Uredništvo

  • Uredništvo

    5. 9. 2021  |  Družba

    »Živimo v sistemu, kjer sta družbeno bogastvo in moč izjemno neenako in nepravično porazdeljena«

    "Z izbruhom pandemije se je izkazalo, da živimo v sistemu, kjer sta družbeno bogastvo in moč izjemno neenako in nepravično porazdeljena. Delo ljudi se ocenjuje in ceni glede na to, koliko prispevajo k dobrobiti trga, ne pa družbe na splošno in zadovoljevanje potreb ljudi, zlasti marginaliziranih skupin. Tudi največji vpliv na politike in državne regulacije imajo tisti, ki že imajo moč in so v privilegiranem položaju. V sodobnem kapitalizmu se je ta družbeno regresivna in nedemokratična logika še zaostrila. Med najbolje plačanimi in cenjenimi poklici so postali borzni posredniki in zaposleni, ki se ukvarjajo s finančnimi špekulacijami in naložbami v delnice. Med različnimi frakcijami kapitala je prav finančni kapital tisti, ki ima najmanjši interes za kakršen koli realni prispevek k družbi in predvsem skrbi, da sam sebe oplaja, ne da bi za to imel kakršno koli osnovo v "realnem" gospodarstvu. In tu ne gre le za finančne institucije, ampak tudi za velika podjetja in multinacionalke, ki so svoje profite čedalje bolj usmerjali v finančne špekulacije in derivate, ter popolnoma zanemarjali vlaganje v proizvodnjo in ekološko prestrukturiranje."

  • Uredništvo

    5. 9. 2021  |  Družba

    »Nasprotje junaštva ni strahopetnost, temveč konformizem«

    "Teater izgublja tisti stik s publiko, ki ga je imel včasih. Morda so nekaj tega res prevzeli drugi mediji, televizija ima sedaj več dostopa. In kakovostna satirična oddaja je zlata vredna. A teater je seveda nekaj drugega. Če pomisliš, da lahko danes igraš Ivana Cankarja tako, kot ga celo v socializmu nisi mogel, ker zdaj je pa res aktualen. In me jezi, ker danes iz njegovih del poberejo le tisto, kar je najbolj pikro. Saj kakšne stvari je res napisal na hitro, z jezo, da bi pokazal tipično slovensko shizofrenost, zaplankanost, zahrbtnost, licemerstvo, ponižnost, konformizem. Nasprotje junaštva ni strahopetnost, nasprotje junaštva je konformizem. Da se prilagodiš in ostaneš."

  • Uredništvo

    5. 9. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #81

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Liu Zakrajšek iz skupinske zbirke Antologije psevdopoetov Milimeter in pol. 

  • Uredništvo

    4. 9. 2021  |  Politika

    »Uvajanje verbalnega delikta je najmanj neobičajno in kaže na ignoranco oblasti«

    "Moje mnenje glede uvedbe verbalnega delikta je, da je ta povsem nepotreben. Naše kaznovalno pravo namreč v dovoljšnji meri ščiti osebno varnost in osebnostne pravice uradnih oseb oz. politikov, in sicer skozi kaznivo dejanje grožnje, kazniva dejanja zoper čast in dobro ime, ki se v tem primeru preganjajo celo po uradni dolžnosti ter skozi prekrške zoper javni red in mir. Dodaten prekršek bo v pravni red vnesel veliko nejasnosti in prinesel več odgovorov kot vprašanj."

