• IK, STA

    7. 10. 2019  |  Svet

    Protesti proti novi zakonodaji o umetni oploditvi

    V Parizu se je v nedeljo zbralo več deset tisoč ljudi, ki so protestirali proti novi zakonodaji, ki bi samskim in istospolno usmerjenim ženskam omogočila pravico do umetne oploditve ter tako uredila neurejena razmere. Demonstranti, ki sodržavljankam ne privoščijo možnosti do zanositve, so med drugim vzklikali Svoboda, enakost, očetovstvo, kar je besedna igra z geslom francoske revolucije, ter Vsak potrebuje očeta. Protestni shod je spominjal za prizor iz televizijske serije Deklina zgodba. 

  • Danes je nov dan

    7. 10. 2019  |  Družba

    The kids are alt-right ...

    Mnogi Zahodnjaki strahoma opazujemo širjenje desno-populistične retorike, spremljamo, kako se sovražni govor kamuflira v pravico do svobode govora in na plano rinejo nestrpnosti, s katerimi naj bi "razviti svet" obračunal že konec prešnjega tisočletja. Držav, v katerih na oblast ali v njeno bližino prihajajo skrajni desničarji, je vedno več, pojavljajo se novi "neodvisni" strankarski mediji, šovinisti, rasisti in fašisti so začutili, da lahko varno kolonizirajo javni prostor kot deževniki po dežju. 

  • IK, STA

    7. 10. 2019  |  Svet

    Hrvaška kot balkanski Hollywood 

    Na Hrvaškem so s ponujanjem storitev za snemanje filmov prestižnih svetovnih studiev od leta 2012 zaslužili približno milijardo kun ali 135 milijonov evrov. Od tega so približno tretjino zneska zaslužili letos, kažejo podatki hrvaškega avdiovizualnega centra (Havc). Za še boljše finančne rezultate bi sicer potrebovali sodoben filmski studio.

  • IK, STA

    7. 10. 2019  |  Svet

    Na Portugalskem slavili socialisti

    Portugalska socialistična stranka (PS) premierja Antonia Coste je zmagovalka nedeljskih parlamentarnih volitev. Po preštetju skoraj vseh glasov je stranka osvojila 36,65 odstotka glasov podpore, sledijo desnosredinski socialni demokrati (PSD) z 27,9 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Damjana Kolar

    7. 10. 2019  |  Kultura

    Globalna stanovanjska kriza

    V ljubljanskem Kinodvoru bo 8. oktobra ob 20.30 premiera dokumentarnega filma Pritisk, ki prinaša pronicljiv uvid v mehanizem globalne stanovanjske krize in odgovarja na vprašanje, zakaj si kar naenkrat ne moremo več privoščiti življenja v lastnem mestu, kdo našim skupnostim krade dušo in kaj lahko storimo, da si mesto priborimo nazaj. Po projekciji bo sledil pogovor z režiserjem Frederikom Gerttenom preko Skypa.

  • Dominik Šik Vukovič

    6. 10. 2019  |  Svet

    Ko je denar pomembnejši od zdravja športnikov

    V Dohi se je pravkar zaključilo svetovno prvenstvo v atletiki. Prvo tovrstno tekmovanje, ki je bilo organizirano na Bližnjem vzhodu. V športno zgodovino pa se bo svetovno prvenstvo vpisalo zaradi ekstremne vročine in vlage, pa tudi zaradi porazne organizacije dogodka. Dvomi o organizaciji prvenstva v Dohi so se izkazali za popolnoma upravičene.

  • Darja Kocbek

    5. 10. 2019  |  Svet

    Avstrija je srečna država

    Avstrija je srečna država. Tako rekoč nobenih problemov nima. To na podlagi razprav v kampanji pred nedeljskimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami, na katerih je slavila ljudska stranka ugotavlja filozof Konrad Paul Liessmann. Predstavniki strank so se na predvolilnih soočenjih recimo prerekali, ali je določena stranka pravilno obračunala nekaj kemičnih svinčnikov, ki jih je razdelila volivcem. Ali je bila centrala določen stranke žrtev kibernetskega napada ali je ta napad izvedla sama. Je prav medije obvestiti, da se je eden od kandidatov moral udeležiti soočenja na televiziji z visoko vročino? Smejo umetniki podpirati konservativno stranko? So milijonarske, ki finančno podprejo »napačno« stranko, izpostavljene seksističnim napadom, pred katerimi se ne morejo obvarovati? To so razprave brez politične vsebine.

