• IK, STA

    22. 9. 2020  |  Politika

    Gantar: »Cepilo se bo 1,2 milijona prebivalcev Slovenije«

    V Sloveniji se bo s cepivom proti covidu-19, ko bo na voljo, po predvidevanjih cepilo približno 60 odstotkov prebivalstva ali približno 1,2 milijona ljudi, je minister za zdravje Tomaž Gantar dejal včeraj v Državnem zboru (DZ) v odgovoru na poslansko vprašanje Mojce Žnidarič iz SMC. Med drugim jo je zanimalo, koliko odmerkov cepiva bo na voljo za Slovenijo.

  • IK, STA

    22. 9. 2020  |  Politika

    »Če Aleksandra Pivec ostane ministrica, koalicija izgubi glasove poslancev DeSUS«

    V poslanski skupini DeSUS pričakujejo, da se bo vprašanje položaja kmetijske ministrice Aleksandre Pivec razrešilo še pred interpelacijo, je dejal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. Odločitev je sicer v rokah premierja Janeza Janše. A če bi Aleksandra Pivec ostala na položaju, koalicija po besedah Jurše ne bi imela več glasov njihovih poslancev.

  • IK, STA

    22. 9. 2020  |  Družba

    Prosilci za azil: »Postojna je zapor, v katerem smo priprti proti svoji volji«

    Skupina prosilcev za azil, nameščena v Centru za tujce v Postojni, sporoča, da so tudi oni ljudje. "Smo električarji, vozniki taksijev, modni oblikovalci, delavci, prodajalci, maratonci. Smo odprti, sprejemajoči in miroljubni, a zahtevamo, da se nas obravnava pravično. Režim v Postojni in negotovost naše usode ubijata našega duha," so opozorili.

  • Uredništvo

    22. 9. 2020  |  Družba

    »Aktualna oblast si res veliko dovoli, kar pa ne pomeni, da je pogumna«

    "Aroganca oblasti pogosto paktira s samovoljo in arbitrarnostjo. Nedvomno si aktualna oblast res veliko dovoli. Kar pa ne pomeni, da gre pri tem tudi za zadevo poguma. Predrzna, brezsramna, samovoljna in arbitrarna dnevna antipolitika je zadeva patologije, ko proizvaja življenjske neznosnosti in pravne nevzdržnosti. Pogum in odločnost opazim drugje. Pri tistem delu splošne javnosti in pri tistem delu predstavnikov strok ter poklicev – mislim pa zlasti na zdravstvo, naravoslovje, pravo, vzgojo in izobraževanje ter novinarstvo – ki o aktualnem družbenem dogajanju in stanju, predvsem pa o primerih storjenih napak, manipulacijah, verjetnih lažeh, sistemskih nevarnostih in pasteh, izrabah in zlorabah oblasti ter javnih funkcij, protipravnostih, zavajanjih in pomanjkanju jasnih odgovorov na legitimna vprašanja javno govori in piše."

  • Uredništvo

    22. 9. 2020  |  Družba

    »Tudi sam nisem bil velik privrženec obveznega nošenja mask«

    "Odkrito povem, da tudi sam nisem bil velik privrženec obveznega nošenja mask, dokler ni prišlo do znanstvenih objav o tem, kako delujejo kakšni zaščitni ukrepi. Maske me v začetku niso najbolj prepričale, ker se je širilo med ljudmi zmotno mnenje, da te maska zaščiti pred okužbo s koronavirusi in to lahko daje občutek lažne varnosti. Seveda nas delno zaščiti, ampak zaščitnih mask ne nosimo toliko zaradi sebe kot zaradi drugih ljudi. Vse raziskave kažejo, da se zmanjša možnost prenosa virusa od tistih posameznikov, ki so že okuženi, nimajo pa še znakov okužbe. Z masko zaščitimo predvsem druge ljudi, in če drugi ljudje nosijo maske, bodo zaščitili nas. Ker ne širijo kužnih kapljic, ki padajo na najrazličnejše površine in ki jih potem poberemo z rokami, zanesemo v usta, nos, oči in se tako okužimo. Maska ima primarno funkcijo zadrževanja virusov, sploh zato, ker je precej ljudi, ki se okužijo, asimptomatskih ali tako blago bolnih, da sploh ne pomislijo, da so okuženi. Če vsi nosimo masko, svojih virusov ne razširjamo med druge. Seveda je nošenje maske zoprno, tudi meni je, ampak v tem trenutku česa boljšega ne vidim."

