Uredništvo

  • Uredništvo

    12. 12. 2022  |  Kultura

    Tankočuten večer mladostniškega srcozloma

    Sredin koncert, ki se bo 14. decembra ob 20. uri odvil v klubu Channel Zero na Metelkovi v Ljubljani, so organizatorji označili kot "tankočuten večer mladostniškega srcozloma". Nastopili bosta namreč Dora Tomori, ki bo predstavila pesmi s svojega prihajajočega debitantskega dolgometražca, in Veronika Nikolovska, mlada kantavtorica, ki bo svoje skladbe predstavila premierno. 

  • Uredništvo

    11. 12. 2022  |  Politika

    »Marsikaj, kar je naredil Janša, smo lahko samo nemočno opazovali. Zdaj smo neprimerno bolj občutljivi in ​​strožji.«

    "Golob je zmagal na volitvah, dobil je vse tri referendume, ki jih je Janša izsilil z jasnim namenom, da zruši ali vsaj upočasni vlado, ni uvedel strahovlade, ni zmanjšal človekovih pravic. Zato je zdaj treba dokazati moralni padec upora proti Janši, nelegalnost ('krajo') volitev in nezakonitost referenduma ter si izmisliti veliko, veliko laži."

  • Uredništvo

    11. 12. 2022  |  Kultura

    Ivana Djilas / »Govorili so mi govorili, da v gledališčih v Sloveniji ni dovolj prostora niti za slovenske umetnike«

    "Ja. Jaz sem neprenehoma napaka. Po eni strani so mi govorili, da v gledališčih v Sloveniji ni dovolj prostora niti za slovenske umetnike, kaj bi pa zdaj jaz rada, po drugi strani mi je Drama odprla vrata, da sem asistirala pri režiji, in celo plačali so mi nekaj malega za to. Sedela sem tam, brez besed in gledala Dušana Jovanovića, kako ustvarja prestavo Čakajoč na Godota. Včasih sem celo malo zadremala. Ampak nalezla sem se virusa gledališča."

  • Uredništvo

    10. 12. 2022  |  Politika

    »To ni grožnja le za Srbe, ampak za celotno Evropo«

    "To, kar počne kosovski premier Albin Kurti, je grožnja ne le za Srbe, ampak za celotno Evropo. Kurtijeva dejanja so nas privedla na rob oboroženega konflikta. Naši partnerji, vključno z Evropsko unijo, popolnoma ignorirajo razmere in se ne odzovejo, ali pa se odzovejo samo, ko stvari postanejo kritične. Če Kfor ne more zagotoviti miru, želi mir in stabilnost zagotoviti Srbija."

  • Uredništvo

    11. 12. 2022  |  Kultura

    To ni predstava o Marylin Monroe

    V ljubljanskem Mini teatru bo v sredo, 14. decembra ob 20.00 premiera drame Norma Jeane Baker Trojanska, večkrat nagrajene kanadske avtorice Anne Carson v režiji Nine Ramšak Marković To ni predstava o Marylin Monroe. Niti ni predstava o Normi Jeane Baker. To je predstava o oblaku. Ko je Anne Carson napisala to poetično besedilo navdihnjeno z življenjem največje ikone ženske lepote 20. stoletja, se ni ustavila pri fascinaciji, ki jo je Marylin Monroe vzbujala pri občinstvu.

  • Uredništvo

    9. 12. 2022  |  Politika

    »Zdi se, da aktualni predsednik vlade ponavlja nekatere napake svojega predhodnika«

    "Spor med Golobom in Bobnarjevo se na prvi pogled zdi kot konflikt, ki je bil nepotreben. Novo vodstvo notranjega ministrstva in policije je v šestih mesecih v precejšnji meri normaliziralo razmere na policiji, zamenjalo praktično vse sporne vodilne kadre, ki so v času tretje Janševe vlade hodili po meji spodobnega in zakonitega (dva tesna sodelavca nekdanjega generalnega direktorja policije Antona Olaja sta bila celo odpuščena), razpustilo nepremišljeno ustanovljeno upravo avtocestne policije in opravilo številne nadzore, med katerimi po obsežnosti bržkone izstopa nadzor nad represivnimi ukrepi policije v času protivladnih protestov. Izboljšalo se je tudi zaupanje javnosti v policijo."

