Uredništvo

  • Uredništvo

    11. 6. 2021  |  Politika

    »Predsednik Pahor, če ne slišite več svoje vesti, čimprej odstopite!«

    Protestna ljudska skupščina je v sporočilu za javnost zapisala, da bo današnji protest posvečen manjkajočemu predsedniku republike in že kakšno leto umrli funkciji predsednika države. "Borut Pahor je, tako kot na svoj način Janez Janša, že pred časom povsem izgubil stik z realnostjo. Ne zaznava realnih stisk ljudi, usmerjen je vase, ignorira očitno politično krizo, kršenje zakonov in ustave, napade na medije in državne inštitucije ter čedalje bolj živi samo še v svojem Instagram mehurčku," so poudarili. 

  • Uredništvo

    10. 6. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: JAneZ

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico sta zakrivila Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje) in Borut Krajnc (fotografija). Več o JAneZu, ki si lasti osamosvojitev Slovenije, preberite v naslovni temi jutrišnje Mladine. Priskrbite si svoj izvod, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od petka, 11. junija, dalje. #Mladina23

  • Uredništvo

    10. 6. 2021  |  Družba

    Cepljenje za nenaročene

    Cepljenje za nenaročene se bo po Sloveniji izvajalo v številnih cepilnih centrih zdravstvenih domov. Večina cepljenj proti COVID-19 bo s cepivom AstraZeneca, nekateri pa bodo cepili s cepivoma Pfizer in Janssen (Johnson&Johnson). 

  • STA

    10. 6. 2021  |  Politika

    Kljukasti križi na oknih ministrstva za kulturo

    Policisti so danes ponoči obravnavali primer vandalizma, pri katerem je neznani storilec z rumeno barvo na pročelje stavbe ministrstva za kulturo narisal več kljukastih križev. Policisti zaenkrat še nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi suma kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, so sporočili s PU Ljubljana.

  • Uredništvo

    10. 6. 2021  |  Družba

    To je edino orožje, ki ga imajo

    "Prišli smo do točke zelo neelegantnega ravnanja in komunikacije z neodvisnimi organi. Zato smo ocenili, da je primeren čas, da se opozori predvsem politiko, izvršilno in deloma tudi zakonodajno vejo oblasti, da vnesemo drugačne komunikacijske vzorce. V nasprotnem primeru je naše delo pravzaprav nemogoče izvajati. Želeli smo konstruktivno prispevati k temu, da se nivo komunikacije med organi dvigne, ker to je za državo izjemnega pomena. Če državljani vidijo, da komunikacije med nami ni, zakaj bi potem razumno komunicirali z državo in imeli zaupanje v institucije."

  • Uredništvo

    10. 6. 2021  |  Ekonomija

    »Nenavadna madžarska vlaganja v slovenske medije, povezane s stranko SDS«

    "Madžarska podjetja so spretno izkoristila umike mednarodnih podjetij in vzpostavila močne tržne deleže. Zakaj prav Madžari? Del odgovora se skriva v dejstvu, da so med redkimi, ki jih poslovanje v Sloveniji sploh zanima in imajo kapital, da nakupe izvedejo. Približno milijarda evrov za banko in tristo milijonov evrov za črpalke ni malo denarja. Novi lastniki imajo namen podjetja razviti, preveč drago so jih plačali, da bi jih uničili."

  • Uredništvo

    9. 6. 2021  |  Družba

    »Noro je pričakovati, da bodo ženske nehale biti seksualna bitja, ker so prestopile mejo tridesetih«

    "Še vedno živimo v pretežno patriarhalnem svetu, ki je podvržen moški perspektivi. Zato so praviloma marginalizirana vsa telesa, ki ne spadajo v kanon tradicionalnih lepotnih standardov. Noro je pričakovati, da bodo ženske (oziroma kdorkoli) nehale biti seksualna bitja, ker so prestopile mejo tridesetih ali ker njihov trebuh ni popolnoma raven. Bog ne daj, da bi omenjali, da se mnogim ljudem zdijo posamezniki, ki ne ustrezajo lepotnim normam, spolno privlačni. To je ista kultura, v kateri je za moške sramota, če javno priznajo, da so jm privlačne debele ženske. Vse skupaj je samo za na odpad."

