• IK, STA

    2. 2. 2021  |  Politika

    Vložitev konstruktivne nezaupnice prihodnji teden

    Predsednik DeSUS Karl Erjavec je za naslednji teden napovedal ponovno vložitev konstruktivne nezaupnice, tokrat z desetimi poslanskimi podpisi. Kot je dejal po sestanku s poslanci, pričakuje, da bo uspešen in da bodo oblikovali novo vlado, obenem pa ga veseli, da "so poslanci stranke DeSUS enotni in da tudi enotno podpirajo konstruktivno nezaupnico".

  • Uredništvo

    3. 2. 2021  |  Politika

    Zorčič: »Ne gre za vprašanje Kordiša in Janše«

    "Sam najprej ščitim integriteto državnega zbora. Meni se v tistem trenutku tudi ni zdelo korektno vprašanje – ne zato, ker se predsednika vlade ne bi smelo vprašati v povezavi z izposojo denarja stranki SDS in podobno, ampak zaradi tega, ker ga je poslanec označil kot kriminalca, ker je rekel, da ima pač neko svojo kriminalno skupino, da je slekel rokavice in podobno, na drugi strani je bil nekoliko zaničljiv, ker je govoril o arestantskih cimrih in podobno. Skratka, to ni besednjak, ki pritiče poslancu. Ne gre za vprašanje Kordiša in Janše, ampak vprašanje državnega zbora in predsednika vlade. Mora biti neka spoštljiva raven vprašanj in odgovorov."

  • Uredništvo

    3. 2. 2021  |  Družba

    Če vam nekdo pokaže takšen znak, nujno reagirajte

    Projekt Reagiraj! Nisi sama-nisi sam je nastal v okviru študentske ekipe Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem pod mentorskim vodstvom Marka Gavriloskega, asist. v študijskem letu 2017/2018. V letu 2019/2020 so projekt prijavili na Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije in pridobili financiranje po programu Študentski inovativni projekti za družbeno korist (ŠIPK). Projekt v okviru ŠIPK je vodila mentorica doc. dr. Mateja Marovič.

  • DK, STA

    3. 2. 2021  |  Svet

    Pandemija kot priložnost za spremembo svetovne politike

    Pandemija covida-19 ponuja priložnost za novo ureditev svetovne politike, ocenjujejo nekateri svetovni politiki, med njimi generalni sekretar Združenih Narodov Antonio Guterres, politični vrh EU in nemška kanclerka Angela Merkel. "Svet po covidu-19 ne bo več isti," so poudarili v prispevku, danes objavljenem v več časnikih po svetu, tudi v Delu.

  • JAVNO PISMO

    3. 2. 2021  |  Družba

    V pedagoškem procesu ni prostora za spolno nadlegovanje 

    V Društvu slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) odločno stopamo v podporo članici, ki se je odločila prijaviti spolno nadlegovanje na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Vsako zlorabo položaja moči za verbalno, spolno ali fizično nasilje najostreje obsojamo.

  • DK, STA

    3. 2. 2021  |  Svet

    VIDEO: Sundance: slavila filma CODA in Black Woodstock

    Na ameriškem filmskem festivalu Sundance, ki je potekal prek spleta, je v torek glavno nagrado dobila indie drama CODA o najstnici, ki se trudi preživeti gluho družino. Med dokumentarci pa je zmagal prvenec glasbenika Questlova o festivalu, znanem kot Black Woodstock, ki je potekal leta 1969 v Harlemu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • DK, STA

    3. 2. 2021  |  Politika

    Trump in republikanci v imenu volilnih prevar zbrali 175 milijonov dolarjev

    Bivši predsednik ZDA Donald Trump je skupaj z republikansko stranko v dveh mesecih po predsedniških volitvah 3. novembra s trditvami o volilnih prevarah od donatorjev zbral skupno 175 milijonov ameriških dolarjev, ki se lahko porabijo za politične kampanje in s tem povezane stroške.

  • Uredništvo

    2. 2. 2021  |  Politika

    Mesec Pahorju: »Že deset mesecev molčite!«

    Tudi koordinator Levice Luka Mesec se je v javnem pismu odzval na vabilo predsednika republike Boruta Pahorja ter zapisal, da ga ne more sprejeti, saj ga ne razume kot del rešitve, temveč kot del problema." Z vami se sicer strinjam, da smo "soočeni z eno največjih preizkušenj" ter da bi bilo dobro, če bi stranke dosegle "neke vrste strinjanje o osredotočanju na spopad z epidemijo", a je iz vašega vabila razvidno, da povsem spregledate, namerno izpustite, kakršnokoli omembo krize ustavnega reda in demokracije v Sloveniji. Vaše vabilo namreč izhaja iz ugotovitve, da smo v treh desetletjih vzpostavili razmeroma trden demokratični politični sistem," je zapisal Luka Mesec. 

