Uredništvo

  • Uredništvo

    1. 11. 2019  |  Družba

    Dorothee S. Spehar: Nekateri bi rekli, da je kruto in slabo in grozno, da nosim krzno

    "V resnici imam rada krzno. Ne novo, ne kupujem novih krznenih izdelkov, a krzno imam rada. Imam krzneni plašč, ki ga je mama kupila za svojo prvo plačo leta 1972. Še vedno ga oblečem vsako zimo. Ko ni mrzlih dni, je skrbno shranjen v omari, ko se ohladi, ga vzamem iz vreče, skrtačim in nosim. To je zame del razmisleka o trajnostnem delovanju. Ni vse črno-belo. Nekateri bi rekli, da je kruto in slabo in grozno, da nosim krzno. A ta plašč je star več kot 40 let. Umetno krzno je praviloma izdelano v nevarnih delovnih pogojih z uporabo toksičnih kemikalij in plastike. Če ga odvržemo na smetišče, bo oddajalo strupe vsaj 50 let. Moj krzneni plašč je tako rekoč organski izdelek, ki je v družini desetletja. Zato verjamem, da je pomembno, kako gledamo na stvari, kaj vemo o njih in se nato na podlagi tega odločimo, kaj je odgovorno ravnanje."

  • Uredništvo

    30. 10. 2019  |  Družba

    Guverner Banke Slovenije: Slovenci kredite najemajo za stvari, ki si jih ne morejo privoščiti

    "Dejstvo je, da si nekateri posamezniki, ki skrbijo še za druge člane družine, v tem trenutku ne morejo privoščiti določenih stvari. Če želimo to zamegliti s tem, da jim damo posojilo, ne rešimo problema. Osnovni problem ostaja – plače so nizke, nizka gospodarska rast pa jim ne omogoča, da si kupijo, kar si želijo." 

  • Uredništvo

    31. 10. 2019  |  Kultura

    Simon Popek: Vedno bom zagovarjal to, da je treba umetnost ločevati od umetnika

    "Mene zanima izdelek. Seveda lahko debatiramo o Romanu Polanskem, tako kot te dni debatiramo o Handkeju. Vedno bom zagovarjal to, da je treba umetnost ločevati od umetnika." (Simon Popek, programski direktor filmskega festivala Liffe, za MMC o ločevanju umetnosti od umetnika)

  • Uredništvo

    30. 10. 2019  |  Svet

    Nova Mladina zunaj že danes!

    Danes je izšla nova številka Mladine, tokrat izjemoma že v sredo (pred prazniki)! Priskrbite si svoj izvod.

  • Uredništvo

    29. 10. 2019  |  Politika

    Po Janši se je z Orbanom sestal tudi Šarec

    Slovenski premier Marjan Šarec in madžarski premier Viktor Orbán sta včeraj v Budimpešti v pogovoru največ pozornosti namenila oceni dvostranskih odnosov, dinamiki gospodarskega sodelovanja ter možnostim za dodatno izkoriščenost obstoječega potenciala, aktualnim evropskim temam in izzivom v naši skupni soseščini. Tako je na Twitterju zapuisala slovenska vlada. V sporočilu za javnost so dodali, da so odnosi med državama "zelo dobri in tesni". "Posebno mesto v dvostranskih odnosih imata obe narodni skupnosti. Državi povezuje tudi obojestranski interes za poglobitev sodelovanja na področjih gospodarstva, prometne in energetske infrastrukture, turizma in kulture," so dodali v slovenski vladi. O poskusu cenzure Mladinine naslovnice in težkem položaju opozicijskih medijev na Madžarskem Šarec in Orban, sicer dober prijatelj Janeza Janše, očitno nista govorila.

