Uredništvo

  • Uredništvo

    24. 4. 2019  |  Družba

    Količina medijev narašča, a vse več je površinskih razlag in nekakovostnih vsebin

    TAM-TAM Inštitut v sodelovanju z Radiem Študent objavlja 12. mednarodni natečaj za oblikovanje mestnega plakata na temo Kriza medijev. Tokratni Plaktivat opozarja na problem medijskih vsebin, ki degradirajo novinarstvo in vabi tako k ustvarjanju kot tudi k aktivaciji posameznikov. Prijave se zbirajo do vključno 10. maja 2019, zmagovalni plakat pa bo natisnjen in javno objavljen na 500 TAM-TAM plakatnih mestih po Sloveniji ter prijavljen v tekmovalne dele festivalov Slovenski oglaševalski festival SOF in Bienale slovenskega oblikovanja Brumen.

  • Uredništvo

    23. 4. 2019  |  Družba

    Iza Login: Imamo zaposleno osebno chefinjo, ki za našo družino nabavlja hrano

    Najbogatejša Slovenka Iza Login je v intervjuju za revijo Obrazi spregovorila o svojem življenjskem slogu. V pogovoru je med drugim odgovorila tudi na vprašanje, kaj za njo pomeni razkošje: "Moje največje razkošje je zdrava hrana. Prej sem že omenila, da si lahko kupujem hrano in sestavine najvišje kakovosti. Pri lokalnih pridelovalcih in v bio trgovinah. Sicer rada kuham, a bolj poredko, ker sem prezaposlena z delom pri projektih. Imamo zaposleno osebno chefinjo, ki za našo družino nabavlja hrano in pripravlja uravnotežene obroke. Pri nas doma hrani posvečamo veliko pozornosti."

  • Uredništvo

    18. 4. 2019  |  Politika

    Sosednje države postajajo vse bolj sebične in napadalne

    O starih in novih grožnjah si preberite v novi številki Mladine, ki izide jutri. Naslovno temo piše Borut Mekina, naslovnica pa je delo Vlasta Kopača iz leta 1938 in Tomaža Lavriča iz leta 2019. #Mladina16

  • Uredništvo

    16. 4. 2019  |  Politika

    Janša, Grims in Mahnič gorečo katedralo Notre Dame izkoristili za politično propagando

    Včerajšnji požar 850 let stare znamenite katedrale Notre Dame v Parizu so za potrebe svoje politične agende izkoristili poslanci skrajno desne stranke SDS, Branko Grims, Žan Mahnič in njihov vrhovni vodja Janez Janša. Za nesrečo so v svojem slogu pričakovano okrivili kar muslimane. "Uradno nesreča? Krščanska Notre Dame je že bila žrtev napada islamistov. Evropa si zatiska oči pred spopadom civilizacije in barbarstva, ki na njenih tleh vse bolj plamti. Plameni, v katerih izginja Notre Dame, Naša Gospa, so zato simbolni konec veličastne evropske civilizacije!" je na Twitterju zapisal Branko Grims. 

  • Uredništvo

    11. 4. 2019  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina! Naslovnico je oblikoval Damjan Ilić, več si preberite v članku Vasje Jagra. Nova številka bo na voljo 12. aprila na vseh prodajnih mestih, tudi na naši spletni strani. #Mladina15 >>

  • Uredništvo

    8. 4. 2019  |  Kultura

    Izgubljeno v Ameriki, najdeno v Sloveniji

    Na kraj zločina se v Ljubljano po enem letu vrača newyorški glasbenik in kantavtor Michael Weiskopf. V unplugged formatu se mu bo tokrat pridružil še njegov ameriški glasbeni kolega, kitarist Randolph Hudson in vokalistka Lauren Matzen. V glasbenem lokalu Prulček bodo v torek, 9. aprila, ob 21. uri predstavili skladbe z Weiskopfovega četrtega studijskega albuma Lost In Amerikam , ki je izšel pred nekaj meseci in že uspešno jadra po ameriških in evropskih radijskih valovih, predvsem s skladbo Tattoo of Jesus. Michael Weiskopf bo jutri, na dan koncerta, ob 12.15 nastopil tudi v oddaji Prva vrsta z Janetom Webrom na 1. programu nacionalnega Radia Slovenija.