  • Uredništvo

    4. 9. 2021  |  Politika

    »Nepopolna demokracija se v Sloveniji skriva pod definicijo janšizma«

    "Ponovno uvajanje verbalnega delikta je otipljiv dokaz, da Slovenija z vlado Janeza Janše postaja vse bolj trden član pakta iliberalnih demokracij in avtoritarnih voditeljev, ki so nekoč sloveli kot borci proti diktaturi komunizma. Nepopolna demokracija se v Sloveniji skriva pod definicijo janšizma, ki pa ni dokončna, ker proces formacije še ni zaključen. V Slovarju slovenskega knjižnega jezika najdemo, da gre v tem primeru za 'politično usmeritev, ki jo razvija in zastopa Janez Janša'. V neuradnem poskusu definicije janšizma pa preberemo, da je to gibanje, 'ki temelji na želji po moči, kultu osebnosti, nestrpnosti do mislečih, šovinizmu, rasizmu, ksenofobiji, homofobiji in agresivni notranji politiki, ustrahovanju in osebnih diskreditacijah."

  • Uredništvo

    4. 9. 2021  |  Družba

    Drevo na kolo

    Mladi za podnebno pravičnost so v sodelovanju z društvom Est=etika, zavodoma Bob in 404 na ljubljanske ulice poslali Drevo na kolo, s katerim skupaj z lokalno skupnostjo pozivajo k ozelenitvi mest in prehodu na trajnostno mobilnost. "Hkrati pa se lokalni skupnosti ponuja kot orodje za označitev t.i. 'vročih točk'. Drevo kolo lahko vsakdo parkira na javnih površinah, kjer bi si želel_a ozelenitve oziroma drugih primernih rešitev za odpravo mestnih toplotnih otokov. Predlagane lokacije, zabeležene s pomočjo GPS sledilca v kolesu, bomo predali mestnim oblastem skupaj s pozivom k ukrepanju," so zapisali o projektu.

  • Uredništvo

    3. 9. 2021  |  Politika

    »Vse krivde ne moremo pripisati le SDS«

    "Pogovorov z NSi ni bilo, to lahko zatrdim, razen če zanje ne vem, o čemer pa močno dvomim. Kot stranka smo z njimi tradicionalno dobro sodelovali, glede na njihov položaj v vladi pa smo precej razočarani. Ne glede na to, da ne podpiramo vlade Janeza Janše in smo do nje zelo kritični, vse krivde ne moremo pripisati le SDS. Način, na katerega ta vlada deluje, ne samo politike, ki so na določenih področjih različne od naših, je za nas popolnoma nesprejemljiv. Gre za avtoritarne težnje, delovanje v nasprotju z načeli pravne države in svobode medijev, demokratičnosti, spoštovanja človekovih pravic, klientelizem, elitizem …. In NSi igra zelo pomembnega podpornika že s tem, ko se od vsega naštetega ne distancira in ni nikoli kritična. S tako stranko SAB ne more sodelovati."

  • Uredništvo

    3. 9. 2021  |  Svet

    »Protiteroristična zakonodaja se uporablja zoper levičarske skupine«

    "ZDA niso nikoli ločile med zunanjo in notranjo varnostjo. V kontekstu hladne vojne je bilo jasno, da sovražnik ne obstaja samo zunaj v obliki Sovjetske zveze, ampak je bil sovražnik kdorkoli na levici, naj je bil komunist, naklonjen Sovjetski zvezi ali pa preprosto disident, nekdo, ki je bil kritičen do ravnanja ZDA v hladni vojni. Nadzor nad kritično mislijo in levico je bil vedno del načina, kako je delovala ameriška imperialistična politika. V skladu s to logiko je treba stališča, mnenja in organizacije ustaviti, preden lahko sploh dosežejo javnost in jo prepričajo. To lekcijo so se naučili v času vietnamske vojne, ko je javnost nasprotovala posredovanju ZDA v Vietnamu. Od takrat prevladuje mišljenje, da je treba proti domačim skupinam, ki ogrožajo ameriško hegemonijo na svetovni ravni, uporabiti enake metode, kot jih ZDA uporabljajo po svetu. Na začetku 20. stoletja so tako taktike, ki so jih uporabili proti disidentom na Filipinih, nato uporabili proti temnopoltim Američanom in levici doma. Enako velja za čas hladne vojne in tudi za čas vojne proti terorizmu. Protiteroristična zakonodaja se tako uporablja zoper levičarske skupine. Tak primer je pregon aktivistov iz Zasedimo Wall Street ali staroselcev, ki se borijo proti gradnji naftovodov. Tudi pripadnike gibanja Življenja temnopoltih štejejo so označevali za teroriste. Organi pregona ne zbirajo podatkov le o Američanih arabskega ali južnoazijskega rodu in drugih muslimanih, ampak so tarča tudi temnopolti disidenti, okoljski aktivisti in tako naprej. Ko enkrat razviješ mehanizem za pregon ljudi, ki so označeni kot sovražniki v mednarodnem kontekstu, se ta mehanizem vedno vrne domov. Ta fluidnost obstaja že vsaj stoletje, če ne dlje."

