Izak Košir

 • Izak Košir

  3. 6. 2020  |  Politika

  Ko pisanje s kredo postane prekršek

  Forum za demokracijo je objavil javno pismo z naslovom »Policijska represija proti protestnicam in protestnikom je popolnoma nedopustna!«, ki ga podpisujejo 104 imena iz znanstvenega, akademskega in širšega javnega življenja. Podpisnice in podpisniki so zaskrbljeni nad političnim dogajanjem v Sloveniji. Med drugim so zapisali, da je policija na petem kolesarskem protestu (29. maja 2020) proti šestim posameznikom, med njimi tudi proti Jaši Jenullu, uvedla prekrškovne postopke zato, ker so na ulični pločnik s kredo zapisali stavek »Čas je za odstop«. 

 • Izak Košir

  29. 5. 2020  |  Mladina 22  |  Družba

  Thompsona v Maribor ne bo

  Upravna enota Maribor (UEM) je že drugič prepovedala koncert hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona, pevca, ki uporablja ustaško simboliko.

 • Izak Košir

  22. 5. 2020  |  Mladina 21  |  Družba

  Kdo je naslednji?

  Ana Roš iz Hiše Franko je mojstrica kulinarike z mednarodnim slovesom in prepoznavnostjo. Slovenija se je zaradi nje znašla na zemljevidu držav z najboljšimi restavracijami na svetu, k temu je pripomoglo tudi njeno pojavljanje v ameriških televizijskih oddajah. Lahko bi rekli, da je ena od najpomembnejših ambasadork naše države v svetu.

 • Izak Košir

  19. 5. 2020  |  Kultura

  »Ostro nasprotujemo poskusom diskreditacije in kriminalizacije ljudi, ki so se odločili za protest«

  Podpisane kulturnice in kulturniki izražajo solidarnost s petkovimi kolesarskimi protesti in drugimi oblikami mirnega izražanja nestrinjanja z ravnanjem vladne koalicije in vlade. "Svoboda izražanja misli, vključno z izražanjem političnega nestrinjanja z vlado, je eden od temeljev demokracije. Zato jo nedvoumno zagotavlja tudi Ustava RS, države, katere izoblikovanje pred 30 leti so spremljale neke druge množične demonstracije," so zapisali v javnem pismu, ki so ga med drugim podpisali tudi urednik in publicist Aljoša Harlamov, režiserka in producentka Ema Kugler, pesnik Brane Mozetič, pisateljica Maja Novak, slikar Arjan Pregl, slikarka Alenka Sottčer ter pisateljici Alenka Spacal in Suzana Tratnik.

 • Izak Košir

  14. 5. 2020  |  Družba

  Večina podpira proteste na kolesih

  Zaskrbljenih zaradi epidemije koronavirusa je vedno manj, kritičnost do vladnih ukrepov za zajezitev zopet narašča in večina podpira proteste na kolesih ter zahteve in stališča protestnikov. Tako je pokazala zadnja javnomnenjska raziskava Valicona, ki meri ključne indikatorje odziva javnosti na ukrepe in doživljanje vsakodnevnega življenja v novih razmerah. Podatki so dostopni javno, rezultate pa javnomnenjska agencija objavlja vsak četrtek. Raziskave ne financira nobeno podjetje, posameznik ali organizacija.

 • Izak Košir

  8. 5. 2020  |  Mladina 19  |  Kultura  |  Dogodki

  Tito in tisk, od ikone do kulta

  Ob 40. obletnici smrti nekdanjega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza - Tita bo virtualna 3D Galerija Vodnikove domačije Šiška v sodelovanju z Muzejem tiska pripravila razstavo Tito in tisk, od ikone do kulta, po kateri se boste lahko sprehodili prek vmesnika in platforme KUNSTMATRIXX. Razstavo bodo odprli 9. maja ob 20. uri. Njen kustos Ali Žerdin, sicer urednik Delove Sobotne priloge, je iz zbirke starih časopisov izbral tiste, ki pripovedujejo o Josipu Brozu - Titu, njegovem boju, prevzemu oblasti, vladavini in smrti. Najprej so na ogled izvodi časopisov, ki so bili natisnjeni med Pekingom in New Yorkom, vse od leta 1944 do maja 1980.