  • DK, STA

    22. 9. 2020  |  Politika

    »Odprava ukrepov je bila napaka, ki je nočem ponoviti«

    Včeraj je češki premier Andrej Babiš priznal, da je vlada naredila napako, ker je čez poletje odpravila ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa."Zavedla sta me prihajajoče poletje in splošno razpoloženje. To je bila napaka, ki je nočem ponoviti," je dejal Babiš v televizijskem govoru.

  • DK. STA

    22. 9. 2020  |  Kultura

    Digitalni arhiv spominov festivala Glastonbury

    Londonski Muzej Victoria & Albert in festival Glastonbury bosta vzpostavila digitalni arhiv, ki bo hranil spomine udeležencev glasbenega festivala, ki je 19. septembra praznoval 50. obletnico. V arhivu in podatkovni zbirki bodo združeni arhivski materiali iz zgodovine festivala in spomini udeležencev Glastonburyja. Muzej je javno zbiranje festivalskih spominov začel junija, obiskovalci festivala pa lahko svoje utrinke še pošljejo.

  • DK, STA

    22. 9. 2020  |  Kultura

    Prva potujoča knjižnica v Posavju

    Pri Valvasorjevi knjižnici v Krškem bodo danes uradno odprli in predstavili posavsko potujočo knjižnico oziroma tako imenovani bibliobus, ki bo v občinah Krško, Brežice, Sevnica, Kostanjevica na Krki in Radeče začel voziti 5. oktobra. Nakup bibliobusa je stal nekaj več kot 310.000 evrov, ministrstvo za kulturo je zanj prispevalo 180.000 evrov.

  • IK, STA

    22. 9. 2020  |  Svet

    Zmanjšanje parlamenta 

    Italijani so na referendumu z veliko večino podprli zmanjšanje števila članov italijanskega parlamenta. Glede na izide s 75 odstotkov volišč je ustavno reformo podprlo 69 odstotkov volivcev. Slovenska senatorka v Rimu Tatjana Rojc je ocenila, da bo to zmanjšalo možnosti za izvolitev predstavnika slovenske narodne skupnosti v italijanski parlament.

  • DK, STA

    22. 9. 2020  |  Kultura

    50 izjemnih Slovenk, ki so utirale nove poti

    Pri Mladinski knigi je izšla knjiga Nepozabne, ki vključuje zgodbe 50 žensk, ki so premikale meje našega sveta. Med njimi so denimo Franja Bojc Bidovec, Kristina Brenkova, Karla Bulovec Mrak, Pavla Jesih, Alma Karlin, Ivana Kobilca, Živa Kraigher, Zofka Kveder, Lili Novy, Ljuba Prenner, Vida Tomšič, Angela Vode. Urednica Alenka Veler je na predstavitvi dejala, da je knjiga, ki nagovarja predvsem mlado, a tudi širše bralstvo, plod sodelovanja 20 avtoric, velik doprinos pa predstavljajo portreti izbranih nepozabnih, ki jih podpisuje deset umetnic.

  • DK, STA

    22. 9. 2020  |  Družba

    Ukrepi močno povečali stiske bolnikov z demenco

    Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni (21. september) je slovenska stroka opozorila, da so se v času ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa stiske bolnikov z demenco močno povečale, negativno pa so vplivali tudi na duševno zdravje svojcev in drugih oseb, ki skrbijo za te bolnike.

