pa prinašajo neoptimizacijo, izgubo, lahko rečemo. Ampak ko pridejo pandemije, epidemije, naravne nesreče, takrat so presežne javne zmogljivosti ključne in pomenijo razliko med življenjem in smrtjo."

  • Uredništvo

    7. 4. 2020  |  Politika

    Levica svari SD in LMŠ: »Ne sodelujte pri omejevanju možnosti referenduma!«

    V imenu Levice je danes vodja njene poslanske skupine Matej T. Vatovec strankama LMŠ in SD poslal javni apel, v katerem ju nagovarja, naj ne podpreta nobenega predloga, ki gre v dodatno teptanje in nižanje demokratičnih standardov. "Apeliramo, da ne sodelujete pri omejevanju možnosti referenduma, da ne sodelujete pri jemanju ljudem možnosti, da izrazijo svoje nestrinjanje z zgrešenimi politikami," je poudaril v javnem apelu. 

  • Uredništvo

    8. 4. 2020  |  Družba

    Kralji ulice odprli začasno zavetišče

    Društvo Kralji ulice je zaradi epidemije koronavirusa odprlo začasno zavetišče, ki so ga poimenovali Rimska. Odprto bo do preklica epidemije oziroma izrednih ukrepov. Prostore jim je priskrbela Mestna občina Ljubljana, ki bo pokrila tudi obratovalne stroške za prostore.