• Oštro.si

    3. 8. 2020  |  Politika

    Aleksandra Pivec ima najmanj etično dolžnost, da javnosti pojasni obisk na Krasu

    Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec bi morala račune, povezane z obiskom Krasa in podjetja Vinakras Sežana, po mnenju štirih strokovnjakov razkriti, ker nejasne okoliščine obiska vzbujajo dvom o njeni integriteti.

  • Za njimi kmalu pridemo tudi ostali okopavati krompir

    Ležim in razmišljam. Ura je pozna. Spet sem nemiren. Pravkar sem prebral objavo kolega, ki dela v glasbeni industriji, pred tem pa še vse druge mogoče zapise v zadnjih mesecih o glasbeniki in naših (ne)delovnih pogojih. Tudi tisto z Nino Badrić o pobiranju krompirja. In vse ostale komentarje in opažanja okolice. Mnogo je takšnih, ki menijo, da "denar pa seveda en Jan Plestenjak ali pa Magnifico itak ima" in "kaj se 'ma sploh za bunit" ... berem, da je treba počakati, da epidemija mine, da je zdravje na prvem mestu, šele potem pride zabava ... in tako dalje.

  • Primož Siter

    3. 8. 2020  |  Družba

    Izpoved prostovoljca: za zidovi Doma starejših Hrastnik

    Vse je stvar politične odločitve. Družba o sebi pove največ skozi način, kako skrbi za najšibkejše. Za otroke, revne, bolne in stare. En šiht sem preživel kot prostovoljec med zaposlenimi v Domu starejših Hrastnik. Prostovoljec, ker drugih ljudi ni. Vladna politika je tam odpovedala, zgarani delavci doma so krizo primorani reševati sami. Včasih ne gre drugače, kot da starčki ležijo na hodniških tleh.

  • IK, STA

    3. 8. 2020  |  Svet

    WHO opozarja, da bo pandemija še dolga, njene posledice pa bo čutiti še več desetletij

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da bo pandemija covida-19 trajala še dolgo, njene posledice pa bo čutiti še več desetletij. Svet se medtem približuje 18 milijonom okužb z novim koronavirusom, v Južni Afriki pa je število okuženih preseglo 500.000, s čimer se je ta država uvrstila na peto mesto na svetu.

  • IK, STA

    3. 8. 2020  |  Svet

    Nekdanji papež Benedikt zelo krhkega zdravja

    Nekdanji papež Benedikt XVI. je hudo zbolel in je "zelo šibkega zdravja", poroča nemški časnik Passauer Neue Presse. Po navedbah njegovega nekdanjega biografa Petra Seewalda je zbolel za rdečico obraza, potem ko je v Nemčiji junija obiskal brata Georga.

  • Danes je nov dan

    3. 8. 2020  |  Družba

    Abecedarij svobode govora: javnost

    Za Hobbesa je javnost telo, glava pa kralj. Locke izpostavi pomembnost javnega mnenja. Rousseau doda, da je pritisk slednjega tako močan, da se mu mora ukloniti vsak družbeni podsistem. Mill se že ustraši tiranije večine.

  • IK, STA

    3. 8. 2020  |  Družba

    Trgovine ob nedeljah odprli vsi večji trgovci

    Nakupovanje živil ob nedeljah, kot so ga bili potrošniki vajeni pred epidemijo covida-19, se je znova vzpostavilo. Potem ko so se prejšnjo nedeljo za odprtje odločili v Mercatorju, Tušu, Hoferju in Eurospinu, so včeraj trgovine odprli tudi Spar, Lidl, Leclerc in Jager.

  • IK, STA

    3. 8. 2020  |  Kultura

    V slovenskih knjižnicah strmo padla izposoja fizičnih knjig, poskočila pa izposoja e-knjig

    V slovenskih knjižnicah je med epidemijo strmo padla izposoja fizičnih knjig, poskočila pa izposoja e-knjig, tudi za tisoč odstotkov. Knjižnice na različne načina ohranjajo stik z uporabniki. Ti se manj časa zadržujejo v knjižnicah, a posegajo po večinoma enakih knjižnih novostih kot minula leta.

  • IK, STA

    2. 8. 2020  |  Politika

    Umrl je župan Velenja

    Umrl je velenjski župan Bojan Kontič, star 59 let. Bil je vidni član stranke SD, dolgoletni poslanec državnega zbora in državni svetnik. "Bil si steber socialne demokracije, ponos mesta Velenje," je zapisala predsedujoča SD Tanja Fajon.

