Uredništvo

  • Uredništvo

    14. 4. 2021  |  Družba

    Ljubljanska železniška postaja se ni uvrstila na lestvico 50 najboljših v Evropi

    Mednarodna organizacija za varstvo potrošnikov (Consumer Choice Center) je v raziskavi o železniških postajah "European Railway Station Index 2021" ocenjevala storitve, ki jih ponujajo potnikom: čistočo, število destinacij, zasedenost peronov, dostopnost, brezplačen dostop do interneta in gostinsko ponudbo.

  • Uredništvo

    13. 4. 2021  |  Svet

    Pozivi k začasni zaustavitvi cepljenja s cepivom Johnson & Johnsona

    Ameriške zvezne zdravstvene agencije so predlagale ustavitev cepljenja s cepivom podjetja Johnson & Johnson, potem ko so se pri šestih prejemnicah cepiva, starih od 18 do 48 let, razvili krvni strdki. Simptomi so se pojavili od šest do 13 dni po cepljenju. V ZDA je bilo z omenjenim cepivom, pri katerem zadostuje že en odmerek, cepljenih 6,8 milijona ljudi. Še dodatnih devet milijonov cepiv pa imajo zvezne države na zalogi.

  • Uredništvo

    13. 4. 2021  |  Družba

    Slovenski lastniki nepremičnin na Hrvaškem na ustavno sodišče

    Civilna iniciativa Lastniki nepremičnin na Hrvaškem – ODPRITE NAM MEJE je danes javnost obvestila, da je odvetnik Matjaž Šaloven na ustavno sodišče vložil še drugo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti oziroma zakonitosti. Z njo se izpodbija odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja covida-19, ki velja od 12. aprila. "Pobuda je nedvomno podana v širšem javnem interesu, saj izpodbijani odlok posega v pravice več deset tisoč slovenskih državljanov, lastnikov nepremičnin ali premičnin na Hrvaškem," so zapisali v iniciativi.

  • Uredništvo

    13. 4. 2021  |  Družba

    »Nekateri se želijo na vsak način okužiti, da bi prejeli potrdilo o prebolevnosti«

    "Opazili smo, da je pri ljudeh nevarna praksa, da se želijo na vsak način okužiti, da bi dobili potrdilo, da so virus preboleli. Poleg tega so različna poročila o goljufanju pri testih. Z večjo dostopnostjo do cepljenja se bo tudi to, da je nekdo že prebolel covid, verjetno umaknilo s seznama ugodnosti pri prehajanju čez mejo."

  • Uredništvo

    13. 4. 2021  |  Družba

    Ana Roš: »Virus ne vidi razlike med zasebnim in poslovnim kosilom«

    "In zdi se mi, da vsi ti ukrepi, ki so neke vrste bližnjice do tega, da vsi skupaj začenjamo goljufati oz. da smo začeli goljufati sistem, podaljšujejo krizo, predvsem pa ni več nadzora nad tem, kaj kdor koli počne. Če res moramo državo hermetično zapirati in ustavljati gospodarstvo, potem bi bilo prav, da se gospodarstvo generalno ustavi, virus oklesti in potem začne nazaj živeti. Tako pa z vsemi temi bližnjicami to agonijo podaljšujemo."

  • Uredništvo

    12. 4. 2021  |  Politika

    Informacijska pooblaščenka: »Kacinovo izjavo razumem kot povsem neprimerno«

    Nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin je včeraj za TV Slovenija za težave zaradi neenotnega sistema za cepljenje med drugim okrivil informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik. Slednja mu je odgovorila, da je njegova izjava popolno sprenevedanje.

  • Uredništvo

    12. 4. 2021  |  Politika

    »Minil je 100. dan odkar STA od vlade ni dobila niti evra«

    "V soboto je minil 100. dan, odkar STA ni dobila niti evra za opravljeno javno službo v letošnjem letu," je javno pismo Janševi vladi začel direktor STA Bojan Veselinovič. Opozoril je, da vlada kot razlog, zakaj se je odločila za zaustavitev financiranja javne službe STA, navaja, da STA še vedno ni dostavila dokumentacije, na podlagi katere bi se lahko pripravilo oceno »primernega financiranja«. Kot direktor naj bi bil Veselinović letos dvakrat pozvan k podpisu pogodbe o opravljanju javne službe za letos, vendar naj za to ne bi izkazoval nobenega interesa. "Ne drži ne eno ne drugo," poudarja direktor STA. 

