Uredništvo

  • Uredništvo

    1. 3. 2019  |  Družba

    Posebna številka Mladine: FAŠIZEM

    Posebno številko Mladina ZGODOVINA: FAŠIZEM si lahko zagotovite na vseh prodajnih mestih in tudi v naši spletni trgovini na tej povezavi. V posebni izdaji Mladine strokovnjaki pojasnjujejo, kdo so bili fašisti, ki so pred skoraj 100 leti prišli na oblast v Italiji. Med drugim boste prejeli odgovore na vprašanja, kako se je njihov vodja Benito Mussolini iz borca za delavske pravice prelevil v nacionalističnega diktatorja, kako so uspeli nagovoriti tako revne kot bogate in kako so razpustili demokracijo ter odstranili drugače misleče.

  • Uredništvo

    28. 2. 2019  |  Družba

    Koliko gorja in uničenih življenj še, da bo cerkev duhovnikom končno dovolila ljubezen in spolnost?

    Jutri izide nova Mladina! Vabljeni k branju. #Mladina9 #CERKVENOpriznanje 

  • Uredništvo

    28. 2. 2019  |  Politika

    Lokalni NSi: Tudi nacizem se je rodil kot strah pred komunizmom

    Pred kratkim se je pod objavo poslanca Levice Mihe Kordiša na Facebooku odvila burna debata, ki je bila odziv na to, da so ameriški mediji govor prve dame ZDA Melanie Trump pospremili s komentarjem, da se je rodila v "komunistični Sloveniji". Gre za nastop Melanie in Donalda Trumpa, ameriškega predsednika, ki smo ga opisali v članku na tej povezavi (Melania Trump o zatiranju v socializmu in komunizmu). Pričakovano je bilo, da se bodo komentatorji in komentatorke kmalu obregnili ob partizane in domobrance. Nismo pa pričakovali, da se bo v debato vmešala celo lokalna izpostava stranke NSi in med drugim zapisala, da je bilo "domobranstvo posledica terorja s strani komunistčnih partizanov" in da "pomenilo predvsem branjenje lastnega". Grosupeljski del stranke NSi je šel s svojim nepoznavanjem zgodovine celo dlje in dodal, da se je "tudi nacizem rodil kot strah pred komunizmom". 

  • Uredništvo

    27. 2. 2019  |  Družba

    Plestenjak z največ nominacijami za seksistično izjavo leta

    Kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala Spol.si skupaj z zainteresirano javnostjo vsako leto že tradicionalno podeljujeta bodečo nežo za seksistično izjavo leta. Ta nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete. Za bodečo nežo v obdobju 2018-2019 je nominiranih 28 izjav, ki so jih sodelujoči prijavili preko spletnega obrazca in za katere je delovna skupina presodila, da ustrezajo merilom seksističnega govora. Vzorec zato predstavlja le majhen del seksizma, ki ga širijo javno prepoznavne osebe v Sloveniji.

  • Uredništvo

    27. 2. 2019  |  Politika

    Za Evropo brez fašizma s Tanjo Fajon, Milanom Kučanom in Kajo Širok

    Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu (S&D) prireja omizje z naslovom ZA Evropo brez fašizma!, ki bo danes ob 18. uri v prostoru EDVARD na Igriški ulici 5 v Ljubljani. Dogodek je del aktivnosti Lokalno (Go Local), ki jo skupina S&D izvaja od oktobra 2017 in je namenjena interakciji z državljani v neformalnem, sproščenem okolju.

  • Uredništvo

    27. 2. 2019  |  Družba

    Na nacionalko se z novo oddajo vrača tudi Jonas

    Na TV Slovenija se je v teh dneh nanizalo kar nekaj povsem novih oddaj (denimo Zadnja beseda! in Joker). Komercialna konkurenca prav tako ne počiva, saj je nacionalki prevzela (sicer upokojenega) nekdanjega voditelja Odmevov Slavka Bobovnika, ki bo na Planet TV vodil kviz Milijonar, kar je presenetilo marsikaterega gledalca in gledalko. Presenečeni pa boste morda tudi nad novico, da se na nacionalno televizijo vrača Jonas Žnidaršič, ki bo ob sobotah vodil oddajo Kaj dogaja?. Začel bo že 9. marca ob 21.20. Kot je mogoče razbrati iz sporočila za javnost gre za nekakšno satirično oddajo.

