• IK, STA

    20. 3. 2021  |  Politika

    »Za katoličane so v trenutnih razmerah etično sprejemljiva vsa cepiva«

    "Za katoličane so v trenutnih razmerah etično sprejemljiva vsa cepiva," so danes sporočili s Slovenske škofovske konference (SŠK). "Katoliška cerkev vabi vse katoličane, da se po posvetu z osebnim zdravnikom odločijo za cepljenje in s tem zaščitijo svoje zdravje in zdravje bližnjih," so navedli.

  • STA

    20. 3. 2021  |  Politika

    Mateja Logar: »Smo na začetku tretjega vala«

    "Definitivno nismo več na robu ali pred tretjim valom, ampak smo na začetku tretjega vala, ki smo ga začeli še na visokih številkah drugega," je danes na Twitterju zapisala vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar

  • IK, STA

    20. 3. 2021  |  Politika

    Nova stranka Aleksandre Pivec

    Na pobudo nekdanje predsednice DeSUS in kmetijske ministrice Aleksandre Pivec ter njenih somišljenikov je bila na digitalnem ustanovnem kongresu ustanovljena nova politična stranka Naša dežela. Za predsednico je bila izbrana Aleksandra Pivec, ki napoveduje "politiko povezovanja, dialoga, sodelovanja in višanja ravni politične kulture v Sloveniji". Svoja s političnimi aferami zaznamovane preteklosti je omenila zgolj z besedami, da je "izjemno mirna" s svojo preteklostjo v stranki DeSUS. 

  • Uredništvo

    21. 3. 2021  |  Politika

    »Gospodarska slika Slovenije ni tako ugodna, kot jo želi prikazati vlada«

    "Gospodarska slika Slovenije ni tako ugodna, kot jo želi prikazati vlada. Situacija v naslednjem letu ali dveh je predvsem odvisna od tega, ali bodo novi razvojni programi spodbudili hitrejšo gospodarsko rast, da se bo lahko odpravilo razvojno vrzel, ki je nastala zaradi zdravstvene krize. To pa zahteva tudi spremembo koncepta fiskalne politike, ki mora finančno in programsko podpreti nove razvojne usmeritve in opustiti načrte za neučinkovite davčne reforme in nedomišljene postopke debirokratizacije."

  • Uredništvo

    21. 3. 2021  |  Družba

    »Sedanja politika deluje v smeri 'ne razumem, zato je to potrebno ukiniti'«

    "Mar ni ves, tudi levi prostor poln tovrstnih paradoksov? Delamo nekaj, za kar naj bi bili poklicani in zato to z navdušenjem ter poceni delamo. V to je vpisano izkoriščanje in samoizkoriščanje in v to se naseljuje neoliberalizem. Težko se izognemo tovrstnim pastem. A vendar, zakaj je pomembno, da ne odnehamo. Umetnost niti nujno ne nagovarja množične javnosti. A tudi na javni radioteleviziji morajo obstajati raznolike vsebine, čeprav vseh ne spremljajo vsi. Tako je tudi pri umetnosti. Obstajati morajo manjšinske prakse, ki jih morda vsi ne razumejo, a pomembno je, da so. Ni potrebe, da je vsem vse všeč."

  • Damjana Kolar

    21. 3. 2021  |  Kultura

    Motiv tihožitja je še živ in prisoten v slovenski umetnosti

    V Galeriji Equrna v Ljubljani je do 8. aprila na ogled skupinska slikarska razstava Tihožitja, na kateri se predstavlja 16 slovenskih umetnic in umetnikov starejše in mlajše generacije, ki s sodobnimi motivi opozarjajo na pomembnost upodobitve motiva natura morta (mrtva narava) kot samostojnega in še vedno popularnega "lajtmotiva" v slovenski likovni umetnosti. Na razstavi sodelujejo: Metka Krašovec, Zmago Jeraj, Franc Mesarič, Bogoslav Kalaš, Živko Marušič, Sandi Červek, Andrej Brumen Čop, Robert Lozar, Silvester Plotajs Sicoe, Tadej Tozon, Matej Čepin, Ana Sluga, Barbara Jurkovšek, Iva Tratnik, Gašper Capuder in Ira Marušič. Kustosinja razstave: Nina Jeza

  • Uredništvo

    21. 3. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #57

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Tomaža Šalamuna iz izbora poezije Jutro.

