• Uredništvo

    21. 3. 2019  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Naslovnico je zakrivil Prešernov nagrajenec Tomaž Lavrič, več pa si lahko preberete v jutrišnji Mladini >> #Mladina12 

  • Damjana Kolar

    21. 3. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo predstavo Baal v režiji Vita Tauferja, ki jo je avtor Andrej Rozman Roza prestavil v sodobni čas in naš prostor, premiero groteske Nekaj ljudi išče srečo in crkne od smeha po romanu priznane in provokativne nemške avtorice Sibylle Berg in režiji Eve Nine Lampič, ki pripoveduje o zgubah treh generacij, premiera lutkovnega baleta Posvetitev pomladi na glasbo ruskega skladatelja Igorja Stravinskega v režiji Matjaža Fariča, 22. Pripovedovalski festival, ki bo potekal od 22. do 31. marca in se osredotoča na pripovedovanje kot performativno umetnost.

  • IK, STA

    20. 3. 2019  |  Politika

    Nekdanji okoljski minister Leben izstopil iz stranke SMC. Bo prestopil v LMŠ?

    Zdaj že nekdanji okoljski minister Jure Leben je po odstopu z ministrske funkcije zdaj tudi izstopil iz SMC. V stranki so za STA navedli le, da "njegove razloge osebne narave" razumejo. Mediji se ob tem sprašujejo tudi, ali bo Leben, ki za zdaj pojasnil ne daje, prestopil v LMŠ.

  • IK, STA

    20. 3. 2019  |  Politika

    Evropska ljudska stranka naj bi začasno izključila Viktorja Orbana

    Najvplivnejša evropska politična družina, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP) naj bi danes po napovedih neuradnih virov začasno izključila stranko madžarskega premierja Viktorja Orbana. Fidesz naj bi izgubil pravico do glasovanja na strankarskih srečanjih in pravico do kandidiranja za položaje.

  • IK, STA

    20. 3. 2019  |  Svet

    Evropa kaznovala Google

    Evropska komisija je ameriškemu spletnemu velikanu Google naložila plačilo 1,49 milijarde evrov kazni, saj naj bi s svojim prevladujočim položajem omejeval konkurenco. Komisija ga je kaznovala zaradi zlorabe položaja pri posredovanju spletnih oglasov, je dejala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

  • Darja Kocbek

    20. 3. 2019  |  Družba

    Prezadolženost mladih državljanov

    Davidovi finančni problemi so se začeli, ko je dopolnil 18 let. Zaposlitve ni imel, ni končal šole, v glavi je bil še na pol otrok. »Naenkrat sem lahko sklepal pogodbe, si prvič lahko kupil dober mobilni telefon. Žal ni dolgo zdržal, zato sem si čez leto dni kupil še enega,« je povedal za spletno izdajo Spiegla. Tudi mami, samohranilki z nizko plačo, je priskrbel pametni telefon. Kmalu je kupil še igralno konzolo in televizor z velikim zaslonom. Vse to je kupil s plačilom na obroke in tako na up. Danes, ko ima 29 let, pravi, da si je nakopal za več tisoč evrov dolga, ki ga bremeni še danes.

  • Damjana Kolar

    20. 3. 2019  |  Kultura

    Dvolična morala dobrodelnosti

    Letos mineva 30 let od smrti slavnega avstrijskega pisatelja, pesnika in dramatika Thomasa Bernharda, ki je bil prepoznaven po radikalni družbeni kritiki, saj je v svojih delih neizprosno kritiziral avstrijsko družbo in se zato zapletel v številne škandale. V Prešernovem gledališču Kranj bodo v koprodukciji z MG Ptuj 23. marca ob 19.30 krstno uprizorili njegovo prvo dramo Zabava za Borisa (1970) v režiji Snežane Trišić. Gre za neizprosno neposredno igro o dvoličnosti družbe in njenih posameznikov, ki z navideznim dobrodelništvom poskušajo prikriti svojo čustveno hendikepiranost in željo po (pre)moči.

  • IK, STA

    19. 3. 2019  |  Politika

    Zakaj policija ni zaslišala Boruta Pahorja?