  • Uredništvo

    2. 9. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: BONBONČKI

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico sta zakrivila Damjan Ilić (oblikovanje) in Denis Sarkić (fotografija). Janševa vlada spet deli darila svojim. Več o bonbončkih preberite jutri v naslovni temi nove Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 3. septembra, dalje. #Mladina35

  • Uredništvo

    2. 9. 2021  |  Politika

    V petek vseslovenski protest proti »fašizmu, neonacizmu in janšizmu«

    Protestna ljudska skupščina je za petek, 3. septembra, napovedala "vseslovenski protest proti fašizmu, neonacizmu in janšizmu". Protifašistični shod se bo odvil ob 19. uri v Ljubljani n Trgu republike. Petkovi kolesarji in kolesarke so ob tem objavili tudi spletno peticijo, v kateri zahtevajo razjasnitev povezav med največjo vladno stranko SDS in neonacističnimi organizacijami ter posamezniki, med drugim tudi med ti. Rumenimi jopiči in Društvom za promocijo tradicionalnih vrednot.

  • Uredništvo

    2. 9. 2021  |  Politika

    Janša o tem, kaj nam je bilo vzeto v »komunistični Jugoslaviji«

    "Biti del Evropske unije ni bila nikoli zgolj gospodarska priložnost za nas. Šlo je za vrnitev v družino, ki jo združujejo vrednote spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter demokracije. Vse, kar nam je bilo vzeto ali kršeno v komunistični Jugoslaviji. Ta vrnitev v Evropo je sovpadala s temeljnim zgodovinskim poslanstvom Evropske unije, ki ga je spodbudil padec totalitarnih komunističnih režimov po Evropi: s poslanstvom ustvariti celovito in svobodno Evropo, ki je spravljena sama s seboj in s svojo okolico."

  • Uredništvo

    2. 9. 2021  |  Družba

    »Vrveža ni, šola je, kot bi izumrla, pa je polna«

    "To, da imamo maske in držimo razdaljo, je postalo že čisto običajno, tako da prvi šolski dan ni nič drugačen, klasično pričakovanje, majhen krč v želodcu, ki ga večina učiteljev 1. septembra čuti, ne glede na leta dela, potem ko prideš v razred, vidiš poglede, je vse normalno. Daleč najopaznejša sprememba je gotovo to, da ni nobenega druženja po hodnikih, nobenega tipičnega šolskega direndaja in razposajenosti. Vrveža ni, šola je, kot bi izumrla, pa je polna."

  • Uredništvo

    1. 9. 2021  |  Politika

    Do 1000 evrov kazni za žaljenje poslanca ali ministra

    Janševa vlada se strinja s popravkom Zakona o javnem redu in miru (ZJRM). Za vpitje ali nedostojno vedenje do poslanca, člana državnega sveta, člana vlade, sodnika ustavnega ali vrhovnega sodišča ali njegovega bližnjega bo po novem predpisana globa od 500 do tisoč evrov. Za nedostojno vedenje do "navadnih državljanov" je globa od 104 do 417 evrov, kdor se prepira, vpije ali se nedostojno vede do uradne osebe pri uradnem poslovanju, pa mu zdaj grozi od 417 do 834 evrov globe.

