• DK, STA

    19. 4. 2022  |  Kultura

    Povezali bodo obe Gorici

    Med Novo Gorico in Gorico bo še pred začetkom Evropske prestolnice kulture (EPK) leta 2025 zgrajen t.i. EPK distrikt - tehnološko-kulturna urbana četrt. Iz začetnega predvidenega Trga Evropa se investicija širi z območja železniške postaje v Novi Gorici v zeleni predel med Novo Gorico in Gorico ob državni meji, ki bo tako povezal obe mesti.

  • DK, STA

    19. 4. 2022  |  Svet

    Skoraj polovica vprašanih meni, da je večina informacij o vojni v Ukrajini zmanipuliranih

    Veliko italijanskih državljanov meni, da italijanski mediji in oblasti v Kijevu manipulirajo z novicami iz Ukrajine, kaže raziskava, ki jo je v torek objavil italijanski časnik La Repubblica. Skoraj četrtini vprašanih se zdi, da so slike in informacije o domnevnih vojnih zločinih ruske vojske prirejene.

  • DK, STA

    19. 4. 2022  |  Kultura

    Festival Kurja polt se vrača v kinodvorane

    Festival žanrskega filma Kurja polt bo tokrat v ospredje postavil nekoliko manj znani žanr, film soleil, ki izvira iz filma noir. Po lanskoletni hibridni ediciji se festival letos v celoti vrača v kinodvorane, kjer bodo na ogled tako klasike iz preteklosti kot sodobni presežki. Kurja polt bo hkrati osvetlila tudi žanrski film Bližnjega vzhoda.

  • Uredništvo

    19. 4. 2022  |  Kultura

    Sistem za podporo življenju

    V okviru Aksiominega programa Taktike & praksa #12: Novi ekstraktivizem se bo, 20. aprila ob 19. uri, na predavanju v Cukrarni predstavil umetniški kolektiv DISNOVATION.ORG, ki se ukvarja s prepletanjem sodobne umetnosti, raziskav in hekanja; s povezavami med njimi pa si prizadeva osmisliti našo skupno sodobno realnost oz. prihodnost. Z ustvarjanjem situacij motenj, razprav in špekulacij pod vprašaj postavljajo prevladujoče tehno-pozitivistične ideologije z namenom, da bi spodbudili naracije post-rasti. Njihov obširen projekt spekultativnega raziskovanja Post-rast pred preizkušnjo postavi prevladujoče narative o rasti in napredku in si na novo zamisli družbeni metabolizem, pri čemer se naslanja na ekofeminizem, staroselsko vednost, okoljsko računovodstvo in historični materializem.

  • Borut Mekina

    15. 4. 2022  |  Mladina 15  |  Politika

    Sta bili dve leti izživljanja nad demokracijo in pravno državo dovolj?

    Janez Janša je prijeten starejši politik, odprt za sodelovanje. Drugim ponuja partnerstva in obljublja nove ukrepe za boj proti energetski draginji, pomoč najranljivejšim, kot so upokojenci. Z mislimi je pri neprivilegiranih v lokalnih okoljih, mladim obljublja nova stanovanja. Takšen, ekumenski je novi Janez Janša, ki se je ta teden prvič udeležil soočenja s političnimi tekmeci. A zadnji dve leti Janez Janša ni tako komuniciral z javnostjo. Ni dajal intervjujev; ko bi moral na primer odgovarjati na vprašanja o spodkopavanju pravne države in svobode medijev denimo v evropskem parlamentu, je videozvezo prekinil in se z delegacijo v Ljubljani ni hotel srečati. A zdaj, tik pred volitvami, je drugačen. Rad bi govoril o prihodnosti. O sodelovanju. Takšen bo do volitev. Kako pa je bilo doslej?

  • Stanka Prodnik

    15. 4. 2022  |  Mladina 15  |  Kultura  |  TV

    Več Pirkoviča!

