• Izak Košir, STA

    10. 10. 2019  |  Družba

    Zahteva za omejitev cen v domovih za starejše

    Zasebni domovi za starejše s koncesijo izdatno služijo na račun starejših, ker jim neupravičeno in nepravilno zaračunavajo lastne stroške investicije ali posojil, opozarjajo v Levici. Ker pristojno ministrstvo v zadnjih desetih letih ni storilo nič za odpravo nepravilnosti, v Levici na to temo zahtevajo nujno sejo odbora Državnega zbora (DZ). 

  • Darja Kocbek

    10. 10. 2019  |  Družba

    »Opozorili me nikoli niso, čeprav sem stavil veliko več, kot mi je dovoljeval proračun«

    »Stavim pet frankov, da bo Francija zmagala«. S to stavo skupine prijateljev se je začela odvisnost Švicarja Thomasa Suterja (ime so v uredništvu spremenili) od iger na srečo. Začelo se je med svetovnim nogometnim prvenstvom leta 2016, ko je tu in tam začel ob pivu ob koncu dneva na spletu vplačevati športne stave. »Enkrat sem jih potem začel vplačevati tudi ob koncu tedna, potem celo me delovnim časom. Ujel sem se v vrtinec in stavil sem vedno večje zneske,« je povedal za Neue Zürcher Zeitung. Danes, tri leta kasneje, je izgubil 200 tisoč frankov in obiskuje terapijo. 

  • Urša Marn

    10. 10. 2019  |  Družba

    »Danes želimo vse težave rešiti takoj. In psihiatrična zdravila so takšna bližnjica.«

    Specialistka klinične psihologije in psihoterapevtka dr. Polona Matjan Štuhec že več kot 30 let pomaga ljudem v duševni stiski. Začela je v javnem zdravstvu, nato pa je leta 1995 odšla med zasebnike. Skupaj s kliničnima psihologoma prof. dr. Petrom Praperjem in Bojano Moškrič je ustanovila Inštitut za klinično psihologijo in psihoterapijo, kjer storitve izvaja samoplačniško. A čeprav je njene terapije treba plačati iz lastnega žepa, ji dela ne zmanjka. Živimo v svetu izobilja, počutimo pa se vse bolj prazne, izčrpane, depresivne. Med njenimi pacienti so tudi uspešni poslovneži, zdravniki, sodniki in novinarji. Duševna stiska pač ne diskriminira – ne po spolu, ne po uspešnosti v poklicu, ne po debelini denarnice. Pot do duševnega zdravja je navadno zelo naporna in lahko traja leta. »Pri duševnem zdravju ni instantnih rešitev,« pravi.

  • Vasja Jager

    10. 10. 2019  |  Svet

    Trumpološki lažnivec

    Ameriški predsednik Donald Trump je bogati zbirki laži in polresnic, s katerimi skuša opravičevati svojo uničevalno politiko, nedavno dodal novo. Ko so ZDA dokončno izdale zaupanje Kurdov, svojih dovčerajšnjih zaveznikov v boju proti Islamski državi, in dopustile ofenzivo Turčije na njihova ozemlja ob meji s Sirijo, je potezo obrazložil s preprosto logiko: »Kurdi nam tudi niso pomagali v Normandiji.«

  • IK, STA

    10. 10. 2019  |  Družba

    V čevapčiče in pleskavice dodajali prepovedano snov

    Inšpekcija uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je septembra izvedla poseben nadzor nad uporabo aditiva iz skupine sulfitov. Pod lupo je vzela osem trgovskih verig, 22 mesnic in 17 gostinskih obratov, skupaj pa so inšpektorji odvzeli 34 vzorcev, prisotnost sulfita so ugotovili pri enem, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

  • Danes je nov dan

    10. 10. 2019  |  Družba

    Stari in revni v socialni državi

    Po podatkih SURS iz 2018 pod pragom revščine živi skoraj 270 000 ljudi, med njimi je 89 000 upokojencev, od tega kar 60 000 žensk. Stopnja tveganja revščine je najvišja prav pri upokojenkah, na kar vpliva njihov spolno specifičen potek življenja – vsaka četrta ženska, rojena pred letom 1945, je bila zaposlena manj kot 14 let, od tega pa je odvisna tudi višina pokojnine, ki jo prejema.

  • IK, STA

    10. 10. 2019  |  Svet

    Zaradi stranskih učinkov zdravila morajo plačati milijardno odškodnino

    Farmacevtski gigant Johnson & Johnson bo moral zaradi stranskih učinkov zdravila za duševne bolezni oz. tega, da nanje ni opozoril, plačati osem milijard dolarjev odškodnin in obresti, je odločila porota na sodišču v Filadelfiji. Zdravilo je namreč povzročilo rast dojk pri moških.

