Uredništvo

  • Uredništvo

    1. 10. 2021  |  Politika

    »Sprejetje odloka o PC razumem kot državni udar«

    "Ne le, da si je vlada z odlokom o PC ponovno prisvojila pristojnosti državnega zbora in porušila razmerja oblasti, ampak je tudi eksplicitno povabila druge delodajalce, da smejo po svoji presoji suspendirati ustavno zavarovane pravice zaposlenih. Sprejetje odloka o PC sam razumem kot državni udar."

  • Uredništvo

    1. 10. 2021  |  Politika

    Menjava direktorja ljubljanske policije

    Kadrovske čistke se nadaljujejo. Premier Janez Janša je pozval ministrstvo za notranje zadeve, ki ga vodi njegov strankarski kolega Aleš Hojs, k ukrepanju, češ da vodstvo ljubljanske policije ni sposobno preventive. Takšen je bil odziv predsednika vlade na sredine protivladne proteste, pri katerih več tisoč protestnic in protestnikov po Celovški cesti v Ljubljani korakal vse do obvoznice. Po poročanju spletnega portala 24ur so v vodstvu PU Ljubljana že izvedli zamenjavo, postopki za imenovanje novega direktorja ljubljanske policije naj bi stekli že prejšnji teden. Odhaja Boštjan Glavič, prihaja Janez Rupnik.

  • Uredništvo

    30. 9. 2021  |  Politika

    FOTOGALERIJA: Sredin protivladni protest – od Trga republike do obvoznice

    Več utrinkov s sredinih protivladnih protestov v fotogaleriji Luke Dakskoblerja.

  • Uredništvo

    30. 9. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: LEVI FAŠIZEM

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico je oblikoval Damjan Ilić, fotografija pa je delo Boruta Krajnca. Zakaj desnica protestnikom očita, da so »levi fašisti«, in zakaj antifašizem moralno izenačuje s fašizmom? Več o tem preberite jutri v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 1. oktobra, dalje. #Mladina39

  • Uredništvo

    30. 9. 2021  |  Družba

    »Ustavno sodišče je postalo covid sodišče«

    "Že nam pravnikom so zadeve pogosto težko razumljive, če že ne povsem nerazumljive. Ustavno sodišče je postalo covid sodišče, kot v šali rečemo, že to marsikaj pove. Odločanje s podzakonskimi predpisi, odloki in uredbami je v pravnem smislu izjemno delikatno, sploh če epidemija uradno ni razglašena."

  • Uredništvo

    30. 9. 2021  |  Družba

    »Neoliberalni pristop nas sili v sistem hrčka, ki teče v krogu«

    "Ta neoliberalni pristop nas sili v sistem hrčka, ki teče v krogu. Vsak odpor na neki način posrka vase, spremeni in ga označi, spremeni pa se nič. Mislite, kako ste nekaj spremenili z objavo na Facebooku, toda to je utvara, s tem ste le pomagali Facebooku pri večjem dobičku, če govorimo o najbolj banalnem vidiku. Težko je definirati krivca, ker smo na neki način vsi soodgovorni, eni na bolj, drugi manj neposreden način. Naši mehanizmi prepoznavanja, kaj se dogaja, pa so zelo omejeni. Vsi smo del iste kaše, kot njeni sestavni deli. Res verjamem v majhna dobra dela, v velike korake pa ne. Treba je začeti pri sebi, izvajati male geste solidarnosti."

  • Uredništvo

    29. 9. 2021  |  Kultura

    Ljubljana, mesto žensk

    Od 2. do 18. oktobra bo v Ljubljani potekal 27. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk, na katerem se bo predstavilo več kot 130 sodelujočih, razdeljen pa bo na tri programske sklope: Z roko v roki, Kolektivni spomin in Kakšno šolo želimo.

  • Uredništvo

    29. 9. 2021  |  Družba

    VIDEO: Protivladni protest v Trbovljah

    Pred začetkom včerajšnje javne tribune o razvoju zasavske regije v Delavskem domu Trbovlje ob obisku vlade v regiji je civilna družba pred stavbo pripravila protivladni protest. Več sto zbranih na protestu z glasnimi vzkliki zahtevalo odstop vlade Janeza Janše. Skušali so priti v dvorano, v katero so vstopali ministri, a jim je policija to preprečila. Protestniki so prinesli transparente, s katerimi so med drugim Janši odrekli gostoljubnost in se izrekli proti privatizaciji, z vzkliki pa oblast naslovili z lopovi in mafijo. Shod je varovalo precejšnje število policistov.

  • Uredništvo

    29. 9. 2021  |  Politika

    »Nova vlada bo morala tlakovati pot k spremembam«

    "Sporazum je plod tega, da smo v zadnjih dveh letih pokazali, da lahko sodelujemo tvorno in da vsi štirje verjamemo, da smo ustvarili plodna tla, da v Slovenijo pripeljemo alternativo. Nova vlada bo morala tlakovati pot k spremembam in ne biti vlada statusa quo."

