• Danes je nov dan

    16. 4. 2019  |  Družba

    Zaporske statistike in neenakosti

    ZDA so znane po tem, da imajo ogromno zaporniško populacijo. Leta 2007 so ameriški zapori najbolj pokali po šivih - temnopolti, ki jih je med Američani sicer 13 %, so predstavljali kar 40 % vseh zapornikov, vsi ameriški zaporniki pa skoraj petino zapornikov po svetu (Američani sicer predstavljajo 4,3 % svetovnega prebivalstva). V zadnjem desetletju je ameriških zapornikov za dva odstotka manj, zmanjšala se je tudi gromozanska razlika med deležema belih in temnopoltih. 

  • Damjana Kolar

    16. 4. 2019  |  Kultura

    Fenomen šamanizma

    Od 17. aprila do 20. oktobra bo v Slovenskem etnografskem muzeju na ogled gostujoča razstava Šamanizem ljudstev Sibirije, ki predstavlja zbirko Ruskega etnografskega muzeja iz Sankt Peterburga. Razstava pripoveduje o šamanizmu, edinstvenemu fenomenu svetovne civilizacije, kot mitološki predstavi o svetu ljudstev Sibirije in ruskega Daljnega vzhoda na koncu 19. in začetku 20. stoletja, katerega nosilci so bili šamani, posredniki med nebom in zemljo. Predstavitev svetih predmetov skupaj s fotografijami in zvočnim filmom o šamanskih ekstatičnih obredih odslikava značilnost sibirskega šamanizma, ki se kaže v nerazdružljivi povezavi med človekom, naravo in kulturnim izročilom. Avtorici razstave dr. Valentina Gorbacheva in dr. Irina Karapetova 

  • Darja Kocbek

    15. 4. 2019  |  Družba

    Pozabiti na pomembnost socializma je enako kot zavračanje zakona gravitacije

    »Strah hodi po Evropi - strah komunizma. Vse sile stare Evrope so se združile za sveto gonjo proti temu strahu - papež in car, Metternich in Guizot, francoski radikali in nemški policaji. Kje je opozicijska stranka, ki bi je njeni vladajoči nasprotniki ne bi bili razkričali za komunistično, kje je opozicijska stranka, ki bi tako naprednejšim opozicionalcem kakor svojim reakcionarnim nasprotnikom ne bi vrgla nazaj sramotilnega očitka komunizma?« To je začetek Komunističnega manifesta, enega najbolj vplivnih del 20. stoletja. V 21. stoletju bi lahko napisali delo z enakim uvodom, samo besedo »komunizem« bi bilo treba zamenjati z besedo »populizem«, pa zamenjati bi bilo treba imena politične, gospodarske in religiozne elite, ki se boji vzpona gibanj, ki postavljajo pod vprašaj njeno oblast.

  • IK, STA

    15. 4. 2019  |  Politika

    Podpora Šarčevi vladi je ponovno narasla

    Javnomnenjska podpora stranki LMŠ je aprila še nekoliko padla, a še vedno ostaja na vrhu lestvice strank. Zanjo bi danes glasovalo 26,2 odstotka anketirancev (prejšnji mesec 28 odstotkov), za drugouvrščeno SDS pa bi jih glasovalo 14,2 odstotka. Tako je pokazala najnovejša anketa Vox populi agencije Ninamedia. Je pa nekoliko narasla podpora vladi, ki jo kot uspešno ocenjuje 61 odstotkov vprašanih.

  • AS, MONITOR

    15. 4. 2019  |  Družba

    A1 bo tržil podatke o lokaciji svojih uporabnikov

    Ena od informacij, ki je za družabne medije, informacijske gigante kot sta Google in Apple in predvsem za mobilne operaterje danes izjemno pomembna, je lokacija svojih uporabnikov. Pametni telefoni oddajajo nahajališče ne zgolj, ko ima uporabnik vključeno zaznavanje lokacije in mobilne podatke, temveč tudi, ko so vse napredne funkcije izklopljene, pri čemer lahko operaterji še vedno sorazmerno natančno določijo uporabnikov položaj, poleg tega pa poznajo tudi uporabnikovo identiteto. In to precej bolj natančno kot Google ali Apple.

