• IK, STA

    10. 5. 2021  |  Kultura

    Skupina Laibach napovedala turnejo po Evropi

    Skupina Laibach je s koncem oktobra napovedala novo turnejo po Evropi, ki so jo poimenovali The Coming Race. Pred tem ima julija predviden nastop na festivalu Exit v Novem Sadu. Ali se bo Exit glede na trenutne razmere sploh zgodil, bo znano v naslednjih tednih.

  • Uredništvo

    10. 5. 2021  |  Kultura

    Medprostor, ki si ga z obstoječimi mentalnimi vzorci težko predstavljamo

    V novomeški Galeriji Simulaker bodo 13. maja ob 19.00 odprli razstavo kolektiva BridA z naslovom Plantportation / Q-modul, 2020-2021. Raziskovalni projekt Plantportation je zastavljen kot večplastno vstopanje v dimenzijo kvantne prepletenosti in s tem v možne teoretične posledice in interakcije, med katere spada tudi kvantna teleportacija. Kurator razstave: Adrijan Praznik

  • Slovenija je bogata z vodnimi viri, a žal tega ne znamo ceniti

    Slovenija je bogata z vodnimi viri, a žal tega ne znamo ceniti. Že Valvasor je opisoval vodo kot bogastvo. Poleg tega smo v Sloveniji lahko ponosni, da lahko vodo pijemo direktno iz pipe. Ljubljana praktično leži na vodonosniku, pa pijemo neobdelano pitno vodo, kar pomeni, da se jo iz vodnjakov črpa direktno v vodovod. Vsi tuji strokovnjaki, ki nas obiščejo, nam to zavidajo. Seveda je za to zaslužna tradicija varovanja virov pitne vode, ki je bila v Sloveniji vpeljana že v 60. letih, zato so gorvodno od glavne vodarne v Ljubljani zelene in kmetijske površine, tam pa ni industrije, bencinskih črpalk, ipd.

  • Borut Mekina

    7. 5. 2021  |  Mladina 18  |  Politika

    Policija bi preiskovala Mladino

    Februarja smo v Mladini pisali o slovenskem načrtu porabe evropskih sredstev, o pripravi tako imenovanega načrta za okrevanje in odpornost po epidemiji. Gre za izjemno pomemben načrt – evrokrati ga radi označujejo za reformni načrt desetletja, s katerim namerava Evropska unija pomagati celini pri ponovnem zagonu po epidemiji, pri tako imenovanem zelenem prehodu in digitalizaciji. Gre za načrt, s katerim bodo zaznamovani prihodnji rodovi.

  • STA

    8. 5. 2021  |  Svet

    VIDEO: Več kot 200 poškodovanih v spopadih med Palestinci in izraelskimi varnostnimi silami 

    V spopadih med Palestinci in izraelskimi varnostnimi silami, ki so v petek zvečer izbruhnili v Jeruzalemu, je bilo poškodovanih več kot 200 ljudi. Nemiri so izbruhnili na Tempeljskem griču, ki je sveti kraj tako za Jude kot za muslimane.

  • Uredništvo

    9. 5. 2021  |  Politika

    »Gre za izrecen cilj, da bi posnemali, kar Orban dela na Madžarskem«

    "Ne gre za to, da bi na svoji poti nekdo krenil v napačno smer in se izgubil. Namerno je, gre za strategijo, izrecen cilj, da bi posnemali, kar Orban dela na Madžarskem. Parlament in EU nista nasprotnika Slovenije, saj tudi po definiciji ne moreta biti. Mi smo del Slovenije in Slovenija je del nas, skupaj smo. V tem smislu smo s slovenskimi ljudmi in skupaj se bomo borili proti avtoritarnosti, korupciji, spodkopavanju zakonov in demokracije. To počnemo povsod! Poglejte vendar, tovrstna vprašanja postavljam tudi v svoji državi, v Franciji, Nemčiji, na Danskem, Belgiji, povsod, v vseh državah! Ne gre torej za kakršnokoli osebno nastrojenost proti posamezni članici. Obenem pa mislim, da je dejstvo, da proti temu obstaja odpor, indikator, da svoje delo v skupini opravljamo dobro."