    Vsi vemo, pa nihče noče izreči, pa dajmo tukaj: če bi Janez Janša pustil na RTV Slovenija staro ekipo, če bi pri miru pustil oddaje Studio City, Utrip, Zrcalo tedna, Globus in Tarčo, bi mu šlo danes v podobi javnosti neprimerno bolje. Bolje bi mu šlo, ker bi se stara ekipa v svojem izpričanem slogu trudila za uravnoteženo poročanje, torej bi bilo v vsaki oddaji nesorazmerno preveč ljudi, ki zastopajo vlado in vladajoče, da jim pač ne bi kdo preveč težil ali jih kritiziral. Z drugimi besedami: takšna, kot je bila javna TV Slovenija prej, je bila že čisto dovolj nekritična do oblasti, ostrih in progresivnih novinarjev in urednikov je bilo malo, s svojim (ne)delom so pogosto dajali kredibilnost vladi in tudi njenemu predsedniku. Poleg tega je bila RTV Slovenija že doslej čisto dovolj prestreljena z Janševim kadrom ter tudi z neoliberalnimi novinarji in voditelji. Če bi hotel, da mu TV Slovenija »pomaga« med kampanjo, bi jo pustil, naj visi med nebom in zemljo, več koristi bi bilo kot škode.

  • STA

    18. 4. 2022  |  Svet

    Volivci v izolaciji lahko še danes zahtevajo glasovanje po pošti

    Volivci, ki so bili nepredvideno sprejeti v bolnišnico oziroma v socialnovarstveni zavod ali pa jim je bila odvzeta prostost, lahko še danes zahtevajo glasovanje po pošti. Prav tako se lahko za glasovanje po pošti prijavijo volivci, ki so v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom.

  • Uredništvo

    17. 4. 2022  |  Politika

    Mesec: »Če Slovenija ne bi bila v Natu, bi bila kvečjemu bolj varna«

    "Prepričani smo, da bi na ta način Slovenija zapravila manj za orožje. Tako kažejo izkušnje Avstrije in Švice, ki sta nevtralni državi. Menimo tudi, da ne bi bili nič manj varni kot, če smo v Natu, kvečjemu bolj. Moje stališče je obratno od drugih, ki pravijo, da je Nato naš ščit, češ, če se zgodi napad na Slovenijo, se zgodi na vse članice. Nihče nam niti približno ne grozi z vojno in nihče nima interesa napasti Slovenije. Lahko pa se Slovenija znajde v vojni, če se Nato zaplete v vojno. Velja namreč tudi obratno, če je napadena ena članica, smo tudi mi v vojni. Z izstopom iz Nata se ostale štiri prihodnje koalicijske partnerice ne strinjajo, zato smo že povedali, da za vstop v vlado pri tem ne bomo vztrajali. Bomo pa vztrajali pri tem, da ne mečemo denarja za orožje. Vsak evro, ki ga vržemo v oklepnike, je zgubljeni evro, ki ga potrebujemo za stanovanja, zdravstvo, pokojnine."

  • STA

    18. 4. 2022  |  Svet

    V ZDA za veliko noč trije strelski napadi

    ZDA so za velikonočni konec tedna pretresli trije odmevni strelski napadi, v katerih sta umrla dva mladoletnika, ranjenih in poškodovanih pa je bilo najmanj 31 ljudi. V soboto in nedeljo se je streljalo v Južni Karolini, v nedeljo pa še v Pittsburghu v Pensilvaniji, kjer sta bili smrtni žrtvi.

  • Uredništvo

    15. 4. 2022  |  Politika

    Pomagajte SDS pri predvolilni kampanji!

    Pomagajte jim pri predvolilni propagandi in ustvarite svoj predvolili plakat! Obiščite SDS GENERATOR in jim pomagajte dodajati dosežke in obljube največje vlade stranke.

  • Uredništvo

    17. 4. 2022  |  Družba

    »Noben moj bivši fant se tako zelo ne ukvarja z mano kot Janez Janša«

    "Ne razumem, zakaj je gospod tako obseden z mano in sledi vsakemu mojemu koraku. Noben moj bivši fant se tako zelo ne ukvarja z mano kot Janez Janša. Z mojim videzom, mojimi starši, mojimi starimi starši, s tem, kje sem, kaj počnem ... - bizarno. Temu se reče nizko politikanstvo. Ampak lahko je pomirjen - mi v inštitutu bomo še naprej dajali v ospredje vsebino in argumente. Nikoli se ne bomo spustili na nivo, da bi komentirali, kaj šele žaljivo komentirali njegovo zasebnost, njegovo družino ... Ne zanima nas. Bomo pa zmeraj nasprotovali dejanjem oblastnikov, ko sledijo drugim vrednotam, kot so vrednote demokratične in solidarne skupnosti."