  • Uredništvo

    9. 6. 2021  |  Politika

    »Radi bi, da bi bil Maribor tako multikulturen, kot je bil pred prvo svetovno vojno«

    "Mesto je v prvi vrsti seveda namenjeno meščanom. Želim pa si, da bi znali v mesto privabiti ljudi, ki imajo znanja in kompetence, s katerimi bi lahko vplivali na razvoj regije. Temu je namenjena mednarodna osnovna šola, da bi lahko ljudje iz tujejezičnih okolij sem prišli kot družina. Iz izkušenj vem, da imajo mnogi člani uprav bank, zavarovalnic ali drugih velikih podjetij s tem zdaj problem. Zato raje gredo v Ljubljano ali Gradec in s tem izgubljamo dobre kadre. Okrog 20 tisoč ljudi se vozi na delo v sosednjo državo, deset tisoč pa v osrednjo Slovenijo. Imamo ljudi, ki smo jim omogočili zaključiti šolo in fakulteto, potem pa jim ne zagotovimo delovnega mesta, vozače, ki trošijo svoj čas in z vožnjo onesnažujejo okolje. Radi bi, da bi bil Maribor tako multikulturen, kot je bil pred prvo svetovno vojno, ko se je tukaj govorilo več jezikov in so bili v mestu tudi tuji vlagatelji - ne le germanski narodi, ampak tudi drugi."

  • Uredništvo

    8. 6. 2021  |  Kultura

    Deseta obletnica festivala Spider

    V Plečnikovem letnem gledališču v Parku Tivoli bo med 16. in 20. junijem potekal 10. Spider - festival radikalnih teles, na katerega je umetniški vodja Matej Kejžar povabil avtorje in avtorice, ki so na njem nastopili lani. Pričakujejo 80 umetnikov iz osmih držav, njihove nastope pa bosta dopolnila Festival radikalnih pogovorov in (ne)konferenca o mednarodnih plesnih trgih.

  • Uredništvo

    8. 6. 2021  |  Politika

    Janševa vlada želi STA zabiti še zadnji žebelj v krsto 

    Ker je vlada ocenila, da je treba podrobneje razčleniti posamezne določbe zakona o Slovenski tiskovni agenciji (STA), predlaga izdajo uredbe, s katero se "podrobneje ureja in razčlenjuje zakonske določbe, ki se nanašajo na javno službo, ki jo opravlja STA, in njeno financiranje ob upoštevanju sklepa Evropske komisije", poroča Večer

  • Uredništvo

    8. 6. 2021  |  Družba

    »Šole v Sloveniji niso varne za pripadnike LGBT+ skupnosti«

    Rezultati raziskave z naslovom LGBT mladi - prebijmo molk v šolah, so pokazali, da šole niso varni prostori za pripadnike LGBT+ skupnosti, so sporočili iz društva za zagovorništvo pravic LGBTI oseb Legebitra. Vsak četrti LGBT+ dijak poroča, da v šoli pogosto sliši homofobne opazke, v več kot polovici primerov pa šolsko osebje ni posredovalo. 

  • Uredništvo

    7. 6. 2021  |  Politika

    Protest za Radio Študent

    Na Radiu Študent v sodelovanju z Iniciativo za Radio Študent, skupnostjo sedanjih in nekdanjih sodelavcev in sodelavk ter podpornikov in podpornic, izvajajo poseben gverilski radijski program, poimenovan Radio Kričač. Frekvenca Radia Študent se tako vrača k svojim koreninam: za svobodo izraza, proti kratkovidnim represijam. Od srede, 9. junija, do petka, 11. junija, med 11. in 15. uro bodo z Metelkove izvajali poseben uporniški program. "Udarna muzika. Objesten špikeraj. Odporniški nagovori. Tridnevni učni komad za ministrstvo in njegovo komisijo za uravnoteženje medijskega prostora ter vso oblast. Ni naključje, da čez cesto domuje ministrstvo z največjimi težnjami po uravnoteženju," so zapisali v sporočilu za javnost.

  • Uredništvo

    8. 6. 2021  |  Politika

    »Za Janšo je sklepanje orožarskih poslov bolj plodno kot pa podpora ljudstvu«

    "Palestinci so okupirani od leta 1948, in če tlačiš ljudstvo tako dolgo, bo vsekakor reagiralo. Prvo vstajo so imeli v osemdesetih, druga je bila okrog leta 2000, zadnjih dvajset let je ni bilo, bila pa so krajša obdobja, ko so Palestinci na različne načine, nekateri tudi z nasiljem, iz obupa poskušali spremeniti status quo. To je odziv nemoči, ko se desetletja trudiš z nekimi mirnimi demonstracijami, željami po normalnem življenju, spoštovanju temeljnih človekovih pravic, na neki točki pač obupaš. V Gazi to Hamas vsakič znova izkoristi in rakete poletijo proti Izraelu, primerjalno pa je škoda, ki jo Hamas s tem povzroči Izraelu, veliko manjša, kot če je obratna situacija."

  • Uredništvo

    8. 6. 2021  |  Politika

    »V Sloveniji lahko sočasno opazujemo še eno vrsto utrujenosti: utrujenost od vlade Janeza Janše«

    "V času pandemije smo večkrat slišali za pandemsko utrujenost. Strokovno jo razlagajo kot apatijo, naveličanost, izogibanje sicer racionalnemu ravnanju nevarnosti navkljub. Za pandemsko utrujenost obstaja tudi zdravilo: premik dojemanja pandemije z abstraktnega na osebno raven, fizična aktivacija in ponotranjenje racionalnih priporočil. To velja storiti ravno tedaj, ko smo najbolj utrujeni."

