• Oštro.si

    6. 4. 2022  |  Politika

    Glas ljudstva ne vodi uradne volilne kampanje

    Na portalu Celjskiglasnik.si so 20. marca trdili, da namerava Glas ljudstva državljane spodbuditi k rekordni volilni udeležbi, kar je nedvoumna volilna kampanja. Prepričani so bili, da mora zato iniciativa upoštevati vsa pravila in zakone, ki veljajo za stranke, ki se udeležijo volitev.

  • Slovenci močno zavidajo ukrajinskemu novorojenčku

    V prispevku o ksenofobiji Slovencev do ukrajinskih beguncev sem že opozoril na dejstvo, da nerazumna sovražnost, ki je v svoji drastični obliki prišla do izraza v času evropske migrantske krize in se usmerila proti trpečim in pregnanim, ni izostala niti v času vojne v Ukrajini. V dobrem mesecu od njenega začetka je za začasno zaščito pri nas doslej zaprosilo najmanj 7000 ukrajinskih beguncev in ob »izjemnem« preobratu v psihopolitiki ksenofobije, ko si je slovenska vladajoča desnica premislila glede dosedanjega postopanja in zdaj stavi na solidarnost, lahko prav skozi spletne komentarje dodobra zaslutimo, da sta tudi tokrat sovraštvo in strah, pomešana z zavračanjem in odklanjanjem, med Slovenci še vedno močno prisotna.

  • Uredništvo

    6. 4. 2022  |  Družba

    Predčasno glasovanje bo na Gospodarskem razstavišču

    Predčasno glasovanje za volitve v Državni zbor Republike Slovenije za vseh 14 volilnih okrajev na območju Upravne enote Ljubljana, bo potekalo 19., 20. in 21. aprila v Marmorni dvorani na Gospodarskem razstavišču. Za izvedbo predčasnega glasovanja na eni lokaciji so se, tako kot lansko leto, odločili zaradi lažje organizacije, boljše dostopnosti volivkam in volivcem ter zelo visoke udeležbe volivk in volivcev na predčasnem glasovanju na zakonodajnem referendum o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah.

  • STA

    5. 4. 2022  |  Politika

    Janša: »Število ruskih diplomatov v Ljubljani se drastično zmanjšuje«

    Zunanje ministrstvo je danes na zagovor poklicalo ruskega veleposlanika Timurja Ejvazova in mu izrazilo najostrejši protest in zgroženost ob pobojih ukrajinskih civilistov v Buči in drugih mestih. Veleposlanika so na MZZ obenem obvestili, da Slovenija zmanjšuje število osebja na ruskem veleposlaništvu, in sicer na raven slovenske misije v Moskvi.

  • Danes je nov dan

    6. 4. 2022  |  Družba

    Zmagi Vučića in Orbána naj služita kot svarilo

    Janševa bestiča z Madžarske in iz Srbije sta pretekli vikend na volitvah utrdila svojo moč. Obe državi imata oblasti skoraj povsem pokorjeno medijsko krajino; razen redkih izjem neodvisnih medijev tako rekoč ni več ne v Srbiji ne na Madžarskem. Pri naših sosedih je opozicija sicer vsaj potiho upala na uspeh (in se grdo opekla), v Srbiji pa se o kakršnihkoli resnih možnostih opozicije pred volitvami ni niti govorilo.

  • STA

    5. 4. 2022  |  Svet

    Ursula von der Leyen: »Pri Madžarski je glavna težava korupcija«

    Evropska komisija bo v primeru Madžarske sprožila mehanizem pogojevanja evropskih sredstev s spoštovanjem načela vladavine prava, je v Evropskem parlamentu napovedala predsednica komisije Ursula von der Leyen. Gre za prvič uporabljeni postopek, v katerem bi lahko EU zadržala izplačilo sredstev Madžarski.

  • DK, STA

    6. 4. 2022  |  Politika

    Orban zaradi »žalitev« na pogovor poklical ukrajinskega veleposlanika

    Madžarska je danes na pogovor poklicala ukrajinskega veleposlanika zaradi "žalitev" iz Kijeva glede stališča Budimpešte do ruske invazije. Do tega prihaja le nekaj dni po tem, ko je bil predsednik vlade Viktor Orban izvoljen za svoj četrti zaporedni mandat. Ukrajinske oblasti so Orbana večkrat kritizirale zaradi odziva na rusko invazijo.

