• Uredništvo

    15. 5. 2021  |  Politika

    »To ni spopad med dvema vojskama – to je bolj odpor Palestincev proti izraelski vojski«

    "Poglejte, ne morem se strinjati, da so žrtve na obeh straneh, ker med "stranema" obstaja velika in bistvena razlika: nesorazmerje moči. Gre torej za Palestince in izraelsko vojsko, ki je najbolj močna na Bližnjem vzhodu! Gaza pa je zelo mali košček zemlje med Izraelom in morjem, ki se v tem trenutku poskuša braniti, čeprav imajo tamkajšnji prebivalci zelo malo (doma narejenih) raket. S takim orožjem se le težko zoperstaviš izraelski vojski, ki ima letala in zmogljivo orožje! Prav tako je bilo doslej ubitih 50 ali 55 Palestincev - večina od navedenih je civilistov - obenem pa so umrli le trije ali štirje Izraelci, ki so povečini vojaki. Nemogoče je primerjati! Taka trditev je netočna! Kot novinar pa bi rad dodal še nekaj besed o zahodnih medijih: v zadnjem mesecu dni - ko so bili Palestinci evakuirani iz Jeruzalema - mediji niso temu pripisovali nobenega pomena, to so popolnoma ignorirali. Ko pa je Hamas na Izrael izstrelil raketo, so to nemudoma pokrivali, češ da je Hamas Izrael napadel iz danes na jutri, brez kakršnega koli razloga."

  • DK, STA

    15. 5. 2021  |  Politika

    Nekdanji republikanski uradniki: »Republikanska stranka je izgubila kompas«

    Skupina nekdanjih državnih uradnikov republikanske stranke je pozvala k zavrnitvi ekstremističnih elementov znotraj stranke, ki podpirajo "veliko laž" nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa o volilnih prevarah, in poudarila potrebo po vrnitvi k zdravi pameti.

  • DK, STA

    15. 5. 2021  |  Politika

    Verski dogodki imajo spet boljše pogoje 

    Od včeraj so v Sloveniji ponovno dovoljene kulturne prireditve v zaprtih javnih prostorih in na prostem, a udeležba je dopustna le ob negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti covida-19, kar pa ne velja za verske dogodke, ki se prav tako sproščajo. Organizatorji prireditev morajo zagotoviti sedišča, obiskovalce pa lahko sprejmejo do polovične zasedenosti sedišč. Odlok sicer določa tudi, da je izvajanje javnih kulturnih prireditev dovoljeno le pod pogojem, da nastopajoči enkrat tedensko oziroma pred samo izvedbo opravijo test na virus sars-cov-2, ki mora biti negativen.

  • Damjana Kolar

    15. 5. 2021  |  Kultura

    Film tedna o velikem mojstru modne fotografije

    V Kinodvoru Ljubljana je od 13. maja na ogled film Helmut Newton: lepe in poredne v režiji Gera van Boehma, razgiban in zabaven dokumentarec, v katerem svoj pogled na kontroverznega fotografa ponudijo prav ženske: od njegovih muz, kot so Grace Jones, Charlotte Rampling, Isabella Rossellini, Marianne Faithfull in Hanna Schygulla; prek slovite urednice revije Vogue Anne Wintour; pa vse do umetnikove žene in sodelavke, fotografinje June Newton. Med številnimi arhivskimi posnetki se znajde tudi Newtonovo burno televizijsko soočenje s Susan Sontag, ki fotografa odkrito obtoži mizoginije.

  • Uredništvo

    15. 5. 2021  |  Kultura

    Mestni kri(ti)ki

    V TAM-TAMovi Plakatni galeriji Figovec je do 27. maja na ogled razstava dvajsetih družbenokritičnih plakatov, ki izpostavljajo in opozarjajo na probleme v sodobni družbi. Oblikovali so jih študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, smer Grafično oblikovanje pod mentorstvom profesorja Radovana Jenka. 

