Uredništvo

 • Uredništvo

  8. 4. 2019  |  Kultura

  Izgubljeno v Ameriki, najdeno v Sloveniji

  Na kraj zločina se v Ljubljano po enem letu vrača newyorški glasbenik in kantavtor Michael Weiskopf. V unplugged formatu se mu bo tokrat pridružil še njegov ameriški glasbeni kolega, kitarist Randolph Hudson in vokalistka Lauren Matzen. V glasbenem lokalu Prulček bodo v torek, 9. aprila, ob 21. uri predstavili skladbe z Weiskopfovega četrtega studijskega albuma Lost In Amerikam , ki je izšel pred nekaj meseci in že uspešno jadra po ameriških in evropskih radijskih valovih, predvsem s skladbo Tattoo of Jesus. Michael Weiskopf bo jutri, na dan koncerta, ob 12.15 nastopil tudi v oddaji Prva vrsta z Janetom Webrom na 1. programu nacionalnega Radia Slovenija.

 • Uredništvo

  5. 4. 2019  |  Politika

  Hungary's attempt to control Slovenian media

  For the past two years journalists of Mladina (which is one of the most influential political magazines in the country) were following Hungarian interference with Slovenian domestic politics and elections. We have written articles on how businessmen related to the Hungarian Prime Minister Viktor Orbán were buying up alt-right media outlets in Slovenia which were partly owned by the Slovenian far-right party SDS, led by politician Janez Janša. On the 22th of March we ran a story about the attempt to expell Orban's party Fidesz from the EPP (European People's Party), which was prevented mainly by the Slovenian members of the EPP. The story was accompanied by the coverpage illustration of Viktor Orbán.

 • Uredništvo

  5. 4. 2019  |  Politika

  Društvo novinarjev: Madžarska vlada je v zadnjem desetletju kršila vsa načela medijske svobode

  V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) se pridružujejo uredništvu Mladine v ugotovitvah, da je diplomatska nota madžarske ambasade, v kateri se je ta opredelila do naslovnice Mladine 22. marca 2019 in od slovenskega zunanjega ministrstva celo pričakovala posege v uredniško avtonomijo medija, dokaz resnosti razmer v tako imenovani demokratični Evropi. "Da madžarsko veleposlaništvo označi naslovnico tednika Mladina za “politično neodgovorno” in pozove slovensko zunanje ministrstvo, naj “pomaga pri preprečevanju podobnih incidentov”, je ne le popolnoma nesprejemljiv, temveč skrajno nezaslišan izraz predstave o popolnem oblastnem nadzoru, discipliniranju in obvladovanju medijev," so pri DNS zapisali v sporočilu za javnost. 

 • Uredništvo

  3. 4. 2019  |  Svet

  Mussolinijeva vnukinja ponovno brani fašističnega diktatorja, tokrat je napadla hollywoodskega igralca

  Ilustracija, ki jo je hollywoodski igralec Jim Carrey objavil na Twitterju, je ujela pozoronost evropske poslanke Alessandre Mussolini, skrajne desničarske in vnukinje fašističnega diktatorja Benita Mussolinija. Alessandra Mussolini se je še pred kratkim razburjala zaradi govora slovenskega evroposlanca Igorja Šoltesa. Video njenega protestiranja v Evropskem parlamentu je postal pravi viralni hit in sprožil plaz ogorčenja. 

 • Uredništvo

  3. 4. 2019  |  Družba

  Kam je po Škisovi tržnici izginilo 70.000 evrov?

  Po poročanju portala Svet24 je Zveza študentskih klubov Slovenije (Škis) skoraj leto dni molčala o tem, da je lani po festivalu Škisova tržnica izginilo približno 70.000 evrov društvenega denarja. Na Škisu so za časnik Delo potrdili, da je denar res izginil, vendar so o tem, koliko denarja je izginilo in kako se je to lahko zgodilo, molčali. Dodali so le, da se bodo na poročanja še danes odzvali, še poroča Delo. 

 • Uredništvo

  2. 4. 2019  |  Družba

  Natečaj za oblikovanje mestnega plakata

  IPoP – Inštitut za politike prostora v partnerstvu s TAM-TAM Inštitutom išče upodobitve humane vizije mest prihodnosti, ki v ospredje postavljajo človeka. Mednarodni natečaj za najboljši mestni plakat na temo pešcem prijaznega mesta je odprt do 19. aprila 2019. Zmagovalca čaka denarna nagrada, finaliste razstava.

