• Uredništvo

    16. 8. 2021  |  Družba

    »Fašizem je mobilizacija strahov ljudi, strahu pred svobodo, po tem, ko so pokukali vanjo«

    "Spoznal sem, da se je nekaj spremenilo, miselni koncepti fašizma so desničarskemu populizmu nadeli intelektualno koherenco. Kot nekdo, ki je vpleten v boj proti fašizmu že štiri desetletja, mi je vse skupaj dalo misliti, da se moram vrniti nekaj korakov nazaj in znova preštudirati, kaj fašizem sploh je."

  • Uredništvo

    16. 8. 2021  |  Politika

    »Ta oblast bo naredila vse, da bo delala tudi takrat, ko ne bo delala«

    "Ta oblast bo naredila vse, res prav vse, da bo delala tudi takrat, ko ne bo delala. Ker se mora odpočiti tako kot recimo šolajoča se mladež, mora prej poskrbeti za nemoteno funkcioniranje države. Predahniti. Zajeti zrak. Ne more Janez Janša vsak dan delati in nadzirati vsega. Ne more vsak dan usmerjati in preusmerjati javnega diskurza. Pride čas, ko mora odklopiti. V hribih, na jezerih ali na golfu. Da pa to lahko počne v miru in brez slabe vesti, potrebuje zagotovilo, da v času njegove nedejavnosti ne bo šlo vse k hudiču. Potrebuje dobro zavarovalno polico. Garancijo in naložbo za prihodnost."

  • LV, STA

    16. 8. 2021  |  Politika

    Mineva deset let od smrti Andreja Bajuka

    Danes mineva deset let, odkar je v 68. letu starosti umrl ustanovitelj in prvi predsednik stranke Nova Slovenija (NSi), nekdanji predsednik vlade in finančni minister Andrej Bajuk. Vodstvo NSi se mu bo danes poklonilo tudi s položitvijo venca na njegov grob na ljubljanskih Žalah.

  • DK, STA

    16. 8. 2021  |  Kultura

    Delavnica in festival Jazzinty v Novem mestu

    V Novem mestu se v organizaciji občinskega Zavoda Novo mesto danes začenjata 21. Mednarodna glasbena delavnica in festival Jazzinty. Enotedenskega glasbenega izobraževanja se bo udeležilo 50 slušateljev iz desetih evropskih držav, festivalski del delavnice bo postregel s šestimi festivalskimi večeri in številnimi koncerti.

  • Uredništvo

    16. 8. 2021  |  Družba

    Festival Grounded 2021: Država

    V sredo, 18. avgusta, se v Ljubljani obeta začetek pete edicije festivala Grounded – festivala, ki ga najdemo na stičišču elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma. V osnovi vsako leto naslavlja aktualna družbena vprašanja s povezovanjem navidez nezdružljivega: deinstitucionalizirane teoretske razprave, povsakdanjenja družbenega aktivizma ter progresivne klubske elektronske kulture. Po tem, ko so se njegove prejšnje edicije lotile vprašanj migracij, intime v času umetne inteligence, avtomatizacije in oblasti ter resnice, letos v središče interesa postavlja koncept države.

  • STA

    15. 8. 2021  |  Svet

    VIDEO: Talibani že v predsedniški palači, afganistanski predsednik zapustil državo

    Afganistanski predsednik Ašraf Gani je danes zapustil državo, je sporočil njegov podpredsednik Abdulah Abdulah. Gani je državo zapustil, potem ko so talibani zavzeli večino mest v Afganistanu in danes obkolili tudi prestolnico Kabul.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    13. 8. 2021  |  Mladina 32  |  Uvodnik

    Medtem ko smo čakali

    Naj je politično ozračje še tako vroče, naj je nezadovoljstvo še tako močno, naj je odnos javnosti do vladajoče koalicije praktično enoznačno zavračajoč, politična aktivnost slovenske javnosti ostaja enaka. Javnost pa, čeprav je zelo angažirana, hkrati na volitve zgolj pasivno čaka. Čaka, da se bo pojavil nekdo nov. Čaka, da bodo opozicijske stranke naredile naslednji, tokrat prepričljiv korak. Čaka, da bo tega konec.

