Uredništvo

  • Uredništvo

    24. 11. 2020  |  Kultura

    Narodna galerija išče dela Hinka Smrekarja

    Narodna galerija maja 2021 pripravlja pregledno razstavo vsestranskega umetnika Hinka Smrekarja (1883‒1942), čigar delo je neprecenljiv kulturnozgodovinski dokument prvih desetletij 20. stoletja. Ustvaril je dela z narodopisnimi, pravljičnimi in fantazijskimi motivi ter ilustriral mnogo knjig za otroke, mladino in odrasle.

  • Uredništvo

    24. 11. 2020  |  Družba

    LGBTIQ+ skupnost v času odmika od temeljnih evropskih vrednot

    V četrtek, 26. novembra ob 20.00 bo na Facebooku potekal prvi pogovor iz cikla STREaMENJA. Prvič v zgodovini je EU pripravila Strategijo za enakost skupnosti LGBTIQ+, kar je nedvomno pomenljivo, saj se del Evrope odmika od temeljnih evropskih vrednot. Je strategija glede na okoliščine dovolj ambiciozna, kaj prinaša skupnosti v posameznih državah in kaj zahteva od nacionalnih oblasti?

  • Uredništvo

    23. 11. 2020  |  Politika

    Erjavec: »Naša ideologija so antifašizem, socialna država, javno zdravstvo in javno šolstvo«

    Na TV Slovenija so pridobili pismo, ki ga je delegatom stranke poslal dolgoletni vodja DeSUS Karl Erjavec. Ta se vrača v politiko, potem ko se je po januarskem porazu proti Aleksandri Pivec umaknil iz javnosti. "Ugotavljam, da naš minister za zdravje Tomaž Gantar odlično opravlja svoje delo. Opažam pa, da vlada sprejema nekatere pomembne odločitve mimo mnenja našega ministra," je zapisal v pismu. 

  • Uredništvo

    23. 11. 2020  |  Politika

    »Čas je, da spakirate kufre in se poslovite od vodenja vlade«

    "Dragi premier, kakor koli že, ostajate edinstveni. Vsakič, ko kaj poveste javnosti, kot na primer v četrtkovem intervjuju na TV Slovenija, so za vse težave, s covidom in sicer, tudi za neslaven primat prve evropske države z največjim številom umrlih na 100.000 prebivalcev, krivi drugi. Vi nikoli. No, čas je, da spakirate kufre in se poslovite od vodenja vlade. Slovenija vam bo hvaležna."

  • Uredništvo

    23. 11. 2020  |  Politika

    »Upam, da Janševo pismo ni stališče Slovenije, ker preprosto ni v redu«

    "Trenutna situacija je takšna, da imamo dve državi, ki blokirata, in pismo našega premierja, ki dejansko podpira stališče teh dveh držav. Jaz upam, da to ni stališče Republike Slovenije, ker preprosto stališče ni v redu. Kot je povedal predstavnik predsedujoče države Nemčije: danes imamo situacijo, da se pogovarjamo o novem odnosu med solidarnostjo in odgovornostjo. Ta finančni paket, o katerem so se dogovorili, dejansko predstavlja bistveno višjo stopnjo finančne solidarnosti med državami članicami Unije. Je pa logično, da mora biti višja stopnja finančne solidarnosti povezana tudi z višjo stopnjo odgovornosti na vseh straneh, to pomeni tudi na straneh držav, ki ta sredstva prejemajo. Osebno absolutno podpiram, da princip spoštovanja vladavine prava, ki že od lizbonske pogodbe ostaja v osnovah Evropske unije, ostane tudi naprej. Upam, da bo le prišlo do tega dogovora – ne bo pa do dogovora prišlo danes."

