• Konec avanture

    V preteklih dneh je svet v Afganistanu presenečeno gledal hiter napredek talibov in njihov bliskoviti in popolni prevzem države. Čeprav je bilo jasno, da se po individualni odločitvi ZDA Nato res pospešeno umika iz države, si nihče ni mogel predstavljati, da bo umiku tujih sil sledil takojšen in absoluten razpad afganistanskih institucij, z vojsko in policijo vred. Sami po sebi se tako postavljata dve vprašanji: ali je bil Natov hitri umik res nujen in zakaj so afganistanske varnostne sile, v katere so zahodni zavezniki vložili desetine milijard evrov, razpadle tako rekoč v trenutku.

  • Stanka Prodnik

    3. 9. 2021  |  Mladina 35  |  Kultura  |  TV

    Premier besni

    Novinarka POP TV Tea Šentjurc se je s snemalcem Aljažem Tuno Anžičem odpravila na Poljsko in naredila zelo korektno in za gledalce na trenutke kar srhljivo poročilo o tem, kaj se dogaja s poljsko demokracijo: kako je državo dejansko zasedla nedemokratična klika, kako se morajo aktivistke, ki se borijo za pravico do splava, skrivati, kako so metode, ki jih uporablja oblast, popolnoma skregane s postulati Evropske unije in so dejansko vzete iz sovjetskih učbenikov, kako poljska oblast načrtno preganja geje in lezbijke, jih dejansko izloča iz družbe, kako oblastniki preganjajo medije in novinarstvo, kako z zakonskimi spremembami ogrožajo delovanje medijskih hiš, kako je celotna družba v totalnem strahu, kdaj jih bo oblast zgolj zaradi drugačnega mnenja napadla …

  • Zadnji valček

    Če v roke vzamete knjigo Hotel California, ki jo je leta 2006 napisal Barney Hoskyns, ali pa dokumentarca Laurel Canyon (Amazon Prime) in Echo in the Canyon (Netflix), potem izveste, da so se začeli sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja glasbeniki množično seliti v Los Angeles, omamni la la land, novo obljubljeno deželo, kjer je začel nastajati epicenter ameriške rock scene – prišli so Byrds, Joni Mitchell, Neil Young, Linda Ronstadt, Janis Joplin, Jim Morrison, David Crosby, Donovan, Ian Whitcomb, John Sebastian, Harry Nilsson, Tim Hardin, David Blue, Gram Parsons, Stephen Stills, Richie Furay, Jack Nitzsche, Eric Burdon, Gene Clark, Doug Dillard, J. D. Souther, Mac »Dr. John« Rebennack, Michael Des Barres in kakopak The Mamas and the Papas, ki so štikel California Dreamin’ napisali v New Yorku, kjer je »listje rjavo« in »nebo sivo«. Zato so sanjarili o Kaliforniji. »Živel sem v New Yorku, tam je bilo vse mračno in umazano,« pa so peli v štiklu Twelve Thirty. V kanjonu – losangeleškem Laurel Canyonu – je bilo drugače. Tam žaluzij nisi nikoli spustil.

  • Luka Volk

    3. 9. 2021  |  Mladina 35  |  Politika

    Drogovi ostajajo

    V petek, 27. avgusta, sta si v roke segla ljubljanski župan Zoran Janković in minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Podpisala sta aneks k dogovoru, sklenjenemu med vlado in ljubljansko občino, o skupnem izvajanju programov. Med skupnimi projekti najdemo poglobitev Zaloške ceste ob Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, rekonstrukcijo Celovške ceste v štiripasovnico, namig o izvedbi projekta NUK II, ureditev lastniških razmerij v Križankah in Baragovem semenišču ter sodelovanje pri ureditvi podzemnih prehodov pod Gregorčičevo ulico in Erjavčevo cesto.

