• Uredništvo

    21. 10. 2019  |  Družba

    »Klicali so jo Milka Debilka. Jaz pa sem noči prejokala.«

    Mariborsko društvo Humanitarček (društvo za promocijo humanitarne dejavnosti) je na Facebooku objavilo zgodbo o Meri, Milkini mamici, ki razkriva, kako se je kot ženska z zavidljivo voljo borila s predsodki družbe, zgolj zato, ker je imela hčer z Downovim sindromom. To je zgodba o človeški hudobiji, a nenazadnje tudi o dobroti. Zapis Meri objavljamo spodaj v celoti.

  • Uredništvo

    22. 10. 2019  |  Politika

    Sodnik Radonjić: Lahko rečete, da sem komunist, zgodnji krščan

    "Vedno sem sledil potrebi, da obstaja družba enakopravnih ljudi, ki sodelujejo plansko, kolektivno, ki sprejemajo odločitve zrelo, ne pa da so to odtujeni posamezniki, ki se srečujejo na neoliberalnem trgu in ne morejo biti del nekega konstruktivnega človeškega vzdušja. Lahko rečete temu, da sem komunist, zgodnji krščan, ali pa, da želim verjeti, da bo čez sto let, ko naju že dolgo ne bo več, vzpostavljena neka družba takšnega tipa." (Sodnik Zvjezdan Radonjić v oddaji Intervju na TV Slovenija o svojem svetovnem nazoru)

  • Damjana Kolar

    22. 10. 2019  |  Kultura

    Dnevi nemškega filma v Ljubljani

    V Slovenski kinoteki bodo med 23. in 26. oktobrom potekali 5. Dnevi nemškega filma v organizaciji Goethe-Instituta Ljubljana in Slovenske kinoteke. Letošnja edicija bo nekoliko drugačna, saj bo ob poudarku na Bauhausu ob 100. letnici te slavne umetniško-obrtniške šole, v ospredju tudi TV produkcija posebnega kulturnega pomena. Na velikem platnu bosta tako zaživela dva filma, posneta za male zaslone in predvajana na nemški nacionalni televiziji – 180 minut Brechta in zgodba mlade študentke na Bauhausu.

  • Uredništvo

    22. 10. 2019  |  Kultura

    Senidah v Ljubljani z do zdaj največjim samostojnim koncertom pri nas

    Senidah, glasbenica in pevka skupine Muff, se s svojimi samostojnimi projekti predstavlja v popolnoma drugačni luči in tokrat bo prvič na doslej največjem samostojnem koncertu nastopila tudi v prestolnici, in sicer 22. decembra v Kurzschlussu, ki ga organizatorji oglašujejo kot njen največji samostojni koncert v Sloveniji doslej. Na Gospodarskem razstavišču bo nastopila z uspešnicami, ki na portalu YouTube dosegajo več kot 40 milijonov ogledov. 

  • Uredništvo

    22. 10. 2019  |  Kultura

    Mušič po Dunaju še v Ljubljani

    "Zoran Anton Mušič (1909-2005) je ime velikega formata. Je slovenski umetnik, ki je presegel državne meje in dosegel svetovno slavo. Njegova dela so znana vsem ljubiteljem umetnosti in navdušujejo s konjički kot potopljenimi v sanjsko podobo krajine ali opozarjajo s figurami iz travmatičnega spomina vojnega koncentracijskega taborišča," so zapisali v vabilu na odprtje razstave v Galeriji Antikvitet Novak na Jurčičevem trgu 2. 

  • IK, STA

    21. 10. 2019  |  Kultura

    Letošnji Ježkov nagrajenec je Marko Brecelj

    Kantavtor, performer in družbeni kritik Marko Brecelj je 31. dobitnik Ježkove nagrade, ki jo podeljuje RTV Slovenija. Po oceni predlagateljev je sodobni ustvarjalec, ki ga je težko ujeti v eno samo definicijo. Podelili mu jo bodo v nedeljo v oddaji Vikend paket v neposrednem prenosu ob 17.20 na TV SLO 1, so sporočili z RTV Slovenija.