  • Uredništvo

    9. 5. 2021  |  Družba

    »Antifašizem je več kot ideologija«

    "Zgodovini nenehno delamo krivico, jo maličimo in preoblikujemo po svojih potrebah, a boj proti fašizmu in nacizmu je nedotakljiva svetinja in eden od temeljev slovenske identitete. Je edini moralno neskaljen trenutek moderne evropske zgodovine. Antifašizem je ena redkih slovenskih ideologij, ki podira meje med razredi in generacijami. Zadostuje, da negujemo spomin: očetov, mam, babic, dedkov, prastaršev. 'Smrt fašizmu, svoboda narodu!' ni puhlica, antifašizem pa je več kot ideologija, je čustvo, surovo in živo, ki je preživelo čas. Morda imamo v sedanjosti prav zato zadrego s fašizmom – njegovimi aktualnimi, novodobnimi reinkarnacijami. Skoraj bolj kot fašizma se bojimo tega, da bi ga končno prepoznali, da ga več ne bi mogli zanikati, da bi ga morali poimenovati. Kajti to bi pomenilo tudi, da bi morali proti njemu kaj ukreniti."

  • DK, STA

    9. 5. 2021  |  Svet

    Brezplačno cepljenje proti covidu-19 za turiste

    Mesto New York namerava v kratkem ponuditi brezplačno cepljenje proti covidu-19 s cepivom Johnson & Johnson za vse turiste. Župan Bill de Blasio je dejal, da bodo cepili v posebnih mobilnih enotah in to v vseh mestnih občinah. Največ jih bo seveda ob popularnih turističnih točkah na Manhattnu.

  • Uredništvo

    9. 5. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #64

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Katje Perat iz zbirke Davek na dodano vrednost.

  • IK, STA

    8. 5. 2021  |  Politika

    Janković: »Protesti v Ljubljani so dovoljeni, jih podpiram pod pogojem, da so tako mirni«

    Na slavnostni seji ljubljanskega mestnega sveta pred 9. majem, praznikom Ljubljane, so podelili najvišja mestna priznanja, častna meščana sta postala Spomenka Hribar in Peter Čeferin. Župan Zoran Janković je na prireditvi poudaril pomen solidarnosti in sodelovanja v času epidemije covida-19, kritičen pa je bil do nekaterih potez državnega vrha.

  • STA

    8. 5. 2021  |  Družba

    »V socializmu je milica demonstrante ščitila, v kapitalizmu pa jih policija pretepa«

    Tone Stojko je fotograf demonstracij. Spremlja jih že več kot 50 let, njegov obsežen opus pa hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije. Od tam je prišla tudi pobuda za razstavo Naša jeza je brezmejna, ki je dobila nadaljevanje v istoimenski fotomonografiji. "Fotografiram zato, da dogodki ne gredo v pozabo," je v dopisnem intervjuju povedal za STA.

  • STA

    8. 5. 2021  |  Svet

    Vučić meni, da želi Hrvaška ponižati Srbijo, Grlić Radman pa, da je to protihrvaška histerija

    Srbski predsednik Aleksandar Vučić je ocenil, da pomeni napoved Hrvaške o povečanju števila vojakov v Natovi misiji Kfor na Kosovu poskus ponižanja Srbije. Hrvaška je trditve Beograda zavrnila kot "histerična ugibanja Srbije" in poskus preusmeritve pozornosti javnosti z resnih odprtih vprašanj.

  • Uredništvo

    7. 5. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Žica okoli parlamenta

    Kolesarke in kolesarji so na Trgu republike ta petek opozorili na pomen zmage nad fašizmom in nacizmom, ki se 9. maja praznuje po vsej Evropi. Ob tem so okoli zgradbe parlamenta simbolično napeljali žico, ki je bila med drugo svetovno vojno ovita okoli Ljubljane, mesta heroj.

