• Damjana Kolar

    20. 8. 2022  |  Kultura

    Film tedna: Letni Kinodvor na Kongresnem trgu

    Kinodvor bo na Kongresnem trgu po enoletnem premoru znova ponudil izbor nekaj filmskih klasik. Med 22. in 25. avgustom bodo prikazali štiri filmske stvaritve, posvečene pomembnim filmskim obletnicam. Projekcije letnega kina na Kongresnem trgu, ki bo letos zaživel že osmič, bodo brezplačne, na sporedu pa bodo ob 21. uri, tudi v primeru dežja.

  • Grega Repovž

    19. 8. 2022  |  Mladina 33  |  Družba

    Ker resnica boli

    V sredo je vodstvo RTV Slovenija na spletni strani objavilo sporočilo za javnost, ki ga je napisal direktor TV Slovenija Uroš Urbanija: »Z razočaranjem ugotavljamo, da je tokratni uvodnik Gregorja Repovža, odgovornega urednika Mladine, prestopil mejo kulturnega in strokovnega izražanja osebnega mnenja. Besedilo je nesprejemljivo v javnem prostoru, še zlasti za četrto vejo oblasti, ki bi morala opozarjati, ne pa spodbujati sovražni govor in hujskanje. Direktor Televizije mag. Uroš Urbanija se je zato na podlagi sklepa kolegija direktorja TV SLO odločil, da bo Televizija prekinila vsakršno poslovno sodelovanje s časnikom Mladina, vodstvo RTV Slovenija pa bo s strokovnimi službami proučilo možnosti vložitve pravnih sredstev.«

  • Zahteve kurirjev in kurirk za izboljšanje njihovega položaja

    Na Sindikatu Mladi plus smo skupaj s kurirji in kurirkami Wolta in Glova sestavili predloge konkretnih sprememb oziroma izboljšav za njihov položaj. Predlogi izboljšav so bili sestavljeni s strani kurirjev in kurirk samih, na podlagi informacij stanja s terena in rešenih anketnih vprašalnikov, preko katerih (anonimno) zbiramo izkušnje in predloge kurirjev in kurirk. Te zahteve oz. predloge izboljšav smo naslovili tudi na podružnico podjetja Wolt v Sloveniji, s katerim smo že komunicirali, in verjamemo, da bodo predloge svojih kurirjev in kurirk vzeli skrajno resno. Tako njih kot slovensko izpostavo podjetja Glovo pozivamo, da izboljšave implementirajo čim prej!

  • Jure Trampuš

    19. 8. 2022  |  Mladina 33  |  Svet

    Poskus umora pisatelja Salmana Rushdieja je napad na svobodo mišljenja

    Predstavljajte si, da živite v državi, kjer obstajajo avtoritete, ki jih ne sme nihče kritizirati, predsedniki, cesarji, škofje, vojaški poveljniki. Predstavljajte si, da živite v državi, kjer vsaka kritika oblasti pomeni napad na ustavo in državno ureditev. Lahko je še huje, kaj pa če živite v okolju, kjer se ne sme kritizirati bog, saj je eden in edini, vsemogočen, kritika je razumljena kot blasfemija in pripelje do smrtne obsodbe.

  • Luka Volk

    19. 8. 2022  |  Mladina 33  |  Kultura

    Umetnost in vojna

    Prihodnji petek bo na 70. Festivalu Ljubljana skupaj s soprogom, tenoristom Jusifom Ejvazovom, nastopila ruska sopranistka Ana Netrebko. Ukrajinska skupnost Slovenije s prvopodpisanim Jevgenijem Gorešnikovom je organizatorje že pozvala k odpovedi nastopa. Peticijo Ni treba, Netrebko je do konca prejšnjega tedna podpisalo več kot 700 ljudi.

  • Monika Weiss

    19. 8. 2022  |  Mladina 33  |  Politika

    Svet gori, jejte meso!

    Na začetku avgusta je bila v Uradnem listu objavljena Odredba o Programu promocije sektorja pridelave in predelave mesa za obdobje 2023–2025. Odredba, ki jo je podpisala kmetijska ministrica Irena Šinko, napoveduje dvoletne promocijske dejavnosti, med katerimi bo med drugim »informiranje o mesu in promocija mesa in mesnih proizvodov iz sheme kakovosti ’izbrana kakovost’«.