  • Monika Weiss

    13. 8. 2021  |  Mladina 32  |  Družba

    Milijoni za cerkve

    Med tistimi, ki so zaradi epidemije prejemali mesečni temeljni dohodek, so tudi verski uslužbenci. Po podatkih finančne uprave je šlo za izplačila skupaj 5,31 milijona evrov, natančnega razreza zneska po uslužbencih posameznih cerkva pa niso zagotovili ne na Finančni upravi ne na ministrstvu za kulturo, ki je pristojno za verske skupnosti. Z ministrstva so sporočili le število verskih uslužbencev po posamičnih verskih skupnostih, ki imajo pravico do namenske državne finančne pomoči za plačilo prispevkov za socialno varnost. Skupno je bilo junija letos teh upravičencev – verskih uslužbencev –785, od tega kar 748 ali več kot 95 odstotkov iz katoliške cerkve (RKC). Drugi so uslužbenci srbske pravoslavne cerkve (12), islamske skupnosti (11), evangeličanske cerkve (7), evangelijske binkoštne cerkve (4), krščanske adventistične cerkve (2) in slovenske muslimanske skupnosti (1).

  • Monika Weiss

    13. 8. 2021  |  Mladina 32  |  Ekonomija

    Prvič v sodobni zgodovini bo največja banka v Sloveniji postala tuja banka

    Do sredine prihodnjega leta bo po napovedih madžarske banke OTP končan »najpomembnejši prevzem v zgodovini Skupine OTP«. Gre za prevzem mariborske Nove KBM, s katerim namerava OTP – vodi jo dober znanec Viktorja Orbána, milijarder Sándor Csányi – prevzeti vodilno vlogo na slovenskem bančnem trgu. To bo zgodovinski preobrat: prvič v sodobni zgodovini Slovenije bo primat največje sistemske banke izgubila NLB in hkrati bo največja banka v Sloveniji prvič postala tuja banka. Kaj to pomeni? In koliko bančnega sistema je še v »domači« lasti?

  • STA

    15. 8. 2021  |  Svet

    VIDEO: Talibani že v Kabulu

    Talibani so po navedbah prebivalcev Kabula že vstopili v mesto. Njihov tiskovni predstavnik je sicer po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zatrdil, da imajo borci navodilo, da ostanejo na robu prestolnice. Kabul je še edino večje mesto v Afganistanu, ki ga talibani še niso zasedli.

  • STA

    15. 8. 2021  |  Kultura

    »Kratki filmi so včasih predpriprava na celovečerce, a so obenem mnogo več kot to«

    Na mednarodnem Festivalu kratkega filma (FeKK) v Ljubljani bodo do 21. avgusta po sedmih ljubljanskih lokacijah prikazali več kot 130 kratkih filmov. Filmi se bodo za nagrade potegovali v programu FeKK SLO in preimenovanem ter razširjenem programu FeKK BAL, je za STA napisal programski direktor Matevž Jerman.

  • Uredništvo

    15. 8. 2021  |  Politika

    To je v nasprotju z vsemi mednarodnimi dogovori ter etičnimi merili, doseženimi v 20. stoletju

    "V primeru hitleroljubnega neonacista gre za jasno politično akcijo vlade in policije za legalizacijo neonacizma kot oprode desnice. V primeru Vovka je cilj stališča o spolu, seksualnosti, zakonu in otrocih in drugih/drugačnih, ki nedvomno spadajo v 19. stoletje, postaviti za merilo. To je v nasprotju z vsemi mednarodnimi dogovori ter etičnimi, razumskimi in humanističnimi merili, doseženimi v 20. stoletju, da o naši današnji ustavi niti ne govorimo. Z ničemer ni mogoče dokazati, da je taka grozeča zaostalost v čemerkoli boljša od dosežkov preteklega stoletja, in dokazovanje je samo po sebi groteskno, zlasti ko se pojavijo zastopniki, kot sta Primc ali Norma. Zato lahko lik, ki je nihče, na prvi pogled zmede s popolno odsotnostjo osebnosti. Zaslepljeni s to praznino lahko začnemo verjeti, da je dobro že to, da lik ne preklinja in neposredno ne žali, kot to počne večina predstavnikov oblasti. Toda to, kar ta nihče govori, je popolnoma nesprejemljiva izbira najhujših zablod, potrjenih napak v preteklosti, že tolikokrat dokazanih laži in slabo prikritih groženj, tako da je odsotnost besne reakcije le dokaz, da je nihče uspel za trenutek anestezirati naša merila in dosežke, ki jih ne damo. Zato pozor, ne zapostavljajte jih!"