  • Uredništvo

    29. 9. 2021  |  Družba

    »Smo v stanju naučene politične nemoči«

    "Ker je ogorčenost postala splošno stanje, ne pa silovita izjema, in ker je vse vredno ogorčenja, se zdi, da ni nič zares vredno ogorčenja. Opazujemo trivializacijo in relativizacijo ogorčenosti. Ogorčenost je postala nenehno valovanje namesto cunami."

  • Uredništvo

    29. 9. 2021  |  Kultura

    Picasso v Ljubljani

    V Moderni galeriji bo od 30. septembra 2021 do 9. januarja 2022 na ogled razstava ilustracij Pabla Picassa z naslovom Črka v risbo. Z razstavo ilustracij, ki so nastale okoli sredine prejšnjega stoletja, Moderna galerija obeležuje 140. obletnico rojstva enega najpomembnejših umetnikov vseh časov in pionirja umetnosti 20. stoletja. Vsa dela prihajajo iz zasebne zbirke v Italiji. Kustos razstave: Marko Jenko.

  • Uredništvo

    28. 9. 2021  |  Družba

    »Če bomo po pandemiji izgubili svobodo, za to ne moremo kriviti netopirjev in pasavcev«

    "Družbene stabilnosti, demokratičnih institucij in vrednot ne ogroža le virus, ampak predvsem neustrezni odzivi na zdravstveno krizo in izkoriščanje človeških stisk v politične namene. Če bomo po pandemiji izgubili svobodo, za to ne moremo kriviti netopirjev in pasavcev. Za posledice bomo odgovorni ljudje. Narava je samo sodelovala."

  • Uredništvo

    28. 9. 2021  |  Kultura

    »Umetnost je lahko bolj eksperimentalna in radikalna od znanosti«

    Do 30. septembra je v TAM-TAMovi plakatni galeriji Figovec na ogled razstava plakatov z naslovom 47° Celzija v senci. Plakate na temo podnebnih sprememb so oblikovali avtorji in avtorice z različnih koncev sveta, razstavo pa sta pripravila TAM-TAM Inštitut in Fundacija Brumen.

  • Uredništvo

    27. 9. 2021  |  Politika

    Tonin: »V politiki smo se prisiljeni odločati med slabim in manj slabim«

    "V politiki nimamo privilegija, da bi se lahko odločali le med dobrim in slabim, ampak smo se vsakodnevno prisiljeni odločati tudi med slabim in manj slabim. Če imam možnost izbire med strašansko neučinkovitostjo prejšnje vlade in učinkovitostjo aktualne vlade, se bom raje odločil za učinkovitost. V politiki smo zato, da rešujemo težave in premikamo zadeve naprej. NSi je pri tem lep primer učinkovitosti."

  • Uredništvo

    27. 9. 2021  |  Družba

    »Odločilna je barva dresa, ne politična barva«

    "Že pred leti so se med protesti izoblikovale prepoznavne skupine, ki z večino protestnikov niso imele ne formalne ne vsebinske povezave. Tam so bile zgolj v vlogi provokatorja nasilja in s tem ustreznega odziva policije, poleg tega pa se je tako ustvaril vtis, da so vsi protestniki nasilni. Enako se dogaja danes. To so skupine, ki nimajo prepričljive politične barve. Tisto, kar jih druži, je veselje do nasilja. Zato izkoriščajo vse priložnosti, kjer je po lastni oceni nasilje domnevno legitimno. Najel bi jih lahko skoraj kdor koli. Če drži ocena, da so bili v zadnjem nasilju udeleženi navijači iz Maribora in Ljubljane, ki praviloma komaj čakajo na priložnost za medsebojni obračun, je zelo verjetna tudi moja ocena. Rumeni jopiči so samo manjši del nasilnih skupin, ki pa so politično prepoznavni. Ali kot je rekel eden najbolj zloglasnih angleških nasilnežev – tekma je najbolj beden del dneva. Tisto, na kar je vredno čakati, je pretep po tekmi. Tudi z noži. Sovražnik je vsaka ekipa, ki pride v goste. Odločilna je barva dresa, ne politična barva."

  • Uredništvo

    27. 9. 2021  |  Kultura

    Eksistenčna stiska mladih izobražencev

    Na Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega bo 28. septembra ob 20. uri krstna uprizoritev drame Nekoč se bova temu smejala v režiji beograjske režiserke Anje Suša. Gre za dramatizacijo romana Ljubezenski roman (2015) sodobne hrvaške pisateljice, dramaturginje, performerke in režiserke Ivane Sajko, ki trenutno živi in ustvarja v Berlinu. V drami je subtilno orisala eksistenčno stisko mladih izobražencev v sodobni posttranzicijski družbi. Nemožnost zaposlitve in prekarni boj za preživetje mladim preprečujeta, da bi se postavili na svoje noge in zaživeli dostojno življenje.