 • Uredništvo

  1. 4. 2019  |  Politika

  Nekdanji poslanec SDS: Janša ni demokrat, temveč avtokrat, ki vse odločitve sprejema sam

  Ivo Hvalica, nekdanji poslanec SDS, je pred leti zaradi vodje opozicije Janeza Janše izstopil iz stranke, saj je šlo za "spor demokrata z antidemokratom". V intervjuju za spletni portal RTV Slovenija (MMC) je povedal, da je Janša avtokrat in da vse odločitve sprejema sam. "Ko smo imeli izvršilni odbor, kot se je pozneje preimenovalo predsedstvo stranke, sem si vedno delal zapiske, on pa me je vedno opozarjal, kaj da pišem. Zakaj? Ker zapisniki, ki jih je potem posredoval javnosti, niso obravnavali oz. prikazali tistega, o čemer smo se pogovarjali. A tako ne gre. Velike, katastrofalne napake, ki jih je naredil, so tudi posledica tega, da se ni z nikomer posvetoval. Eden visokih politikov, ki ga ne bom citiral, ker je še vedno v 'igri', mi je nekoč dejal, da če se je Janez kdaj s kom posvetoval, sem bil to jaz, ampak sem bil prvi in zadnji. Takrat smo snovali nekakšno koalicijo Slovenija in on je na vsak način hotel, da se imenuje Slovenija. Ne moreš imena države prevzeti na takšen egoističen način, a vsi drugi pa niso Slovenija?" je za MMC izpostavil Hvalica. 

 • Uredništvo

  28. 3. 2019  |  Politika

  Jutri v novi Mladini: Denar je kot gnoj

  Jutri si v novi Mladini preberite, zakaj je denar kot gnoj, saj je dober le, če se ga raztrosi. Naslovnico je oblikoval Ivian Kan Mujezinović, fotografija pa je delo Boruta Krajnca. #Mladina13 

 • Uredništvo

  27. 3. 2019  |  Družba

  Žižek proti Petersonu oziroma marksizem proti kapitalizmu

  Če sodimo po odzivih na družabnih omrežjih, se zdi, da je dvoboj med slovenskim filozofom Slavojem Žižkom in kanadskim psihologom Jordanom Petersonom bolj pričakovan od vseh športnih tekem skupaj. Peterson je pred nekaj meseci v Ljubljani dejal, da bi se z veseljem spoprijel z Žižkom, če bo nekdo poskrbel za organizacijo. In tako smo dobili dan in kraj spopada - 19. april v Torontu. Sonyjev center, kjer bo potekala javna debata, sprejme več kot 3.000 obiskovalcev, vstopnice pa so že pošle, na voljo je le še nekaj najdražjih, za katere boste odšteli po več kot 600 evrov. Besedni "spektakel" dveh ideološko popolnoma različnih mislecev bodo v živo prenašali tudi prek spleta. 

 • Uredništvo

  26. 3. 2019  |  Politika

  Kako je na deset tisoče Judov po cestah Budimpešte korakalo v lastno smrt 

  "Človek ob tem pomisli na čudovite poletne dni 1944, ko so na deset tisoče Judov prisilili, da so po cestah Budimpešte korakali v lastno smrt – v kinih pa so predvajali glasbene komedije, v gledališčih so postavljali živahne operete, v kabaretih in nočnih lokalih so se izborno, neoporečno zabavali in ljudje so v časopisu odprli športne strani, ker so bili siti novic s fronte. Glasba se je širila iz restavracij in kavarn na prostem na bregovih Donave, tako kot danes. Moški občudujejo čedne mladenke v pomanjkljivih poletnih oblekah in nadvse kratkih hlačah, v modno neurejenih vrtovih pivnic pa prirejajo večere poezije," je leta 2015 v članku Pomen begunske krize zapisal madžarski filozof Dr. Gáspár Miklos Tamás ter takratne razmere na Madžarskem primerjal z današnjimi. 

 • Uredništvo

  25. 3. 2019  |  Politika

  Mladinina naslovnica je hit na Madžarskem

  Zadnja številka Mladine močno odmeva v sosednji Madžarski. Na naslovnici, ki jo je ustvaril Tomaž Lavrič, najdemo madžarskega predsednika Viktorja Orbána in člane stranke SDS (Janeza Janšo, Branka Grimsa in Milana Zvera). 