  • Matic Gorenc

    19. 8. 2022  |  Mladina 33  |  Družba

    Je osvetljevanje cerkva v poznih nočnih urah okoljsko in ekonomsko smiselno?

    Na spletnem portalu Predlagam vladi je državljan odločevalce pozval, naj se »glede na prihajajoče obdobje, polno izzivov in energijskih podražitev«, opusti nočno osvetljevanje cerkva, saj to ni nujno za preživetje. Predlog si je ogledalo že več kot tisoč ljudi, ima že več kot 150 podpornikov.

  • Monika Weiss

    19. 8. 2022  |  Mladina 33  |  Družba

    Pogoj: soglasje za Airbnb

    »Nimamo celovitega pregleda, a po podatkih, ki jih dobivamo od naših članov, je to vedno pogostejša praksa pri investitorjih,« tako Boštjan Udovič, direktor zbornice za poslovanje z nepremičninami na Gospodarski zbornici Slovenije, potrjuje informacije, da se pri novogradnjah kot pogoj za nakup zahteva tudi vnaprejšnje soglasje za oddajo stanovanj v kratkoročni najem. Torej da se kupci vnaprej strinjajo, da lahko sosedje oddajajo stanovanja za Airbnb.

  • Luka Volk

    19. 8. 2022  |  Mladina 33  |  Politika

    Teorije o narodu, ki jih ne prizna niti »uradno zgodovinopisje« 

    Na srečanju občinskih odborov SDS v Bovcu so se člani SDS lahko udeležili športnih iger, vsesplošne zabave in fotografiranja s predsednikom stranke Janezom Janšo, poleg tega pa še posebnega simpozija raziskovalcev evropskega staroselstva. Med udeleženci simpozija ni manjkal niti Janša, nadobudni zgodovinarji iz vrst SDS pa so znova ugotavljali, da smo Slovenci več tisoč let star narod. Nad ugotovitvami je bila prav posebej navdušena zgodovinarka Andreja Valič Zver, sicer dolgoletna članica SDS in soproga evropskega poslanca Milana Zvera.

  • Kako je Donald srečal Janeza

    FBI je lani opravil skoraj tri milijone in pol hišnih preiskav – brez naloga za hišno preiskavo. Trumpovo floridsko rezidenco Mar-a-Lago pa je tisti ponedeljek, 8. avgusta, za vsak primer preiskal z nalogom, ki ga je odobril pravosodni minister Merrick Garland in podpisal floridski zvezni sodnik Bruce Reinhart. FBI-jevci so vdrli v sef ter zasegli 11 setov strogo zaupnih dosjejev (tudi tistih z oznako najvišje stopnje zaupnosti), ki si jih je bil tik pred odhodom iz Bele hiše prisvojil Trump, s čimer je morda kršil protivohunsko zakonodajo (Espionage Act), oviral preiskavo, kaznivo ravnal z vladnimi dokumenti in ogrozil nacionalno varnost.

  • N'toko

    N'toko

    19. 8. 2022  |  Mladina 33  |  Žive meje

    Novinarstvo

    Nedavni prestop novinarke Vesne Vuković v ekipo Roberta Goloba je v komentatorskih vrstah povzročil pravo moralno histerijo. Ali je sprejemljivo, da se prepletajo medijski in politični poklici? Bi se morali takšni prestopniki za vedno odpovedati pisanju? Za novinarski ceh je bila to seveda priložnost, da znova poudari izjemne etične vrline novinarskega poklica, ki da se ne sme pajdašiti z umazano politiko. Uroš Esih je za Delo zapisal, da je »novinarstvo poslanstvo«, ki ga pečanje s politiko degradira. »Novinarstvo je način življenja …Ob nekaterih trenutkih pa tako pljunemo v lastno skledo, da je ponos krepko načet,« smo lahko slišali od Danijela Posleka na Radiu Slovenija. Predstavnica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek se je spraševala, »kdo bo še verjel novinarjem, ki gredo v posteljo s politiko«, in dodala: »… od novinarja javnost pričakuje neodvisnost, določeno mero objektivnosti, nepovezanost s strukturami moči«. Kaj je sprožilo takšno refleksijo in zakaj so izmed vseh ljudi, ki iz različnih poklicev prestopajo v politiko, novinarji edini, ki morajo skozi sito moralne presoje?