  • Uredništvo

    22. 11. 2020  |  Politika

    »Hojs je res mojster izmišljevanja nadomestnih problemov«

    "Lep primer ukvarjanja z nadomestnimi problemi je notranji minister Aleš Hojs. Tako si je prejšnji teden na TV Slovenija ogledal moj film Izbrisana (čeprav ne plačuje naročnine) in potem še dva dni na Twitterju nabijal o njem, češ, kakšna sramota je narediti film o sramoti. Skratka, niso problem izbrisani, problem so filmi in literatura o tem."

  • Uredništvo

    22. 11. 2020  |  Politika

    »Minister Gantar, se zavedate, da se Janša igra z vami?«

    "Koliko sploh velja vaš glas v vladi? Za vse ste namreč odgovorni sami, čeprav se radi umikate. Ne morete biti žrtev bolj agresivnih ministrov, za korupcijo osumljenega Počivalška in z nepotrebnimi milijoni za orožje potešenega Tonina, niti žrtev Janševega neupoštevanja. Se zavedate, da se Janša igra z vami? Pri ureditvi dodatnih 'covid prostorov' v UKC Ljubljana je bilo videti, kot da je moral nastopiti on, da se je ta problematika uredila, in ne vi."

  • Uredništvo

    22. 11. 2020  |  Kultura

    Nagrajenci 31. Liffa

    Včeraj so na spletni slovesnosti razglasili nagrajence 31. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala - Liffa, ki je letos zaradi epidemioloških razmer potekal virtualno, preko platforme videa na zahtevo. Vodomca za najboljši film iz sekcije Perspektive je prejel film Sadeži pozabe režiserja Christosa Nikoua, grenko-sladka zgodba o brisanju in pisanju bolečih osebnih spominov.

  • Uredništvo

    22. 11. 2020  |  Kultura

    LIFFE: Koronacija

    Prvega decembra 2019 je bil v Vuhanu zaznan prvi primer pacienta s simptomi koronavirusa. Potem ko so kitajske oblasti izbruh sprva skušale prikriti, je bila konec januarja 2020 v Vuhanu razglašena karantena. Po mestu so bliskovito zrasle nove bolnišnice, štirideset tisoč zdravstvenih delavcev je bilo pripeljanih z vseh delov Kitajske, prebivalci mesta pa zaprti v svoje domove.

  • Uredništvo

    22. 11. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #40

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih. Tokrat pesem Dušana Marolta iz zbirke Glasovi žensk.

  • Uredništvo

    21. 11. 2020  |  Politika

    »Bati se moramo Janševe dediščine«

    "Slovenija je postala neslavna rekorderka po najvišjem številu umrlih s covidom na prebivalca. Janša pa bo zaradi tega, v nasprotju z Merklovo, šel v zgodovino kot slab krizni menedžer. Ker se je ukvarjal z drugimi, zanj bolj pomembnimi stvarmi. In bati se moramo njegove 'dediščine'. V obliki podmiznih poslov, korupcije in proračunske luknje ter tega, da nas je odpeljal ven iz jedra Evrope, med čudne režime, kamor nismo nikoli spadali. Da o nepopravljivo porušenih standardih politike in pravne države ne govorimo."

  • Uredništvo

    21. 11. 2020  |  Politika

    »Janša se poskuša postaviti v vlogo nekakšnega pogajalca, da bi zbližal Bruselj in Orbana«

    "Prvi razlog je poskus preusmerjanja pozornosti od dogajanja doma, kjer imamo že dva dni več kot 40 mrtvih na dan zaradi covida-19. Drugi razlog pa je njegova politična in interesna povezanost z določenimi voditelji v Evropski uniji, zlasti z Viktorjem Orbanom. Madžarska financira medijski aparat SDS-a in tega verjetno ne počne, ne da bi si nekaj obetala v zameno. Trenutno smo sredi spora med EU-jem in dvema neubogljivima članicama, ki želita najti obvode pri spoštovanju načela vladavine prava. Tukaj vidim Janeza Janšo kot nekoga, ki se poskuša postaviti v vlogo nekakšnega pogajalca, mediatorja, da bi zbližal Bruselj in Orbana."