  • Uredništvo

    12. 4. 2021  |  Svet

    VIDEO: Policijsko nasilje zaradi kršenja policijske ure

    Na spletu je dostopen videoposnetek nadzornih kamer (objavljamo ga spodaj), na dva uniformirana policista pretepata mlajšega moškega. Nočno nasilje naj bi bilo posneto v Mostarju, poročajo hrvaški in bosanski spletni mediji, kamera pa naj bi bila nameščena nad vhodom v stanovanjski objekt.

  • Uredništvo

    12. 4. 2021  |  Družba

    Kobal: »Počutil sem se, kot bi nekoga ubil. Linč je bil strahoten.«

    "Vzel sem nekaj, za kar sem menil, da je slab tekst. Vedel sem, da so nekateri v komisiji pripadniki točno take komercialnosti. Z moje strani je bilo predlagano še eno besedilo, ki je bilo moje avtorsko, vendar je bilo oddano pod psevdonimom. Ugotovil sem, da tistega sploh niso pogledali, zato me je zagrabila res huda potrtost. Zato sem poskusil še s tem besedilom in točno tega so vzeli. To je pokazalo na kompletno inkompetenco žirije, ki je izbirala besedila. Po aferi sem prejel kup kazenskih tožb, vrnil sem honorar, ki se ga nisem niti dotaknil, saj sem vedel, da ga bo treba vrniti. Počutil sem se, kot bi nekoga ubil. Linč je bil strahoten, čeprav sem se odklopil in se tega nisem zavedal v polnosti. Dolgo nisem dal izjav za medije, kasneje pa sem se na STA opravičil za to dejanje. Napaka je bila narejena in sem jo plačal, menim pa, da bi moralo biti tudi tu neko sorazmerje."

  • Uredništvo

    12. 4. 2021  |  Družba

    Jonas: »Vlada nam hoče podtakniti, da smo navdušeni komunisti«

    "Jaz pripadam tisti generaciji, ki je bila v kontri proti kakršnikoli oblasti. Tako proti staršem kot proti sistemu. Danes sem liberalec in jezi me, ko nas trenutna vlada obtožuje, da si želimo vrnitve starih časov. Kot da nismo bili vedno v kontri. Zafrkavali smo se iz socializma. In zdaj nam hočejo podtakniti, da smo navdušeni komunisti. Nismo, jebemti."

  • Uredništvo

    10. 4. 2021  |  Družba

    Hejt SLOVEni

    Severina, Hristina Popović in Goran Bogdan v videu proti sovražnem govoru. V kampanjo so se do zdaj s svojimi videosporočili vključili tudi Zoran Kesić, Ida Prester, Marko Vidojković, Mile Kekin, Slavimir Stojanović Futro, Nadin Mičić in druge javne osebnosti.

  • Uredništvo

    11. 4. 2021  |  Družba

    »Sram me je, da se šele zdaj zavedam, kako sem bil priča zlorabam, in da sem bil takrat tiho«

    "Kdo bi si mislil, da bo generacija naših profesorjev in staršev končala tako neslavno. Vendar jim jaz ne bom sodil, grob si je izkopala povsem sama. Jaz lahko rečem samo fuck off, dovolj je, nočem se poistovetiti s tem vzorcem in takim obnašanjem. Ljudje, obtoženi zlorab na akademiji, so profesorji, ki sem jih spoštoval in so mi celo pomagali, največje izdajstvo pa je, da marsikdo od njih noče razumeti, zakaj in česa je obtožen. Igro moči je marsikdo od njih videl kot nekaj povsem sprejemljivega."

