• Uredništvo

    18. 1. 2022  |  Družba

    »Jugoslavija je odkrivala muslimanke, zdaj pa v Sloveniji spremljamo nasprotno zgodbo«

    "Trije milijoni? To je zgolj utopistična ideja, ki želi kontrolirati ženske. Hoče jih potisniti v intimno sfero. Ta politika ni nič novega. Vsaka oblast poskuša uravnavati družbo s kontrolo seksualnosti in žensk. Vse velike ideologije poskušajo urejati družbeni razvoj s to kontrolo. Jugoslavija je odkrivala muslimanke in jih poskušala spraviti v delovni proces, zdaj pa v Sloveniji spremljamo nasprotno zgodbo. Ženske, ki so aktivne, kritične in nimajo tistih deset otrok, nekateri želijo ponovno potisniti v kuhinje in porodnišnice. Mislim, da se je oblast ustrašila aktivnih, mladih, neporočenih in zelo angažiranih žensk na festivalu Mesto žensk in pri 8. marcu. Raje bi videli, da se ženske ne bi aktivirale pri kritiki oblasti, in sanjajo o nekih drugih ženskah."

  • DK, STA

    19. 1. 2022  |  Družba

    Kakšne spremembe veljajo od danes naprej?

    Danes so na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) začele veljati spremembe pravil karantene v primeru tveganega stika z osebo, okuženo s koronavirusom, ki uvajajo dodatne izjeme od karantene v zdravstvu, šolstvu in socialnem varstvu. Zaradi naraščanja števila okužb pa bo, razen za rizične skupine, PCR-testiranje namenjeno le še potrjevanju pozitivnih izvidov hitrega testa ali samotestiranja.

  • Uredništvo

    19. 1. 2022  |  Družba

    »Jaz neke hude revščine ne vidim«

    "Nam se pravzaprav nič hudega ne godi. Če gledamo krizo 2008 ali 2013, imamo večje plače, večje avtomobile, podjetja se dobro prodajajo, imamo uspešna podjetja v mednarodnem obsegu. Jaz neke hude revščine ne vidim, čeprav mi vsak dan govorijo o tem, da je pač več revnih v Sloveniji, kot jih je bilo ali pa mi vsi mislimo ... Ampak imamo pa malo revščine v glavah. Kako naj pošljem otroka v šolo, če učiteljica misli, da jo čipirajo, ko se cepi? Kakšna je pravna država, če deset let ne moremo vložiti (oziroma dobiti ali pa izgubiti) tožbe zaradi izbrisa podrejenih obveznic? Kakšno je javno zdravstvo, če lahko pridem do zdravnika samo tako, da plačam? Kakšni so sindikati, če ne dvignejo glasu proti nepravičnemu deljenju covidnih dodatkov? Kakšna je politika, če ne more reči bobu bob in nehati z nekimi neumnostmi, kot so merilci CO2 v zraku v vsakem prostoru?"

  • DK, STA

    19. 1. 2022  |  Politika

    »Štirje posamezniki so širili nepodprte teorije o volilni prevari«

    Odbor za preiskavo napada privržencev Donalda Trumpa na ameriški kongres 6. januarja lani je v torek izdal poziv na zaslišanje Rudyju Giulianiju in drugim članom Trumpove pravniške ekipe, ki je izpodbijala veljavnost izida predsedniških volitev novembra 2020 in utrjevala laž, da je Trump izgubil volitve zaradi prevare.

  • DK, STA

    19. 1. 2022  |  Politika

    Zaradi zabav sredi pandemije mu grozi nezaupnica

    Britanski premier Boris Johnson je zaradi zabav na Downing Streetu v času pandemije covida-19 pod vse večjim pritiskom. Že danes bi lahko pristojni odbor poslancev konservativne stranke prejel dovolj pisem za sprožitev glasovanja o nezaupnici premierju. O dogajanju je tekla beseda tudi v parlamentu.

  • DK, STA

    19. 1. 2022  |  Svet

    Vzpostavljanje povezav bo trajalo najmanj en mesec

    Popravilo podvodnega komunikacijskega kabla, ki kraljevino Tonga povezuje s preostalim svetom, bo trajalo najmanj en mesec. Kabel je bil poškodovan v izbruhu vulkana in cunamiju minuli konec tedna. Oblasti na otočju medtem še naprej odstranjujejo pepel, da bi lahko druge države poslale pomoč z letali.