 • Izak Košir

  8. 5. 2020  |  Politika

  »Če je ogrožena vladavina ljudstva, si jo mora izboriti nazaj«

  Pričujoče javno pismo z naslovom »Posegi vlade v ustanove nadzora so dokaz avtoritarne oblasti« je nastalo pod pobudo novega Foruma za demokracijo, podpisuje pa ga 118 imen iz znanstvenega, akademskega in širšega javnega življenja. Podpisnice in podpisniki izražajo državljansko zaskrbljenost nad trenutnim političnim dogajanjem v Sloveniji.

 • Izak Košir

  8. 5. 2020  |  Mladina 19  |  Družba

  »Gospa Erika«

  V oddaji Tarča na TV Slovenija so gostje in tudi gostja (politiki in političarka) voditeljico nagovarjali z »gospa Erika«. To je nenavadno, saj ima tudi ona kot vsi drugi priimek. V primerljivih pogovorno-informativnih oddajah ti politiki voditeljev ne nagovarjajo po imenu, denimo »gospod Slavko«, »gospod Uroš«, »gospod Igor«, pač pa s priimkom. Si predstavljate, da bi »gospa Erika« sprejela njihova pravila igre in začela tudi sama nagovarjati goste po imenu, denimo »gospod Zdravko«, »gospod Matej«, »gospa Jelka«? Povedno je tudi, da se je prav v tej oddaji ministru za obrambo Mateju Toninu zgodil lapsus, v katerem je dejal, da je »govoril z ženskami in ljudmi«.

 • Izak Košir

  7. 5. 2020  |  Politika

  Gledalci najbolj verjamejo Knaflju in Galetu, najmanj pa Počivalšku

  Agencija Ninamedia je izvedla javnomnenjsko anketo na vzorcu 2534 ljudi, ki je pokazala, da je oddajo Tarča, ki je bila predvajana v živo 30. aprila na TV Slovenija, gledalo skoraj 70 odstotkov vprašanih. V zadnji Tarči so soočili odzive na razkritja glede izbire dobaviteljev zaščitne opreme. Nastopili so minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, minister za obrambo Matej Tonin, pomočnik direktorja za blagovne rezerve Ivan Gale, poslanka SDS Jelka Godec, predsednik SLS Marjan Podobnik, zdravnik iz UKC asist. dr. Rihard Knafelj in v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner. 

 • Izak Košir

  30. 4. 2020  |  Mladina 18  |  Politika

  Cenzura politične satire ali upravičena odstranitev nacistične simbolike?

  V Mariboru so območje Pekarne v soboto, 25. aprila, zasedli policisti in gasilci. Čez dan so zgolj postopali, proti večeru je postalo jasno, zakaj so prišli. Začeli so odstranjevati grafit, ki je upodabljal človeka, podobnega predsedniku vlade Janezu Janši. Narisan je bil na pročelju ene od tamkajšnjih stavb z roko, iztegnjeno v fašistični pozdrav, poleg pa je bil napis »Smrt narodu, svoboda fašizmu«. Enak grafit je bil tam (le na drugi stavbi) naslikan že leta 2012, a je »preživel« več let, novi grafit je zdržal le dan in pol. Zakaj takšna panika? Zakaj so tako hitro odstranili ravno ta grafit, ostale pa so številne nacistične svastike, ki kazijo mariborske zidove?

 • Izak Košir

  28. 4. 2020  |  Politika

  Levica: »Franc Breznik bi moral odstopiti tudi kot poslanec!«

  Stranka Levica je v sporočilu za javnost opozorila, da se Franc Breznik vrača med poslance SDS, potem ko je dva tedna prikrival prekoračitev hitrosti vožnje v alkoholiziranem stanju in šele po razkritju novinarjev ponudil odstop kot državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve. V Levici zato pričakujejo doslednost in zahtevajo, da odstopu z mesta sekretarja sledi tudi odstop z mesta poslanca v Državnem zboru.

 • Izak Košir

  24. 4. 2020  |  Politika

  V Sloveniji smo pri zagotavljanju pravice do zasebnosti stopili korak nazaj

  Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik v javnem pismu predsedniku vlade in poslancem opozarja, da smo v zadnjem mesecu v Sloveniji pri zagotavljanju pravice do zasebnosti stopili korak nazaj. "Ni jasno, zakaj Vlada RS in zakonodajalec kot potrebne in primerne ocenjujeta tako resne posege v zasebnost, zlasti preko širjenja policijskih pooblastil," je zapisala in dodala, da država ustavnih pravic in samostojnih in neodvisnih državnih organov, ki bdijo nad njimi, ne more in ne sme dojemati kot nujno zlo, temveč kot civilizacijsko pridobitev.