  • IK; STA

    15. 4. 2019  |  Politika

    Umrla je Mira Marković, vdova Slobodana Miloševića in nekdaj najvplivnejša ženska v Srbiji

    V Rusiji, kamor se je zatekla po zrušenju danes pokojnega soproga Slobodana Miloševića s položaja predsednika ZR Jugoslavije, je včeraj v 77. letu starosti umrla Mira Marković. Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, je preminula v bolnišnici v Sočiju. Mira Marković je bila v času Miloševićevega režima po vsej verjetnosti najvplivnejša ženska v Srbiji. Med drugim je vodila stranko Jugoslovanska levica (JUL), ki je bila do oktobra 2000 glavna koalicijska stranka Miloševićeve SPS.

  • Danes je nov dan

    15. 4. 2019  |  Družba

    Digitalna pogrebna služba

    Na družbenih omrežjih predstavimo kurirano podobo sebe; skrbno izbiramo svoje objave in s tem tudi način, kako nas vidijo drugi. Ta teden pa je Facebook predstavil nadgradnjo, s katero bomo svojo podobo še lažje oblikovali ne le v življenju, temveč tudi po smrti. Naši bližnji nam bodo tako lahko enostavno postavili digitalni spomenik na neskončnih planjavah interneta.

  • Damjana Kolar

    15. 4. 2019  |  Kultura

    Zadnja turneja legendarnega komičnega para

    Od 18. aprila dalje bo v Koloseju na ogled biografska komična drama Stan in Olio v režiji Jona S. Bairda, v kateri nas izjemna igralca John C. Reilly in Steve Coogan popeljeta na zadnjo turnejo legendarnih komikov Stana Laurela in Oliverja Hardyja ter pokažeta, kaj pomeni pravo prijateljstvo. Komični duet, ki sta ga sestavljala suhljati Stan in debelušni Olio je v dvajsetih letih 20. stoletja zaslovel z burleskami in do leta 1950 posnel 107 filmov, večino pod produkcijsko taktirko Hala Roacha. V poznih letih svoje kariere sta se posvetila odrskim nastopom, po Hardyjevi smrti leta 1957 pa se je tudi Laurel dokončno umaknil z gledaliških odrov in zavrnil vsa povabila za nastope v filmih.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    12. 4. 2019  |  Mladina 15  |  Uvodnik

    Umazana igra

    Kje so meje sindikalnega boja? Sindikati morajo pogosto hoditi po robu, da izsilijo spremembe položaja zaposlenih, ki jih zastopajo. Včasih so na primer stavke tudi nezakonite. A to je del sindikalnega boja. Na drugi strani so namreč močnejši nasprotniki, uprave družb ali vlade. Uprave in države imajo že v izhodišču večjo moč, dostop do boljših (in dražjih) svetovalcev in pravnikov, tudi zakonodaja je pogosto na strani delodajalcev. V dobi neoliberalizma se je položaj zaposlenih in sindikatov še poslabšal, zlasti v zasebnem sektorju. Sindikalni boj je dandanes otežen. Pri tem je vseeno pomembno, da se vsi sindikati držijo neke elementarne etike – vsakršno presežno izigravanje sindikalnih pravic namreč na koncu lahko škoduje vsem zaposlenim in sindikalnemu boju.

  • Izak Košir

    12. 4. 2019  |  Družba

    Radio Mladina: Privatizacija zdravstva in izstop zdravnikov iz sistema javnih plač?