  • DK, STA

    15. 5. 2021  |  Kultura

    Finalisti za filmsko nagrado lux

    Prebivalci EU si lahko v tednu občinstva na spletu brezplačno ogledate tri filme, ki se letos potegujejo za nagrado občinstva lux, namenjeno podpori evropskim filmom z izjemno kulturno in umetniško vrednostjo. To so danski film Thomasa Vinterberga Nažgani, Kolektiv romunskega režiserja Alexandra Nanaua in poljski film Jana Komasa Corpus Christi. 

  • Uredništvo

    14. 5. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: SAMOVLADA

    Izšla je nova Mladina! Tokratno ilustracijo na naslovnici je zakrivil Franco Juri. Danes v Sloveniji brez privoljenja vlade ne morete zasesti nobenega pomembnejšega položaja. Še celo nacionalni simbol potrebuje dovoljenje predsednika vlade. Več o tem v naslovni temi nove Mladine. In še mnogo več zanimivega, informativnega in poglobljenega branja!

  • Uredništvo

    14. 5. 2021  |  Politika

    Janševa vlada izobesila izraelske zastave

    Na vladnih stavbah danes visijo izraelske zastave. Predsednik vlade RS Janez Janša je na Twitterju zapisal, da Slovenija podpira Izrael in obsoja teroristične napade. 

  • Monika Weiss  |  foto: Uroš Abram

    14. 5. 2021  |  Mladina 19  |  Ekonomija

    »Zdi se, da vlada preprosto ne zaupa ne stroki ne državljanom«

    Razmere v zadnjem letu je na malo lahkotnejši način mogoče opisati nekako tako: V zadnjem letu, zaznamovanem z epidemijo covid-19, se nemara zdi, da se sorazmerno z virusom v Evropi razmnožuje tudi denar. Običajne krizne retorike o »zategovanju pasu« ni. Po letu dni kar vztrajajo številni ukrepi finančnih pomoči, vlada sočasno uvaja davčne razbremenitve (zlasti najpremožnejših) in načrtuje rekorden investicijski cikel v vojaško opremo, zadolženost države je vse večja, zgolj v enem letu je ta zrasla za okrog sedem milijard evrov.

  • Peter Petrovčič

    14. 5. 2021  |  Mladina 19  |  Politika

    Vlada bi prepovedala stranko Levica

    Će bi vas vprašali, katero slovensko politično stranko bi bilo treba prepovedati, bi verjetno večina odgovorila, da nobene. Med preostalimi bi največ glasov dobile stranke, ki so najbolj podobne skrajno desnim političnim strukturam po Evropi, ki jim grozijo sankcije ali celo prepovedi. Mednje pa bi težko uvrstili stranko Levica, a prav njo zdaj preiskuje policija. Preverjajo, ali bi bilo mogoče vodstvo stranke preganjati za »kaznivo dejanje ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve«, ki ima lahko kot končno posledico tudi prepoved politične stranke, kar bi se v demokratični Sloveniji zgodilo prvič.

  • Zakaj je Janša tako morbiden?

    Premier Janez Janša je tvitnil: »Neverjetno za EU v 21. stoletju, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in zato mesečno pokasira 8500 evrov. Več kot predsednik republike.« Sliši se neverjetno, pa vendar: Janša je Bojana Veselinoviča, direktorja Slovenske tiskovne agencije, obtožil sodelovanja pri umoru.

  • Jure Trampuš

    14. 5. 2021  |  Mladina 19  |  Politika

    Neznosna lahkotnost Janševih groženj

    Iz strokovne komisije za obvladovanje epidemije je 20. aprila (dokončno) odstopil predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel. Javnosti je poslal pismo, v katerem je zapisal, da ne želi »igrati boga«. »Kot epidemiologu se mi zdi naravnost grozljivo, da bom odločal o tem, ali in koliko posameznikov lahko svobodno izrazi svoje mnenje o čemerkoli na javnem (zunanjem) prostoru. Kot epidemiologu mi je namreč pomembno le to, da pri tej pravici upoštevajo strokovna priporočila o medsebojni razdalji in zaščitni maski, v kolikor razdalje med posamezniki ni.« To je bil čas, ko je ustavno sodišče presodilo, da je arbitrarna prepoved protestov neustavna, minister Aleš Hojs pa je mejo dovoljenega zbiranja na koncu postavil na deset oseb.