 • Izak Košir

  21. 4. 2020  |  Družba

  Sistem je preobremenjen

  Ker smo prejeli kar nekaj pritožb študentov, da obrazec, s katerim naj bi študenti zaprosili za izplačilo solidarnostnega dodatka, na spletu ne deluje, smo ministrstvo za izobraževanje prosili za pojasnilo. Odgovorili so nam, da pri pri oddaji vlog prihaja do obremenitve sistema, zato vse, ki vloge oddajajo, prosijo za razumevanje.

 • Izak Košir

  15. 4. 2020  |  Politika

  »Vse največje diktature so nastale v času krize«

  Dr. Rajko Pirnat, profesor prava in eden od soavtorjev slovenske ustave, je včeraj nastopil v informativni oddaji Odmevi na TV Slovenija. V svojih izjavah se je osredotočil predvsem na kritiko do depeše, ki jo je zunanje ministrstvo pod vodstvom Anžeta Logarja poslalo Svetu Evrope kot vladni odgovor na prijave o pritiskih na medije v Sloveniji. "To je uradni dokument, ki mora izražati določeno uravnoteženost pogledov, gre pa za zelo enostranski ideološki dokument, ki po moje ne zasluži oznake vladni," je poudaril. 

 • Izak Košir

  15. 4. 2020  |  Družba

  »Masovni nadzor je nekaj, kar je evropski pravni kulturi in pravnemu redu tuje«

  Na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani budno spremljajo razvoj tehnologij za nadzorovanje gibanja prebivalstva z namenom zajezitve novega koronavirusa. V ta namen tako zasebna podjetja, nevladne organizacije kot tudi države in EU, ki so prepoznale potencial digitalnih tehnologij in velikega podatkovja kot orodja za spopadanje z nastalo krizo, tudi v Evropi razvijajo ali celo že uporabljajo najrazličnejše mobilne aplikacije. Uporaba tovrstnih orodij za ozaveščanje prebivalstva o znakih bolezni, postopkih ob potencialni okužbi ter sprejetih ukrepih je dobrodošla in ima lahko pozitivne učinke ob predpostavki, da so posredovane informacije točne in ažurne. Pri inštitutu pa opozarjajo, da je uporaba za nadzorovanje gibanja prebivalstva bistveno bolj problematična v prvi vrsti z vidika (komunikacijske) zasebnosti in pravice do varstva osebnih podatkov, posredno pa lahko glede na učinke izbrane tehnološke rešitve vpliva še na celo vrsto drugih pravic in pomembno sooblikuje bodoče življenje v naši družbi.

 • Izak Košir

  10. 4. 2020  |  Mladina 15  |  Politika

  Nova nacionalka

  Janez Janša je v nedeljo, 5. aprila, obiskal ljubljanski klinični center (UKC). Svoj prihod je napovedal v soboto zvečer, na njegovo željo pa o tem niso obvestili medijev, zato so njegov obisk in pogovore z osebjem posnele zgolj kamere UKC, videoposnetek pa so pozneje naložili na uradni kanal bolnišnice na spletnem portalu YouTube.

 • Izak Košir

  6. 4. 2020  |  Politika

  Sindikati: »Ni opravičila, da se vlada o vsebini zakona ni posvetovala s socialnimi partnerji«

  Pred današnjim popoldanskim sestankom s predsednikom vlade v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja (KSJS) izpostavljajo, da želijo z vlado aktivno sodelovati pri oblikovanju in izvajanju ukrepov za zaviranje in preprečevanje širitve epidemije. To so namreč v tem trenutku označili za skupni in primarni nacionalni interes. "Podpiramo vse ukrepe vlade, ki so v funkciji uveljavitve tega cilja. Veseli nas, da bolje kot številne druge države obvladujemo širitev epidemije, kar je v veliki meri zasluga dobro delujočega in kakovostnega javnega zdravstva ter drugih delov javnega sektorja. Prav med aktualno epidemijo se potrjuje naše prepričanje, da enake pravice do zdravstvenega varstva za vse lahko učinkovito zagotavlja le javno zdravstvo, ki ga bomo morali v prihodnje zgolj še dodatno utrjevati in krepiti," so v KSJS zapisali v sporočilu za javnost. 

