• DK, STA

    7. 3. 2022  |  Svet

    Netflix ustavlja svoje storitve v Rusiji

    Ameriški Netflix je v nedeljo sporočil, da v Rusiji zaradi napada na Ukrajino ne bo več predvajal svojih vsebin. Odhod iz Rusije sta napovedali tudi dve veliki računovodski podjetji KPMG in PricewaterhouseCoopers.

  • DK, STA

    7. 3. 2022  |  Svet

    Predlog zakona o prepovedi uvoza ruske nafte in plina v ZDA

    Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je v pismu demokratom, ki je bilo objavljeno v nedeljo zvečer, sporočila, da preučujejo predlog zakona o prepovedi uvoza ruske nafte in plina v ZDA.

  • DK, STA

    7. 3. 2022  |  Svet

    Rusijo zapuščata tudi H&M in Zara

    Španska družba Inditex, ki je lastnica verige trgovin z oblačili Zara, je napovedala zaprtje trgovin v Rusiji. Prekinitev poslovanja v tej državi je napovedala tudi švedska družba Hennes and Mauritz (H&M). Medtem pa japonski trgovec Fast Retailing, ki ima med drugim v lasti trgovine Uniqlo, ohranja trgovine v Rusiji odprte.

  • DK, STA

    7. 3. 2022  |  Svet

    Protestno kroženje okoli Washingtona

    Okrog 1000 vozil se je v nedeljo podalo na protestno kroženje po obvoznici okrog ameriške prestolnice Washington brez pravega cilja ali določenih zahtev. Gre za kopijo podobnega protesta v Kanadi, ki so ga odstranili po uvedbi izrednih razmer.

  • Uredništvo

    7. 3. 2022  |  Kultura

    Mirko Ilić kot oblikovalec in kot kurator

    V okviru 10. bienala Brumen bodo 9. marca v Ljubljani odprli dve razstavi, ki bosta predstavili Mirka Ilića iz dveh perspektiv: kot oblikovalca (Iz zgodovine človeške neumnosti – Oblikovalska zgodovina sveta) ter kot kuratorja (Plakatna razstava Strpnost). V Kinu Šiška pa bo 10. marca potekala mednarodna konferenca, ki bo od blizu predstavila Mirka Ilića, Violaine Orsoni, Sama Ačka, Francesca Franchija ter Michaela C Placea: žirante, ki bodo odločali o prejemnikih najvišjih nacionalnih priznanj na področju oblikovanja, ter v predavanjih in pogovoru razkrili svoj pogled na to, kaj je danes v oblikovanju bistveno, in kakšno oblikovanje bomo potrebovali, da zgradimo svet, ki bo lepši od današnjega.

  • Uredništvo

    7. 3. 2022  |  Družba

    Temnopolte transspolne osebe

    V Pritličju bo, 9. marca, ob 18. uri predstavitev knjige Supporting Trans People of Colour in pogovor s pisateljem_ico in trans aktivistko_m Sabah Choudrey iz Londona. S tem dogodkom bodo v Zavodu TransAkcija tudi transfeministično obeležile_i 8. marec.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    4. 3. 2022  |  Mladina 9  |  Uvodnik

    Dva shoda? Seveda!

    Začnimo pri dejstvih. Do srede smo imeli v Sloveniji že šest shodov za Ukrajino, ne dva, kot razlaga nevedni Zorčič. Prva dva sta bila v petek, v Ljubljani ga je pripravila ukrajinska diaspora, drugega pa v Mariboru Emilija Stojmenova Duh. Tretji je bil v soboto, pripravila ga je beloruska diaspora. Četrti je bil v ponedeljek, organizirala ga je iniciativa Slovenska pomoč Rusiji. Nato je bil v torek veliki shod na Trgu republike, ki ga je pripravila protestna skupščina. Na teh petih (5) shodih so bili pretežno isti ljudje, enkrat v širši zasedbi, drugič v ožji. Poleg prizadetih Ukrajincev, živečih v Sloveniji, posameznih Belorusov in Rusov, ki s tem kažejo nasprotovanje Putinu in vojni, so bili tam ljudje, ki po navadi dvignejo glas za druge. Ki protestirajo tudi za »napačne« begunce. Ki ne protestirajo preračunljivo, ampak za druge.