  • Uredništvo

    10. 10. 2019  |  Politika

    Zmago Jelinčič: Nima se kaj deliti, vse je bilo moje

    "Nima se kaj deliti, vse je bilo moje. Tudi hiša v Ljubljani je bila že prej moja, Monika k meni ni prišla z nobenim premoženjem in tudi nobenega vlaganja ni bilo v hišo v Ljubljani ali na Obali. Na sodišče sem že vložil zahtevo za ločitev in zahtevo za vrnitev darila. To je bilo 650 tisoč evrov, ki sem jih z darilno pogodbo podaril za nakup parcele v Semedeli." (Zmago Jelinčič za Žurnal24 o ločitvi in delitvi premoženja)

  • IK, STA

    10. 10. 2019  |  Svet

    ZDA pripravljajo sankcije proti Turčiji in opozarjajo na morebitno okrepitev Islamske države

    Ameriški senatorji obeh strank so pripravili predlog zakona o uvedbi sankcij proti Turčiji zaradi napada na Kurde na severovzhodu Sirije, od koder je predsednik Donald Trump umaknil ameriške vojake in Turčiji odprl vrata za invazijo. Državni sekretar Mike Pompeo se je postavil v bran umiku in zanikal, da bi ZDA Turčiji dale dovoljenje za ofenzivo.

  • Pika Vrčkovnik

    10. 10. 2019  |  Svet

    Z eksplozivom nad parado ponosa

    Prejšnji teden je med poljsko parado ponosa v Lublinu skoraj eksplodirala doma izdelana bomba. Na ulice je z željo po svobodnejši prihodnosti stopilo okoli 1.500 ljudi, protest pa so poleg najdenega eksploziva ovirale tolpe antagonistov. Gibanje WeMove EU, ki se med drugim zavzema za državljanske svoboščine in pravice ter se bori proti diskriminaciji, poziva, da ukrepamo takoj in s podpisom deklaracije ter donacijami podpremo skupnost. 

  • IK, STA

    10. 10. 2019  |  Svet

    Vojaški uslužbenec obtožen izdaje skrivnosti novinarkama

    Ameriška zvezna policija FBI je v sredo aretirala 30-letnega vojaškega obveščevalnega analitika Henryja Kyla Freseja, ki je obtožen izdaje zaupnih informacij o oborožitvenih sistemih tuje države dvema novinarkama. Tuja država v obtožnici ni identificirana tako kot nista niti novinarki.

  • Uredništvo

    10. 10. 2019  |  Svet

    Bo Trump prvi predsednik, ki bo razrešen z odpoklicem?

    Nova Mladina izide v petek, 11. oktobra. Naslovnico je oblikoval Ivian Kan Mujezinović. Kmalu na vseh prodajnih policah in v naši spletni trgovini! Vabljeni k branju! #Mladina41 

  • IK, STA

    10. 10. 2019  |  Družba

    Nogometaši dobili prepoved nakupovanja na proste dni

    Vodstvo nemškega nogometnega prvoligaša RB Leipzig, za katerega igra nekdanji slovenski reprezentant Kevin Kampl, je svojim igralcem prepovedalo, da na proste dneve namesto počitka obiskujejo nakupovalne centre po Evropi.

  • Lara Paukovič

    10. 10. 2019  |  Kultura

    Filmski festival o mestih, urbanosti in arhitekturi

    Po uspešni lanski izvedbi se je kulturno društvo prostoRož, ki se ukvarja z raziskovanjem javnega prostora in njegovega pomena za lokalne prebivalce in družbo, odločilo za organizacijo druge edicije filmsko-urbanističnega festivala EDO, ki je ime dobil po slovenskem arhitektu in urbanistu Edvardu Ravnikarju – prijatelji so ga namreč klicali Edo. Organizatorji festivala so ime izbrali, ker Ravnikarjevo delo še vedno pomembno vpliva nanje kot arhitekte, sociologe in prebivalce Ljubljane. »Ne vemo, ali je bila Edvardova vizija mesta najboljša možna, vemo pa, da še vedno vpliva na nas. Zato festival, ki poskuša razumeti in kritično ovrednotiti različne vizije urbanega razvoja, nosi njegovo ime.«

  • Damjana Kolar

    10. 10. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo premiero družinske drame Henrika Ibsena Strahovi v režiji Igorja Vuka Torbice, festival stripa Tinta, mednarodno skupinsko interdisciplinarno razstavo sodobne umetnosti Napeta sedanjost, premiero plesne predstave Brina avtorice Bare Kolenc, premiero mednarodnega avtorskega projekta Pogovori o ljubezni v režiji Jerneja Lorencija, koncert britanskega elektronskega dvojca The Chemical Brothers, koncert legendarnega ženskega zbora The Mystery Of The Bulgarian Voices z znamenito avstralsko pevko Liso Gerrard.