  • Uredništvo

    26. 2. 2019  |  Družba

    Miša Molk: Ne da se mi. Gabi se mi.

    Voditeljica in nekdanja urednica razvedrilnega programa Miša Molk, ki jo mnogi še danes označujejo kot "prvo damo nacionalne televizije", je danes na Facebooku objavila pojasnilo, zakaj se tokrat ni prijavila na razpisa za mesto direktorice TV Slovenija. Rok za oddajo se je namreč iztekel včeraj ob polnoči. "Nisem se prijavila. Minilo me je. Pa še koga, ki pa je verjetno kaj več potegnil od odstopa," je začela svoje pismo in dodala, da je celotna RTV Slovenija trenutno, kar se vodstva tiče, na trhlih nogah, zato bi si morala tudi sama najprej "podpajsat bergle, potem pa takoj resetirati možgane, vendar ne na nulo, temveč na minus toliko in toliko". Dodala je, da tega pač ne bi bila zmožna.

  • Uredništvo

    25. 2. 2019  |  Družba

    Bobovnik: Če kaj znam, znam zastavljati vprašanja

    Licenčni TV kviz Milijonar, ki se je v Sloveniji pred leti predvajal tudi pod imenom Lepo je biti milijonar, je že 20 let na sporedu televizijskih hiš po vsem svetu. Na naše male zaslone se vrača 4. marca, in sicer na komercialno televizijo Planet. Format petnajstih vprašanj, na katera morajo tekmovalci pravilno odgovoriti na poti do denarnih nagrad, ostaja nespremenjen. Novost pa je, da bo tekmovalke in tekmovalce pri tem vodil pred kratkim upokojeni televizijski voditelj, ki je še nedavno vodil informativno oddajo Odmevi na nacionalni televiziji. 

  • Uredništvo

    22. 2. 2019  |  Družba

    Mladina ponosno nosi znamko Superbrands

    Superbrands je neodvisna avtoriteta za znamčenje, ki podeljuje priznanja najboljšim blagovnim znamkam. Deluje v 88 državah sveta. Njena matična hiša je v Veliki Britaniji, v 20 letih obstoja pa je postala pomembna avtoriteta pri izbiri in ocenjevanju blagovnih znamk. Postopek izbire najboljših blagovnih znamk poteka vsaki dve leti po strogih pravilih organizacije Superbrands.

  • Uredništvo

    21. 2. 2019  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    O tem, zakaj se slovenski zunanji minister klanja ZDA, si lahko več preberete v novi Mladini, ki izide jutri. #Mladina8 

  • Uredništvo

    20. 2. 2019  |  Družba

    O zgodovini nadzorovanja in tajnega komuniciranja

    Danes ob 17. uri bo v prostorih zavoda sodobne umetnosti Aksioma avtor James Bridle predstavil svojo novo knjigo New Dark Age: Technology and the End of the Future, ob 19. uri pa bo odprl tudi razstavo z naslovom Moja radost v jasni noči. V slednji povezuje zgodovino nadzorovanja in tajnega komuniciranja, podatkov in vizualnosti, migracij in nacionalizma prek videov, grafik in vaj v obnavljanju baz podatkov in pripovedovanju zgodb.

  • Uredništvo

    19. 2. 2019  |  Družba

    Umrl modni oblikovalec Karl Lagerfeld

    V Parizu je po težki bolezni umrl nemški modni oblikovalec Karl Lagerfeld, gotovo ena od najprepoznavnejših osebnosti iz sveta mode zadnjega pol stoletja. Star je bil 85 let. O njegovi resnični starosti se je sicer velikokrat ugibalo, saj je svoje osebne podatke, tudi datum rojstva, skrbno skrival. To pa ni bila edina stvar, ki je bila glede njega zavita v tančico skrivnosti, večkrat je namreč izjavil, da je plemiškega porekla, čeprav za to ni imel trdnih dokazov. Po dostopnih podatkih je bil namreč sin poslovneža, ki se je ukvarjal s pridelavo in uvozom mleka v prahu.

