• IK, STA

    27. 5. 2020  |  Politika

    Poslanci potrdili spremembe zakona in »prodali naravo«

    Kljub številnim peticijam ter opozorilom strokovnjakov, okoljevarstvenikov in aktivistov, so poslanke in poslanci Državnega zbora (DZ) potrdili spremembe zakona o ohranjanju narave, med katerimi je tudi zviševanje zahtev za sodelovanje nevladnih organizacij v upravnih in sodnih postopkih. Za predlog je glasovalo 50 poslancev, proti pa 30. Sprejeli so sicer tudi koalicijska amandmaja, ki prag glede na prvotni predlog nekoliko znižujeta. 

  • DK, STA

    28. 5. 2020  |  Svet

    Prva otroška knjiga po Harryju Potterju bo politična pravljica 

    Britanska pisateljica J. K. Rowling je na spletu objavila otroško knjigo The Ickabog, ki je njena prva otroška knjiga po knjigah o Harryju Potterju. Od torka 26. maja jo objavlja po poglavjih, na voljo pa je brezplačno. Zgodba knjige je postavljena v izmišljeno deželo, ki ni povezana z nobenim od prejšnjih del avtorice. Izšla bo v 34 poglavjih, vsak dan bo dodano eno. Novembra bo nato izšla še v obliki knjige, elektronske knjige in zvočnice, pri čemer bo avtorica tantieme namenila za projekte za pomoč skupinam, ki jih je prizadela pandemija.

  • DK, STA

    28. 5. 2020  |  Politika

    Trumpovim lažnim zapisom Twitter dodaja opombe in povezave na dejstva

    Po ogorčenju in pritožbah zaradi Trumpovih tvitov o ženski, ki je umrla pred dvajsetimi leti, je Twitter 26. maja prvič doslej k dvema tvitoma predsednika ZDA Donalda Trumpa dodal opombo s klicajem. Ker je Trump ponovno zavajal javnost glede volitev po pošti, je Twitter ponudil povezavo na dejstva z naslovom "Dejstva glede volitev po pošti", ki uporabnika poveže z dejstvi, ki se ne ujemajo z njegovim tvitom.

  • Uredništvo

    28. 5. 2020  |  Družba

    »Norca so se delali iz mene zaradi najrazličnejših stvari«

    "V življenju bi se rada borila za vse, ki štrlijo ven in bi jih družba rada izločila, ker so neprilagojeni. Jaz pa mislim, da je za vsakega človeka prostor. Ne maram izločevanja. Že kot otrok sem bila taka, da tudi če mi kdo ni bil všeč, pa so se vsi na njega spravili, sem se jaz potegnila zanj. Ker se mi ni zdelo prav. Tudi jaz sem bila velikokrat potisnjena v kot, izločena, pa norca so se delali iz mene zaradi najrazličnejših stvari. Ko to občutiš, imaš dve možnosti: da tudi ti začneš izključevati ali pa da nikoli ne izključuješ. Meni je ta druga bližje."

  • DK, STA

    28. 5. 2020  |  Svet

    Desetletni otroci v kazenskopravnem sistemu

    Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) opozarja, da gre skozi avstralski kazenskopravni sistem na tisoče otrok. Med njimi so najmlajši stari komaj deset let, zato pozivajo avstralske oblasti, naj zvišajo starost za kazensko odgovornost. AI v poročilu navaja, da je šlo od julija 2018 do junija 2019 skozi kazenskopravni sistem 8350 otrok, starih od 10 do 13 let. Med priprtimi otroki jih je bila skoraj četrtina mlajših od 14 let.

  • DK, STA

    28. 5. 2020  |  Svet

    »Ženske lahko enostavno preprečijo posilstvo, če le držijo noge skupaj«

    V ameriški zvezni državi New Jersey je vrhovno sodišče 26. maja soglasno odstranilo s položaja državnega sodnika Johna F. Russa mlajšega zaradi številnih kršitev, ki so dosegle vrh z izjavo, da lahko ženske enostavno preprečijo posilstvo, če le držijo noge skupaj. Vrhovno sodišče je sklenilo, da je Russo večkrat na podoben način zlorabil svoj položaj, zato si ni mogoče predstavljati, da bi tak človek kdaj sodil v primeru nasilja v družini ali spolnega napada.

  • Damjana Kolar

    28. 5. 2020  |  Kultura

    TV napovednik od četrtka do nedelje

    Priporočamo temačen romantični triler Nočne ptice, ki s stopnjujočo napetostjo raziskuje tanko mejo med ljubeznijo in krutostjo, med maščevanjem in odrešitvijo, izraelski dokumentarni film Pozabljeni - zgodba o jugoslovanskih Judih, film Vod smrti o terorju vietnamske vojne in poskusu mladega vojaka, da sredi groze ohrani pravičnost in človeškost, film Hladna vojna, globoko osebna, z glasbo prežeta zgodba o nemogoči ljubezni v nemogočih časih.