  • Uredništvo

    9. 12. 2022  |  Politika

    »Javno zdravstvo mora imeti upravljavca, ki ve, kaj dela«

    "Javno zdravstvo mora imeti upravljavca, ki ve, kaj dela, ima znanje in moč obvladovanja sistema in ve tudi, kaj želi dolgoročno organizirati kot javno zdravstvo. In zna svoja sporočila tudi uskladiti s tem, kar se v javnem zdravstvu realno dogaja. Obljube o lepi prihodnosti in ljudje, ki ostajajo brez osebnih zdravnikov, ter zasebna zavarovanja proti vrstam – vse to ne gre skupaj. Zato je treba vsaj z nekaj jasnimi sporočili bolje usklajevati realnost, ki jo ljudje občutimo, z vizijo ministra za zdravje, ki bi ji vsi radi verjeli. Brez prepričljivih sporočil se bo zaupanje javnosti zlomilo in potem bo politika za nedelovanje sistema spet začela manipulantsko obešati krivdo za nedelovanje sistema na zdravnike. To je, kot bi vojaški generali ob tem, ko izgubljajo vojno, krivili vojake za svoje napačne odločitve. Zdravniki smo samo delavci v sistemu, in tisti, ki mora znati uporabiti in organizirati naše znanje in zmožnosti, je upravljavec sistema. In to je pri nas edino in izključno politika."

  • Uredništvo

    10. 12. 2022  |  Družba

    »Feminizem je absolutno spremenil položaj žensk v družbi«

    "Moramo vedeti, da Virginia Woolf piše, da ni mogla v knjižnico brez spremstva moškega, pa ni živela tako dolgo nazaj. Feminizem je absolutno spremenil položaj žensk v družbi. Ženske imamo še vedno neke svoje omejitve, tudi sama sem jih doživela v tem prostoru. Danes je še vedno težko. Nisem pa človek, ki bi jamral in to poudarjal. Ves čas se je treba boriti proti temu."

  • Uredništvo

    7. 12. 2022  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / ZAKAJ ŽE?

    V petek izide nova Mladina! Avtor fotografije na tokratni naslovnici je Borut Živulovič (Bobo), za oblikovanje pa je poskrbel Damjan Ilić. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 9. decembra, dalje, razkrivamo ozadje odstopa ministrice za notranje zadeve in posledice, ki lahko zaradi tega sledijo za Golobovo vlado. Ne zamudite! #Mladina49

  • Uredništvo

    7. 12. 2022  |  Politika

    Balkan kot območje, ki se ga ne sme več zapostavljati

    "Balkan se je z dolgoletnih opisov kot območja migrantskih žepov spet vrnil na radar Evropske unije kot območje, ki se ga ne sme več zapostavljati. Še pred meseci so Berlinski proces, Odprti Balkan in nazadnje tudi novoustanovljena Evropska politična skupnost delovali kot obvodi polnopravnemu članstvu zahodnobalkanskih držav v Evropski uniji. Toda gospodarsko-politične iniciative različnih botrov (Nemčije, ZDA in Francije) v na novo odkritem evropskem interesu za Zahodni Balkan sedaj ponujajo podobo nečesa, kar dopolnjuje širitveni proces, katerega glavno domačo nalogo morajo s svojimi reformnimi prizadevanji še vedno opraviti v regiji. Z vse tesnejšo navezavo držav na Evropsko unijo na področjih, ki so državljanom Balkana pomembna že sedaj, sedemindvajseterica daje največ, kar v tej fazi pristopnega procesa poleg razvojne predpristopne pomoči in ob vedno znova močnih zagotovilih za širitev lahko ponudi. Možnost izobraževanja na evropskih univerzah, prosto prehajanje regionalnih meja z osebnimi izkaznicami, medsebojno priznavanje diplom, pa tudi znižanje stroškov gostovanja v telekomunikacijskih omrežjih so pridobitve za regijo, ki jih zmorejo opaziti tudi državljani."