  • Uredništvo

    29. 10. 2019  |  Družba

    Jasmina Gregurič: Ljudje od tebe zahtevajo, da jim narediš nekaj brezplačno, oni pa ti naredijo reklamo

    "Zelo popularno je "sponzorstvo". Ljudje malodane od tebe zahtevajo, da jim narediš nekaj brezplačno, oni pa ti naredijo reklamo. Če nimaš nobenih strank in nihče ne ve zate, je to dobro. Nekje moraš začeti. Imela sem srečo, da sem imela že prej stranke, ki so bile popularne, tudi angleškega pevca Karla Michaela. S sponzorstvi sem sedaj opravila. Zdi se mi, da sem prišla že tako daleč, da so takšne zahteve žaljive. Ko dobim takšne prošnje, bi najraje odgovorila: A v trgovini prodajalki tudi rečeš, naj ti da sir brezplačno, ti pa boš objavil #jošt?" (Šivilja in modna oblikovalka Jasmina Gregurič za Žurnal24 o izzivih, kako dobiti stranke, ki dejansko plačujejo)

  • Uredništvo

    28. 10. 2019  |  Družba

    Tereza Vuk: Zdaj je pomemben samo videz, pa čim manj knjig prebrat

    "Malo pretiravam, samo je šlo res že vse v maloro. Vrednote so čisto druge. Zdaj je pomemben samo videz, pa čim manj knjig prebrat. Pa doživet svojih pet minut slave na TV-ju, pa magari tako, da ves obupan iščeš partnerja pred celo Slovenijo in izigravaš pajaca." (Pisateljica in kolumnistka Tereza Vuk v reviji Kralji ulice)

  • Uredništvo

    27. 10. 2019  |  Politika

    Marjan Šarec: Ve se, kdo je dlje v politiki in kdo ima kje kakšne ljudi

    "Zame kot predsednika LMŠ je pomembno, da to ni LMŠ, kdo pa je drug zadaj, pa ne vem. Ve pa se, kdo je dlje v politiki in kdo ima kje kakšne ljudi." (Premier Marjan Šarec v oddaji Politično s Tanjo Gobec o tem, da ne ve, kdo je zamenjal upravo Petrola)

  • Uredništvo

    27. 10. 2019  |  Kultura

    Marko Brecelj: Ježkova nagrada me je doletela po delovanju lobija

    "Ježkova nagrada me je doletela po delovanju lobija," je pogovor z Armandom Šturmanom na Radiu Koper začel letošnji dobitnik Ježkove nagrade Marko Brecelj.

  • Uredništvo

    27. 10. 2019  |  Svet

    12 kvadratnih metrov prodanih za 872.000 evrov

    Johnny Cheung je za pičlih 12 kvadratnih metrov velik parkirni prostor v Hongkongu prodal za 872.000 evrov. Tako poroča ameriška televizija CNN, ki se sklicuje na vire v kitajskih medijih. Cheung je imel v lasti štiri od 400 parkirnih mest v neposredni bližini znane stolpnice, in to je bilo zadnje, ki ga je prodal. Tudi za preostale tri naj bi iztržil za šestštevilčno vsoto.

  • Uredništvo

    26. 10. 2019  |  Politika

    Luka Mesec: Intelektualno očitno po novem lahko zmaguješ enostavno tako, da - kričiš

    "Že drugi dan berem komentarje, kako naj bi mi Sonja Šmuc zadnjič na Kanalu A "dala lekcije" in me "intelektualno porazila". Ljudje, ki podajajo tako oceno, so si ogledali izrezek, v katerem Sonja Šmuc 30 sekund kriči. Na vprašanje, kaj je bila vsebina njenega kričanja, s katerimi argumenti naj bi me "intelektualno porazila", ni odgovoril še nihče. V resnici se je s kričanjem odzvala na dva moja argumenta, ki sta resnična: 1. Da se ljudje iz Slovenije ne selijo zaradi davkov, in da se ponavadi selijo celo v države, ki imajo višje davke na plače kot Slovenija, npr. v Nemčijo in Avstrijo (komentar 1). 2. Da so v Avstriji davki na plače višji (komentar 2).

  • Uredništvo

    25. 10. 2019  |  Svet

    Mark Zuckerberg: To ni poskus izdaje suverene valute. Gre le za način izmenjave denarja. 