  • Uredništvo

    22. 9. 2020  |  Kultura

    Vrt, ki ga preganja raj

    Od 22. do 26. septembra bo v Ljubljani potekal 12. Festival Sonica z naslovom Vrt, ki ga preganja raj, na katerem se bo na osmih prizoriščih odvilo 19 dogodkov (5 koncertov, razstava, projekcija filma, pogovori z umetniki in dve okrogli mizi). Izhodišče za temo festivala so zapisi Dereka Jarmana, v katerih loči med bujnim in nadzorovanim vrtom in v katerih vrt razume kot celostno umetniško obliko, ki je obenem kraj, proces in miselno stanje. 

  • DK, STA

    22. 9. 2020  |  Svet

    Poginilo 90 nasedlih kitov

    Na zahodni obali avstralskega otoka Tasmanija je poginilo okoli 90 od skupno kakih 270 kitov, ki so tam nasedli v ponedeljek. Nekaj kitov so reševalci programa za ohranitev življenja v morju že uspeli rešiti, poročajo tuje tiskovne agencije. Kiti, šlo naj bi za mrke pliskavke, so nasedli na odročnem, težko prehodnem in zelo redko poseljenem območju pri kraju Macquarie Harbour. Nedostopnost peščene obale, kjer se nahajajo, otežuje njihovo reševanje.

  • JAVNO PISMO

    21. 9. 2020  |  Kultura

    Sedem zahtev za ministra: »Če tekočih poslov nočete opravljati, odstopite!«

    Spoštovani gospod minister, dr. Vasko Simoniti! Podpisane organizacije in posamezniki vam posredujemo sedem nujnih zahtev. Že maja letos smo vas v skupnem dopisu opozorili na prihajajočo krizo in predlagali konkretne in sistemske ukrepe na področju kulture. Niste nas upoštevali. Zdaj zahtevamo sedem dejanj, nujnih za rešitev pereče situacije in večletnega kronično slabega stanja v slovenskem kulturnem in kreativnem sektorju.

  • IK, STA

    21. 9. 2020  |  Politika

    Interpelacija ministrice Aleksandre Pivec

    Opozicijska LMŠ bo po napovedih danes v postopek DZ vložila interpelacijo ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec. Podporo interpelaciji so napovedali tudi v SD, Levici in SAB, najverjetneje bi jo podprli tudi poslanci koalicijske DeSUS. Po odstopu Aleksandre Pivec z mesta predsednice stranke je namreč ne želijo več niti na ministrskem položaju.

  • IK, STA

    21. 9. 2020  |  Politika

    Hojs: »Janša bo verjetno povedal, kakšna je situacija z iskanjem novega ministra«

    Notranji minister Aleš Hojs se bo po uspešno prestani interpelaciji, o kateri so po 16-urni razpravi poslanci glasovali v soboto zjutraj, predvidoma danes s premierjem Janezom Janšo pogovoril o nadaljnjem sodelovanju. Že konec junija je namreč Hojs "nepreklicno" odstopil, a Janša o tem ni seznanil državnega zbora in tako je minister ostal na položaju.

  • Oštro.si

    21. 9. 2020  |  Svet

    Mednarodne banke služijo avtokratom in organiziranemu kriminalu

    Velike svetovne banke, med njimi Deutsche Bank, JP Morgan in HSBC, so kriminalnim združbam omogočale pranje vrtoglavih vsot denarja. Tudi ko so jih ameriški organi opozorili, da jih bodo kazensko preganjali, če bodo še poslovale s kriminalci in korumpiranimi režimi, so banke v nekaterih primerih še naprej sodelovale z njimi.

