• N'toko

    N'toko

    9. 4. 2021  |  Mladina 14  |  Žive meje

    To zna še trajati

    Marca 2020 je bilo mogoče na vse to sranje s korono gledati kot na nekakšno avanturo – na kratko, sicer travmatično epizodo, po kateri se bodo stvari bolj ali manj vrnile v ustaljeni, četudi nekoliko predrugačen red. Komentatorji smo takrat zveneli kot vznemirjeni osnovnošolci, ki si ponoči na taborjenju ob svetlobi baterije delijo napete zgodbe, vedoč, da gredo čez dva dni domov. Objavljali smo dramatična razmišljanja o našem doživljanju epidemije s pretencioznimi naslovi (»Pisma iz karantene«, »Ljubezen v času korone«…), kot bi bili junaki iz romantičnih zgodovinskih romanov. In se nismo zavedali, kako patetično bo vse to zvenelo čez nekaj mesecev, ko bo vznemirljivost izpuhtela in bo ostalo samo še puščobno taborjenje – brez velikih zgodb in junaštev. Izkazalo se je, da korona ne prinaša bliskovite revolucije, ampak dolgo turobno medvladje. Neskončno sosledje tiskovnih konferenc, neuspešnih vladnih ukrepov, neuspešnih protestov, neuspešnih nezaupnic in interpelacij, ki jim sledijo novi neuspešni vladni ukrepi. In sčasoma se nam je posvetilo: nobenega preloma ne bo – to je že ustaljeni red. Ta večni polovični lockdown, ta neskončna tiskovka, to protestiranje brez katarze, ta klavrni tabor od države … to je naš novi dom.

  • Lara Paukovič

    9. 4. 2021  |  Mladina 14  |  Družba

    Ženska na krovu prinaša nesrečo

    Ko je mlada kapitanka Carola Rackete z ladjo Sea-Watch 3, na krovu katere je bilo več kot 50 beguncev, vplula v pristanišče na Lampedusi, da bi beguncem rešila življenje, jo je Salvini označil za piratko, ki je zagrešila kaznivo dejanje. Salvinijevi gonji proti njej so sledile številne žalitve na družabnih omrežjih, marsikatera med njimi izrazito seksistična, grozili so ji s posilstvom in smrtjo.

  • Gregor Kocijančič

    9. 4. 2021  |  Mladina 14  |  Svet

    Vstajenje Kurta Cobaina

    Kanadska organizacija Over The Bridge, ki se ukvarja s pomočjo glasbenikom v duševni stiski, je v poklon tako imenovanemu klubu 27, torej legendarnim glasbenikom, ki so umrli pri 27 letih – med njimi so na primer Kurt Cobain, Jim Morrison, Amy Winehouse, Janis Joplin in Jimi Hendrix –, ustvarila nenavadno ploščo, imenovano Drowned In The Sun – Lost Tapes of the 27 Club. Z umetno inteligenco, ki na podlagi mehanskega učenja ustvarja izvirne glasbene kompozicije, je posnela nove, še nikoli slišane skladbe, ki izjemno prepričljivo posnemajo dela pokojnih ustvarjalcev.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    9. 4. 2021  |  Mladina 14  |  Dva leva

    Kitajska četrt 2

    Saj se spomnite, v Kitajski četrti (Chinatown, 1974) Romana Polanskega gre za vodo, korupcijo, zločin in incest brez kazni. Pri zadnji (Vizjakovi) noveli zakona o vodah so korupcijska tveganja, ki jih prinaša, velika. Klientelizem pa je očitno zgolj nadomestek za incest.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    9. 4. 2021  |  Mladina 14  |  Kolumna

    Zavoženo

    Širok odpor proti na slabše spremenjenemu zakonu o vodi potrjuje, da je ljudstvo ekološko bolj razsvetljeno od politike, zlasti trenutno vladajoče. Z njo je glede okolja tradicionalno velik križ.

  • Uredništvo

    7. 4. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: DEMONTAŽA DRŽAVE

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico sta zakrivila Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje) in Borut Krajnc (fotografija). O tem, kako se pripraviti na četrto vlado Janeza Janše, preberite v naslovni temi letošnje 14. številke. Priskrbite si svoj izvod, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od petka, 9. aprila, dalje. #Mladina14

  • Peter Petrovčič

    8. 4. 2021  |  Politika

    9 in 5 let stari sestrici vložili pobudo za ustavno presojo o zaprtju šol in vrtcev

    Sestrici, stari 9 in 5 let, ki obiskujeta 4. razred osnovne šole in zadnje leto vrtca, sta na ustavno sodišče vložili pobudo za ustavno presojo več vladnih odlokov in sklepov, s katerimi vlada zapira, odpira šole in tudi sicer ureja osnovnošolsko izobraževanje v času epidemije novega koronavirusa ter tudi pobudo za presojo za zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19. In ustavno sodišče je v veliki večini sledilo pobudnicama in bo presojalo omenjene pravne akte. Odločitev so sprejeli s šestimi glasovi proti trem, proti sta, kot običajno, glasovala sodnika Klemen Jaklič in Marko Šorli, pa tudi sodnik Rajko Knez.

