• Vanja Pirc

    11. 3. 2022  |  Mladina 10  |  Kultura

    »Ko bo svoboda, ne bo držav«

    Na Dunaju živeča bosanska umetnica Lana Čmajčanin je v roke vzela zemljevid Bosne in nato še drugega in tretjega ... vse do petintridesetega. Postavila jih je enega na drugega in opazovala, kaj se je v 551 letih, ki so minila med najstarejšim in najmlajšim zemljevidom, dogajalo z bosansko mejo. Kako se je premikala in spreminjala. Ponekod so se čisto tanke črte, ki ponazarjajo meje, tako zgostile, da so območja povsem počrnela. Kajti meje niso stalne, niso objektivne, ampak so pogosto, sploh na območjih, kjer se krešejo interesi velesil, posledica pogajanj, partikularnih interesov, vojn in nasilja.

  • Vanja Pirc

    11. 3. 2022  |  Mladina 10  |  Kultura

    Pozdrav iz Gradca

    Graški Kunsthaus je ena najpomembnejših galerij sodobne umetnosti v naši širši okolici. Zgodba o uspehu je že od samega začetka – vse od takrat, ko je to avstrijsko mesto ob reki Muri leta 2003 gostilo projekt Evropska prestolnica kulture in so, da bi mestu ostal trajen spomin nanj, oblikovali povsem nov, velik, v svet odprt razstavni prostor. Kunsthaus je torej vse tisto, česar bližnji Maribor, ko je bil dobro desetletje kasneje tudi sam evropska prestolnica kulture, ni dobil, čeprav so organizatorji ob kandidaturi seveda obljubljali novo kulturno institucijo. V Gradcu je bilo drugače – obljubo so izpolnili, zrasel je Kunsthaus, nenavaden, futurističen objekt. Od daleč spominja na vesoljsko ladjo, ki je zasilno pristala med hišami starega mestnega jedra.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    11. 3. 2022  |  Mladina 10  |  Dva leva

    Ruske mačke in poparjeni mačkoni

    Že sedaj je jasno, da posledic sankcij proti ruski krvavi avanturi v Ukrajini ne bodo čutili samo ruski državljani, ampak tudi državljani dežel, ki jih evforično izrekajo. Torej Evropejci. Pravzaprav se dogaja pred našimi očmi in z našim soglasjem, včasih celo navdušenjem, putinizacija evropske javnosti in evropske medijske krajine. To je še en dokaz, da je Evropa popolnoma dezorientirana in neučinkovita. Kot vselej. No, ne glede na izvor rusko-ukrajinskega konflikta krvavega Putinovega pohoda nikakor ni mogoče upravičiti. A Ukrajinci so dvakratna žrtev. Ne le ruskega uničevalnega vojaškega stroja, ampak tudi lažnih obetov in ščuvanj vojaške zveze in voditeljev »svobodnega sveta«. Zato po svoje lahko razumemo jezo, razočaranje in moralne ukore, ki jih Zelenski te dni deli Evropi in Natu. Ves čas je bilo jasno, da Rusija v takšno genezo statusa Ukrajine, kot se je nakazovala, ne bo privolila. In čeprav Putin morda ustreza tudi najbolj stereotipni satanizaciji osebnostnega profila, je pravo vprašanje, ali bi kdo drug na čelu Ruske federacije privolil v takšen razvoj državnega statusa Ukrajine in takšno obravnavo ruske manjšine, kot smo ji bili priča. Ne. Nihče ne bi mogel stopiti na čelo Rusije in privoliti v vojaško obkroževanje. Kajti ob tem vprašanju gre tudi za simbolna vprašanja ranjene velesile. Če sta bili še nedavno na mizi kot realna opcija kompromisa vojaška nevtralnost ter avtonomija proruskih ozemelj, bo sedaj bistveno večje okupirano območje (ves obalni pas) trajno zasedeno, čeprav nikoli legalizirano. Pač zatečeno stanje, podobno kot zasedena palestinska območja.