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    19. 8. 2022  |  Mladina 33  |  Kolumna

    Prej tiho, zdaj trušč

    Tudi pri nas je bilo že kar nekaj prestopov iz novinarstva v politiko, a so praviloma šli mimo. Okoli portala Necenzurirano pa se je dvignilo osupljivo veliko prahu. Najbrž predvsem zato, ker je pretres doživel majhen, a potenten in vpliven medij. Pa tudi zato, ker primer vsebuje občutljivo novinarsko problematiko.

  • Pogorišče iluzij

    Mario Draghi je desetletnico svojega znamenitega reševanja evra na čelu ECB julija 2012 kronal z odstopom s čela italijanske vlade. Uspelo mu je na položaju guvernerja ECB in pogorel je v vlogi politika kronično nestabilne, toda vplivne Italije. Vendar je njegova usoda več kot simbolna. Tehnokratsko vodenje ECB je očitno lažje kot domače politično barantanje, evropski parket je manj zahteven od nacionalnega. Evro je vseskozi izvirna ekonomska rešitev, simbolni kapital politične moči EU. Toda hkrati je tudi vir političnih asimetrij in gospodarskih kriz. Nenavadne monetarne politike v EU in drugod so v teh desetih letih postale prej težava kot rešitev. Finančni cunami brezglave kreditne ekonomike šele prihaja, inflacija pa je že tu. Italija je Ahilova peta EU, odličen primer teh kriznih zadreg. Njen gospodarski zlom bi v Bruslju in Frankfurtu težko preživeli. In največ koristi bo od tega spet imela osovražena Moskva, ne slavni Rim.

  • Gregor Kocijančič  |  foto: Uroš Abram

    19. 8. 2022  |  Mladina 33  |  Kultura  |  Portret

    Brata dvojčka, ki ustvarjata nadrealistične čarobne svetove

    Alen in Robi Predanič, ki tvorita umetniški dvojec The Witch Twins (v prevodu Čarovniška dvojčka) in sta tudi v resnici dvojčka (rojena sta leta 1994), sta vsestranska avantgardna umetnika, ki snemata predvsem videospote (za tuje glasbene izvajalce) in kratke filme, za katere sama ustvarita tudi dodelane kostume in scenografijo in v katerih vselej nastopata sama, kot čarovnika, puščavnika, Nezemljana in kot razna pravljična bitja. A pravzaprav so fantazijski svetovi, ki jih ustvarjata, zanju še mnogo več kot le umetniški izdelki: so »pobeg od turobne resničnosti«, pravita. Oba sta izrazito introvertirana. »A ko sva v kostumu, dobiva nekakšno supermoč,« pravi Robi, »v resničnem svetu se morava ves čas nekaj pretvarjati, v najinem svetu pa ni pravil: lahko se premikava, kot želiva, nosiva kakršnekoli kostume hočeva, si pobarvava nohte, skratka, vsaka stvar, ki ti pade na pamet, je sprejemljiva.« Alen ga dopolni: »To je bistvo The Witch Twins: tu ni omejitev, tu nobenemu ni mar za nič, to so le sanje. To je umetnost, kjer je vse dovoljeno.«

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    19. 8. 2022  |  Mladina 33  |  Dva leva

    Ni treba Netrebko?

    Če ne bi čisto od blizu gledal in doživljal jugoslovanske krize, vojne drame in razpada skupne države, bi morda še verjel banalnim, enodimenzionalnim in neredko bizarnim interpretacijam in predlogom rešitve ukrajinske vojne. Tako je bilo že prve dni po ruski invaziji, ko so si po zahodni in »novi« Evropi lajšali slabo vest, ker so si leta in leta podajali kljuko kremeljske palače, se počutili imenitno v družbi s Putinom, ki je bil prav toliko samodržec, kot je danes. Začeli so dobesedno tekmovati, kdo bo bolj sataniziral Rusijo, rusko identiteto, rusko kulturo, znanost, šport …, kdo bo kopal okrog Rusije globlji sanitarni jarek. Tudi, denimo, nemški politiki, ki so Putina ob obisku bundestaga, v katerem jih je nagovoril v tekoči nemščini, nagradili s stoječim aplavzom … Absurdno, kajti prva žrtev ruskih samodržcev so vedno bili Rusi, sedaj tem istim Rusom svetovna »demokratična skupnost« izstavlja račun za domnevne grehe teh njihovih samodržcev.