  • Uredništvo

    18. 2. 2019  |  Družba

    Slovenska desnica in italijanska okupacija

    Objavljamo naslovnico časnika Slovenec (6. maj, 1941) ob italijanski zasedbi Ljubljanske pokrajine. Tako kot nekoč so tudi danes med slovenskimi politiki takšni, ki se v imenu preganjanja nekakšnega komunizma, pravzaprav pa svojih političnih nasprotnikov, priklanjajo italijanskemu nacionalizmu in revizionizmu. Ti so nasledniki politike, ki je med vojno izrekla vdanost Benitu Mussoliniju, so nasledniki politike, ki je sprejela okupacijo kot nekaj dobrega.

  • Uredništvo

    15. 2. 2019  |  Družba

    Kakšne rešitve vodijo do kakovostne šole?

    Zveza društev pedagoških delavcev Slovenije je na današnji tiskovni konferenci predstavila izjavo za javnost ob aktualnih polemikah o stanju na področju vzgoje in izobraževanja v Sloveniji. V izjavi med drugim opozarjajo, da je šolski prostor v Sloveniji že več let poligon za uveljavljanje parcialnih sistemskih sprememb in posegov, ki ne temeljijo na evalvacijah ter drugih strokovnih analizah in ne dajejo prostora argumentirani razpravi. "Resen in celovit spoprijem s šolskimi sistemskimi rešitvami je zato danes izjemno pomemben, saj z njimi nihče več ne more biti zadovoljen: ne starši, ne učitelji in ne šolski strokovnjaki. Čeprav smo priča napovedim, da bo šolska politika poskrbela za novo belo knjigo, je glede na izkušnje s prejšnjo upravičena bojazen, da bo tudi tokrat nastal papirnati tiger, ki bo trenutni šolski politiki omogočil, da brez posebnih pretresov in iskanja rešitev preživi do naslednjih volitev," so izpostavili.

  • Uredništvo

    14. 2. 2019  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Več si preberite jutri v naslovni temi nove Mladine >> RAZRAST FAŠIZMA >> #Mladina7 

  • Uredništvo

    13. 2. 2019  |  Politika

    Mussolinijeva vnukinja protestirala ob govoru Igorja Šoltesa 

    Evropska poslanka Alessandra Mussolini, vnukinja vojnega zločinca in italijanskega fašističnega voditelja Benita Mussolinija, je v Evropskem parlamentu s kretnjami, ki spominjajo na tiste iz govorov njenega dedka, jasno nakazala, da ne more poslušati govora evroposlanca iz vrst Zelenih Igorja Šoltesa, sicer vnuka partizana, ki je predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija pozval k odstopu. 

  • Uredništvo

    13. 2. 2019  |  Družba

    Imajo v Ljubljani turisti prednost pred študenti?

    Po četrt stoletja dolgi denacionalizaciji je Mestna občina Ljubljana (MOL) od Nadškofije Ljubljana ponovno pridobila stavbo nekdanjega Baragovega semenišča. Napovedana obnova Baragovega semenišča oziroma Pionirskega doma in Slovenskega mladinskega gledališča je odprla vprašanje nadaljnjega delovanja Študentskega doma Akademski kolegij, ki tam obratuje že 67 let. V stranki Levici so v sporočilu za javnost napisali. da so zaskrbljeni zaradi informacij o prihodnosti študentskega doma, v katerem biva okoli dvesto študentk in študentov. V letošnjem letu, natančneje do junija, se namreč od študentk in študentov zahteva, da se zaradi prenove iz doma izselijo.

  • Uredništvo

    13. 2. 2019  |  Kultura

    Režiser Lars von Trier se bo preizkusil kot igralec

    Danski režiser Lars von Trier bo stopil pred kamero. V filmu danskega kolega Askeja Banga bo prevzel stransko vlogo, pomagal pa bo tudi pri finančni konstrukciji projekta. Film Welcome To The Moon naj bi po pisanju francoske tiskovne agencije AFP začeli snemati marca, filmska ekipa pa namerava sredstva zbrati prek platforme za množično financiranje Kickstarter.