  • DK, STA

    6. 4. 2022  |  Politika

    Rusija: »Kaj je namen te povsem neresnične provokacije?«

    Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je domnevno odkritje številnih trupel civilistov v ukrajinskem mestu Buča, od koder so se umaknile ruske sile, označil za izmišljeno provokacijo, katere namen je spodkopati pogovore med Moskvo in Kijevom, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • STA

    6. 4. 2022  |  Politika

    Evropski svet: »Slej kot prej bodo potrebni ukrepi glede nafte in plina«

    Po napovedani prepovedi uvoza ruskega premoga bodo slej kot prej potrebni tudi ukrepi glede nafte in plina, je danes v Evropskem parlamentu glede sankcij EU proti Rusiji dejal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Po njegovem prepričanju je treba storiti vse za ustavitev grozot v Ukrajini, ki jih je označil za zločine proti človečnosti.

  • DK, STA

    6. 4. 2022  |  Politika

    Ukrajini novih 100 milijonov pomoči v orožju

    ZDA so napovedale, da bodo Ukrajini poslale dodatno pomoč v orožju v vrednosti sto milijonov dolarjev. Državni sekretar Antony Blinken je sporočil, da bo šlo za protitankovsko orožje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. ZDA načrtujejo tudi nove sankcije proti Rusiji.

  • Uredništvo

    6. 4. 2022  |  Politika

    »Zelo so me motili nekateri vidiki vladanja med covidno krizo«

    "Parlamentarne volitve so vedno pomembne, a tokrat morda še bolj kot v preteklosti. Čeprav se kot ekonomist običajno držim komentiranja gospodarskih tem – in razumljivo tudi na volitve gledam predvsem skozi ekonomska očala –, pa ocenjujem, da bodo na tokratnih volitvah zelo pomembno vlogo imele povsem politične teme. Pri tem ne mislim samo na dogajanje, povezano z ukrajinsko krizo in njenimi posledicami na Slovenijo in EU, temveč tudi na spreminjanje našega mesta v EU. Tu smo v zadnjih dveh letih šli v veliko približevanje z višegrajsko skupino, zlasti z Madžarsko in Poljsko, čeprav bi si sam želel, da bi ostali bliže jedrnemu delu EU."

  • Uredništvo

    6. 4. 2022  |  Politika

    »Poslanke in poslanci, iztek mandatov ne pomeni, da niste več odgovorni za naš danes in jutri« 

    "Poslanke in poslanci, iztek mandatov ne pomeni, da niste več odgovorni za naš danes in jutri; tudi vzdržanost je podpora absurdno neoliberalnemu razumevanju vloge države pri zagotavljanju blaginje in socialne politike na principih kaznovanja. Pred pritiskom na gumb le še namig o rodnostnem vedenju in namerah novih generacij. GenZ in GenA razmišljajo drugače kot boomerji, GenX in GenY; manj enakosti, priložnosti, vključenosti in raznolikosti čutijo, manj se bodo reproducirali, bolj se bodo izseljevali. Cena vašega glasu, četudi vzdržanega, bo visoka."

  • Uredništvo

    6. 4. 2022  |  Družba

    Skoraj popolna prepoved pravice do splava

    Kongres ameriške zvezne države Oklahome je v torek potrdil predlog zakona za skoraj popolno prepoved pravice do splava, s čimer se nadaljuje pohod ameriških konservativcev proti splavu v upanju, da bo vrhovno sodišče ZDA to pravico odpravilo.

  • DK, STA

    6. 4. 2022  |  Kultura

    Zgodilo se je čisto blizu nas

    V Galeriji Vžigalica bodo danes, ob 17. uri odprli prvi del razstave Zgodilo se je čisti blizu nas. Na razstavi, ki bo na ogled do 8. maja, predstavljajo osebne spomine in zgodbe pregnancev iz BiH, ki so se pred tremi desetletji zatekli v Slovenijo. Razstavo, sestavljeno iz osebnih spominov 45 posameznikov in posameznic, medijskega poročanja in drugega dokumentarnega gradiva, tvorita dva vsebinska sklopa. Kuratorji razstave: Tina Popovič, Gaja Naja Rojec in Matjaž Jamnik.