  • Uredništvo

    7. 12. 2022  |  Kultura

    Ali najboljši v kulturi Slovenijo že zapuščajo?

    "Dejstvo, da so slovenski kulturni menedžerji in menedžerke tako zaželeni, zaželene v tujini, je po eni strani spodbudno in laskavo, po drugi pa za majhna okolja, kakršno smo, tudi nevarno. Lahko pomeni, da bodo najboljši odšli. Da že odhajajo? Kdo bo ostal? Obenem pa bomo počasi tudi mi morali trg dela v kulturi odpreti. A najprej bo morala kultura spet pridobiti družbeno veljavo, ki jo je imela še pred desetletjem."

  • Uredništvo

    6. 12. 2022  |  Politika

    Se s policijo igra nekdo iz ozadja, ki za to ni pristojen?

    "Predolgo je premier Robert Golob potreboval za pojasnilo kadrovskega mešetarjenja v policiji. Ravno dovolj dolgo je zavlačeval z razčiščevanjem domnevnega vpletanja politike, da je ustvaril vtis, da se s policijo igra nekdo iz ozadja, ki za to ni pristojen, in za takšno mešetarjenje sam ne bo čutil posledic."

  • Uredništvo

    6. 12. 2022  |  Družba

    Osemdeseta / »Po Titovi in Kardeljevi smrti politikov z jugoslovansko karizmo ni več«

    "Osnovna značilnost 80. let na federalni ravni je, da po Titovi in Kardeljevi smrti politikov z jugoslovansko karizmo ni več, nimamo pa niti čistih federalnih funkcij. To se najbolj kaže skozi poseben odnos do Beograda, kamor so politiki hodili zato, da so predstavljali svoje republike, tudi slovenski, in to je bilo običajno od ponedeljka do četrtka."

  • Uredništvo

    5. 12. 2022  |  Politika

    »Spet se je izkazalo, da imajo aktualni župani na volitvah konkurenčno prednost«

    "Spet se je torej izkazalo, da imajo aktualni župani na volitvah konkurenčno prednost. Njihova predvolilna kampanja lahko traja štiri leta, izdatno je podkrepljena z občinskimi sredstvi in kadri, medijsko je dobro pokrita, če pa slučajno ni, imajo vedno na voljo občinska glasila. Obstoječi župani imajo pred protikandidati pač tolikšno prednost, da se morajo samo svoji nesposobnosti zahvaliti, če jim na volitvah ne uspe osvojiti novega mandata."

  • Uredništvo

    5. 12. 2022  |  Politika

    »Leva sredina se po travmatični izkušnji zadnje Janševe vlade ne bo več tako hitro razdrobila«

    "Predstava, da bi SDS pod Logarjevem vodstvom preprosto ponovila dobre rezultate iz drugega kroga predsedniških volitev in z njimi, kot se je zgodilo leta 2020, prevladala nad notranje razdrobljeno levo sredino, je naivna. Ne le da je levosredinski blok zdaj poenoten okoli sposobnega voditelja in se po travmatični izkušnji zadnje Janševe vlade ne bo več tako hitro razdrobil: vprašanje je predvsem, ali bi Logarjeva sredinska karizma uspela povečati priljubljenost SDS ali pa bi, obratno, sam izgubil priljubljenost zaradi stranke, ki na vseh ravneh nosi prstne odtise Janševega kadrovanja."