  • Heni Erceg

    Heni Erceg

    11. 3. 2022  |  Mladina 10  |  Hrvaška

    Guns & roses

    Mar ni vsak imperializem – čeprav vedno pod cinično egido zagotavljanja demokracije zatiranemu ljudstvu – enako odvraten? Pa vendar ameriški vdor v Irak in trajna izraelska zasedba Palestine kljub obsežnemu uničevanju teh območij in pobijanju civilistov nista nikoli spodbudila takšnih odzivov Evropejcev, kot jih je nasilni vdor ruskega carja v Ukrajino. Z njim so se »prebudili« uspavani birokrati krščanske Evropske unije, katere članice nenadoma dihajo kot ena, združene v neizmernem strahu, saj ima ruski predsednik tisto morilsko, kar lahko uporabi, kadarkoli se mu sprdne. To ni vojna v Bosni in Hrvaški, med katero je srbski Putin ponavljal podobno mantro o reševanju Srbov pred ustaši in balijami in tako več let uničeval obe državi, EU pa je to molče opazovala in se ni odločila za pošiljanje orožja ogroženima narodoma. Prav tako v srcu Evrope. Ker Slobodan Milošević ni imel jedrskega orožja, s katerim bi iz Beograda lahko sklatil Eifflov stolp v Parizu. Tako je tudi na pokol v Srebrenici gledala – od blizu – kot na notranjo zadevo vojskujočih se »tolp«, pobiti Bošnjaki pa so bili tako ali tako muslimani …

  • Damjana Kolar

    11. 3. 2022  |  Kultura

    REJVikend

    Petek, 11. marec

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    11. 3. 2022  |  Mladina 10  |  Kolumna

    Sam med lutkami

    Če bi bil Janša šef Amerike ali Nata, bi svet že bil radioaktivno okužen, počasi bi vsi umirali: naš premier je predlagal, da Nato zapre ukrajinski zračni prostor. To bi pomenilo neposreden spopad med Rusijo in Natom in z malo smole tretjo in zadnjo svetovno vojno. Janšev nori predlog zelo spominja na njegovo namero, da bi v osamosvojitveni vojni naše sile napadle vojašnice JLA, kar bi prineslo bombardiranje Ljubljane. Toliko o strateški pameti in odgovornosti našega lokalnega avtokrata, našega malega Putina.

  • Uredništvo

    11. 3. 2022  |  Kultura

    Pošasti so ljudje

    V Mestni galeriji Nova Gorica bodo danes, 11. marca ob 19. uri odprli študijsko razstavo Pošasti so ljudje. Izbor umetnikov temelji na predstavitvah srhljivosti, groze in splošne grotesknosti skozi umetniški pogled ustvarjanja; gre predvsem za vizualna umetniška dela, ki nas bodo popeljala skozi svet pošastnih prikazni, demonov in "frikov" ter občutka strašljive nočne more, ki nas danes spremlja celo v resničnem življenju: včeraj covid, danes vojna, kaj nas čaka jutri? Kuratorka razstave: Nina Jeza.

  • Uredništvo

    11. 3. 2022  |  Svet

    »Če se boriš z diktatorjem, mu moraš pokazati, da si se pripravljen boriti do konca«

    "Na začetku sem bila skoraj pripravljen umreti. Če se boriš z diktatorjem, mu moraš pokazati, da si se pripravljen boriti do konca. Mislim, da zato Ukrajina dejansko zmaguje: morda izgubijo nekatera mesta, vendar so se pripravljeni boriti do konca, za rusko vojsko pa to ne velja."

  • STA

    10. 3. 2022  |  Politika

    »Vladni urad pritiska na novinarje s ciljem politične podreditve javne radiotelevizije«

    Urad vlade za komuniciranje (Ukom), ki redno objavlja svoje mnenje o poročanju RTV Slovenija, naj preneha s pritiski na novinarje, zahtevajo novinarski sindikati RTVS, sindikat in društvo novinarjev ter aktiv MMC RTVS skupaj z nekaterimi drugimi sopodpisniki. Vodstvo RTVS naj se jim zoperstavi, so pozvali. Novinarje na RTVS podpira tudi Mirovni inštitut.

  • Uredništvo

    10. 3. 2022  |  Politika

    Jenull prejel položnico za 34.000 evrov

    Janševa vlada vidnega protestnika Jašo Jenulla toži za več kot 34.000 evrov, in sicer za protest, na katerem so zbrani zgolj brali ustavo. "Skupno od mene terjajo že več kot 50.000 evrov, nove kazni in tožbe pa prihajajo vsak dan. Živimo pod diktaturo, ki poskuša uporabljati vsa razpoložljiva sredstva, da bi nas utišala in zastrašila. Ravno zato mi je še bolj jasno, da se je nujno boriti naprej," je na Facebooku zapisal Jenull, ki je ob tem objavil daljši videonagovor o situaciji, v kateri se je znašel in kako je do nje sploh prišlo. "V petek ob 19. uri bom spet na Trgu republike. Upam, da ne bom sam!" je sklenil Jenul..