  • IK, STA

    2. 2. 2021  |  Politika

    Kadunc gre na sodišče: »Vodenje RTV človeku, ki še ni nikoli nič vodil«

    Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc je napovedal, da bo izvolitev novega generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha spodbijal na sodišču. Za STA je pojasnil, da je zakone treba spoštovani tako, kot so zapisani. Novoizvoljenemu generalnemu direktorju med drugim namreč očita, da ne izpolnjuje formalnih pogojev za prevzem funkcije.

  • Uredništvo

    1. 2. 2021  |  Družba

    Spolno nadlegovanje na ljubljanski akademiji: »Profesor me je čakal pred vrati stranišča«

    V oddaji Tednik na TV Slovenija je o spolnem nadlegovanju med študijem na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) spregovorila igralka Mia Skrbinac. Gre za nadaljevanje neštetih izpovedi igralk v Srbiji, na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini o spolnem nadlegovanju, ki so ga bile deležne med šolanjem in kariero. Zdaj je svojo izkušnjo prvič javno razkrila tudi slovenska igralka.

  • Uredništvo

    2. 2. 2021  |  Družba

    Podpis za podporo žrtvam, ki spolnega nasilja ne upajo prijavljati

    Po Sloveniji in po Balkanu se v zadnjih dneh vrstijo izpovedi o spolnem nadlegovanju in nasilju. Pričevanja govorijo o tetoverju v večjem slovenskem mestu, profesorjih, zobozdravnikih, govorijo o spolnem nadlegovanju in nasilju v okoljih, ki naj bi bila varna.

  • IK, STA

    2. 2. 2021  |  Svet

    Evropa: »Politične avtoritete v Sloveniji namerno izključujejo socialne partnerje«

    Evropska konfederacija sindikatov in Evropska federacija sindikatov sta v pismu vladi, ministrstvu za delo in Ekonomsko-socialnemu svetu (ESS) izrazili zaskrbljenost nad ravnjo socialnega dialoga v Sloveniji. Pristojne sta pozvali k aktivnemu sodelovanju socialnih partnerjev, so danes sporočili iz slovenskih reprezentativnih sindikalnih central.

  • Spretno Zorčičevo izmikanje

    Koliko je vreden manever politično spreobrnjenega Igorja Zorčiča, s katerim je končno moral pojasnjevati svoje zanj obremenilne zapise o vladajoči SDS iz preteklih let? Naj spomnim na njegovo stališče, kakršnega lahko preberemo tudi v njegovem portretu v Večeru: Kot bumerang so se Zorčiču ob vstopu v Janševo koalicijo vrnile predvolilne obljube in pikri komentarji na račun dominantne vladajoče stranke. »Jože, ne klobasaj,« je znameniti tvit, namenjen vidnemu članu SDS Jožetu Tanku, kjer mu je navrgel, da njegova stranka sodeluje s »kriminalnim miljejem iz Republike Srbske«. Nedavno je za javno televizijo Zorčič povedal, da je izrečeno treba postaviti v kontekst: »Jaz nobenega od starih tvitov ne izbrišem zaradi tega, ampak moramo jih pa brati v kontekstu tistega časa. Torej, želim povedati to, da tudi SDS-u pa nekaterim njihovim simpatizerjem ni všeč, da so z nami. Ampak to je ta napor, ki ga moramo narediti, da kolikor toliko spoštujemo svojo državo.«

  • JAVNO PISMO

    2. 2. 2021  |  Kultura

    Strokovni svet ugotavlja, da je razstava v Rimu izjemnega pomena

    Spoštovani minister za kulturo Republike Slovenije dr. Vasko Simoniti, 
    Spoštovana javnost,

  • IK, STA

    1. 2. 2021  |  Svet

    »Do konca poletja cepivo za vse v Nemčiji«

    Nemška kanclerka Angela Merkel kljub hudim kritikam ob začetku kampanje cepljenja v Nemčiji vztraja, da bo do konca poletja cepivo proti covidu-19 na voljo za vse nemške državljane. Ta načrt bo držal tudi, če bodo v EU odobrena le cepiva Pfizerja in BioNTecha, Moderne in Astrazenece, je pojasnila po današnjem srečanju o cepljenju.

