• Izak Košir

    25. 2. 2021  |  Politika

    Strankarska tiskovna agencija

    Ena od agend aktualne Janševe vlade je, da si skuša podrediti javne medije, kot sta Slovenska tiskovna agencija (STA) in RTV Slovenija. Ker ji prevzem prve zaenkrat ni uspel, je krog največje vladne stranke SDS pred nekaj dnevi ustanovil svojo tiskovno agencijo. Poimenovali so jo Nacionalna tiskovna agencija (NTA), kar se sicer sliši legitimno, a v resnici ne gre za državno institucijo, na kar namiguje prva beseda v imenu, temveč za zasebni projekt Aleša Ernecla. Slednji, ki se pri NTA podpisuje kot glavni urednik, je član SDS in kolumnist prav tako strankarskega spletnega portala Nova24TV. Na spletni strani NTA je zapisal, gre za medijski projekt, ki si je za dolgoročni cilj zadal "ne samo zamenjati ugrabljeno STA, temveč postati nacionalna tiskovna agencija globalnih razsežnosti", za slogan svojega agencije pa je izbral besede "neodvisnost, nepristranskost, transparentnost."

  • Uredništvo

    25. 2. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: STRAHOVLADA

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico sta ustvarila Borut Krajnc (fotografija) in Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje), avtor skulpture ni znan. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od 26. februarja dalje, si lahko preberete več o samovoljnih potezav predsednika vlade Janeza Janše ter o načrtu množičnega sankcioniranja protestnikov in odpuščanja kritičnih strokovnjakov. Priskrbite si svoj izvod nove Mladinine številke! #Mladina8

  • Luka Volk

    25. 2. 2021  |  Politika

    Junak ameriške desnice, ki ga je Janša ob smrti oklical za velikega borca za resnico in svobodo

    V 71. letu starosti je za posledicami pljučnega raka umrl Rush Limbaugh – razvpiti radijski voditelj, ki je v zadnjih treh desetletjih odigral ključno vlogo pri polariziranju ameriške družbe in posredno pomagal ustoličiti Trumpa. Tega se je nekdanji ameriški predsednik dobro zavedal, zato mu je pred iztekom mandata podelil predsedniško medaljo svobode; ta velja za najvišje civilno odlikovanje, namenjeno osebnostim, ki so bistveno prispevale k nacionalni varnosti, svetovnemu miru ali kulturi. Zato bi bilo torej smiselno pogledati, kdo je pravzaprav bil Rush Limbaugh – človek, ki ga je ob smrti Janez Janša oklical za »velikega borca za resnico in svobodo« – in kaj lahko štejemo med njegove dosežke, zaradi katerih je postal ikona ameriškega, če ne kar svetovnega konservatizma.

  • Uredništvo

    25. 2. 2021  |  Politika

    »Zlobna dejanja Urbanije spravljajo zaposlene in njihove družine v skrajno negotov položaj«

    Ob vnovičnem poskusu discipliniranja Slovenske tiskovne agencije (STA), direktorja Bojana Veselinoviča in predvsem novinarjev, zaposlenih na STA, se je zdaj javno odzvala tudi anonimna večina kolektiva. V javnem pismu so zapisali, da so zgroženi, da nek državni uradnik (Uroš Urbanija, direktor vladnega urada za komuniciranje RS), ki svojo plačo prejema iz državnega proračuna, torej je plačan z davkoplačevalskim denarjem, tako dušebrižniško govori o plačah zaposlenih na STA, hkrati pa samovoljno ustavi financiranje agencije in vse zaposlene brezsramno še drugič potisne v položaj, ko ne vedo, ali bodo čez dva meseca sploh še prejeli plačo in bili sposobni odplačevati svoje osnovne življenjske obveznosti.

  • IK, STA

    24. 2. 2021  |  Politika

    »Rešitev za Slovenijo je, da se tako vlado čim prej odstavi«

    Vodji LMŠ Marjan Šarec in Levice Luka Mesec, ki se nista udeležila srečanja predsednikov parlamentarnih strank pri predsedniku republike Borutu Pahorju, sta bila v izjavah za medije kritična do SDS. Mesec vidi pozive SDS k sodelovanju kot metanje peska v oči, Šarec pa pravi, da je bil sestanek namenjen "pokrivanju" SDS.

  • Poslanka, ki se ne kesa, nima razloga, da briše lažne profile

    Poslanka Alenka Jeraj je napovedala izbris svojega lažnega profila Kopriva. V torek so mediji povzeli njeno sramežljivo priznanje, da ga je ustvarila in uporabljala, povzeli so njeno napoved, da ga bo izbrisala, vendar se do tega trenutka ni zgodilo. Če smo se doslej spraševali o logikah propagande, trolanju, astroturfingu in bolj ali manj orkestriranih zlorabah socialnih omrežij in spleta za ozke strankarske interese, ne bi smeli izpustiti refleksije o politični kulturi in njenem deležu v političnem dogajanju.