  • Danes je nov dan

    18. 4. 2022  |  Družba

    Pica, 1500 kalorij

    V Združenem kraljestvu je po novem na restavracijskih jedilnikih poleg jedi zapisana tudi njihova kalorična vrednost. Resda gre za poskus spopadanja s prekomerno telesno težo populacije, a poskus je bolj klavrn. Kakšnih konkretnih koristi od kalorij na menijih ne bo: ljudje se bodo ob naročanju 2500 kalorij vredne svinjske potrebuševine počutili še slabše kot zdaj – ali pa jim bo še naprej vseeno. 

  • Uredništvo

    18. 4. 2022  |  Politika

    Čeferin: »Ljudje so pametni in zagotovo se bodo dobro odločili«

    "Voliti je treba tistega, ki se zdi najbolj kredibilen. Kot družba moramo razčistiti, kaj si želimo v prihodnje. Ljudje so pametni in zagotovo se bodo dobro odločili. Za prihodnost države bi bilo škodljivo, če bi namesto na volitve odšli na morje. Izražanje politične volje je naša demokratična pravica in drznil bi si reči, da gre za dolžnost vsakega polnoletnega državljana. Prav politična pasivnost med volivci namreč daje spodbudo populistom."

  • Borut Mekina

    15. 4. 2022  |  Politika

    Nezakonito financiranje SDS kampanje?

    Volilna kampanja je v zakonodaji zelo natančno urejeno obdobje, ko lahko politične stranke preko intenzivne propagande nagovarjajo volivce. Da bi bila tekma med strankami kar se da pravična, morajo vse stranke s tem namenom odpreti posebne transakcijske račune in poročati o porabi denarja in donacijah. Slednje so namreč so omejene. A predvsem v stranki SDS so seveda skozi svoje medije našli obvode.

  • Uredništvo

    18. 4. 2022  |  Politika

    Naši vladni politiki postajajo tudi strokovnjaki za gospodarske analize 

    "Naši vladni politiki, med njimi strokovnjaki za represivne in druge resorje tako očitno postajajo tudi pronicljivi makroekonomisti ter strokovnjaki za gospodarske analize in projekcije. Po drugi strani pa javnost to dojema kot pritiskanje s pozicije politične moči na neodvisno strokovno institucijo, ki poudarja, da 'ni vsebinskih in strokovnih razlogov za popravek napovedi'. Pritiski s pozicije politične moči na javne institucije, medije, sodstvo in podobno, sicer niso nekaj, kar zvišuje demokratične standarde v neki državi, so pa modus operandi avtokratskega načina vladanja."

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    15. 4. 2022  |  Mladina 15  |  Uvodnik

    Spopad za milijarde

    Politiko bosta v naslednjem mandatu določali dve področji: energetika in zdravstvo. Pri obeh gre za milijardne proračune. Pri obeh so lobiji izredno močni, različni, imajo veliko moč in denar, velik vpliv, tudi v medijih.

  • Monika Weiss

    15. 4. 2022  |  Mladina 15  |  Politika

    Vlada ve, da bodo tožbe proti Jenullu padle

    Na državnem odvetništvu so zavrnili našo prošnjo, s katero smo se na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja obrnili nanje za posredovanje mnenj in stališč, ki so jih pred meseci poslali vladi oziroma ministrstvu za notranje zadeve glede sprožitve tožb zoper Jašo Jenulla, rednega udeleženca petkovih protestov. Po zanesljivih informacijah je namreč državno odvetništvo vladi oziroma ministrstvu jasno sporočilo, da nasprotuje sprožitvi tožb zoper Jenulla, saj zanje ni podlag v predpisih in so neutemeljene. A vlada ni poslušala.

  • Marcel Štefančič jr.