  • Uredništvo

    1. 9. 2021  |  Politika

    »Ponovno bomo premagali fašizem in nacizem!«

    Danes so protestniki in protestnice na Bledu izrazili jasno sporočilo slovenskim in evropskim voditeljem. S transparenti so se zavzeli za vladavino prava in za ustavitev fašizma in neonacizma. 

  • Uredništvo

    1. 9. 2021  |  Družba

    IJS: »V temno rdečo fazo sredi septembra, zaželena precepljenost odraslih nad 90 odstotkov«

    "Epidemija narašča s podvojitvenim časom približno 13 dni, ki se bo v septembru predvidoma močno skrajšal. Po kriterijih ECDC smo v rdeči fazi, v temno rdečo bomo predvidoma prešli sredi septembra. Če bomo tako nadaljevali, bomo jeseni presegli drugi val epidemije v bolnišnicah. Četrti val bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni. Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa, da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo potrebno, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni. Zaželena precepljenost odrasle populacije je nad 90 odstotkov."

  • Uredništvo

    31. 8. 2021  |  Kultura

    FOTO: »Neonacizem in fašizem nista in ne moreta biti v javnem interesu!«

    Aktiv delavk in delavcev v kulturi je danes ob 15. uri na pročelju stavbe ministrstva za kulturo izvedel 9. protestno akcijo za kulturo s sloganom Razstava v javnem interesu. 

  • Uredništvo

    31. 8. 2021  |  Politika

    »Politika se je spajdašila z najnižjim nivojem opravljivcev«

    "Na žalost nas ne pustijo delati v miru. Generalni direktor je še mlad in se, žal, niti ne zaveda, kaj dela in kakšne bodo posledice njegovega dela. Takega organiziranega pogroma na direktorico še ni bilo, politika se je spajdašila z najnižjim nivojem opravljivcev, delajo načrtno in temeljito na tem, da bi me diskreditirali. Dobivam pisma, v katerem me obtožujejo, da sem 'komunajzerka', 'pokveka' in podobno. Človek ne more verjeti, kako nizko smo padli."

  • Uredništvo

    31. 8. 2021  |  Kultura

    Na ogled samo še danes: Proticepilna zarota

    Dokumentarni film Proticepilna zarota avtorice Colette Camden (The Anti-vax Conspiracy, Caravan and Quicksilver Media production, 2021) je na multimedijskem predvajalniku RTV Slovenija RTV4D na voljo za ogled samo še danes.

  • Uredništvo

    30. 8. 2021  |  Družba

    »Razpad STA prvi korak k temu, da se mediji znajdejo pod vladnim nadzorom«

    Člani Slovenskega centra PEN so že večkrat izrazili zaskrbljenost glede položaja, v katerem se je znašla Slovenska tiskovna agencija (STA). "Glavno poslanstvo naše mednarodne organizacije, ki ima 145 centrov po vsem svetu, je zaščita svobode govora," so zapisali v sporočilu za medije. Zato skupaj z mednarodno skupnostjo PEN centrov apelirajo na vlado, naj nemudoma poravna svoje obveznosti do STA. Njihov javen poziv v nadaljevanju objavljamo v celoti.

  • Uredništvo

    30. 8. 2021  |  Politika

    »Ko bi morali kaj povedati, so tiho, ko se oglasijo, bi bilo pa bolje, da bi bili tiho«

    "Zagovarjamo strpno izražanje stališč in mnenj in kolesarji že več kot eno leto dokazujejo, da se da izražati mnenja na kulturen način, kljub stalnim diskreditacijam in napadom s strani vlade, vladnih strank in nekaterih gibanj, ki jih plačujejo, da provocirajo in netijo nemire. Sama se držim pravila, da izvoljeni politiki na protestih nimamo kaj iskati ali jih zlorabljati, saj smo bili izvoljeni, da probleme po najboljših močeh rešujemo v parlamentu."