  • Orbán je trol

    Na začetku junija so Hrvati občutili, kako je, če te provocira madžarski premier Viktor Orbán, in ni jim bilo po godu. Zgodba gre tako: v Sátoraljaújhelyu, majhnem mestu blizu slovaške meje, je madžarski premier odkril spominsko ploščo, na kateri piše »Reka – Madžarska do morja«. V tujini bi to potezo hitro lahko razumeli kot provokacijo. Plošča namreč visi na spomeniku, postavljenem ob stoti obletnici podpisa trianonske pogodbe, s katero je Madžarska izgubila dve tretjini ozemlja, med drugim tudi pristaniško mesto Reka. Napis »Madžarska do morja« bi si kdo, ki ne zna madžarsko, prej razlagal kot madžarsko zahtevo po ozemlju, ki je danes del druge suverene države. V tem pogledu ni nič čudnega, da so številni hrvaški, pa tudi slovenski mediji spomenik razumeli kot provokacijo. Hrvaško zunanje ministrstvo je madžarskega veleposlanika v Zagrebu celo prosilo za pojasnilo. S tem je madžarski zunanji minister Péter Szijjártó dobil odlično priložnost, da je hrvaške medije, ki so poročali o dogodku, obtožil, da širijo lažne novice, državni sekretar zunanjega ministrstva Tamás Menczer pa je zahteval več spoštljivosti od hrvaških ministrov, ki naj bi – kot je namignil – grajali Madžarsko, namesto da bi bili hvaležni za madžarske turiste in naložbe.

  • IK, STA

    2. 8. 2020  |  Svet

    Študija pokazala, da imajo mlajši otroci veliko več koronavirusa kot odrasli

    Otroci, mlajši od pet let, imajo v nosu od deset- do stokrat več genetskega materiala novega koronavirusa kot starejši otroci in odrasli, je pokazala v četrtek objavljena študija. To pomeni, da bi lahko bili majhni otroci pomembni prenašalci virusa v skupnostih, kar se razlikuje od dosedanjih dognanj.

  • Uredništvo

    2. 8. 2020  |  Politika

    Simoniti: »Če bo mir, bo vlada svoje cilje uresničila«

    "Globoka država vleče nitke, da se ne bi nič spremenilo v smeri večje demokracije in blaginje za vse, opozicija, ki je v veliki meri odvisna od nje, pa razen želje, da bi znova prevzela oblast, ne ponuja ničesar. V idejno povsem izpraznjenem svetu se opozicija ozira v preteklost in vsiljuje neke vzorce družbene ureditve, ki spodbujajo k nasilju in politični blaznosti. Zato se lahko, ne da bi to kdorkoli problematiziral, na »kolesarjenju« pojavljajo blazneži, ki pozivajo k umorom ob hkratni navzočnosti črnosrajčnih pretepaških tolp. Te naj bi imele sposobnost in pravico določati, kdo je fašist in kdo ne; koga je treba pretepsti, morda kasneje, ko pride pravi čas, tudi ubiti. Vlada je dobro organizirana in usmerjena proti ciljem, ki jih je začrtala. Če bo mir, jih bo tudi uresničila."

  • IK, STA

    2. 8. 2020  |  Svet

    Trump napovedal prepoved TikToka

    Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal, da bodo v ZDA prepovedali priljubljeno spletno družbeno omrežje za deljenje videoposnetkov TikTok. Po ocenah ameriških oblasti naj bi namreč obstajala nevarnost, da to platformo zlorabljajo kitajske obveščevalne službe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • IK, STA

    2. 8. 2020  |  Kultura

    V evropski kinematografiji manj kot četrtina režiserk

    Pri evropskih celovečernih filmih število režiserk še vedno ostaja nizko. Po oceni Evropskega avdiovizualnega observatorija je njihov delež med letoma 2015 in 2018 znašal le 22 odstotkov. Razmerje je nekoliko boljše pri scenaristiki, kjer je pri filmih delež žensk znašal 25 in pri serijah 34 odstotkov.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    31. 7. 2020  |  Mladina 31  |  Dva leva

    Panonska federacija do Jadrana

    »Vodja poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski je napovedal preoblikovanje vlade premierja Mateusza Morawieckega po poletnih počitnicah. Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA je sporočil tudi, da bodo nadaljevali z izvajanjem načrta, s katerim želijo omejiti tuje lastništvo v poljskih medijih. Poljska vlada si bo, kot je še napovedal šef vladajoče stranke, prizadevala za ’repolonizacijo’ medijev, torej za omejitev tujega lastništva v poljskih medijih.«
     — (STA, 20. 7. 2020)