  • Dominik Šik Vukovič

    21. 9. 2020  |  Svet

    Dirka po Franciji: Na 1. mestu bi moralo biti zdravje in ne pehanje za dobičkom

    Na Elizejskih poljanah v Parizu se je zaključila že 107. Dirka po Franciji. Kljub zdravstveni krizi, ki je ves svet dodobra spremenila, pa je Tour kljub izrednim razmeram ostal nespremenjen, enak kot v preteklih letih, a s kopico preventivnih ukrepov. Francoski organizatorji so vnovič dokazali, da je zanje kapital, zaslužek na prvem mestu, šele nekje na koncu seznama prioritet pa se skriva zdravje športnikov, ki so glavni protagonisti tega športnega spektakla. Francoski mediji so ponovno dokazali, da dvomijo v poštenost in dopinško čistost vseh, ki niso Francozi. Tokrat so zaradi izjemnih uspehov glavna tarča napadov postali slovenski kolesarji ter moštvo Primoža Rogliča. Nam pa Tour tudi sporoča, da je kljub slabi epidemiološki sliki, možno izvesti tritedenske kolesarske dirke. To je pozitivno sporočilo tako za italijanski Giro, kot tudi za špansko Vuelto.

  • Uredništvo

    21. 9. 2020  |  Družba

    »Politikom bi veljalo prepovedati naslanjati se na uspehe športnikov«

    "Politikom bi veljalo prepovedati naslanjati se na uspehe športnikov, s katerim sami nimajo ničesar. Ko je športu in mladini treba zagotoviti sredstva za normalno življenje, so tiho in gledajo v tla. Ko se s čestitkami nabirajo lajki, so pa vsi iz Kisovca in Komende."

  • IK, STA

    21. 9. 2020  |  Svet

    Spodleteli vsi cilji za ohranitev narave: »Najbolj nevarna vrsta smo ljudje«

    Države so na dobri poti, da jim spodleti pri prav vseh ciljih, ki so si jih pred desetletjem postavile na področju ohranjanja narave in njene biološke raznolikosti, v ta teden objavljenem poročilu opozarjajo ZN. Izpostavljajo tudi, da je svet v zadnjih 20 letih izgubil sto milijonov hektarjev gozdov.

  • Danes je nov dan

    21. 9. 2020  |  Družba

    En cvet še ne naredi pomladi

    Botanični vrt Univerze v Ljubljani se ta mesec v medijih pojavlja že drugič. Če je šlo najprej za zaskrbljujoče novice o ogrožanju zbirke sredozemskih rastlin zaradi rušenja rastlinjaka, v katerem so prezimovale, je bilo ta teden izpostavljeno sodelovanje v simpatični akciji v okviru Evropskega tedna mobilnosti. Gre za ozelenitev nadstrešnic treh avtobusnih postaj. Po majski akciji Pokosili bomo, ko se bodo čebele najedle se tako MOL spet loteva čebelam, še bolj pa kameram prijaznega projekta.

  • Tomaž Lavrič

    20. 9. 2020  |  Svet

    Je boljši rogljič ali pogača?

  • Uredništvo

    21. 9. 2020  |  Družba

    Mazzini: »Slovenci imamo visoko stopnjo paranoje in zarot«

    "Švicar ve, da mora vse sam, a obenem izjemno zaupa državi. Američan ve, da mora vse sam, a obenem prav nič ne zaupa državi. Totalitaren režim prepričuje ljudi, da ne morejo ničesar sami in naj mu povsem zaupajo. Slovenci sebi ne zaupamo (nemoč!) in obenem ne zaupamo državi. Skratka, ne zaupamo nikomur. Ni čudno, da imamo tako visoko stopnjo paranoje in zarot ter da nam je svet povsem nedoumljiv, saj niti zase v njem nismo odgovorni."

  • Uredništvo

    21. 9. 2020  |  Politika

    Kacin: »Po Čopovi bom šel z masko«

    "Maske so obvezne v vseh zaprtih javnih prostorih, ne glede na možnost vzdrževanja razdalje. Na prostem pa, če ni možno vzdrževati vsaj dveh metrov razdalje. Po Čopovi bom šel z masko."