  • Smrt avtokraciji, svoboda narodu!

    V Možu iz Hollywooda, Tarantinovi epizodi Štirih sob (1995), neki tip stavi, da mu bo uspelo vžigalnik Zippo prižgati v vseh desetih zaporednih poskusih. Če mu to uspe, dobi avtomobil – če mu ne uspe, bo ob prst. Trik je seveda v tem, da mu vžigalnika ne uspe prižgati že v prvem poskusu – in prst mu avtomatično odsekajo. Takoj. Ja, nepričakovano. Brez besed. Šokantno. Tip ga izgubi v trenutku, ko mu ne uspe prižgati vžigalnika. Nobenega čakanja, nobenega zavlačevanja, nobenih pogajanj, nobenega šahiranja, nobenega mencanja, nobene diplomacije, nobenega stopnjevanja napetosti. In nobenega patetičnega omogočanja častnih umikov. In nobenih rešitev v zadnjem trenutku.

  • Uredništvo

    6. 3. 2022  |  Politika

    »Smo pripravljeni dokazati, da se z branjenjem Evrope borimo za svobodo po vsem svetu?«

    "Ruska resnica je samo prikladen mit, ki želi utemeljiti Putinovo imperialistično vizijo, Evropa pa lahko temu na najboljši način nasprotuje tako, da gradi mostove do držav v razvoju in držav v gospodarskem vzponu, med katerimi jih je cela vrsta z dolgim seznamom upravičenih zamer do zahodne kolonizacije in izkoriščanja. 'Braniti Evropo' ni dovolj. Prava naloga je prepričati druge države, da jim Zahod lahko ponudi boljše izbire kot Rusija in Kitajska. Edini način, da to dosežemo, pa je, da spremenimo sami sebe in neomajno izkoreninimo neokolonializem, tudi ko se 'zapakira' v obliko humanitarne pomoči."

  • Uredništvo

    6. 3. 2022  |  Družba

    »V številnih ministrstvih vlada kadrovsko razsulo«

    "Veliko ljudi ne prenese več javne govorice stalnega napadanja in ščuvanja in se zato distancirajo od politike. To gre na roke strankam z bolj radikalizirano bazo. Volilna abstinenca sredinskih volilcev povzroči, da radikalne stranke prejmejo relativno več glasov. Drugo vprašanje je, kaj politični sloj sploh počne s to državo. Nenehno uveljavljanje zasebnih interesov in delovanje strank kot nekakšnih rentniških podjetij pustoši javne institucije. To nas mora kot državljane najbolj skrbeti. Vse težje je dobiti sposobne tehnokrate, ki bi bili načelno pripravljeni delati za državo. Zaradi stalnih čistk je marsikdo od uradnikov sklonil glavo. V številnih ministrstvih vlada kadrovsko razsulo. Prepredena so s strankarskimi kadri, ki včasih delajo bolj za stranko kot za državo. Pod psevdonimi pišejo propagandistične komentarje na družbenih omrežjih in odzive na spletne članke konvencionalnih medijev. Veliko tovrstnih objav prihaja z internetnih strežnikov v javnem sektorju, in to v službenem času."

  • STA

    5. 3. 2022  |  Politika

    Žižek: »Če zmaga Evropa, ki ne tolerira nebelih beguncev, potem ne potrebujemo Rusije, da nas uniči«

    Za krizo v Ukrajini so odgovorne tako zahodne države kot Rusija, ocenjuje filozof Slavoj Žižek, ki je svoj pogled na dogajanje predstavil v Mariboru, kjer je nagovoril udeležence kongresa stranke Levica. "Ruski predsednik Vladimir Putin se je na invazijo pripravljal leta, Zahod pa je to vedel," je opozoril.