  • IK, STA

    25. 2. 2021  |  Politika

    »Urbanija želi s finančnimi pritiski destabilizirati STA«

    V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) opozarjajo, da je odločitev vladnega urada za komuniciranje (Ukom), ki je zavrnil plačilo januarskega zahtevka Slovenske tiskovne agencije (STA) za opravljeno javno službo, le še en manever direktorja Ukoma Uroša Urbanije, ki želi s finančnimi pritiski destabilizirati STA. 

  • IK, STA

    24. 2. 2021  |  Politika

    »Kar slišimo iz Slovenije, je žalostno in skrb zbujajoče«

    Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Gašper Dovžan je na seji odbora DZ za zunanjo politiko dejal, da tvitanje predsednika vlade Janeza Janše, v katerih komentira poročanje tujih medijev v Sloveniji, ne škodi ugledu države. Dovžanu je vprašanje o Janševih tvitih zastavila poslanka Lidija Divjak Mirnik (LMŠ). Po njenem mnenju početje predsednika vlade škodi ugledu Slovenije, pri čemer je izpostavila njegovo nedavno komentiranje članka v bruseljskem spletnem mediju Politico o stanju v slovenskih medijih.

  • IK, STA

    24. 2. 2021  |  Družba

    Najmanjše zaupanje imajo verske institucije, ministrstvo za zdravje in policija

    Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o vplivu pandemije covida-19 na življenje ljudi kaže, da velika večina upošteva predpisane ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, najbolj pa jih moti nočna omejitev gibanja. Na NIJZ še ugotavljajo, da bodo posledice epidemije najbolj prizadele mlajšo generacijo, ki ji bo treba posvetiti posebno pozornost.

  • Uredništvo

    25. 2. 2021  |  Družba

    »Upor je v tem času najbolj državotvorno dejanje«

    "Upor je v tem času najbolj državotvorno dejanje. Upor kulture. Upor znanosti. Upor vsakogar, ki želi drugačno družbo, družbo brez zastraševanja, družbo, ki ne temelji na nacizmu sorodnih idejah. Vendar, upor na dovoljen način. Teh načinov je mnogo, veliko več kot si predstavljamo. Potrebno je nekaj domišljije in precej poguma. Priložnosti za dokazovanje obojega pa nikakor ne manjka. Nekaterim prodanim dušam je okolje že dalo jasno vedeti, kaj jih čaka po vrnitvi iz parlamenta. Tudi to je dejanje upora."

  • Uredništvo

    25. 2. 2021  |  Politika

    »Bodo uvedli registre za lažji nadzor nekatolikov in Neslovencev?«

    "Kar je v nasprotju z ustavo, kjer je eksplicitno zapisano, da se nihče ni dolžan opredeliti glede svojega verskega ali drugega prepričanja. Bodo uvedli registre, ločene glede na etnično in versko pripadnost, za lažji nadzor nekatolikov in Neslovencev? Ali zato, da si bodo pravočasno izmislili razloge, zaradi katerih naj se jim ne izda dovoljenje za stalno bivanje? En narod, ena vera, en vodja?"

  • IK, STA

    25. 2. 2021  |  Svet

    Prvi na svetu Googlu in Facebooku z zakonom naložili plačilo novic

    Avstralija je kot prva država na svetu danes sprejela zakon o digitalnih medijih, ki tehnološkim velikanom, kot sta ameriški Google in Facebook, nalaga plačilo lokalnim medijem, ko distribuirajo njihove novice na svojem družbenem omrežju, poročajo tuje tiskovne agencije in mediji.

  • DK, STA

    25. 2. 2021  |  Svet

    FDA: »Ameriško cepivo visoko učinkovito proti hudim oblikam covida-19«

    Cepivo ameriškega podjetja Johnson & Johnson je visoko učinkovito proti hudim oblikam covida-19, je včeraj sporočil ameriški urad za hrano in zdravila (FDA). Učinkovito je tudi proti južnoafriški in brazilski različici novega koronavirusa, ki veljata za bolj nalezljivi, dodajajo. Strokovnjaki FDA bodo prošnjo za odobritev obravnavali v petek.

