• AS, STA

    28. 3. 2019  |  Družba

    Bo skrajno desno identitarno gibanje kmalu prepovedano?

    Po terorističnem napadu v Christchurchu na Novi Zelandiji 15. marca so avstrijske oblasti včeraj potrdile obstoj finančne povezave med napadalcem, ki je v napadu na mošeji ubil 50 ljudi, in Identitarnim gibanjem Avstrije. Gibanje je v začetku leta 2018 prejelo nakazilo v višini 1500 evrov donatorja, katerega ime se ujema z Avstralcem, obsojenim za teroristični napad. Avstrijska vlada po poročanju STA razmišlja o prepovedi skrajno desnega gibanja.

  • IK, STA

    27. 3. 2019  |  Svet

    Britanska premierka Theresa May napovedala odstop

    Britanska premierka Theresa May je danes poslancem svoje konservativne stranke povedala, da bo zapustila položaj pred pogajanji o prihodnjih odnosih z EU. Kot pogoj je postavila potrditev izstopnega sporazuma v britanskem parlamentu. "Kmalu bomo začeli novo poglavje in graditi svetlejšo prihodnost. Vendar moramo pred tem končati trenutno delo," je povedala Theresa May. "Jasno sem slišala razpoloženje stranke. Vem, da obstaja želja po novem pristopu in novem vodstvu v drugi fazi pogajanj o brexitu. Temu ne bom stala na poti," je poudarila.

  • Damjana Kolar

    28. 3. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo premiero avtorskega projekta švicarskega režiserja Borisa Nikitina Nasprotje stvari, predstavo Psiho, ki je nastala po predlogi dveh še neobjavljenih del Kresnikovega nagrajenca Davorina Lenka v režiji Jaše Kocelija, koncert avstrijske surf pop skupine Dives, skupinsko razstavo slovenskih umetnic in umetnikov, ki so se leta 2018 predstavili na mednarodnem salonu francoskega nacionalnega združenja lepih umetnosti v Parizu.

  • Uredništvo

    27. 3. 2019  |  Družba

    Žižek proti Petersonu oziroma marksizem proti kapitalizmu

    Če sodimo po odzivih na družabnih omrežjih, se zdi, da je dvoboj med slovenskim filozofom Slavojem Žižkom in kanadskim psihologom Jordanom Petersonom bolj pričakovan od vseh športnih tekem skupaj. Peterson je pred nekaj meseci v Ljubljani dejal, da bi se z veseljem spoprijel z Žižkom, če bo nekdo poskrbel za organizacijo. In tako smo dobili dan in kraj spopada - 19. april v Torontu. Sonyjev center, kjer bo potekala javna debata, sprejme več kot 3.000 obiskovalcev, vstopnice pa so že pošle, na voljo je le še nekaj najdražjih, za katere boste odšteli po več kot 600 evrov. Besedni "spektakel" dveh ideološko popolnoma različnih mislecev bodo v živo prenašali tudi prek spleta. 

  • Žana Erznožnik

    27. 3. 2019  |  Družba

    Nasa odpovedala prvo povsem žensko vesoljsko misijo

    Astronavtki Anne McClain in Christina Koch bi se po prvotnih načrtih na prvo popolnoma žensko vesoljsko misijo morali odpraviti v petek, njuna naloga pa bi bila namestitev litij-ionskih baterij na par solarnih panelov vesoljske postaje. Načrti, s katerima bi se astronavtki zapisali v zgodovino, so bili preklicani, ker na Mednarodni vesoljski postaji, od koder bi vstopili v vakuum vesolja, nimajo dovolj astronavtskih oblek primerne velikosti.

  • Darja Kocbek

    27. 3. 2019  |  Politika

    Slovenija je leta 2017 za razvojno pomoč revnim državam namenila 64 milijonov evrov. Zaman?

    V letu 2017 so zahodne države revnim državam poslale 145 milijard dolarjev razvojne pomoči. Največji donatorici sta Evropska unija in ZDA. Znanstvenike pa bolj kot znesek zanimajo učinki. Med njimi je med najbolj glasnimi ekonomistka Nancy Qian, raziskovalka na Northwestern University v Illinoisu. Njena ugotovitev je, da razvojna pomoč manj razvitim ni prinesla veliko, kar pa ne pomeni, da jo je treba ukiniti, je povedala za Standard.