 • Uredništvo

  22. 3. 2019  |  Družba

  Televizija Russia Today z dokumentarcem o Slavoju Žižku 

  Najvidnejši slovenski filozof, Slavoj Žižek, je včeraj praznoval 70 let. Ob tej priložnosti mu tudi v uredništvu Mladine čestitamo. Njegovega okroglega jubileja pa niso opazili zgolj slovenski mediji, temveč tudi številni tuji, saj je Žižek mednarodno prepoznavna osebnost. Ena od najvplivnješih televizij na svetu, Russia Today, je ob tej priložnosti o njem posnela celo dokumentarni portret, na voljo je tudi na portalu YouTube, ogledate pa si ga lahko na tej spletni povezavi

 • Uredništvo

  22. 3. 2019  |  Družba

  Fotogalerija: Protestniki od vlade zahtevajo, naj ne (raz)proda reke Mure 

  Ker slovenska vlada tudi včeraj ni sprejela uredbe, ki bi Dravskim elektrarnam Maribor (DEM) odvzela koncesijo za osem hidroelektrarn na Muri, so se danes pred parlamentom  zbrali protestniki, ki od vlade zahtevajo, da Muro pred temi načrtovanimi hidroelektrarnami zaščiti. Več o dogodku in zahtevah organizatorjev na tej spletni povezavi, utrinke z današnjega protesta pa si lahko ogledate spodaj v fotogaleriji Bojana Krajnca in Gašperja Lešnika. 

 • Uredništvo

  21. 3. 2019  |  Politika

  To je naslovnica jutrišnje Mladine

  Naslovnico je zakrivil Prešernov nagrajenec Tomaž Lavrič, več pa si lahko preberete v jutrišnji Mladini >> #Mladina12 

 • Uredništvo

  18. 3. 2019  |  Kultura

  Strpnost

  V organizaciji Mini teatra in Judovskega kulturnega centra bo od 21. do 28. marca na različnih prizoriščih v Ljubljani potekal 5. Festival Hiša strpnosti, ki bo obiskovalcem ponudil vizualni sprehod skozi različne svetove, stoletja in aktualne pereče probleme. Filmi, ki jih bodo predvajali na letošnjem festivalu, bodo odpirali diskusije o migracijah, spolu in predsodkih v naši in drugih družbah iz celega sveta.

 • Uredništvo

  15. 3. 2019  |  Družba

  Fotogalerija: Na tisoče mladih tudi na protestih v Sloveniji 

  Danes v več kot 1000 mestih v več kot 80 državah po svetu mladi stavkajo za podnebje. Gre za enega od največjih protestnih shodov v zadnjem desetletju. Boj za okolje je boj za njihovo in našo prihodnost. Vstali so iz šolskih klopi, se zbrali na mestnih ulicah in skupaj pozivajo politike, naj s konkretnimi dejanji zaustavijo nevarno segrevanje planeta. Gibanje, ki ga je s svojim zgledom začela mlada Švedinja Greta Thunberg, se je razširilo med šolarje, dijake in študente, današnji shod pa je prvi globalni podnebni štrajk.

 • Uredništvo

  14. 3. 2019  |  Družba

  Naslovnica jutrišnje Mladine: Je zemlja v k**cu?

  Avtor naslovnice je Uroš Abram, več pa si preberite jutri v novi Mladini. #Mladina11 

 • Uredništvo

  13. 3. 2019  |  Družba

  Napad na ljubljanske prostore LGBTQ+ organizacije

  V okno prostorov Društva DIH (Enakopravni pod mavrico) je včeraj (v torek, 12. marca) okoli 18. ure neznani storilec z veliko silo vrgel kamen. Kamen je pristal v notranjosti pisarn, kosi stekla pa so se razleteli po prostoru. V tem času sta bili v prostoru dve osebi, ki v napadu nista bili poškodovani.