  • Vanja Pirc

    19. 8. 2022  |  Mladina 33  |  Kultura

    Predramljena prenova

    Prejšnji petek sta naše osrednje gledališče, Slovensko narodno gledališče (SNG) Drama Ljubljana, skupaj obiskala predsednik vlade Robert Golob in ministrica za kulturo Asta Vrečko. Njuna gostiteljica, ravnateljica ljubljanske Drame Vesna Jurca Tadel, je ob tem pripomnila, da se še nikoli doslej ni zgodilo, da bi njihovo hišo hkrati obiskala dva najvišja vladna predstavnika. A stanje je tako žgoče, da je terjalo skupen obisk. In zdaj bo terjalo tudi skupno ukrepanje.

  • STA

    19. 8. 2022  |  Svet

    Popolna odstranitev vse spominske dediščine sovjetskega obdobja

    Rusija je estonskemu zunanjemu ministrstvu v četrtek poslala protestno noto v zvezi z odstranitvijo spomenikov iz časa Sovjetske zveze. Še isti dan so ruski hekerji kot odziv na demontažo sprožili val kibernetskih napadov na estonski javni in zasebni sektor, a je oblastem uspelo napade zaustaviti, storitve pa niso bile ovirane.

  • STA

    19. 8. 2022  |  Družba

    Napaka, ki hekerjem omogoča vdor v iPhone

    Ameriški tehnološki velikan Apple opozarja na napako, zaradi katere lahko hekerji prevzamejo nadzor nad telefoni iPhone, tabličnimi računalniki iPad in računalniki Mac. Apple uporabnike poziva, naj namestijo nujne posodobitve programske opreme, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Damjana Kolar

    19. 8. 2022  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer? Preverite, kaj smo tokrat izbrali za vas.

  • Uredništvo

    18. 8. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: BOJ ZA SVETI ZAKON

    Jutri izide nova Mladina! Naslovnico je oblikoval Novi Kolektivizem, slika pa je delo Marija Pomagaj slikarja Leopolda Layerja iz bazilike Marije Pomagaj na Brezjah (okoli leta 1800). Več o tem, da je ustavno sodišče je odločilo, da je prepoved poroke in posvojitve otrok istospolnim partnerjem diskriminatorna, katoliška cerkev pa napoveduje kulturni boj, preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 19. avgusta, dalje. #Mladina33

  • Voditelj Nova24TV bo vodil Odmeve na TV Slovenija

    Prihod Uroša Urbanije na čelo nacionalkine televizije se odvija po vseh predvidevanjih tudi skozi agendo nastavljanja politično indoktriniranih novinarskih kadrov. Ne samo, da novi šef televizije grozi tedniku Mladina s sankcijami zaradi kritičnega zapisa v zadnjem uvodniku, istočasno pa tudi novinarki Eugeniji Carl z disciplinskim postopkom, v istem zamahu nemoteno potekajo novačenja iz ozkega preverjenega kroga propagandističnih trobil SDS, da bi tamkajšnji kadri našli nov domicil na javnem servisu. Predvsem se pričakuje migracijo iz okolja televizije in portala Nova24TV, s čimer se želi okrepiti politične vrste televizijcev nacionalke in obenem rešiti finančne težave, v katere se pogreza Janšev medijski imperij po odhodu nekaterih madžarskih lastnikov, ki očitno niso več tako motivirani investirati v državo velikega Orbanovega prijatelja in zaveznika.

  • STA

    18. 8. 2022  |  Politika

    Janša mora stranki SD plačati 10.000 evrov odškodnine in se ji opravičiti

    Višje sodišče v Celju je v celoti pritrdilo zamudni sodbi velenjskega okrajnega sodišča, ki je razsodila, da mora predsednik SDS Janez Janša stranki SD plačati 10.000 evrov odškodnine in se ji opravičiti zaradi njegovih javnih izjav, povezanih z lastništvom vile na Levstikovi 15 v Ljubljani, kjer ima SD svoj sedež.

  • Danes je nov dan

    18. 8. 2022  |  Družba

    Ne tako hitro

    Vlada Janeza Janše je po tem, ko so stranke, ki so jo sestavljale, izgubile na volitvah, petdesetim ministrom in drugim funkcionarjem razdelila več kot 230 tisoč evrov nadomestil za neizkoriščen letni dopust. Glede na analizo, ki smo jo opravili na Pravni mreži, je videti, da izplačila (vsaj) ministrom in ministrici niso bila le neokusna, ampak tudi protipravna. Izplačana so bila namreč na podlagi Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), a za ministre (kot tudi za predsednika vlade in njenega generalnega sekretarja) velja Zakon o poslancih (ZPos), ta pa ne predvideva denarnega nadomestila za neizrabljen dopust.