  • Damjana Kolar

    27. 3. 2019  |  Kultura

    Teden za slovensko gledališče

    V Prešernovem gledališču Kranj bo od 27. marca do 8. aprila potekal 49. Teden slovenske drame, na katerem bo uprizorjeno 15 predstav; sedem v tekmovalnem, štiri v spremljevalnem in štiri v mednarodnem programu. V okviru festivala bo letos prvič potekala tudi rezidenčna delavnica dramskega pisanja pod vodstvom Kim Komljanec. Teden slovenske drame se bo tradicionalno začel na svetovni dan gledališča 27. marca s podelitvijo nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije, sledila pa bo predstava Ob zori, priredba izbranih besedil Ivana Cankarja v izvedbi PG Kranj in režiji Žige Divjaka.

  • PISMO

    26. 3. 2019  |  Politika

    Odziv madžarske veleposlanice na Mladinino poročanje o demokraciji na Madžarskem

    Spoštovani gospod odgovorni urednik! O Vašem tedniku je mogoče reči marsikaj, le tega ne, da si prizadeva krepiti prijateljstvo med narodi. Glede na določila zakona o medijih bi človek pričakoval, da bo tudi Vaš tednik prostor, kjer se bo javnost lahko seznanila z resničnimi dejstvi in različnimi mnenji. Žal za Vaše članke o Madžarski po mojih izkušnjah to ne drži.

  • Darja Kocbek

    26. 3. 2019  |  Svet

    Rakav tumor demokracije je korupcija, ne socializem

    V zadnjem času nobena razprava o socializmu ne mine brez omembe Venezuele. Zlasti politiki na desnici vselej opozorijo o napaki Venezuele, ko beseda nanese na socializem. Kritiki z desnice ves čas ponavljajo, da so socialistične politike krive za težave Venezuelcev. Toda to je popolna laž, Thor Benson piše v Pacific Standardu

  • Damjana Kolar

    26. 3. 2019  |  Kultura

    Slovenska superbabica, ki jo je objavil tudi Vogue

    V Galeriji Kresija Ljubljana bodo 26. marca ob 18.00 odprli razstavo mlade fotografinje Urše Premik z naslovom Super Hilda. Gre za projekt v nastajanju, v katerem umetnica nadaljuje večletno portretiranje svoje babice Hilde. Portreti nastajajo od leta 2013 in so rezultat premišljenih fotografskih seans, v katerih avtorica, ki se profesionalno ukvarja z modno fotografijo, s pridom izkoristi poznavanje njenih estetskih in žanrskih zakonitosti in zavedajoč se njenih pravil, postavi pod vprašaj dominanten pogled na koncepta mode in lepote.

  • IK, STA

    26. 3. 2019  |  Svet

    Trump dobil milijardo dolarjev za gradnjo zidu na meji z Mehiko

    Vršilec dolžnosti ameriškega obrambnega sekretarja Patrick Shanahan je v ponedeljek odobril milijardo dolarjev za izgradnjo dela zidu, ki ga na meji z Mehiko obljublja predsednik ZDA Donald Trump. Ministrstvo za domovinsko varnost je od Pentagona zahtevalo, naj na meji z Mehiko, kjer je Trump razglasil izredne razmere, postavi 92 kilometrov 5,5 metra visoke ograje, zgradi in izboljša ceste ter zagotovi razsvetljavo.

  • Uredništvo

    26. 3. 2019  |  Politika

    Kako je na deset tisoče Judov po cestah Budimpešte korakalo v lastno smrt 

    "Človek ob tem pomisli na čudovite poletne dni 1944, ko so na deset tisoče Judov prisilili, da so po cestah Budimpešte korakali v lastno smrt – v kinih pa so predvajali glasbene komedije, v gledališčih so postavljali živahne operete, v kabaretih in nočnih lokalih so se izborno, neoporečno zabavali in ljudje so v časopisu odprli športne strani, ker so bili siti novic s fronte. Glasba se je širila iz restavracij in kavarn na prostem na bregovih Donave, tako kot danes. Moški občudujejo čedne mladenke v pomanjkljivih poletnih oblekah in nadvse kratkih hlačah, v modno neurejenih vrtovih pivnic pa prirejajo večere poezije," je leta 2015 v članku Pomen begunske krize zapisal madžarski filozof Dr. Gáspár Miklos Tamás ter takratne razmere na Madžarskem primerjal z današnjimi. 