  • Uredništvo

    27. 9. 2021  |  Kultura

    Danes se začenja festival Sonica

    Z odprtjem samostojne razstave finskega umetnika Tuomasa A. Laitinena v +MSUM se danes začenja 13. festival Sonica. Do 2. oktobra se bo na osmih ljubljanskih prizoriščih zvrstilo deset dogodkov, na katerih se bo predstavilo več kot 20 tujih in domačih umetnikov. V sodelovanju z Mestom žensk se bo festival zaključil s koncertom Aishe Devi.

  • Uredništvo

    26. 9. 2021  |  Politika

    »Liberalci so vedno izgubljali takrat, ko so se drobili in delili«

    "To v tem trenutku težko ocenim. Dejstvo pa je, da so rezultati na volitvah do zdaj pokazali, da so liberalci vedno izgubljali takrat, ko so se drobili in delili, ter da ljudje na volitvah znajo nagraditi povezovanje in sodelovanje. Mislim, da smo nepovezani poslanci lahko gonilna sila liberalnega povezovanja. Dve stranki, ki sta na zadnjih volitvah dosegli recimo okvirnih 15 odstotkov, sta razpadli. Mislim, da se je na liberalni strani pojavila neka praznina, za katero si ljudje želijo, da bi se zapolnila. Kako daleč in s kom, pa je že drugo vprašanje."

  • Uredništvo

    26. 9. 2021  |  Družba

    »Ljudje ne bodo spreminjali načina življenja, če ne bodo v to prisiljeni«

    "Spremembe moramo narediti mi. V demokracijah volimo predstavnike oblasti. Pomembno je, da se zavedamo, da imamo to moč. Da lahko volimo ljudi, ki imajo odgovornost. A kot sem že prej rekel, ljudje ne bodo spreminjali načina življenja, če ne bodo v to prisiljeni."

  • Uredništvo

    26. 9. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #84

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Kristine Kočan iz zbirke Šivje.

  • Uredništvo

    25. 9. 2021  |  Družba

    »Levi fašisti so vsi, ki protestirajo proti vladi pod vodstvom Janeza Janše«

    "Oznaka levih fašistov se vleče že desetletje, pri čemer so analitiki, ki so se dokopali do tega spoznanja, enoznačno pripadniki ali idejni sopotniki stranke SDS. Levi fašisti so tako vsi, ki protestirajo proti vladi pod vodstvom Janeza Janše. Dejstvo, da vmes nastopajo skupine, ki se imenujejo Antifašisti, ne moti logike analitikov. To je najbolje dokazal minister Simoniti, ki je odvihraje s parlamentarnega zasedanja vse nasprotnike spravil v isti koš. Včasih bi temu rekli, da je celo sovražnik mojega sovražnika prav tako moj sovražnik. Ne samo v matematiki, tudi tukaj ta definicija vodi v polje iracionalnega."

  • Uredništvo

    25. 9. 2021  |  Družba

    Bračič o soočenju s proticepilci: »Bili so nasilni«

    "Ravno zato, ker to ni bilo zaigrano, je tako delovalo. Ljudje zdaj kar hitro prepoznajo, ko je nekaj 'fake', nekaj pa se dogaja zares. Ljudje so začutili, da me je situacija vrgla iz tira. Če pustimo vse argumente ob strani, oni so nas nadlegovali ... Dokler tam stojijo pri miru in so tiho, je ena stvar. Druga pa je, ko so začeli nadlegovati ljudi, ki nimajo nič s tem, ves čas so peli in se drli ... Bili so nasilni in take je treba napasti nazaj z enako mero. Kolikor bedasto se to že sliši."

  • Uredništvo

    25. 9. 2021  |  Politika

    Milan Kučan na petkovih protestih

    Petkovih protivladnih protestov na Trgu republike v Ljubljani se je tudi tokrat udeležil nekdanji predsednik republike Milan Kučan. Na protestih so protestniki in protestnice dali glas mladim okoljskim aktivistom, ki so predstavili svoje zahteve za prihodnost planeta ter obenem javno začeli proces oblikovanja in predstavljanja zahtev združene civilne družbe vsem političnim strankam v predvolilnem obdobju. "Že leto in pol se ugiba, ali bomo mi ustanovili stranko in kot že mnogokrat do sedaj, tudi danes jasno povemo, da ne bomo. Bomo pa v predvolilnem času še toliko bolj politični in vsebinski. Protestniško gibanje se je v letu in pol razvilo ter vzpostavilo ZAVEZNIŠTVO CIVILNE DRUŽBE, ki združenje različne posameznice, posameznike, organizacije in institucije, ki verjamemo v človekovo dostojanstvo, svobodo, demokracijo, enakost, vladavino prava in človekove pravice, vključno s pravicami manjšin. Verjamemo tudi, da je potrebno spremeniti celotno politiko v Sloveniji. Tako na ravni vsebine, kot na ravni celotnega političnega sistema," so poudarili v gibanju Protestna ljudska skupščina.

