• Danes je nov dan

    12. 10. 2021  |  Družba

    Stara normalnost

    Ob razmislekih, kako naprej po pandemiji, je bilo slišati več glasov, ki so opozarjali, da si svet ne more in ne sme dovoliti vrnitve v ''staro normalnost'' – na to je opozarjal OECD, tudi Bruselj pa je milijone, namenjene članicam za okrevanje po pandemiji, pogojeval s strogimi zelenimi zavezami. Ni dvoma, da so nas načini življenja, proizvodnje in potrošnje, ki slonijo na gospodarski rasti, potisnili v hudo podnebno krizo. 

  • DK, STA

    12. 10. 2021  |  Politika

    Pobuda za nadomestilo plače za karanteno tudi za samozaposlene

    Samozaposleni, ki jim je odrejena karantena, niso vključeni v kategorijo delavcev, za katere je predvideno nadomestilo plače za odrejeno karanteno, zato mora vlada nemudoma pripraviti spremembe zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva, ki bodo to popravile, je pozval poslanec SD Marko Koprivc. Ob tem se je zavzel za uvedbo nujnega postopka.

  • IK, STA

    11. 10. 2021  |  Politika

    IJS: »Podelitev informacijske limone je neprimerna«

    Na Institutu Jožef Stefan (IJS) pojasnjujejo, da ne podeljujejo nagrade informacijska limona, ampak to podeljuje "strokovno združenje konference Informacijska družba". V združenju sodelujejo tudi sodelavci instituta, a ne kot predstavniki instituta, trdijo na IJS. Po njihovem mnenju je sicer izražanje mnenja o delu informacijske pooblaščenke s podelitvijo limone neprimerno.

  • Uredništvo

    12. 10. 2021  |  Družba

    »Česa podobnega nikjer v tujini nisem videla«

    "Javni pritiski na sodnike bi morali biti nepomembni in brez učinka. Prepričana sem, da taki v resnici tudi so. Verjetno pa je sodnikom včasih težko in potrebujejo tudi dobršno mero poguma. V resnici ne vem, od kdaj se že vleče ta neduhovita mantra o krivosodju. Kako je pravzaprav mogoče, da se je iz korupcijskega primera razvila teza o zaroti sodstva? Česa podobnega nikjer v tujini nisem videla. Mogoče je tedaj šlo tudi za nesrečno naključje, da je bil predsednik vrhovnega sodišča sodnik Masleša, ki je svoj mandat začel z morda pretežko popotnico sicer nikoli dokazanih očitkov o domnevni osebni neprimernosti. Sodstvo je bilo tako ves čas nekako v položaju, da se mora braniti pred očitki o spolitiziranosti in nekakšni prežetosti s komunistično ideologijo, kontinuiteto. Vsi ti očitki se mi zdijo naravnost smešni, sploh kot predstavnici generacije sodnikov, ki smo to postali v demokratični Sloveniji. Paradoks je, da te očitke izražajo tisti, ki res predstavljajo kontinuiteto in se očitno borijo z nekimi svojimi demoni iz preteklosti."

  • STA

    12. 10. 2021  |  Družba

    Skoraj 2000 oseb ni upoštevalo karantene oziroma samoizolacije

    Zdravstveni inšpektorat je od junija do avgusta opravil 12.256 nadzorov nad spoštovanjem karantene oz. samoizolacije. Pri tem so ugotovili, da 1919 oseb ni bilo na mestu, kjer bi morale prestajati karanteno oziroma izolacijo. V povezavi s kršitvami karantene na domu in izolacije so bile izrečene globe v skupni vrednosti 6400 evrov.

  • DK, STA

    12. 10. 2021  |  Kultura

    Me, čarovnice

    V Klubu Gromka na Metelkovi bo danes v sklopu 27. festivala Mesto žensk premiera sklepnega dela trilogije besednih solo performansov Simone Semenič z naslovom me, čarovnice. Umetnica zaključuje svojo trilogijo - jaz, žrtev (2007) in drugič (2014) - s skupinskim raziskovanjem ženskega. 

  • DK, STA

    12. 10. 2021  |  Politika

    Kim Jong-un: »ZDA so glavni vir napetosti na Korejskem polotoku«

    Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je danes ZDA obtožil, da so glavni vir napetosti na Korejskem polotoku. Severna Koreja razvija orožje zaradi obrambe pred sovražno politiko ZDA in vojaške krepitve Južne Koreje, saj oboje dodatno destabilizira Korejski polotok, je dejal po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA.