  • Uredništvo

    11. 4. 2021  |  Družba

    »Pri otrocih in mladih druženje ni samo želja, je potreba«

    "Še posebej so prizadeti otroci, ki so v tem letu začeli z novimi programi, na primer tisti v prvem letniku srednje šole in prvem letniku fakultete. Zato, ker še niso vzpostavili novih socialnih stikov, skozi vse te mesece pa so stari zbledeli. Med njimi je največ osamljenosti. Večina si želi novih doživetij, kontaktov. Mislim, da je ena od rešitev, kako pomagati otrokom, ta, da jih prioritetno cepimo. To so generacije, na katerih bo naša družba slonela v prihodnosti. Če bo epidemija še dolgo trajala, mislim, da potrebujejo prioritetno zaščito. Nobena druga generacija ni tako usmerjena v druženje in ni tako ključno zaznamovana s tem. Najtežje shajajo brez druženja in tudi ko pridejo skupaj, najtežje vzdržujejo zahtevano distanco. Pri otrocih in mladih to ni samo želja, to je potreba. Ena od prioritet mora biti, da jim dovolimo, da se jim življenje začne dogajati naprej. To je pomembno za njihovo zdravje in za našo dobrobit v prihodnosti. Menim, da to na preostale načrte o cepljenju dolgoročno ne bi imelo večjega vpliva in ne bi povzročalo večjih zaostankov."

  • Uredništvo

    11. 4. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #60

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Toneta Pavčka iz izbora poezije Ena sama beseda.

  • Uredništvo

    10. 4. 2021  |  Politika

    »Janša se je prilagodil novim časom in novim diskurzom«

    "Bilo bi resno, če ne bi bilo tako boleče smešno. Že ko desničarji v povedi uporabijo besedo diskurz, je to komično, absurdno pa je, ko levičarjem in celotni družbi očitajo šovinistični, seksistični in rasistični diskurz. A tako pač je, ko se izpoje diskurz o postkomunistični zaroti in ko zgodba o globoki državi nikogar več ne prepriča. Boj z ostarelimi dediči (ne)uspele slovenske tranzicije je končan, časi so se spremenili, kučani in jankovići upehali, sploh pa so si bili z Janšo od nekdaj preveč podobni." 

  • Uredništvo

    10. 4. 2021  |  Družba

    Kaj pisati z veliko in kaj z malo začetnico 

    "Verjamem, da je poglavje o veliki in mali začetnici še posebej razburilo duhove, ker pokriva vedenje, pri katerem je povezava med materialno platjo jezika in izvenjezikovnim svetom veliko bolj izkustvena, kot je na primer pri ločilih. Tam izražamo razmerja, ampak ni neposredne povezave, pri začetnicah pa bi intuitivno radi vedeli, če že nismo prepričani, kaj pisati z veliko in kaj z malo. Kaj je individualno, kaj splošno, zakaj velika, zakaj mala začetnica? Pozabljamo pa, če smo sploh kdaj vedeli, da je pravopis v veliki meri dogovor in le v manjši meri temelji na slovnici, zlasti pisanje velike in male začetnica. So poglavja, ki veliko bolj sledijo ustroju jezika. Tipično taka je stava vejice, ker izvira iz razmerij, ki obstajajo na slovnični ravni. Z veliko in malo začetnico smo veliko bolj vpleteni v pravopisno plat jezika."

  • Uredništvo

    10. 4. 2021  |  Družba

    Prihodnost dela opozarja na socialni in ekonomski položaj delavk in delavcev v Sloveniji

    Socialni demokrati v sodelovanju s TAM-TAM Inštitutom razpisujejo natečaj za oblikovanje prvomajskega plakata na temo 'Prihodnost dela'. Z družbenokritičnim plakatom želijo opozoriti na izzive dela, nove generacije delavskih pravic, delavskega organiziranja in kolektivnega organiziranja novodobnih in tradicionalnih delavk in delavcev, ki živijo od svojega dela in znanja.

  • Uredništvo

    9. 4. 2021  |  Politika

    Ukinja se policijska ura

    Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci vlade potrdil, da se v ponedeljek znova odpirajo šole, ukinja pa se omejitev gibanja v nočnem času oziroma policijska ura. Še vedno pa bo veljala omejitev zbiranja ljudi na javnih mestih. 