  • Uredništvo

    10. 3. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: PUTIN / JANŠA

    Jutri izide nova Mladina! Naslovnico je oblikoval Franco Juri. Več preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 11. marca, dalje. #Mladina10

  • Ali bo Janša zaradi vojne dobil volitve?

    Nekatere zadnje ankete javnega mnenja pred volitvami, kot je recimo Medianina, so pokazale, da je Janševa SDS na prvem mestu prehitela stranko Roberta Goloba, svojega najbolj nevarnega tekmeca. Širša in tudi znanstvena javnost je ob rahlo nepričakovanem rezultatu, ki sicer ne napoveduje niti trenda, kaj še kaj dokončnega, povsem pravilno diagnosticirala najverjetnejše razloge za Janšev trenutni javnomnenjski uspeh in jih povezala z zlorabo vojne v Ukrajini za potrebe predvolilne samopromocije.

  • Uredništvo

    9. 3. 2022  |  Svet

    Kdo je Vladimir Putin?

    Pri prodajalcih časopisov in v naši spleti trgovini je že na voljo dopolnjena posebna številka Mladine o ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Kdo je Vladimir Putin? Veliki državnik? Tajni oligarh? Avtokratski teptalec človekovih pravic in zatiralec opozicije v Rusiji? Up nasprotnikov ameriške hegemonije v svetu? Restavrator monarhične veličine Rusije ali mogočnosti sovjetske države? Vse to in še več preberite v posebni izdaji Mladine, ki vas že čaka na prodajnih policah. 

  • STA

    10. 3. 2022  |  Politika

    Transakcijski račun za volitve odprlo 22 političnih strank in list

    Transakcijske račune za financiranje kampanje pred aprilskimi volitvami v Državni zbor (DZ) je odprlo 22 strank in list, ki se bodo potegovale za poslanske sedeže. Ob vseh parlamentarnih strankah so transakcijski račun odprli tudi v več novonastalih strankah in nekaterih zunajparlamentarnih, ki so se v preteklosti že potegovale za vstop v državni zbor.

  • Uredništvo

    10. 3. 2022  |  Politika

    »Ta vojna je več kot očitno prišla prav tudi zvezi Nato«

    "Ta vojna pa je več kot očitno prišla prav tudi zvezi Nato, saj jo je, kot kaže, na novo osmislila in po eni strani ustvarila nujnost nekaterih držav, ki še niso članice tega zavezništva, da razmišljajo o vstopu vanj, po drugi strani pa v trenutku ustavila vse mirovniške in sodobne pomisleke o smiselnosti vztrajanja v takšni vojaški zvezi v njenih državah članicah in ne nazadnje smiselnosti sploh obstoja vojaške zveze kot takšne. Vojna v Evropi je tu in vojaško zavezništvo se je iz skoraj že preživetega koncepta, v trenutku prelevilo v nujnost in samoumevnost. Namesto da bi začetek nove vojne v Evropi, kot realizacija domnevno nepredstavljivega, pripeljal do dvoma o konceptu nasprotujočih si vojaških zavezništev in oboroževanja, ki imajo nastop tega na videz nepredstavljivega dogodka ves čas ponotranjen kot temeljni razlog svojega obstoja, se začenja prav nasproten proces. Nato se zaradi ruske invazije krepi, na videz kot tista sila, ki naj bi bila jamstvo miru v Evropi, a hkrati daje Putinu ves čas jasno vedeti, da ima glede Ukrajine proste roke, da mu je pot v Kijev odprta in na voljo, tako kot tudi širno nebo nad njo."

  • Danes je nov dan

    10. 3. 2022  |  Družba

    Zunanja politika po Janezovo

    Kaj imajo skupnega uradni Washington, Peking, Bruselj in Moskva? To, da jih vse napada neuravnovešeni premier države, za katero morda še niso slišali. 