  • IK, STA

    24. 2. 2021  |  Politika

    Srhljivo sprenevedanje, da ni pravne osnove za plačilo opravljene javne službe

    Direktor Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojan Veselinovič je ob zavrnitvi zahtevka za plačilo opravljene javne službe v januarju poudaril, da sedmi protikoronski zakon jasno določa, da se za javno službo za letos zagotovijo sredstva iz proračuna. Po njegovem mnenju je direktor Ukoma Uroš Urbanija dal vedeti, da začenja novo ofenzivo napadov na osrednjo tiskovno agencijo.

  • Uredništvo

    24. 2. 2021  |  Politika

    Janša: »Pred nami je tretji val«

    Ob potrjevanju novega ministra za zdravje Janeza Poklukarja je Janez Janša spregovoril tudi o epidemiološki sliki v državi. "Dejstvo je, da je pred nami tretji val. O tem, ali bo tretji val ali ga ne bo, ni dileme. Bo, zaradi novih verzij virusa. Po celi Evropi in tudi pri nas. Vprašanje je samo, kako močan bo," je dejal Janša.

  • Uredništvo

    24. 2. 2021  |  Politika

    Alenka Jeraj priznala, da se skriva za Koprivo 

    V ponedeljek je poslanka SDS Alenka Jeraj na Twitterju komentirala zapis novinarja Dela deloma s svojega profila, deloma pa kot uporabnica lažnega profila Kopriva. Poslanka je v odzivu za Radio Slovenija potrdila, da je omenjeni profil res njen in da ga je ustvarila januarja. Dodala je, da ga bo zdaj zaprla, vsebine pa ni želela komentirati. 

  • Minister za kulturo kot gost rasistične voditeljice

    Politična aktivistka Norma Brščič iz ultradesničarske stranke Dom, ki jo vodi njen mož, v zadnjem času znana tudi po svojih rasističnih izpadih v oddaji Faktor na TV3 (PRO TV d.o.o.), izbira goste po svojem okusu, tokrat ministra za kulturo. Na svojem profilu je najavila temo novega pogovora: dr. Vasko Simoniti, v čigar družbi se je očitno dobro počutila in ji ta prav nič ne zameri opazk o temnopoltih in Afričanih, se je z njo pogovarjal o "nekulturnosti slovenskih kulturnikov" in tem, "kaj Slovenci dobimo za 238 milijonov evrov". Navedla je še tretjo, najbrž kar osrednjo točko in že kar agendo pogovora: "Zakaj je kultura postala leglo skrajnih levičarjev?"

  • STA

    24. 2. 2021  |  Politika

    Janković postal častni meščan Sarajeva

    Ljubljanski župan Zoran Janković je postal častni meščan Sarajeva. Naziv so mu na predlog tamkajšnjega župana Abdulaha Skake danes podelili sarajevski svetniki. Janković je v zahvali izpostavil, da ima mesto zelo rad in upa, da ima tudi mesto njega. Izpostavil je povezanost Ljubljane in Sarajeva, ki sta leta 2002 podpisala sporazum o sodelovanju.

  • Uredništvo

    24. 2. 2021  |  Politika

    »Slovenija ni Severna Koreja«

    "Mislim, da ga upravičeno kritizirajo zaradi napada na novinarko, ki je bil nepotreben. Vsak ima pravico do svojega mnenja, ima svobodo govora, mislim pa, da vodilni politiki ne bi smeli podpihovati sovraštva in strahu."

  • IK, STA

    24. 2. 2021  |  Politika

    »Gradu ne moremo zapustiti in ga tudi ne bomo«

    V Muzeju norosti, ki mu je v začetku februarja upravljavec odredil izselitev iz gradu Cmurek, so razočarani nad neodzivnostjo ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja. Očitajo mu, da se v 30 dneh, v katerih se morajo izseliti, ni sprejel na sestanek, niti ni upošteval njihovih argumentov.

  • IK, STA

    23. 2. 2021  |  Politika

    Erjavec: »Štirje poslanci ostanejo v stranki«

    Predsednik DeSUS Karl Erjavec je po pogovorih s poslanci DeSUS za STA sporočil, da so se dogovorili, da ostanejo štirje poslanci DeSUS še naprej v stranki. Po njegovih navedbah so se tudi strinjali, da bodo nadaljevali skupaj kot zmerna opozicija, kar pomeni, da bodo podpirali vse tiste predloge, ki so v korist starejših in upokojencev.

  • IK, STA

    23. 2. 2021  |  Politika

    Poklukar postal novi minister za zdravje

    Državni zbor (DZ) je s 50 glasovi za in 31 proti podprl imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. 42-letni zdravnik, sicer nekdanji občinski svetnik SDS, ki je že prisegel pred DZ, je s tem postal 18. minister za zdravje doslej in tretji, ki vodi ta resor, v tej vladi. Z delom na ministrstvu dosedanji generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana začenja v sredo.