  • Grega Repovž

    27. 5. 2020  |  Politika

    To so vaše varde, SMC, DeSUS in NSi.

    Kako se je lahko zgodilo, da je na slovensko italijanski meji prišlo do incidenta, v katerem je očitno pripadnik paravojaške formacije »aretiral« sprehajalca? Kdo je kriv za ta dogodek? Dogodek je šele začel odmevati po Evropi. V naslednjih tednih nas čakajo zelo zaskrbljena poročila medijev po vseh državah, ne le znotraj Evropske unije. Razen redkih iskalcev adrenalina, sleherniki ne hodijo v države, kjer neznanci z orožjem strašijo po gozdovih. Ne turisti ne investitorji. To so čudne države, ki se jim velja izogibati, če pa že moraš tja, pa pač ostaneš na avtocesti in čim prej prečkaš naslednjo mejo.

  • IK, STA

    27. 5. 2020  |  Politika

    Počivalšek: »Sodbo o tem, ali so bile vse sprejete odločitve optimalne, si lahko ustvari vsak sam«

    Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v odgovoru na interpelacijo zoper njega nanizal trditve, ki po njegovem dokazujejo, da so bile odločitve pri nabavah zaščitne opreme glede na dane krizne okoliščine optimalne. Obenem pa se je vprašal, ali je interpelacija v teh težkih gospodarskih razmerah vse, kar je opozicija sposobna prispevati.

  • IK, STA

    27. 5. 2020  |  Družba

    Turistični boni bodo prenosljivi med sorodniki

    Turistični boni, ki jih bodo z namenom pomoči turistični panogi prejeli vsi prebivalci Slovenije, bodo prenosljivi med družinskimi člani, so sklenili člani odbora Državnega zbora (DZ) za delo. Koristiti jih bo mogoče do konca leta, izplačilo v denarju pa ne bo mogoče. Predloge opozicije, naj bo država bolj radodarna, je odbor zavrnil.

  • Uredništvo

    27. 5. 2020  |  Svet

    Slavoj Žižek: »Novi svet bo moral biti nekakšen komunizem«

    "Novi svet bo moral biti nekakšen komunizem v smislu dobro znanega Marxovega gesla: »od vsakega toliko, kolikor zmore, in vsakemu toliko, kolikor potrebuje.« Ne gremo že v to smer? Ne seveda tako, kot si je predstavljal Marx," je v novi posebni številki Mladine ALTERNATIVE zapisal filozof Slavoj Žižek. Dodal je, da je današnja težava, kako preobraziti naše želje – zdaj ne moremo zarisati koordinat svojih želja. "V tej zmedi je prodajalna svetov že odprta, saj vsi vemo, da bomo morali nekaj storiti in zasnovati nov svet," je zapisal v članku z naslovom Zdaj živimo v prodajalni svetov.

  • Uredništvo

    27. 5. 2020  |  Politika

    Romana Tomc: »Prevečkrat podpiramo kulturnike, ki so žalitev za slovensko kulturo«

    "Slovenci imamo radi kulturo. Ampak je včasih ne razumemo. Vemo, kaj nam je všeč in tisto radi beremo, obiskujemo, gledamo, poslušamo. Če bodo imeli Modrijani letos ponovno veliki koncert, bo zanesljivo spet razprodan. Številni drugi slovenski glasbeniki so prav tako razprodani za več mesecev. Ne vem katerič že bo razprodana tudi knjiga dr. Jožeta Možine Slovenski razkol."

  • Uredništvo

    27. 5. 2020  |  Družba

    »Katoliški klerikalizem z zatiranjem svobode vzdržuje trajni razkol med Slovenci«

    "Ne povzroča zlo razkol med Slovenci, ampak razkol med nami povzroča upor proti zlu; to je naša tradicija. Poet France Prešeren je za nazaj in naprej razkril, da smo Slovenci 'od davna' razklani med dvema tradicijama ¬ svobodomiselno in klerikalno podrejevalsko; to je večna vsebina t.i. kulturnega boja."

  • DK, STA

    27. 5. 2020  |  Družba

    Spolne delavke pozivajo k odpravi omejitev za spolno delo

    Združenje nemških spolnih delavk je v ponedeljek, 25. maja pozvalo k opustitvi omejitev pri spolnih uslugah, ki so jih v Nemčiji uvedli zaradi epidemije novega koronavirusa. Zdaj ni več upravičeno, da so bordeli še naprej zaprti in da je spolno delo še naprej prepovedana, je združenje zapisalo v odprtem pismu 16 nemškim poslancem, ki so pozvali k splošni prepovedi plačevanja za spolne odnose.