  • Vasja Jager

    3. 9. 2021  |  Mladina 35  |  Družba

    Vsi smo mi Prebold

    Točno teden dni do začetka pouka je bilo, ko je pred dvestoglavo množico podpornikov in podpornic stopil uporni anticepilski ravnatelj osnovne šole v Preboldu. Peter Žurej je prijel v roke mikrofon in zbranim pojasnil, zakaj na svoji šoli ne namerava preverjati nobenega od pogojev PCT, s katerimi se država sredi delta vala koronavirusne bolezni bori proti epidemiji. Pozabite cepljenje, Žurej ne pristaja niti na testiranje za prisotnost okužb niti na ugotavljanje prebolevnosti. »Gre za pravico odločanja o svojem telesu. Kot odgovorno osebo me najbolj skrbi zakonitost. Da imam za tisto, kar odredim, zakonsko podlago,« je grmel ravnatelj. Množica je vzklikala: »Tako je,« in ploskala, roke so se oklenile transparentov »Otrok ne damo!« in »Mi smo Peter Žurej!«. Vesoljna Slovenija pa je gledala, se zgražala ali odobravala, se norčevala ali občudovala, razdeljena in histerizirana.

  • Lara Paukovič

    3. 9. 2021  |  Mladina 35  |  Politika

    Našel se je nov stolček za Damjana Damjanoviča

    Marko Repnik, akademski glasbenik, je Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) vodil štiri leta. Mandat se mu je iztekel s koncem lanskega leta. Čeprav je izpolnjeval vse predpisane pogoje in bi lahko direktoroval še en mandat in čeprav je bil pravzaprav edini mogoči kandidat za direktorja – predlagal ga je nadzorni svet JSKD, podprli pa so ga tudi v sindikatu Glosa –, je ministrstvo za kulturo januarja letos za vršilko dolžnosti direktorice imenovalo Metko Šošterič. Takrat se je veliko špekuliralo, da gre za politično zamenjavo, čeprav je Metka Šošterič tako kot Marko Repnik članica stranke SD, a prava politična rošada se je zgodila šele zdaj. Položaj direktorja JSKD je zasedel Damjan Damjanovič.

  • Izak Košir

    3. 9. 2021  |  Mladina 35  |  Kultura

    Za svobodo (izražanja) se je vredno boriti

    Aprila letos je v ljubljanskem Fotopubu na Tivolski cesti eno uro vsak dan v izložbi stalo 14 golih ljudi, ki so imeli čez glavo poveznjeno polprosojno vrečko. Šlo je za instalacijo Dihaj, ki je nastala pod taktirko Olje Grubić in z geslom: »Pustimo si dihati, pustimo dihati tudi drugim!«

  • Uničevanje nadzora

    Predsednik SNS in poslanec Zmago Jelinčič je državnemu zboru predlagal, da predsednika republike Boruta Pahorja pozove, naj poda predlog za predčasno razrešitev informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik, državnemu zboru pa, naj to izglasuje. Tvit predsednika SNS, stranke, katere poslanci omogočajo, da se Janša ohranja na oblasti, je predsednik vlade delil na Twitterju. Premier sicer ne skriva prezira (tudi) do te nadzorne institucije ne glede na to, kdo jo vodi.

  • Lara Paukovič

    3. 9. 2021  |  Mladina 35  |  Kultura

    Osamljeni genij

    Ko je pri le osemnajstih letih umrl Christopher Morcom, mladostni prijatelj, sošolec ter prva in največja ljubezen matematičnega genija Alana Turinga, je Turing v pismu materi napisal: »Prepričan sem, da bom Morcoma nekoč nekje spet srečal in da nama bo namenjeno, da skupaj kaj ustvariva, tako kot verjamem, da nama je bilo tukaj.« Turing je umrl dvajset let za njim – prav tako prezgodaj, pri dvainštiridesetih letih. Njegova smrt je bila posledica nedopustnega, sramotnega ponižanja: leta 1952 se je znašel pod drobnogledom sodišča zaradi »ogabne nespodobnosti«, kar se je po britanskem kazenskem zakoniku iz leta 1885 nanašalo na homoseksualnost, in prisiljen je bil izbirati med zaporom in hormonsko terapijo, ki naj bi mu zmanjšala libido in ga »ozdravila« napačne spolne usmerjenosti. Da, to se je dogajalo v razviti Evropi pred manj kot sto leti. Turing se je odločil za kemično kastracijo, ki mu je med drugim povzročila impotenco, rast prsi in depresijo – dve leti kasneje je naredil samomor; pojedel je jabolko, zastrupljeno s cianidom. Motiv zastrupljenega jabolka ni naključen: ko je leta 1937 izšla Disneyjeva Sneguljčica, je Turing, takrat star petindvajset let, vsem okoli sebe entuziastično razlagal, kako navdušen je nad risanim filmom; na pamet naj bi se naučil celo verze, ki jih izreka čarovnica, ko vari zastrupljeno jabolko.