  • Uredništvo

    25. 3. 2019  |  Politika

    Mladinina naslovnica je hit na Madžarskem

    Zadnja številka Mladine močno odmeva v sosednji Madžarski. Na naslovnici, ki jo je ustvaril Tomaž Lavrič, najdemo madžarskega predsednika Viktorja Orbána in člane stranke SDS (Janeza Janšo, Branka Grimsa in Milana Zvera). 

  • IK, STA

    25. 3. 2019  |  Politika

    Marjan Šarec ne verjame v dobronamernost vprašanja Ljudmile Novak

    Vprašanja, zakaj nisem sprejel povabila za nastop v Evropskem parlamentu, ne jemljem dobronamerno, ampak kot začetek volilne kampanje za evropske volitve, ki je v polnem teku, je danes na seji DZ v odgovoru na poslansko vprašanje Ljudmile Novak (NSi) dejal premier Marjan Šarec. Zakaj ste odklonili nastop v Evropskem parlamentu, je premierja vprašala Novakova, sicer nosilka liste NSi za evropske volitve. Po njenem je škoda in zamujena priložnost, da Šarec kot predsednik vlade ni zgrabil možnosti in predstavil, kakšno vizijo prihodnosti Evrope ima Slovenija.

  • IK, STA

    25. 3. 2019  |  Kultura

    Umrl je eksperimentalni glasbenik Scott Walker 

    V 77. letu starosti je umrl enigmatični rocker Scott Walker, ki je s svojim delom vplival na priznane glasbenike, kot so David Bowie, Thom Yorke in Brian Eno. Kariero je začel v britanski rock'n'roll zasedbi The Walker Brothers. Novico o Walkerjevi smrti so sporočili z njegove aktualne založbe 4AD, kjer so ga označili za enega najbolj cenjenih inovatorjev v kreativni glasbi.

  • Darja Kocbek

    25. 3. 2019  |  Družba

    Ko mediji spreminjajo jezo v denar

    Namen morilca v novozelandskem Christchurchu, da bi z manipulacijami medijev širil svoje sporočilo, je jasno. Vsi novinarji morajo dobro razmisliti, kako poročati o pokolih, ne da bi pomagali morilcem. Nekateri britanski novinarji bi morali priznati, da sodelujejo pri širjenju sovraštva, je na družbenem omrežju Twitter opozoril ugledni novinar Chris Davies.

  • Žana Erznožnik

    21. 3. 2019  |  Družba

    Rdeča luč na prehodu za pešce, vi pa šele na sredini ceste?

    Se vam je že zgodilo, da se je, potem ko ste dolgo čakali na zeleno luč za pešce, rdeča luč prižgala, še preden vam je uspelo priti do sredine cestišča? Tudi vi včasih prečkate cesto tam, kjer ni prehoda za pešce, ker je do naslednjega predaleč? Ste že hodili po pločniku, ki je nato nenadoma postal tako ozek, da ni bilo več prostora za hojo? Vse to so po besedah Marka Peterlina z Inštituta za politike prostora simptomi mesta, ki je slabo prilagojen pešcem. 

  • Kako denar spreminja nogomet

    Odbor Fife je 15. marca na zasedanju v Miamiju potrdil predlog uvedbe sprememb svetovnega prvenstva za klube. Po predlogu mednarodne nogometne zveze bo prišlo do velike reforme klubskega nogometa, glavni katalizator sprememb je (seveda) denar. Proti predlogu je najostreje nastopila Uefa, evropska nogometna zveza, ki bi z reformo lahko največ izgubila, tako z gledišča prihodkov, kot z vidika moči v nogometni sferi. S poletjem 2021 naj bi zaživelo prenovljeno klubsko svetovno prvenstvo, kjer bi se med seboj pomerilo 24 ekip z vseh celin. Ne glede na to, da bodo na tekmovanju lahko nastopale ekipe iz vseh kontinentalnih nogometnih zvez, pa je predlog problematičen, saj je še vedno preveč neznank in nejasnosti.