  • Danes je nov dan

    27. 5. 2020  |  Družba

    Prikrito oglaševanje slepim in slabovidnim

    Slepi se srečujejo z istimi banalnostmi kot vsi ostali. Hodijo v službo, se družijo s prijatelji in – kot se za 2020 spodobi – skrolajo Facebook. Da ostanejo v stiku s svojimi najbližjimi, uporabljajo bralnike – programe, ki preberejo, kaj piše na zaslonu. To ni vedno enostavno, zato obstajajo standardi oblikovanja spletnih vsebin, da so te prijazne bralnikom.

  • DK, STA

    27. 5. 2020  |  Družba

    Po 10 letih nova raziskava o mladih v Sloveniji

    Urad za mladino je z mariborsko Filozofsko fakulteto podpisal pogodbo o izvedbi raziskave Mladina 2020, ki zajema mlade v Sloveniji od 15. do 29. leta. Kot so sporočili z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport jo bo ta izvedla v skupaj z ljubljansko Fakulteto za družbene vede, zaključena pa bo predvidoma februarja leta 2021. Osnovni namen raziskave je izdelava profila mladih v Sloveniji po tematskih sklopih, med drugim pa bo namenjena področjem demografije, omrežjem socialnih opor in medgeneracijskega sodelovanja ter izobraževanja, usposabljanja in vseživljenjskega učenja, zaposlovanja in podjetništva.

  • DK, STA

    27. 5. 2020  |  Svet

    Prepoved poročanja o sojenju kardinalu 

    Zaradi domnevne kršitve prepovedi poročanja o sojenju kardinalu Georgeu Pellu v zvezi s spolnimi zlorabami dečkov, se bo proti več avstralskim novinarjem in medijem začel sodni proces. Sodnik vrhovnega sodišča v zvezni državi Victoria John Dixon pravi, da se bo proces začel 9. novembra, lahko pa tudi že prej. V primeru obsodbe, novinarjem grozi do pet let zapora, medijskim hišam pa globa do 500.000 avstralskih dolarjev (več kot 300.000 evrov).

  • DK, STA

    27. 5. 2020  |  Družba

    »Morsko življenje v globinah oceanov bo do konca stoletja vse bolj ogroženo«

    Po ugotovitvah mednarodne skupine znanstvenikov, bi se do druge polovice tega stoletja lahko močno pospešile podnebne spremembe v globinah oceanov. Izračunali so hitrost podnebnih sprememb na štirih globokih območjih oceanov med letoma 1955 in 2005. Za preostali del prejšnjega stoletja so uporabili 11 podnebnih modelov. Nato so izračune prenesli na obdobje med letoma 2050 in 2100. Hitrost podnebnih sprememb določa verjetno hitrost in smer premikanja živalskih vrst, da bi kljub segrevanju oceanov ostale v ugodnem območju. Zaradi globalnega segrevanja se že zdaj živalske vrste v vseh plasteh od površja do 4000 metrov globine premikajo, a z različnimi hitrostmi, poroča britanski časnik Guardian.

  • DK, STA

    27. 5. 2020  |  Kultura

    Resnična zgodba, ki spominja na Gospodarja muh

    Šest najstnikov iz polinezijskega arhipelaga Tonga, ki se nahaja v Tihem oceanu, je v sredini 60-ih let prejšnjega stoletja zašlo na tedaj neznani, nenaseljeni otok in tam preživelo 15 mesecev. Britanski The Guardian poroča, da bo zgodba, ki spominja na znameniti roman Nobelovega nagrajenca Williama Goldinga z naslovom Gospodar muh, kmalu doživela hollywoodsko filmsko priredbo. Pravice je odkupil hollywoodski produkcijski studio New Regency, ki je znan po filmih, kot sta 12 let suženj v režiji Stevea McQueena in Povratnik Alejandra Gonzaleza Inarrituja.

  • Uredništvo

    27. 5. 2020  |  Kultura

    Ponovno odprtje kinematografov Art kino mreže Slovenije 

    V sklopu rahljanja ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa vrata ponovno za obiskovalce odpirajo tudi kinematografi Art kino mreže Slovenije. Že v petek 22. maja je bila projekcija v Linhartovi dvorani Radovljica, 25. maja v Sežani, 26. maja pa tudi v Novi Gorici.