  • Uredništvo

    9. 10. 2019  |  Družba

    Kam bodo nakazali denar za Krisa, da se izognejo plačilu davka

    Društvo Palčica pomagalčica in dobrodelni škratki se je odločilo, da bo znesek, potreben za Krisovo zdravljenje, nakazalo Zvezi prijateljev mladine, ki bo nato znesek nakazalo Krisovim staršem. Le tako jim namreč ne bo treba plačati davka. 

  • IK, STA

    9. 10. 2019  |  Družba

    Zaradi samomora vsakih 40 sekund nekdo izgubi življenje 

    Svetovni dan duševnega zdravja, ki ga bomo obeležili jutri, poudarja pomen sodelovanja vseh za preprečevanje, prepoznavanje in zdravljenje duševnih težav in motenj ter krepitev dobrega duševnega zdravja vseh prebivalcev. Letos v ospredje postavlja pomen preprečevanja samomorov, saj zaradi tega vsakih 40 sekund življenje izgubi ena oseba.

  • IK, STA

    9. 10. 2019  |  Družba

    Povprečen Slovenec proizvaja vedno več odpadkov 

    Prebivalec Slovenije je lani proizvedel povprečno 495 kilogramov komunalnih odpadkov, kar je 17 kilogramov več kot leto prej, je danes sporočil državni statistični urad. Največ komunalnih odpadkov na prebivalca so proizvedli v obalno-kraški regiji, najmanj pa na Koroškem. Med komunalnimi odpadki jih je bilo 71 odstotkov zbranih ločeno.

  • 9. 10. 2019  |  Svet

    Hillary Clinton Donaldu Trumpu: Ne izzivaj me!

    Ameriški predsednik Donald Trump, ki je znan po tem, da ima ponavadi prste hitrejše od misli, je na Twitterju objavil zapis, v katerem se je obregnil ob nekdanjo demokratsko kandidatko Hillary Clinton. Politični opazovalci menijo, da gre obupano dejanje in da naj bi s tem želel predvsem preusmeriti pozornost. Hillary Clinton mu ni ostala dolžna in mu je v tvitu odpisala, naj je ne izziva in naj raje opravlja svoje delo ("Don't tempt me. Do your job").

  • IK, STA

    9. 10. 2019  |  Svet

    V Ženevi dan slovenske industrije

    Na sedežu Evropske organizacije za jedrske raziskave (Cern) v Ženevi se danes začenja Dan slovenske industrije. Z dvodnevnim dogodkom, ki se ga bodo udeležili predstavniki 25 slovenskih podjetij, želi država slovenska podjetja spodbuditi za sodelovanje s Cernom. 

  • IK, STA

    9. 10. 2019  |  Svet

    Poslance skrbi oskrba s toaletnim papirjem

    Britanski poslanci od vlade zahtevajo zagotovila, da v državi v primeru brexita brez dogovora na bo zmanjkalo toaletnega papirja. Tri tedne pred predvidenim izstopom Velike Britanije iz EU še vedno ni jasno, ali se bo to zgodilo z dogovorom ali brez njega.

  • Darja Kocbek

    9. 10. 2019  |  Svet

    Ni države, v kateri ne bi kršili delavskih pravic

    ITUC (International Trade Union Confederation), ki je glavna svetovna sindikalna organizacija in zastopa interese delavcev z vsega sveta, je objavila novo (šesto) poročilo o spoštovanju pravic delavcev po svetu. V njem opozarja, da je demokracija v krizi. Sistematično uničevanje temeljev demokracije na delovnem mestu in nasilno preprečevanje stavk in protestov ogroža mir in stabilnost. Zaradi ukinitve socialnega sporazuma med delavci, vlado in delodajalci se je število držav, ki delavcem ne zagotavljajo pravice do ustanovitve sindikata oziroma pridružitve sindikatu, letos v primerjavi z lani povečalo z 92 na 107. Poročilo obravnava 145 držav. Slovenija je med tistimi, za katere na ITUC nimajo podatkov.

