Uredništvo

  • Uredništvo

    17. 5. 2020  |  Družba

    »To, da Janša enkratno socialno pomoč imenuje kar UTD, je skregano z resničnostjo«

    "Cilj univerzalnega temeljnega dohodka (UTD) ni aktivacija brezposelnih, ampak širitev svobode ter razmisleka o tem, kaj in pod kakšnimi pogoji želimo ljudje delati in ustvarjati v omejenem času, ki ga imamo za življenje. Gre za to, da lahko ljudje brez eksistencialnega strahu rečemo ne službam, ki so ponižujoče, izkoriščevalske in škodljive. Da se lahko odločimo za dodatno izobraževanje ali izpopolnjevanje. Da lahko več časa namenimo skrbstvenemu in prostovoljnemu delu."

  • Uredništvo

    17. 5. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #16

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih. Tokrat pesem Mihe Avanza iz zbirke Rorschach.

  • Uredništvo

    16. 5. 2020  |  Politika

    Šarec: »Posledica Janševih ukrepov bo visok javni dolg in skregan narod, to je pa tudi vse«

    Predsednik LMŠ in nekdanji premier Marjan Šarec se je na Facebooku odzval na dejstvo, da je Janševa vlada čez noč razglasila konec epidemije. In to ponovno mimo strokovnjakov in NIJZ, celo mimo vladnega ministra za zdravje. Slovenija je tako postala prva država v Evropi, ki je razglasila konec epidemije. Še pred kratkim pa je taisti premier Janša javnost prepričeval, da bi morali epidemijo razglasiti že januarja. "Ampak to vernikov Janeza Janše ne zanima preveč, ne v DZ, ne zunaj njega. Za vernike je namreč značilno, da verjamejo in ne razmišljajo, da mogoče ni vse tako," je na Facebooku zapisal Šarec.

  • Uredništvo

    17. 5. 2020  |  Družba

    »Ali bo človeštvo z novim znanjem doseglo globalno renesanso, ali pa bo zašlo v prepad«

    "Razvoj bo šel v dve smeri. Ena bo zagotovo robotika z umetno inteligenco. Robotika bo prodirala v vsakdanje življenje, roboti bodo pomagali na domovih, v bolnišnicah, imeli bomo robotizirane avtomobile. Na razpolago bodo čedalje zmogljivejši računalniki, ki bodo upravljali z enormnimi količinami podatkov. Druga smer razvoja pa bo šla v področje raziskovanja življenja, velik bo napredek biologije, biokemije, biomedicine, nanobiologije in podobnih znanosti, kar bo vplivalo predvsem na področje zdravja in okolja. Naše življenje bodo spremenili novi materiali ter raziskovanja na področju sodobne fizike. To bo odprlo tudi številna sociološka, psihološka in varnostna vprašanja."

  • Uredništvo

    16. 5. 2020  |  Politika

    Janša bo na televiziji dobil svojo oddajo

    Televizija Nova24TV sporoča, da s ponedeljkom začenja s predvajanjem nove oddaje, ki bo nosila naslov V živo: Pogovor s predsednikom vlade. Gost oddaje bo premier Janez Janša, ki bo v prvem delu oddaje odgovarjal na aktualne teme preteklega tedna, nato pa bodo po predsednika vlade po telefonu lahko spraševali tudi državljani. Voditelj oddaje bo zvesti kader Nova24TV Aleksander Rant. 

  • Uredništvo

    16. 5. 2020  |  Družba

    Od kdaj Možina vabi k sebi »levičarje«?

    "Dr. Ernest Petrič pri Jožetu Možini na TVS. Nesporna avtoriteta v slovenskem prostoru, kar daje njegovim pogledom in vrednotenju sedanjih razmer posebno težo. Tako ga predstavi avtor in voditelj nedeljske oddaje Intervju."