  • Uredništvo

    9. 4. 2021  |  Družba

    Danes prvi protivladni koncert

    Danes ob 19. uri se bo odvil protestni koncert, ki si ga boste lahko ogledali v živo na Facebooku in na spletni strani www.glasupora.si. Nastopili bodo Ana Vipotnik in Igor Leonardi (10.000 biciklov), Jadranka Juras in Darko Nikolovski (Operacija Juriš), MEF in Nobend (Mi se premikamo), Boris A. Novak, Leopold I (Nesen), Matija Solce, Jani Kovačič (Molk in profiti), Rihard Zadravec (Kdo koga), Zajtrk s prijatelji (Politično nekorektna), Doša (Razglednice), Andrej Rozman - Roza (Nas še za vas je sram), Luka Kotnik in Alina Hirtl (Prišel bo sončen dan), Zlatko (Svoboda), Sara Bajec in nekateri gosti presenečenja.

  • Uredništvo

    30. 3. 2021  |  Družba

    Slovenija v devetdesetih

    V sklopu edicij ZGODOVINA je izšla posebna številka Mladine z naslovom 9DESETA (ROJSTVO DRŽAVE, 2. del). Obsežen izbor člankov je nastal ob 30. obletnici samostojne Slovenije. Posebna številka Mladine je že na voljo pri prodajalcih časopisov in tudi v naši spletni trgovini. Priskrbite si svoj izvod!

  • Uredništvo

    7. 4. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: DEMONTAŽA DRŽAVE

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico sta zakrivila Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje) in Borut Krajnc (fotografija). O tem, kako se pripraviti na četrto vlado Janeza Janše, preberite v naslovni temi letošnje 14. številke. Priskrbite si svoj izvod, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od petka, 9. aprila, dalje. #Mladina14

  • Uredništvo

    8. 4. 2021  |  Politika

    »Ljudje ne verjamejo več, ker se iz dneva v dan spreminjajo navodila«

    "Zaupanje v delo vlade je blizu tako nizkega, kot je bilo pogosto pred volitvami. Problem, ki je neizbežno povezan z ocenjevanjem vlade in dela politike, je epidemija. Politika je predolgo na preveč neprijazen način komunicirala soočanje s covidno krizo."

  • Uredništvo

    8. 4. 2021  |  Ekonomija

    »Za Slovenijo bo usodno, če bo nadaljevala dosedanjo prakso«

    "Za Slovenijo bo usodno, če bo nadaljevala dosedanjo prakso knjiženja kriznih izdatkov kot normalnih proračunskih izdatkov skupaj z rednimi proračunskimi programi. Takšno prakso mora takoj spremeniti in oblikovati poseben 'krizni' sklad za obdobje 2020–2024, katerega viri bodo izključno transferi iz Recovery and Resilience Facility (RRF). To bi ji omogočilo, da ob ponovni uporabi fiskalnih pravil v osnovo za izračun strukturnega fiskalnega salda in srednjeročnega fiskalnega cilja ne bodo sodili tudi izdatki iz tega sklada. Najemanje kreditov pri evropski komisiji bi moralo biti izhod v skrajni sili, saj neposredno ne prispeva k večjemu narodnemu dohodku. Potrebno bo, če se bo kreditna ocena za Slovenijo močno poslabšala, kar seveda ni nemogoče, še posebej če bodo redni izdatki proračuna ušli fiskalnemu nadzoru vlade in parlamenta zaradi fiskalne nediscipline."

  • Uredništvo

    8. 4. 2021  |  Kultura

    Pomen solidarnosti za oblikovanje boljše družbe

    V Plakatni galeriji Figovec na prostem v Ljubljani je do 15. aprila na ogled razstava plakatov trinajstega TAM-TAMovega natečaja Plaktivat, ki se je tokrat dotaknil družbenega pojma solidarnost. "Namen vizualnih sporočil je spodbujanje in krepitev solidarnosti v družbi, odpiranje pogovora o temeljih solidarnostnih vrednot in refleksija o pomenu solidarnosti za oblikovanje boljše družbe v naši prihodnosti," so zapisali v TAM-TAM Inštitutu.

  • Uredništvo

    7. 4. 2021  |  Politika

    Ukradli tudi osebne podatke Tonina in Koritnika

    Žrtvi hekerjev, ki so ukradli osebne podatke več kot 100.000 slovenskih uporabnikov Facebooka, sta tudi ministra Matej Tonin in Boštjan Koritnik, poroča portal Necenzurirano.si.