  • Lara Paukovič  |  foto: Uroš Abram

    3. 9. 2021  |  Mladina 35  |  Kultura  |  Portret

    Pisatelj in prevajalec, ki se je več kot iz teorije naučil iz prakse

    Začelo se je, ko je bil star dve leti in ni mogel zaspati, če mu niso na glavo položili odprte knjige. Prva knjiga, ki ga je zadela, je bil Martin Eden Jacka Londona, prva pesem, ki se je je samostojno naučil na pamet, pa Jadro Lermontova. Na gimnaziji se je zaljubil v rusko klasiko 19. stoletja in jo v letu ali dveh bolj ali manj prebral vso. Predvsem Tolstoj, Dostojevski in Čehov so nanj naredili takšen vtis, da se je začel sam učiti ruščino. »Ljubezen, ki jo nekdo vsadi vate od zunaj, nikoli ni tako močna in trdoživa kot tista, ki se rodi in zraste sama,« pravi. To sicer ne pomeni, da ga je fascinirala le ruska književnost – še pred tem je veliko bral ameriške pisatelje izgubljene generacije, pozneje ga je očarala japonska kultura. »Sicer pa raje govorim o očaranosti nad posameznimi ustvarjalci ne glede na njihovo pripadnost tej ali oni kulturi. Umetniške in duhovne vrline so vendarle predvsem individualne.«

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    3. 9. 2021  |  Mladina 35  |  Kolumna

    Vsota vseh strahov

    Strahovi so na slabem glasu, a niso enoznačno čustvo: so tegoba in zdravilo, marsikdaj nas, podobno kot bolečina, opozorijo na nevarnost. Množica individualnih strahov je neskončna, nekateri, recimo jim kolektivni, pa mučijo mnoge. Poglejmo nekaj takih globalno-slovenskih strahov.

  • Uredništvo

    3. 9. 2021  |  Politika

    »Vse krivde ne moremo pripisati le SDS«

    "Pogovorov z NSi ni bilo, to lahko zatrdim, razen če zanje ne vem, o čemer pa močno dvomim. Kot stranka smo z njimi tradicionalno dobro sodelovali, glede na njihov položaj v vladi pa smo precej razočarani. Ne glede na to, da ne podpiramo vlade Janeza Janše in smo do nje zelo kritični, vse krivde ne moremo pripisati le SDS. Način, na katerega ta vlada deluje, ne samo politike, ki so na določenih področjih različne od naših, je za nas popolnoma nesprejemljiv. Gre za avtoritarne težnje, delovanje v nasprotju z načeli pravne države in svobode medijev, demokratičnosti, spoštovanja človekovih pravic, klientelizem, elitizem …. In NSi igra zelo pomembnega podpornika že s tem, ko se od vsega naštetega ne distancira in ni nikoli kritična. S tako stranko SAB ne more sodelovati."