  • Uredništvo

    8. 5. 2021  |  Politika

    »Cilj Janševe vojne z mediji je uveljaviti Twitter kot ključni medij javnosti«

    "Twitter je za Janšo postal ključno multifunkcijsko orodje, s katerim istočasno komunicira s svojo volilno bazo in javnostjo, poleg tega pa napada politične nasprotnike in diskreditira kritične novinarje. S tviteraškega vidika je bolj razumljiva tudi Janševa vojna z mediji, ki zdaj targetira javne medije s finančnim izčrpavanjem Slovenske tiskovne agencije, preden bo na vrsti RTV Slovenija."

  • Uredništvo

    8. 5. 2021  |  Politika

    »Včasih ukrepi niso sprejeti, ker ljudje ne zaupajo tistim, ki te ukrepe sprejemajo«

    "Brez zaupanja med političnimi institucijami, oblastnimi institucijami in državljani demokracija ne more delovati, ne more biti učinkovita. To je nekaj, česar se mora vsak, ki je na položaju, zavedati in za to poskrbeti, ker bo sicer na dolgi rok neuspešen. To zaupanje si je treba povrniti, še posebej v okviru ukrepov glede pandemije, ki zahteva zelo visoko stopnjo zaupanja, da bi bili dejansko učinkoviti. Ob pomanjkanju zaupanja se dogaja to, kar lahko vidimo marsikje. Včasih tako ukrepi, ki so sprejeti z argumenti, z razlogi, z dobrimi nameni, niso sprejeti, ker ljudje na splošno ne zaupajo tistim, ki te ukrepe sprejemajo."

  • DK, STA

    8. 5. 2021  |  Kultura

    Začenja se festival Fabula

    Danes ob 20.00 se bo z literarnim večerom svetovno znanega ruskega pisatelja Vladimirja Sorokina na spletu začel festival Literature sveta – Fabula, ki bo pod naslovom Prihodnost = Privilegij? z dogodki na spletu in v živo potekal do 6. junija. Festival prinaša prevpraševanje prostora in časa, v katerem trenutno smo. Ob heterogenih možnostih naracije življenja ter raziskovanju simbolnih, geografskih in mentalnih teritorijev pa se vprašanju posameznikove (de)privilegirane pozicije v svetu in prihodnjemu značaju naše skupnosti pridružujejo tudi letošnje knjige in festivalski gostje.

  • Damjana Kolar

    8. 5. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Stotnik

    Na 1. programu TV Slovenija bo nocoj ob 22.45 na ogled film Stotnik v režiji Roberta Schwentkeja, posnet po resnični zgodbi, ki se je odvila v zadnjih tednih druge svetovne vojne. Groteskna, stilizirana in z drobci črno črnega humorja posuta vojna drama je alegorija koruptivne narave moči, v kateri preprosta uniforma iz vojnega dezerterja potegne na dan morilsko pošast.

  • DK, STA

    8. 5. 2021  |  Kultura

    Dovolj je tega korona cirkusa ...

    Gledališče Ane Monro bo danes ob 18. uri na spletu prikazalo interaktivno predstavo Cirkus Korona, s katero želijo na zabaven in lahkoten način nagovoriti občutke, stiske in konkretne bivanjske situacije, s katerimi se vsakodnevno soočajo ljudje v koronavirusnem času. Kot pravijo: "Dovolj je tega korona cirkusa - čas je za Cirkus Korona!"

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    7. 5. 2021  |  Mladina 18  |  Uvodnik

    Čas za novega mandatarja

    Ta teden je postalo dokončno jasno, da je vlada Janeza Janše zavozila cepilno strategijo. Ves čas nas je skrbelo, a smo upali, da gre le za manjše težave. V Sloveniji je bilo v sredo več kot 212.000 neporabljenih cepilnih odmerkov zoper covid-19, naročila cepiva AstraZenece smo kar ustavili, javnost pa je morala poslušati razlage, da je vse v najlepšem redu, da cepljenje poteka normalno, gre le za manjše težave, ker še nimamo nacionalnega informacijskega sistema. A vsem strokovnjakom so alarmi zazvonili že pretekli teden, ko je Bojana Beović, sicer predsednica zdravniške zbornice, ki vodi tudi strokovno skupino za cepljenje, javno oznanila, da bi lahko v Sloveniji že v kratkem začeli cepiti splošno populacijo. Kako to?