  • Danes je nov dan

    5. 10. 2019  |  Družba

    Delomrzneži

    Leni brezposelni, ki se branijo dela in žurajo na socialni podpori, so mit. Tudi zlorabe socialnih transferjev v prostovoljstvu, ki skrbijo ministrico za delo, so mit. Sicer ministrstvo ne bi ignoriralo predlogov o varovalkah za preprečevanje zlorab. Mit je tudi, da odteg socialne pomoči spodbuja zaposlovanje. Večina prejemnikov dodatka za delovno aktivnost je namreč že zaposlena, a za prenizke plače.

  • Marcel Štefančič jr.

    4. 10. 2019  |  Mladina 40  |  Kultura  |  Film

    Joker prihaja iz tistega smeha, ki se smeji namesto nas

    “Dajte mi le ring, v katerem bo lahko ta bik besnel,” dahne v Scorsesejevem Pobesnelem biku Jake La Motta (Robert De Niro), mali, nervozni, eksplozivni, manični, nepredvidljivi boksar, ki je tak tudi zunaj ringa – agresiven, eksploziven, nepredvidljiv in neartikuliran. Če ne bi dobil ringa, v katerem lahko besni in divja, bi postal gangster ali kaj takega. Tudi Arthur Fleck, alias Joker (Joaquin Phoenix), asocialni outsider iz asocialnega Gothama, potrebuje ring, v katerem bi lahko besnel in divjal. Fleck je osamljen in maničen, lunatičen in morbiden, stalno šikaniran in pogosto pretepen, prepričan, da je nezakonski, zatajeni sin slovitega očeta, magnatskega Thomasa Waynea (Brett Cullen), kandidata za župana Gothama ( ja, Batmanovega očeta).

  • Uredništvo

    4. 10. 2019  |  Politika

    Šarec: Starši, roke stran od šolstva!

    »Učiteljski poklic ni več tako cenjen, kot je bil v preteklosti. To pa zato, ker o šoli vsi več vedo, kot vedo učitelji. Starši hodijo z odvetniki, starši, ki si nočejo priznati, da mogoče njihovemu otroku ne gre, starši, ki bi radi določali učni program, in starši, ki bi včasih radi določali jedilnike in druge stvari. V nekaterih stvareh se moramo vrniti nekoliko nazaj, ustaviti svoj korak in pretehtati, ali je res vse pravilno, kar delamo, kajti učiteljski poklic mora biti cenjen in šola mora vzpostavljati odnos med učiteljem in učencem. Tja starši ne smemo posegati.«

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    4. 10. 2019  |  Mladina 40  |  Uvodnik

    Periferna država

    Slovenski menedžerji in politiki se radi predstavljajo v mednarodnih krogih kot tisti, ki poznajo Balkan. Ki znajo poslovati na Balkanu, ki poznajo svojo bivšo državo, itd. No, resnica o slovenskem poslovanju je veliko bolj klavrna. To je zgodba o samih fiaskih. V resnici bi bili že težko manj uspešni, kot so bili. Z Balkana se je večina slovenskih poslovnežev vrnila z dolgimi nosovi. Pa ne, da jih kdo »nasamari«, kot potem radi govorijo naokoli. A pač niso bili kos trgu. Samozavesti je bilo veliko, samohvale tudi, po slabih tridesetih letih pa je slovenskih naložb na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji in drugod sorazmerno malo, bolj za vzorec – sploh glede na število poskusov in tudi dejanski potencial, ki ga je imelo slovensko gospodarstvo pred krizo, ter prednostjo, ki smo jo imeli, ker smo se izognili vojni. Dejansko so danes slovenske družbe manj pomembni igralci na tem trgu, razen redkih. Avstrijci, na primer, so se neprimerno bolje usidrali na Balkanu in imajo veliko politično in gospodarsko moč po teh državah. Le da med te države, ki so jih spretno zasedli in vanje razširili svoje poslovanje, Avstrijci v nasprotju z nami prištevajo tudi Slovenijo. Tudi pri nas so avstrijske družbe izredno močne.