  • Uredništvo

    14. 5. 2021  |  Družba

    Danes ob 19. uri kolesarjenje za pitno vodo

    Protestniško gibanje je danes v sporočilu za javnost zapisalo, da bo danes ob 19. uri na Trgu republike v Ljubljani kolesarilo za vodo. Obenem v gibanju pozivajo k zbiranju podpisov za referendum za pitno vodo, za katerega še vedno manjka več tisoč podpisov, časa pa je zgolj še dober teden. Po informacijah Protestne ljudske skupščine bosta javnost nagovorili Gaja Brecelj, predstavnica organizacije Umanotera, in Alenka Kleč Bricelj, koordinatorica prostovoljk in prostovoljcev za zbiranje referendumskih podpisov.

  • Uredništvo

    14. 5. 2021  |  Politika

    Janša le prišel na sodišče, a se je izkazalo, da sta porotnika člana njegove stranke SDS

    Predsednik vlade Janez Janša se je danes na sodišču v Celju vendarle udeležil obravnave zaradi razžalitve novinark RTV Slovenija Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl. Spremljal ga je odvetnik Franci Matoz, sojenje pa se je zapletlo že takoj na začetku. Po uri premora, ki je nastala zaradi dejstva, da sta bila dva porotnika člana Janševe stranke SDS, pa se je sojenje predsedniku vlade tudi zaključilo. Nadaljevalo naj bi se 1. junija. Če bo premier prišel ... 

  • Ideja OF je še kako aktualna

    Boljšega obeleženja ustanovitve slovenske Osvobodilne fronte, kot se je zgodilo z množičnim protivladnim protestom na ulicah prestolnice ob njeni 80-letnici, si ne bi mogli zamisliti. V mirnem protestu se je po podatkih policije na ulicah in trgih Ljubljane zbralo 10.000 ljudi. Ideja upora proti absurdu, ignoranci, banalnosti, zavajanju, primitivizmu in špekulativnemu delovanju trenutnih oblastnih struktur je danes budna. Ideja osvobajanja je živa. Stanje slovenskega političnega duha v zadnjem letu zdaj že smemo označiti z množičnim uporom oblastnemu nasilju, ki kaže jasno težnjo, da obvlada in si podredi vse pore javnega življenja. Na udaru oblasti je medijska svoboda in z(a) njo vsi družbeni podsistemi, ki potrebujejo stabilno podporno okolje, da lahko delujejo v javno dobro. Oblast ogroža stebre demokratične ureditve javnega življenja: Slovenska tiskovna agencija STA že nekaj mesecev deluje brez finančnega priliva države, vlada od lanske jeseni zadržuje potrditev imenovanja slovenskih kandidatov za evropske tožilce, državljani smo dnevno soočeni z nerazumljivimi, bizarnimi potezami vladajočih. Bolno.

  • Psevdodemokracija

    Ideja anonimnosti ima v politični zgodovini in tudi v sodobni družbi pomembno mesto. Predstavlja namreč osrednji del demokratičnih političnih procesov. V veliki večini držav z demokratično politično ureditvijo so volitve tajne; glas, ki ga oddamo na volišču, je zaščiten s tančico anonimnosti, zato je pravzaprav eno od jamstev legitimnosti volitev.

  • Borut Mekina

    14. 5. 2021  |  Mladina 19  |  Družba

    Bo Jambreku izjava, da so kolesarji fašisti, koristila? 

    Peter Jambrek ima problem. Med letoma 2004 in 2008 je kljub kritikam stroke in javnosti prišel do akreditacij in koncesij za svoje zasebne fakultete. Njegove Evropska pravna fakulteta, Fakulteta za državne in evropske študije in Fakulteta za slovenske in mednarodne študije so na tej podlagi doslej od države dobile preko 20 milijonov evrov koncesij. A ta konstanten dotok denarja je pod vprašajem.