  • Uredništvo

    12. 2. 2019  |  Družba

    Kaj je narobe z demokratično družbo v Sloveniji

    Medijska svoboda in pluralnost sta vitalnega pomena za vsako resnično demokratično družbo. Že vrsto let opažamo, da je v tem pogledu s slovensko nekaj narobe. Tako se glasi napoved okrogle mize z naslovom Slovenski mediji – med samocenzuro in sovražnim govorom, ki bo potekala 19. februarja ob 20. uri v Slovenskem mladinskem gledališču. Vodil jo bo novinar in zunanji sodelavec Mladine Erik Valenčič, gosta pa bosta prav tako Mladinin kolumnist, sicer profesor na Filozofski fakulteti v Ljubljani dr. Vlado Miheljak in dr. Boris Vezjak, komentator medijske krajine in izredni profesor na Filozofski fakulteti v Mariboru.

  • Uredništvo

    12. 2. 2019  |  Kultura

    Slovo od Londona

    Od zadnjega nastopa kanadsko-portugalskega glasbenika Neila Leytona v Sloveniji je minilo že kar nekaj let, zadnji koncert je namreč odigral v intimnem vzdušju Kina Šiška leta 2010. Pred tem je nekaj časa skoraj vsako leto obiskal našo prestolnico, tako s finsko zasedbo Turku Romantic Movement, kot tudi s švedsko skupino The Ghosts. V času svojih takratnih obiskov je nekajkrat nastopil tudi na nacionalni televiziji, med njim in slovenskim občinstvom se je tako stkala posebna vez, ki jo ceni še danes.

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/574106667&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Uredništvo

    6. 2. 2019  |  Politika

    Tudi Zveza borcev obsoja grožnje z vojaškim posredovanjem v Venezueli

    "Mir, demokracija, nacionalna suverenost sodijo med temeljne vrednote Združenja zveze borcev za vrednote NOB. Na tej osnovi pozivamo k spoštovanju Listine OZN, ki ne dopušča zunanjega vmešavanja v zadeve katere koli nacionalne države," so danes zapisali v Zvezi borcev za vrednote NOB in dodali, da že grožnje z vojaškim posredovanjem in drugimi načini za zamenjavo politične oblasti v Venezueli predstavljajo grobo kršenje Listine OZN.

  • Uredništvo

    6. 2. 2019  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina! Tokrat izjemoma v četrtek, saj je v petek praznik. Vabljeni k branju! Avtor portreta na naslovnici je Tomaž Lavrič. #Mladina6

  • Uredništvo

    4. 2. 2019  |  Kultura

    Kaj je bilo prej: kokoš, jajce ali Kylie Jenner?

    V TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi v Ljubljani bodo 5. februarja ob 17.00 odprli zadnjo razstavo iz cikla "Takle mamo ... / So it has come to this... "S triptihom "Kaj je bilo prej?" se bo predstavila Dorotea Škrabo, ki se ukvarja s fenomenom podobe v obdobju interneta - raziskuje odnose med novimi mediji, popularno kulturo in umetnostjo, zlasti v zvezi z omejitvami družbenih omrežij. V svojih kratkih spletnih videih razvija kritičen odnos do aktualnih trendov.

  • Uredništvo

    1. 2. 2019  |  Kultura

    Kobal: Ni šlo za finančno stisko, temveč za psihološko

    Igralec, prevajalec in režiser Boris Kobal je po izbruhu afere s plagiatorstvom po pismu, ki si ga lahko preberete na tej povezavi, prvič spregovoril za medije, in sicer za oddajo Argument na Planet TV. Med drugim je povedal, da se je z lastniki avtorskih pravic pokojnega italijanskega avtorja, katerega delo je prepisal, dogovoril in dobil uradno dovoljenje, da predstavo trži kot prevod. Ob tem je oškodovanemu celjskemu gledališču ponudil deset brezplačnih predstav, za katere je dejal, da jih "časti". Kobal je v pogovoru dejal, da ga je do plagiatorstva pripeljalo obdobje mešanice depresije, jeze in razočaranja, tudi nad samim seboj, To, kar se je zgodilo, pa ni bila posledica finančne stiske, je dejal. "Nikakor ne! Teh 13.000 evrov, kolikor so mi jih ponudili, sem pokasiral in lahko tudi dokažem, da so ostali na mojem računu in se jih nisem niti dotaknil. In sem jih, seveda, tudi vrnil v celoti," je za Planet TV pojasnil Kobal, ki ki bo konec tedna prvič po aferi znova stal na gledališkem odru in (kot je poudaril) poskušal ljudi znova nasmejati.