  • Borut Mekina

    21. 10. 2019  |  Politika

    Kdo je izdal tajno agentko?

    Razkritje tajnega podatka – to je tudi identiteta zaposlenih v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) – je kaznivo dejanje, če seveda takšno razkritje ni v javnem interesu. Zaradi razkritja identitete njihove zaposlene Nataše Hribar in zaradi izdaje tajnih podatkov je zato minuli teden Sova vložila ovadbe. Kot je povedal njihov direktor Rajko Kozmelj tudi v ta teden objavljenem intervjuju v Mladini, so na agenciji »v zadnjih dneh na agenciji zbrali vse dokaze, ki smo jih lahko, in smo zoper znane in neznane osebe tudi vložili kazensko ovadbo.«

  • Uredništvo

    21. 10. 2019  |  Politika

    Mencinger: Šarec dela zmeraj več napak, ker ne posluša Levice

    "Šarec dela zmeraj več napak, to pa zaradi tega, ker ne posluša Levice. Levica pa očitno diktira vse socialne ukrepe in je v Sloveniji edina socialnodemokratska stranka." (Ekonomist Jože Mencinger na zadnjem srečanju Foruma 21; via Topnews.si)

  • Izak Košir

    21. 10. 2019  |  Politika

    Primorskim študentom je prekipelo

    V torek, 22. oktobra, bodo potekale nove predčasne volitve za Študentski zbor Študentske organizacije Univerze na Primorskem. "Ker se študenti s temi volitvami ne strinjamo, saj bodo prirejene in nedemokratične, vabimo vse študente in podpornike, da se udeležite velikega študentskega protesta, ki se bo zgodil pred sedežem Študentske organizacije Univerze na Primorskem. Zborno mesto je Titov trg, Koper," pa je Študentska lupa zapisala v povabilo na protest, ki se bo pričel na dan volitev ob 12. uri. Cilj organizatorjev protesta je razveljavitev celotnega volilnega procesa in ponovitev volitev. 

  • JAVNO PISMO 

    21. 10. 2019  |  Kultura

    Javno pismo slovenskih umetnikov ob objavi članka Petra Raka v Delu

    Prispevek novinarja Petra Raka z naslovom Nov začetek ali začetek konca?, ki je bil 19. oktobra 2019 objavljen na naslovnici Sobotnega Dela je znak alarmantne tabloidnosti in žalostno nizkih strokovnih kompetenc novinarskega dela v tem nekoč uglednem časopisu. Časopis, ki mu javne kulturno-umetniške institucije še vedno plačujejo visoke zneske za oglaševanje svojih dogodkov in ki ima že dobro desetletje velike težave s strokovnim novinarskim in kritiškim pisanjem o domači umetniški in kulturni produkciji, se je odločil neko interno sistemsko protislovje javnih kulturnih institucij, v katerih so zaposleni vselej neprimerno močneje zaščiteni kot njihovi umetniški programi in kjer vsaka menjava umetniških vodstev neizbežno pripelje do notranjih opozicij v kolektivih, napihniti s stopnjo senzacionalizma, ki ga v Delu že vrsto let ni bil deležen noben umetniški in kulturni dogodek.

  • Dr. Boris Vezjak

    21. 10. 2019  |  Politika

    Zlorabljen v politične namene tistih, ki z njim igrajo šah

    So se sodni procesi v zadnjem času iz sodnih dvoran preselili na javno radiotelevizijo? Imajo tamkajšnji uredniki in novinarji pretenzije v črnih haljah odmerjati pravico, ali pa se, kar je še huje, v studiih odvijajo javna sojenja po neki čisto svoji, z neposrednim političnim aktivizmom zabeljeni logiki?

  • Danes je nov dan

    21. 10. 2019  |  Družba

    To je ta občutek – natega.

    V začetku meseca je Coca-Cola predstavila "revolucionarno" tehnološko inovacijo, in sicer plastenko, narejeno iz plastike, ki so jo pobrali iz oceanov in reciklirali. Mnogi novo plastenko pozdravljajo, češ da gre za pozitiven ekološki premik, podjetje samo pa pravi, da je (doslej le prototipen) izdelek pomemben korak na poti proti zero-waste politiki. Zaenkrat so izdelali 300 plastenk, v njih pa je približno 25 % plastike, ki prihaja z mediteranskih plaž.