  • DK, STA

    12. 10. 2021  |  Družba

    Družbeno-kulturni razcvet po smrti fašističnega diktatorja

    V razstavišču Palau Robert v Barceloni bo do konca novembra na ogled razstava Podzemlje in kontrakultura v Kataloniji, ki z  več kot 700 deli ponuja pogled na družbena in kulturna gibanja v 70. letih minulega stoletja. Po pisanju Guardiana priča o kratkem, a intenzivnem razcvetu gibanja v mestu po smrti diktatorja Francisca Franca.

  • DK, STA

    12. 10. 2021  |  Kultura

    Praznik slovenskega filma v Portorožu

    Festival slovenskega filma (FSF) se po lanski  izvedbi v Ljubljani vrača v Portorož, kar so organizatorji še posebej poudarili s preimenovanjem izdaje v 24. FSF Portorož. Med novostmi je tudi naziv prijatelj slovenskega filma, ki ga bo kot prvi prejel režiser Slobodan Šijan. V tekmovalnem programu bo med 12. in 17. oktobrom prikazanih 54 filmov.

  • DK, STA

    12. 10. 2021  |  Kultura

    Najbolj predvajana izvajalka 21. stoletja v Združenem kraljestvu

    Pink je po lestvici podjetja za izdajanje glasbenih licenc PPL obveljala za najbolj predvajano izvajalko 21. stoletja v Združenem kraljestvu, poroča britanski BBC. Do petega mesta ji sledijo Madonna, Katy Perry, Rihanna in Lady Gaga. Združeno kraljestvo na šestem mestu zastopa Adele, na devetem pa ženska skupina Little Mix.

  • Uredništvo

    12. 10. 2021  |  Kultura

    Vpogled v električno aktivnost naših možganov

    V Osmo/zi Ljubljana bodo 13. oktobra ob 19. uri odprli razstavo Dalee Kovačec z naslovom Projekcije uma, v katerem umetnica nadaljuje svoje raziskovanje vplivov digitalnih in informacijskih tehnologij na človekove zaznave, ki ga v raznolike in vsebinam prilagojene umetniške medije kontinuirano prevaja že dlje časa. Pri tem se naslanja na svoje starejše delo Until the end of memory, v katerem je z apropriacijo javno dostopnih posnetkov vsakodnevnega življenja uporabnikov svetovnega spleta razmišljala o sodobnih načinih dokumentiranja in arhiviranja naših življenj ter njegove prezentacije in percepcije.  Kuratorka: Anja Guid.

  • UREDNIŠTVO

    11. 10. 2021  |  Politika

    Beović: »Glede na nedavno tragedijo, ki se je zgodila Katji, je treba cepiva izraziteje omejiti«

    Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ je sprejela nova priporočila za cepljenje. Kot je na novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, so člani posvetovalna skupine sprejeli sklep, s katerim priporočajo prednostno uporabo mRNK-cepiv. V Sloveniji sta na voljo mRNK-cepivi proizvajalcev Pfizer in Moderna.

  • Bolj govorijo o predčasnih volitvah, prej bodo

    Predčasne volitve v državi so v zraku in realne bolj, kot smo si pred meseci predstavljali. Kaj prida pa terminov za regularne volitve ne bodo prehitele. Signali za prepričanje, da bi do njih utegnilo priti, sploh ne prihajajo več le v obliki rotitev s strani jeznih množic na ulicah, ki proti vladi skandira že 77 petkov zapored, občasno pa tudi kakšne druge dneve in na drugih krajih, ampak kar s same vladne strani. Že dogajanje v Marezigah, kjer so v stranki SDS pripravili letno srečanje, varovati pa jih je moral dolg kordon robokopov, je močno prispevalo k občutku, da se Janezu Janši počasi iztekajo dnevi. Kajti res je nerodno, če ne moreš več stopiti na ulice, ne da bi te obkrožalo na stotine specialcev.

  • IK, STA

    11. 10. 2021  |  Politika

    Zveza borcev: »SDS poveličuje kolaboracijo in postavlja izdajstvo ob bok partizanskemu boju«

    Na sobotno regijsko srečanje članov in simpatizerjev SDS v Marezigah, ki ga je spremljal protest Protestne ljudske skupščine ter podobnomislečih protestnikov, so se danes odzvali v Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Po njihovi oceni ni naključje, da so Primorci srečanje razumeli kot provokacijo, sprašujejo pa se tudi, v čigavem interesu deluje policija.