  • Kaj je resnični škandal?

    Potrebno je izreči: globoko spoštovanje poslancem in poslanki stranke Levica za njihovo 13-urno obstrukcijo seje odbora za delo in socialo z očitnim zavlačevanjem razprave. Očita se jim namreč škandal in zlorabo poslovnika. Uporabljati običajne politične prijeme znotraj parlamenta naj bi bil škandal? To je vendar namen parlamenta, za to izberemo poslance in zato so ne nazadnje plačani. Dejanski škandal pa je varčevati na 24.209 najrevnejših med nami. 

  • Grega Repovž

    4. 10. 2019  |  Mladina 40  |  Politika

    Kako si drznete!

    V sredo, 2. oktobra 2019, točno ob 9. uri, je na planetu Zemlja živelo 7.698.795.661 ljudi. Ko to berete, nas je že veliko več. Števec kaže, da se prebivalstvo ljudi na planetu povečuje za več kot eno osebo na sekundo. Pri taki populaciji in življenjskem slogu, kot ga živimo, planet naših izpustov ne prenese. Zato je življenjski slog in globalni družbeni sistem treba korenito spremeniti. Ne gre drugače. Znanstveniki so na to začeli opozarjati pred tridesetimi leti, ko nas je na Zemlji živelo dobrih pet milijard. Napredek, ki se je končno začel širiti po celotni obli, je stvari še zelo poslabšal. Pred 30 leti je bil ogljični odtis Amerike na povprečnega prebivalca okoli pet ton na leto, zdaj je 13 ton. Povprečni ogljični odtis Norvežana je dandanes dobre štiri tone, Nemca devet ton, Slovenca pa osem. Planet tega ne zmore, v neki točki se bo zlomilo. Zlomilo se ne bo tako, da nam bo malo bolj vroče. Ali da bo gladina morja malo višja. Ali da bomo morali nositi maske v mestih. Zlomilo se bo tako, da bomo umirali. Množično.

  • Vasja Jager  |  foto: Borut Krajnc

    4. 10. 2019  |  Mladina 40  |  Politika

    Polni žepi javnega denarja

    Tudi na prvi pogled bolj zahtevno temo je mogoče začeti lahkotno. Na primer s spominskim preskokom na izbor za Miss Hawaiian Tropic leta 2006. Ta naslov je takrat osvojila tekmovalka, ki je bila zaradi družinskih vezi deležna še dodatne pozornosti. Šlo je za Manco Zver, hčer tedanjega ministra za šolstvo Milana Zvera, drugega človeka takrat najmočnejše politične stranke SDS. Pri dobrih 20 letih je bila dijakinja poklicne šole, njeni življenjski cilji pa so bili otroško nedolžni. Kot je po zmagi povedala novinarjem, »je moj dolgoročni načrt odprtje kozmetičnega salona, saj trenutno obiskujem kozmetično šolo in mi urejenost pomeni veliko«. Danes, trinajst let kasneje, lahko rečemo, da je Zverova hči krepko presegla svoja mladostna hrepenenja. Je srečno poročena, ima dva otroka, zaposlena pa je kot prodekanja za mednarodno dejavnost na zasebni Fakulteti za dizajn. Ob imenu nekdanje lepotne kraljice stoji naziv magistrice – prislužila si ga je prav na ustanovi, na kateri dela.

  • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

    4. 10. 2019  |  Mladina 40  |  Politika

    Brane Golubović: Slovenija bo dosegla napredek pri razvoju šele, ko bosta vlado vodili dve stranki

    Brane Golubović (1969) je predsednik poslanske skupine LMŠ ter koordinator koalicijskih strank in Levice v parlamentu. V preteklosti je bil član več liberalnih strank. Kariero je začel v LDS, katere član je bil več kot 20 let in kjer je, kot pravi, predstavljal njihovo »levo krilo«, ki se je med drugim zavzemalo tudi za demilitarizacijo Slovenije. Leta 2011 je prestopil k Pozitivni Sloveniji in bil prvič izvoljen za poslanca, nato pa je, po razpadu stranke, neuspešno kandidiral za Zavezništvo Alenke Bratušek. Ker ni bil izvoljen, pravi, se je iz politike umaknil in se zaposlil v domači občini Kamnik, kjer pa ni ostal dolgo uradnik, saj je kmalu spoznal župana Marjana Šarca. Kot član najožje skupine svetovalcev mu je nato pomagal pri predsedniških in državnozborskih volitvah in se tako vrnil na politično prizorišče.

  • IK, STA

    4. 10. 2019  |  Politika

    Potrjena obsodilna sodba zoper Andreja Šiška

    Mariborsko višje sodišče je potrdilo prvostopenjsko obsodilno sodbo zoper predsednika Gibanja Zedinjena Slovenija Andreja Šiška, ki ga je mariborsko okrožno sodišče marca letos spoznalo za krivega ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, je za STA potrdil vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič.

  • IK, STA

    4. 10. 2019  |  Svet

    Prepoved uporabe mask na protestih

    Hongkonške oblasti so danes uvedle prepoved uporabe mask na protestih. Vlada želi s tem ukrepom preprečiti nadaljevanje protestov, ki to finančno središče pretresajo že več mesecev. Pred uvedbo prepovedi se je na ulicah Hongkonga danes zbralo več tisoč protestnikov z maskami.

  • Peter Petrovčič  |  foto: Borut Krajnc

    4. 10. 2019  |  Mladina 40  |  Politika

    Pozapremo delavce, ne kapitala

    Kakšen je pogled na migracije in z njimi povezano tihotapstvo skozi oči največje ovire na poti v zahodno Evropo – varnostnih organov v državah na balkanski begunski poti. Recimo skozi oči slovenske policije. O tem smo spregovorili s Tomažem Peršoljo, vodjo sektorja za organizirano kriminaliteto.

  • Vasja Jager

    4. 10. 2019  |  Mladina 40  |  Politika

    Ne kje, kako boste spali, gospod premier?

    Odprava dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zvišanje minimalne pokojnine. Krajše čakalne dobe v zdravstvu. Prenova sistema oskrbe starejših. Zagotovitev socialne in zdravstvene varnosti samozaposlenih. Sodelovanje delavcev pri upravljanju podjetij in delitvi dobičkov. In končno še »davek na nepremičnine in premoženje, ki bo bolj obdavčil lastnike več ter večjih nepremičnin«. Vse to je v koalicijski pogodbi obljubljala vladajoča koalicija pod vodstvom Marjana Šarca – in nobene od teh obljub za zdaj ni izpolnila. Kar se tiče davka na nepremičnine, bo po premierovih besedah Slovenija še nekaj časa brez njega, v torek je namreč dejal, da v »tej konstelaciji vlada ni sposobna sprejeti nepremičninskega davka«.

  • Doniranje za Krisa

    V Sloveniji je bilo z individualnimi donacijami v slabem tednu zbranih 3,4 milijona evrov za 19-mesečnega Krisa, namenjenega za zdravilo, potrebno za njegovo preživetje. Tako hiter odziv prebivalstva je bil vsekakor izraz človeškega sočutja in skupnega etičnega duha in vsi si želimo, da bi se zgodba čim bolje iztekla. Ampak Krisova zgodba nam ponuja tudi priložnost za premislek o temeljnih etičnih standardih in predpostavkah sodobne družbe.