  • IK, STA

    20. 3. 2021  |  Politika

    Janša zavajal o (ne)znanju tujega jezika

    Kandidata za evropska tožilca Tanja Frank Eler in Matej Oštir sta za časnik Dnevnik potrdila znanje tujih jezikov, potem ko je premier Janez Janša nedavno to med drugim izpostavil kot razlog za zaplete pri njunem imenovanju.

  • Uredništvo  |  foto: Borut Krajnc

    20. 3. 2021  |  Politika

    FOTOGALERIJA: Kako so se cepili predsedniki 

    Po četrtkovem sporočilu Evropske agencije za zdravila, da je cepivo proizvajalca AstraZeneca varno in učinkovito, se je v skladu z vladnim načrtom včeraj cepil slovenski politični vrh: predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša, predsednik državnega zbora (DZ) Igor Zorčič in predsednik državnega sveta (DS) Alojz Kovšca. Cepili so se tudi poslanci in svetniki. 

  • DK, STA

    20. 3. 2021  |  Politika

    V sredo interpelacija ministra Simonitija

    Državni zbor (DZ) bo predvidoma v sredo v okviru 67. izredne seje odločal o interpelaciji ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki so jo v DZ vložile SD, LMŠ, Levica in SAB. Po časovnici je za interpelacijo o delu in odgovornosti ministra za kulturo predvidenih skoraj 18 ur.

  • IK, STA

    20. 3. 2021  |  Politika

    »Teh krivic ne more popraviti nobena spravna izjava«

    V Zvezi združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja (ZZB NOB) Slovenije nasprotujejo nedavni izjavi SAZU, saj menijo, da se z njo opravičuje kolaboracijo z okupatorjem. Predsednika SAZU Petra Štiha je namreč pred nekaj dnevi sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je v svoji izjavi ocenil, da je "spravna" izjava SAZU izjemno dragocen dokument, ki "prispeva k razčiščevanju našega odnosa do polpretekle zgodovine" in "v luči naše prihodnosti tematizira naše vrednote". "V tridesetih letih je bilo storjenih veliko simbolnih in stvarnih dejanj, nikoli pa političnim institucijam oziroma institucijam nacionalnega pomena, kot je SAZU, ni uspelo sprejeti dokumenta, ki bi ubesedil slovensko spravo. To je danes vam, po tridesetih letih, uspelo," je poudaril.

  • Uredništvo

    20. 3. 2021  |  Politika

    Janša: »April bo žal podoben lanskemu«

    "Še posvet ob zaskrbljujočih trendih #COVID19, ki slovenske regije vsak dan bolj barvajo v rdeče. Angleška verzija virusa pospešuje njegovo širjenje in terja dodatno previdnost. April bo žal podoben lanskemu."

  • Uredništvo

    20. 3. 2021  |  Politika

    Mesec: »Cepljenje je ukrep za konec karantene, za svobodno in odprto družbo«

    "Pravkar sem prejel prvi odmerek AstraZenece. Ker slutim, da se bodo vsuli komentarji 'lažna opozicija' in teorije zarot o cepivih, naj dodam tole. Virus ni izmišljen, je resen problem. Če ne verjamete, poglejte domove za starejše (DSO). Zaradi virusa (in vlade, ki ni zaščitila ranljivih skupin), je v slovenskih DSO v zadnjih mesecih umrlo 2058 ljudi (od skupno 20.000), kar pomeni, da je umrl kar vsak 10. oskrbovanec! Najboljša pot iz agonije, ki jo živimo zadnje leto, je cepljenje, ki bo zagotovilo kolektivno imunost in s tem virus ustavilo. Alternative, če želite, obstajajo, ampak sam ne bi glasoval zanje. Vidimo jih lahko na Kitajskem, kjer so virus resda praktično ustavili še pred precepljenostjo, a treba se je vprašati, na kakšen način: s totalno družbeno kontrolo, s kamerami na vsakem koraku, sledenju prebivalstvu prek telefonov, karanteno, ki je mejila na teror. To je dobesedno vse, kar odklanjam: nočem živeti v karanteni, nočem živeti v policijski državi, še manj v digitalni diktaturi. Cepljenje zato ni samo ukrep za zaščito sebe in drugih, cepljenje je predvsem ukrep za konec karantene, za svobodno in odprto družbo."