    Predsedniku republike Borutu Pahorju in nekdanjima ministroma Mateju Lahovniku ter Francu Križaniču se zaradi njihove vloge pri projektu šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) ne bo treba zagovarjati pred organi odkrivanja in pregona. Kriminalisti namreč niso našli razlogov za sume, da bi storili kazniva dejanja, poroča spletni portal Siol.

  • IK, STA

    19. 3. 2019  |  Politika

    TV Slovenija ima novo direktorico, ki pravi, da bo uredila nespoštljive odnose v hiši

    Programski svet RTV Slovenija je na včerajšnji seji soglašal z imenovanjem Natalije Gorščak za direktorico televizije. Za soglasje je morala zbrati najmanj 15 svetniških glasov podpore, dobila pa jih je 20. Proti ni glasoval nihče, vzdržali pa so se štirje svetniki. Natalija Gorščak je bila doslej v. d. direktorice televizije.

  • IK, STA

    19. 3. 2019  |  Svet

    Avstrija zbira predloge za podobo t.i. Hitlerjevega balkona

    Hiša avstrijske zgodovine na Dunaju je v minulem tednu začela zbirati predloge o tem, kakšna bi bila prihodnja podoba balkona v historičnem delu mesta, na katerem je nacistični voditelj Adolf Hitler v znanem govoru pred 81 leti razglasil priključitev Avstrije, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

  • Lara Paukovič

    19. 3. 2019  |  Kultura

    Kaj se dogaja s sodobno dramo?

    Med 21. in 24. marcem bo na Novi pošti v Ljubljani potekal Vzkrik, že tretji festival dramske pisave, ki ponuja dobrodošel razmislek o poziciji drame danes, hkrati pa bo – poleg strokovne okrogle mize in pogovorov z avtorji in ustvarjalci – v njegovem okviru bralno uprizorjenih sedem novih slovenskih celovečernih dramskih besedil.

  • Damjana Kolar

    19. 3. 2019  |  Kultura

    20 let klubskega festivala 

    Od 28. marca do 27. aprila 2019 bo v ljubljanskem Orto Baru potekal 20. Orto Fest, ki velja za največji klubski festival v Sloveniji. V svoji zgodovini je gostil že več kot 550 glasbenih skupin in izvajalcev, tako domačih kot tudi tujih, uveljavljenih in neuveljavljenih. Letos bo na Orto Festu nastopilo 23 domačih in 12 tujih glasbenih izvajalcev, med njimi Goran Bare & Majke, Rambo Amadeus & Five Winnetous, Demolition Group in Borghesia.

  • Darja Kocbek

    18. 3. 2019  |  Družba

    Kdo verjame lažnim novicam?

    Z izvolitvijo Donalda Trumpa leta 2016 za predsednika ZDA so se začele razprave o lažnih novicah in teorijah zarote. Izraz lažne novice je postal krilatica za novice, ki so polresnica ali popolna laž. Gre za namerno ponarejene informacije ali informacije, ki vsebujejo sume, laži in širijo teorije zarot. Motivi za to so različni, za njimi so finančni, politični in tudi družbeni interesi. Izraz je obenem sporen, ker ga Trump sam uporablja za razvrednotenje medijev, ki mu ne ustrezajo. Ob tem so ljudje za manipulacije veliko manj dovzetni, kot je videti. Lažne novice recimo ne vplivajo na to, kaj mislimo, kaj verjamemo in koga volimo, v die Zeit pišeta Lisa Hegemann in Meike Laaff.

  • IK, STA

    18. 3. 2019  |  Politika

    Šarec in LMŠ še vedno najbolj priljubljena

    Najbolj priljubljena stranka ostaja LMŠ, ki bi jo volilo 28 odstotkov vprašanih, kar je sicer dobre tri odstotne točke manj kot mesec prej. Drugouvrščeno SDS bi volilo komaj 13,7 odstotka vprašanih, na tretje mesto pa bi se uvrstila NSi z 8,2-odstotno podporo, kar je 4,3 odstotne točke več kot februarja. Tako je pokazala anketa Vox populi agencije Ninamedia.