  • Zakaj Janša objavlja fotografije razmesarjenih trupel

    V Buči se je zgodil grozljiv pokol, posnetki iz kraja pri Kijevu so obšli svet in ljudje so obnemeli vpričo strašnih prizorov, podobnim najbolj morbidnim vojnim grozodejstvom in genocidom iz zgodovine človeštva. Po tistem, ko je storilce Volodimir Zelenski označil za mesarje, je tudi premier Janez Janša na tviterju izrazil obsodbo vsega, kar je po navedbah Kijeva in poročanju več tujih novinarjev s terena v kraju Buča zagrešila ruska vojska. Dogajanje v Ukrajini je ob tem primerjal s tragedijo v poljskem Katinu med drugo svetovno vojno, pri čemer je v angleščini zapisal: »To so množični zločini proti človečnosti. Ruska armada se vede kot horda rabljev KGB v Katinu. Ter v številnih drugih krajih pred in po tem. Nikoli ne prevzema odgovornosti. Potem ko smo videli pokol v Buči, nas je groza sploh pomisliti, čemu bomo priča v Mariupolju.«

  • STA

    5. 4. 2022  |  Politika

    Večina političnih strank ne podpira slovenske pomoči Ukrajini v orožju

    Večina strank, ki se potegujejo za mesto v DZ, ne podpira pomoči Ukrajini v orožju, ampak podpirajo predvsem zagotavljanje humanitarne pomoči. Tudi ne podpirajo soliranja Slovenije glede sankcij proti Rusiji v primerjavi z EU. Prav tako ni podpore takojšnji prekinitvi dobav ruskega plina, je pa velika podpora čim prejšnji diverzifikaciji virov.

  • »Protivladni shodi so spontani in neorganizanirani«

    Evropsko sodišče za človekove pravice (ESĈP) v več sodbah opozarja, da je pravica do mirnega zbiranja, kot je zagotovljena v 11. členu Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic, temeljna človekova pravica, ki je bistvena za javno izražanje stališč in mnenj posameznika in je nepogrešljiva v demokratični družbi.

  • IK, STA

    5. 4. 2022  |  Družba

    V Sloveniji nismo zadovoljni z delovanjem demokracije 

    Slovenski državljani so v veliki večini zadovoljni s svojim življenjem na splošno, manj pa so zadovoljni z delovanjem demokracije v državi, kažejo rezultati raziskave evropskega javnega mnenja Eurobarometer. Več kot polovica slovenskih državljanov kot najpomembnejši izziv vidi zdravstveno problematiko, narašča pa tudi zaskrbljenost nad inflacijo.

  • DK, STA

    5. 4. 2022  |  Politika

    V Natovi bojni skupini kmalu tudi slovenski vojaki

    Vlada je 23. marca sprejela namero o sodelovanju Slovenske vojske v novi Natovi bojni skupini na Slovaškem. V prvi fazi bodo tja napotili do 100 svojih pripadnikov. Ti bodo za odhod pripravljeni od 11. aprila naprej, dejanski datum napotitve pa bo odvisen od države gostiteljice, so pojasnili v Slovenski vojski.

  • STA

    5. 4. 2022  |  Svet

    Evropski poslanec kaznovan zaradi nacističnega pozdrava

    Evropski parlament je zaradi domnevno nacističnega pozdrava na februarskem plenarnem zasedanju kaznoval poslanca iz Bolgarije Angela Džambazkija. Kot je danes sporočila predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, kazen znaša višino šestih dnevnic.

  • STA

    5. 4. 2022  |  Svet

    Predsednica Evropske komisije se bo v Kijevu srečala z Zelenskim

    Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell bosta še ta teden odpotovala v Kijev na srečanje z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Potovanje v ukrajinsko prestolnico je po telefonskem pogovoru z Zelenskim napovedal tudi avstrijski kancler Karl Nehammer.

  • STA

    5. 4. 2022  |  Svet

    Angela Merkel zagovarja odločitev iz leta 2008, da Ukrajini prepreči vstop v Nato

    Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel je danes zagovarjala svojo odločitev iz leta 2008, da Ukrajini prepreči takojšen vstop v zvezo Nato. Zavrnila je kritike ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki je njeno odločitev označil za "napačen izračun", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • IK, STA

    5. 4. 2022  |  Politika

    Janša ponovno sprožil pogrom nad novinarkami 

    Vodstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) "najostreje obsoja vse poskuse utišanja in vplivanja ter izvajanje pritiska na novinarje RTV Slovenija," so zapisali v sporočilu za javnost. Sporočilo se nanaša na žaljive zapise, ki sta jih bili na Twitterju deležni novinarki MMC s strani predsednika vlade Janeza Janše. 