  • Uredništvo

    20. 3. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Čiste pitne vode ne damo!

    Na petkovem protestu na Trgu republike so opozorili na problematičnost novega zakona, ki ga namerava sprejeti vlada Janeza Janše. Vlada se je namreč odločila po skrajšanem postopku sprejeti novelo zakona, s katero bo dovoljeno graditi kemijsko nevarne objekte na vodovarstvenih območjih.

  • Borut Mekina

    19. 3. 2021  |  Mladina 11  |  Politika

    Politični bankrot

    Sedel je tam, eden izmed pomembnejših funkcionarjev sedanje vlade in pomemben član stranke SMC, z odpetim suknjičem, malce utrujen. Iz njegovega tajništva so tik pred tem postregli z dvema ekspresoma. Potem je rekel nekaj, zaradi česar je med nama nastala konfuzna, nekoliko moreča tišina, podobna tisti, po kateri je nedavno zaslovela pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič, ko ni več vedela, kako se odzvati na vprašanje Marcela Štefančiča o upiranju predsedniku vlade. »Jaz te vlade ne podpiram,« je dejal sogovornik.

  • Jure Trampuš

    19. 3. 2021  |  Mladina 11  |  Politika

    Izenačitev civilne in cerkvene poroke

    Ena od bistvenih Janševih obljub, zavez je debirokratizacija. Gre za čudežno besedo, ki naj bi »prihranila na stotine milijonov evrov in na milijone ur časa«, odpravila 20 tisoč odvečnih zakonov in državo naredila vitko in učinkovito. Sveženj zakonskih ukrepov je več mesecev nastajal v Strateškem svetu za debirokratizacijo, ki ga vodi nekdanji direktor Fursa Ivan Simič. Besedilo predloga je 10. marca postalo javno, objavljeno je tudi med vladnim gradivom, sprejeto pa naj bi bilo na eni izmed prihodnjih sej vlade. Predlaganih ukrepov je veliko, med njimi je precej spornih, recimo tisti, ki upošteva poenostavljeno elektronsko vročanje uradnih dokumentov prek elektronske pošte in kratkih sporočil. A tokrat se raje zadržimo pri neki drugi, še bolj sporni rešitvi, ki je v neposrednem nasprotju z ustavnimi določili.

  • STA

    20. 3. 2021  |  Svet

    Katera je najsrečnejša država na svetu?

    Kljub pandemiji novega koronavirusa je Finska letos že četrto leto zapored najsrečnejša država na svetu, kaže danes objavljeno svetovno poročilo o sreči. Med 149 državami se je Slovenija uvrstila na 29. mesto, potem ko je v lanskem poročilu zasedla 33. mesto.

  • Luka Volk

    19. 3. 2021  |  Mladina 11  |  Družba

    Klet napada

    Marko Milosavljević, profesor na katedri za novinarstvo na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, delovanje medijev in odnos države do njih kritično opazuje zadnjih 25 let. V tem času je imel opraviti že z najrazličnejšimi vladami, ministri za kulturo in direktorji medijskih hiš in bil z njimi pogosto na različnih bregovih, a napadov, kakršnih je bil deležen po nastopu v evropskem parlamentu, ni doživel še nikoli.