  • Damjana Kolar

    25. 3. 2019  |  Kultura

    Od skejtarjev do ekološke srhljivke

    Med 28. in 30. marcem bo v Kinodvoru potekal 4. mednarodni filmski festival Kinotrip, ki ga pripravljajo mladi člani Kinotripovega filmskega kluba, z njim pa ne nagovarjajo le svojih vrstnikov, temveč ljubitelje filma vseh generacij. Letošnji festival prinaša šest celovečercev, program kratkih filmov in bogat spremljevalni program. V času festivala bo potekala filmsko-kritiška delavnica Ostrimo pogled na Kinotripu!, razstava Fanzin Kinotripovih utrinkov, ob zaključku festivala pa bodo podelili Kinotripovo nagrado občinstva.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    22. 3. 2019  |  Mladina 12  |  Uvodnik

    Prilika o izgubljeni hčeri

    V sredo je bil končno podpisan sporazum med vladnimi strankami in opozicijsko Levico. Vodja poslanske skupine Socialdemokratov Matjaž Han, stranke, ki je zadnja negodovala zaradi sporazuma – vse ostale so tega jokerja izkoristile že prej, le Karl Erjavec se je vzdržal in svojim koalicijskim strankam jasno nakazal, da to preigravanje razume le kot merjenje dolžine kravat –, se seveda ni mogel vzdržati, da ne bi spet izrekel nekaj ponesrečenih pikrosti. Na primer, da ima Levica v koaliciji absolutno višji status kot SD. Da to govorijo v SDS in Gospodarski zbornici, razumemo – s tem namreč hočejo načenjati verodostojnost koalicije ter jeziti Hana in njemu podobne. Da se da Han, vodja poslanske skupine SD, tem izjavam sprovocirati, je seveda problem SD in njene izbire vodje poslanske skupine. Da vodja poslanske skupine SD v to dejanske verjame, pa je veliko hujši problem. To namreč očita stranki, ki nima niti enega ministra, ki nima niti enega vladnega vzvoda moči. Je to res višji status?

  • Uredništvo

    22. 3. 2019  |  Družba

    Televizija Russia Today z dokumentarcem o Slavoju Žižku 

    Najvidnejši slovenski filozof, Slavoj Žižek, je včeraj praznoval 70 let. Ob tej priložnosti mu tudi v uredništvu Mladine čestitamo. Njegovega okroglega jubileja pa niso opazili zgolj slovenski mediji, temveč tudi številni tuji, saj je Žižek mednarodno prepoznavna osebnost. Ena od najvplivnješih televizij na svetu, Russia Today, je ob tej priložnosti o njem posnela celo dokumentarni portret, na voljo je tudi na portalu YouTube, ogledate pa si ga lahko na tej spletni povezavi

  • Izak Košir

    22. 3. 2019  |  Politika

    Radio Mladina: Zakaj bi Janša raje žrtvoval Evropo kot Madžarsko?

    Novinar Mladine Borut Mekina v pogovoru pojasnjuje, zakaj je SDS v spopadu med demokratično Evropo in avtokratsko Madžarsko izbrala skrajni vzhod. Več v članku Evropo damo, Orbána ne damo v novi Mladini >> #Mladina12

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/594029058&color=%23ff000f&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Uredništvo

    22. 3. 2019  |  Družba

    Fotogalerija: Protestniki od vlade zahtevajo, naj ne (raz)proda reke Mure 

    Ker slovenska vlada tudi včeraj ni sprejela uredbe, ki bi Dravskim elektrarnam Maribor (DEM) odvzela koncesijo za osem hidroelektrarn na Muri, so se danes pred parlamentom  zbrali protestniki, ki od vlade zahtevajo, da Muro pred temi načrtovanimi hidroelektrarnami zaščiti. Več o dogodku in zahtevah organizatorjev na tej spletni povezavi, utrinke z današnjega protesta pa si lahko ogledate spodaj v fotogaleriji Bojana Krajnca in Gašperja Lešnika. 

