• IK, STA

    4. 2. 2020  |  Družba

    V Luki Koper zaradi koronavirusa pričakujejo posledice

    V Luki Koper pričakujejo, da bo širjenje koronavirusa s Kitajske vplivalo na količino pretovora. Posledice bodo verjetno najbolj občutne na področju kontejnerjev in vozil, so pojasnili za STA. Z zdravstvenega vidika pa zaenkrat niso prejeli nobenih navodil za uvedbo posebnih ukrepov.

  • N'toko

    N'toko

    31. 1. 2020  |  Mladina 5  |  Žive meje

    Zakaj tak odnos do Nata?

    Nedavni vojaški pretresi na Bližnjem vzhodu so ponovno spodbudili debate o slovenskih vojaških zavezništvih. In čeprav v SDS niso zamudili priložnosti za propagando in so javnosti spretno vsilili debato o uvedbi obveznega naborništva, je hkrati na dan prišla tudi skeptičnost do delovanja naše vojske v svetu. Zadnja anketa Ninamedie je pokazala presenetljivo visok odpor do članstva v Natu (okoli 43 % ljudi bi glasovalo proti), še večji odpor pa do sodelovanja Slovenije v vojaških akcijah v tujini. Zahteve po odpoklicu vojske iz Iraka so prihajale iz najbolj nepričakovanih koncev, zgodil se je protest proti militarizmu, nazadnje pa je celo predsednik Sindikata policistov Slovenije šokiral z objavo simbola Nata, predelanega v kljukasti križ. Morda si javnost ne bi upala čez noč zapustiti Nata, mirno pa lahko rečemo, da kljub 15-letni indoktrinaciji ta organizacija med ljudmi ni zgradila legitimnosti, niti ni postala del slovenske identitete.

  • IK, STA

    4. 2. 2020  |  Politika

    Šarec in Mesec se na povabilo Janeza Janše ne bosta odzvala

    Prvak največje parlamentarne stranke SDS Janez Janša je drugim parlamentarnim strankam poslal vabilo na pogovore o novi koaliciji. Predlaga, da bi se dobili v petek, in sicer ločeno z vsako stranko posebej. V LMŠ in Levici so za STA že napovedali, da se pogovorov ne bodo udeležili.

  • Danes je nov dan

    4. 2. 2020  |  Družba

    Ksenofobni virus

    Panika in z njo povezani ksenofobni izpadi, ki spremljajo izbruh koronavirusa, se morda širijo hitreje kot virus sam. Prebivalci Kanade in Avstralije, ki so azijskega rodu, se soočajo z rasističnimi incidenti, podobno je tudi v Evropi: ponekod v Italiji starši ne pošiljajo otrok v šolo, če imajo sošolce kitajskih korenin, v Parizu azijskim restavracijam naglo upada promet, v Budimpešti pa so vietnamske trgovine na vrata obesile znake z napisom ''Mi smo Vietnamci''. 

  • IK, STA

    4. 2. 2020  |  Politika

    Lenarčič o odločitvi sodišča EU: »Odločitev je končna in o tem razpravljati nima dosti smisla«

    Ponujena sporazumna predložitev arbitražnega spora Sodišču EU na podlagi 273. člena pogodbe o delovanju EU je dobra možnost, je včeraj v Bruslju ocenil evropski komisar Janez Lenarčič. Strani bi lahko sodišču po njegovih besedah zastavili zelo preprosto vprašanje: ali arbitražna razsodba zavezuje obe strani.

  • DK, STA

    4. 2. 2020  |  Družba

    Jubilejni 70. festival v San Remu

    Na slovitem festivalu italijanske popevke Sanremo, ki letos slavi 70. izdajo, se bo zvrstilo več kot 30 nastopajočih. Na odru priznanega gledališča Ariston se bodo kot gosti predstavili tudi priznani glasbeniki, med katerimi bodo Zucchero, Dua Lipa, Gianna Nannini. Jubilejno izdajo bo povezoval italijanski voditelj in DJ Amedeo Sebastiani, bolje poznan kot Amadeus.

  • Uredništvo

    4. 2. 2020  |  Politika

    »To, da si malo simpatičen, malo pošten in malo naš, je premalo, da bi bil lahko tudi dober politik«

    "To, da si malo simpatičen, malo zabaven, malo naiven, malo pošten in malo naš, je veliko premalo, da bi bil nekdo lahko tudi dober politik in vsaj po malem tudi državnik. Ker je bil odstop predsednika vlade uvertura v začetek nove sezone slovenske impro lige, si to spoznanje velja zapomniti."