  • Damjana Kolar

    20. 3. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Poletje '85

    Do 7. aprila je na spletni platformi Art kino mreže Slovenije na ogled film Poletje '85 , postavljen na obalo Normandije sredi osemdesetih let. S tragično romantično zgodbo o brezskrbnem prijateljstvu in neuslišani ljubezni, posneto po romanu Aidana Chambersa Dance on my Grave, se režiser François Ozon vrača k svojim filmskim začetkom.

  • DK, STA

    20. 3. 2021  |  Svet

    100 milijonov cepljenj že v 58 dneh

    Ameriški predsednik Joe Biden je v petek po 58 dneh vladanja slavil uresničitev cilja 100 milijonov cepljenj proti novemu koronavirusu v prvih 100 dnevih vladanja, ki si ga je zadal pred nastopom položaja 20. januarja. Zaradi tega bodo ZDA lahko zdaj s cepivi pomagale Kanadi in Mehiki.

  • Monika Weiss  |  foto: Uroš Abram

    19. 3. 2021  |  Mladina 11  |  Družba

    Mi umiramo, oni služijo

    »Samo še nadškofa ni bilo tukaj. Vsi drugi so že prišli, pa od vseh ni bilo nič,« videnje državne politike v zadnjih desetletjih povzame Bogomir Bavdaž. Je domačin iz Anhovega, nekdanji delavec Salonita, azbestni bolnik in okoljski aktivist, gonilna sila društva Eko Anhovo. »Vsak minister, vsak poslanec, vsak državni uradnik in tudi občinski svetnik bi moral nekaj časa živeti tukaj in videti, za kaj je odgovoren, kaj je podpisal in kaj dopušča. Potem bi se verjetno kaj spremenilo.«

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    19. 3. 2021  |  Mladina 11  |  Uvodnik

    Veselovo poročilo

    Šestindvajsetega junija lani je uredništvo Mladine na državno tožilstvo vložilo kazensko ovadbo zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Vložilo jo je na podlagi zbranih podatkov in dokumentov, iz katerih je jasno izhajalo, da je minister Počivalšek ob podpori predsednika vlade naklepno, z namenom, da bi nekomu drugemu pridobil protipravno premoženjsko korist, izrabil svoj uradni položaj in prestopil meje uradnih pravic. Minister za gospodarstvo je v soglasju s predsednikom vlade Janezom Janšo (ali po njegovem navodilu) odločil, da se zaščitna oprema kupuje prek posrednikov. Nakupi opreme so bili netransparentni, delno nepotrebni, kupovala se je neustrezna oprema, oprema, ki niti v drugem valu ni bila uporabljena, vse prek posrednikov, ki so si obračunali marže, torej služili, tudi njihove cene so bile višje od cen zavrnjenih ponudnikov. Minister je zavestno zavračal nakupe po nižjih cenah in zahteval, da se kupuje od točno določenih dobaviteljev, katerih imena so se izbirala v njegovem kabinetu in pri najbližjih sodelavcih predsednika vlade.

  • Vasja Jager

    19. 3. 2021  |  Mladina 11  |  Politika

    Cepilno stiskaštvo

    Te dni so mediji polni poročil o nesorazmerjih in krivicah, ki naj bi nastajali pri cepljenju prebivalstva proti koronavirusu. V Hrastniku je cepivo prejel sicer povsem zdrav 24-letnik, ki ne spada v nobeno rizično skupino, po vaseh na Koroškem naj bi na vrsto prihajali že mlajši od 50 let, v Kočevju že cepijo tudi mlajše in povsem zdrave posameznike. Sočasno v Ljubljani še vedno poteka cepljenje starostnikov in ostalih rizičnih skupin, ki jih je določila vlada; šele sedaj na vrsto počasi prihajajo šolniki. V Mariboru pa počasi prehajajo na cepljenje starostnikov pod 70. letom.