  • Uredništvo

    29. 8. 2021  |  Družba

    »Žal vlada ne razume, da je podržavljanje javne televizije na dolgi rok slabo tudi zanje«

    "Treba je vedeti, da so na drugih televizijah kapitalske povezave že opra­vile svoje. Javni medij je po mojem mnenju edini, ki še poskuša loviti ravnovesje med dvema poloma. Žal vlada ne razume, da je podržavljanje javne televizije na dolgi rok slabo tudi zanje. Ko se bo oblast spremenila. Takšni prevzemi so vedno nevarni."

  • Uredništvo

    29. 8. 2021  |  Politika

    »Politika se preveč ukvarja sama s sabo, preveč dela za svoj lasten namen«

    "Verjamem v nov začetek, v preseganje grobih razkolov na relaciji vi in mi. Če želimo uspešno voditi državo in delati za dobro ljudi, bodo v politiki in med ljudmi potrebni široki konsenzi. Politika se preveč ukvarja sama s sabo, preveč dela za svoj lasten namen, zato ljudje čutijo, da nimajo vpliva na sprejemanje odločitev, da njihov glas nič ne šteje. Naša naloga je motivirati ljudi, da se bodo odpravili na volišča, in jih prepričati, da bo njihov glas štel. Grozi nam, da bomo na naslednjih volitvah priča še večji apatiji, saj ljudem dajemo občutek, da smo skregani, da smo nesposobni za dialog in nemočni pri sklepanju dogovorov."

  • Uredništvo

    29. 8. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #80

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Barbare Pogačnik iz zbirke Alica v deželi plaščev.

  • Uredništvo

    28. 8. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Petkovi protestniki opozorili na krepitev nacizma in fašizma 

    Petkovi protestniki so se teden dni po pohodu na Triglav znova zbrali na Trgu republike, kjer so izpostavili "katastrofalno politično situacijo v Sloveniji". Ponovno so zahtevali odstop vlade in se odpravili do poslopij političnih strank, kjer so jim izročili javne pozive, naj se tudi z dejanji izjasnijo glede podpore neonacističnim gibanjem.

  • Uredništvo

    28. 8. 2021  |  Politika

    »Samo tega ne, da bi se kdo lotil največjega bullyja v državi«

    "Ko nas z besedami nadleguje premier, je to ok, ko pa njega z besedami nadleguje državljanka, je to neprimerno, nedostojno, neokusno, nekultivirano, nepotrebno. Samo tega ne, da bi se kdo lotil največjega bullyja v državi. /.../ Janez Janša je steber dostojanstva, ko žaljivke, sovraštvo in cinizem deli mrtvo hladno in nesentimentalno. Hladen kot špricar. On državljane lahko napada, ker to počne umirjeno in preračunljivo, državljani pa se ne smejo odzivati, če to počnejo vehementno, nekalkulirano in transparentno. S škodljivci bi po mnenju moralno superiorne Slovenije morali polemizirati omikano, ob kavi ali čaju in kakem prigrizku, pokramljati o razlikah v temeljnih vrednotah, potrpeti, če smo označeni za svinje, drhal in prostitutke, najti bi morali skupne točke, vzpostaviti dialog. Dialog, ki brez izjem služi sovraštvu, da vsakič znova povozi kulturo strpnosti, spoštovanja in solidarnosti."