  • Danes je nov dan

    19. 1. 2022  |  Družba

    Učna ura digitalizacije

    Ministrstvo za javno upravo je moralo v začetku meseca zaradi varnostnih pomanjkljivosti po enem samem dnevu umakniti aplikacijo za e-naročanje na storitve upravnih enot Ljubljana, Logatec in Litija. Luknje so bile tako hude, da so lahko nepooblaščene osebe brez programerskega znanja pregledovale prijave, brisale termine in dostopale do podatkov naročenih.

  • DK, STA

    19. 1. 2022  |  Svet

    »Številna podjetja nameravajo zvišati cene«

    Nemški potrošniki in podjetja se morajo pripraviti na nadaljnjo rast cen, je pokazala raziskava münchenskega inštituta za ekonomske raziskave Ifo. Kazalnik trenutnega stanja je decembra sicer rahlo upadel, z novembrskih rekordnih 44,9 točke na 44,6 točke. Na inštitutu sicer pričakujejo, da se bo inflacija letos počasi znižala.

  • DK, STA

    19. 1. 2022  |  Družba

    Proti nestrokovno nameščenim reklamnim tablam v središču mesta

    V Ribnici že nekaj časa ugotavljajo, da podobo starega mestnega jedra, ki je bila razglašena za kulturni in zgodovinski spomenik, kazijo nestrokovno in brez dovoljenj nameščene oglasne in informativne table. Lastnike objektov so zato pozvali, naj za namestitev pridobijo ustrezna soglasja. V Kočevju pa mnoge motijo predvsem reklamne table ob cestah.

  • DK, STA

    19. 1. 2022  |  Družba

    Nogometna zveza zaradi homofobije: »Diskriminacije na tribunah ne moremo sprejeti«

    V boju proti homofobiji na nogometnih stadionih je mehiška nogometna zveza zagrozila svojim navijačem s petletno prepovedjo obiska stadionov, če bodo na tekmah državne reprezentance vzklikali homofobne parole oziroma razvijali tovrstne napise, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • Uredništvo

    18. 1. 2022  |  Družba

    Kdor se je zoperstavil lovu na čarovnice, je potreboval veliko poguma

    V novi posebni številki MLADINA ZGODOVINA: ČAROVNICE, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini, obravnavamo obračune z ženskami, ki se niso želele držati norm, ki so jih od njih zahtevale družbe. Zgodovina procese zoper čarovnice še vedno predstavlja rahlo romantično, na robu zgodb in pravljic, v posebni izdaji ČAROVNICE pa boste lahko izpod peresa različnih avtorjev in avtoric prebrali poglobljene članke o ravnanju z ženskami tako po svetu, Evropi kot seveda v Sloveniji.

  • Vodstvo RTV manipulativno brani Možino

    Vodstvo RTV Slovenija se je znova skrilo za piar službo z novim sporočilom za javnost. Že v analizi prejšnjega sem očital, da ni želelo odločno zagovarjati svoje oddaje Tarča pred političnimi napadi zaradi Francu Kanglerju ne dovolj naklonjenega pristopa. Tokrat pa je prepoznaven namen nove izjave temu nasproten, saj gre vendar za obrambo »naših«, ki so na oblasti: zaščititi novinarja Jožeta Možino, ki je po petnajstih letih prvič pripravil oddajo Utrip, da bi osebno obračunal s svojimi političnimi in ideološkimi nasprotniki. V resnici tudi z nasprotniki njegovih političnih idolov, na čigar podporo sicer računa.

  • STA

    17. 1. 2022  |  Politika

    Golob Janši diha za ovratnik

    Na državnozborskih volitvah aprila bi največ, 15,5 odstotka vprašanih glasovalo za SDS, takoj za njo pa sledi nova stranka, ki bi jo vodil Robert Golob, s 15,4 odstotka glasov. Na tretje mesto bi se uvrstila SD z 10,3 odstotka. Tako kažejo rezultati ankete Vox populi, ki jo je za časnika Dnevnik in Večer pripravila agencija Ninamedia.

  • Uredništvo

    18. 1. 2022  |  Politika

    Zahteve, ki so pomembne za vse volivce in volivke v Sloveniji

    V sredo, 19. januarja, bo iniciativa Glas ljudstva političnim strankam, ki bodo kandidirale na naslednjih državnozborskih volitvah, ob 11. uri na Trgu republike v Ljubljani predala zahteve, ki so plod dela strokovnjakov in strokovnjakinj z različnih področij in so relevantna za vse volivce in volivke v Sloveniji. Iniciativa Glas ljudstva vključuje že več kot 100 organizacij in več kot 1800 posameznikov in posameznic.