  • Uredništvo

    21. 11. 2020  |  Kultura

    LIFFE: Nažgani

    Martin je bil še nedavno tega najboljši učitelj na srednji šoli, zdaj pa je zapadel v globoko krizo. V razredu se pojavi le redko, njegov zakon pa je v krizi. Nekega dne ga na rojstnodnevni zabavi prijatelji prepričajo, da začne popivati z njimi.

  • Uredništvo

    21. 11. 2020  |  Kultura

    Zadnji festival dramske pisave

    Festival dramske pisave Vzkrik se letos v svoji četrti in tudi zadnji ediciji iz Mestnega gledališča ljubljanskega seli na splet. Štiridnevni festival, ki bi se moral zgoditi marca, bo tokrat potekal v obliki celovečernega dogodka, spletni format pa bo predstavil eksperiment potencialne virtualne živosti dramatike.

  • Uredništvo

    20. 11. 2020  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: BOŽIČNA KOALICIJA

    Petek je in izšla je nova Mladina! Naslovnico je ilustriral Prešernov nagrajenec in naš hišni karikaturist Tomaž Lavrič. Molimo, da bo Jožetu P. Damijanu do božiča uspelo zbrati potrebnih 46 glasov za konstruktivno nezaupnico Janezu Janši. Več o božični koaliciji lahko preberete v naslovni temi letos že 47. številke Mladine, ki je že na prodajnih policah in na naši spletni strani. #Mladina47 

  • Uredništvo

    20. 11. 2020  |  Kultura

    VIDEO: Srečanje ob javnem pismu ministru Simonitiju – v živo ob 11. uri

    Pobudniki in podpisniki javnega pisma, v katerem opozarjajo na problematične poteze Ministrstva za kulturo (MK), ki "ogrožajo živo kulturo, kulturno dediščino, strokovnost in avtonomnost delovanja organov odločanja in kulturnih ustanov", bodo danes ob 11. uri podrobneje pojasnili vsakega od v pismu navedenih problemskih sklopov. Prenos boste lahko v živo spremljali prek portala YouTube (spletna povezava je na voljo tudi spodaj). Spregovorili bodo:

  • Uredništvo

    20. 11. 2020  |  Kultura

    LIFFE: Zberi se, babica

    Film se odvija aprila leta 1992, ko se ob babičini smrtni postelji zbere številčna družina, sicer raztresena po vsej Jugoslaviji. Njeno zdravstveno stanje ni rožnato, a zdravnikova ocena, da je smrt le vprašanje minut, se izkaže za prenagljeno.

  • Uredništvo

    19. 11. 2020  |  Politika

    Bratušek: »Tonin, se ti ne zdi, da je narejeno že dovolj škode državi?«

    "Počasi bo trenutek, da se ta norost konča. Matej Tonin, se ti ne zdi, da je narejeno že dovolj škode državi?"

  • Uredništvo

    19. 11. 2020  |  Družba

    Čeferinova izkušnja s Putinom

    Aleksander Čeferin je bil v torek gost pogovorne oddaje Od blizu na TV Slovenija. V intervjuju z novinarko in pisateljico Vesno Milek je eden najvplivnejših mož v svetu športa govoril o izzivih nogometa v času pandemije, o poznanstvih z nogometnimi zvezdniki, o vrtoglavih zneskih, ki se vrtijo na nogometni tržnici, o svojem uporniškem otroštvu, o tem, da smo Slovenci kronično skregani med sabo, pa tudi o odnosu z Vladimirjem Putinom, s katerim se je srečal dvakrat.

  • Uredništvo

    19. 11. 2020  |  Družba

    »Prava kriza se bo pokazala marca ali aprila, ko se bodo ukrepi sprostili«

    "Prava kriza se bo pokazala marca ali aprila, ko se bodo ukrepi sprostili. Trenutno so namreč vsaj delno ustavljene deložacije in izvršbe, poleg tega bo treba plačati ogrevanje med zimo, že zdaj so višji stroški zaradi obveznega razkuževanja stanovanjskih blokov, nakupa zaščitne opreme in podobno. Nekomu, ki prejme 300 evrov, se to zelo pozna."