  • IK, STA

    8. 4. 2021  |  Politika

    Kustec: »V ponedeljek se otroci vračajo v vrtce, učenci in dijaki pa v šole«

    V ponedeljek se otroci vračajo v vrtce, dijaki in učenci pa v osnovne in srednje šole, je sklenila vlada. Po besedah ministrice Simone Kustec bo pouk potekal na enak način kot pred zaprtjem javnega življenja, to pomeni, da se v šole vračajo vsi učenci in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, dijaki prvih treh letnikov pa se šolajo po modelu C.

  • Luka Volk

    7. 4. 2021  |  Politika

    VIDEO: Janez Janša o zaupanju

    Predsednik vlade Janez Janša se je ob svetovnem dnevu zdravja udeležil mednarodne konference z naslovom »Spreminjanje paradigem v svetu pandemije: Kako povrniti zaupanje? – Zdravje, sreča in etika«. Ta je potekala na spletu pod pokroviteljstvom Svetovnega foruma za etiko v poslovnem svetu (WFEB). Janša se je tako pridružil skupini častnih govorcev na uvodnem delu celodnevnega foruma, ki se loteva predvsem etičnih vidikov in posledic pandemije na družbo ter javno zdravje.

  • Oštro.si

    7. 4. 2021  |  Politika

    Romana Tomc zavaja – višja ocena svobode ni zasluga Janševe vlade

    Evropska poslanka SDS Romana Tomc je navedla, da je ameriška organizacija Freedom House letos Sloveniji zvišala oceno svobode. A nevladna organizacija Slovenije ni bolje ocenila zaradi delovanja trenutne vlade.

  • Avstrijski pisatelj o značaju slovenskega predsednika vlade

    Avstrijski pisatelj Karl-Markus Gauss, zelo cenjeni in nagrajevani avtor, dvakrat tudi v Sloveniji, leta 2005 kot prejemnik nagrade vilenica, pred tem pa 1989 portoroške mednarodne nagrade, pod naslovom "Državna predstava arogance in preračunljivosti" v nemškem časopisu Süddeutsche Zeitung z veliko mero literarnega občutka za psihološko analizo opisuje značaj slovenskega predsednika vlade, ki se "poigrava z avtoritarnim slogom madžarskega kolega Viktorja Orbana"; ob tem sicer optimistično dodaja, da ga Slovenci kot takšnega ne bodo sprejeli.

  • IK, STA

    8. 4. 2021  |  Politika

    »Dovolj je bilo agonije zapiranja!«

    Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je na vlado, poslance DZ in direktorja NIJZ Milana Kreka naslovil poziv, v katerem so poudarili, da jim je dovolj zaprtja in ignorance oblasti. Pristojne sprašujejo, na podlagi katerih analiz sta stroka in politika prišli do ugotovitev, da je panoga najbolj izrazita prenašalka novega koronavirusa.

  • STA

    8. 4. 2021  |  Svet

    Več držav omejuje cepljenje z AstraZeneco na starejše

    Po objavi Evropske agencije za zdravila (Ema), da je treba določene motnje strjevanja krvi obravnavati kot zelo redek stranski učinek cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca, je več držav omejilo cepljenje s tem cepivom. Španija in Italija bosta z njim cepili le starejše od 60, Belgija pa starejše od 55 let.

  • DK, STA

    7. 4. 2021  |  Svet

    EMA poziva k nadaljnji uporabi cepiva AstraZeneca: »Koristi so še vedno večje od tveganj«

    Evropska agencija za zdravila (Ema) ugotavlja, da je treba neobičajne krvne strdke v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva britansko-švedske družbe AstraZeneca proti covidu-19. Obenem potrjuje, da koristi od cepiva še vedno ostajajo večje od tveganj, in poziva k nadaljnji uporabi cepiva.

  • Uredništvo

    8. 4. 2021  |  Politika

    »Ljudje ne verjamejo več, ker se iz dneva v dan spreminjajo navodila«

    "Zaupanje v delo vlade je blizu tako nizkega, kot je bilo pogosto pred volitvami. Problem, ki je neizbežno povezan z ocenjevanjem vlade in dela politike, je epidemija. Politika je predolgo na preveč neprijazen način komunicirala soočanje s covidno krizo."