  • Pia Nikolič

    26. 5. 2020  |  Kultura

    Protivladni protesti se kar vrstijo, danes pred ministrstvom okoli 400 kulturnikov

    Performans z naslovom Akcija za kulturo je ob 15. uri pred Muzej sodobne umetnosti Metelkova povabil kulturne delavce. Zbralo se jih je okoli štiristo. Po nagovoru gledališkega režiserja Jaše Jenulla so si protestniki razdelili liste z apelom vladi in jih skupaj nalepili na okna Ministrstva za kulturo.

  • Uredništvo

    26. 5. 2020  |  Politika

    Policisti odpeljali protestnike

    Skupina Balkan River Defence je danes zjutraj sporočila, da bo ob 8. uri z lastnimi telesi zavzela prostor pred vhodoma v obe stavbi ministrstva za okolje in prostor. Kot so zapisali v sporočilu za javnost naj bi bili tam predvidoma do 16. ure. A načrte jim je prekrižala policija, ki je nekaj posameznikom, ki so sedeli na stopnicah ministrstva odvzela prostost in jih odpeljala na policijsko postajo Bežigrad. 

  • Uredništvo

    26. 5. 2020  |  Politika

    Ko maske padajo v parlamentu

    Poslanec LMŠ Jani Möderndorfer je med zasedanjem Državnega zbora od predsednika parlamenta Igorja Zorčiča (SMC) zahteval, naj ukine uporabo zaščitnih mask v parlamentu, nato pa je z obraza protestno snel svojo masko.

  • IK, STA

    26. 5. 2020  |  Kultura

    V Ljubljani danes ob 15. uri akcija za kulturo 

    Na Muzejski ploščadi Metelkova bo danes ob 15. uri potekala akcija za kulturo. Po besedah pobudnikov je "ministrstvo za kulturo svoja vrata pred kulturo zaprlo in ga besede na papirju ne dosežejo", zato je "čas za prehod k novim oblikam dejavnosti". Politiki očitajo, da je sprejela le najnujnejše in kratkoročne socialne ukrepe in prezrla najšibkejše.

  • Oštro.si

    26. 5. 2020  |  Politika

    Grims se ni vseskozi zavzemal za spoštovanje prava

    Poslanec SDS Branko Grims je na izredni seji državnega zbora 14. maja dejal, da je v razpravah o migracijah ves čas vztrajal le pri tem, da se dosledno spoštuje pravni red.

  • Uredništvo

    26. 5. 2020  |  Politika

    Borut Pahor: »Vem, da Janši ni lahko«

    »Midva se pogovarjava. Poskušava sodelovati, kolikor je to potrebno in mogoče. Vem, da mu ni lahko, vem tudi, da ni lahko ljudem v opoziciji. Vendar smo zdaj obsojeni eden na drugega. Zdaj imamo vlado.«

  • Uredništvo

    26. 5. 2020  |  Politika

    »S Tarčo je nekaj zelo narobe«

    Miša Molk: Enkrat ste sami rekli, da pridevnik "programski" v izrazu "programski svet" nima smisla. Da bi lahko bil samo svet. Večkrat gre namreč za politični boj, kot za strokovno diskusijo?

  • Uredništvo

    26. 5. 2020  |  Politika

    Minister Hojs: »Policija bo ukrepala zoper organizatorje protestov«

    "Policija je ali pa bo na podlagi zakona in njegovih usmeritev ukrepala zoper organizatorje. Čeprav gre za neprijavljene shode, pričakujem ukrepe zoper organizatorje. To so tisti, ki so po javnih družbenih omrežjih ali studiih televizij pozivali na proteste, v to so bile vključene celo politične stranke. Zakon o javnih zbiranjih tudi nalaga, da morajo organizatorji kriti stroške, ki jih je pri varovanju ljudi na neprijavljenih shodih imela policija. Ta zakon velja že dolgo, ni bil sprejet zdaj. Pričakujem, da bo tudi to policija uveljavila."

  • Danes je nov dan

    26. 5. 2020  |  Družba

    Brezposelnost v času epidemije

    Število obolelih in umrlih po svetu za koronavirusom je le del grozljivih statistik v času epidemije – kolateralna škoda bo precej vidna tudi na trgih dela. 

  • DK, STA

    26. 5. 2020  |  Svet

    Bodo tudi hrvaške trgovine ob nedeljah zaprte?

    Hrvaška vlada pripravlja predlog sprememb zakona o trgovini, s katerimi bi delno prepovedali obratovanje trgovin ob nedeljah. Po besedah ministra za gospodarstvo Darka Horvata (HDZ) bodo predlagali, da lahko trgovci od 52 nedelj v letu izberejo 14 takih, ko bodo odprti. Napoved o zapiranju trgovin so na Hrvaškem ocenili kot predvolilno potezo HDZ, ki želi okrepiti vezi stranke s katoliško cerkvijo in pridobiti volivce desnice.