  • Uredništvo

    28. 8. 2021  |  Družba

    »Nobena škoda ni, če gre Madžarska iz Evropske unije«

    "Evropi v Bruslju hoče komandirati predsednik Madžarske, ki je avtoritaren. Nobena škoda ni, če gre Madžarska iz Evropske unije, ker takih ljudi EU ne potrebuje. Danes se ta avtoritarizem imenuje tudi globalizem, nova politična, kulturna in tehnična teorija. S tehniko so globalisti sicer non plus ultra: če vstane od mrtvih kdo iz prejšnjega stoletja, bo rekel, kako je mogoče, da imaš telefon v žepu in govoriš, s komer želiš ... Ampak globalizem je kot komunizem, ki je hotel, da bi bili vsi narodi enaki. Potem pa govorijo vsi narodi en sam jezik: Rusi so ruski jezik vsilili na Poljskem, Češkem ... To ni demokracija. Globalisti danes pravijo, da je nacionalist, kdor je zvest svojemu jeziku in narodu. A noben človek, ki je zvest svojemu narodu, noče biti prvi ... No, nekateri že, Nemci so trdili 'Deutschland über alles', in to je najhujši nacionalizem. Pa niti naš narod ni zmeraj perfekten."

  • Uredništvo

    28. 8. 2021  |  Družba

    »Kritična misel se ne bi smela obsojati le zato, ker ni skladna z nazori trenutne politične garniture«

    Prejšnji petek se je na Triglav povzpela skupina protestnikov, ki sicer že več kot 70 tednov protestira proti trenutni vladi. Njihovemu vzponu je sledilo srečanje s predsednikom vlade Janezom Janšo in notranjim ministrom Alešem Hojsom. Med protestniki je bil tudi redni profesor slovenske književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani, ki je bil nato deležen napadov s strani medijskega konglomerata blizu stranki SDS. V podporo so mu stopili njegovi študenti in drugi strokovni delavci s fakultete. V nadaljevanju delimo njihovo pismo podpore v celoti.

  • Uredništvo

    26. 8. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: POKORITEV

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico je zakrivil Mladinin hišni karikaturist in nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič. Nad Radiotelevizijo Slovenijo se vrši desant, z razrešitvijo direktorice Televizije Slovenija pa lahko že opazujemo popolno pokoritev nacionalnega medija. Več o tem preberite jutri v naslovni temi nove Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 27. avgusta, dalje. #Mladina34

  • Uredništvo

    26. 8. 2021  |  Politika

    Simona Kustec računa na nadaljevanje svoje profesorske kariere

    Kot danes razkriva Delo, naj bi se šolska ministrica Simona Kustec že aktivno pripravljala na nadaljevanje svoje profesorske kariere na Fakulteti za družbene vede (FDV) v Ljubljani, s katero sodeluje tudi v času ministrovanja. »Ne glede na to, kako se bo končalo glasovanje o zaupnici, šolska ministrica in članica vladne stranke SMC, ki je javnomnenjske ankete ne zaznavajo več, vzporedno načrtuje nadaljevanje svoje profesionalne kariere,« piše Delo.

  • Uredništvo

    26. 8. 2021  |  Družba

    »Agresijo v družbi začenjajo tisti, ki so najbolj glasni in napadalni«

    "Populisti vsak dan pripravljajo teren za zdrs, in demokracija, kjer je v imenu svobode dovoljeno skoraj vse, je idealen teren za pripravo zdrsa. Sovražni govor in širjenje laži na družbenih omrežjih nista manifestacija svobode, ampak škodljiva dejavnost in sprevržena anomalija. Tudi nacizem, ki je omogočil vzpon Hitlerja, je proizvod anomalij demokracije. Agresijo v družbi začenjajo tisti, ki so najbolj glasni in napadalni. Agresivni Hitler je za krivca razglasil Jude. A za takratni zdrs so bili sokrivi tudi tisti, ki so s privolitvijo v 'demokratično' voljo večine dopuščali agresijo in so bili kasneje potegnjeni v tok vojnih dogodkov. Kako v današnjem času preprečiti podoben zdrs v obračun z drugačnimi, ko celo nekatere politične stranke posredno podpirajo sovražni govor in širjenje laži prek medmrežja?"