  • Uredništvo

    5. 4. 2019  |  Politika

    Hungary's attempt to control Slovenian media

    For the past two years journalists of Mladina (which is one of the most influential political magazines in the country) were following Hungarian interference with Slovenian domestic politics and elections. We have written articles on how businessmen related to the Hungarian Prime Minister Viktor Orbán were buying up alt-right media outlets in Slovenia which were partly owned by the Slovenian far-right party SDS, led by politician Janez Janša. On the 22th of March we ran a story about the attempt to expell Orban's party Fidesz from the EPP (European People's Party), which was prevented mainly by the Slovenian members of the EPP. The story was accompanied by the coverpage illustration of Viktor Orbán.

  • Uredništvo

    5. 4. 2019  |  Politika

    Društvo novinarjev: Madžarska vlada je v zadnjem desetletju kršila vsa načela medijske svobode

    V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) se pridružujejo uredništvu Mladine v ugotovitvah, da je diplomatska nota madžarske ambasade, v kateri se je ta opredelila do naslovnice Mladine 22. marca 2019 in od slovenskega zunanjega ministrstva celo pričakovala posege v uredniško avtonomijo medija, dokaz resnosti razmer v tako imenovani demokratični Evropi. "Da madžarsko veleposlaništvo označi naslovnico tednika Mladina za “politično neodgovorno” in pozove slovensko zunanje ministrstvo, naj “pomaga pri preprečevanju podobnih incidentov”, je ne le popolnoma nesprejemljiv, temveč skrajno nezaslišan izraz predstave o popolnem oblastnem nadzoru, discipliniranju in obvladovanju medijev," so pri DNS zapisali v sporočilu za javnost. 

  • Uredništvo

    3. 4. 2019  |  Svet

    Mussolinijeva vnukinja ponovno brani fašističnega diktatorja, tokrat je napadla hollywoodskega igralca

    Ilustracija, ki jo je hollywoodski igralec Jim Carrey objavil na Twitterju, je ujela pozoronost evropske poslanke Alessandre Mussolini, skrajne desničarske in vnukinje fašističnega diktatorja Benita Mussolinija. Alessandra Mussolini se je še pred kratkim razburjala zaradi govora slovenskega evroposlanca Igorja Šoltesa. Video njenega protestiranja v Evropskem parlamentu je postal pravi viralni hit in sprožil plaz ogorčenja. 

  • Uredništvo

    3. 4. 2019  |  Družba

    Kam je po Škisovi tržnici izginilo 70.000 evrov?

    Po poročanju portala Svet24 je Zveza študentskih klubov Slovenije (Škis) skoraj leto dni molčala o tem, da je lani po festivalu Škisova tržnica izginilo približno 70.000 evrov društvenega denarja. Na Škisu so za časnik Delo potrdili, da je denar res izginil, vendar so o tem, koliko denarja je izginilo in kako se je to lahko zgodilo, molčali. Dodali so le, da se bodo na poročanja še danes odzvali, še poroča Delo. 

  • Uredništvo

    2. 4. 2019  |  Družba

    Natečaj za oblikovanje mestnega plakata

    IPoP – Inštitut za politike prostora v partnerstvu s TAM-TAM Inštitutom išče upodobitve humane vizije mest prihodnosti, ki v ospredje postavljajo človeka. Mednarodni natečaj za najboljši mestni plakat na temo pešcem prijaznega mesta je odprt do 19. aprila 2019. Zmagovalca čaka denarna nagrada, finaliste razstava.

  • Uredništvo

    1. 4. 2019  |  Politika

    Nekdanji poslanec SDS: Janša ni demokrat, temveč avtokrat, ki vse odločitve sprejema sam