  • Uredništvo

    3. 9. 2021  |  Svet

    »Protiteroristična zakonodaja se uporablja zoper levičarske skupine«

    "ZDA niso nikoli ločile med zunanjo in notranjo varnostjo. V kontekstu hladne vojne je bilo jasno, da sovražnik ne obstaja samo zunaj v obliki Sovjetske zveze, ampak je bil sovražnik kdorkoli na levici, naj je bil komunist, naklonjen Sovjetski zvezi ali pa preprosto disident, nekdo, ki je bil kritičen do ravnanja ZDA v hladni vojni. Nadzor nad kritično mislijo in levico je bil vedno del načina, kako je delovala ameriška imperialistična politika. V skladu s to logiko je treba stališča, mnenja in organizacije ustaviti, preden lahko sploh dosežejo javnost in jo prepričajo. To lekcijo so se naučili v času vietnamske vojne, ko je javnost nasprotovala posredovanju ZDA v Vietnamu. Od takrat prevladuje mišljenje, da je treba proti domačim skupinam, ki ogrožajo ameriško hegemonijo na svetovni ravni, uporabiti enake metode, kot jih ZDA uporabljajo po svetu. Na začetku 20. stoletja so tako taktike, ki so jih uporabili proti disidentom na Filipinih, nato uporabili proti temnopoltim Američanom in levici doma. Enako velja za čas hladne vojne in tudi za čas vojne proti terorizmu. Protiteroristična zakonodaja se tako uporablja zoper levičarske skupine. Tak primer je pregon aktivistov iz Zasedimo Wall Street ali staroselcev, ki se borijo proti gradnji naftovodov. Tudi pripadnike gibanja Življenja temnopoltih štejejo so označevali za teroriste. Organi pregona ne zbirajo podatkov le o Američanih arabskega ali južnoazijskega rodu in drugih muslimanih, ampak so tarča tudi temnopolti disidenti, okoljski aktivisti in tako naprej. Ko enkrat razviješ mehanizem za pregon ljudi, ki so označeni kot sovražniki v mednarodnem kontekstu, se ta mehanizem vedno vrne domov. Ta fluidnost obstaja že vsaj stoletje, če ne dlje."

  • Monika Weiss

    2. 9. 2021  |  Politika

    Je sporni Hojsov amandma res usklajen s pravno službo DZ?

    Vlada je na torkovi na dopisni seji potrdila zdaj že razvpiti predlog sprememb 7. člena zakona o varstvu javnega reda in miru, ki ga je predlagalo ministrstvo za notranje zadeve in s katerim bi, povedano enostavno, uvedli zastraševanje in kaznovanje kritikov nosilcev oblasti. Nekoga, ki bi denimo vznemiril ali razburil poslanca ali predsednika vlade, bi lahko po novem doletela kazen od 500 do 1000 evrov. Pomenljiv pa je še en detajl iz sporočila za javnost po torkovi seji: vlada je napisala, da se s predlogi sprememb zakona »sledi tudi pripombam Zakonodajno-pravne službe državnega zbora«.

  • Uredništvo

    2. 9. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: BONBONČKI

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico sta zakrivila Damjan Ilić (oblikovanje) in Denis Sarkić (fotografija). Janševa vlada spet deli darila svojim. Več o bonbončkih preberite jutri v naslovni temi nove Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 3. septembra, dalje. #Mladina35

  • IK, STA

    2. 9. 2021  |  Politika

    Hojs: »V vseh demokratičnih državah so najbolj izpostavljeni politiki še posebej zavarovani«

    Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes odzval na očitke, da predlagana uvedba denarne kazni za nedostojno vedenje do predstavnikov oblasti vzpostavlja privilegirano kategorijo državljanov. Kot je poudaril, so "najbolj izpostavljeni predstavniki države v vseh demokratičnih državah še posebej zavarovani".

  • STA

    2. 9. 2021  |  Svet

    ECDC: »Poživitveni odmerek za večino populacije še ni nujno potreben«

    V celoti cepljeni posamezniki v splošni populaciji poživitvenega odmerek cepiva proti covidu-19 trenutno še ne potrebujejo nujno, je danes sporočil Evropski center za preprečevanje bolezni (ECDC). Kot pa dodaja, je smiselno o uvedbi dodatnega odmerka razmisliti za ljudi z oslabljenim imunskim sistemom.

  • Uredništvo

    2. 9. 2021  |  Politika

    V petek vseslovenski protest proti »fašizmu, neonacizmu in janšizmu«

    Protestna ljudska skupščina je za petek, 3. septembra, napovedala "vseslovenski protest proti fašizmu, neonacizmu in janšizmu". Protifašistični shod se bo odvil ob 19. uri v Ljubljani n Trgu republike. Petkovi kolesarji in kolesarke so ob tem objavili tudi spletno peticijo, v kateri zahtevajo razjasnitev povezav med največjo vladno stranko SDS in neonacističnimi organizacijami ter posamezniki, med drugim tudi med ti. Rumenimi jopiči in Društvom za promocijo tradicionalnih vrednot.