  • Uredništvo

    2. 2. 2021  |  Politika

    Janša: »Izjemno redko iz dobrega filozofa nastane dober zdravnik«

    "Iz dobrega inženirja ali zdravnika velikokrat skozi poklicno kariero nastane tudi dober menedžer. Izjemno redko pa iz dobrega ekonomista, filozofa ali pravnika skozi poklicno kariero nastane dober inženir ali zdravnik."

  • DK, STA

    2. 2. 2021  |  Svet

    Vojska brez večje opozicije prevzema popoln nadzor

    Generali v Mjanmaru so brez večje opozicije prevzeli popoln nadzor v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vojaki patruljirajo po ulicah prestolnice Naypyidaw, dosedanji politični voditelji so zaprti oziroma v priporu. O protestih po državi zaenkrat ne poročajo.

  • Uredništvo

    2. 2. 2021  |  Družba

    »Če ne bo prave pomoči, tvegamo, da bomo izginili s površja«

    "Nobena dejavnost ni bila pripravljena na tako krizo, a za pivovarje je situacija še težja. Dejstvo je, da nas z odlokom ni zaprl nihče, a vseeno smo tako zelo vezani na gostinski sektor, da je naš izpad primerljiv z njihovim. Ker nismo zaprti z odlokom, nismo dobili enoletnega moratorija za odplačevanje kreditov pri bankah. Druga težava je, da imamo velike površine, a malo zaposlenih glede na prihodke, ki jih ustvarjamo. Ker se subvencija obračuna glede na število zaposlenih, je pomoč za nas majhna. Naši fiksni stroški so v resnici do šestkrat večji od subvencije, ki jo prejmemo. Če skrajšam: nekaj dobim, vendar je ta pomoč bistveno premajhna. Seveda so nas ukrepi zajeli, ampak ponavljam - doza zdravila, ki smo ga prejeli, je premajhna."

  • DK, STA

    2. 2. 2021  |  Svet

    Policija prijela ponarejevalce cepiva proti covidu-19

    Kitajska policija je razbila tolpo, ki je izdelovala lažno cepivo proti covidu-19. Po poročanju kitajskih medijev so aretirali več kot 80 ljudi. Nepridipravi so od lanskega septembra viale polnili s fiziološko raztopino in jih prodajali kot cepivo proti covidu-19. 

  • DK, STA

    2. 2. 2021  |  Svet

    Za vstop v Avstrijo obvezen negativen test

    Avstrija je v boju proti pandemiji covida-19 zaostrila pogoje za vstop v državo. Prvič bo tudi za dnevne migrante obvezen negativen izvid testa na novi koronavirus, testiranje pa bodo morali opraviti enkrat tedensko. Morali se bodo tudi registrirati, je danes sporočil avstrijski notranji minister Karl Nehammer. Nadzor na meji s Slovenijo ostaja.

  • DK, STA

    2. 2. 2021  |  Svet

    V sosednji Avstriji sproščanje ukrepov že prihodnji teden

    V Avstriji bodo prihodnji teden sprostili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, so se dogovorili na srečanju avstrijske vlade s predstavniki zveznih dežel. V ponedeljek se bodo znova odprle trgovine, v katerih bo obvezna zaščitna maska tipa FFP2. Svoja vrata bodo lahko odprli tudi ponudniki storitev.

  • DK, STA

    2. 2. 2021  |  Družba

    Na ustavno sodišče tudi kozmetičarke

    Kozmetičarke, ki imajo zaradi vladnega odloka zaprte salone, so se na ustavno sodišče obrnile s pobudo za presojo ustavnosti in zakonitosti vseh dosedanjih odlokov, ki omejujejo ponujanje in prodajo blaga in storitev. Predsednica Slovenskega kozmetičnega združenja Mateja Zupan Josipovič je pojasnila, da se jim trenutna ureditev ne zdi pravična.

  • Jure Trampuš  |  foto: Uroš Abram

    29. 1. 2021  |  Mladina 4  |  Družba

    »Poslušajte govore domobranskih voditeljev, pa boste videli, koliko antisemitizma je v njih«

    Oto Luthar se ukvarja z zgodovino zgodovinopisja, filozofijo zgodovine in, družbenim razmeram primerno, z revizionizmom. Politično prikrajanje zgodovine ima, kot pravi, jasen namen, politiki daje legitimnost, da lažje ostaja na oblasti. Točno to počne slovenska vlada, to je tudi eden od razlogov, zakaj tako veliko govori o osamosvajanju, domoljubju. A bati se je treba ljudi, tako Luthar v intervjuju, ki vseskozi govorijo o domoljubju, ne zanima jih domovina, zanima jih predvsem oblast.