  • Stanka Prodnik

    13. 8. 2021  |  Mladina 32  |  Kultura  |  TV

    Maziljeni jezik sovraštva

    Veliko lažje bi bilo pisati ta prispevek, če bi šlo za uvid v neko zgodovinsko dogajanje v neki državi (na primer Nemčiji v času nacizma) ali pa za prispevek o primeru odkrite homofobije na čečenski televiziji – saj veste, tam geje in lezbijke pač pobijajo. No, Jože Možina in Igor Vovk, direktor zavoda Iskreni, jih v Intervjuju ne pobijata, ampak »zgolj« načrtno in zavestno širita sovraštvo. A njuna prijazna maziljena zloba ni nič manj grozljiva.

  • Uredništvo

    15. 8. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #78

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Mance Klun iz zbirke Če ne morem biti jezik.

  • IK, STA

    14. 8. 2021  |  Politika

    Državljanki vrnjena globa zaradi kršenja policijske ure

    Okrajno sodišče je ustavilo postopek o prekršku posameznici, ki je bila s 400 evri kaznovana zaradi kršenja policijske ure. Vrnjen ji je bil tudi znesek globe, je na Twitterju zapisala Pravna mreža za varstvo demokracije. 

  • STA

    14. 8. 2021  |  Politika

    Tonin želi, da se PCT določi za vse zaposlene

    Predsednik NSi in podpredsednik vlade Matej Tonin je danes dejal, da v NSi menijo, da bi moral biti pogoj PCT (preboleli, cepljenih, testirani) čim bolj razširjen. "Če temu ne bo tako, se bodo ustvarjale različne izjeme, pa tudi zmeda in nezadovoljstvo," je dejal. Tako bi pogoj PCT vpeljali za vse sisteme oz. vse zaposlene.

  • Oštro.si

    14. 8. 2021  |  Politika

    Na Hrvaškem celotna pomoč le tistim podjetjem, ki imajo cepljenih vsaj 70 % zaposlenih?

    »Hrvaška od julija izplačuje polne korona pomoči le podjetjem, ki imajo cepljenih vsaj 70 odstotkov zaposlenih, ostalim pa sorazmerno glede na delež cepljenih delavcev,« je 24. julija tvitnil Matej Lahovnik, ekonomist in vodja vladne svetovalne skupine za pripravo ukrepov za omilitev posledic epidemije za državljane in gospodarstvo.

  • Aleš Hojs, prvak v prostaštvu med vsemi ministri samostojne Slovenije

    Aleš Hojs, nesporno prvak v prostaštvu med vsemi ministri samostojne Slovenije, neutrudni diseminator osebnih žaljivk in sovraštva, ki ležerno protestnike in mimogrede tudi evropske komisarje razglaša za svinje, rumenojopične neonaciste za bisere in po novem policiste za lenuhe, najbrž ni primerek osebe, od katere bi smeli pričakovati trohico argumentacijske tenkočutnosti. Prej nasprotno, naša pričakovanja so lahko pri njem vedno znova minimalna, pa še pri tem smo optimistični, če jih sploh imamo.

  • Uredništvo

    14. 8. 2021  |  Politika

    Gale: »Iskreno povem, da se vidim kot poslanec«

    "Zanima me. Ne čutim pa se dovolj kompetentnega za vlado. Težišče bi se moralo vrniti v parlament, ker so tam neposredno voljeni predstavniki ljudstva. Obstoječi volilni sistem ne omogoča prave volilne izbire. Iskreno povem, da se vidim kot poslanec, če bi se morda podal v politiko. Mnogi se vidijo na položajih, ki jim niso dorasli. Premalo se povezujejo s stroko. Za svoja slaba ravnanja tudi nihče ne odgovarja. Presenečen sem bil, ker Janša ni razrešil Počivalška. Očitno je preveč denarja v igri."

  • Uredništvo

    14. 8. 2021  |  Politika

    »O obveznem cepljenju še ne razmišljamo«

    "O obveznem cepljenju še ne razmišljamo, še vedno smo na stališču, da je treba ljudi prepričati, da je treba s širjenjem pomena cepljenja ljudi prepričati in s transparentnim delovanjem doseči tisti prag, da bodo ljudje prepoznali, da je cepljenje daleč najboljši obrambni zid pred širjenjem epidemije."