  • Janša je soustanovitelja ukrajinskega društva označil za Putinovi lutki

    Po tistem, ko so v slovensko-ukrajinskem kulturnem društvu Ljubljana – Kijev objavili zapis, v katerem se soustanovitelja društva distancirata od shoda v podporo Ukrajini, za katerim je očitno organizacijsko stala vladajoča stranka SDS, končno pa je program povezovala njihova poslanka Eva Irgl, se je ob njunem demantiju na tviterju oglasil Janša in dejanje označil za delo »Putinovih lutk«: Butale. Društvo predstavlja predsednik in ne dva člana, ki jih je poiskal #KUL v svojih evidencah. #PutinsPuppets

  • Prenehajte obračunavati z novinarji RTV Slovenija

    V Društvu novinarjev Slovenije predsednika vlade in ostale vladne predstavnike ponovno pozivamo, da prenehajo napadati in etiketirati novinarje, njihove goste, dopisnike in kar cele oddaje RTV Slovenija. Nespoštovanje drugačnih mnenj, tudi takšnih, s katerimi se ne strinjaš, je značilnost avtoritarnih režimov, katerih podpore predsednik vlade obtožuje novinarke in novinarje RTV Slovenija. Prav tako kot poenostavljeno razumevanje družbene stvarnosti in nespoštovanje svobode izražanja.

  • Jure Trampuš

    4. 3. 2022  |  Mladina 9  |  Politika

    Putinizacija Slovenije

    Kdor ima preveč časa in rad opravlja nekoristna dela, lahko posluša slovenske parlamentarne razprave. Politike in vsebine namreč v njih skoraj ni več, sta le igra moči med poslanci in iskanje proceduralnih zapletov, pri čemer je v parlamentu praviloma vse povedano in izpeljano na amaterski način, brez zanimive razprave, retoričnih bravur, humornih analogij. A kdor misli, da je parlamentarna razprava, njena odsotnost smisla in razuma, najnižja raven slovenske politike, se moti. Nekaj stopnic nižje, v najglobljih krogih pekla, se drenja velik del članov programskega sveta RTV Slovenija, tam so člani upravnega organa, ki naj bi skrbel za svetlo podobo nacionalne medijske hiše, ki naj bi deloval pošteno in pravično, neodvisno in nepristransko, odkrito, spoštljivo, strpno, dobronamerno, tako, kakor zapoveduje etični kodeks. Pa ne deluje tako. Programski svet RTV Slovenija je neposreden podaljšek vladne politike, večina njegovih članov, čisto vseeno je, ali se tega zavedajo ali ne, pa je odgovorna za razgradnjo informativnega televizijskega programa osrednjega slovenskega medija.

  • Borut Mekina  |  foto: Borut Krajnc

    4. 3. 2022  |  Mladina 9  |  Politika

    »Demokracije se Putin zagotovo bolj boji od Nata«

    Rudi Rizman je po svoji akademski usmeritvi sociolog z doktoratom z ameriškega Harvarda, trenutno profesor na Univerzi v Bologni, a bi ga bilo primerneje označiti za angažiranega intelektualca svetovnega formata, kot jih je porajala revolucija leta 1968. To je bil čas vrenja mladih po konfliktih, ki so jih politiki zakuhali v Vietnamu, in kubanski krizi. Tudi zato se je Rizman ukvarjal z vprašanji, kot sta nacionalizem in liberalizem, zato je preučeval delitev interesnih sfer po drugi svetovni vojni, raziskoval je zločine ameriške in sovjetske vojske v Afganistanu. In tudi zato je postal generalni sekretar znamenitega Russllovega razsodišča, ki je v 60. letih bistveno vplivalo na mednarodno javno mnenje v zvezi z vojno v Vietnamu, človekovimi pravicami, kolonializmom, rasizmom. To je bila civilnodružbena organizacija, v kateri so sodelovali največji angažirani umi tistega časa, kot so bili Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Noam Chomsky ali jugoslovanski Vladimir Dedijer, ki ga je Rizman zelo dobro poznal. Z rusko vojno v Ukrajini smo danes morda prav tam, v tistem času, pred letom 1968.