  • Tomaž Lavrič

    11. 10. 2021  |  Politika

    Majolke in harmonike na krožiščih

  • Tomaž Lavrič

    11. 10. 2021  |  Politika

    Mnogi so jokali tudi od sreče

  • STA

    11. 10. 2021  |  Svet

    Nasilje hrvaških policistov 

    Minister za varnost Bosne in Hercegovine Selmo Cikotić je danes izjavil, da ni presenečen nad posnetki, ki prikazujejo nezakonito nasilno vračanje ilegalnih migrantov iz Hrvaške v BiH. Potrdil je, da je v BiH v tem trenutku približno 4000 migrantov, kar je občutno manj, kot jih je bilo pred letom dni.

  • Uredništvo

    11. 10. 2021  |  Družba

    »Smešno nam je, kako se osamosvojitelji trkajo po prsih«

    "Sem otrok tranzicije in ko sem se rodila, je bila že mimo. Kaj je šlo po mojem mnenju narobe? Ljudje niso hoteli tega, kar so dobili: pohlep, privatizacija, krčenje socialne države, fleksibilizacija trga in padanje standardov v politiki. Za mojo generacijo je to stvar preteklosti, glede stare države nismo nostalgični, smešno nam je, kako se osamosvojitelji trkajo po prsih na nacionalni televiziji. Ko so ljudje glasovali za novo državo, zagotovo niso glasovali za solzivec na ulicah, za prestrašene in nemočne ljudi. Verjamem, da so glasovali za upanje, prihodnost in povezano skupnost, ki pa jo še vedno lahko zgradimo, ampak samo skupaj. Zato 'fajtamo' dalje."

  • Uredništvo

    11. 10. 2021  |  Družba

    »Oblast si želi še bolj jeznega ljudstva, saj je z jezo preprosto manipulirati«

    "Ničesar takega, česar o desnici na oblasti ne bi že vedeli: pripravljena je storiti karkoli, da ostane na oblasti. Policijsko nasilje ni stihijsko in nikakor ni znak panike oblasti. Prav nasprotno, oblast izgrede motivirano in premišljeno spodbuja, policijsko reakcijo in uporabo sile pa načrtuje. Oblast si želi le še bolj jeznega ljudstva, saj je z jezo, ki s sabo ne prinaša formulirane politične opozicije, preprosto manipulirati. Des­nica je tista politična opcija, ki bo jezo znala mobilizirati za svoje potrebe. Problem jeznih protestniških gibanj, ki se bojujejo izključno proti (elitam, oblasti, omejevanju svoboščin …), ne formulirajo pa tudi svojih predlogov za, je, da se veliko energije steka v nič. Nekaj malega se je bo steklo v nove populistične stranke, s katerimi se bo odlično razumela prav desnica."

  • STA

    11. 10. 2021  |  Svet

    Prepoved ločevanja igrač po spolu

    Guverner Kalifornije Gavin Newsom je podpisal zakon o t. i. spolno nevtralnih oddelkih oziroma policah za igrače v velikih trgovinah. To med drugim pomeni, da roza igrače za deklice ne bodo več ločene od modrih igrač za fantke. Zakon bo sicer začel veljati z letom 2024.

  • Damjana Kolar

    11. 10. 2021  |  Kultura

    Stanje masovne hipnoze

    Od 13. do 15. oktobra bo v novododprti Cukrarni potekala šesta edicija festivala Indigo, ki nas bo s predavanji, pogovori, koncerti in sejmom knjige umetnika skušala prebuditi iz masovne hipnoze. "V času festivala bomo poskušali sprožiti kar nekaj vprašanj in odgovorov, ki bremenijo naš vsakdan, ter detektirati vzročne povezave, ki so privedle v to stanje. Na novi lokaciji festivala bomo razprli pogled na probleme, ki smo jim priča, in jih poskušamo zajeti na malo drugačen način, kot smo vajeni," so zapisali organizatorji festivala.

  • DK, STA

    11. 10. 2021  |  Svet

    Sydney se odpira po 106 dneh zaprtja

    V avstralski zvezni državi Novi Južni Wales z metropolo Sydney so po 106 dneh zaprtja zaradi okužb z delta različico novega koronavirusa bistveno omilili ukrepe za zajezitev novih okužb. Za ta ukrep so se odločili, ker je več kot 70 odstotkov prebivalcev že prejelo drugi odmerek cepiva proti covidu-19, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • DK, STA

    11. 10. 2021  |  Svet

    VIDEO: Več deset tisoč protestnikov za boj proti podnebnim spremembam

    V Bruslju se je v nedeljo več deset tisoč ljudi udeležilo podnebnega protesta, na katerem so zahtevali odločno ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam. Po navedbah policije se je protestov udeležilo najmanj 25.000 protestnikov, po navedbah organizatorjev pa jih je bilo več kot 70.000, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • STA

    10. 10. 2021  |  Politika

    Umrl je Ljubo Bavcon, partizan in eden od najvidnejših pravnikov

    V starosti 97 let je umrl Ljubo Bavcon, eden najvidnejših pravnih strokovnjakov druge polovice 20. stoletja in zaslužni profesor Pravne fakultete ljubljanske univerze.