  • Uredništvo

    16. 5. 2020  |  Družba

    »Terminologija SDS spominja na besednjak iz kakšne komunistične Albanije ali Severne Koreje«

    "Motnja za vlado in SDS sta očitno javna RTV Slovenija in Pro Plus, ki jima očita monopol, zato bo cilj, kot pravi predsednik vlade, ozdraviti naš medijski prostor. Tovrstno 'zdravljenje' pa me z vidika demokratičnosti te družbe skrbi, tako zdravljenje medijev kot državljanov. Ko želijo politiki 'zdraviti' državljane in medije, se demokraciji običajno ne piše nič dobrega. V tem primeru uporabljena terminologija spominja na besednjak iz kakšne komunistične Albanije ali Severne Koreje."

  • Uredništvo

    16. 5. 2020  |  Kultura

    Zadnja edicija filmov na spletu

    Po dveh mesecih se zaključuje akcija Vsi (filmi) doma, kjer je bilo na ogled 173 filmov različnih žanrov, od tega 60 celovečernih in 113 kratkih, zabeležili pa so več kot 88.000 ogledov. Tokrat bodo med drugim predstavljeni filmi Piran-Pirano Gorana Vojnovića, Boj za režiserja Siniše Gačića, 19. in 20. maja pa še posebna spletna premiera dokumentarnega filma Erika Valenčiča Videti El Aaiún (2020), ki nas popelje v alžirsko puščavo, v begunska taborišča, v katerih že več kot 40 let prebiva okoli 170.000 pripadnic in pripadnikov ljudstva Sahravi. 

  • Uredništvo

    15. 5. 2020  |  Politika

    PODPIŠITE PETICIJO: Borut Pahor naj odlikuje Ivana Galeta!

    Skupina uglednih državljank in državljanov, skupaj več kot 100, je danes poslala predsedniku republike Borutu Pahorju predlog, naj odlikuje žvižgača Ivana Galeta, uslužbenca Zavoda za blagovne rezerve RS, z državnim odlikovanjem, in sicer z medaljo za častno dejanje na civilnem področju. V ta namen smo objavili tudi PETICIJO, ki jo lahko podpišete NA TEJ SPLETNI POVEZAVI, kjer boste lahko prebrali tudi natančnejšo obrazložitev.

  • Uredništvo

    15. 5. 2020  |  Družba

    VIDEO: Vse o kolesarjenju v enem posnetku 😊

  • Uredništvo

    15. 5. 2020  |  Politika

    FOTOGALERIJA: Vojaški tovornjak pred parlamentom

    Pred današnjimi protivladnimi protesti, ki so napovedani ob 19. uri, so pred Državni zbor z vojaškim tovornjakom Slovenske vojske pravkar pripeljali ograje. Utrinke si lahko ogledate v fotogaleriji Gašperja Lešnika. 

  • Uredništvo

    15. 5. 2020  |  Družba

    VIDEO: V'n sm vzel bicikl, razkužil sem ga mal'

    Sobotni večeri so na TV Sloveniji rezervirani za satirično oddajo Kaj dogaja? Z Jonasom, ki se vsakič zaključi s parodijo oziroma priredbo znane slovenske skladbe, ki se je loti Tilen Artač. Novo podobo je tokrat dobila skladba Bicikl, ki so jo v luči protivladnih protestov na kolesih, ki bodo potekali tudi danes (kot vsak petek) ob 19. uri, objavili že prej.