  • IK, STA

    21. 10. 2019  |  Politika

    Priljubljenost vlade občutno padla

    Delo vlade kot uspešno ocenjuje 49,2 odstotka vprašanih (kar 11,4 odstotka manj kot septembra), kot neuspešno pa skoraj ravno toliko, in sicer 48,2 odstotka (12,2 odstotka več kot septembra), kaže anketa Vox populi. To je 11,4 odstotka manj kot septembraOcena dela vlade je tako precej slabša od septembrske. Med strankami pa se je največ sodelujočih, 20,1 odstotka, vseeno odločilo za največjo vladno stranko LMŠ. 

  • IK, STA

    21. 10. 2019  |  Svet

    Brexit lovi začrtani rok

    Britanska vlada je po odločitvi parlamenta, da preloži odločanje o dogovoru brexitu, tik pred iztekom roka poslala v Bruselj prošnjo za novo preložitev brexita za tri mesece. A vseeno nameravajo ujeti rok za brexit konec oktobra. Prepričani so tudi, da bo Boris Johnson v naslednjem tednu dobil dovolj podpore v parlamentu za ločitveni dogovor.

  • IK, STA

    20. 10. 2019  |  Svet

    Sistem nadzora prepozna posameznika že zgolj po načinu hoje

    Kitajska se že daljše obdobje intenzivno pripravlja na leto 2020, ko ima v načrtu polno uvedbo sistema "družbenega točkovanja državljanov". V ta namen so oblasti vzpostavile tehnološko izjemno napredno mrežo nadzora prebivalcev - od spremljanja njihovih mobilnih naprav do preletov z droni in snemanja s kamerami za prepoznavanje obraza.

  • Damjana Kolar

    21. 10. 2019  |  Kultura

    Med oblikovanjem, umetnostjo in ilustracijo

    V Kinu Šiška Ljubljana bodo danes, 21. oktobra ob 19.00 odprli pregledno razstavo VII. edicije Bienala slovenske neodvisne ilustracije, ki bo gostil več kot 20 umetnikov in umetniških kolektivov iz Slovenije in tujine. Bienale neodvisnih je periodični dogodek, ki raziskuje področja in kontekste sodobne ilustracije, ki je bil leta 2007 ustanovljen za namen podpore in promocije mladih slovenskih ustvarjalcev, ki delujejo na presečiščih med oblikovanjem, umetnostjo in ilustracijo.

  • Izak Košir

    19. 10. 2019  |  Kultura

    Frljić opozarja slovensko javnost

    "Zaradi poskusa Vita Tauferja in Daria Varge, da bi s pomočjo navajanja netočnih informacij in necelovitih podatkov kakor tudi zelo tendencioznih izjav o delu Slovenskega mladinskega gledališča zrušila trenutno vodstvo te ustanove, sem se odločil ustaviti delo pri projektu Tak silen vzlet se siloma konča / These violent delights have violent ends. Ta skrajno egoistična poteza omenjenih gospodov je namreč med številnimi zaposlenimi, predvsem pa med številnimi igralci povzročila takšen šok in razočaranje, da z delom v takšnih okoliščinah preprosto ni moč nadaljevati. Poleg tega bi s to potezo slovensko javnost rad opozoril na to, da Slovensko mladinsko gledališče ne more in ne sme biti talec zasebnih interesov nekega nekdaj pomembnega režiserja in enega od igralcev v tem gledališču," je v posebni izjavi za javnost zapisal mednarodno priznani režiser Oliver Frljić.