  • Uredništvo

    7. 4. 2021  |  Politika

    Janković: »Na to, zakaj naju z Janšo povezujejo, ne znam odgovoriti«

    "Z Janezom Janšo nisem govoril zadnje tri ali štiri mesece. V prvi fazi pandemije sva se slišala, povedal sem svoje stališče, da če je nekaj dobro za Ljubljano, ki je najbolj poseljena in ima največ obiskovalcev, je dobro tudi za celotno Slovenijo. Od takrat se nisva slišala. Nazadnje sva se srečala, ko smo predlagali poglobitev železniške proge v Ljubljani. Takrat so bili zraven še ministra Zdravko Počivalšek in Jernej Vrtovec ter gospoda Jože Mermal in Bojan Albreht. Vlada je predlog sprejela, in če se to uresniči, bo to velika pridobitev za Ljubljano. Na to, zakaj naju povezujejo, ne znam odgovoriti. Mogoče nekomu to preprosto ustreza. Sva si pa v odnosu do predpretekle zgodovine diametralno nasprotna - zagovarjam partizane in NOB, ki so nas rešili največjega zla 20. stoletja: fašizma in nacizma. Pripadam levi politični opciji tudi zaradi odnosa do sodelavcev in spoštovanja do njihovega dela. Moj moto je, da živimo skupaj in spoštujemo vse različnosti."

  • Uredništvo

    7. 4. 2021  |  Družba

    »Nikogar v vladi boj proti virusu zares ne zanima«

    "Moj osnovni problem državljana Slovenije v pandemiji je predvsem v tem, da nikogar v vladi boj proti virusu zares ne zanima. Pretvarjajo se, ker se morajo, zaradi sosedov. Če bi bili sredi puščave, bi vse skupaj ignorirali. Gre za shizofreno pozicijo in posledice bodo vidne na prebivalstvu. Psiho-socialno stanje se bo zagotovo poslabšalo. Nese nas v frustracijo, ozkost in duhovno mrtvost. Pravzaprav postajamo kot lastna vlada. Ravno, ko je ne bo več, bomo mi, ljudstvo, postali kot ona."

  • Uredništvo

    7. 4. 2021  |  Kultura

    Najbolj prodajane knjige v marcu

    Lestvici najbolj prodajanih knjig  za knjige za odrasle in knjige za otroke ter mladino v knjigarnah Mladinske knjige in v spletni knjigarni emka.si, ki jo pripravljajo za razdobje preteklih 30 dni.

  • Uredništvo

    6. 4. 2021  |  Politika

    Italija svojih fašističnih zločinov ni nikoli jasno obsodila

    Peticija, ki jo lahko preberete v besedilu spodaj, je bila 31. marca poslana najvišjim političnim predstavnikom Italije. Danes, 6. aprila, ob 17. uri, bo na spletnih straneh inštituta Ferruccio Parri predstavjena virtualna razstava Z ognjem in mečem (A ferro e fuoco), ki govori o italijanski okupaciji Jugoslavije leta 1941.

  • Uredništvo

    6. 4. 2021  |  Politika

    »Ne kupim razlage, da ste bili leto dni nazaj neumni in da zdaj niste več«

    "Ne kupim te vaše načelnosti in tega vašega spreobrnjenja. Ne kupim razlage, da ste bili leto dni nazaj neumni in da zdaj niste več. Ne kupim, da niste več ne SMC, ne DeSUS, ne vladna koalicija. Ne kupim, ker ta vladna koalicija ste prav vi. Vi, ki ste se pred enim letom odločili verjeti, da bo koalicijska pogodba odpravila strahove civilne družbe. Pa da boste liberalni korektor. Pa da boste kot posamezniki znotraj koalicije imeli moč. Pa da bodo vaša lastna temeljna prepričanja ostala neokrnjena. Vi, prav vi ste Zdravko Počivalšek in Aleksandra Pivec. In vi ste Janez Janša. Ker brez vas njegove vlade ne bi bilo. In ker se časa ne da prevrteti nazaj. Žal."