  • DK, STA

    21. 9. 2020  |  Svet

    Odkrili 14 starodavnih sarkofagov

    Egiptovske oblasti so danes sporočile, da so v starodavni nekropoli Sakara jugozahodno od Kaira arheologi odkrili 14 novih sarkofagov, starih okoli 2500 let. Nove sarkofage so med arheološkimi izkopavanji odkrili pred dvema dnevoma, potem ko so pred tednom dni na tem območju odkrili 13 lesenih sarkofagov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • DK, STA

    21. 9. 2020  |  Svet

    VIDEO: HBO pobral več emmyjev kot Netflix

    Sinoči se je odvila prva virtualna podelitev televizijskih nagrad emmy v zgodovini, ki je bila v znamenju ameriških televizij HBO in POP TV, ki sta z ameriško dramsko serijo Nasledstvo in kanadsko komično serijo Schitt's Creek prejeli največ nagrad. Podelitev je v prazni dvorani vodil komik televizije ABC Jimmy Kimmel.

  • Damjana Kolar

    21. 9. 2020  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo razstavo Ausstellung! Laibach Kunst z naslovom RE : KONS : TRUKT, otvoritev 12. SONICA festivala z razstavo finske umetnice Jenne Sutele, razstavo Arjana Pregla z naslovom Otroške slike, premiero predstave Mirjane Medojević Prividi kačjega pastirja, ki je nastala po motivih zgodb Milene Miklavčič Ogenj, rit in kače niso za igrače, premiero satirične drame Nova rasa avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča, katere izhodišče je ideologija nacizma in človeško telo. 

  • DK, STA

    21. 9. 2020  |  Družba

    »Samorogi ne sodijo v pravljice, temveč v nočne more«

    Annabel Steadman naj bi za fantazijsko serijo Skandar and the Unicorn Thief podpisala doslej najvišji, kar sedemmestni založniški predujem za mladinski prvenec. O ceni odkupa dela so odločali na dražbi, rekordni znesek pa so ponudili pri Simon & Schuster. The Guardian navaja še, da so pri Sony Pictures že odkupili pravice za filmsko priredbo.

  • IK, STA

    20. 9. 2020  |  Družba

    Z akcijo ob Soči opozorili na onesnaženje pitne vode v Anhovem

    Gibanje Balkan River Defence je po uspešni junijski akciji Za naravo ob Savo včeraj pripravilo podobno akcijo ob reki Soči. Opozoriti so želeli na nesprejemljivost načrtovane gradnje hidroelektrarne na Učji, nekontrolirano kopanje proda, množični turizem, nelegalne izpuste sedimenta in predvsem nedavno onesnaženja pitne vode v Anhovem.

  • Uredništvo

    20. 9. 2020  |  Družba

    »Veste, kaj je meni smešno? Janša in Kurz, ki sta šla na hrib!«

    "Humor določa distanca do stvari. Vsi pravoverniki, ki menijo, da je resnica njihova, so sumljivi. Če si toliko samokritičen, da imaš lahko distanco, moraš imeti tudi smisel za humor, ki ga pravoverniki nikoli nimajo. Če se malce vrnem na prejšnje vprašanje. Veste, kaj je meni smešno in to kot človeku, ki živi v Latinski Ameriki? Janša in Kurz, ki sta šla na hrib! Harmonika na vrhu Triglava! Ali je res samo to hvalevredno, je to vse, s čimer se lahko ponašamo? Saj je še toliko bolj zanimivih, bolj kompleksnih, bolj intimnih stvari, ki premaknejo naše notranje vzgibe. Niso samo Triglav, zastava domovine, črn kruh, Blejsko jezero in harmonika. Do sem smo prišli, a verjamem, da so še kakšna druga vrata, ki odpirajo dušo. Partizani so imeli, recimo, Prešerna."