    Gost Radia Mladina je tokrat Vasja Jager, avtor članka Izsiliti privatizacijo, ki si ga lahko preberete v novi številki Mladine >> #Mladina15 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/604336713&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Izak Košir

    12. 4. 2019  |  Mladina 15  |  Politika

    Lepi pozdravi iz Madžarske

    »Kar počne Mladina, je omalovaževanje odločitve madžarskega ljudstva, ki je Viktorja Orbána tretjič zapored z dvotretjinsko večino izvolilo za predsednika vlade; je zaničevanje Madžarov,« je v odzivu za Slovensko tiskovno agencijo zapisala madžarska veleposlanica v Ljubljani Edit Szilagyine Batorfi.

  • Vasja Jager

    12. 4. 2019  |  Mladina 15  |  Družba

    Cilj domnevno spontanega upora družinskih zdravnikov je izsiliti privatizacijo

    Petindvajsetega oktobra 2017 – že pred enim letom in pol – so člani sindikata družinskih zdravnikov Praktik.um v elektronske nabiralnike prejeli sporočilo, ki je bilo označeno kot izredno pomembno. Pošiljal jim ga je predsednik sindikata Igor Muževič. V njem je bil opisan načrt, po katerem bi družinski zdravniki dosegli izstop iz javnega sektorja in nato s svojimi dotedanjimi delodajalci, torej zdravstvenimi domovi, sklenili nove pogodbe – kot zasebniki. »Vsak ima možnost se pogovoriti s kolegicami in kolegi v zdravstvenem domu in sklicati bodisi individualni bodisi skupinski sestanek, kjer se vodstvu zdravstvenega doma razloži, da ne želite več biti zaposleni v zdravstvenem domu, ampak da predlagate sklenitev pogodbe z vami kot zasebnim zdravnikom, ki bo še naprej skrbel za isto populacijo bolnikov,« je med drugim zapisal Muževič. Ter sklenil: »Ne vidim nobenega razloga, da enako ne bi storile tudi kolegice in kolegi, ki so zaposleni v bolnišnicah.«

  • Borut Mekina

    12. 4. 2019  |  Mladina 15  |  Politika

    Orbán razklal slovenske Madžare

    Novembra 2005 je bilo v Lendavi veliko slavje. Mesto sta obiskala tedanji predsednik republike Janez Drnovšek in njegov kolega iz Madžarske, predsednik Lászlo Sólyom. Predsednika sta ob 80-letnici slovenskega Inštituta (INV) slovesno odprla lendavsko izpostavo te najstarejše institucije na področju manjšinskih in etničnih študij v Evropi in ob otvoritvi poudarila, da je to »odraz dobrega sodelovanja med državama«.

  • ŽE, STA

    12. 4. 2019  |  Svet

    Levica: Slovenija naj Assangeu ponudi politični azil

    Po sedmih letih bivanja na ekvadorski ambasadi v Londonu je včeraj britanska policija aretirala 47-letnega avstralca Juliana Assangea. Policijske enote naj bi bile na veleposlaništvo povabljene po umiku diplomatskega azila s strani ekvadorske vlade. Na dogajanje se je odzval tudi slovenski filozof Slavoj Žižek, ki je prepričan, da je šlo za dolgo načrtovano zadevo, in da je aretacija samo zadnje dejanje "v umazani kampanji proti ustanovitelju Wikileaksa". Na incident se je odzvala že tudi slovenska stranka Levica, ki meni, da bi morali Assangeu v Sloveniji ponuditi politični azil.

  • Staš Zgonik

    12. 4. 2019  |  Mladina 15  |  Družba

    Bitka za Muro

    Mura je zadnja večja slovenska reka, ki je še ni »zasužnjila« energetika. Drava, Sava in Soča v spodnjem toku so se bolj kot ne spremenile v niz akumulacijskih jezer. Zamisel, da bi vpregli tudi Muro, je stara že več desetletij. V 80. letih prejšnjega stoletja so energetiki sprva načrtovali celo verigo 12 hidroelektrarn, a so načrti najprej zastali zaradi množičnega nasprotovanja lokalnega prebivalstva, nato pa so v letih po osamosvojitvi za nekaj časa popolnoma zamrli.