  • Uredništvo

    31. 7. 2020  |  Politika

    Instagram ministrica 

    "Zdaj, ko sem cisto vsakdanje žensko opravilo, opravila tudi jaz, lahko vsem, ki ste imeli veliko vprašanj in misli, kako vzdržujem svoj videz in pričesko, izdam veliko skrivnost. Nisem ilegalno obiskovala frizerja, ampak skrbela za urejen videz ... in prikrivanje narastka sivih las, s pomočjo barv v spreju ... sicer pa pričesko urejala sama. Danes pa zares profi postrižena in pobarvana. (Bravo) in (hvala) odlična ekipa Studio Real Ptuj!" je 9. maja na Instagramu zapisala ministrica za kmetijstvo in predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec, ki se je v zadnjih dneh ujela v kar dve aferi glede (ne)plačevanja zasebnih in službenih obiskov.

  • Vasja Jager

    31. 7. 2020  |  Mladina 31  |  Politika

    »Bojevati se z vsemi peklenskimi silami, ki se zaganjajo v Cerkev Kristusovo«

    Pred dvema letoma je nemalo prahu dvignil natečaj strankarskega glasila SDS Demokracija za »domoljubno« pravljico. Pred nekaj tedni pa se je indoktrinacije otrok na poseben način lotila revija Mavrica, katoliška različica Cicibana, ki jo izdaja založba Družina. V številkah za maj in junij je objavila strip o Lojzetu Grozdetu, ki so ga leta 1943 zaradi suma delovanja za domobrance ubili partizani. Zgodbo je priredil igralec Gregor Čušin, narisal jo je ilustrator Damijan Stepančič. Spekter ustvarjanja tega je širok, sodeluje tudi z Mladino. »Če me kdo prosi, naj narišem strip, se projekta lotim izključno profesionalno, brez ideološkega ali političnega opredeljevanja. Zanima me le, kako najkakovostneje izraziti scenarij, s katerim se ukvarjam,« je povedal.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    31. 7. 2020  |  Mladina 31  |  Kolumna

    Vsi zmagovalci, vsi poraženci

    Nedavni vrh Unije je potrdil, da je moč v skupnosti vedno bolj razpršena, odločanje pa zato čedalje težje. Nemčija in Francija ostajata najmočnejši par, vplivnejše pa postajajo koalicije manjših članic, zlasti tako imenovane varčne (beri skope) države in pa višegrajci. Nekatere stare delitve – zlasti zahod– vzhod in sever–jug so se še zaostrile. Na zahodu so populisti v pandemiji začasno izgubili nekaj sape, na vzhodu so se avtokrati še utrdili. Virus ostaja tudi v Evropi živ in vsa Unija se počasi pogreza v ekonomsko-socialno krizo. Bliža se dokončni britanski izstop, odnosi s Trumpovo Ameriko so hladni, z Rusijo in Kitajsko se slabšajo. Podnebna kriza je površno zakrita z dozdevno akutnejšimi problemi. Skratka, Evropa je v negotovem položaju, čeprav boljšem kot velika večina sveta.

  • Uredništvo

    1. 8. 2020  |  Politika

    FOTO + VIDEO: Protivladni protest od Prešernovega trga do Roške

    V petek, 31. julija, se je v Ljubljani (in tudi v drugih krajih po Sloveniji) že tradicionalno odvil protivladni protest. Zbor je bil na Prešernovem trgu, nato pa se je več tisoč udeleženk in udeležencev sprehodilo po ljubljanskih ulicah do Roške, kjer so simbolično zaključili protest, saj je prav tam pred več kot 30 leti "ulica" reševala akterje iz afere JBTZ, med katerimi je bil tudi aktualni premier Janez Janša. 