  • Uredništvo

    5. 12. 2022  |  Politika

    »Politika SDS s primerljivimi konservativnimi strankami v Evropi nima nič skupnega«

    "SDS je uspelo radikalizirati volilno telo, ki sicer voli za desne in desnosredinske stranke, hkrati pa se ji je uspelo uveljaviti kot edini varuh tega pola. Temu se je, tudi na svojo škodo, priklonila RKC. NSi torej čaka zelo težka naloga, kako volivce, ki so iz zmernega tabora presedlali v radikalnega, prepričati, da politika SDS s primerljivimi konservativnimi strankami v Evropi nima nič skupnega. NSi je torej stopila na pot, ki ne bo lahka in ki bo trajala več let, da bo dala prve (pozitivne) učinke. Sploh ob dejstvu, da bo v prihodnjih dneh, tednih in mesecih tarča grobosti in podlosti, kakršnim je že dolgo časa priča predvsem civilna družba, da o zlivanju golid gnojnice na medije, ki si jih SDS ni uspelo podrediti, sploh ne govorimo."

  • Uredništvo

    5. 12. 2022  |  Družba

    »Nasilni moški imajo v osnovi nekaj skupnega – zelo močne tradicionalne vrednote«

    "Ko sem preučevala osebne značilnosti povzročiteljev nasilja, se je zelo jasno pokazalo, da so sicer v ozadju tudi individualni dejavniki, ki lahko vplivajo na potenciranje občutkov frustracije, kot so izguba službe, delno alkoholizem, nezadovoljna pozicija s seboj, a ti dejavniki se ne izkažejo za neposredne vzroke za femicid. Ključno je, da imajo ti moški v osnovi nekaj skupnega – zelo močne tradicionalne vrednote. To je temeljna podlaga za nasilje v zasebni sferi. Ti moški sebe razumejo kot glavo družine in dominantne, do partnerke imajo nadvse podcenjujoč odnos, jemljejo jo kot manjvredno, sebe pa kot nekoga, ki je center odnosa in se mu mora vse prilagoditi."

  • Uredništvo

    4. 12. 2022  |  Politika

    »Ljudje so dojeli, kako zelo nenačelna sta Janša in njegova SDS«

    "Poreferendumska Slovenija je v hladnem novembru videti kot po poletno toplem anticiklonu. Sladko je bilo razglasiti zmago, toda večina 'političnih zmagovalcev' niti javnosti niti sebi ni odgovorila na vprašanje, kdo je v resnici zmagal. Zaradi tretje serije porazov v nizu volitev in referendumov pa je letalonosilko SDS v jatah začela zapuščati NSi."

  • Uredništvo

    4. 12. 2022  |  Politika

    »Tonin in NSi se distancirata zgolj od političnega lika Janše«

    "Napoved prvaka Nove Slovenije (NSi) Mateja Tonina, da njegova stranka ne bo več sodelovala v vladah, ki jih bo vodil Janez Janša, je treba vzeti z največjo možno rezervo. Prvič zato, ker je ta ista NSi pod neko drugo predsednico nedavno zatrjevala enako, pa potem ravnala povsem nasprotno; drugič, ker so enako 'distanco' do Janše nedavno zavzemali tudi zdaj na srečo že pozabljeni voditelji drugih strank in ravnali potem povsem drugače; in tretjič, ker se Tonin in NSi s to odločitvijo v ničemer ne distancirata od Janševe dosedanje politike – recimo ji janšizem – ampak zgolj od političnega lika Janše, ki po njihovi sodbi preveč polarizira Slovenijo in s tem zmerni desnici onemogoča preboj ali obstanek na oblasti."

  • Uredništvo

    3. 12. 2022  |  Politika

    Dva luzerja, ki sta hotela izpasti junaka

    "Nacionalka se ni nič spraševala, ker ji je bilo vse jasno. Referendum so dobili. Se zahvaljevali tistim, ki so glasovali proti, in 24 ur po fiasku v studiu gostili Mateja Tonina in Marka Balažica. Dva poraženca. NSi in SLS so pobrali s smetišča zgodovine. Dva luzerja, ki sta hotela izpasti junaka. Tonin je celo kazal s prstom proti Janezu Janši in mu za naprej odrekal lojalnost."