  • DK, STA

    18. 1. 2022  |  Politika

    Nova predsednica Evropskega parlamenta, najmlajša doslej

    Roberta Metsola je bila danes v Strasbourgu izvoljena za novo predsednico Evropskega parlamenta. S tem je postala tretja ženska in najmlajša med predsedniki na čelu te institucije. Maltežanka, ki je bila doslej prva podpredsednica parlamenta, je prepričana Evropejka in zagovornica skupnih vrednot, a marsikomu se zdijo sporna njena stališča glede splava.

  • Uredništvo

    18. 1. 2022  |  Politika

    »Janša in njegovi izvajajo čistke po vzoru Stalina«

    "Ljudje, ki so delali dobro in predano in odločno in z vizijo, letijo ven, noter pa naletavajo ljudje, ki nimajo ne znanj, ne smisla, ne vizije, ne želje. Janša in njegovi črpajo iz čedalje bolj plitkega kadrovskega bazena in na pozicije nastavljajo ljudi, ki pozicijam več kot očitno ne bodo kos. Ki ne izpolnjujejo niti formalnih pogojev. Ali pa zanje formalne pogoje, če je res nujno, spremenijo. Janša in njegovi polnijo ključne institucije z (vodilnim) kadrom, ki te iste institucije prezira. Kadrom, ki bo institucije zavozil in zmasakriral. Ker so zato tam."

  • Dovolj mi je

    Sem ena izmed mnogih žrtev druge svetovne vojne v Sloveniji. Ni nas več veliko, sama bom, rojena sredi vojne, ravnokar praznovala devetinsedemdeseti rojstni dan.

  • STA

    18. 1. 2022  |  Politika

    Orodje za analizo delovanja ljubljanske občine

    Inštitut Danes je nov dan je razvil Parlameter Mestne občine Ljubljana (Mol), občinsko različico tovrstnega orodja, sprva namenjenega analizi glasovanj in transkriptov nastopov v državnem zboru, sedaj pa tudi v občinskih oziroma mestnih svetih. Tako želijo prispevati predvsem k večji transparentnosti.

  • DK, STA

    18. 1. 2022  |  Politika

    Dodik: »Ni mala stvar, ko te predsednik Srbije prosi, da se vrnite v institucije«

    Srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik je dejal, da se bodo predstavniki Republike srbske vrnili v institucije BiH, ko bodo odpravljeni razlogi za njihovo odločitev, da pri delu teh institucij ne sodelujejo. Spomnil je, da so jih zapustili po lanski uvedbi prepovedi zanikanja vojnih zločinov, tudi genocida v Srebrenici.

  • STA

    18. 1. 2022  |  Kultura

    Krik neke generacije

    V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) so po letu dni študija pripravili predstavo Svoje usode krojači, ki je plod prve generacije programa Mlado Mladinsko za vključevanje mladih v gledališče in javni diskurz. Dvajset mladih ustvarjalcev, izbranih na avdiciji, v njej razmišlja o družbi skozi družinski pogled. Premieri bosta v petek in soboto.

  • Uredništvo

    17. 1. 2022  |  Družba

    Krvoločni volkodlaki

    V novi posebni številki MLADINA ZGODOVINA: ČAROVNICE, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini, obravnavamo obračune z ženskami, ki se niso želele držati norm, ki so jih od njih zahtevale družbe. Zgodovina procese zoper čarovnice še vedno predstavlja rahlo romantično, na robu zgodb in pravljic, v posebni izdaji ČAROVNICE pa boste lahko izpod peresa različnih avtorjev in avtoric prebrali poglobljene članke o ravnanju z ženskami tako po svetu, Evropi kot seveda v Sloveniji.

  • Uredništvo

    18. 1. 2022  |  Politika

    Frustracija slovenskih državljanov

    "Trideset let slovenske državnosti lahko razdelimo na dve obdobji. Tisto do leta 2004 in poznejše. V prvem polčasu je imela pretežno enotna slovenska politika skupni cilj – članstvo v EU in zvezi Nato. V drugem polčasu, ko je dosegla milenijske zunanjepolitične cilje, pa se je Slovenija uspavala, postala je pasivna, politični eliti ni več uspelo definirati ključnih ciljev. To praznino, to zanemarjenost, ta zunanjepolitični vakuum je v zadnjem mandatu izkoristila vlada in slovenske zunanjepolitične cilje izenačila s strankarskimi cilji SDS."