  • Uredništvo

    18. 8. 2022  |  Politika

    »Svobodne volitve ne pomenijo, da morajo biti vsi kandidati izenačeni glede medijske pozornosti«

    "Dejstvo, da imamo svobodne volitve, ki omogočajo tako aktivno kot pasivno participacijo kandidatov, še ne pomeni, da morajo biti vsi kandidati izenačeni glede medijske pozornosti. Tudi zreli mediji morajo opraviti selekcijsko vlogo in oceniti, kaj je odgovorno. Mediji ne morejo dati enakih možnosti resnim kandidatom in tistim, ki se predstavljajo s popolnoma bizarnimi idejami. Z lekarniško tehtnico nikakor ne gre meriti časa in števila besed vseh kandidatov v medijih. Javnomnenjske ankete, ki so se skozi politično realnost izkazale za verodostojne, ponujajo filter tudi za orientacijo medijev pri odločitvah, kako bodo obravnavali različne kandidate. Če imajo mediji opravka z marginalijami, lahko kandidata tako tudi obravnavajo – torej marginalno."

  • Uredništvo

    18. 8. 2022  |  Družba

    »Več tehnologije ne pomeni avtomatično boljše družbe«

    "Odrekli bi jim pravico do izobraževanja. Tehnologija, ki jo vpenjamo v družbo, dostikrat diskriminira in povzroča še večje neenakosti. Nekdo, ki si lahko privošči računalnik, lahko sodeluje pri pouku. Kdor ga nima, ne more, ker je njegova družina socialno deprivilegirana. Več tehnologije ne pomeni avtomatično boljše družbe, to je treba vedeti. Tudi digitalizacija šolstva ne bo avtomatično vodila v boljšo družbo, če se ne bo v procesu gledalo tudi na socialno-ekonomski status otrok, pa na kulturne dejavnike, spol, od kod prihajajo, ali imajo dostop do spleta … Hitrejše povezave in večje število računalnikov ne bodo koristili nikomur, če ne bomo zares strukturno, sociološko opazovali problemov, ki jih želimo rešiti. Čaka nas še veliko dela. A če tehnologijo sprejmemo kot medij in ji pripišemo ustrezno družbeno vlogo, imamo možnost za boljšo digitalno prihodnost."

  • Franco Juri

    18. 8. 2022  |  Politika

    Kardinalova knjiga

  • STA

    18. 8. 2022  |  Svet

    Zaradi uporabe Twitterja obsojena na 34 let zapora

    Sodišče v Savdski Arabiji je aktivistko Salmo al Šehab zaradi uporabe Twitterja obsodilo na 34 let zapora. Šehab, ki ji je na Twitterju sledilo približno 2600 uporabnikov, je pogosto pisala o pravicah žensk v konservativni sunitski muslimanski državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • DK, STA

    18. 8. 2022  |  Kultura

    Festival Mladi levi praznuje 25 let

    Letošnji 25. Mladi levi, ki bodo potekali med 19. in 27. avgustom na različnih prizoriščih v Ljubljani, ponovno prinašajo bogat nabor predstav in drugega dogajanja, ki ga je sestavila nova kuratorska ekipa v sestavi Mojca Jug, Klara Drnovšek Solina in Lea Kukovičič. Letos sta posebnost festivala dve otvoritveni predstavi.

  • Grega Repovž

    17. 8. 2022  |  Politika

    Ker resnica boli

    V sredo je vodstvo RTV Slovenija na spletni strani objavilo sporočilo za javnost, ki ga je napisal direktor TV Slovenija Uroš Urbanija: »Z razočaranjem ugotavljamo, da je tokratni uvodnik Gregorja Repovža, odgovornega urednika Mladine, prestopil mejo kulturnega in strokovnega izražanja osebnega mnenja. Besedilo je nesprejemljivo v javnem prostoru, še zlasti za četrto vejo oblasti, ki bi morala opozarjati, ne pa spodbujati sovražni govor in hujskanje. Direktor Televizije mag. Uroš Urbanija se je zato na podlagi sklepa kolegija direktorja TV SLO odločil, da bo Televizija prekinila vsakršno poslovno sodelovanje s časnikom Mladina, vodstvo RTV Slovenija pa bo s strokovnimi službami proučilo možnosti vložitve pravnih sredstev.«