  • STA

    1. 9. 2021  |  Družba

    NIJZ: »Le tako bodo šole normalno delovale«

    NIJZ ob začetku šolskega leta poziva k spoštovanju zaščitnih ukrepov in cepljenju proti covidu-19. Kot so sporočili, si tudi epidemiologi prizadevajo, da bi ohranili pouk v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Na prvi šolski dan je sicer en oddelek na Osnovni šoli (OŠ) Stranje pri Kamniku po poročanju medijev že v karanteni zaradi okužbe učenke.

  • STA

    2. 9. 2021  |  Svet

    Odprli center za zgodnje opozarjanje na pandemije

    S ciljem boljše pripravljenosti na prihodnje pandemije je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v Berlinu postavila center za zgodnje opozarjanje na pandemije. Slovesno sta ga odprla nemška kanclerka Angela Merkel in generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

  • Uredništvo

    2. 9. 2021  |  Politika

    Janša o tem, kaj nam je bilo vzeto v »komunistični Jugoslaviji«

    "Biti del Evropske unije ni bila nikoli zgolj gospodarska priložnost za nas. Šlo je za vrnitev v družino, ki jo združujejo vrednote spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter demokracije. Vse, kar nam je bilo vzeto ali kršeno v komunistični Jugoslaviji. Ta vrnitev v Evropo je sovpadala s temeljnim zgodovinskim poslanstvom Evropske unije, ki ga je spodbudil padec totalitarnih komunističnih režimov po Evropi: s poslanstvom ustvariti celovito in svobodno Evropo, ki je spravljena sama s seboj in s svojo okolico."

  • IK, STA

    2. 9. 2021  |  Kultura

    Laibach z muzikalom 

    V Centru urbane kulture Kino Šiška bodo Laibach drevi z gostjami in gosti premierno v Sloveniji uprizorili glasbeno-gledališki projekt Wir sind das Volk. Muzikal je nastal po motivih in tekstih nemškega dramatika Heinerja Müllerja, leta 2020 pa je nemško premiero doživel v berlinskem gledališču Hebbel am Ufer.

  • Uredništvo

    2. 9. 2021  |  Družba

    »Vrveža ni, šola je, kot bi izumrla, pa je polna«

    "To, da imamo maske in držimo razdaljo, je postalo že čisto običajno, tako da prvi šolski dan ni nič drugačen, klasično pričakovanje, majhen krč v želodcu, ki ga večina učiteljev 1. septembra čuti, ne glede na leta dela, potem ko prideš v razred, vidiš poglede, je vse normalno. Daleč najopaznejša sprememba je gotovo to, da ni nobenega druženja po hodnikih, nobenega tipičnega šolskega direndaja in razposajenosti. Vrveža ni, šola je, kot bi izumrla, pa je polna."

  • Kako utišati protestnike

    Nastop Tee Jarc na Kredarici je pri predsedniku vlade moral pustiti določene travmatične posledice, sicer ne prvič. Zdaj se je vlada odločila, najbrž res ne zgolj zaradi tega enkratnega dogodka, njenega naslavljanja na Janeza Janšo ob naključnem srečanju, kasneje na široko zavračanega iz razlogov »nedostojnosti«, preveč povzdignjenega tona govora in ob sklicevanju na bonton o obnašanju v gorah, da takšnim in podobnim protestnikom zaveže jezik.

  • Uredništvo

    1. 9. 2021  |  Politika

    Do 1000 evrov kazni za žaljenje poslanca ali ministra

    Janševa vlada se strinja s popravkom Zakona o javnem redu in miru (ZJRM). Za vpitje ali nedostojno vedenje do poslanca, člana državnega sveta, člana vlade, sodnika ustavnega ali vrhovnega sodišča ali njegovega bližnjega bo po novem predpisana globa od 500 do tisoč evrov. Za nedostojno vedenje do "navadnih državljanov" je globa od 104 do 417 evrov, kdor se prepira, vpije ali se nedostojno vede do uradne osebe pri uradnem poslovanju, pa mu zdaj grozi od 417 do 834 evrov globe.