  • Uredništvo

    10. 3. 2022  |  Družba

    »Nasilje nad ženskami ni bilo politično vprašanje, vse dokler v parlament niso prišle ženske«

    "Nasilje nad ženskami je še ena problematika, ki je na Islandiji zelo pereča, ravno tako kot povsod drugje po svetu. Zavedati se moramo, da dokler ne bomo izkoreninili nasilja nad ženskami, nasilja zaradi spola, ne bomo dosegli enakosti. Nasilje nad ženskami ni bilo politično vprašanje, vse dokler v parlament niso prišle ženske in pridobile politično moč. Vse do takrat je bilo nasilje nad ženskami zasebni problem. Zavedati se moramo, da ne moremo ustvariti dobre družbe, ki deluje dobro za vse prebivalce in prebivalke, dokler niso vsi enako vključeni in zastopani. To je ključno za nastanek dobre, enakopravne družbe. Vsi moramo imeti možnost, da se odločamo glede naše prihodnosti."

  • STA

    10. 3. 2022  |  Svet

    Britanska vlada uvedla sankcije proti Abramoviču in drugim ruskim oligarhom

    Britanska vlada je danes zaradi ruske invazije na Ukrajino proti sedmim ruskim oligarhom uvedla sankcije. Med kaznovanimi so tudi lastnik angleškega nogometnega prvoligaša Chelseaja Roman Abramovič, Igor Sečin in Oleg Deripaska. Abramoviču je britanska vlada zasegla nogometni klub in tako ustavila prodajo.

  • STA

    10. 3. 2022  |  Svet

    ZDA: »Paziti bi morali, da Rusija ne bo uporabila kemičnega ali biološkega orožja v Ukrajini«

    ZDA so v sredo zavrnile ruske trditve, da naj bi Washington podpiral program biološkega orožja v Ukrajini. Po navedbah ZDA so te obtožbe znak, da bi Moskva lahko sama uporabila tovrstno orožje v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Uredništvo

    9. 3. 2022  |  Kultura

    Večno vprašanje o načinih gledanja na žensko

    V ljubljanski Cukrarni bo od 11. marca do 21. avgusta na ogled skupinska razstava Vračanje pogleda, ki prikazuje izsek iz ustvarjalnih procesov in praks več kot 50 umetnic v slovenskem prostoru od devetdesetih let preteklega stoletja do danes. S predstavljenimi deli se osredotoča na specifične družbene tematike, vprašanja identitete, feminizma in reprezentacije umetnic v umetniškem sistemu, hkrati pa razkriva raznolike poetike, forme ali koncepte, ki omogočajo bolj sistematičen pogled na določene dogodke iz preteklosti. Kustosinje razstave: Alenka Gregorič, Alenka Trebušak, Mara Anjoli Vujić in Mateja Podlesnik.

  • Izak Košir

    9. 3. 2022  |  Politika

    Kučan: »Kdor si ne prizadeva za svobodo drugih, si tudi svoje ne zasluži«

    Prvi predsednik Slovenije Milan Kučan je včeraj v Šenčurju spregovoril ob obletnici ustanovitve Kokrške čete in žrtev Pipanove ter Sušnikove družine. V govoru, ki ga je naslovil Ukrajinski boj proti Evropi avtokratskih, iliberalnih, nacionalističnih in nesolidarnih demokracij je poudaril, da se v vojni pokažejo najsvetlejše, pa tudi najtemnejše strani človeka, najvišje vrednote in tudi najbolj zavržna dejanja. Dejal je, da smo pred 30 leti verjeli, da je bila osamosvojitvena vojna poslednja vojna ne le na slovenskih, temveč tudi na evropskih tleh.

  • Oštro.si

    9. 3. 2022  |  Politika

    Janševa vlada razširjala napačne podatke 

    Vlada je 23. februarja tvitnila, da se je število zaposlenih v izobraževanju od leta 2000, ko jih je bilo 54.500, do leta 2020 povečalo na 90.000. Trditev je navedla tudi v sporočilu za javnost po vladni dopisni seji, na kateri se je odzvala na razglasitev splošne stavke v vzgoji in izobraževanja.

  • STA

    10. 3. 2022  |  Svet

    Googlovi avtomobili se prihodnji teden vračajo v Slovenijo

    Ameriški tehnološki velikan Google, ki ponuja storitev Street View (Ulični pogled) tudi za Slovenijo, bo 14. marca znova obiskal več slovenskih mest. Glavni namen ponovnega obiska je osvežitev posnetkov mest, cest in avtocest znotraj Uličnega pogleda, ki je funkcija Googlove aplikacije Zemljevidi.