  • Uredništvo

    14. 5. 2020  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina! Fotografija na naslovnici je delo Gašperja Lešnika (Trg republike, Ljubljana, 8. maj 2020). Letošnja 20. številka Mladine bo na voljo od 15. maja pri vašem najbližjem prodajalcu časopisov in na naši spletni strani. Vabljeni k branju! #Mladina20

  • Uredništvo

    14. 5. 2020  |  Družba

    »Vlada, ki zdaj neti prepire z mediji, ljudem dela medvedjo uslugo«

    "V tem obdobju močno potrebujemo dobro in odgovorno novinarstvo. Med pandemijo, državno krizo ali v izrednih razmerah v državi potrebujemo dva glavna vira informacij. Prvi vir je odgovorna vlada, torej odgovorni politiki, drugi vir pa mora biti neodvisen. To so novinarji, mediji, ki morajo ljudem posredovati pomembne novice, ki jih potrebujejo, da se zavarujejo. Ena izmed težav je, da zdaj nimamo tako odgovorne vlade in političnega vodstva, kot bi ju morali imeti. To pa vsem otežuje življenja, še posebej pa novinarjem, ki opozarjajo na napake in poročajo, kaj se dogaja."

  • Uredništvo

    14. 5. 2020  |  Družba

    »Ravno zato, ker se je mudilo, bi moralo biti previdnosti v glavah odločevalcev precej več«

    "Vedno se bom odločno odzivala na dogajanja v družbi s področja moje stroke. Vedno bom odločno podpirala, da če nekomu nekaj ni všeč, to lahko glasno pove – velja za vse strani političnega in družbenega življenja. Vedno bom pa tudi jasno in glasno povedala, da ne podpiram skrajnosti in jih nikoli ne bom – v dialogu in dejanjih – levih in desnih nesprejemanj drugačnosti, sovražnih in nestrpnih besed, zaničevalnega in grobo žaljivega odnosa, zmerjanja … pravzaprav alergije na kogarkoli, ki ni naš. Dokler se bomo šli partizane in domobrance, naša družba ne bo srečna, bo razklana, razdvojena. Prepiri ne prinašajo napredka, nasprotno, zavirajo ga. Konstruktivna kritika, nasprotno, če jo druga stran hoče slišati, lahko doprinese k izboljšanju razmer. Prepričana pa sem, da le takrat, ko nekdo napake ne naredi namerno, temveč zaradi neznanja. Ko se napake (nezakonitosti) delajo namerno, zavestno, pa vrag odnese šalo."

  • Uredništvo

    14. 5. 2020  |  Svet

    Vsem gospodinjstvom boni za restavracije

    Dunajski župan Michael Ludwig je napovedal, da bodo za ponoven zagon gostinske dejavnosti vsem gospodinjstvom v mestu podarili bone za obisk restavracij in kavarn. Enočlansko gospodinjstvo bo tako prejelo bon v vrednosti 25 evrov, veččlansko pa za 50 evrov.

  • Uredništvo

    14. 5. 2020  |  Kultura

    Spletni koncert Katalene in zbiranje sredstev za projekt Solidarni s kulturo

    V Konjeniškem parku Starošince bo 15. maja ob 20.30 ob mednarodnem dnevu družin koncert skupine Katalena, ki ga prireja Zavod Nazaj na konja – Družinski center Kidričevo. Dogodek, ki bo potekal prek spleta, se bo odvil pod geslom "ker iz družin zraste družba."

  • Uredništvo

    14. 5. 2020  |  Politika

    »Ovaduštvo bi morali izpraskati iz našega nacionalnega značaja«

    "Spreminjanje slovenskega narodnega značaja je zelo zahtevna in ambiciozna naloga. V marsičem je ta program uresničen v skupni zmagi nad nacizmom in fašizmom, prav gotovo pa tudi v polni uveljavitvi suverenosti Slovenije in v spremembi Slovencev iz naroda v nacijo v začetku devetdesetih let dvajsetega stoletja. Gotovo pa je pri spreminjanju tega značaja ostalo še nekaj odprtih nalog, ena izmed njih je odnos do ovaduštva."