    Ivo Hvalica, nekdanji poslanec SDS, je pred leti zaradi vodje opozicije Janeza Janše izstopil iz stranke, saj je šlo za "spor demokrata z antidemokratom". V intervjuju za spletni portal RTV Slovenija (MMC) je povedal, da je Janša avtokrat in da vse odločitve sprejema sam. "Ko smo imeli izvršilni odbor, kot se je pozneje preimenovalo predsedstvo stranke, sem si vedno delal zapiske, on pa me je vedno opozarjal, kaj da pišem. Zakaj? Ker zapisniki, ki jih je potem posredoval javnosti, niso obravnavali oz. prikazali tistega, o čemer smo se pogovarjali. A tako ne gre. Velike, katastrofalne napake, ki jih je naredil, so tudi posledica tega, da se ni z nikomer posvetoval. Eden visokih politikov, ki ga ne bom citiral, ker je še vedno v 'igri', mi je nekoč dejal, da če se je Janez kdaj s kom posvetoval, sem bil to jaz, ampak sem bil prvi in zadnji. Takrat smo snovali nekakšno koalicijo Slovenija in on je na vsak način hotel, da se imenuje Slovenija. Ne moreš imena države prevzeti na takšen egoističen način, a vsi drugi pa niso Slovenija?" je za MMC izpostavil Hvalica. 

  • Uredništvo

    28. 3. 2019  |  Politika

    Jutri v novi Mladini: Denar je kot gnoj

    Jutri si v novi Mladini preberite, zakaj je denar kot gnoj, saj je dober le, če se ga raztrosi. Naslovnico je oblikoval Ivian Kan Mujezinović, fotografija pa je delo Boruta Krajnca. #Mladina13 

  • Uredništvo

    27. 3. 2019  |  Družba

    Žižek proti Petersonu oziroma marksizem proti kapitalizmu

    Če sodimo po odzivih na družabnih omrežjih, se zdi, da je dvoboj med slovenskim filozofom Slavojem Žižkom in kanadskim psihologom Jordanom Petersonom bolj pričakovan od vseh športnih tekem skupaj. Peterson je pred nekaj meseci v Ljubljani dejal, da bi se z veseljem spoprijel z Žižkom, če bo nekdo poskrbel za organizacijo. In tako smo dobili dan in kraj spopada - 19. april v Torontu. Sonyjev center, kjer bo potekala javna debata, sprejme več kot 3.000 obiskovalcev, vstopnice pa so že pošle, na voljo je le še nekaj najdražjih, za katere boste odšteli po več kot 600 evrov. Besedni "spektakel" dveh ideološko popolnoma različnih mislecev bodo v živo prenašali tudi prek spleta. 

  • Uredništvo

    26. 3. 2019  |  Politika

    Kako je na deset tisoče Judov po cestah Budimpešte korakalo v lastno smrt 

    "Človek ob tem pomisli na čudovite poletne dni 1944, ko so na deset tisoče Judov prisilili, da so po cestah Budimpešte korakali v lastno smrt – v kinih pa so predvajali glasbene komedije, v gledališčih so postavljali živahne operete, v kabaretih in nočnih lokalih so se izborno, neoporečno zabavali in ljudje so v časopisu odprli športne strani, ker so bili siti novic s fronte. Glasba se je širila iz restavracij in kavarn na prostem na bregovih Donave, tako kot danes. Moški občudujejo čedne mladenke v pomanjkljivih poletnih oblekah in nadvse kratkih hlačah, v modno neurejenih vrtovih pivnic pa prirejajo večere poezije," je leta 2015 v članku Pomen begunske krize zapisal madžarski filozof Dr. Gáspár Miklos Tamás ter takratne razmere na Madžarskem primerjal z današnjimi. 

  • Uredništvo

    25. 3. 2019  |  Politika

    Mladinina naslovnica je hit na Madžarskem

    Zadnja številka Mladine močno odmeva v sosednji Madžarski. Na naslovnici, ki jo je ustvaril Tomaž Lavrič, najdemo madžarskega predsednika Viktorja Orbána in člane stranke SDS (Janeza Janšo, Branka Grimsa in Milana Zvera). 

  • Uredništvo

    22. 3. 2019  |  Družba

    Televizija Russia Today z dokumentarcem o Slavoju Žižku 

    Najvidnejši slovenski filozof, Slavoj Žižek, je včeraj praznoval 70 let. Ob tej priložnosti mu tudi v uredništvu Mladine čestitamo. Njegovega okroglega jubileja pa niso opazili zgolj slovenski mediji, temveč tudi številni tuji, saj je Žižek mednarodno prepoznavna osebnost. Ena od najvplivnješih televizij na svetu, Russia Today, je ob tej priložnosti o njem posnela celo dokumentarni portret, na voljo je tudi na portalu YouTube, ogledate pa si ga lahko na tej spletni povezavi