  • Po sistematičnem izčrpavanju – naklepno uničevanje?

    Na Radiu Študent (RŠ) si pri svojem ustanovitelju, Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani (ŠOU), že več kot štiri mesece zaman prizadevamo za uskladitev Akta o ustanovitvi Radia Študent z Zakonom o nevladnih organizacijah (ZNOrg), kar bi radiu omogočilo ohranitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu. Status je nujen za nadaljnje nemoteno prijavljanje na razpise in zbiranje donacijske podpore. Sredstva, ki so vezana na status nevladne organizacije, so lani znašala več kot 250.000 EUR, kar je predstavljalo skoraj polovico letnih virov za delovanje te najstarejše študentske in skupnostne radijske postaje v Evropi, ki vsako leto uspešneje kljubuje izzivom zaradi zmanjševanja financiranja s strani ŠOU.

  • Uredništvo

    5. 4. 2022  |  Družba

    Brezplačni prevozi na volišča

    Sindikat taksistov pri SDPZ bo skupaj z Inštitom 8. marec v okviru kampanje Gremo volit, ponudil brezplačne prevoze na volišča. Že lansko leto so s solidarnostnimi prevozi priskočil na pomoč vsem tistim, ki na dan referenduma za vodo niso mogli sami priti do volišč. Zasnovali so posebno aplikacijo Gremo volit, prek katere bodo lahko taksisti in ostali lahko ponudili prevoze na volišča tistim, ki sami sicer težko pridejo do volišč.

  • Danes je nov dan

    5. 4. 2022  |  Družba

    Združeni smo močnejši!

    Amazon nasprotuje sindikaliziranju svojih zaposlenih, češ da bi probleme raje reševali direktno, predvsem pa naj sindikat ne bi bil združljiv s kulturo inovacije. Seveda so to le visokoleteče parole, ki zakrivajo problematične prakse, s katerimi korporacija aktivno posega v pravice delavcev; tudi v tisto do sindikaliziranja. Zato je skepsa ob novici, lansirani 1. aprila, da se bodo newyorški delavci Amazona le lahko organizirali, simptomatična.

  • STA

    5. 4. 2022  |  Družba

    Ukrajinski otroci v ljubljanskih osnovnih šolah

    Ljubljanske osnovne šole po podatkih z začetka tega tedna obiskuje 57 ukrajinskih otrok, največ osnovno šolo Danile Kumar in osnovno šolo Majde Vrhovnik. Po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića pri integraciji otrok v šole za zdaj večjih težav niso zaznali, poskušajo pa jih vključiti tudi v čim več popoldanskih aktivnosti.

  • DK, STA

    5. 4. 2022  |  Politika

    Zelenski: »Ruske enote poskušajo zakriti sledove svojih zločinov«

    Ukrajina bo v sodelovanju z Evropsko unijo in Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) zagotovila, da bodo vojni zločini v Buči in drugih ukrajinskih mestih v celoti preiskani, je v nočnem nagovoru svojim državljanom dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Znova je pozval tudi k zaostritvi sankcij proti Rusiji.

  • DK, STA

    5. 4. 2022  |  Svet

    Izgon ruskih diplomatov

    Italija bo izgnala 30 ruskih diplomatov, je danes sporočil italijanski zunanji minister Luigi Di Maio. Danski zunanji minister Jeppe Kofo pa je sporočil, da bodo zaradi vohunjenja izgnali 15 ruskih "obveščevalcev", ki so registrirani kot diplomati. Tri ruske diplomate je danes izgnala tudi Švedska.

  • Uredništvo

    5. 4. 2022  |  Politika

    Kako je mogoče spraviti z oblasti avtokrata, ki si je podredil vse državne ustanove? Težko.

    "Odgovor na vprašanje, kako je mogoče spraviti z oblasti avtokrata, ki si je z dvotretjinsko večino v parlamentu podredil vse državne ustanove, je preprost. Težko. Madžarski premier Viktor Orban je politiko svoje države postavil v nasprotje z Evropsko unijo pri pravilih reprezentativne demokracije, temeljnih človekovih pravicah in tudi ob pravici sosednje Ukrajine do samoobrambe. Na volilni dan so vse napovedi kazale, da Madžari glasujejo za Putinovega prijatelja, čeprav večina navdušeno podpira članstvo v EU."