  • Uredništvo

    13. 5. 2020  |  Družba

    »Ni vode na svetu, ki bi umila umazane roke nove desničarske vlade«

    "Želja, da ostanem zvesta sama sebi, kajti sebi sem prva avtoriteta, ki jo moram spoštovati. Če izgubim ugled, to ni tako pomembno. Ne smem pa izgubiti časti in dostojanstva. To, da si je treba roke umivati, bi si pa morala kot glavno nalogo zadati nova desničarska vlada. Ni vode na svetu, ki bi umila njihove umazane roke. Virus pride in gre, tako kot vsaka vlada, ampak koliko smradu pusti za sabo, je pa treba vprašati predsednika te aktualne vlade."

  • Uredništvo

    13. 5. 2020  |  Družba

    »Stanje normalnosti bo nastopilo šele, ko ga ne bo več treba omenjati«

    "V zadnjih tednih se je na družabnih omrežjih odvil napad na posameznico zaradi njene kritične družbeno-politične drže. Ker je zaposlena v Pritličju, se je posredno skušalo diskreditirati tudi sam prostor, kasneje pa tudi njegove obiskovalce_ke. Prav tako še odmeva nedavni primer policijsko-gasilske akcije prebarvanja 'spornega' grafita v mariborski Pekarni. Aprila so se iz zdravstvenega inšpektorata zglasili trikrat v Rogu in dvakrat na Metelkovi. Kljub temu, da so vsa klubska prizorišča zaprta, so bili uvedeni postopki o prekršku posameznikom_cam, ki so izvajali_e vzdrževalna dela.

  • Uredništvo

    12. 5. 2020  |  Politika

    FOTOGALERIJA: Protest Narave ne damo!

    Ob 13.30, tik pred začetkom seje odbora Državnega zbora (DZ) za infrastrukturo, okolje in prostor, na kateri so glasovali o sprejetju amandmaja na zakon o ohranjanju narave, so se protestnice in protestniki v organizaciji gibanja Balkan River Defence zbrali na Trgu republike in poslance pozvali k ohranjanju narave v Sloveniji. Pred poslopjem parlamenta se jih je kljub dežju in slabemu vremenu zbralo nekaj sto. 

  • Uredništvo

    12. 5. 2020  |  Politika

    Je bil Jelko Kacin 27. marca na Krku?

    Vladni komunikator Jelko Kacin je 27. marca letos na Twitterju napisal dobrodošlico tistim, ki so se vračali v Slovenijo. Kot je razkril novinar Matej Klarič pa je imel Kacinov tvit tudi zanimivo dodano vrednost, saj je imel aktiven GPS singal, ki omogoča razkritje lokacije tviteraša. Aplikacija FlightRadar, ki zelo natančno prikaže lokacijo telefona, je pokazala, da je bil Kacin v času omenjenega tvita na Krku, kjer ima vladni komunikator tudi počitniško hišo

  • Uredništvo

    11. 5. 2020  |  Politika

    Janez Janša: »Pod kotlom močno gori. In v bistvu kuhajo vas, ne vlado.«

    "Zelo verjetno ste že velikokrat slišali stavek, da se vojne z mediji ne da dobiti. Sodi med tiste »ponarodele« fraze, ki jih večina ljudi dobronamerno ponavlja, ne da bi se vprašala, kaj pravzaprav izgovarjajo. Če zakurite pod kotlom in žabo vržete v vrelo vodo, bo brž skočila ven. Če pa jo vržete v mlačno in počasi segrevate, bo obtičala v kotlu do bridkega konca."

  • Uredništvo

    12. 5. 2020  |  Družba

    »Antifašizem niti ni toliko politično stališče kot je načelno ali moralno stališče«

    "Fašizem sam na sebi nima vrednot. Ima prazne vrednote, poveličevanje nacije, naroda, države in seveda kult osebnosti, ki je popolnoma obvezen. Mogoče se nam ta zgodovina v tem trenutku ponavlja na bolj klovnovski način, vendar ne smemo pozabiti, da je tudi del javnosti v tridesetih letih Hitlerja zaznaval kot klovna. Na misel mi pride Charlie Chaplin s svojim znamenitim filmom. Nauk bi bil, da klovnov ne smemo nikoli podcenjevati."