  • Lara Paukovič

    18. 10. 2019  |  Mladina 42  |  Družba

    Padajo kot hruške

    Ne mine teden, ko v prestolnici ne bi opazili novega gradbišča. Zaprte ceste, ulice, križišča; vsepovsod razkopavanje, preurejanje, nove cestne in talne ureditve. A te niso nujno dobra rešitev. Posebej nejasna je ureditev pri Bavarskem dvoru, med hotelom Intercontinental in Kozolcem, kjer se kolesarska steza odsekano konča – in ko želi kolesar zapeljati na desno, na tlakovce, da bi se izognil stebru in reklamnemu panoju pred sabo, ga preseneti rob robnika, ki se na tem mestu zniža in ponikne v tla. Nesreča je praktično neizbežna in na tem mestu so padci s koles že stalnica, vedo povedati gostinci iz okoliških lokalov. Da je območje nevarno, po novem opozarja grafit, ki se je pred kratkim pojavil tik pred koncem kolesarske steze: prikazuje kolesarja, ki pada s kolesa.

  • Uredništvo

    20. 10. 2019  |  Družba

    Valerija Skrinjar, partizanka: Danes se veliko govori, mi pa nismo govorili, smo živeli tovarištvo

    "Danes se veliko govori, mi pa nismo govorili, smo pa živeli tovarištvo in zaupanje. Za to gre. Ni mi bilo težko v partizanih in vedno se spomnim očeta, ki je delal kot rudar v Nemčiji ter pripovedoval, da v jami nikoli niso vprašali, ali je nekdo Nemec, Francoz, Italijan, Srb ... pomembno je bilo le, ali je bil to človek, ki te bo potegnil izpod štuka (stropa, op.p.), ko ti ta pade na glavo, ali pa bo bežal, da reši sebe. To sem se naučila kot otrok in to je veljalo tudi v partizanih. Biti človek. Koliko tovarišev in tovarišic je izgubilo življenje, ker so reševali tovariše... Veliko. O tovarištvu nismo govorili, smo ga pa živeli. Vsak dan." (Valerija Skrinjar - Valči v intervjuju za Večer o enakopravnosti med partizani)

  • Damjana Kolar

    20. 10. 2019  |  Kultura

    Neuresničene vizije Jožeta Plečnika

    V Plečnikovi hiši Ljubljana je od 18. oktobra 2019 do 26. januarja 2020 na ogled razstava Plečnikovi neuresničeni projekti za Ljubljano, ki razkriva, kakšno bi bilo mesto, če bi Plečnik lahko uresničil svoje vizije za štiri velike ljubljanske projekte: novo mestno hišo na Vodnikovem trgu ob Tržnicah, Mesarski most, ki bi Tržnice povezal s Petkovškovim nabrežjem, parlament na grajskem hribu z monumentalnim dostopom na Grajski grič v obliki stopnišča ob Magistratu in izvirno zasnovano stavbo slovenskega parlamenta ‒ Katedralo svobode v parku Tivoli. Kustosinja razstave: Ana Porok

  • IK, STA

    20. 10. 2019  |  Svet

    Prepoved oglasov za lepotne operacije

    Nemški minister za zdravje Jens Spahn želi mlade zaščititi pred lepotnimi operacijami, v ta namen pa naj bi prepovedali oglase za lepotne posege, katerih tarča so "izključno ali prvenstveno mladi".

  • Uredništvo

    19. 10. 2019  |  Politika

    Igor Bavčar: Ko sem odhajal v zapor, mi je Janša rekel, da se je on v zaporu naspal 

    "Ko sem odhajal v zapor, mi je Janez Janša rekel, da se je on v zaporu naspal in da je prebral knjige, ki jih najbrž ne bi nikoli. Človek se v zaporu umiri. Veliko berem, razmišljam in pišem o Sloveniji, svetu, zgodovini in svoji kazenski zadevi. Prizadevam si, da dokažem svojo nedolžnost." (Igor Bavčar, nekdanji predsednik uprave Istrabenza in nekdanji politik v ekskluzivnem intervjuju za Dnevnikov Objektiv)

  • PV, MONITOR

    19. 10. 2019  |  Družba

    Bi zaupali diagnozi mobilne aplikacije ali bi se raje osebno odpravili do zdravnika?

    Mobilna aplikacija Babylon je prva zdravstvena aplikacija, ki jo podpira celo britansko javno zdravstvo, ki paciente preko sporočil in videoklicev povezuje z osebnimi zdravniki. Preko nje lahko uporabniki z opisovanjem svojih simptomov ocenijo, katero bolezen imajo, naročijo recept in preko videoklica opravijo celo terapijo. Pred kratkim pa se je pojavil primer, ko je moškemu in ženski z istim simptomi aplikacija pokazala različno diagnozo.