  • Uredništvo

    2. 2. 2021  |  Kultura

    V Sloveniji med mladimi najbolj priljubljen Harry Potter

    Lestvici najbolj prodajanih knjig za odrasle in za otroke ter mladino v knjigarnah Mladinske knjige in v spletni knjigarni emka.si, ki jo pripravljajo za razdobje preteklih 30 dni. Med knjigami za odrasle je na vrhu Tadej Golob z romanom Virus, med otroškimi knjigami pa J. K. Rowling s fantazijskim romanom Harry Potter - Kamen modrosti.

  • Uredništvo

    2. 2. 2021  |  Kultura

    Nova radijska mini serija o slovenski mitologiji

    Na prvem programu Radia Slovenija bodo vsako soboto od 6. februarja dalje ob 22.40 predvajali novo radijsko mini serijo z naslovom Žetev in kletev, ki govori o slovenski mitologiji in je hkrati prva magistrska predstava AGRFT, ki je doživela prenos z odrskih desk na radijske valove.

  • Uredništvo

    1. 2. 2021  |  Politika

    »Šola je ustanova, ki otrokom zagotavlja potrebne pogoje za varno in zdravo odraščanje«

    Dekan Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani Janez Vogrinc in dekanja Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem Mara Cotič sta pozvala ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec in vlado, da vsem učencem nižjih razredov osnovne šole zagotovi izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa v šolskih prostorih.

  • IK, STA

    1. 2. 2021  |  Politika

    Krek: »Že konec meseca bi lahko imeli težak epidemiološki položaj«

    V Sloveniji naj bi šlo pri dveh odstotkih okuženih za angleško različico novega koronavirusa, pravi direktor NIJZ Milan Krek. Ker je ta različica kužnejša, poziva k upoštevanju preventivnih ukrepov. Prepričan je, da se bo različica zelo hitro razširila med prebivalstvom, če ji bomo dali možnost, zato opozarja, da bi lahko imeli težak epidemiološki položaj že konec meseca.

  • IK, STA

    1. 2. 2021  |  Politika

    »Destruktivnim dejanjem, ki ogrožajo usodo generacij prihodnjih študentov, se je treba upreti«

    V akademski skupnosti s peticijo protestirajo proti posegom vlade v visoko šolstvo in znanost. Opozarjajo, da gre za nerazumne poteze, s katerimi trenutna izvršna oblast spodjeda sisteme, ki so eden od zgodovinskih temeljev Republike Slovenije in da se je treba tovrstnim destruktivnim dejanjem upreti, so zapisali v peticiji, objavljeni na spletu. 

  • Izak Košir

    1. 2. 2021  |  Politika

    Tonin: »Naše vrednote so osrednje vrednote, na katerih je zgrajena Slovenija«

    Minister za obrambo Matej Tonin je včeraj nastopil v oddaji Politično s Tanjo Gobec na TV Slovenija. V pogovoru je med drugim branil ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja iz vrst NSi, proti kateremu je bila vložena interpelacija. Ob slednji je Tonin, sicer predsednik NSi, dejal sledeče: "Želimo pa zelo jasno sporočiti tudi predlagateljem te interpelacije. Kristjani smo del te družbe. In to bodo morali slej ko prej sprejeti." Voditeljica Tanja Gobec ga je ob tem vprašala, kaj je s tem pravzaprav mislil in kaj ima to opraviti z dvomi glede razpisa in smrtih v domovih za starejše. Tonina očitno ne moti, da je v to politično zgodbo povlekel tudi kristjane, saj je poudaril, da za svojo izjavo trdno stoji.

  • JAVNO PISMO

    1. 2. 2021  |  Politika

    »Šolanje od doma je neizvedljivo v večini družin«

    Predsednik vlade, Janez Janša, Republika Slovenija se je z epidemijo novega koronavirusa znašla v najhujši zdravstveni, gospodarski in socialni krizi v vsej svoji zgodovini. Preizkušnja globalnih razsežnosti se v državi prevaja v hude socialne, razvojne in duševne stiske, na udaru pa so razumljivo najbolj ranljive skupine: med prvimi prav otroci in mladostniki. Epidemija in z njo ustavitev javnega življenja je prinesla tudi zaprtje izobraževalnih ustanov.