  • Uredništvo

    1. 9. 2021  |  Politika

    »Ponovno bomo premagali fašizem in nacizem!«

    Danes so protestniki in protestnice na Bledu izrazili jasno sporočilo slovenskim in evropskim voditeljem. S transparenti so se zavzeli za vladavino prava in za ustavitev fašizma in neonacizma. 

  • Treba bo storiti kakšen bolj odločen, morda doslej še neviden korak za zaščito svobode medijev

    Predstavniki zaposlenih na STA so najvišje predstavnike EU s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen na čelu v pismu spomnili, da kljub izraženim drugačnim pričakovanjem vprašanje financiranja STA še ni rešeno.

  • IK, STA

    1. 9. 2021  |  Svet

    Evropsko združenje tiskovnih agencij: »Politični pritisk na STA se mora končati«

    Evropsko združenje tiskovnih agencij (EANA) je Janševo vlado danes pozvalo, naj znova vzpostavi zakonsko predvideno financiranje Slovenske tiskovne agencije, ki bo omogočalo njeno stabilno poslovanje. "Politični pritisk na STA se mora končati," so poudarili.

  • Erik Valenčič

    23. 7. 2021  |  Mladina 29  |  Družba

    Koalicija sovraštva II

    Novejša zgodovina skrajne desnice v Sloveniji zajema zadnja štiri desetletja in ni brez anekdot. Najprej so po Ljubljani krožile skupine neonacistov, ki so sistematično pretepale pripadnike drugih subkultur in narodnosti. Samostojnost Slovenije so obritoglavci zaznamovali z vzklikanjem pred parlamentom: »Slovenijo Slovencem! Vsi tujci ven!« Oziroma: »Vsi čefurji ven!« Leta 2000 so si najbolj zagnani neonacisti na sveže pobrili glave, očedili zelene bomber jakne, zlikali oprijete kavbojke in si nabavili nove bele vezalke za črne bulerje, nakar so se z vlakom odpeljali v Berlin, da se predstavijo nemškim ’kameradom’. Ti so jih res pričakali na berlinski postaji, jih pretepli in poslali nazaj v Slovenijo, ekspresno in brez povratnice, tako rekoč. To niso bile edine batine tistega leta. Ko je februarja v avstrijsko vlado vstopila skrajno desna Svobodnjaška stranka Jörga Haiderja, je na Prešernovem trgu v Ljubljani približno dva tisoč ljudi demonstriralo proti njeni ksenofobni politiki, usmerjeni tudi proti koroškim Slovencem. Neonacisti so se pojavili na Tromostovju in provocirali. Protestniki, ogorčeni nad izzivanjem narodnoizdajalske drhali, so jih pretepli. Obritoglavci so pobegnili in za seboj pustili ranjenega soborca, o katerem je novinar Mladine Jure Aleksić takrat zapisal: »Pozneje se je izkazalo, da ga v navzkrižju s prvotno teorijo žal vendarle ni zbil avtobus, temveč so mu rebra temeljito prešteli pankerji, tako da se bo najverjetneje izvlekel s kakšnim pretresom možganov, kar se praktično sploh ne bi smelo poznati.«

  • Uredništvo

    1. 9. 2021  |  Družba

    IJS: »V temno rdečo fazo sredi septembra, zaželena precepljenost odraslih nad 90 odstotkov«

    "Epidemija narašča s podvojitvenim časom približno 13 dni, ki se bo v septembru predvidoma močno skrajšal. Po kriterijih ECDC smo v rdeči fazi, v temno rdečo bomo predvidoma prešli sredi septembra. Če bomo tako nadaljevali, bomo jeseni presegli drugi val epidemije v bolnišnicah. Četrti val bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni. Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa, da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo potrebno, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni. Zaželena precepljenost odrasle populacije je nad 90 odstotkov."