  • IK, STA

    8. 5. 2021  |  Svet

    Republikanci obtožujejo Bidna, da jim skuša prepovedati uživanje mesa

    Ameriški republikanci že teden dni vodijo kampanjo kritike demokratskega predsednika Josepha Bidna, ki ga obtožujejo, da želi ukiniti ali vsaj izjemno zmanjšati uživanje mesa. Kritike nimajo podlage v realnosti, vendar pa so jih konservativni mediji in politiki zagrabili z obema rokama.

  • Uredništvo

    7. 5. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: VSTAJA!

    Izšla je nova Mladina! Tokratno naslovnico sta ustvarila Gašper Lešnik (fotografija) in Damjan Ilić (oblikovanje). Slovenska tiskovna agencija (STA) je simbol tlečega upora v vsej državni in javni upravi zoper sistematično šikaniranje in nadlegovanje. Več preberite v naslovni temi nove Mladine. V sveži številki boste našli še mnogo več informativnega, poglobljenega in zanimivega branja. Priskrbite si svoj izvod, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. 

  • Luka Volk

    7. 5. 2021  |  Družba

    Ste ob prijavi na cepljenje ugotovili, da ste že mrtvi?

    Po neuradnih podatkih naj bi se v slabem dnevu s pomočjo portala zVEM na cepljenje prijavilo več kot 22.000 ljudi. Nova aplikacija, ki obljublja, da bo končno poenotila sistem prijav in naznanja začetek cepljenja tudi za širšo populacijo, pa ima nenavadno napako – nekatere namreč obvešča, da so pravzaprav že mrtvi in se zaradi tega na cepljenje ne morejo prijaviti.

  • Grega Repovž

    7. 5. 2021  |  Mladina 18  |  Politika

    VSTAJA

    V ponedeljek pred poslovno stavbo na Tivolski cesti v Ljubljani niso stali novinarji in uredniki. Drži le, da so lahko tako javno stali in se izpostavili s svojimi telesi ter imeni in priimki, ker so novinarji in uredniki. Temeljna dolžnost novinarjev je namreč, da profesionalno poročajo o razmerah v družbi in njenih podsistemih. In tako morajo spregovoriti tudi o razmerah v lastni Organizaciji, če se tam zgodi nekaj, o čemer bi poročali tudi sicer. Zato novinarji vedno znova med prvimi spregovorijo v vsaki družbi, ki ne upošteva ustavnih in pravnih smernic.

  • Vasja Jager

    7. 5. 2021  |  Mladina 18  |  Politika

    Financiranje kulta

    Bilo je leta 2017, v letu pred državnozborskimi volitvami, ko se je skupina državljanov in državljank, prikladno razpršenih po vseh slovenskih regijah, sočasno in domnevno spontano odločila za vstop v posebej zahtevno in v Sloveniji vse manj perspektivno branžo: medije. V razmiku nekaj mesecev je po državi vzniknilo 17 novičarskih portalov, ki so si bili sorodni že na prvi pogled. Njihove spletne strani so bile vse postavljene po isti predlogi programske opreme WordPress, vse so bile brez kolofona in navedbe izdajatelja. Predvsem pa so vsi portali striktno izvajali isto uredniško politiko agresivne propagande v prid stranke SDS in njenega predsednika Janeza Janše. Kar je povsem logično, saj je večji del urednikov in urednic teh portalov neposredno povezan z Janševo stranko, v glavnem gre za vidne člane lokalnih odborov SDS.

  • Grega Repovž

    7. 5. 2021  |  Mladina 18  |  Politika

    Vodja Ukoma razdelil desettisoče evrov

    Konec februarja so se s portala Necenzurirano na Ukom obrnili z zahtevo, naj jim razkrijejo vse pogodbene partnerje v zadnjem letu dni. Toda podatkov niso prejeli. V Ukomu, ki se financira izključno iz državnega proračuna, jih namreč zaradi »varstva osebnih podatkov« niso želeli razkriti. Poslali so jim ga šele na zahtevo informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik. Ugotovila je, da Ukom s skrivanjem podatkov krši zakon, zato je ugodila pritožbi portala Necenzurirano. Podatki so pokazali, da so kampanjo za cepljenje zaupali »strokovnjaku za govorico telesa« Edvardu Kadiču, kolumnistu Nova24TV, ki na družbenih omrežjih napada opozicijo in druge kritike vlade. Za »izvedbo komunikacijskih storitev v pripravi in izvedbi komunikacijske podpore projektu promocije cepljenja proti COVID-19« mu bo Ukom plačal 11.500 evrov.