  • Borut Mekina  |  foto: Gabor Sióréti

    12. 4. 2019  |  Mladina 15  |  Politika

    Bojtár B. Endre, urednik madžarskega tednika: Do totalne oblasti vodijo različne poti, Orbán je izbral najhitrejšo

    Bojtár B. Endre (1963) je že 20 let odgovorni urednik madžarskega neodvisnega, vplivnega političnega tednika Magyar Narancs. Tednik je na Madžarskem znan po svobodomiselni, liberalni usmeritvi, satiri in uporabi pogovornega jezika v pisani obliki. Ima pa še eno skrivnost: nastal je v istih liberalnih krogih, ki so konec osemdesetih rodili tudi današnjo stranko Fidesz Viktorja Orbána, ki v svojem logotipu še danes nosi oranžo (Magyar Narancs namreč v prevodu pomeni ’madžarska pomaranča’). A če se je v času tranzicije Fidesz premaknil na skrajni desni rob političnega spektra, so v Magyar Narancsu ostali zvesti načelom, zaradi katerih so tudi pomagali zrušiti komunistični režim.

  • Lara Paukovič

    12. 4. 2019  |  Mladina 15  |  Politika

    Kulturniki v političnih vrstah

    Te dni nas je doseglo vabilo na ogled komedije Dohodnina v Kulturnem domu Šoštanj – predstavo Jean-Jacquesa Bricareja, ki jo je prevedel Aleš Berger, je na oder postavila poslanka SDS Alenka Jeraj.

  • Jure Trampuš

    12. 4. 2019  |  Mladina 15  |  Politika

    Za Evropo gre!

    Potem ko je bila v soboto na Gospodarskem razstavišču ustanovljena slovenska Domovinska liga, stranka, ki se po programskih načelih in imenu zgleduje po italijanski stranki Liga Mattea Salvinja, je po slovenskih internetnih portalih in medijih zavelo razkritje, kako sta se skregala odvetnica Lucija Šikovec Ušaj, sicer podpredsednica nove stranke, in njen nedavni politični vzornik Janez Janša.

  • Damjana Kolar

    12. 4. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bo nastopila britanska DJ-ka Jane Fitz, v mariborski Štuk prihajata dva težkokategornika drum'n'bass scene: nizozemski DJ Abis in domači duo Telekinesis, ki se jima bodo pridružili člani Bass Fighters ekipe, v Študentskem kampusu pa bodo v okviru festivala Tresk #10 nastopili: Parrish Smith, Christian Kroupa / Alleged Witches, Strahinja Arbutina, Warrego Valles Live!.

  • UREDNIŠTVO

    11. 4. 2019  |  Kultura

    Magičnost prostora

    Galerija Lojzeta Spacala v Štanjelu, ki je lani praznovala 30-letnico delovanja, odpira razstavo, ki povezuje tri ključne umetnike Krasa. Na videz nepovezljive ustvarjalne poti so se križale na najrazličnejše načine, največji skupni imenovalec pa je Kras, pokrajina, iz katere so črpali navdih in jo kulturno neizbrisno zaznamovali. V organizaciji razstave z naslovom Magičnost prostora so se prepletla tri kraška razstavišča: Galerija Avgusta Černigoja, Kosovelova soba (Ljudska univerza Sežana) in Galerija Lojzeta Spacala ter dela z njimi povezanih umetnikov: Avgusta Černigoja, Srečka Kosovela in Lojzeta Spacala. Tako je nastala pomembna kulturna pot med Lipico, Sežano in Štanjelom.

  • AS, STA

    11. 4. 2019  |  Svet

    Britanska policija aretirala Juliana Assangea

    Po sedmih letih bivanja na ekvadorski ambasadi v Londonu je danes britanska policija aretirala 47-letnega ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea. Policijske enote Metropolitan Police Service naj bi bile na veleposlaništvo povabljene po umiku diplomatskega azila s strani ekvadorske vlade.