    15. 4. 2022  |  Mladina 15  |  Kultura  |  Film

    Severnjak

    Severnjak je najboljši film leta. Pika. Ne, vejica. Severnjak je najboljši vikinški film vseh časov – in najboljša priredba Shakespearovega Hamleta. V zgodovini. Boljša tudi od dejanskih priredb Hamleta. Severnjak je osupljiv original, a tudi priredba – no, reimaginacija Hamleta. To je zgodba o moškem, ki se mora znebiti sovraštva, pogasiti ogenj maščevanja in najti prihodnost. Začne se leta 895 nekje ob severnem Atlantiku, v mračnih, ledenih, viharnih, težkih, mučnih, distopičnih krajih, kjer slavijo vikinškega kralja Aurvandila (Ethan Hawke), alias »krokarskega kralja«, alias »vojnega krokarja«, ki se ravno triumfalno vrne s plenilskega pohoda, s sabo pa pripelje nov kontingent sužnjev. Kralj, poročen z Gudrún (Nicole Kidman), ki mu je rodila Amletha ( ja, princa Hamleta), ne govori, ampak hrope in renči, poln je hard-boiled sentenc (»Ne išči skrivnosti žensk,« »Bodi dovolj moder, da si lahko bedak,« »Umri častno« ipd.), obseden je z rituali (v jami rjove kot volk) in na vsak način hoče umreti od meča, ne pa v postelji. In to mu uspe: brat Fjölnir (Claes Bang) ga ubije in dekapitira. Preden umre, malemu Amlethu krikne: »Če me sovražnikov meč pokosi, me maščuj, sicer boš na vekomaj veke živel v sramoti!«

  • Borut Mekina

    15. 4. 2022  |  Mladina 15  |  Politika

    Čeferin: »Del politike ne želi, da gremo na volitve«

    Preden se je Robert Golob odločil za vstop v politiko, so to mnogi pričakovali od predsednika Združenja evropskih nogometnih zvez (Uefa) Aleksandra Čeferina. Slednji je naposled lani sporočil, da tega ne bo storil in da se bo leta 2023 potegoval za nov mandat na čelu Uefe. Čeferina smo tokrat vprašali, koga bo podprl na prihajajočih volitvah.

  • Uredništvo

    16. 4. 2022  |  Politika

    »Če bi omejevanje mandatov uzakonili za dve desetletji, bi se počasi politično prečistili« 

    "Ker ne želim nikogar tako dolgo gledati na političnih funkcijah, kot je na primer premier Janez Janša, ki ga plačujemo že več kot tri desetletja, ali pa tako dolgo, kot je na mestu zagorskega župana Matjaž Švagan, srčno upam, da bo enkrat zaživela moja dolgoletna ideja o uzakonitvi največ dveh zaporednih mandatih za vse politične funkcije. Pa ne le za omenjeni funkciji, zraven bi dodal še politične funkcije, kot so poslanci, državni sekretarji in direktorji državnih podjetij in javnih zavodov, kjer direktorji po navadi niso nič drugega kot poslušni politični nastavljenci. Če bi omejevanje mandatov uzakonili za najmanj dve desetletji, bi se vendarle počasi politično prečistili in dali možnost še drugim, ne le enim in istim, ki se selijo z ene politične funkcije na drugo."

  • Tomaž Lavrič

    18. 4. 2022  |  Politika

    Grabimo Slovenijo. Zase.

  • Tomaž Lavrič

    18. 4. 2022  |  Politika

    Bacek Jon bolj gledan od Pirkoviča

  • Uredništvo

    17. 4. 2022  |  Politika

    Golob: »Prizadevali si bomo, da v šestih mesecih po volitvah razčistimo z dediščino aktualne vlade«

    "Prizadevali si bomo, da v šestih mesecih po volitvah razčistimo z dediščino aktualne vlade. To je prvi predpogoj, da bomo prišli do temeljev, na katerih bomo lahko gradili boljšo družbo."

  • Peter Petrovčič

    15. 4. 2022  |  Mladina 15  |  Politika

    Rasist

    Da so moralni, etični, pa tudi pravni in v celoti demokratični standardi vedenja in ravnanja visokih predstavnikov vlade in koalicije v državnem zboru precej nižji, kot so bili poprej, bi zanikali le najzvestejši volivci SDS in njenih satelitov. Nič drugače ni z javno besedo funkcionarjev.