 • Uredništvo

  12. 3. 2019  |  Družba

  Napadeni: Strehovčevo nesodelovanje je tiho priznanje, da so zapisi na 24kul.si zelo sporni

  Državno tožilstvo je 4. marca umaknilo obtožnico zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti zoper direktorja zavoda Kul.si in lastnika spletnega portala 24kul Tadeja Strehovca. Napadeni v zapisu so zato podali javno izjavo, saj je Strehovec v obrambo navajal tehnične razloge in ni hotel imenovati storilca, čeprav je izrecno povedal, da zanj ve. "Sodišče tako ne bo moglo presojati, ali so neresnični, zaničevalni, žaljivi in razčlovečujoči zapisi na Strehovčevem portalu o zagovornicah_kih ustavnih pravic do svobodnega odločanja o rojstvu otrok razpihovanje sovraštva ali ne," so v javnem pismu zapisali Eva Gračanin, Katja Sešek, Tiva Vlaj, Tanja Rener, Mojca Kovač Šebart, Tina Mahkota, Ana M. Sobočan, Jasna Mažgon, Linn Julian Koletnik, Mateja Vilfan, Marjeta Mencin Čeplak, Mitja Blažič, Andreja Hočevar, Tova Per Peterka in Heidi Pungartnik.

 • Uredništvo

  12. 3. 2019  |  Družba

  Se boste v petek udeležili shoda za prihodnost? Natisnite si transparent! 

  V petek, 15. marca, bodo mladi po vsem svetu stavkali za podnebje. Boj za okolje je boj za njihovo prihodnost. Več v članku Vsi smo Greta v aktualni Mladini, poiščite pa tudi mestne plakate TAM-TAM po Ljubljani. Spodaj jih objavljamo, če jih želite deliti ali natisniti (pdf datoteko si lahko naložite tu). Več o mestnih plakatih TAM-TAM pa si lahko preberete na tej spletni povezavi (Mesto in plakat). 

 • Uredništvo

  7. 3. 2019  |  Družba

  To je naslovnica jutrišnje Mladine

  Jutri izide nova Mladina! V petek, 15. marca, pa bodo mladi po vsem svetu stavkali za podnebje. Boj za okolje je boj za njihovo prihodnost. Vabljeni k branju! Avtorja naslovnice sta Tomaž Lavrič (ilustracija) in Damjan Ilić (oblikovanje). #Mladina10

 • Uredništvo

  6. 3. 2019  |  Družba

  Kdo vse je podpisal peticijo za pravico do evtanazije

  "Še pred kratkim je veljalo, da v Sloveniji ni nikogar, ki bi v skrajni zdravstveni stiski prosil za zdravniško pomoč pri dokončanju življenja. Odkar so to zahtevo javno in odmevno izrekli akademik Janko Pleterski, Alenka Čurin Janžekovič in Sanja Pertoci, tega ni več mogoče trditi. Ta in druga manj odmevna pričevanja pred njimi so le vrh ledene gore, kajti merjenja javnega mnenja so pokazala, da uzakonitev evtanazije podpira v Sloveniji veliko ljudi," so zapisali avtorji peticije v podporo pravici do evtanazije, ki jo najdete na tej spletni povezavi. Podpora prej omenjenih sicer ni imela javnega glasu, saj ustanove, ki bi morale spodbujati pluralno razpravo o tem vprašanju, tega niso počele. Tudi politične stranke so doslej o pravici do evtanazije molčale, saj ne ne gre za temo, s katero bi nabirali politične točke in glasove volivk ter volivcev. 

 • Uredništvo

  6. 3. 2019  |  Politika

  Štajerska varda na sodišče v limuzini

  Na okrožnem sodišču se je pričelo sojenje Andreju Šišku in Mateju Lesjaku za obtožbo o ščuvanju k nasilni spremembi ustavne ureditve. Štajerska varda si je za ta "svečani" dogodek omislila kar limuzino. 

 • Uredništvo

  4. 3. 2019  |  Politika

  Strehovcu ne bodo sodili

  Tožilstvo je umaknilo obtožni predlog zoper visokega cerkvenega predstavnika Tadeja Strehovca, ki so mu sodili zaradi domnevnega sovražnega govora, poroča časnik Dnevnik. Strehovec je na sojenju povedal, da sicer ve, kdo je objavil sporni članek, a da njegovega imena ne bo izdal. Izvedenec na področju računalniške stroke Miran Ulbin je povedal, da iz podatkov, ki jih je lahko pridobil, ni mogoče identificirati, ali je Strehovec avtor spornega članka. Prav tako iz podatkov ni mogoče določiti, katere konkretne osebe so sodelovale pri kreiranju tega članka. Strehovec je na sojenju trdil, da se je članek na spletni strani pojavil brez njegove vednosti. Ker ni odgovorni urednik spletne strani (tožilstvo je sicer trdilo, da v resnici po vsebini svojega dela je odgovorni urednik, le da tega noče priznati), mu za objave tudi ni treba vedeti.