  • Teniška farma

    Po skoraj dveh tednih pravnih bitk, medijskih in diplomatskih pritiskih se je končno nekoliko umirila saga okoli trenutno najboljšega igralca tenisa na svetu, Novaka Đokovića. Ta je namreč v začetku januarja razburil in razdelil občo javnost s svojim odhodom na odprto teniško prvenstvo Avstralije. Z vprašanjem necepljenega športnika in njegovega vizuma, ki ga je prejel na podlagi zdravstvene izjeme organizatorjev turnirja, so se pričeli ukvarjati organi pregona, teniški šampion pa se je znašel v pridržanju, tako kot vsi ljudje, ki se znajdejo v primežu neusmiljene migracijske politike Avstralije. Predno pa se posvetimo ključnemu problemu v tej zgodbi, je potrebno vsaj na kratko orisati potek dogajanja.

  • Danes je nov dan

    18. 1. 2022  |  Družba

    Predsednik bunga bunga

    Prihodnji teden bodo v Italiji predsedniške volitve, na katerih kandidira tudi večkratni nekdanji premier in medijski mogotec Silvio Berlusconi. Leta 2013 je bil pravnomočno obsojen zaradi utaje davkov in dobil prepoved opravljanja javnih funkcij za 6 let. Že leta 2019 se je zmagoslavno vrnil v politiko z izvolitvijo evropskega poslanca. Sodili so mu večkrat, tudi zaradi korupcije v aferi Rubygate.

  • DK, STA

    18. 1. 2022  |  Svet

    Že druga novinarska žrtev letos

    V mehiškem mestu Tijuana ob meji z ZDA je bil ubit fotoreporter Margarito Martinez, so sporočile mehiške oblasti. 49-letni Martinez, ki je delal za več medijev, tudi tednik Zeta of Tijuana, je bil pred tem deležen tudi groženj. To je že druga smrt novinarja v Mehiki letos.

  • STA

    17. 1. 2022  |  Politika

    Od srede dodatne izjeme pri karanteni na domu

    Vlada je na ponedeljkovi dopisni seji sprejela spremembe pravil pri odrejanju karantene na domu ob visoko tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom. Spremembe uvajajo dodatne izjeme od karantene v zdravstvu, šolstvu in socialnem varstvu ob posebnih pogojih, je po seji pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar. Spremembe bodo veljale od srede.

  • Uredništvo

    18. 1. 2022  |  Kultura

    Po resničnih dogodkih

    V Centru sodobnih umetnosti Celje je do 17. aprila na ogled pregledna razstava zadnje edicije Festivala Račka, ki se bo zaključila z dvodnevnim programom premierno uprizorjenih performansov Saše Bezjak, Olje Grubić, IvAnKe, Iztoka Klančarja in Tatiane Kocmur.

  • Uredništvo

    18. 1. 2022  |  Kultura

    Koža – organ, meja, ščit, medij, metafora

    V Prvem preddverju Cankarjevega doma bo od 19. januarja do 1. marca na ogled mednarodna fotografska razstava Koža / Skin, ki razkriva različne fotografske prakse, ki se dotikajo kože, pa naj bo to nežno ali grobo, vse od njene površinske čuječnosti, mikroskopskih gradnikov pa do njene družbene utelešenosti – v ekonomiji pogleda nihajoče med želenim in zahtevanim koža razkriva telesnost, razmerje med resničnim in ustvarjenim, poglobljenim in dekonstruiranim. Kot fotografija.

  • DK, STA

    18. 1. 2022  |  Kultura

    Lunaček bo med Naratovim petjem za vsako pesem sproti risal strip

    V Klubu Cankarjevega doma (CD) bo v sklopu Cankarjevih torkov ob 20. uri potekal risani koncert, na katerem bosta moči združila glasbenik Boštjan Narat in stripar Izar Lunaček. Recept je preprost: Boštjan odpoje 16 avtorskih pesmi, Izar pa za vsako sproti nariše stripovsko ilustracijo, ki se - medtem ko nastaja - projicira na platno za njima, so zapisali v CD.

  • Borut Pahor v slogu Jožeta Možine

    Predsednik republike Borut Pahor, podobno kot novinar Jože Možina v zadnjem Utripu, verjame v sfabricirano zgodovino bitke v Dražgošah. V intervjuju za Siol je prikimal mnenju, da so pred natanko osemdesetimi leti na tem nesrečnem kraju partizani nedolžne vaščane pahnili v nemilost nacistične vojske. Kar lahko pomeni predvsem, da bi moral predsednik natančneje in konkretneje pojasniti, komu v spomin je polagal venec letos in vsa pretekla leta ob dražgoškem spomeniku.