  • Uredništvo

    4. 2. 2020  |  Kultura

    »Slovenski gledalci radi vlečejo vzporednice s prvovrstnimi tujimi produkcijami«

    "V ZDA je povprečni strošek vsake enourne epizode dramske serije okrog sedem milijonov dolarjev. Tudi če upoštevamo visoke honorarje za igralske zvezde, so razlike ogromne. Serija terja skorajda filmski način snemanja – in 500 tisočakov bi bila solidna številka za uro in pol dolg film.”

  • IK, STA

    3. 2. 2020  |  Politika

    Janša: »S Pahorjem sva dogovorjena, da se slišiva in skupaj oceniva položaj«

    Predsednik SDS Janez Janša meni, da je možno, da se za preostanek tega mandata DZ sestavi vlado, ki bo ambiciozna in ki bo večinska. Koliko je to mogoče, pa je danes še prezgodaj ocenjevati, je dodal. "Zagotovo pa SDS ne bo skakala v bazen, v katerem ni vode," je zatrdil in dodal, da je zdaj na potezi predsednik republike Borut Pahor.

  • IK, STA

    3. 2. 2020  |  Politika

    Podpredsednik izstopil iz stranke

    Podpredsednik Stranke Alenke Bratušek (SAB) in nekdanji kohezijski minister Iztok Purič je odstopil s podpredsedniške funkcije in izstopil iz stranke. Kot je zapisal v izstopni izjavi, je že pred časom izgubil zaupanje, brez medsebojnega sodelovanja, zaupanja in spoštovanja znotraj organizacije pa delo ne more prinesti pričakovanih rezultatov.

  • IK, STA

    3. 2. 2020  |  Politika

    Milan Kučan: »Na politično sceno prihajajo populisti, ki utegnejo pritegniti volivce«

    Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je v pogovoru za hrvaški časnik Večernji list izjavil, da imata Slovenija in Hrvaška mnoge skupne interese, a si namesto sodelovanja medsebojno razkazujeta mišice. Med drugim je opozoril, da na slovensko politično sceno prihajajo populisti, ki imajo možnost za zmago na volitvah.

  • Izak Košir

    3. 2. 2020  |  Politika

    Cerar pravi, da se je stranka SMC pripravljena pogovarjati z vsemi

    "Čas je približno pokazal, kakšna je katera stranka. V SMC-ju smo ostali na sredinski socialno-liberalni poziciji, ko pa gledamo praktično delovanje drugih strank, ki se tudi proglašajo za tovrstne stranke, opažamo razlike. Kot resna in odgovorna stranka bomo enotno sprejeli, kot vedno doslej, neko odločitev, pred tem pa se bomo seveda pogovarjali z vsemi. To tudi Počivalšek počne, preučili bomo vse možnosti, kajti samo tako lahko sprejmeš dobro in pravo odločitev za državo," je v oddaji Politično s Tanjo Gobec na TV Slovenija o sestavljanju nove nove vlade dejal zunanji minister in nekdanji predsednik stranke SMC Miro Cerar.

  • IK, STA

    3. 2. 2020  |  Politika

    Borut Pahor: »Stranke naj ne bodo skupaj le zato, da bi bile na oblasti«

    Predsednik republike Borut Pahor meni, da je zelo pomembno, da po odstopu premierja Marjana Šarca potekajo pogovori med strankami in poslanskimi skupinami. Kot je danes dejal v nagovoru na Forumu Kluba slovenskih podjetnikov ta dialog kaže na obetavno spremembo. Zaveda se, da to še ne pomeni, da ta dialog nujno vodi v dogovor o vladi.

  • Kako so nam lagali

    Nas morda velik del vladajoče politike že drugi dan debelo zavaja s podatkom o tem, da je odločitev sodišča Evropske unije hvalevredno in naši državi naklonjeno dejanje, četudi menda ni pristojno v primeru slovenske tožbe proti Hrvaški glede arbitraže, a je obenem sodišče »potrdilo, da je arbitražna razsodba veljavna in zavezujoča«? Kar bi nas moralo, ker si uveljavitve razsodbe pač želimo, neizmerno razveseliti?

  • Beti Trtorebro

    3. 2. 2020  |  Politika

    Sinovi slovenske matere, SDS vas potrebuje

    S prihajajočo novo vlado se bo uresničila tudi ideja dušebrižnikov slovenskega naroda SDS in DeSUS, da bi morali fantje spet obvezno služiti vojaški rok in dati svoje življenje na razpolago na oltar domovine.

  • Danes je nov dan

    3. 2. 2020  |  Družba

    Kaj imata skupnega Šarec in Salvini?

    Avgusta 2019 je desni populist Salvini zakuhal politično krizo v Italiji. Salvini je bil zaradi visoke popularnosti prepričan, da mu bodo predčasne volitve prinesle boljši izkupiček, ljudstvu pa je zagotovil, da bo tako lažje izpolnil svoje obljube. Izsilil je odstop premiera Conteja, javnost in politika pa sta se v naslednjih mesecih ukvarjali z reševanjem politične krize in sestavljanjem nove koalicije. 