  • Luka Volk

    15. 4. 2022  |  Mladina 15  |  Svet

    Frances Haugen, Facebookova žvižgačka: »Sovraštvo je najhitrejša pot do klika«

    Zato je več tisoč dokumentov dala na vpogled javnosti in tako postala Facebookova žvižgačka. Pred dvema tednoma je nastopila na spletnem pogovoru, ki ga je pripravila slovenska pobuda za digitalno vzgojo Vsak.si, in na njem posebno pozornost namenila grožnjam, ki jih Facebook in Instagram pomenita za mlade, dotaknila pa se je tudi vprašanja lažnih novic in njihovega vpliva na demokratično odločanje. Po spletnem pogovoru si je vzela čas tudi za pogovor z Mladino.

  • Danes je nov dan

    16. 4. 2022  |  Družba

    Nevtralnost do ruske invazije

    Marsikdo se jezno obrača proti Braziliji, Kitajski, Indoneziji in ostalim državam, ki so se vzdržale ali glasovale proti resoluciji OZN o obsodbi ruske invazije. Na Zahodu predvidevamo, da je ogorčenje nad Putinom univerzalno, toda obstajajo razlogi, zakaj nekatere države te vojne ne vidijo tako marvelovsko

  • DK, STA

    16. 4. 2022  |  Politika

    FOTO + VIDEO: Soočenje političnih strank z ljudstvom

    Na Trgu republike je civilna iniciativa Glas ljudstva organizirala predvolilno soočenje, ki so se ga udeležili predstavniki strank koalicije KUL, Gibanja Svoboda, DeSUS, Vesne, Piratov ter Naše prihodnosti in Dobre države. Odgovarjali so na tri sklope vprašanj, ki so jih zbrali v iniciativi. 

  • Peter Petrovčič

    15. 4. 2022  |  Mladina 15  |  Politika

    Velike obljube, kruta realnost

    Ob začetku ruske invazije na Ukrajino so evropske države, tudi Slovenija, izrekle dobrodošlico ukrajinskim beguncem in odprle meje. Slovenska vlada je svojo odločitev tudi utemeljila z zapisom na Twitterju: »Ukrajinski begunci prihajajo iz okolja, ki je v kulturnem, verskem in zgodovinskem smislu nekaj povsem drugega kot okolje, iz katerega prihajajo begunci iz Afganistana.« Zunanjega ministra Logarja so nekaj dni kasneje na novinarski konferenci ob uradnem obisku v Nemčiji vprašali, ali imamo v Sloveniji hierarhijo beguncev, in odgovoru se je izognil z besedami: »Slovenija podpira breme begunskega vala, sodite nas po dejanjih.« Prav.

  • Uredništvo

    16. 4. 2022  |  Svet

    Je treba vojno res dobiti na bojišču?

    "Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je pred dnevi v zagovor dodatni vojaški pomoči Ukrajini ocenjeval, da je treba vojno dobiti na bojišču. Za Evropsko unijo in ZDA takšna zmaga ni pomembna zgolj zaradi izboljšanja varnostnega okolja v neposredni soseščini sedemindvajseterice. Ukrajinski vojaki ne bijejo njihove geopolitične bitke zgolj zaradi ohranitve suverenosti Ukrajine nad čim širšim območjem lastnega ozemlja. Bojujejo se tudi zato, da bi z izidom na bojišču dokazali, da se neizzvana vojna avtokratskega predsednika ne more končati z razpletom, ki bi puščal dvom, da je bila Rusija poražena. Pogled na zemljevid Ukrajine, kjer so se v zadnjih tednih na jugu in vzhodu države močno povečala ozemlja, ki jih nadzoruje ruska vojska, kaže drugačno sliko. Ukrajina, EU, ZDA in Velika Britanija po sedmih tednih vojne še zdaleč niso pred zmago."

  • Oštro.si

    16. 4. 2022  |  Družba

    Kako je direktor prevzel Datalab

    Direktor Datalaba Andrej Mertelj je leta 2010 prek družbe z Britanskih deviških otokov na skrivaj prevzel več kot polovični delež v podjetju, ne da bi objavil prevzemno ponudbo. Prevzem so razgalili Pandorini dokumenti.