  • DK, STA

    24. 2. 2021  |  Svet

    »Gre za diskriminacijo in rasizem, ki mejita na fašizem«

    Več kot teden dni po tistem, ko je lastnik enega najbolj priljubljenih reških barov zaradi epidemioloških ukrepov hrvaške vlade in nacionalnega štaba civilne zaščite objavil, da člani in simpatizerji HDZ v njegovem lokalu niso dobrodošli, je hrvaški premier Andrej Plenković ocenil, da gre za diskriminacijo in rasizem, ki mejita na fašizem.

  • Uredništvo

    24. 2. 2021  |  Družba

    »V Sloveniji prek spleta kroži kar nekaj teorij zarote, mitov in polresnic«

    "Posamezne prijave so se nanašale na sovražni govor, vsebinsko povezan s koronavirusno boleznijo in njenimi domnevnimi prenašalci (najpogosteje so bili v komentarjih to migranti oziroma prebežniki). Tudi sicer se je, na splošno, število prijav sovražnega govora, ki smo jih prejeli v letu 2020, bistveno povečalo (dokončne številke bomo objavili v letnem poročilu predvidoma marca), vendar pa tega povečanja ne moremo v celoti pripisati situaciji z novim koronavirusom, saj je deloma lahko posledica obnovljenega sodelovanja s slovenskimi novičarskimi portali in ponovne implementacije gumba za neposredno prijavo sovražnega govora, tudi na portalu MMC."

  • DK, STA

    24. 2. 2021  |  Svet

    Zloraba in hierarhija v visokošolskem športu

    Smokehouse Pictures, produkcijska hiša v lasti Georgea Clooneyja, bo s še dvema producentoma pristopila k ustvarjanju dokumentarne serije, v kateri bo predstavljen spolni škandal na Državni univerzi v Ohiu. Tam delujoči, danes pokojni športni zdravnik Richard Strauss, je med letoma 1979 in 1997 spolno zlorabil ali nadlegoval najmanj 117 fantov.

  • DK, STA

    24. 2. 2021  |  Svet

    »Skrbi me, zakaj traja toliko časa, da se pojasnijo stvari«

    Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je kritična zaradi počasnosti evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex pri pojasnjevanju očitkov glede delovanja agencije. Prepričana je, da je odgovornost direktorja Frontexa Fabriceja Leggerija, da spravi agencijo v red, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • Uredništvo

    24. 2. 2021  |  Kultura

    Nocoj na TV nemški film z Markom Mandićem 

    Na programu ARTE bodo nocoj ob 22.50 predvajali nemški film O Beautiful Night (O, čudovita noč) režiserja Xaverja Böhma. V nenavadni nočni odisejadi mladega glasbenika in skrivnostnega neznanca, polni mračnih čarobno-sanjskih podob, zaznamovanih s človekovo minljivostjo, je eno glavnih vlog odigral slovenski igralec Marko Mandić. Film bo na spletnem portalu dostopen do 25. marca.

  • IK, STA

    24. 2. 2021  |  Svet

    VIDEO: ZDA ponižno prosijo za podporo 

    ZDA si prizadevajo za izvolitev v Svet ZN za človekove pravice, potem ko so se pod prejšnjim predsednikom Donaldom Trumpom leta 2018 iz njega umaknile. Kot je v video nagovoru na rednem zasedanju sveta danes napovedal ameriški državni sekretar Antony Blinken, se bodo ZDA na volitvah konec leta potegovale za sedež v tem telesu ZN v letih 2022-2024.

  • Ima Alenka Jeraj lažni profil za obračunavanje z nasprotniki?

    Včeraj je na Twitterju prišlo do zanimive situacije, ki je prikazala, da ima Alenka Jeraj tudi lažni profil Kopriva60918021, ki je namenjen retvitanju strankarskih agend in vsebin. Zakaj mora imeti poslanka SDS fake profil? Koliko takšnih profilov imajo ostali poslanci? In še eno vprašanje se mi zastavlja: koliko takšnih fake profilov imajo ostali člani SDS, da ustvarjajo vtis, da jih je veliko? V bistvu imam vse bolj občutek, da je Twitter postal povsem fake odkar ga je pred leti okupirala desnica in ga izkoristila za "svoj boj".

  • Oštro.si

    23. 2. 2021  |  Politika

    Fotografija dečka na šolskih protestih je bila lažna

    »Tako žalostno, a resnično,« je 5. februarja tvitnila uporabnica z imenom Jordana Carič. Pri tem je objavila fotografijo dečka, ki v rokah drži dva transparenta, na katerih piše: »V šolo! Staršem grem na živce« in »Ni važno, koga vse okužim, samo da sem v šoli!«.