  • Damjana Kolar

    19. 10. 2019  |  Kultura

    Spolne zlorabe v cerkvi

    V Kinodvoru bo 24. oktobra ob 20.30 premiera drame Božja milost v režiji Françoisa Ozona, posneta po resničnem sodnem primeru. Film, ki je prejel veliko nagrado žirije na letošnjem Berlinalu, sledi trem moškim, ki združijo moči, da bi razkrinkali cerkveno svetohlinstvo in se osvobodili bremena dolgo zamolčane resnice. 

  • Danes je nov dan

    19. 10. 2019  |  Družba

    Pravica do duševnega zdravja

    Med osebami z motnjami hranjenja je približno četrtina moških, a študije nakazujejo, da med njimi le slabih 10 % poišče pomoč. Eden od vzrokov za to je zmotno prepričanje, da se s tem problemom soočajo predvsem ženske.

  • IK, STA

    19. 10. 2019  |  Kultura

    Prvi video iz osemdesetih z milijardo ogledov

    Uspešnica skupine Guns N' Roses iz leta 1987 Sweet Child O' Mine je na spletnem portalu YouTube presegla milijardo ogledov. S tem je postala prvi videospot iz 80. let, ki je dosegel to magično številko. Skladbo s prvega albuma zasedbe, ki nosi naslov Appetite for Destruction, si je letos na dan ogledalo skoraj 600.000 ljudi.

  • IK, STA

    18. 10. 2019  |  Politika

    Milan Kučan: Gre za evidentno kršenje človekovih pravic

    V Ljubljani se je danes prvič sestala civilna pobuda za podporo katalonskim političnim zapornikom, ki jo moti molk evropskih institucij ob visokih zapornih kaznih za devet nekdanjih voditeljev v Kataloniji. V izjavi, ki bo romala na več naslovov doma in v tujini, so protestirali ob dogajanju, ki da pomeni kršitev demokratičnih pravic v Evropi.

  • IK, STA

    18. 10. 2019  |  Politika

    Zaradi incidenta prekinili študentske volitve

    Današnje redne volitve članov študentskega zbora Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) so po incidentu na volišču prekinili, je za STA potrdila predstavnica ŠOUP za odnose z javnostmi Eleonora Jenko. Tako volilna kot študentska pritožbena komisija se bosta še danes sestali in odločali o nadaljnjih korakih.

  • Uredništvo

    18. 10. 2019  |  Svet

    Mladina v družbi revij Time, New York, Zeit in Vogue

    Coverjunkie je spletni portal, ki objavlja ustvarjalne naslovnice revij z vsega sveta. Večinoma se na njegov seznam uvrščajo največje svetovne medijske hiše oziroma naslovnice največjih ameriških, britanskih in nemških revij, kot so Time, Zeit, Vogue in New York, v selekciji pa se od časa do časa znajdejo tudi naslovnice revij drugih držav. Tako so te dni objavili tudi Mladinino naslovnico, ki jo krasi ameriški predsednik Donald Trump v vlogi Jokerja.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    18. 10. 2019  |  Mladina 42  |  Uvodnik

    Prvorazredni

    Po petih letih je TV Slovenija spet potegnila na dan stare procese, ki potekajo zoper Zorana Jankovića. In primeri so jasni, vsa Slovenija si je lahko še enkrat ogledala, kako je potoval denar iz Stožic na račune družine Janković, na primer. In res je bilo nazorno narejeno, kot pobarvanka za prvi razred osnovne šole, vsem, ki so gledali, je lahko jasno, kaj se je dogajalo. Gre za res šolski primer tovrstnega prenašanja denarja z enega računa na drugega. Vsakogar izmed nas bi davkarija in kriminalisti nemudoma dobili in obsodili, če bi to poskusili narediti, pa še zaradi davčne utaje bi nas že zdavnaj kaznovali. Danes bi imeli dejanje že izbrisano iz svoje kartoteke, tako hitro bi se to zgodilo.