  • DK, STA

    11. 10. 2021  |  Družba

    Obvladovanje bolečine

    Svetovni dan boja proti bolečini, ki ga obeležujemo danes, želi ozaveščati ljudi o pomenu obvladovanja bolečine. V povprečju vsak posameznik vsako leto občuti deset vrst bolečine. Najpogostejša je bolečina v križu, ki jo doživlja dobra polovica ljudi, vsaj enkrat v življenju pa skoraj vsak. Leto 2021 je tudi svetovno leto bolečine v križu.

  • Danes je nov dan

    11. 10. 2021  |  Družba

    Feministični abecedarij: PATRIARHAT

    Patriarhat – ideologija, ki je povzročila vznik, danes pa ohranja nujnost feminizma. Nadvlada moških se je skozi zgodovino vzpostavila kot samoumevna; kot nekaj, česar ne preizprašujemo dovolj. Ideja moške superiornosti kot začaran krog vzdržuje samo sebe, saj so imeli moški tradicionalno privilegiran dostop do javnega prostora, znanosti, politike in drugih za razvoj družbe ključnih sfer, ki so jih oblikovali in razlagali po svoji podobi in glede na svoje interese. Šele ko so te sfere, ki so se predstavljale kot objektivne, racionalne in nepristranske, začele dekolonizirati različne spolne, seksualne in druge manjšine, so jih razgalile kot globoko patriarhalne.

  • Luka Volk

    8. 10. 2021  |  Mladina 40  |  Družba

    Grožnje študentkam, ki so hotele opozoriti na sporno ravnanje fakultete

    Na novogoriški Fakulteti za uporabne družbene študije (FUDŠ) – sicer zasebnem projektu Boruta Rončevića in Mateja Makaroviča, obeh blizu stranki SDS – so se v novem študijskem letu odločili študentom ponuditi »nadstandardni paket« Study+, ki bo z doplačilom 300 evrov nekaterim študentom omogočil spremljanje predavanj in opravljanje študijskih obveznosti na daljavo. Študenti, ki si paketa ne morejo privoščiti ali za storitev, ki jo je fakulteta lani lahko izvajala brez doplačila, preprosto ne želijo plačati, so prepričani, da se jim godi krivica in da fakulteta z uvedbo paketa krši številne zakonske določbe.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    8. 10. 2021  |  Mladina 40  |  Uvodnik

    Razlogi za Janševo nasilje

    Nasilje, ki smo ga doživeli v torek v središču Ljubljane, je bilo načrtovano, izsiljeno, zahtevano. Ni se zgodilo, policiji stvari niso ušle iz rok in ne, množica ga ni izzvala. Dokažimo to.

  • Jure Trampuš

    8. 10. 2021  |  Mladina 40  |  Družba

    Upor ljudstva

    Protesta, ki je potekal prejšnjo sredo, 29. septembra v Ljubljani, se je udeležila nenavadna, velika množica ljudi. In bili so zelo različni. Mladi, starejši, jezni, razočarani. Imeli so dovolj vsega, ukrepov, vlade, epidemije, odrekanja, poniževanja. Ljudi je bilo res veliko, njihova jeza je bila brezmejna.

  • STA, UREDNIŠTVO

    9. 10. 2021  |  Politika

    »SDS se posmehuje več kot 100.000 Primorcem, ki so morali zaradi fašizma zapustiti svoje domove«

    V Marezigah je danes potekalo regijsko srečanje članov in simpatizerjev SDS, ki jih je nagovoril tudi predsednik stranke Janez Janša. Srečanje je spremljal protest, ki je potekal mirno. Iz objav v medijih je videti, da je bilo na shodu aktiviranih več deset policistov v zaščitni opremi. Po poročanju portala RTV Slovenija se je v Marezigah zbralo med 250 in 300 protestnikov ter med 50 in 100 policistov. Protestnice in protesniki pa so ob prihodu Janše predsednika vlade glasno izžvižgali.