    "To ni poskus izdaje suverene valute. Gre le za način izmenjave denarja med ljudmi, kot je primer pri podobnih obstoječih plačilnih sistemih." (Prvi mož Facebooka in milijarder Mark Zuckerberg o novi kriptovaluti Libra na zaslišanju pred ameriškim kongresom; via STA)

  • Robert Botteri 

    24. 10. 2019  |  Politika

    Zapustil nas je David Tasić 

    David Tasić je bil v osemdesetih dolgoletni novinar in urednik revije Mladina. Med prvimi je začel objavljati intervjuje z bivšimi političnimi zaporniki. Z njegovimi pogovori Goli otok, zloglasno taborišče za politične zapornike, ni bil več tabu tema. Vrata v demokratizacijo družbe so se odprla tudi zaradi rušenja teh nedotakljivih tem. Leta 1988 ga je slovenska tajna policija po nalogu vojaške obveščevalne službe aretirala zaradi suma izdaje vojaške skrivnosti. Seveda je bil vse skupaj en velik komplot, da bi utišali Mladino in z njo tudi prebujajočo se slovensko demokratično javnost.

  • Uredništvo

    24. 10. 2019  |  Družba

    »Poteza policije in vlade za kriminalizacijo nenasilnega protesta je zaskrbljujoča«

    "Gibanje Mladi za podnebno pravičnost izraža solidarnost s podnebnimi aktivistkami_sti gibanja Extinction Rebellion, ki so bile_i v preteklem tednu aretirane_i med mirnimi demonstracijami v Londonu, Veliki Britaniji na koncu dvotedenske kampanje civilne nepokorščine. Londonska metropolitanska policija je prav tako prepovedala nadaljna zbiranja gibanja Extinction Rebellion," so danes ob protestu v Ljubljani sporočili v gibanju Mladi za podnebno pravičnost. 

  • Uredništvo

    24. 10. 2019  |  Politika

    Kdo je novi predsednik Zveze borcev?

    Glavni odbor Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije je pred kratkim na seji za novega predsednika zveze izvolil Marijana Križmana, ki je na vrhu omenjene veteranske organizacije nasledil Tita Turnška. Križman je bil do zdaj podpredsednik zveze in predsednik Združenja borcev in protifašistov v Kopru. Ob izvolitvi je napovedal pripravo novih programskih usmeritev, skupaj z vsemi združenji in člani, ki tvorijo zvezo.

  • Uredništvo

    24. 10. 2019  |  Družba

    Miha Kramli: Osnovnošolec ne more biti lastnik pametnega telefona ali tablice

    "Osnovnošolec ne more biti lastnik pametnega telefona ali tablice. Lahko pa vse to uporablja. Me marsikdo grdo gleda zaradi tega, a starši se ne zavedajo, da so 12-letniki včasih celo noč na telefonu, ki ga skrivajo pod blazino. Pravila morajo biti jasna: ›Lahko uporabljaš telefon, računalnik in igraš igrice, vendar v skupnih prostorih.‹ Otroke moramo usposobiti za uporabo tega hudega orodja, ki lahko prinese svetovno slavo ali pa popoln propad." (Miha Kramli – Vodja edine slovenske ambulante za zdravljenje nekemičnih odvisnosti; vir: Novi tednik)

  • Uredništvo

    24. 10. 2019  |  Kultura

    Roza: Opazen osip gledalcev pomeni, da težava presega nezadovoljstvo dveh uslužbencev 

    Igralec in gledališki ustvarjalec Andrej Rozman - Roza odgovarja na javno pismo zaskrbljenih umetnikov (seznam podpisnikov je iz dneva v dan daljši), ki so članek Petra Raka v Delu označili za "znak alarmantne tabloidnosti in žalostno nizkih strokovnih kompetenc novinarskega dela v nekoč uglednem časopisu". Rozmanovo pismo spodaj objavljamo v celoti. 