  • Uredništvo

    22. 3. 2019  |  Družba

    Fotogalerija: Protestniki od vlade zahtevajo, naj ne (raz)proda reke Mure 

    Ker slovenska vlada tudi včeraj ni sprejela uredbe, ki bi Dravskim elektrarnam Maribor (DEM) odvzela koncesijo za osem hidroelektrarn na Muri, so se danes pred parlamentom  zbrali protestniki, ki od vlade zahtevajo, da Muro pred temi načrtovanimi hidroelektrarnami zaščiti. Več o dogodku in zahtevah organizatorjev na tej spletni povezavi, utrinke z današnjega protesta pa si lahko ogledate spodaj v fotogaleriji Bojana Krajnca in Gašperja Lešnika. 

  • Uredništvo

    21. 3. 2019  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Naslovnico je zakrivil Prešernov nagrajenec Tomaž Lavrič, več pa si lahko preberete v jutrišnji Mladini >> #Mladina12 

  • Uredništvo

    18. 3. 2019  |  Kultura

    Strpnost

    V organizaciji Mini teatra in Judovskega kulturnega centra bo od 21. do 28. marca na različnih prizoriščih v Ljubljani potekal 5. Festival Hiša strpnosti, ki bo obiskovalcem ponudil vizualni sprehod skozi različne svetove, stoletja in aktualne pereče probleme. Filmi, ki jih bodo predvajali na letošnjem festivalu, bodo odpirali diskusije o migracijah, spolu in predsodkih v naši in drugih družbah iz celega sveta.

  • Uredništvo

    15. 3. 2019  |  Družba

    Fotogalerija: Na tisoče mladih tudi na protestih v Sloveniji 

    Danes v več kot 1000 mestih v več kot 80 državah po svetu mladi stavkajo za podnebje. Gre za enega od največjih protestnih shodov v zadnjem desetletju. Boj za okolje je boj za njihovo in našo prihodnost. Vstali so iz šolskih klopi, se zbrali na mestnih ulicah in skupaj pozivajo politike, naj s konkretnimi dejanji zaustavijo nevarno segrevanje planeta. Gibanje, ki ga je s svojim zgledom začela mlada Švedinja Greta Thunberg, se je razširilo med šolarje, dijake in študente, današnji shod pa je prvi globalni podnebni štrajk.

  • Uredništvo

    14. 3. 2019  |  Družba

    Naslovnica jutrišnje Mladine: Je zemlja v k**cu?

    Avtor naslovnice je Uroš Abram, več pa si preberite jutri v novi Mladini. #Mladina11 

  • Uredništvo

    13. 3. 2019  |  Družba

    Napad na ljubljanske prostore LGBTQ+ organizacije

    V okno prostorov Društva DIH (Enakopravni pod mavrico) je včeraj (v torek, 12. marca) okoli 18. ure neznani storilec z veliko silo vrgel kamen. Kamen je pristal v notranjosti pisarn, kosi stekla pa so se razleteli po prostoru. V tem času sta bili v prostoru dve osebi, ki v napadu nista bili poškodovani.

  • Uredništvo

    12. 3. 2019  |  Družba

    Napadeni: Strehovčevo nesodelovanje je tiho priznanje, da so zapisi na 24kul.si zelo sporni

    Državno tožilstvo je 4. marca umaknilo obtožnico zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti zoper direktorja zavoda Kul.si in lastnika spletnega portala 24kul Tadeja Strehovca. Napadeni v zapisu so zato podali javno izjavo, saj je Strehovec v obrambo navajal tehnične razloge in ni hotel imenovati storilca, čeprav je izrecno povedal, da zanj ve. "Sodišče tako ne bo moglo presojati, ali so neresnični, zaničevalni, žaljivi in razčlovečujoči zapisi na Strehovčevem portalu o zagovornicah_kih ustavnih pravic do svobodnega odločanja o rojstvu otrok razpihovanje sovraštva ali ne," so v javnem pismu zapisali Eva Gračanin, Katja Sešek, Tiva Vlaj, Tanja Rener, Mojca Kovač Šebart, Tina Mahkota, Ana M. Sobočan, Jasna Mažgon, Linn Julian Koletnik, Mateja Vilfan, Marjeta Mencin Čeplak, Mitja Blažič, Andreja Hočevar, Tova Per Peterka in Heidi Pungartnik.