  • Vasja Jager

    7. 5. 2021  |  Mladina 18  |  Politika

    Javni denar za medije SDS

    Štiriindvajset portalov, ki so si po regijskih in demografskih merilih razdelili širjenje stališč SDS, seveda še zdaleč ne pomeni celotne medijske mreže Janševe stranke. Vanjo je treba prišteti še težkokategornike sovražnega govora, diskreditacij in propagande, ki opravljajo svoje naloge na nacionalni ravni: Novo 24, Škandal 24, Siol, Planet TV, Politikis, Požareport, Demokracijo, Časnik in »novi slovenski fašistični medij«, kot je NTA, Nacionalno tiskovno agencijo, imenoval kar njen urednik Aleš Ernecl. V nasprotju z v letih 2017 in 2018 vzpostavljenimi preprostimi portalčki iz WordPressa – izjema je V fokusu – gre v glavnem za multimedijske platforme, ki delujejo na spletnih straneh, družbenih omrežjih in tudi na YouTubu, Nova 24 in Planet TV sta seveda predvsem televiziji, glasilo stranke SDS Demokracija pa tiskana publikacija. Ti kanali so neprimerno dražji od lokalnih portalov, kot je že leta 2018 v Mladini razkril Borut Mekina, pa jih izdatno financirajo madžarski prijatelji Janeza Janše.

  • Nižje ne gre: Janša je Veselinoviča označil za sodelavca pri umoru

    Včerajšnja oddaja Tarča o dogajanju na Slovenski tiskovni agenciji, ki jo vlada izčrpava, a tudi v širšem medijskem prostoru, je minila tudi v razkritju Bojana Veselinoviča, direktorja tega medija, ki je v svojem nastopu nakazal, da je odločen sodno preganjati direktorja Ukoma Uroša Urbanijo: zaradi žaljivih in neresničnih izjav mu je po svojem odvetniku že poslal opomin pred tožbo, v katerem od direktorja Ukoma zahteva javni preklic objave na tviterju in opravičilo.

  • Jure Trampuš  |  foto: Borut Krajnc

    7. 5. 2021  |  Mladina 18  |  Družba

    »V nedostojnih časih je nedostojno, če ostaneš tiho«

    Dr. Sandra Bašić Hrvatin je redna profesorica, znanstvena svetnica, na primorski univerzi poučuje medijske študije. Je tudi aktivistka, udeležuje se protestov, 27. aprila je pred vladno palačo dejala, da upora ni mogoče niti utišati niti zatreti. »Politične elite imajo v rokah denar, policijo, vojsko, banke, ki jih nenehno polnijo z našim denarjem, imajo v rokah trobila, katerih naloga je zastrupljati javni prostor in čistiti njihovo umazano politično podobo. Tisto, česar nimajo, mi pa imamo v izobilju, so vztrajnost, srčnost in pogum.«

  • Luka Volk

    7. 5. 2021  |  Mladina 18  |  Družba

    Twitter je blokiral številne lažne profile in sodelavca Nova24 TV 

    Govorice o kleti na Trstenjakovi, vpeti v mrežo tovarne sovraštva stranke SDS, v kateri – priden kot mravljica in skrit pod tančico anonimnosti – domoljubni podmladek piše komentarje v podporo velikemu vodji, že nekaj časa burijo duhove. Skrivnostna klet ni bila nikoli bolj verjetna kot ob aferi Kopriva, ko se je izkazalo, da za najmanj enim izmed anonimnih profilov na Twitterju stoji poslanka SDS Alenka Jeraj. Twitterjevi algoritmi zdaj ugotavljajo, da ima kopriva mlade.