  • ANA SMREKAR

    18. 3. 2019  |  Svet

    Kaj se bo po Brexitu zgodilo z angleščino?

    Med spremljanjem dolgotrajnih in mučnih pogajanj Velike Britanije z Evropsko unijo glede Brexita obstaja tema, ki v širši javnosti ostaja nedotaknjena. Vprašanje "kaj se bo zgodilo z uporabo angleščine v institucijah Evropske unije po odhodu Velike Britanije" morebiti ostaja neslišano, ker so se evropski poslanci že dogovorili, da angleščina kot lingua franca Evrope in tudi sveta ostaja uradni in delovni jezik, morebiti pa zato, ker bi bilo težko verjeti, da jo bo zamenjal katerikoli drug od 24 uradnih jezikov EU. Čeprav je angleščina uradni jezik še na Irskem in na Malti, jo ima kot uradni jezik EU poleg irščine prijavljeno le Irska, Malta pa je za to vlogo nominirala le malteščino in tako ne plačuje dodatnih stroškov za tolmačenje in prevajanje.

  • Milan Kučan

    16. 3. 2019  |  Politika

    Milan Kučan: Mladi imajo prav. Imajo vzrok za jezo.

    Kar se je zgodilo tukaj, se ne bi smelo zgoditi. Ne bi se smelo zgoditi na Javorovici, ne bi se smelo zgoditi drugje. Ne bi se smelo zgoditi nikjer. Pa se je vseeno zgodilo in se dogaja tudi danes. Danes smo ljudje bolj ali manj tihi opazovalci vojnih strahot, prizadeti in pretreseni, a nemočni, da bi vanje posegli. Politične elite, ki odločajo o vojni in miru, se iz preteklosti niso naučile, da so vojne njihov poraz. Ko spregovori orožje, modrost obnemi in besede utihnejo. Tako je bilo od nekdaj. Tako je bilo v vojni, v kateri se je zgodil zločin, ki se ga danes spominjamo. Tako je bilo v vojni proti Sloveniji in tako je tudi danes. Ali bo tako tudi jutri, je vprašanje, ki nas mora skrbeti. Gre za našo prihodnost, za prihodnost naših otrok, gre tudi za prihodnost planeta.

  • Damjana Kolar

    18. 3. 2019  |  Kultura

    Najgrozovitejši zločin srbske vojske na Kosovu

    V ljubljanskem Kinodvoru bo 21. marca ob 20.30 premiera filma Tovor, v katerem srbski režiser Ognjen Glavonić prekine dvajsetletni molk o enem najgrozovitejših zločinov srbske vojske na Kosovu ter prepričljivo oriše ozračje vojnega opustošenja, obenem pa povleče marsikatero vzporednico s Clouzotovim in Friedkinovim klasičnim trilerjem Plačilo za strah. Premierne projekcije se bosta udeležila tudi režiser Ognjen Glavonić in igralec Leon Lučev.

  • Uredništvo

    18. 3. 2019  |  Kultura

    Strpnost

    V organizaciji Mini teatra in Judovskega kulturnega centra bo od 21. do 28. marca na različnih prizoriščih v Ljubljani potekal 5. Festival Hiša strpnosti, ki bo obiskovalcem ponudil vizualni sprehod skozi različne svetove, stoletja in aktualne pereče probleme. Filmi, ki jih bodo predvajali na letošnjem festivalu, bodo odpirali diskusije o migracijah, spolu in predsodkih v naši in drugih družbah iz celega sveta.

  • Žana Erznožnik

    15. 3. 2019  |  Družba

    Tu smo, ker moramo biti tu! 

    EKOSISTEM > EGOSISTEM!, Denarja ne moremo jesti, Profit si vtaknite v rit!, Zanikanje ni politika!, Odrasli, odrastite!, Tudi za vaše otroke gre! To so sporočila transparentov protestnikov, ki so se danes pet minut pred poldnevom zbrali v Ljubljani. Po ocenah organizatorjev jih je bilo okoli devet tisoč. Osnovnošolci, srednješolci, študenti, družine s predšolskimi otroki, pa tudi starejši protestniki, ki so se zbrali na Kongresnem trgu in paradirali do parlamenta, so le peščica prebivalcev Zemlje, ki jim je jasno, da tako ne gre več naprej, in da so za svetlejšo prihodnost potrebne korenite sistemske spremembe.