 • Izak Košir

  3. 4. 2020  |  Mladina 14  |  Politika

  Mladi in stari

  Koordinator Levice Luka Mesec je 26. marca na Twitterju zapisal: »Dela dobro? Krizni štab, ki preganja virus Covid Marks-Lenin, izguba mask, povišanje plač, obračunavanje z mediji, uzurpacija proračuna, prenehanje poročanja KPK itn. niso bili na dnevnem redu?« S tem je seveda mislil delo vlade.

 • Izak Košir

  3. 4. 2020  |  Mladina 14  |  Politika

  Domoljubni kič

  Je predsednik vlade spesnil nov domoljubni hit? Te dni je po spletu zakrožila pop skladba Najlepša si, ki jo izvajata Korado in Boško z Domoljubnim bendom. Glasbo je napisal Boštjan Cerar, za aranžma je poskrbel Zvone Hranjec, video je zakrivila Natalija Filipovič, besedilo pa sam slovenski premier Janez Janša. »Velika hvala gospodu Janezu Janši za tako veliko zaupanje. Prepričani smo, da je to eno najlepših domoljubnih besedil,« je Cerar zapisal na svojem kanalu na portalu YouTube. Gre za že kakšnega pol leta staro pesem, ki jo je Janez Janša prvič objavil lani jeseni. No, zdaj je tudi uglasbena.

 • Izak Košir

  27. 3. 2020  |  Mladina 13  |  Politika

  Sanjski trio

  Vlada je na dopisni seji, ki je potekala 20. marca, poslanca SDS Franca Breznika imenovala za državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve. Na tem ministrstvu, ki ga vodi Aleš Hojs, bo drugi državni sekretar. Pridružil se bo nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju, ki ga je vlada imenovala že na ustanovni seji pred štirinajstimi dnevi. Na ministrstvu za notranje zadeve ti trije fantje sestavljajo »sanjsko moštvo«.

 • Izak Košir

  20. 3. 2020  |  Mladina 12  |  Kultura  |  Dogodki

  TV POZOR: Westworld & V imenu ljudstva

  HBO 23/03 ob 20.00

 • Izak Košir

  20. 3. 2020  |  Mladina 12  |  Politika

  Madžarski gost in novinarska konferenca brez novinarjev

  Novi zunanji minister v tretji Janševi vladi Anže Logar je ta teden v Ljubljani sprejel madžarskega zunanjega ministra Pétra Szijjárta. Govorila sta predvsem o ukrepih za zajezitev novega koronavirusa ter dvostranskem sodelovanju med državama. Szijjárto je prvi zunanji minister, ki je obiskal Slovenijo, odkar je Logar v soboto prevzel ministrske posle.

 • Izak Košir

  13. 3. 2020  |  Mladina 11  |  Politika

  Vrnitev Alenke Paulin?

  Alenka Paulin je bila pred leti ena od najpomembnejših članic stranke SDS, kasneje pa se je od nje (morda začasno) oddaljila. Bila je njena piarovka oziroma vodja službe za odnose z javnostmi, v času vlade Andreja Bajuka je vodila urad za informiranje, med mandatom prve vlade Janeza Janše je bila direktorica Slovenske tiskovne agencije (STA), v času druge vlade predsednika SDS pa je vodila zunanjepolitično uredništvo spletnega portala Siol.net.

 • Izak Košir

  6. 3. 2020  |  Mladina 10  |  Politika

  Pahorjeva ali Janševa odlikovanca?

  Predsednik republike Borut Pahor je minuli teden vročil več državnih odlikovanj, največ prahu sta dvignili podelitvi srebrnega reda za zasluge nekdanjemu Janševemu pravosodnemu ministru Lovru Šturmu in reda za zasluge nekdanjemu ljubljanskemu županu, članu Demosa, Jožetu Strgarju. Šturm je, kot so sporočili iz urada predsednika republike, odlikovanje prejel za »izjemen prispevek pri uveljavljanju pravne države, ustavnosti in ustavne znanosti«, pri tem pa so pozabili na vse druge njegove »dosežke«, med katere spada tudi ta, da je s svojimi odločitvami pripomogel, da je katoliška cerkev postala največja zasebna lastnica slovenskih gozdov. Da je Šturm, nekdanji ustavni sodnik, pomagal cerkvi, ne bi smelo presenečati, saj je tudi član cerkvenega malteškega viteškega reda.