  • Uredništvo

    2. 12. 2022  |  Družba

    Marko Filli / »Vido Petrovčič sem opozoril na netočnosti in neresnice«

    "Urednici in voditeljici niza oddaj o RTV sem se tudi sam ponudil kot gost, dolgoletni generalni in tehnični direktor, edini generalni direktor z dvema mandatoma, z obilico izkušenj, tudi v EBU, in tudi z uspešnimi projekti, ki so zaznamovali in spremenili RTV, mislim, da na bolje ... Opozoril sem jo tudi na netočnosti in neresnice, ki so bile izrečene v oddajah in bi jih lahko popravil ali pojasnil. A, kot kaže, nisem zaželen sogovornik. Kdo ve, zakaj?"

  • Uredništvo

    3. 12. 2022  |  Kultura

    »Vsaka travma zahteva svoj čas, da priplava na površje«

    "Vsaka travma zahteva svoj čas, da priplava na površje in se lahko ubesedi. To so plasti, o katerih ne govorimo. Mnogo filmov govori o holokavstu in zgodbah preživelih, in to je pomembno, vendar sem v tem filmu kamero zasukala, zanimalo me je, kaj se dogaja v poslušalcih, v njihovem nezavednem, kako te zgodbe razumejo in kakšen učinek imajo na njihove identitete in pogled na svet."

  • Uredništvo

    2. 12. 2022  |  Kultura

    Flâneur / Ljubljana

    V Cukrarni bo danes, 2. decembra ob 19. uri potekal pogovor z vizualnim umetnikom in fotografom Igorjem Andjelićem, ki ga bo vodila Bojana Leskovar. Predstavil bo svojo publikacijo z naslovom Flâneur / Ljubljana, ki zajema dela umetnika ter besedila več kot tridesetih znanih osebnosti iz različnih družbenih in kulturnih sfer.

  • Uredništvo

    30. 11. 2022  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / ZAVEZUJOČA ZMAGA

    V petek izide nova Mladina! Avtor fotografije na tokratni naslovnici je Borut Krajnc, za oblikovanje pa je poskrbel Ivian Kan Mujezinović. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 2. decembra, dalje, preberite o tem, da konec volilnega obdobja prinaša novo politično odgovornost za vlado Roberta Goloba. Ne zamudite! #Mladina48

  • Uredništvo

    30. 11. 2022  |  Politika

    »Minister bi se moral zavedati, da je boj z zdravniki vnaprej izgubljen«

    "Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je zagrozil svojim kolegom zdravnikom. Če tega ne bo hitro saniral, ga ne čaka nič dobrega. Poznamo najmanj enega njegovega predhodnika, ki je želel zdravnikom postaviti določene pogoje, a se je močno osmodil. Danes ve, da je boj z zdravniki vnaprej izgubljen, zato se jim vojne niti ne napove. In tega bi se moral še kako zavedati Bešič Loredan, ki prihaja iz zdravniških vrst. Preden je tisto sredo zvečer klical vodjo pogajalske skupine sindikata zdravnikov in zobozdravnikov, bi moral vedeti, da se taka gverilska akcija z grožnjami in postavljanjem ultimatov ne more dobro končati. Sploh pa ne v časih, ko imajo zdravniki zaradi večletnega zanemarjanja zdravstva vse adute v rokah, da si lahko izborijo skoraj vse."