  • Damjana Kolar

    4. 10. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bo nastopila domača synthpop zasedba Futurski, po koncertu pa bodo za glasbo skrbeli Den7el, Von Meister in Elovetric. V Cvetličarni bo potekal ECO festival - Hard Techno Specials VI, v Klubu Monokel pa se bo predstavila Johana Bogičević, srbska DJ-ka in vizualna umetnica, ki od leta 2010 skupaj  z Dušanom Lilićem nastopa pod imenom Banda Panda.

  • Uredništvo

    3. 10. 2019  |  Svet

    Kako si drznete!

    Naslovnico jutrišnje Mladine je zakrivil neponovljivi Tomaž Lavrič! Več si preberite v novi Mladini, ki izide v petek, 4. oktobra. >> #Mladina40 

  • Zamenjava režima

    Ste videli Botra? Potem se spomnite tiste konjske glave. V postelji jo najde holivudski producent Jack Woltz, ki v svojem novem filmu noče angažirati Corleonejevega protežiranca, popevkarja Johnnyja Fontana. Ker se ne pokori, mafijci Karthoumu, njegovemu najljubšemu konju, odsekajo glavo – in jo nepokornežu servirajo med svilene rjuhe. Kot svarilo. Kot mem. Kot namig, da je zavrnil ponudbo, ki je ne bi smel zavrniti.

  • IK, STA

    3. 10. 2019  |  Svet

    Placido Domingo zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju odstopil s položaja direktorja opere 

    Španski operni zvezdnik Placido Domingo je v sredo zaradi številnih obtožb o spolnem nadlegovanju žensk odstopil s položaja generalnega direktorja operne hiše v Los Angelesu in odpovedal vse tamkajšnje prihodnje nastope. Že septembra je 78-letni pevec odpovedal tudi vse nastope v newyorški Metropolitanski operi.

  • IK, STA

    3. 10. 2019  |  Družba

    Vsi avtobusi LPP so odslej Unicefove varne točke

    Od danes so vsi mestni avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) tudi Unicefove varne točke, ki so prve mobilne Unicefove varne točke na svetu. Otroci bodo lahko tako na avtobusih v primeru kakršnih koli težav poiskali pomoč, zaščito ali nasvet. Skupaj z avtobusi LPP ima Slovenija sedaj skoraj tisoč Unicefovih varnih točk.

  • IK, STA

    3. 10. 2019  |  Svet

    Prvi primer psihoze zaradi brexita

    Zdravniki v Veliki Britaniji so diagnosticirali prvi primer psihoze zaradi brexita, je razvidno iz poročila v znanstveni reviji British Medical Journal. Za tovrstno psihozo je zbolel 40-letnik, ki so ga na zdravljenje zaradi hitrega poslabšanja duševnega zdravja sprejeli nekaj tednov po referendumu o brexitu poleti 2016.

  • IK, STA

    3. 10. 2019  |  Svet

    V ZDA zaradi trgovanja z mamili sodijo bratu predsednika 

    Na zveznem sodišču v New Yorku se je v sredo začel sodni proces proti bratu predsednika Hondurasa in politiku Juanu Antoniu Hernandezu, ki so ga aretirali lani v Miamiju in obtožili sodelovanja v zaroti za trgovino z mamili in posedovanja nezakonitega orožja. Tožilci trdijo, da je v ZDA pretihotapil več ton kokaina.

  • Danes je nov dan

    3. 10. 2019  |  Družba

    Thomas Sankara: prvi med pokončnimi ljudmi

    Zahodnoafriška država Zgornja Volta je leta 1983 po uspešnem puču končno zaživela, za kar je bil odgovoren Thomas Sankara, znan tudi kot afriški Che Guevara.

  • Damjana Kolar

    3. 10. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo mednarodno razstavo Podobe pokrajine, ki se osredotoča na obravnavo pokrajine v povezavi z družbenimi, ekonomskimi in kulturnimi vprašanji, kriminalni triler Joker v režiji Todda Phillipsa, retrospektivno razstavo Nandeta Vidmarja, 9. mednarodni filmski festival stop animacije StopTrik, gostovanje skupine CCN – Ballet de Lorraine s projektom Histoires sans Histoire(s), Stoletje Mercea Cunninghama.