  • Peter Petrovčič

    31. 7. 2020  |  Mladina 31  |  Politika

    Z azilanti po novem brez milosti

    Osrednja zgradba centra za tujce v Postojni je nenavaden, arhitekturno zanimiv objekt – dolga desetletja zapuščeno nekdanje vojaško poslopje brez vgrajenih oken in vrat, od katerega človek težko umakne pogled, ne glede na to, kolikokrat ga je že videl. Prizor je nekako apokaliptičen oziroma postapokaliptičen. Če objekt ne bi bil za ograjo, ki obdaja center, bi ga krasili grafiti, bil bi na pol protizakonito zbirališče mladih. K njemu so prizidali nevpadljivo stavbo z dvokapnico, nekakšno halo. Tudi ta nima oken, so pa v odprtine, kjer so okna nekoč bila, vzidane rešetke, na enak način je zaprt vhod v poslopje. V njej – da, v sami hali – je več kot 20 zabojnikov, v katerih danes bivajo prosilci za azil. Besedo »bivajo« je tu mogoče uporabiti izključno v najosnovnejšem pomenu besede – v ta objekt so namreč zaprti 24 ur na dan in sedem dni v tednu.

  • Peter Petrovčič

    31. 7. 2020  |  Mladina 31  |  Politika

    Leljak je finančno breme kot občan in kot župan

    Ustavno sodišče je zadržalo odlok o preimenovanju Titove ceste v Cesto osamosvojitve Slovenije v občini Radenci. Gre za občino, kjer že leto in pol županuje razvpiti »poslovnež« in ljubiteljski preiskovalec povojnega komunističnega nasilja Roman Leljak. Pobudo za brisanje imena nekdanjega predsednika skupne države je kakopak dal prav on.

  • Vasja Jager

    31. 7. 2020  |  Mladina 31  |  Politika

    Negativna selekcija kot ključna zapoved političnega kadrovanja

    Februarja 2007 je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekala tradicionalna Ema, izbor za pesem, ki naj bi predstavljala Slovenijo na tekmovanju Pesem Evrovizije. Med nastopajočimi je bila tudi širši javnosti dotlej bolj ali manj neznana operna sopranistka Alenka Gotar, ki je s skladbo Cvet z juga premagala cvetober slovenske glasbene scene; na evrovizijskem tekmovanju v Helsinkih se je kasneje uvrstila na 15. mesto. A to je bil hkrati tudi vrhunec pevske kariere Gotarjeve, uspeh pa ji je – kot vsakemu drugemu zmagovalcu Eme – v celoti omogočila prav javna radiotelevizija, ki je izvedla izbor Ema ter zmagovalki izplačala pripadajoči honorar in pokrila vse stroške njenega bivanja in nastopa na Finskem. Naključje ali ne, Sloveniji je v tistem času vladala prva vlada Janeza Janše, projekt Ema pa je na RTV vodil Igor Pirkovič, avtor himne stranke SDS, danes eden izmed njenih kandidatov za generalnega direktorja nacionalke, avtor letošnje državne proslave, že leta v novinarja preoblečen strankarski »vojščak« SDS, ki pa ga vodstvo nacionalne televizije ves čas nekako s stisnjenimi zobmi tolerira. In v objem Janševe stranke se je zatekla tudi Alenka Gotar, kar se ji je bogato obrestovalo.

  • Staš Zgonik

    31. 7. 2020  |  Mladina 31  |  Družba

    Čigave napovedi o poteku epidemije poslušamo?

    Pri sklepanju o razvoju in poteku epidemije se vlada med drugim zanaša na napovedi računalniških modelov. Največ se govori o modelu, ki so ga razvili na odseku za reaktorsko tehniko na Institutu Jožef Stefan. »Sodelavec dr. Matjaž Leskovar je prvo napoved objavil že na začetku prvega vala epidemije v Sloveniji,« je povedal dr. Leon Cizelj. »Ta napoved je nastala z uporabo Matjaževega modela, ki ga je razvil s podatki iz province Hubei na Kitajskem, še preden je virus SARS-CoV-2 prišel v Slovenijo. Matjaževe napovedi so bile – to danes zlahka preverimo s podatki iz prvega vala covid-19 v Sloveniji – izjemno natančne.« Že takrat je inštitut ponudil sodelovanje vladni svetovalni skupini za covid-19 in ta ga je, tako Cizelj, sprejela. »Od takrat vsak dan sodelujemo in zanjo pripravljamo dnevne ocene stanja in občasno tudi projekcije.« Trenutno ocenjujejo, da imamo opraviti s kvazistacionarnim stanjem, v katerem vsak okuženi v povprečju okuži še enega človeka. »V prihodnjem obdobju se bo število dnevnih pozitivnih testov predvidoma gibalo v območju od 5 do 35.«

  • Danes je nov dan

    1. 8. 2020  |  Družba

    Dataizem

    Historično so ljudje v času globalnih kriz iskali uteho v veri. Tudi aktualna pandemija ni izjema. Izsledki iskanj na Googlu predvsem v revnejših državah kažejo na rekordno število poizvedovanj po religioznih temah in molitvah.