  • Uredništvo

    15. 3. 2019  |  Družba

    Fotogalerija: Na tisoče mladih tudi na protestih v Sloveniji 

    Danes v več kot 1000 mestih v več kot 80 državah po svetu mladi stavkajo za podnebje. Gre za enega od največjih protestnih shodov v zadnjem desetletju. Boj za okolje je boj za njihovo in našo prihodnost. Vstali so iz šolskih klopi, se zbrali na mestnih ulicah in skupaj pozivajo politike, naj s konkretnimi dejanji zaustavijo nevarno segrevanje planeta. Gibanje, ki ga je s svojim zgledom začela mlada Švedinja Greta Thunberg, se je razširilo med šolarje, dijake in študente, današnji shod pa je prvi globalni podnebni štrajk.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    15. 3. 2019  |  Mladina 11  |  Uvodnik

    Pahorjev novi zdrs

    Šestega septembra 1930 so bili zjutraj ob 5. uri in 43 minut po končanem 1. tržaškem procesu na gmajni pri Bazovici ustreljeni Ferdo Bidovec, Fran Marušič, Zvonimir Miloš in Alojz Valenčič, predstavniki slovenske zamejske antifašistične organizacije Borba. Rehabilitacija štirih antifašistov je že dolga leta želja slovenske zamejske skupnosti, saj so jih obsodili mimo (sicer vprašljive) takratne fašistične zakonodaje, ki je smrtno kazen predvidevala za tiste, ki bi ogrozili življenje kralja, kraljice, princa prestolonaslednika ali ministrskega predsednika. Bidovcu, Marušiču, Milošu in Valenčiču ni bilo nikoli dokazano sodelovanje v teh dejanjih, ni pa dvoma, da so bili zelo aktivni, sicer ilegalni nasprotniki fašističnega režima, ki se je takrat že grobo znašal nad Slovenci na Tržaškem. Vsi dosedanji poskusi rehabilitacije štirih za slovensko skupnost nedvomnih junakov boja zoper fašizem so bili neuspešni.

  • Izak Košir

    15. 3. 2019  |  Družba

    Radio Mladina: Je Zemlja v k*rcu? Bolj ali manj.

    Prisluhnite pogovoru, več pa v članku Klimatska kalvarija >> #Mladina11 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/590427396&color=%23ff000f&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Beti Trtorebro

    15. 3. 2019  |  Politika

    Veste, ministri, svoj ogljični odtis?

    V torek, 12. marca, se je vlada sestala na Brdu pri Kranju. Vsak minister se je iz Ljubljane pripeljal s svojo limuzino. Bogokletno bi bilo pomisliti, da bi bilo za okolje bolje, če bi se vsi skupaj tja odpeljali z avtobusom, ali bognedaj, da bi se dobili kar v Ljubljani in prihranili minute vožnje, planetu pa namenili kar nekaj manj izpušnih plinov.

  • Staš Zgonik

    15. 3. 2019  |  Mladina 11  |  Družba

    Klimatska kalvarija

    Ko se bodo danes, v petek, opoldne po vsem svetu na ulice odpravili mladi, ki bodo zahtevali odločnejše ukrepanje proti podnebnim spremembam, bodo zahtevali zgolj tisto, na kar znanstveniki opozarjajo že več desetletij. S tega vidika so njihove zahteve vse prej kot radikalne, lahko bi celo rekli, da gre za najosnovnejše ukrepe, ki bodo omogočili nadaljnje dolgoročno življenje na našem planetu. A hkrati se je treba zavedati, da so spremembe, h katerim kličejo znanstvena spoznanja, za današnji globalni družbeni sistem še kako radikalne. Na kratko povedano je glede na znanstvene ugotovitve trenutni način življenja nezdružljiv z dolgoročnim obstojem civilizacije, kot jo poznamo danes.