  • IK, STA

    4. 3. 2022  |  Politika

    Janša na televiziji nagovoril Ukrajince: »Slovenci se zavedamo vaših težav«

    Slovenski premier Janez Janša je v videonagovoru ukrajinskemu narodu poudaril, da so "Ukrajinci tisti, ki so na pravi strani zgodovine in se borijo za pravično stvar". Njegov nagovor je predvajala ukrajinska televizija 24 Kanal, je danes na Twitterju objavila slovenska vlada.

  • Uredništvo

    5. 3. 2022  |  Politika

    Ukrajina je nacistična država?

    "Ukrajina je nacistična država? Ja, zato so Ukrajinci z več kot 70-odstotno večino na regularnih volitvah izvolili za predsednika države Juda, ki je v Rusiji odraščal v ruskem jeziku in se je ukrajinščine naučil kot odrasel človek. Volodimir Zelenski je spodoben politik z izjemnim smislom za humor, ki je v svojem globokem bistvu velik smisel za življenje. Predsednik vlade je bil ob njegovi izvolitvi Volodimir Groisman, tudi Jud. Ali znamo najti še eno vzhodnoevropsko državo, kjer sta izvoljena predsednik države in premier Juda? V najtežjih trenutkih zgodovine svoje države Zelenski skrbi, da bi bilo njegovim sodržavljanom kar najmanj hudo. Oni so pa nacisti, ne?"

  • Puškomitraljez za pet tisoč otrok

    Vojna je. Tako kot je bila še bliže nas leta 1992. Za izbrisane je bila Slovenija formalno država miru, v resnici pa je proti njim potekala vojna, ki traja še danes.

  • IK, STA

    5. 3. 2022  |  Politika

    »Politika je umazana, pravijo. A težko bodo pokazali, kje se je Levica umazala.«

    Koordinator Levice Luka Mesec je na današnjem kongresu stranke dejal, da je Levica orodje, s katerim poskušajo svet okoli nas spreminjati na bolje. Hkrati je zatrdil, da razume tiste, ki so od njih pričakovali več, a ocenjuje, da so glede na število poslancev v DZ dosegli veliko. Na volitvah bodo stavili tudi na to, da država dobi vlado z Levico.

  • STA

    5. 3. 2022  |  Svet

    Ameriški senator predlagal atentat na Putina

    Republikanski senator iz Južne Karoline Lindsey Graham si je z izjavo, da bi bilo ruskega predsednika Vladimirja Putina treba ubiti, prislužil kritike tako s strani demokratskih kot tudi republikanskih kolegov. Graham je dejal, da je Putinova smrt edini način za končanje krize v Ukrajini.

  • Danes je nov dan

    5. 3. 2022  |  Družba

    Predvolilni prevzem javne televizije

    V sredo sta T. Fajon in A. Bratušek gostovali v predvolilni oddaji na Nova24TV. Medijski projekt SDS preko madžarskih investicij financira stranko in skrbi za redno dozo sovraštva in šikaniranja. Bolj kot servirana vprašanja Toninu in ostalim nam je v oči padla sodobna vizualna podoba, ki jo verjetno plačujemo z javnim denarjem, prekanaliziranim v zadnjih dveh letih. Vse skupaj je od daleč skoraj videti kot resna televizija. 

  • DK, STA

    5. 3. 2022  |  Politika

    Nato noče biti neposredno vpleten v konflikt v Ukrajini

    Članice zveze Nato nasprotujejo vzpostavitvi območja prepovedi preletov nad Ukrajino, je poudaril generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg po izrednem zasedanju zunanjih ministrov zaveznic v Bruslju. Nato noče biti neposredno vpleten v konflikt v Ukrajini, saj bi to pomenilo še več ubitih civilistov, je dejal.