  • Uredništvo

    30. 11. 2022  |  Politika

    »Politiki so kot konzerve. Po desetih letih se pokvarijo.«

    "O tem priča tudi poročilo Sveta Evrope o lokalnih volitvah, ki prav v neskončnosti županskih mandatov vidi resnejši problem slovenske lokalne samouprave. To, da imamo župane, ki kraljujejo že desetletja, da imamo občine (tudi mestne), v katerih se niti ne pojavijo protikandidati, ni znak dobrega delovanja občinske uprave, ampak resen problem. Tega se je treba zavedati. Ista oseba na istem položaju za nedoločen čas ustvarja sistem moči, ki ni koristen ne za mesto, ne za občane, še najmanj pa za demokratični razvoj družbe. Naj bo jasno: (skoraj) vsak župan je potreben in koristen, toda nobeden ne bi smel biti nenadomestljiv. Politiki so kot konzerve. Po desetih letih se pokvarijo. Na pokrovu morejo imeti vpisan rok trajanja."

  • Uredništvo

    29. 11. 2022  |  Politika

    Ljudmila Novak Janezu Janši / »Vstani in pojdi. Slovenija ti bo iskreno hvaležna.«

    "Moje osnovno načelo političnega delovanja je vedno izhajalo iz skrbi do sočloveka, četudi je to v določenih trenutkih lahko škodilo mojemu ugledu in podobi. Tako v politični stranki kot tudi v polju javnosti," je svojo izjavo za javnost pričela evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak in dodala, da funkcije pridejo in gredo, "a naša dejanja so tista, ki nas zaznamujejo".

  • Uredništvo

    30. 11. 2022  |  Politika

    Minister za zdravje / »Nikomur nisem grozil«

    Pogajanja vlade s sindikatom Fides so se končala brez dogovora, zato zdravniki ne izključujejo niti stavke. Pogovore naj bi zapletla tudi domnevna grožnja ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana vodji pogajalske skupine Fidesa Gregorju Zemljiču. O tem in o razpadajočem zdravstvenem sistemu se je z ministrom v oddaji Odmevi na TV Slovenija pogovarjala Tanja Starič.

  • Uredništvo

    29. 11. 2022  |  Politika

    SDS / »Logar je rešitev, a za Janšo kvečjemu predstavlja oporečnika«

    "Slovenska desnica je trenutno razklana in takšna ne more ponuditi prepričljive alternative Golobovi vladni koaliciji. A dejstvo je, da je v krizi predvsem Janševa desničarsko-nacionalistična politika, ki nenehno spodbuja konflikte in neti sovraštvo v družbi. V nedeljo se je še enkrat pokazalo, da je takšna politika za večino slovenskih volivcev nesprejemljiva. Zmerna desnosredinska politika, ki jo znotraj SDS kot osamljeni jezdec predstavlja Anže Logar, pa je na predsedniških volitvah doživela potrditev."

  • Uredništvo

    29. 11. 2022  |  Politika

    »SDS ni le katastrofalno slaba pozicija, ampak tudi enako katastrofalna opozicija«

    "Tako se je torej pokazalo, da SDS ni le katastrofalno slaba pozicija, kadar ji to po ovinkih uspe postati, ampak je tudi enako katastrofalna opozicija. Nobenih argumentov ni zmožna, le zlorabe inštrumentov, kot je referendum, ustavno sodišče, le ideoloških in kulturnih bojev, spodkopavanja človekovih pravic, primitivnega nacionalizma, ščuvanja in grimsovskih flanc o tem, da ga sedanji trenutek spominja na Nemčijo leta 1933, pa ni niti jasno, ali navija za SA ali SS. SDS zares nagovarja le še radikalizirano srčiko svojega volilnega telesa, kar dokazuje prav nedeljsko glasovanje, ko so jo njeni zmerni volilci pustili na cedilu, Janša pa jih je označil za senilne 'starejše', ki niso razumeli, za kaj pri referendumu gre. Kot zgolj konfliktna, nevedna in zaletava pa stranka seveda ne opravlja funkcije, za katero jo plačujemo tudi tisti, ki je nikoli nismo in nikoli ne bomo volili: to pa je funkcija nadzora pozicije, vladajočih."