  • Uredništvo

    12. 5. 2020  |  Družba

    »Državi je jasno, da nikoli ne bo imela dovolj policistov, da vsem kršiteljem napiše kazni«

    "Epidemija je resnična. A ukrepi proti njej so ideološko pogojeni. Hešteg ostanidoma je v resnici simbol repatriarhalizacije družbe. Izjavi o hormonih in prepovedih stiskanja na klopcah sta simbolni točki zapiranja v lažno skupnost dveh, v nuklearno, po možnosti seveda heteroseksualno družino. Slepo pristajanje na prepoved dotikov, strasti, političnega in skupnega kot predpogoj za odpiranje družbe, gledališč in javnih dogodkov je pot, ki vodi v popolno individualizacijo in avtoritarnost. Državi je jasno, da nikoli ne bo imela dovolj policistov, da vsem kršiteljem napiše kazni - podobno kot nikoli ne bo imela dovolj zaporov, da vanje pomeče vse, ki si drznejo misliti drugačen svet. Zato rekrutirajo najnevarnejšega policista – tistega, ki ga vsak izmed nas lahko nosi v sebi. Zgolj od nas je torej odvisno, ali se bomo trendu avtoritarnosti uprli. Tam kjer delamo, živimo, ustvarjamo ali se rekreiramo."

  • Uredništvo

    12. 5. 2020  |  Družba

    Shod Narave ne damo danes ob 13.30 pred parlamentom

    Na Trgu republike v Ljubljani bo danes (torek, 12. maja) ob 13.30 potekal shod Narave ne damo. Gre za protest ob novem protikoronskem zakonu, ki je praktično izbrisal nevladne organizacije in varstvo okolja iz gradbenih postopkov, zdaj pa se ideja ministra Andreja Vizjaka širi tudi na vso ostalo zakonodajo. Zakonu o ohranjanju narave (ZON) grozi varovanju narave v Sloveniji. "Ob sprejetju amandmaja bi od sedanjih 47 nevladnih organizacij s statusom varstva narave takšen status obdržale le še štiri," opozarjajo organizatorji. 

  • Uredništvo

    12. 5. 2020  |  Družba

    Damjan Damjanovič: »Vsi smo prestrašeni«

    "Vsi smo prestrašeni. Zdaj se tudi vidi, kdo je pravi direktor, ki je sposoben vodenja, koga pa so postavila interesna združenja."

  • Uredništvo

    12. 5. 2020  |  Kultura

    Nagrada skupine OHO za Niko Ham 

    Strokovna komisija v sestavi Polonca Lovšin (sodobna umetnica), Iza Pevec (kustosinja, kritičarka) in Bojana Piškur (kustosinja, piska) je 11. maja v prostorih Centra in Galerije P74 za zmagovalko Nagrade skupine OHO 2020 soglasno razglasila Niko Ham. Poleg nje so bile za nagrado nominirane še Živa Drvarič, Đejmi Hadrović in Živa Božičnik Rebec. Zaradi epidemije koronavirusa je letos izjemoma odpovedana razstava nominirank za nagrado.

  • Uredništvo

    12. 5. 2020  |  Kultura

    Paket novih brezplačnih slovenskih filmov na spletu

    V predzadnji ediciji akcije Vsi (film)i doma bodo na voljo filmi s pridihom zgodovine, glasbe, literature in plesa. Med njimi Pisma iz Egipta v režiji Polone Sepe, Vse duše mojega telesa režiserke Erike Rossi in V letu hip hopa v režiji Borisa Petkoviča.

  • Uredništvo

    11. 5. 2020  |  Politika

    FOTO DNEVA: Ne hodite po ljudstvu

    Danes zjutraj se je nad podvozom na Celovški cesti v Ljubljani pojavil transparent z napisom "Ne hodite po ljudstvu". Opazil in ovekovečil ga je fotograf Gašper Lešnik.