  • Monika Weiss

    4. 3. 2022  |  Mladina 9  |  Politika

    Manipulacija

    »Ali podpirate, da se denarna socialna pomoč/otroški dodatek vzame osebam, ki so v postopku za pogojno kazen zaradi naklepnega kaznivega dejanja, in obsojenim osebam? Ali se strinjate, da gre pri denarni socialni pomoči le za premostitev situacije in ne za trajno rešitev? Ali se strinjate, da denarno socialno pomoč dobijo samo tisti, ki jo potrebujejo? Ali podpirate zmanjšanje števila izrednih denarnih socialnih pomoči s 5-krat na 3-krat letno?« To so le štiri vprašanja od 17 iz ankete, ki jo je januarja naročilo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pod ministrom Janezom Ciglerjem Kraljem in iz pridobljenih odgovorov izpeljalo sklep, da je solidarna družba »želja in prioriteta ministrstva«.

  • Ukrajinsko-poljska meja

    Na poljski strani mejnega prehoda z Ukrajino Medyka/Šegini se je v torek popoldne trlo fotoreporterjev, snemalcev in novinarjev. Čakali so na ukrajinske ženske z otroki, ki so peš prečkale mejo. Druge so bile v avtomobilih s svojimi otroki, nekatere s prijateljicami. Kjer je bilo v avtu veliko otrok, se niso držali običajnih varnostnih ukrepov, ženske so dojenčke držale v naročju, večji otroci v stolčkih so držali manjše. Na prvi pogled se niso veliko razlikovali od družin, ki se vozijo na počitnice. Avtomobili so bili vseh vrst in prtljaga v njih tudi.

  • Javno pismo

    5. 3. 2022  |  Politika

    Obsojamo ponarejanje zgodovine

    Zgodovinarji iz Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Slovenije in Srbije, podpisniki Deklaracije #Ubranimo_zgodovino / #Defend_History, obsojamo ponarejanje zgodovine, njeno zlorabo in uporabo selektivne zgodovinske argumentacije za opravičevanje vojne politike in agresije na suvereno in mednarodno priznano državo Ukrajino.

  • Stanka Prodnik

    4. 3. 2022  |  Mladina 9  |  Kultura  |  TV

    Puč na TV Slovenija

    Puč? En puč? Več njih. Ta teden je bil črni teden RTV Slovenija. Začnimo pri glavi. Programski svet in direktor sta se odločila stopiti v brezpravje, nezakonito sta objavila razpis za direktorja, čeprav ima sedanji še mandat, da bi s tem preprečila razkritje, da je bil direktor pred enim letom imenovan nezakonito. Vse skupaj je popolnoma zunaj prava.

  • DK, STA

    5. 3. 2022  |  Politika

    Visoke kazni za domnevne lažne novice o ruski vojski

    Spodnji dom ruskega parlamenta je včeraj sprejel zakonodajo, ki določa visoke kazni za širjenje domnevnih lažnih informacij o ruskih vojaških silah. Kršiteljem grozijo denarne kazni in do 15 let zapora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • DK, STA

    5. 3. 2022  |  Svet

    »Oboroženi spopadi kršijo tudi vse otrokove pravice«

    Evropska mreža nacionalnih institucij za človekove pravice (ENNHRI) je ta teden pozvala k takojšnji prekinitvi ruske invazije na Ukrajino skladno z načeli mednarodnega prava, humanitarnega prava in prava človekovih pravic. Države članice Sveta Evrope poziva k pomoči Ukrajini.

  • Uredništvo

    5. 3. 2022  |  Družba

    »Najbolj bi bila vesela, če se nam nikoli ne bi bilo treba ukvarjati z 8. marcem«

    "Najbolj bi bila vesela, če se nam nikoli ne bi bilo treba ukvarjati z 8. marcem. Na živce mi gre, ker je to dan žena, in ne žensk. Še vedno se moramo pogovarjati o razlikah v plačah med ženskami in moškimi. Na papirju se je marsikaj v zadnjem času izboljšalo. Zakoni in predpisi niso tisto, kar bi zagotavljalo enak položaj žensk v družbi. Morajo se zgoditi spremembe v družbi, kulturi in vrednot. Ampak v zadnjem času, kar je bil tudi impulz za ustanovitev združenja Ona ve, doživljamo retradicionalizacijo družbe."