  • IK, STA

    9. 10. 2019  |  Svet

    Zadel 190 milijonov evrov

    Srečnež iz Velike Britanije je v torek zadel glavni dobitek na loteriji EuroMillions, ki je bil vreden maksimalnih 190 milijonov evrov. Največji dobitek je bil izžreban šele četrtič, odkar ga je EuroMillions leta 2012 omejil na omenjeno vsoto.

  • Uredništvo

    9. 10. 2019  |  Politika

    Franc Jurša: Stvari v levih vladah so bolj na komot

    "Stvari normalno tečejo, usklajujemo se, je pa res, da so stvari v levih vladah bolj na komot." (Franc Jurša, vodja poslanske skupine DeSUS v Večeru o odnosih v koaliciji)

  • Danes je nov dan

    9. 10. 2019  |  Družba

    Status quo študentskega organiziranja

    Zgolj nekaj tednov po sprejetju novele Zakona o skupnosti študentov zopet videvamo ustaljene sporne vzorce delovanja študentskih organizacij. Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) je pred dnevi pripravila skrivnostni volilni "razpis", ki je ostal skrit večini tamkajšnjih študentov. Kljub temu se je očitno našlo nekaj junakov, ki so vložili svoje kandidature, vendar so stari mački študentskega organiziranja kandidature zavrnili s precej zanimivimi utemeljitvami. Podobno usodo je pred leti že doživela skupina študentov ŠOUP – epilog volitev pa je bil takrat precej nasilen ...

  • IK, STA

    9. 10. 2019  |  Kultura

    Kdo so novi pesniški upi?

    Za Jenkovo nagrado za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let so nominirani Nina Dragičević za poemo Ljubav reče greva (Škuc), Sergej Harlamov za Mnogoboj mitologij (Litera), Franci Novak za zbirko Vračanje pogleda (Hiša poezije), Zoran Pevec za delo Kako postati nihče (LUD Šerpa) in Kaja Teržan za zbirko Krog (Center za slovensko književnost).

  • Damjana Kolar

    9. 10. 2019  |  Kultura

    Ultimativni izzivalec lastne smrti

    Na Velikem odru MGL bodo 10. oktobra ob 20.00 premierno uprizorili črno komedijo Volpone v priredbi in režiji Diega de Bree. Komedija Volpone ali lisjak elizabetinskega dramatika Bena Jonsona iz leta 1605 govori o človekovi sli po bogastvu, prestižu, mladosti in ugodju, pa tudi o njegovi zmožnosti pretvarjanja in poigravanja z drugimi ljudmi. Režiser je izhajal iz dveh predlog Volponeja: iz predloge Bena Jonsona iz leta 1605 in Stefana Zweiga iz leta 1926. Uprizoritev združuje obe različici ter protagonista obravnava kot ultimativnega izzivalca lastne smrti.

  • IK, STA

    8. 10. 2019  |  Svet

    Bo prišlo do zmanjšanja števila poslancev?

    Spodnji dom italijanskega parlamenta, poslanska zbornica, naj bi danes dokončno odobril ustavni zakon o zmanjšanju števila parlamentarcev za več kot tretjino. Zakon neposredno zadeva slovensko manjšino, ki bo brez ustreznih varovalk po novem še težje izvolila svojega predstavnika v Rimu.

  • Darja Kocbek

    8. 10. 2019  |  Svet

    Kako bi moral Bernie Sanders odgovarjati na nesmiselna vprašanja o Venezueli

    Novinarji naj prenehajo enemu od vodilnih demokratskih predsedniških kandidatov Bernieju Sandersu postavljati nesmiselna vprašanja o Venezueli. Če jih bo še dobival, bi moral nanja odgovarjati bolj natančno in strateško. Trditve, da je njegova različica demokratičnega socializma to, kar se je zgodilo v Venezueli, so absurdne, na spletnem časniku Jacobin pišeta Michael Brooks in Ben Burgis.

  • Pika Vrčkovnik

    8. 10. 2019  |  Družba

    Slovenija ima le še 23 dni časa, da pusti svoj pečat v vesolju

    Mednarodna astronomska zveza (IAU), ki ima glavno vlogo pri poimenovanju nebesnih teles, je ob svoji stoti obletnici državam ponudila možnost za poimenovanje enega planetarnega sistema. Sloveniji je bil dodeljen eksoplanet WASP-38b z materinsko zvezdo WASP-38 (tudi HD 146389), ki jo lahko na nočnem nebu že z manjšim teleskopom opazimo v ozvezdju Herkula. Predlogi za poimenovanje se zbirajo do konca oktobra 2019.