  • Uredništvo

    31. 1. 2019  |  Družba

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina! O pedagogiki trpljenja, trpečih starših, učiteljih in učencih je pisal Jure Trampuš. Več jutri na vseh prodajnih mestih in tudi na naši spletni strani. #Mladina5

  • Uredništvo

    29. 1. 2019  |  Politika

    Šarec Janši: Zakaj vam je nerodno priznati, da ste bili član Zveze komunistov, veste vi

    Predsednik vlade Marjan Šarec je na seji Državnega zbora (DZ) zavrnil očitke, ki so jih v predlogu ustavne obtožbe nanj naslovili v strankah SDS in SNS. "Ne bodite v skrbeh, odločbe ustavnega sodišča o financiranju javno veljavnih programov osnovnošolskega izobraževanja ne bomo ignorirali," je zagotovil premier. Nato pa je ugotavljal, da predlagatelji ustavne obtožbe nenehno ponavljajo in obračajo nekaj istih stavkov, večkrat pa spomnijo tudi na besede, ki jih je izrekel v času kampanje pred predsedniškimi volitvami, češ da je vse sodbe treba spoštovati, če hočemo dati signal, da spoštujemo sodišča. "Slovenske javne šole so dobre. Ne govorim na pamet, pač pa to kažejo rezultati mednarodnih raziskav," je poudaril predsednik vlade.

  • Uredništvo

    30. 1. 2019  |  Politika

    Na ministrstvu za kulturo poteka policijska preiskava 

    Po naših neuradnih in zanesljivih informacijah danes na ministrstvu za kulturo poteka policijska preiskava, v kateri policisti zbirajo dokaze o domnevnem mobingu, ki je s položaja odnesel tudi ministra za kulturo Dejana Prešička, ki so mu nekateri zaposleni očitali neprimeren pristop ter glede tega obvestili tudi javnost. Preiskovalci naj bi zasliševali tako vpletene kot tudi priče. 

  • Uredništvo

    29. 1. 2019  |  Politika

    Tomaž Lisec in vrh ledene dobe

    V včerajšnji oddaji Odmevi na nacionalni televiziji so o odstopu ministra za kulturo Dejana Prešička spregovorili poslanci Jožef Horvat (NSi), Robert Pavšič (LMŠ), Matjaž Han (SD) in Tomaž Lisec (SDS). Slednji, znan po takšnih in drugačnih kiksih, je znova presenetil, ko je kar dvakrat v oddaji uporabil besedno zvezo "vrh ledene dobe". Morda je mislil na "vrh ledene gore"? A to so zgolj naše domneve. 

  • Uredništvo

    29. 1. 2019  |  Politika

    Janković bo iz prostorov izselil Nova24TV

    Na Linhartovi 13 bodo kmalu vse izpostave upravne enote Ljubljana. Zdajšnjih najemniki bodo tako morali najti nove lokacije, poroča današnje Delo. Ljubljanska upravna enota (UE) bo namreč še letos namesto na šestih lokacijah delovala zgolj na dveh – na Linhartovi 13 in na Tobačni ulici. Kot poroča Delo se bodo državni uradniki in novi najemniki prostorov v stavbo za Bežigradom predvidoma selili jeseni. Med številnimi najemniki, ki bodo v prihodnjih mesecih morali poiskati nove prostore na drugih lokacijah, je tudi Nova24TV, nekdaj televizija stranke SDS, ki danes deluje pod okriljem medijskega impreija madžarskega predsednika Viktorja Orbana.

  • Uredništvo

    28. 1. 2019  |  Politika

    Prešičku so nekateri kulturniki in kulturnice stopili v bran

    "S slabo vestjo, ker tega nisem storil že prej, se na slovensko javnost obračam s svojim razmišljanjem glede sramotnega medijskega linča ministra za kulturo Republike Slovenije, Dejana Prešička, kateremu smo te dni priča," začenja svoje javno pismo, v katerem izraža svojo podporo aktualnemu kulturnemu ministru Dejanu Prešičku, Matjaž Drevenšek. Kot kaže ni edini, saj so mu, kot je razvidno v poslanem sporočilu, podporo ponudili tudi številni drugi podpisniki in podpisnice.