  • Darja Kocbek

    11. 4. 2019  |  Politika

    Smrtna kazen za ženske

    V ameriški zvezni državi Alabama več kot 60 od 105 članov parlamenta podpira predlog zakona, s katerim nameravajo povsem prepovedati splav in za kršitelje uzakoniti zaporno kazen med 10 in 99 let. Z zakonom, ki so ga podporniki splava poimenovali »smrtna kazen za ženske«, bi po poročanju Independenta prepovedali splav tudi ženskam, ki zanosijo po posilstvu ali incestu. Splav bi dovolili le v primeru »resnega zdravstvenega tveganja za mater nerojenega otroka«.

  • Uredništvo

    11. 4. 2019  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina! Naslovnico je oblikoval Damjan Ilić, več si preberite v članku Vasje Jagra. Nova številka bo na voljo 12. aprila na vseh prodajnih mestih, tudi na naši spletni strani. #Mladina15 >>

  • Danes je nov dan

    11. 4. 2019  |  Družba

    Nenehna (stanovanjska) kriza

    Že nekaj časa vse pogosteje slišimo, da prihaja nova kriza, čeprav se za nekatere še prejšnja ni končala. V številnih evropskih državah namreč opažamo, da so povprečne plače nižje kot pred desetimi leti.

  • Damjana Kolar

    11. 4. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo premiero klasičnega romantičnega baleta Giselle v koreografiji kubanskega baletnega umetnika Howarda Quintera Lopeza, razstavo slovaškega avantgardnega umetnika Rudolfa Sikore, na kateri bo predstavljen izbor iz njegovih ekoloških in kozmoloških fotografskih ciklov, koncert Terese Salgueiro, legendarne pevke portugalske skupine Madredeus, premiero lutkovne predstave Jure in Jaka, ki je nastala po slikanici belgijske ilustratorke in pisateljice Kitty Crowther v režiji Ivane Djilas, drugo edicijo plaforme Sindikat odklonskih entitet.

  • AS, MONITOR

    11. 4. 2019  |  Svet

    Bo Huawei pomagal Hrvaški do hitrejšega razvoja?

    Pred začetkom vrha predsednikov vlad 16+1 (16 držav srednje in vzhodne Evrope in Kitajska) v Dubrovniku je hrvaška vlada s Huaweiem podpisala sporazum, ki temu kitajskemu velikanu na Hrvaškem odpira vrata v smeri pametnih mest.

  • Darja Kocbek

    10. 4. 2019  |  Svet

    Narejena prva študija, ki je pokazala celovit vpliv onesnaževanja s plastiko

    Onesnaževanje oceanov s plastiko nas vsako leto stane več milijard dolarjev, v pravkar objavljeni študiji ugotavljajo znanstveniki. Onesnaževanje s plastiko škodljivo vpliva na ribištvo, akvakulturo, rekreacijo in globalno dobro počutje. Koristi, ki jih imajo ljudje od oceanov, se vsako leto zmanjšajo med 1 in 5 odstotkov, stroški za to pa znašajo do 2,5 milijarde dolarjev, po poročanju Guardiana opozarjajo znanstveniki.

  • IK, STA

    10. 4. 2019  |  Kultura

    Tragikomedija o neprištevnem predsedniku

    Komedijant in TV voditelj Jure Godler je pri založbi Primus izdal prvo dramsko delo - tragikomedijo Predsednikova norost. Kot je povedal na predstavitvi knjige, se je pri opisu neuravnovešenega protagonista zgledoval po angleških dramah. Delo je postavil v sedanjost, ob čemer je poudaril (če ste morda pomislili, da gre za posnemanje resničnih oseb), da je lik preveč patološki, da bi bil lahko resničen. 

  • Danes je nov dan

    10. 4. 2019  |  Družba

    Lahko noč, otroci!

    O tegobah slovenskih učencev smo slišali že ogromno zgodb, prav tako smo v praksi občutili, kako izobraževalni sistem deluje. V dobrobit otrok je nastala tudi peticija, ki želi radikalno spremeniti šolo. "Otroci so preobremenjeni," pravijo zagovorniki peticije!