  • IK, STA

    8. 4. 2021  |  Družba

    Googlovi avtomobili prispeli v Slovenijo

    Ameriški tehnološki velikan Google, ki s storitvijo Street View (Ulični pogled) omogoča uporabnikom navidezno raziskovanje sveta, danes začenja pot po Sloveniji. V več krajih po državi bo mogoče Googlove avtomobile s kamero na strehi opazovati do oktobra, je razvidno s spletne strani Google Zemljevidi (Google Maps). 

  • Uredništvo

    8. 4. 2021  |  Ekonomija

    »Za Slovenijo bo usodno, če bo nadaljevala dosedanjo prakso«

    "Za Slovenijo bo usodno, če bo nadaljevala dosedanjo prakso knjiženja kriznih izdatkov kot normalnih proračunskih izdatkov skupaj z rednimi proračunskimi programi. Takšno prakso mora takoj spremeniti in oblikovati poseben 'krizni' sklad za obdobje 2020–2024, katerega viri bodo izključno transferi iz Recovery and Resilience Facility (RRF). To bi ji omogočilo, da ob ponovni uporabi fiskalnih pravil v osnovo za izračun strukturnega fiskalnega salda in srednjeročnega fiskalnega cilja ne bodo sodili tudi izdatki iz tega sklada. Najemanje kreditov pri evropski komisiji bi moralo biti izhod v skrajni sili, saj neposredno ne prispeva k večjemu narodnemu dohodku. Potrebno bo, če se bo kreditna ocena za Slovenijo močno poslabšala, kar seveda ni nemogoče, še posebej če bodo redni izdatki proračuna ušli fiskalnemu nadzoru vlade in parlamenta zaradi fiskalne nediscipline."

  • IK, STA

    7. 4. 2021  |  Politika

    Tonin bi razširil možnost ponovne uvedbe obveznega služenja vojske

    Na dnevnem redu sredine dopisne seje vlade je tudi predlog novele zakona o vojaški dolžnosti. Ta prinaša ukrepe, ki bi po navedbah ministrstva za obrambo omogočili dolgoročno stabilno popolnjevanje vseh struktur Slovenske vojske (SV) in doseganje njenega načrtovanega obsega. Dopolnjen je tudi seznam razmer, ko se lahko uvede obvezno služenje.

  • Damjana Kolar

    8. 4. 2021  |  Kultura

    Slovenska ideološka razklanost

    V SNG Nova Gorica bo danes, 8. aprila ob 20.00 spletna premiera predstave Simone Semenič Jerebika, štrudelj, ples pa še kaj, ki je nastala v sodelovanju s Slovenskim mladinskim gledališčem Ljubljana. Režiral jo je Jure Novak, v katerega opusu je zanimanje za žgoče družbene teme nenehno navzoče, tuja mu ni niti odrska obdelava spolnosti, z besedili Simone Semenič pa se je režijsko že srečal. Tokrat je vse troje prepletel v sočno celoto, ki drega v "plastične", potrošniško zaznamovane lepotne ideale in pronicljivo analizira stanje v družbi.

  • IK, STA

    8. 4. 2021  |  Svet

    ZDA bodo iz Iraka umaknile vse bojne enote

    Vlada demokratskega predsednika ZDA Joeja Bidna je med prvim strateškim dialogom z iraško vlado pristala, da bo iz Iraka umaknila vse svoje bojne enote. Ostali bodo le inštruktorji, o datumu umika bojnih enot pa se bodo dogovorili na prihodnjih tehničnih pogovorih.

  • IK, STA

    8. 4. 2021  |  Svet

    Nekdanja veleposlanica v Sloveniji računala na Trumpovo podporo, a je ni dobila

    Miami, 8. aprila - Bivši predsednik ZDA Donald Trump je v republikanski tekmi za sedež v zveznem senatu iz Alabame, ki ga zapušča Richard Shelby, podprl zveznega kongresnika Moa Brooksa in pustil na cedilu nekdanjo veleposlanico v Ljubljani Lyndo Blanchard.

  • Uredništvo

    8. 4. 2021  |  Kultura

    Pomen solidarnosti za oblikovanje boljše družbe

    V Plakatni galeriji Figovec na prostem v Ljubljani je do 15. aprila na ogled razstava plakatov trinajstega TAM-TAMovega natečaja Plaktivat, ki se je tokrat dotaknil družbenega pojma solidarnost. "Namen vizualnih sporočil je spodbujanje in krepitev solidarnosti v družbi, odpiranje pogovora o temeljih solidarnostnih vrednot in refleksija o pomenu solidarnosti za oblikovanje boljše družbe v naši prihodnosti," so zapisali v TAM-TAM Inštitutu.