  • Uredništvo

    8. 6. 2021  |  Kultura

    Slovenska manjšinska koprodukcija v Cannesu

    Na Tednu kritike v Cannesu bodo v tekmovalnem programu sedmih izbranih filmov predvajali tudi italijansko-slovensko-francosko koprodukcijo Telesce, prvenec italijanske režiserke Laure Samani. 

  • Uredništvo

    6. 6. 2021  |  Politika

    Pahor bo odlikoval STA

    Predsednik republike Borut Pahor je v oddaji Politično s Tanjo Gobec dejal, da bo odlikoval Slovensko tiskovno agencijo (STA) obenem pa tudi koprski del RTV Slovenija (TV Koper) in slovenski del italijanske televizije RAI. "Mislim, da so to tri obletnice, tri pomembne medijske institucije, ki so pomembno prispevale k temu, da imamo svobodo govora, svobodo izražanja in svobodo medijev," je poudaril Pahor. "Slovensko tiskovno agencijo bom odlikoval za 30 let njenega pomembnega poslanstva," je dodal. Predlog odlikovanja STA ob njeni 30. obletnici je predsednik republike prejel s strani Društva novinarjev Slovenije (DNS). 

  • Uredništvo

    7. 6. 2021  |  Politika

    »Niti na eno državno proslavo nas niso povabili. Ko smo pomagali, so nas prežvečili in izpljunili.«

    "Leta 1988 na Kongresnem trgu, ki je bil napolnjen do zadnjega kotička, se ne spomnim nobenega policaja, zdaj pa na protestih vidim razkazovanje militantne sile, robokope. Nadzor razumem, če policija brani protestnike, ne pa, da se varujejo pred protestniki."

  • Uredništvo

    7. 6. 2021  |  Družba

    »Obdobja prej se počasi ne bomo več spomnili. Nova normalnost je iluzija.«

    "Da bi lahko govorili o starih tirnicah, bo trajalo precej dlje, kot si predstavljamo. Mogoče več kot dve ali tri leta. Konec koncev je leto in četrt minilo pa smo še vedno globoko v epidemiji. S podatki, ki jih merimo, ugotavljamo trend vračanja v neko normalnost, a ta nova normalnost je še daleč od tiste pred epidemijo. Če se bo nadaljeval trend izboljševanja epidemiološke slike, lahko pridemo do rezultatov, ki bi pomenili konec epidemije septembra, ko pa se lahko spet zgodi nov obrat. Torej nismo dosegli niti lanskega junija, kaj šele časov prej. Ker to krizno stanje traja toliko časa, je vprašanje, koliko tistega od prej, bo ostalo. Ostale pa bodo navade, ki smo jih osvojili med epidemijo. Vsak pri sebi lahko oceni, koliko manjkrat v primerjavi z obdobjem prej, je bil v lokalu, odkar so spet odprti. Obdobja prej se počasi ne bomo več spomnili. Človekovi možgani funkcionirajo tako, da ohranijo spomin na zadnji dogodek. Čez določen čas postane normalno, kar počnemo zdaj in tako ne bomo več zaznavali, da je to v primerjavi s časi pred epidemijo, drugače. Čutili in razmišljali bomo, kot da je vse isto, v resnici pa ne bo. To je ta nova normalnost, ki je v resnici neka iluzija."

  • Uredništvo

    7. 6. 2021  |  Kultura

    Festival žanrskega filma v hibridni obliki

    Od 8. do 13. junija bo potekal 8. Festival žanrskega filma Kurja polt, ki se bo vzporedno odvijal tako v Kinodvoru in Slovenski Kinoteki kot na pretočni spletni platformi Kinodvora in Art Kino Mreže Slovenije. Festival bo 8. junija ob 21.30 na Kinodvorišču odprl film Polaščevalka, antikorporacijska znanstvenofantastična grozljivka v režiji Brandona Cronenberga.

  • Uredništvo

    6. 6. 2021  |  Družba

    »Če ste danes slovenski policist, ste v moralnem precepu«

    "Glede na to, da je osnovna naloga policista, da brani ustavo, gre za ljudi, ki so zadnje leto opravljali točno nasprotno, torej protiustavno dejavnost."