  • Jure Trampuš

    15. 3. 2019  |  Mladina 11  |  Politika

    Kaj piše v sporazumu med Levico in vlado in zakaj še vedno ni podpisan?

    Goran Lukić, neizprosni borec za pravice delavcev, je pred enim mesecem pisal RTV Slovenija in zastavil vprašanje, zakaj želijo zaposliti čistilke in čistilce, ki bodo delali prek zunanjega izvajalca. »Zakaj direktno ne zaposlite čistilk in čistilcev,« se je vprašal in dodal, ali »je RTV pozabila na prispevek lastne novinarke, ki je v oddaji Tednik poročala o izkoriščanju čistilk in čistilcev, zaposlenih pri zunanjem izvajalcu storitev«. Ker ni dobil odgovora, je ta teden na Kolodvorsko pisal še enkrat. Ponovil je svojo zahtevo: zunanje čistilke in čistilci morajo postati neposredno zaposleni čistilke in čistilci.

  • Izak Košir

    15. 3. 2019  |  Družba  Za naročnike

    V Berlinu vrtci za 23 evrov

    Cene programov predšolske vzgoje v vrtcih Mestne občine Ljubljana (MOL) ostajajo nespremenjene od 1. avgusta leta 2012, občina pa se rada pohvali, da ljubljanski vrtci še naprej ostajajo med cenejšimi. Vsaj za zdaj. Tudi Ljubljana razmišlja o podražitvi. Ponekod v tujini pa je drugače, denimo v Berlinu, kjer vrtec za otroka v drugem starostnem obdobju (od 3 do 6 let) stane 23 evrov (plačuje se le prehrana). Berlin se razlikuje od drugih krajev v Nemčiji, saj slovi po svoji socialni politiki in multikulturalizmu.

  • Lara Paukovič  |  foto: Borut Krajnc

    15. 3. 2019  |  Mladina 11  |  Družba

    Rachel Cusk: Če se odločiš raziti s partnerjem, se ne smeš pretvarjati, da na otroke to ne vpliva 

    Rachel Cusk (1967), ena od gostij letošnjega festivala Literature sveta – Fabula, spada med ta čas najbolj brane britanske pisateljice. Rojena Kanadčanka, ki je otroštvo preživela v Los Angelesu, na začetku najstništva pa se je preselila v Veliko Britanijo, tam živi in ustvarja še danes. Piše že od začetka devetdesetih let, a pravo prepoznavnost si je zagotovila z esejističnima avtobiografskima knjigama o materinstvu in o ločitvi ter v zadnjem času s trilogijo Obris. Ta s strukturo pripovedi – glavni lik se izrisuje skozi zgodbe drugih ljudi – vzpostavlja popolnoma nov tip romana, pri tem pa se nevsiljivo, a vseeno dovolj poglobljeno dotika tem, ki Rachel Cusk zanimajo že od začetka ustvarjanja: partnerski odnosi, kariera, družina, osebne travme in negotovost – vse, kar zaznamuje žensko in določa njen položaj v družbi.

  • Peter Petrovčič

    15. 3. 2019  |  Mladina 11  |  Družba

    Strehovec je priznal …

    Potem ko je tožilstvo umaknilo obtožnico zoper duhovnika Tadeja Strehovca, slednji pa razglasil zmago svobode govora, so se oglasili oškodovanci – posameznice in posamezniki, ki jih je duhovnikov spletni portal označil za predstavnike kulture smrti, nasprotnike pravice do »življenja nerojenih punčk in fantkov«, morilce skratka …

  • Dokumentarec Leaving Neverland polarizira zgroženo občinstvo

    Deset let po smrti Michaela Jacksona, glasbene ikone in kralja popa, je pod pokroviteljstvom televizijske hiše HBO nastal štiriurni dokumentarni film Leaving Neverland, ki prikazuje pričanja Wada Robsona in Jamesa Safechucka, domnevnih žrtev Jacksonovih pedofilskih nagnjenj.