  • Uredništvo

    1. 8. 2020  |  Kultura

    Odprti atelje Mladininega fotografa

    Uroš Abram (1982), ki je iz fotografije diplomiral na Akademiji lepih umetnosti (FAMU) v Pragi, je eden najbolj prepoznavnih fotografov mlajše generacije in od leta 2013 Mladinin stalni sodelavec. V obdobju med 4. in 8. avgustom 2020 bo Abram javnosti odprl svoj priložnostni atelje, ki je začasno urejen v pritličju zahodnega krila Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. Atelje bo obiskovalcem dostopen med 10. in 18. uro, v petek in soboto pa med 10. in 20. uro.

  • Uredništvo

    1. 8. 2020  |  Politika

    »SDS je alfa samica znotraj koalicije, Janša pa njen alfa samec«

    "Pri Šarcu so bili standardi, kaj je narobe, zelo visoki. Zelo jasno se je vedelo, kaj pomenijo pravne in moralne norme. Pri tej vladi pa je vse dovoljeno, nihče za nič ne odgovarja. Cilj Janše je jasen: obdržati to vlado za vsako ceno. Minister Počivalšek je imel veliko afero z zaščitno opremo, Pivčeva ima afero SRIPT, ki se vleče že iz prejšnjega mandata, zdaj se je zgodil Vinakras. Minister Matej Tonin ima problem incidenta na italijanski meji, po poročanju medijev pa ga preiskuje NPU zaradi Knovsa. Vse tri predsednike koalicijskih strank je Janša podprl in zaščitil. Vsi so mu dolžni, vsi so stisnjeni v kot. SDS je alfa samica znotraj koalicije, Janša pa njen alfa samec."

  • Izak Košir

    1. 8. 2020  |  Politika

    »To stanje bo postalo relevantno tudi za slovenske državljane in ne zgolj migrante«

    "Razmere v Centru za tujce so pretresljive že na pogled, kako je stanovalcem si ne moremo predstavljati," so v odzivu na Mladinin članek Z azilanti po novem brez milosti zapisali v civilni iniciativi InfoKolpa. Poudarili so, da so se pred leti zgražali nad metodami, infrastrukturo in brutalnimi ukrepi nad migranti v Bolgariji, Turčiji in Grčiji, nato pa je to "postalo normalno". Tudi za razmere v Centru za Tujce se bojijo, da bodo postale "normalne". "Podobno kot je bilo pred leti nepredstavljivo, da bi Slovenija množično izganjala ljudi in jim onemogočala pravico do mednarodne zaščite," so dodali.

  • Uredništvo

    31. 7. 2020  |  Družba

    Organizatorji protestov: »Zavzeli bomo lokacijo, kjer se je nekoč že pisala slovenska zgodovina«

    Organizatorji protivladnih protestov sporočajo, da bo danes že tradicionalno potekal shod, ki se bo pričel ob 19. uri na Prešernovem trgu. Napovedujejo pa, da bodo nato, ko se zbere množica, krenili "na ekskurzijo v preteklost", saj pravijo, da bodo "zavzeli strateško lokacijo, kjer se je nekoč že pisala slovenska zgodovina" in "skupaj začeli novo poglavje".

  • Uredništvo

    31. 7. 2020  |  Politika

    Slovenska filantropija: »Pričakujemo, da bodo imeli prosilci za azil dostop do pravne pomoči«

    Na Mladinin članek Z azilanti po novem brez milosti, ki smo ga objavili danes, se je, poleg Amnesty International Slovenije (AIS), odzvala tudi Slovenska filantropija (SF). Njen predstavnik Franci Zlatar je poudaril, da jih v SF skrbijo informacije glede odvzemanja prostosti prosilcem za mednarodno zaščito v Centru za tujce, kakor tudi o nehumanih razmerah, ki tam vladajo.

  • Uredništvo

    31. 7. 2020  |  Politika

    Amnesty International: »Breme prevaljevati na prosilce za azil je sprevrženo«

    Na Mladinin članek Z azilanti po novem brez milosti, ki smo ga objavili danes, se je odzvala organizacija Amnesty International Slovenije (AIS). Njen predstavnik Blaž Kovač, sicer vodja projektov pri AIS je zapisal, da merilo človečnosti ter spoštovanja človekovih pravic neke družbe vedno predstavljajo primeri oseb, ki so pod popolnim nadzorom oblasti.