  • Uredništvo

    24. 10. 2019  |  Politika

    Skriti privilegiranci

    To je naslovnica jutrišnje Mladine! Ustvaril jo je Tomaž Lavrič, temo o neprofitnih najemninah pa je pisal Vasja Jager. Vabljeni k branju, že jutri pri vašem najbližjem prodajalcu časopisov in na naši spletni strani. #Mladina43

  • Uredništvo

    23. 10. 2019  |  Družba

    Maja Hrovat: Nihče ne primerja, koliko otrok, ki niso vegani, je prav tako umrlo v nekem obdobju

    "Velikokrat se izpostavljajo primeri otrok, ki jih ali niso primerno hranili ali pa so zboleli in se ni v pravem času ukrepalo ali so nastali kakšni drugi zapleti in je otrok umrl. Ampak nihče pa ne primerja, koliko otrok, ki niso vegani, je prav tako umrlo v nekem obdobju. Nihče ne pove, da morda nekateri niso bili dovolj hranjeni, ali je prišlo do kakšnih drugih komplikacij ali pa si starši celo niso upali do zdravnika. Zaradi prej omenjene diskriminacije." (Maja Hrovat, veganka, veterinarka in predsednica Slovenskega veganskega društva, o predsodkih v povezavi z veganstvom v intervjuju na MMC RTV SLO)

  • Uredništvo

    21. 10. 2019  |  Družba

    »Klicali so jo Milka Debilka. Jaz pa sem noči prejokala.«

    Mariborsko društvo Humanitarček (društvo za promocijo humanitarne dejavnosti) je na Facebooku objavilo zgodbo o Meri, Milkini mamici, ki razkriva, kako se je kot ženska z zavidljivo voljo borila s predsodki družbe, zgolj zato, ker je imela hčer z Downovim sindromom. To je zgodba o človeški hudobiji, a nenazadnje tudi o dobroti. Zapis Meri objavljamo spodaj v celoti.

  • Uredništvo

    22. 10. 2019  |  Politika

    Sodnik Radonjić: Lahko rečete, da sem komunist, zgodnji krščan

    "Vedno sem sledil potrebi, da obstaja družba enakopravnih ljudi, ki sodelujejo plansko, kolektivno, ki sprejemajo odločitve zrelo, ne pa da so to odtujeni posamezniki, ki se srečujejo na neoliberalnem trgu in ne morejo biti del nekega konstruktivnega človeškega vzdušja. Lahko rečete temu, da sem komunist, zgodnji krščan, ali pa, da želim verjeti, da bo čez sto let, ko naju že dolgo ne bo več, vzpostavljena neka družba takšnega tipa." (Sodnik Zvjezdan Radonjić v oddaji Intervju na TV Slovenija o svojem svetovnem nazoru)

  • Uredništvo

    22. 10. 2019  |  Kultura

    Senidah v Ljubljani z do zdaj največjim samostojnim koncertom pri nas

    Senidah, glasbenica in pevka skupine Muff, se s svojimi samostojnimi projekti predstavlja v popolnoma drugačni luči in tokrat bo prvič na doslej največjem samostojnem koncertu nastopila tudi v prestolnici, in sicer 22. decembra v Kurzschlussu, ki ga organizatorji oglašujejo kot njen največji samostojni koncert v Sloveniji doslej. Na Gospodarskem razstavišču bo nastopila z uspešnicami, ki na portalu YouTube dosegajo več kot 40 milijonov ogledov. 

  • Uredništvo

    22. 10. 2019  |  Kultura

    Mušič po Dunaju še v Ljubljani

    "Zoran Anton Mušič (1909-2005) je ime velikega formata. Je slovenski umetnik, ki je presegel državne meje in dosegel svetovno slavo. Njegova dela so znana vsem ljubiteljem umetnosti in navdušujejo s konjički kot potopljenimi v sanjsko podobo krajine ali opozarjajo s figurami iz travmatičnega spomina vojnega koncentracijskega taborišča," so zapisali v vabilu na odprtje razstave v Galeriji Antikvitet Novak na Jurčičevem trgu 2. 