  • Uredništvo

    19. 11. 2020  |  Kultura

    LIFFE: Zlo ne obstaja

    V okviru 31. Liffa si lahko preko spletne platforme cinesquare.net ogledate film, ki predstavlja štiri zgodbe na temo smrtne kazni. Iranski režiser Mohammad Rasoulof je za film prejel zlatega medveda za najboljši film letošnjem Berlinalu.

  • Uredništvo

    18. 11. 2020  |  Politika

    »Ko bomo dosegli visoko precepljenost, bomo varni pred virusom«

    "Evropski komisiji je bilo zelo pomembno, da se za vseh 27 držav članic dogovori s farmacevtskimi podjetji, ki razvijajo zelo obetavna cepiva. Pretekli teden smo slišali dobre novice iz BioNTtecha, ki je v našem portfelju. Jutri bomo sklenili peto pogodbo, s podjetjem CureVac, in portfelj še razširili. Zdaj je pomembno, da cepiva odobri EMA. Biti morajo varna in učinkovita. Res morajo zagotoviti odpornost. Vsi skupaj moramo vzpostaviti infrastrukturo, da bomo lahko izvedli množično cepljenje. Ko bomo dosegli visoko precepljenost, bomo varni pred virusom, varni pred pandemijo. To je luč na koncu predora tudi za naše gospodarstvo."

  • Uredništvo

    18. 11. 2020  |  Politika

    »Janša je zaspal na straži«

    "Ker bo zima dolga in cepiva proti covidu-19 še nekaj mesecev ne bo na voljo, delovna mesta bodo vse bolj ogrožena, seznam mrtvih zaradi virusa pa vse daljši, bo v prihodnjih mesecih še najmanjši problem nizka podpora vladi. A brez upanja v boljše vodenje so tudi možnosti za zmago nad virusom slabe. Na določeni točki bo treba začeti vleči politične poteze. Janez Janša pri opisovanju boja z novim koronavirusom rad uporablja vojaško terminologijo. V skladu s tem mu javno mnenje sporoča, da je zaspal na stražarskem mestu in da je zaradi tega sovražnik vdrl v naše vrste."

  • Uredništvo

    18. 11. 2020  |  Družba

    Pobuda za zmanjšanje obsega snovi in števila ocen

    Mladinska aktivistična organizacija (MAO) je danes na željo mladih začela pobudo za zmanjšanje obsega dela in števila ocen v osnovnih in srednjih šolah ter na fakultetah in prilagoditev standardov na maturi zaradi epidemije novega koronavirusa. "Situacija trenutno ne omogoča takega šolanja, kot ga mladi potrebujemo. Kljub temu, da smo sredi epidemije, je država dolžna poskrbeti za zadostno in učinkovito šolanje mladih." Upajo na številčen odziv mladih, potrebujejo pa tudi podporo starejših, ki jim je mar do trenutno zaskrbljujočega stanja, zato pozivajo vse naj podpišejo peticijo na tej spletni povezavi

  • Uredništvo

    18. 11. 2020  |  Kultura

    LIFFE: Poletje 85

    Alexis je 16-letni fant iz delavske družine, ki v vročih poletnih dneh razmišlja o prihodnosti. Ko ga nekega dne na jadrnici nepričakovano ujame vihar, spozna dve leti starejšega (in premožnejšega) Davida, ki ga reši pred pretečo nevarnostjo. 

  • Uredništvo

    17. 11. 2020  |  Politika

    Janša dosegel svoje in dobil intervju na nacionalki

    Predsednik vlade je pred dnevi na Twitterju potožil, da ga na RTV Slovenija ne vabijo v svoje oddaje. Uredniki na nacionalki so mu odgovorili, da to ni res, saj Janšo konstantno vabijo, a jih predsednik vlade zavrača. Morda pa je njegov pritisk deloval, saj bo v četrtek, 19. novembra, ob 20. uri (v terminu preiskovalno-pogovorne oddaja Tarča) na sporedu intervju s predsednikom vlade. Sledil bo pogovor z opozicijo. 