 • Uredništvo

  4. 3. 2019  |  Kultura

  Umrl je pevec skupine The Prodigy

  "Njegove smrti ne obravnavamo kot sumljivo," je novico o smrti Keitha Flinta, frontmana glasbene zasedbe The Prodigy, komentiral predstavnik britanske policije v kraju Essex. Flinta so namreč danes zjutraj našli mrtvega v njegovem domu, vzrok smrti sicer uradno še ni znan, njegovi glasbeni kolegi pa so že izjavili, da naj bi šlo za samomor.

 • Uredništvo

  1. 3. 2019  |  Družba

  Posebna številka Mladine: FAŠIZEM

  Posebno številko Mladina ZGODOVINA: FAŠIZEM si lahko zagotovite na vseh prodajnih mestih in tudi v naši spletni trgovini na tej povezavi. V posebni izdaji Mladine strokovnjaki pojasnjujejo, kdo so bili fašisti, ki so pred skoraj 100 leti prišli na oblast v Italiji. Med drugim boste prejeli odgovore na vprašanja, kako se je njihov vodja Benito Mussolini iz borca za delavske pravice prelevil v nacionalističnega diktatorja, kako so uspeli nagovoriti tako revne kot bogate in kako so razpustili demokracijo ter odstranili drugače misleče.

 • Uredništvo

  28. 2. 2019  |  Družba

  Koliko gorja in uničenih življenj še, da bo cerkev duhovnikom končno dovolila ljubezen in spolnost?

  Jutri izide nova Mladina! Vabljeni k branju. #Mladina9 #CERKVENOpriznanje 

 • Uredništvo

  28. 2. 2019  |  Politika

  Lokalni NSi: Tudi nacizem se je rodil kot strah pred komunizmom

  Pred kratkim se je pod objavo poslanca Levice Mihe Kordiša na Facebooku odvila burna debata, ki je bila odziv na to, da so ameriški mediji govor prve dame ZDA Melanie Trump pospremili s komentarjem, da se je rodila v "komunistični Sloveniji". Gre za nastop Melanie in Donalda Trumpa, ameriškega predsednika, ki smo ga opisali v članku na tej povezavi (Melania Trump o zatiranju v socializmu in komunizmu). Pričakovano je bilo, da se bodo komentatorji in komentatorke kmalu obregnili ob partizane in domobrance. Nismo pa pričakovali, da se bo v debato vmešala celo lokalna izpostava stranke NSi in med drugim zapisala, da je bilo "domobranstvo posledica terorja s strani komunistčnih partizanov" in da "pomenilo predvsem branjenje lastnega". Grosupeljski del stranke NSi je šel s svojim nepoznavanjem zgodovine celo dlje in dodal, da se je "tudi nacizem rodil kot strah pred komunizmom". 

 • Uredništvo

  27. 2. 2019  |  Družba

  Plestenjak z največ nominacijami za seksistično izjavo leta

  Kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala Spol.si skupaj z zainteresirano javnostjo vsako leto že tradicionalno podeljujeta bodečo nežo za seksistično izjavo leta. Ta nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete. Za bodečo nežo v obdobju 2018-2019 je nominiranih 28 izjav, ki so jih sodelujoči prijavili preko spletnega obrazca in za katere je delovna skupina presodila, da ustrezajo merilom seksističnega govora. Vzorec zato predstavlja le majhen del seksizma, ki ga širijo javno prepoznavne osebe v Sloveniji.

 • Uredništvo

  27. 2. 2019  |  Politika

  Za Evropo brez fašizma s Tanjo Fajon, Milanom Kučanom in Kajo Širok

  Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu (S&D) prireja omizje z naslovom ZA Evropo brez fašizma!, ki bo danes ob 18. uri v prostoru EDVARD na Igriški ulici 5 v Ljubljani. Dogodek je del aktivnosti Lokalno (Go Local), ki jo skupina S&D izvaja od oktobra 2017 in je namenjena interakciji z državljani v neformalnem, sproščenem okolju.