  • Uredništvo

    21. 10. 2019  |  Politika

    Mencinger: Šarec dela zmeraj več napak, ker ne posluša Levice

    "Šarec dela zmeraj več napak, to pa zaradi tega, ker ne posluša Levice. Levica pa očitno diktira vse socialne ukrepe in je v Sloveniji edina socialnodemokratska stranka." (Ekonomist Jože Mencinger na zadnjem srečanju Foruma 21; via Topnews.si)

  • Uredništvo

    20. 10. 2019  |  Družba

    Valerija Skrinjar, partizanka: Danes se veliko govori, mi pa nismo govorili, smo živeli tovarištvo

    "Danes se veliko govori, mi pa nismo govorili, smo pa živeli tovarištvo in zaupanje. Za to gre. Ni mi bilo težko v partizanih in vedno se spomnim očeta, ki je delal kot rudar v Nemčiji ter pripovedoval, da v jami nikoli niso vprašali, ali je nekdo Nemec, Francoz, Italijan, Srb ... pomembno je bilo le, ali je bil to človek, ki te bo potegnil izpod štuka (stropa, op.p.), ko ti ta pade na glavo, ali pa bo bežal, da reši sebe. To sem se naučila kot otrok in to je veljalo tudi v partizanih. Biti človek. Koliko tovarišev in tovarišic je izgubilo življenje, ker so reševali tovariše... Veliko. O tovarištvu nismo govorili, smo ga pa živeli. Vsak dan." (Valerija Skrinjar - Valči v intervjuju za Večer o enakopravnosti med partizani)

  • Uredništvo

    19. 10. 2019  |  Politika

    Igor Bavčar: Ko sem odhajal v zapor, mi je Janša rekel, da se je on v zaporu naspal 

    "Ko sem odhajal v zapor, mi je Janez Janša rekel, da se je on v zaporu naspal in da je prebral knjige, ki jih najbrž ne bi nikoli. Človek se v zaporu umiri. Veliko berem, razmišljam in pišem o Sloveniji, svetu, zgodovini in svoji kazenski zadevi. Prizadevam si, da dokažem svojo nedolžnost." (Igor Bavčar, nekdanji predsednik uprave Istrabenza in nekdanji politik v ekskluzivnem intervjuju za Dnevnikov Objektiv)

  • Uredništvo

    18. 10. 2019  |  Svet

    Mladina v družbi revij Time, New York, Zeit in Vogue

    Coverjunkie je spletni portal, ki objavlja ustvarjalne naslovnice revij z vsega sveta. Večinoma se na njegov seznam uvrščajo največje svetovne medijske hiše oziroma naslovnice največjih ameriških, britanskih in nemških revij, kot so Time, Zeit, Vogue in New York, v selekciji pa se od časa do časa znajdejo tudi naslovnice revij drugih držav. Tako so te dni objavili tudi Mladinino naslovnico, ki jo krasi ameriški predsednik Donald Trump v vlogi Jokerja.

  • Uredništvo

    18. 10. 2019  |  Mladina 42  |  Politika

    Janševa pesnitev: Najlepša si, Slovenija

    V kratki noči kres gori, žar v srcih prebudi.

  • Uredništvo

    17. 10. 2019  |  Politika

    Žan Mahnič: Če Šarec laže o svoji ljubici, zakaj ne bi njegova dekla o Janši

    Poslanec SDS Žan Mahnič, znan tudi po tem, da gre z besedami rad čez mejo (kot nemalokdo v njegovi stranki), je pred kratkim na Twitterju objavil zapis, v katerem se je obregnil v nedavno izjavo Jerca Korče, članice komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) iz stranke LMŠ, ki je po seji, ki je bila zaprta za javnost, na Twitterju zapisala, da naj bi ji predsednik SDS Janez Janša na seji grozil, da bodo padale glave. 

  • Uredništvo

    17. 10. 2019  |  Družba

    Vid Valič: Slovenci nismo imeli kraljev ali cesarjev, smo imeli pa kmečke upore in NOB

    "Moja 97-letna babi je po ogledu filma Preboj rekla: "Slovenci nismo imeli kraljev ali cesarjev, smo imeli pa kmečke upore in Narodno osvobodilno borbo!" (Igralec Vid Valič na Facebooku po obisku premiere partizanskega filma Preboj, v katerem je v glavni vlogi nastopil njegov brat Domen)