  • Uredništvo

    6. 6. 2021  |  Politika

    »Se bomo še naslednjih 30 let prerekali o tem, zakaj nam ne uspe postati druga Švica?«

    "Če bi imeli realnejšo predstavo o svoji državi in s tem tudi realnejša pričakovanja, bi bržkone imeli tudi realnejšo, zmernejšo politiko, ki nam ne bi obljubljala takšnih in drugačnih revolucij. Vse večja prevlada skrajnosti v naši politiki in družbi je namreč še kako povezana z občutkom, levih in desnih, da je država zavožena in potrebna temeljite prenove. Politika, ki začuti nezadovoljstvo ljudstva, ga pač z veseljem nagovarja in utrjuje, celo poglablja."

  • Uredništvo

    6. 6. 2021  |  Kultura

    VIDEO: Problematika plastičnih smeti v morju

    V nekdanjem skladišču soli, razstavišču Infocentra v Monfortu je do 30. junija na ogled spletna razstava Morje plastike, ki jo je pripravilo Društvo Smetumet. Razstava na strnjen in kreativen način prikazuje problematiko plastičnih smeti v morju s fokusom na Jadranu in slovenski obali.

  • Uredništvo

    6. 6. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #68

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Cvetke Bevc iz zbirke In vendar sem.

  • Uredništvo

    5. 6. 2021  |  Politika

    »Ljudje imamo pravico govoriti, oblast pa nima pravice biti gluha«

    "Danes isti ljudje, ki so prišli v slovenski politični prostor v rovih takratnega protesta, današnje proteste smatrajo kot napad na oblast. Ljudje imamo pravico govoriti, oblast pa nima pravice biti gluha."

  • Uredništvo

    5. 6. 2021  |  Družba

    »Tudi v Sloveniji najprej posel, potem zdravje«

    "V mnogih evropskih državah obvladovanje epidemije očitno ni več prioriteta. Najprej posel, potem zdravje. Med takšne spada tudi Slovenija. V še zmeraj kritičnih epidemioloških razmerah, ob katerih bi v Nemčiji, Veliki Britaniji ali na Portugalskem odločevalce oblival mrzel pot, smo pri nas že zavzeli sprostitveni položaj. Samozadovoljni zaradi upadanja števila novookuženih težko čakamo odpravo samozaščitnih ukrepov. V državi, kjer 20-odstotna precepljenost prebivalstva ne dosega niti evropskega povprečja, delodajalci množično kličejo zaposlene nazaj v pisarne in urade."

  • Uredništvo

    4. 6. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: SVETI GRAL AVTOKRATOV

    Izšla je nova Mladina! Tokratno naslovnico sta zakrivila Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje) in Borut Krajnc (fotografija). Več o tem, zakaj je pravosodje praviloma zadnji branik pred totalno oblastjo in zaradi tega predmet hrepenenja vsakega avtokrata, preberite v naslovni temi, v novi številki pa boste našli še veliko zanimivega, poglobljenega in informativnega branja. Priskrbite si svoj izvod, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. 

  • Uredništvo

    4. 6. 2021  |  Politika

    »Janša je Cerkev za lojalnost že nagradil«

    "Janša je Cerkev za (nenačelno) lojalnost že nagradil – med drugim s 700 evri mesečne pomoči duhovnikom, čeprav so jim ljudje za maše plačevali tudi med epidemijo, in z ustanovitvijo organa, ki bo reševal izključno odprta vprašanja RKC. Po volitvah, če jih s cerkveno pomočjo dobi, pa bo bržkone padlo še kaj."

  • Uredništvo

    3. 6. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: SVETI GRAL AVTOKRATOV

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico sta zakrivila Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje) in Borut Krajnc (fotografija). Več o tem, zakaj je pravosodje praviloma zadnji branik pred totalno oblastjo in zaradi tega predmet hrepenenja vsakega avtokrata, preberite v naslovni temi jutrišnje Mladine. Priskrbite si svoj izvod, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od petka, 4. junija, dalje. #Mladina22

  • Uredništvo

    3. 6. 2021  |  Družba

    »Janša pooseblja vse negativne družbene spremembe«

    "On je skupni imenovalec zelo različnih protestniških struj. Nekatere so eksplicitno usmerjene nanj, druge bistveno manj, ker jih zanimajo širše spremembe. Še bolj kot leta 2012 je fokus usmerjen prav nanj. Sklepam, da zato, ker je njegov fokus na vse nas veliko intenzivnejši. On pooseblja vse negativne družbene spremembe."

  • Uredništvo

    3. 6. 2021  |  Kultura

    Spomin na Gašperja Tiča

    Osemnajstega junija bo minilo štiri leta, odkar je odšel igralec Gašper Tič. Na ta dan, ki so ga poimenovali Dan v spomin na Gašperja Tiča, bo Mestno gledališče ljubljansko ob 20.00 uprizorilio komedijo Eugèna Labicha Slamnik v režiji Diega de Bree (premiera bo 9. junija ob 20.00), in sicer na zunanjem prizorišču v Hali L56 (Industrijska cona Šiška).