  • Damjana Kolar

    3. 2. 2020  |  Kultura

    Kakšno je stanje svobode v Evropi?

    V Moderni galeriji bodo 4. februarja ob 19.00 odprli razstavo Cenzura in svoboda izražanja. O nazadovanju svobod v Evropi, na kateri se bodo predstavili: Mirkan Deniz, Silke Maier Gamauf, Romana Hagyo, Santiago Sierra, Arye Wachsmuth in Ana Garcia Pineda. Pred odprtjem razstave bo ob 18.00 potekal pogovor Cenzura v medijih in umetnosti ter stanje svobode izražanja v Evropi, na katerem bodo sodelovali nekateri umetniki z razstave, novinarka Kristina Božič in medijski aktivist Domen Savič.

  • IK, STA

    3. 2. 2020  |  Politika

    »Prav hitro vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško ne bomo rešili«

    Arbitražna razsodba o meji je lahko podlaga za začetek pogovorov med Slovenijo in Hrvaško, je ob odprtju Evropske prestolnice kulture na Reki za Televizijo Slovenija in Pop TV izjavil novi hrvaški predsednik Zoran Milanović.

  • DK, STA

    3. 2. 2020  |  Kultura

    Največ nagrad filmu o prvi svetovni vojni

    Na 73. podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta je film 1917 prejel kar sedem baft, tudi za najboljši film in najboljši britanski film, Sam Mendes pa je prejel bafto za režijo. V kategoriji za najboljši film so bili na za nagrado nominirani še Joker v režiji Todda Phillipsa, Irec Martina Scorseseja, Bilo je nekoč ... v Hollywoodu Quentina Tarantina in Parazit v režiji Bonga Joon-hoja, njihovi ustvarjalci pa so bili v tekmi za bafto za režijo.

  • Uredništvo

    3. 2. 2020  |  Kultura

    »Škoda, da je Završan prestar za Tarasa, a sem po začetni skepsi sprejel tudi Cavazzo«

    "Jezero izvrstno izkoristi naravne danosti Bohinja z okolico, pa tudi Ljubljana se nam pokaže v sodobni luči. Všeč so mi bili dodatki, ki si jih je privoščila serija, recimo razkritje stave na mostu v Bohinju in Tinino spoznanje, da Cvilak dejansko smrči. Sploh s tem prizorom nadaljevanka nadgradi karakterizacijo likov iz romana. S prijatelji smo modrovali, da je škoda, da je Brane Završan prestar za Tarasa, a sem po začetni skepsi sprejel tudi Cavazzo. Nasploh je zasedba detektivske četvorke dobro izbrana in brez šibkega člena. Od podporne zasedbe bi izpostavil Gabra Trseglava, ki je že tako en mojih najljubših igralcev, tu pa je lahko popolnoma izkoristil svoje gorenjske korenine."

  • Uredništvo

    2. 2. 2020  |  Politika

    Ljudmila Novak: »Če kdo škoduje desnici, potem je to večni predsednik SDS Janez Janša«

    "Če kdo s svojimi destruktivnimi ravnanji in neprimernimi tviti škoduje desnici, potem je to prav večni predsednik SDS. To se je v vsej njegovi politični zgodovini že večkrat pokazalo. Najprej s spotikanjem predsednika prve slovenske vlade Peterleta, potem s predčasno razpustitvijo Demosa, kar je pripeljalo do hitre vrnitve levice na čelo države. Tudi leta 2013, ko je zaradi korupcijskega škandala padla desna vlada, največjo odgovornost za to nosi prav on. Če bi gospod Janša takrat pokazal zavezanost k demokratičnosti in želji po desni vladi, bi kot predsednik vlade odstopil in prepustil svoje mesto komu drugemu iz svoje stranke, s čimer bi tedanja desnosredinska vlada obstala. In ne nazadnje je gospod Janša zaradi svoje destruktivne drže zamudil priložnost za sestavo močne vlade tudi po zadnjih državnozborskih volitvah. Sploh pa, zame ni najbolj kredibilno, ko vrednote in stališča krščanskih demokratov EPP kritizira nekdo, ki je v svojem političnem delovanju naredil ves mavrični prehod, od skrajno leve do skrajno desne pozicije."

  • Uredništvo

    2. 2. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #2

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih.

  • Izak Košir

    31. 1. 2020  |  Mladina 5  |  Politika

    Rasizem

    Ameriška tiskovna agencija Associated Press (AP) je s fotografije dobesedno izrezala ugandsko temnopolto podnebno aktivistko Vanesso Nakate – tako so objavljeno fotografijo krasile zgolj belopolte aktivistke, med katerimi je bila tudi Švedinja Greta Thunberg. Pozneje se je AP za to »napako« opravičila.