  • Uredništvo

    14. 8. 2021  |  Družba

    Svoboda ljudem

    Včeraj se je na Trgu republike v Ljubljani že tradicionalno odvijal petkov kolesarski protivladni protest. 

  • Imamo to

    V času olimpijade, ko je slovenska košarkarska reprezentanca navduševala s svojo igro, ko je, kot pravimo, srce puščala na igrišču, ko je dihala kot eden, ko je mlela nasprotnike, same velikane, Argentino, Španijo in Nemčijo, ko je izkazovala moč in lepoto kolektivnega duha, ko nas je brezmejno razveseljevala in ko nas je vedno znova zbujala (ponoči, res sredi noči), je Božo Predalič, »desna« roka Janeza Janše, nekdanji generalni sekretar Vlade Republike Slovenije, zdaj državni sekretar ministrstva za notranje zadeve (sicer diplomirani inženir agronomije, magister državnih in evropskih študij ter doktor pravnih znanosti), na tvit Neve Železnik – »Včasih so izbranci ljudstva sovražili samo Južnjake in jih hoteli izbrisati. Nato so med sovražnike uvrstili begunce in nastala je SLO, okupirana z žico. Sedaj sovražijo tudi Slovence, če jim ne ploskajo, če niso njihovi. V resnici ne marajo nikogar: le moč, oblast in denar.« – odgovoril takole: »Nakladanje! V resnici so nekdanji ‘izbranci ljudstva’ v času Juge skušali Slovenski rod razredčiti z uvozom ‘južnih bratov’. Današnji levičarji gredo še dlje, Slovenski rod in Evropo skušajo razredčiti z uvozom nezakonitih migrantov. Spomnite se koliko jih je dnevno uvozil Miro Cerar.« Takoj so se oglasili sledilci, ki so bodisi napovedovali skorajšnje neizbežno »uničenje

  • Monika Weiss  |  foto: Uroš Abram

    13. 8. 2021  |  Mladina 32  |  Družba

    »Pri gradnji jedrske elektrarne prebivalcev ni nihče nič vprašal. Tokrat bi bilo treba vprašati ljudi.«

    Miroslav Gregorič (1948) je magister strojništva z eno najvidnejših mednarodnih karier. Leta 1973 je diplomiral na ljubljanski strojni fakulteti s temo Računsko določevanje karakteristike hladilnega stolpa termoelektrarne Šoštanj III, šest let kasneje pa magistriral s področja prenosa toplote in snovi na državni univerzi Oregon. Med letoma 1989 in 2002 je bil direktor Uprave RS za jedrsko varnost. Leta 2002 ga je vlada na predlog ministra za okolje, prostor in energijo Janeza Kopača razrešila, predvsem zato, ker se ni strinjal z ustreznostjo lokacije za odlagališče radioaktivnega onesnaženega materiala iz rudnika Žirovski Vrh. Odlagališče je na lokaciji nastalo, Gregorič pa je začel mednarodno pot. Leta 2002 je postal predstavnik komisije Združenih narodov UNMOVIC, ki jo je vodil dr. Hans Blix, in v Iraku vodil inšpektorje, ki so tam iskali orožje za množično uničevanje. Čeprav ga niso našli, so marca 2003 ZDA in Združeno kraljestvo brez predhodne odobritve napada Varnostnega sveta Združenih narodov napadli Irak, ki ga je vodil Sadam Husein. Gregorič se v slovensko državno ali javno upravo ni več vrnil, pravi, da se povabil ne spomni. Med drugim je šest let deloval pri Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA) na Dunaju na področju jedrskega varovanja, na to področje pa se veže tudi večina projektov, ki jih izvaja v več državah.

  • Peter Petrovčič

    13. 8. 2021  |  Mladina 32  |  Politika

    Pustite neonaciste pri miru!

    Dva izmed najvišjih policijskih šefov na Policijski upravi Ljubljana sta dobila opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja, ker je policija 26. junija s protivladnega shoda na Prešernovem trgu odstranila skupino neonacističnih provokatorjev, samooklicanih rumenih jopičev. Da, prav ste prebrali. Vlada in notranji minister sta ob pomoči generalnega direktorja policije tako rekoč obglavila največjo policijsko upravo zgolj zato, ker je policija posredovala proti točno določeni skupini ljudi. Policistom širom po državi pa je vlada s tem poslala jasno sporočilo – naj se to ne ponovi!