  • Uredništvo

    17. 11. 2020  |  Politika

    Bojana Beović bi elitni dom upokojencev za zdravnike

    "Trenutno stanje glede obravnave starostnikov v državi je zastrašujoče, dostojno oskrbo si lahko zagotovijo samo posamezniki z zelo dobrim ekonomskim položajem. Domovi za ostarele so polni, oskrba draga, za mnoga življenjska opravila, ki omogočajo onemoglemu človeku vsaj malo dostojanstva, so potrebna doplačila. Kakovost domov je zaradi težav, s katerimi se domovi srečujejo, od kadra do materialnih možnosti, zelo različna in pogosto nezadostna. Zato bi bilo smiselno, da zdravniki za svoje ostarele in onemogle kolege ob odsotnosti zavarovanja za dolgotrajno nego v državi poskrbimo sami z organizacijo doma za onemogle zdravnike, ki bo omogočal kakovostno nego na dostopen način vsem zdravnikom, ki to potrebujejo."

  • Uredništvo

    17. 11. 2020  |  Družba

    »Mladi si ne želimo živeti v regiji, ki bo kmalu postala »glavna« sežigalnica odpadkov«

    Mladinska aktivistična organizacija Velenje (MAO Velenje), »podružnica« Mladinske aktivistične organizacije iz Ljubljane, je bila ustanovljena z namenom ozaveščanja o temah, ki bodo vplivale na prihodnost mladih iz Velenja in okolice. V sporočilu za javnost so opozorili, da so člani MAO Velenje danes izvedli prvo akcijo. "Na ograjo, pri vrtcu Lučka Velenje, ki se nahaja zraven reke pake, smo obesili transparent z napisom #nesosežig. (So)sežig odpadkov naj bi bila »prihodnost« naše regije, mi pa takšne prihodnosti nočemo. Mladi si ne želimo živeti v regiji, ki bo kmalu postala »glavna« sežigalnica odpadkov v regiji in celotni Sloveniji. Da ne omenjamo, da je sežig odpadkov zelo škodljiv za zdravje celotne regije in tudi okolje," so zapisali v sporočilu za javnost ter poudarili, da mladim ni vseeno.

  • Uredništvo

    17. 11. 2020  |  Družba

    »To, da se s političnimi nastopi ruši zaupanje v sodstvo, ne koristi nikomur«

    "Vprašanje odnosa politike, nosilcev političnih funkcij do sodstva je vprašanje politične kulture. Tega žal predpisi ne bodo mogli urediti, to je stvar nečesa, kar se mora razviti s samo državo, z oblikovanjem zavesti, kaj je pomembno in dobro. V razmerjih med politiko in sodstvom je treba vzpostaviti medsebojni dialog, ki je spoštljiv. To, da se s političnimi nastopi nosilcev političnih funkcij te ali one politične stranke ruši zaupanje v sodstvo, ne koristi nikomur. Seveda se lahko, in to je prav, politika kritično ozre na delovanje sodstva in v okviru svojih pristojnosti sprejme zakone, ki omogočajo bolj učinkovito delo sodstva, nameni tudi več sredstev za odpravo določenih problemov v sodstvu in podobno. Tudi lahko motivira na ustrezen način sodstvo k potrebnim reformam."

  • Uredništvo

    17. 11. 2020  |  Kultura

    LIFFE: Greta

    Avgusta leta 2018 je 15-letna Greta Thunberg začela šolsko stavko zaradi podnebnih sprememb. Njen moto je bil: "Če odraslim ni mar, kakšno Zemljo bodo zapustili svojim potomcem, zakaj bi se morali najstniki pridno učiti v šolah?" V nekaj tednih je to dejanje dobilo globalne razsežnosti in tiha švedska najstnica je postala svetovno znana aktivistka.