  • Damjana Kolar

    2. 2. 2020  |  Kultura

    Zamolčana zgodba iz hrvaške preteklosti

    Od 5. februarja dalje bo v Kinodvoru na ogled igrano-dokumentarni film Dnevnik Diane Budisavljević v režiji Dane Budisavljević, ki govori o neverjetni reševalni akciji otrok, ki se je med 2. svetovno vojno dogajala v Zagrebu. Veliki zmagovalec lanskega puljskega festivala je iz arene odnesel kar šest nagrad.

  • Grega Repovž

    31. 1. 2020  |  Mladina 5  |  Politika

    Pot v skrajno desno Slovenijo

    Evropski parlament je sredi januarja podprl resolucijo, v kateri so evroposlanci poudarili, da se stanje vladavine prava na Madžarskem in Poljskem slabša. Za resolucijo je glasovala večina članov Evropske ljudske stranke (ELS), ki ji za zdaj še pripada madžarski premier in predsednik stranke Fidesz Viktor Orbán. Od slovenskih članov ELS je za glasovala tudi evroposlanka Ljudmila Novak iz NSi, evroposlanca Romana Tomc in Milan Zver iz vrst SDS sta bila seveda proti, Franc Bogovič iz SLS pa se je vzdržal. V svojem pisnem pojasnilu je bila Ljudmila Novak zelo jasna. »Skregano z zdravim razumom je, da tisti, ki kršijo človekove pravice, govorijo o vrednotah krščanske demokracije. Resolucijo sem podprla, ker se strinjam, da se v EU vzpostavijo mehanizmi za nadzor delovanja pravne države v državah članicah EU. Očitno namreč je, da se v nekaterih državah članicah EU dogajajo kršitve človekovih pravic, kjer se dokazano nedopustno posega v neodvisnost delovanja sodstva in medijev.« Skrajno desne stranke so danes problem Evrope in tudi evropskih konservativcev.

  • Uredništvo

    1. 2. 2020  |  Kultura

    Koliko gledalcev si je ogledalo serijo Jezero?

    Serijo Jezero si je v povprečju ogledalo 14,0 odstotka ali 265.000 gledalcev, kar predstavlja 25-odstotni delež vseh gledalcev televizije. Vsaj minuto kateregakoli od predvajanih delov pa si je ogledalo kar 800.000 različnih gledalcev, starejših od 4 let.

  • Borut Mekina

    31. 1. 2020  |  Mladina 5  |  Politika

    Reforma, zaradi katere politiki padajo

    V petek, 24. januarja, na dan, ko je Marjan Šarec sprejel odločitev o umiku s funkcije predsednika vlade, je v njegov kabinet prišlo pismo s finančnega ministrstva. Pod malce nenavadni dopis, ki je že izkazoval porušeno zaupanje med premierom in njegovim finančnim ministrom, so se poleg Andreja Bertonclja v protestni maniri podpisali vsi državni sekretarji. Zapisali so, da ministrstvo za finance nasprotuje uzakonitvi t. i. bianco menice, določbe v noveli zakona o zdravstvenem zavarovanju, v skladu s katero bi morebitno pomanjkanje denarja v javni zdravstveni blagajni moral pokriti državni proračun.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    31. 1. 2020  |  Mladina 5  |  Dva leva

    marJAN ŠArec

    »Želeli smo prvega med enakimi. Dobili smo drugega Janšo. Kdo bo sploh še želel v vlado s Šarcem.«
    — Poslanec SD Matjaž Nemec se zaveda razkritja filozofa Vezjaka, da je Marjan Šarec pravzaprav kriptogram.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    31. 1. 2020  |  Mladina 5  |  Uvodnik

    Je kdo rekel korupcija?

    »Odkar je decembra lani postalo očitno, da v parlamentu obstaja zadostna večina za prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na ZZZS, so komercialne zavarovalnice zagnale široko lobistično kampanjo. Iz registra lobističnih stikov je vidno, da so v tem času lobisti Vzajemne vzpostavili več kot 58 različnih stikov s poslanci in finančnim ministrstvom.«
    —Borut Mekina, v tokratni Mladini, v članku »Reforma, zaradi katere politiki padajo«

  • Uredništvo

    1. 2. 2020  |  Politika

    Dušan Keber: »Kot pred 15 leti so zmagali pritiski zavarovalnic in pogledi bogatih«

    "Zavarovalniški lobi je gotovo eden pomembnih razlogov, da zakon ni uspel. Drugi razlog pa je nagonsko nasprotovanje, da bi tisti, ki imajo v rokah moč odločanja, sami na koncu plačevali več kot revni. Nikakor nočejo privoliti v to, da bi bili bogati bolj obremenjeni, čeprav bi bilo to pravičneje."