  • Vasja Jager

    13. 8. 2021  |  Mladina 32  |  Družba

    Cepiva delujejo

    Odkar se je v Sloveniji začelo cepljenje prebivalstva, javnost s posebnim zanimanjem spremlja, kakšen bo učinek cepiv in ali jim bo uspelo zaustaviti ali pa vsaj upočasniti epidemijo. Nasprotniki cepljenja vsak primer okužbe med precepljenimi, torej polno zaščitenimi, uporabijo kot dokaz v prid teorijam, ki jih v želji po čim večji branosti ali klikanosti podpihujejo nekateri mediji. Tako je Večer prejšnji teden objavil članek z bombastičnim naslovom »Pozor, med potrjenimi okužbami v zadnjih dneh je bilo cepljenih več kot 13 odstotkov!«. Toda zlovešči vtis, ki ga povprečni bralec ali bralka dobi ob prebiranju takšnih novic, ni umesten. Dejstvo je, da so cepiva uspešna pri zaviranju krivulj hospitalizacij in smrti zaradi koronavirusa in da pomenijo upanje, da se bomo nekoč izvili iz epidemije.

  • Vasja Jager

    13. 8. 2021  |  Mladina 32  |  Družba

    Kaj je nevarneje? Stranski učinki cepljenja ali zapleti pri prebolevanju covid-19?

    Ključni argument v prid cepivom je, da zaščita, ki jo zagotavljajo pred koronavirusom, krepko odtehta tveganja, ki jih pomenijo morebitni stranski učinki. Polno cepljen posameznik je več kot 90-odstotno zaščiten pred težkim potekom koronavirusne bolezni, hospitalizacijo in smrtjo – na drugi strani so možnosti, da mu bo cepivo škodovalo, minimalne.

  • Ali imajo pri trenutni razdeljenosti glede cepljenja oboji prav?

    Ko je mož nevroznanstvenice Lise Feldman prišel na obravnavo k psihiatru, se je pri iskanju odgovora na zdravnikovo vprašanje namrščil, kar je običajno počel, kadar je bil osredotočen. Psihiater mu je postavil diagnozo – imate težave s prikrito jezo. Čeprav je gospod Feldman to zanikal, je psihiater vztrajal pri svoji oceni. In obravnava je bila s tem končana. Kaj se je zgodilo? Nekaj, kar pogosto zaznamuje vsakdanjo komunikacijo – nesporazum. Nesporazum, kot pove že ime, pomeni odsotnost sporazuma o nekaterih vidikih stvarnosti. Feldman si je mrščenje obrvi razlagal kot posledico koncentracije, psihiater pa jeze. Kdo je imel prav? Oba. Obe razlagi sta stvarni, vendar ne v objektivnem pomenu, temveč v socialnem. Kaj to pomeni?

  • Izak Košir

    13. 8. 2021  |  Mladina 32  |  Politika

    »Klientelistični posel«

    Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je za promocijo cepljenja namenil 56 tisoč evrov. Akcija je bila neuspešna, saj ni dosegla cilja, ki je (bil) vsaj 60-odstotna precepljenost.

  • Peter Petrovčič

    13. 8. 2021  |  Mladina 32  |  Politika

    »Stroka je povožena, velja le še politična volja«

    Po naših podatkih je bilo poročilo o nadzoru v prvotni različici napisano zelo korektno, potem pa je generalni direktor policije zahteval dopolnitev v tistem delu, ki govori o tako imenovani enaki obravnavi rumenih jopičev. To je tudi edini očitek nadzora. Poročilo govori o tem, da je bilo ukrepanje policije strokovno, zakonito, učinkovito, da je bilo pridržanje izvedeno zakonito. V opozorilu pred odpovedjo pa se zdaj sklicujejo izključno na omenjeno enako obravnavo rumenih jopičev. Po našem mnenju ni podan niti eden od zakonskih razlogov za izrek opozorila pred odpovedjo, saj ni šlo za kršenje pogodbenih obveznosti. Zato je izrečeno opozorilo nezakonito.