  • Luka Volk

    14. 5. 2021  |  Mladina 19  |  Politika

    Odprti lov

    Ko se je javna uslužbenka in predsednica Bošnjaške kulturne zveze Slovenije (BKZS) Jasminka Dedić odločila, da bo v imenu organizacije spregovorila proti non-paperju, ji je bilo jasno, da ne bo šlo brez posledic. V pogovoru s sarajevskim časopisom Stav je že konec aprila povedala, da »od Janševe stranke lahko pričakujemo močne napade in obsodbe, saj Janša ne dopušča nikakršne kritike«. A če je pričakovala samo medijsko mašinerijo, ki je »kot kombajn – ko krene, zmelje vse«, se je zmotila – kohezijski minister Zvonko Černač naj bi zdaj namreč želel njeno glavo.

  • Pia Nikolič

    14. 5. 2021  |  Mladina 19  |  Družba

    Policiste nad študente

    Pretekli teden se je v Študentskih domovih v Rožni dolini pripetil nevsakdanji dogodek, ki ga vsaka od vpletenih strani razlaga drugače.

  • Vasja Jager

    14. 5. 2021  |  Mladina 19  |  Družba

    Cena zapravljenega zaupanja

    Slovenija le počasi leze proti ustrezni precepljenosti prebivalstva proti koronavirusu, ki je temelj za vrnitev v normalo. V paniki je vlada dokončno sprostila naročanje na cepljenje in po načelu »kdor prej pride, se prej cepi« odprla dostop za vse, ki se želijo zaščititi. Toda vsi si tega ne želijo, kar se kaže v znatnem deležu prebivalstva, ki je do cepljenja zadržan ali ga celo zavrača. Takšen odnos je izraz tradicionalne slovenske zadržanosti do cepiv, pa tudi neustrezne komunikacije oblastnikov, ki so pri marsikom zbudili odpor do svojih ukrepov, tudi tistih dobrih.

  • Vasja Jager

    14. 5. 2021  |  Mladina 19  |  Družba

    Ne zaupajo vladi, ne zaupajo v cepiva

    Konec preteklega tedna je družba Ninamedia za Mladino izvedla javnomnenjsko raziskavo na vzorcu 1250 anketirancev in anketirank. Zastavili smo jim tri vprašanja. Če so na vprašanje, ali se nameravajo cepiti zoper covid-19, odgovorili negativno, smo poskušali ugotoviti, zakaj se ne želijo cepiti, na koncu pa smo še preverili, koliko na njihovo mnenje vpliva ravnanje odločevalcev. Prvo vprašanje je razkrilo, da je bilo izmed anketiranih vsaj z enim odmerkom cepljenih že dobrih 23 odstotkov, slabih 22 odstotkov se še namerava cepiti, 18 odstotkov anketiranih se še ni odločilo, kar 36,6 odstotka pa je trdno odločenih, da se ne bodo cepili. Slednje smo zato vprašali po razlogih, zakaj k cepljenju ne želijo pristopiti. Dobra dva odstotka bosta tako ravnala iz zdravstvenih razlogov, 18,5 odstotka zavrača cepljenje na splošno in ne verjame vanj. Kar 62,9 odstotka anketiranih ne zaupa cepivom zoper covid-19, dodatnih 6,7 odstotka anketiranih pa zavrača cepljenje zato, ker jim ni omogočeno, da bi izmed cepiv, ki so na voljo, izbrali tisto, ki mu sami najbolj zaupajo. Slabih deset odstotkov anketiranih ni želelo razkriti razlogov za zavračanje cepljenja.

  • Robin Dolar

    14. 5. 2021  |  Mladina 19  |  Svet

    Intelektualna lastnina v času covida

    Globalna oskrba cepiv proti bolezni covid-19 je vse prej kot enakomerna. Medtem ko se v razvitih državah zaradi vse hitrejšega cepljenja začenjajo sproščati ukrepi, je v manj razvitem delu sveta pandemija na vrhuncu. Najbogatejše države, ki predstavljajo zgolj 14 odstotkov svetovne populacije, imajo prednostni dostop do več kot 50 odstotkov svetovnih zalog cepiv. Po trenutnih ocenah v manj razvitih državah ne bo zadostne precepljenosti še več let – najrevnejše bodo za cepiva morda morale čakati do leta 2024. Poleg osnovnih humanitarnih razlogov je uspešno spopadanje s pandemijo ključno tudi za globalni ekonomski razvoj.