  • Uredništvo

    12. 3. 2019  |  Družba

    Se boste v petek udeležili shoda za prihodnost? Natisnite si transparent! 

    V petek, 15. marca, bodo mladi po vsem svetu stavkali za podnebje. Boj za okolje je boj za njihovo prihodnost. Več v članku Vsi smo Greta v aktualni Mladini, poiščite pa tudi mestne plakate TAM-TAM po Ljubljani. Spodaj jih objavljamo, če jih želite deliti ali natisniti (pdf datoteko si lahko naložite tu). Več o mestnih plakatih TAM-TAM pa si lahko preberete na tej spletni povezavi (Mesto in plakat). 

  • Uredništvo

    7. 3. 2019  |  Družba

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina! V petek, 15. marca, pa bodo mladi po vsem svetu stavkali za podnebje. Boj za okolje je boj za njihovo prihodnost. Vabljeni k branju! Avtorja naslovnice sta Tomaž Lavrič (ilustracija) in Damjan Ilić (oblikovanje). #Mladina10

  • Uredništvo

    6. 3. 2019  |  Družba

    Kdo vse je podpisal peticijo za pravico do evtanazije

    "Še pred kratkim je veljalo, da v Sloveniji ni nikogar, ki bi v skrajni zdravstveni stiski prosil za zdravniško pomoč pri dokončanju življenja. Odkar so to zahtevo javno in odmevno izrekli akademik Janko Pleterski, Alenka Čurin Janžekovič in Sanja Pertoci, tega ni več mogoče trditi. Ta in druga manj odmevna pričevanja pred njimi so le vrh ledene gore, kajti merjenja javnega mnenja so pokazala, da uzakonitev evtanazije podpira v Sloveniji veliko ljudi," so zapisali avtorji peticije v podporo pravici do evtanazije, ki jo najdete na tej spletni povezavi. Podpora prej omenjenih sicer ni imela javnega glasu, saj ustanove, ki bi morale spodbujati pluralno razpravo o tem vprašanju, tega niso počele. Tudi politične stranke so doslej o pravici do evtanazije molčale, saj ne ne gre za temo, s katero bi nabirali politične točke in glasove volivk ter volivcev. 

  • Uredništvo

    6. 3. 2019  |  Politika

    Štajerska varda na sodišče v limuzini

    Na okrožnem sodišču se je pričelo sojenje Andreju Šišku in Mateju Lesjaku za obtožbo o ščuvanju k nasilni spremembi ustavne ureditve. Štajerska varda si je za ta "svečani" dogodek omislila kar limuzino. 

  • Uredništvo

    4. 3. 2019  |  Politika

    Strehovcu ne bodo sodili

    Tožilstvo je umaknilo obtožni predlog zoper visokega cerkvenega predstavnika Tadeja Strehovca, ki so mu sodili zaradi domnevnega sovražnega govora, poroča časnik Dnevnik. Strehovec je na sojenju povedal, da sicer ve, kdo je objavil sporni članek, a da njegovega imena ne bo izdal. Izvedenec na področju računalniške stroke Miran Ulbin je povedal, da iz podatkov, ki jih je lahko pridobil, ni mogoče identificirati, ali je Strehovec avtor spornega članka. Prav tako iz podatkov ni mogoče določiti, katere konkretne osebe so sodelovale pri kreiranju tega članka. Strehovec je na sojenju trdil, da se je članek na spletni strani pojavil brez njegove vednosti. Ker ni odgovorni urednik spletne strani (tožilstvo je sicer trdilo, da v resnici po vsebini svojega dela je odgovorni urednik, le da tega noče priznati), mu za objave tudi ni treba vedeti.

  • Uredništvo

    4. 3. 2019  |  Kultura

    Umrl je pevec skupine The Prodigy

    "Njegove smrti ne obravnavamo kot sumljivo," je novico o smrti Keitha Flinta, frontmana glasbene zasedbe The Prodigy, komentiral predstavnik britanske policije v kraju Essex. Flinta so namreč danes zjutraj našli mrtvega v njegovem domu, vzrok smrti sicer uradno še ni znan, njegovi glasbeni kolegi pa so že izjavili, da naj bi šlo za samomor.