  • DK, STA

    9. 3. 2022  |  Politika

    »Ministrica Kustec je že večkrat izkazala, da nima pojma o tem, kaj govori«

    Stavka v vrtcih poteka gladko, zaposleni, ki stavkajo, so v prostorih vrtca, stavka pa večina zaposlenih v slovenskih vrtcih, je za STA povedala predsednica Združenja ravnateljev vrtcev Slovenije Romana Epih. Prisotnost otrok v vrtcih je različna od okolja do okolja, nekje so prisotni trije odstotki otrok, drugje tudi do 15 odstotkov.

  • STA

    9. 3. 2022  |  Svet

    Rusija: »Cilj ruske vojske ni zamenjati ukrajinskega vodstva«

    Rusko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da pogajanja s Kijevom o rešitvi konflikta napredujejo. Poudarili so, da cilj ruske vojske ni zamenjati ukrajinskega vodstva.

  • STA

    9. 3. 2022  |  Družba

    Bodeča neža za najbolj seksistično izjavo duhovniku 

    Kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si sta podelila nečastni naziv bodeča neža za najbolj seksistično izjavo leta leta 2021/22, prejel jo je duhovnik in gimnazijski učitelj Andrej Vončina. Izjava po njihovem mnenju kaže na ozkoglednost avtorja, ki žensko reducira na njeno reproduktivno funkcijo.

  • Danes je nov dan

    9. 3. 2022  |  Družba

    Podpiramo stavko!

    Danes poteka stavka (visoko)šolskih sindikatov; stavkata SVIZ in VSS. Ob ministrici Kustec je neverjetno, da je stavka šele zdaj. Kustec je kot polnočni izlet v McDrive: vsake kvatre se ti zdi dobra ideja, a že s prvim ugrizom se prepričaš, da je slaba. Ministrice sploh ni bilo na radarju, kadar pa se je pojavila, bi bilo vedno znova bolje, če se ne bi. 

  • STA

    8. 3. 2022  |  Svet

    Ruski opozicijski voditelj Ruse poziva k nadaljevanju protivojnih protestov

    Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je danes sodržavljane pozval k nadaljevanju protestov proti ruski invaziji na Ukrajino. Protesti se sicer nadaljujejo kljub številnim aretacijam protestnikov in zagroženim visokim kaznim.

  • Uredništvo

    8. 3. 2022  |  Politika

    »Če je Putin res užaljen, bi nas moralo to zelo skrbeti«

    "Že od nekdaj se mi namreč dozdeva, da je Vladimir Putin pod masko otopelosti prav mogoče globoko užaljen človek in da je del nesporazuma med Putinom in svetom tudi v tem, da velik del sveta užaljenosti ne razume najbolje. Nekateri sicer pišejo o Putinovem občutku velike žrtve, kar je podobno, a ni isto. Je pa nedvomno res, da se Slovani radi počutijo žrtve krivične zgodovine in se zato, denimo, danes mnogi Srbi istovetijo s Putinom, proti kateremu se je – enako kot nekoč proti Miloševiću – zarotil ves svet in nadenj poslal sankcije."

  • Uredništvo

    8. 3. 2022  |  Kultura

    »Nesprejemljivo je, da se demonizira tudi rusko umetnost«

    "Menim, da je nesprejemljivo, da zaradi agresije Putinove vojaške hunte svet v svoji razumljivi želji po obsodbi agresije demonizira tudi rusko umetnost. Odpovedujejo se koncerti, s sporedov izginjajo ruski skladatelji ... To je po mojem mnenju nedopustno, celo nevarno. Prav gotovo mi ni treba pojasnjevati pomena dediščine ruske kulture in umetnosti, še posebno v prostoru, v katerem živimo. Dejstvo je, da brez vplivov velikanov ruske klasične glasbe, literature, gledališča, filma in plesa ne bi bilo prenekaterih, tudi ključnih del naše književnosti, glasbe, gledališča ... Zato menim, da je nujna naša jasna opredelitev proti agresiji, a obenem se moramo odločno postaviti v bran umetnosti in kulturi ne glede na njeno provenienco."