  • Borut Mekina

    14. 5. 2021  |  Mladina 19  |  Politika

    Zakaj v Janševem kabinetu zbirajo imena posameznikov, ki so jih imenovale pretekle vlade?

    Šestega aprila so iz kabineta predsednika vlade na vsa ministrstva poslali dopis – »Poziv vlade« –, v katerem ministrstva prosijo, naj jim posredujejo spisek vseh kadrovskih imenovanj te in preteklih dveh vlad, torej vlade Marjana Šarca in Mira Cerarja, v mednarodne organizacije, paradržavne institucije, kot so SDH ali slaba banka, ter v pomembnejše delovne skupine. Razumljivo je, da vlada potrebuje seznam trenutno aktivnih mandatov, a zakaj jo zanimajo imenovanja iz leta 2014, katerih mandat je večinoma že zdavnaj potekel?

  • Peter Petrovčič

    14. 5. 2021  |  Mladina 19  |  Politika

    Usoda beguncev (ponovno) v rokah varuha

    Konec aprila je v veljavo stopil zakon o tujcih. Zakon uvaja možnost, da vlada in državni zbor začasno zapreta mejo in prenehata sprejemati prošnje za azil, torej možnost, ki jo je ustavno sodišče nekoč že razveljavilo. Tedaj je ustavno sodišče zakon presojalo na pobudo varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer. Bo zdaj enako pobudo podal njen naslednik Peter Svetina?

  • Luka Volk

    14. 5. 2021  |  Mladina 19  |  Družba

    V imenu upokojencev

    Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) velja za neprofitno in eno najštevilčnejših humanitarnih organizacij pri nas, zato se je smiselno vprašati, kako deluje. Pogosto se namreč, hote ali nehote, izkaže, da predvsem v interesu aktualne oblasti in svojega vodstva.

  • Stanka Prodnik

    14. 5. 2021  |  Mladina 19  |  Kultura  |  TV

    Niti zgražati se ne moremo več nad Možino

    Težko je pisati o Jožetu Možini in Petru Jambreku; človek je na tem, da začne uporabljati grde, prostaške izraze, kar malo bi psoval in se jezil. A ne gre in ne zaslužita si. Danes je pač zgolj duhamorno gledati ta dva preračunljivca, katerih skupna značilnost je, da jima res nič ni sveto, ne resnica, ne dejstva, ne ta država. Pač vse, kar počneta, počneta le zase, tako kot večina vrhovnih janšistov.

  • Jure Trampuš

    14. 5. 2021  |  Mladina 19  |  Politika

    V Sloveniji vedno več ljudi podpira možnost, da istospolni partnerji posvojijo otroka

    Med 30. oktobrom in 9. novembrom lanskega leta je na vzorcu 1007 oseb agencija Mediana preverjala stališča in razširjenost diskriminacije v Sloveniji. Raziskavo javnega mnenja je naročil Zagovornik načel enakosti.

  • IK, STA

    14. 5. 2021  |  Politika

    »Če ne bomo našli rešitve, stranke DeSUS ni več«

    Ob zasedanju organov DeSUS, na katerih sicer obravnavajo priprave na junijski kongres, ponovno odmeva vprašanje odločanja o predlogu za izključitev poslancev iz stranke. Nekateri naj bi želeli tudi razrešitev predsednika sveta Antona Urha, a ta napoveduje, da bo v primeru odločanja o izključitvi poslancev iz stranke sam odstopil. Težave "upokojenske" stranke pa se še kar vrstijo ... 

  • Suspendirani robotski psi

    Newyorčani še niso pripravljeni na futuristično distopijo, v kateri se po ulicah sprehajajo robotski psi. Kdo bi jim zameril? Roboti, ki so jih zadnjih nekaj mesecev po ulicah New Yorka sprehajali policisti, so videti, milo rečeno, srhljivo, njihovo premikanje deluje kot stop-motion animacija iz kakšne znanstvenofantastične grozljivke, obujene iz preteklosti, vendar pa so izjemno spretni in zmogljivi: »vidijo« v temi, spretno premagujejo ovire in agilno skakljajo po stopnicah.