  • Uredništvo

    25. 9. 2021  |  Kultura

    Najstniki na begu pred vojno

    V Slovenski kinoteki bo 29. septembra ob 21. uri projekcija filma Igra senc (r. Eefje Blankevoort, Els van Driel), ki govori o najstnikih, ki na begu pred vojno v svoji domovin prestopajo evropske meje. Po projekciji bo sledil pogovor z Zuhoor Alqaisi, ki je kot novinarka in raziskovalka na terenu sodelovala pri nastanku filma. Pogovor bo vodila Petra Meterc.

  • Uredništvo

    23. 9. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: ALTERNATIVA JANŠI

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico je oblikoval Ivian Kan Mujezinović, fotografija pa je delo Boruta Krajnca. Kaj je alternativa Janezu Janši? Kar so začeli petkovi protestniki, morajo zdaj nadaljevati politične stranke. Več o tem preberite jutri v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 24. septembra, dalje. #Mladina38

  • Uredništvo

    22. 9. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Sredin protest na Trgu republike

    Na ljubljanskem Trgu republike pred parlamentarnim poslopjem so se danes vnovič zbrali nasprotniki uvajanja pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani) v vse sfere življenja. Tudi tokrat so bile v ospredju zahteve po umiku omejevalnih ukrepov in nasprotovanje oblastem, ki so po mnenju nekaterih govorcev ugrabile državo. Slišati je bilo tudi nekaj tistih, ki ne verjamejo, da novi koronavirus sploh obstaja, pa tudi tistih, ki verjamejo v škodljivost cepiv.

  • Uredništvo

    23. 9. 2021  |  Družba

    »S posledicami zunanjepolitične izolacije Slovenije se bo spopadla naslednja vlada«

    "Pretirana zavezništva z voditelji držav, ki niso zgled demokratičnih voditeljev in niso zagovorniki demokratičnih vrednot, multilateralizma in pravne države, Slovenijo postavlja v slabo luč, s tem pa konstantno izgublja ugled, ki ga je gradila od leta 1992. Če je bila arena slovenske zunanje politike v devetdesetih letih OZN, skratka, ves svet, se je pod sedanjo vlado zreducirala in zaprla prvenstveno v višegrajski prostor, v katerem prednjačijo strankarskopolitična preračunavanja, ki so povozila državotvorne interese. S posledicami zunanjepolitične in multilateralne izolacije države se bo spopadla naslednja vlada."

  • Uredništvo

    23. 9. 2021  |  Družba

    »Obvezno bi morali cepiti vse, ki so zaposleni v zdravstvu in šolstvu«

    "To je problematičen ukrep, ga pa je mogoče upravičiti, kadar lahko strokovno zanesljivo sklepamo, da bi necepljenost teh ljudi ogrozila druge ljudi. Se pa hkrati zelo čudim, da sta iz obveznega cepljenja izvzeti dve skupini, ki bi morali biti na prvem mestu: to sta zdravstvo in šolstvo. Ta izjema je s strokovnega vidika popolnoma nesprejemljiva in zelo se čudim, da so jo sprejeli. Po mojem prepričanju samo iz strahu pred močnimi sindikati zdravstva in šolstva. Tu pa stvar pade. Če koga, bi morali obvezno cepiti vse, ki so zaposleni v zdravstvu in šolstvu."

  • Uredništvo

    22. 9. 2021  |  Politika

    Proti postavitvi spomenika namestniku Leona Rupnika

    Mariborska izpostava Levice že nekaj časa poziva, da se v štajerski prestolnici zaustavi načrtovana postavitev doprsnega kipa Stanku Majcnu. Poudarjajo, da to ni primerno, predvsem zaradi njegovega delovanja v času druge svetovne vojne, ko je bil pomočnik predsednika Ljubljanske pokrajine Leona Rupnika, kasneje pa tudi njegov namestnik.

  • Uredništvo

    22. 9. 2021  |  Družba

    »Cepljeni naj se ob sumu na okužbo ne testirajo s hitrimi testi«

    Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je za MMC RTV Slovenija pojasnila, da se lahko ob znakih okužbe ali sumu na okužbo, npr. zaradi tveganega stika, cepljeni na PCR-testiranje naročijo pri osebnem zdravniku. Polno cepljenim svetuje, da se ne testirajo s hitrimi antigenskimi testi, ker pri njih niso dovolj zanesljivi, sploh v začetku bolezni.