  • Staš Zgonik  |  foto: Uroš Abram

    19. 3. 2021  |  Mladina 11  |  Politika

    »Odločitev za začasno zaustavitev cepljenja je bila politična«

    Z zaprisego novega ministra za zdravje se je zgodila tudi prenova vladne svetovalne skupine za epidemijo. Dr. Bojano Beović, po novem predsednico Zdravniške zbornice, je na položaju vodje skupine zamenjala njena kolegica z ljubljanske infekcijske klinike dr. Mateja Logar. Je ena od strokovnjakov, ki vse od začetka epidemije redno nastopa v medijih, pri čemer si jo je marsikdo zapomnil po bogatem naboru različnih majic s šaljivimi in zbadljivimi napisi, kot recimo »Ne morem pozdraviti neumnosti«.

  • Peter Petrovčič

    19. 3. 2021  |  Mladina 11  |  Politika

    Kdor ima v rokah tožilstvo …

    Da sta med državnimi podsistemi, ki so na prednostnem seznamu SDS za destabilizacijo, demontažo in ne nazadnje prevzem, čisto na vrhu sodstvo in tožilstvo, ni skrivnost. Takšno dogajanje že leta opazujemo v nekaterih višegrajskih republikah, po katerih se zdajšnja slovenska vlada zgleduje. Toda izkušnje iz teh držav učijo, da je to ena izmed težjih nalog. Ne nemogoča, a zagotovo zahtevnejša kot spreminjanje številnih drugih delov države in družbe po svoji podobi. Razlog je seveda v tem, da gre za pravosodne organe, ki so pogosto ravno zadnji branik pred politiki, ki so za dosego svojih ciljev pripravljeni žrtvovati in tudi kršiti marsikaj, celo zakonodajo, ustavo in mednarodne pravne akte. Prav zato evropske povezave, Evropska unija in Svet Evrope samostojnost sodstva in tožilstva in njuno neodvisnost od zlonamerne politike varujejo nekoliko odločneje kot pri drugih sistemih.

  • DK, STA

    19. 3. 2021  |  Politika

    Največ zaupanja državljanov izgubili policisti

    Med epidemijo so glede na čas pred njo največ zaupanja državljanov pridobili univerzitetni profesorji, učitelji, občinski uradniki in novinarji, največ pa so ga izgubili policisti, ugotavlja Valicon. Najbolj zaupanja vredna institucija ostajajo mala podjetja, na dnu lestvice pa ostajajo ključne institucije izvršne in zakonodajne oblasti ter cerkev.

  • Jure Trampuš

    19. 3. 2021  |  Mladina 11  |  Politika

    Strah pred referendumom

    Ustavno sodišče, ki je začasno zadržalo izvajanje zakona o vojaških investicijah, tistega zakona torej, ki želi za 780 milijonov evrov opremiti vojsko, pa so se mu nasproti postavili volivci z zahtevo po referendumu, je s svojo potezo precej razburilo vojaški in politični vrh. Zaradi začasnega zadržanja je bilo na sestanku obrambnih ministrov članic Nata Mateju Toninu precej »nerodno«, saj naj bi bilo takšno zavlačevanje vplivalo na »mednarodni ugled Slovenije«.

  • Pia Nikolič

    19. 3. 2021  |  Mladina 11  |  Politika

    Občinski svetnik SDS aretiran zaradi domnevne vpletenosti v trgovino z ljudmi

    Šentilj leži v Slovenskih goricah, v neposredni bližini mejnega prehoda. Nenehna pretočnost ljudi pomeni tudi stalen vir zaslužka za bližnjo igralnico in dobro krinko za morebitno kriminalno dejavnost.

  • Peter Petrovčič

    19. 3. 2021  |  Mladina 11  |  Politika

    Protitujska zakonodaja

    Protitujsko zakonodajo, ki so jo pod vodstvom Aleša Hojsa napisali na notranjem ministrstvu, gre za spremembe zakona o tujcih in zakona o mednarodni zaščiti, je koalicija potrdila v pristojnem parlamentarnem odboru in zdaj čaka le še na potrditev na plenarni seji prihodnji teden. Predlog zakona prinaša številne novosti, ki slabšajo položaj neželenih tujcev, torej prosilcev za azil, beguncev s statusom, pa tudi tujcev, ki pri nas opravljajo dela, za katera je potrebnih malo kvalifikacij, in večinoma prihajajo z Balkana.