  • IK, STA

    8. 4. 2021  |  Svet

    Slovenija med državami z najbolj prenatrpanimi zapori

    Svet Evrope je izdal poročilo o številu zaprtih v 52 državah članicah Sveta Evrope v letu 2020. Slovenijo se v poročilu s 109 zaporniki na 100 zaporniških mest uvršča med države, ki se soočajo z največjo prenatrpanostjo zaporov. Je pa še vedno med državami z najmanj zaprtimi osebami na 100.000 prebivalcev.

  • IK, STA

    8. 4. 2021  |  Kultura

    Slovenija dobila Klub režiserk

    Na prvi pomladni dan, 21. marca, je bil pod okriljem Društva slovenskih režiserk in režiserjev (DSR) ustanovljen Klub režiserk. Namen kluba je povezovanje med članicami in mentoriranje, povezovanje v mednarodnem prostoru ter promocija dela in uspehov članic. Med cilji je tudi vzpostavitev spletne strani s predstavitvami režiserk in njihovega dela.

  • IK, STA

    7. 4. 2021  |  Politika

    Amnesty International tudi v Sloveniji opozarja na napade na človekove pravice 

    Amnesty International (AI) v letnem poročilu za leto 2020 ugotavlja, da pandemija covida-19 razkriva izjemno sistemsko neenakost po vsem svetu in da so jo svetovni voditelji izkoristili za intenziviranje napadov na človekove pravice. Tudi v Sloveniji je prihajalo do napadov na človekove pravice pod pretvezo boja proti covidu-19, izhaja iz poročila.

  • Uredništvo

    7. 4. 2021  |  Politika

    Ukradli tudi osebne podatke Tonina in Koritnika

    Žrtvi hekerjev, ki so ukradli osebne podatke več kot 100.000 slovenskih uporabnikov Facebooka, sta tudi ministra Matej Tonin in Boštjan Koritnik, poroča portal Necenzurirano.si.

  • IK, STA

    6. 4. 2021  |  Politika

    Kacin: »Možnosti izbire cepiva ne bo«

    "V aprilu bo na voljo 347.000 odmerkov različnih cepiv proti covidu-19, dobave se bodo nato še povečevale," je pojasnil nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin. Kot pravi, pri distribuciji cepiv ne bo težav, vprašanje pa je, kako so na množično cepljenje pripravljena posamezna cepilna mesta.

  • DK, STA

    7. 4. 2021  |  Družba

    Hitlerizem na Štajerskem

    Mariborska zgodovinarka Mateja Ratej je pri založbi Beletrina izdala knjigo z naslovom Svastika na pokopališkem zidu. Gre za poročilo o hitlerizmu v širši okolici Maribora v tridesetih letih 20. stoletja. Predgovor je napisal pisatelj Tone Partljič, s katerim sta v Mariborski knjižnici pripravila tudi spletni pogovor.

  • IK, STA

    6. 4. 2021  |  Družba

    V odboru za zaščito žvižgačev Čeferin, Lukić in Salecl

    V okviru nedavno ustanovljenega Centra za zaščito žvižgačev bo odslej deloval odbor za zaščito žvižgačev, ki ga sestavljajo sociologinja in filozofinja dr. Renata Salecl, odvetnik dr. Peter Čeferin in politolog Goran Lukić, so sporočili iz centra. Odbor bo imel po navedbah centra pomembno vlogo pri presojanju o nudenju pomoči žvižgačem.

  • Uredništvo

    7. 4. 2021  |  Politika

    Janković: »Na to, zakaj naju z Janšo povezujejo, ne znam odgovoriti«

    "Z Janezom Janšo nisem govoril zadnje tri ali štiri mesece. V prvi fazi pandemije sva se slišala, povedal sem svoje stališče, da če je nekaj dobro za Ljubljano, ki je najbolj poseljena in ima največ obiskovalcev, je dobro tudi za celotno Slovenijo. Od takrat se nisva slišala. Nazadnje sva se srečala, ko smo predlagali poglobitev železniške proge v Ljubljani. Takrat so bili zraven še ministra Zdravko Počivalšek in Jernej Vrtovec ter gospoda Jože Mermal in Bojan Albreht. Vlada je predlog sprejela, in če se to uresniči, bo to velika pridobitev za Ljubljano. Na to, zakaj naju povezujejo, ne znam odgovoriti. Mogoče nekomu to preprosto ustreza. Sva si pa v odnosu do predpretekle zgodovine diametralno nasprotna - zagovarjam partizane in NOB, ki so nas rešili največjega zla 20. stoletja: fašizma in nacizma. Pripadam levi politični opciji tudi zaradi odnosa do sodelavcev in spoštovanja do njihovega dela. Moj moto je, da živimo skupaj in spoštujemo vse različnosti."