 • Izak Košir

  28. 2. 2020  |  Mladina 9  |  Družba

  Družina istospolnih partnerjev na grmadi

  Hrvaška vlada in predsednik države Zoran Milanović sta na začetku tedna ostro obsodila zažiganje lutke istospolnega para z otrokom, ki je potekalo med pustovanjem v kraju Imotski. Hrvaška vlada meni, da ta dogodek ni bil v pustnem duhu, Milanović pa, da gre za nesprejemljivo dejanje. »Pustni duh lahko v okvirih satire obravnava tiste, ki so na oblasti, kot so predsednik države in vlade ali župan in drugi politiki, nikakor pa ne tiste, ki predstavljajo različne manjšine v hrvaški družbi,« so sporočili iz Banskih dvorov.

 • Izak Košir

  21. 2. 2020  |  Mladina 8  |  Politika

  Peticija za odstranitev Kučana

  Neutrudni Vili Kovačič je spet dejaven. Državljan, najbolj znan po zbiranju podpisov za referendum o drugem tiru, med njegove projekte pa spadajo tudi pobuda za odstranitev kipa narodnega heroja Borisa Kidriča iz Parka Sveta Evrope v Ljubljani, sodelovanje pri zbiranju podpisov za referendum proti družinskemu zakoniku in druge (namerno ali naključno) s stranko SDS usklajene akcije, se je najprej lotil ljubljanskega župana Zorana Jankovića, zdaj pa še prvega predsednika republike Milana Kučana, torej kolega upokojenca. Kovačič jih šteje 78, Kučan pa 79.

 • Izak Košir

  14. 2. 2020  |  Mladina 7  |  Družba

  Ženske in vera

  Prejšnji teden je za veliko burnih odzivov poskrbela islamska verska skupnost, ki je v povabilu na petkovo molitev v novi ljubljanski džamiji zapisala, da zaradi pričakovanega velikega števila ljudi ni predvideno, da bi bile pri molitvi navzoče ženske. Ker je objava spodbudila kritike, češ da je skupnost ženskam prepovedala vstop v verski objekt, je ta povabilo k molitvi, od katere naj bi bile ženske v skladu z versko tradicijo izvzete, spremenila.

 • Izak Košir

  10. 2. 2020  |  Družba

  »Razkrite seksistične skupine niso nastale zaradi redkih posameznikov«

  Po spletnih družabnih omrežjih so prejšnji teden zaokrožili zapisi sporne skupine na Facebooku, imenovane "Kira dela na smeni?". Njen osrednji namen je bil ocenjevanje natakaric. Sicer zaprta skupina je štela več kot 4000 članov, zaradi očitnega seksizma in poniževanja žensk pa je naletela na številne negativne odzive. Administrator se je sicer kasneje opravičil in zatrdil, da namen ustanovitve skupine ni bil zlonameren. Po zaprtju skupine "Kira dela na smeni?" so se na Facebooku že pojavile nove s podobno seksistično vsebino. 

 • Izak Košir

  7. 2. 2020  |  Mladina 6  |  Družba

  RTV ali RKC

  Svetnik RTV Slovenija, pristojen za verske zadeve, dr. Janez Juhant je na vodstvo RTV Slovenija naslovil javno pismo, ki ga je v vednost poslal tudi varuhinji pravic gledalcev Ilinki Todorovski, drugim svetnikom, vodstvu katoliške cerkve v Sloveniji in tedniku Družina. V njem se je obregnil ob korekten prispevek v oddaji Tednik, ki je obravnaval zmanjševanje števila vernikov v Sloveniji. V prispevku »Zakaj vse manj vernikov?« je nastopil tudi profesor dr. Marjan Smrke, eden od vodilnih sociologov v državi, ki se že desetletja posveča preučevanju religije.

 • Izak Košir  |  foto: Uroš Abram

  7. 2. 2020  |  Mladina 6  |  Kultura  |  Portret

  Samuel Blues, glasbenik, ki ima blues

  Blues je nekoč, davno prej, preden je taisto veljalo za rokenrol, veljal za hudičevo glasbo. Iz nje so črpali domala vsi, ki so uporniške zvoke v šestdesetih letih prejšnjega stoletja nato ponesli v svet. Danes je od tega sicer ostal zgolj žanr, legende in miti ostajajo, a blues tudi med mlajšo generacijo glasbenikov doživlja nekakšen preporod, revival. Na lokalni sceni smo lahko pred časom spremljali prodor zasedbe Prismojeni profesorji bluesa, zdaj pa se širi glas o mladem solistu, kantavtorju, bluesmanu, multiinštrumentalistu, ki se je leta 1995 rodil kot Samo Pivač, ustvarja pa pod umetniškim imenom Samuel Blues.