  • Borut Mekina

    22. 3. 2019  |  Mladina 12  |  Politika

    Evropo damo, Orbána ne damo

    Celih devet let je premier Viktor Orbán razgrajeval demokratične institucije na Madžarskem, sodišča, šole, neodvisne agencije, medije, spodbujal je nestrpnost in gradil svoj vpliv na krilih populizma. In ves ta čas je užival podporo najmočnejše evropske politične družine – konservativne Evropske ljudske stranke (EPP). Ta mu je skupaj z najmočnejšimi politiki na celini, od Angele Merkel naprej, vestno stala ob strani ter dajala njegovim izpadom pridih normalnosti in splošne sprejemljivosti. Ni dvoma, da je šlo za vezano trgovino. Več kot deset glasov, ki jih je Orbán v tem času zagotavljal EPP – enkrat več, kot jih ima Avstrija – je bilo pogosto ključnih, da je ta politična skupina lahko nadzorovala vse pomembnejše ustanove v uniji in ohranjala vpliv v Srednji Evropi. Orbán je EPP zagotavljal ugodno vladanje, EPP pa je v zameno na Madžarskem dopuščala razrast avtokracije.

  • Žana Erznožnik

    22. 3. 2019  |  Mladina 12  |  Družba

    Ni planeta B!

    »Ekosistem > egosistem!«, »Denarja ne moremo jesti«, »Profit si vtaknite v rit!«, »Zanikanje ni politika!«, »Odrasli, odrastite!«, »Tudi za vaše otroke gre!« To so sporočila s transparentov protestnikov, ki so se prejšnji petek pet minut pred poldnevom zbrali v Ljubljani.

  • Jure Trampuš  |  foto: Uroš Abram

    22. 3. 2019  |  Mladina 12  |  Družba

    Dr. Miha Kosmač, zgodovinar: Priključitev Istre je za nekatere italijanske politike nerešeno vprašanje

    Mladi idrijski zgodovinar Miha Kosmač je pred dobrim letom izdal obsežno knjigo o etnično homogeni Evropi. V njej je obdelal na videz nezdružljivo, primerjal je povojno preselitev prebivalstva iz Istre s preselitvijo prebivalstva iz Sudetov. In razgalil nekaj mitov, recimo tega, da so jugoslovanske oblasti prisilile Italijane, da zapustijo Istro. Dokazal je tudi, da je glede Istre Italija igrala dvojno igro in da so se povojne migracije dogajale na podlagi sporazumov med državami, velja predvsem za povojno dogajanje na Češkem, kjer je bilo nasilja in prisilnih preselitev veliko več kot pa v Istri in Primorskem. A politika zgodovino rada zlorablja, enostavne resnice o italijanskem eksodusu pač prinašajo politične točke.

  • Vasja Jager

    22. 3. 2019  |  Mladina 12  |  Politika

    Počistimo Dom

    Od prejšnjega tedna je slovenski politični prostor bogatejši za novo stranko. To je Domovinska liga (Dom), katere člani zagovarjajo nestrpna stališča. S tem se uvršča na sam skrajni rob desnega dela političnega spektra, pač v fašizem, za katerega v sodobni družbi ne bi smelo biti več prostora. Zato bi morala država ustrezno ukrepati, še preden bi iz obrobne stranke utegnila nastati stabilna platforma, ki bi s sovraštvom zastrupila javni prostor.

  • Peter Petrovčič

    22. 3. 2019  |  Mladina 12  |  Družba

    Videz pristranskosti

    Presoditi, ali je Milko Novič kriv umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika ali je nedolžen, ni naloga javnosti, pač pa sodišča. Nekaj časa je Noviču kazalo slabo, tri leta je sedel v priporu, bil je tudi pravnomočno obsojen na 25 let zapora in začel prestajati kazen. A zdaj mu že nekaj časa kaže precej bolje. Od septembra lani se brani s prostosti, v bran mu je stopilo vrhovno sodišče, pred dnevi ga je razbremenil še sodni izvedenec za telekomunikacije.

  • Staš Zgonik

    22. 3. 2019  |  Mladina 12  |  Družba

    Nad raka s konopljo

    Odkar je konoplja pred nekaj leti prodrla v zavest neozdravljivo bolnih kot potencialno univerzalno zdravilo za najrazličnejše težave, si zdravniki na vse pretege prizadevajo omejiti rabo pripravkov iz nje na tiste bolnike, za katere so z dovolj veliko verjetnostjo prepričani, da jim bodo dejansko pomagali.