• Uredništvo

    28. 11. 2019  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri si v novi Mladini preberite, kako oblast pod Šarcem kadruje v gospodarstvu. Naslovnico KAMNIŠKA ZVEZA je zakrivil Uroš Abram. Od 29. novembra na vseh prodajnih mestih in na naši spletni strani. #Mladina48

  • IK, STA

    28. 11. 2019  |  Svet

    Google slovenskim potrošnikom še vedno ni odgovoril

    Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je pred letom dni pri Informacijskem pooblaščencu zaradi načina sledenja lokacijam uporabnikov vložila pritožbo proti Googlu zaradi kršitve splošne uredbe EU o varstvu podatkov (GDPR). Kot so sporočili danes, pooblaščenec še vedno ni sprejel odločitve, ali je Google kršil GDPR in ali bo moral plačati globo.

  • Danes je nov dan

    28. 11. 2019  |  Družba

    Brezčutni Drugi

    V redki pozitivni potezi je ameriški predsednik Trump v zakon podpisal akt proti mučenju živali, ki se lahko kaznuje z do sedmimi leti zapora. Nova zakonodaja ne bo vplivala na klavce, lovce in ribarje.

  • LP

    28. 11. 2019  |  Svet

    Prva ženska po 150 letih, ki je dobila to priložnost

    Opera je bila v članku, ki ga je Charlotte Higgins napisala za Guardian, oklicana za najbolj mizogino umetnostno zvrst – predvsem zaradi krutih usod, ki v kanoničnih opernih delih (ki so jih seveda napisali moški) doletijo ženske junakinje. Aida umre, Madama Butterfly se ubije, Carmen je umorjena, Lucia di Lammermoor ubije svojega moža, znori in se ubije in tako dalje v nedogled. Tudi skladateljice so v svetu vrhunske opere v manjšini; ena od njih je denimo Olga Neuwirth, Avstrijka, ki je pri glasbeni predstavi Bählamms Fest v devetdesetih sodelovala z eno najbolj priznanih (in kontroverznih) avstrijskih pisateljic, Nobelovo nagrajenko in feministično ikono Elfriede Jelinek. Jelinek je napisala tudi libreto za njeno opero, ki je tematizirala otroško zlorabo s strani nacističnega zdravnika in bi morala biti leta 2004 uprizorjena v dunajski operni hiši, vendar je vodstvo libreto zavrnilo.

  • Damjana Kolar

    28. 11. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo premiero predstave Lewisa Carrolla Alica v čudežni deželi v režiji Magdalene Reiter, pregledno razstavo Dimitryja Orlača, enega najbolj samosvojih sodobnih umetnikov, premiero družinskega muzikala Charlesa Dickensa in Neila Bartletta Božična pesem v režiji Ivane Djilas, koncert dark wave dvojca Lebanon Hanover, premiero drame Nejca Gazvode Mostovi in bogovi, ki je nastala po motivih del Toneta Partljiča v režiji Aleksandra Popovskega.

  • Uredništvo

    27. 11. 2019  |  Družba

    »Po vasi so govorili, prav ji je, pa naj strada, če se je okrog gonila«

    "Jaz jih imam zdaj 86, Tonika 62. Jaz imam 300 evrov penzije. Malo več. Tonika zasluži na črno kakih 350 evrov. Dava za kurjavo, pa vodo, smeti, pa neke položnice kakih 300 evrov na mesec. Pa nama ostane, za jesti imava. Pa pakete dobivava, pa je. Mala je najina sobica, ampak gre. Šparam za moj grobek, ko me vzame Peter k sebi, da ne bom Toniki na grbi. Kako bo reva plačala?" pravi upokojenka Joži, ki ji zdaj pomaga društvo Humanitarček. Njena zgodba, ki si jo lahko v celoti preberete spodaj, je le ena od mnogih, ki jih vsakodnevno spregledamo. Ne bodimo slepi za težave drugih, nemočnih in molčečih, predvsem na robu revščine v Sloveniji živi vedno več najstarejših.

  • Uredništvo

    27. 11. 2019  |  Svet

    Dokumentarec o Pahorju na BBC

    The Man Who Saw Too Much (Človek, ki je videl preveč) je naslov televizijskega prispevka o Borisu Pahorju, ki ga bodo nocoj pozno zvečer predvajali na britanski televiziji BBC One. Novinar Alan Yentob je o Borisu Pahorju kot najstarejšem še živečem pričevalcu grozot nacističnih taborišč posnel enourni dokumentarni film.

  • Uredništvo

    27. 11. 2019  |  Politika

    Papež med letom nad Slovenijo poslal telegram predsedniku Pahorju

    Papež Frančišek je med letom z Japonske v Rim nad Slovenijo poslal pozdravni telegram predsedniku republike Slovenije Borutu Pahorju, poroča spletni portal Vatican News. Papežev telegram objavljamo spodaj v celoti. 

  • Uredništvo

    26. 11. 2019  |  Družba

    Umrla je novinarka in urednica Zdenka Jagarinec

    Po težki bolezni se je danes poslovila dolgoletna novinarka in urednica Zdenka Jagarinec. Rodila se je leta 1959 v Ljubljani. Na takratni FSPN, danes Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, je diplomirala iz politologije, nato pa je delala kot novinarka, urednica in redaktorica v več medijskih hišah.

  • DK, STA

    27. 11. 2019  |  Kultura

    Dva papeža

    V ameriških kinematografih je od 27. novembra dalje na ogled Netflixov film Dva papeža (The Two Popes) v režiji Fernanda Meirellesa, ki ga omenjajo kot možnega kandidata za oskarja, v njem pa nastopata igralski legendi Anthony Hopkins in Jonathan Pryce kot papež Benedikt XVI. in papež Frančišek. Film bo na Netflixu na voljo od 20. decembra

  • Danes je nov dan

    27. 11. 2019  |  Družba

    Kaj se dogaja z javnimi naročili?

    V Sloveniji se v postopkih javnih naročil porabi okoli 5 milijard evrov, torej približno polovica državnega proračuna. S sistemom javnega naročanja bi morala država zagotoviti gospodarno in učinkovito porabo javnih sredstev, žal pa so pri nas ti posli pogosto leglo nepravilnosti in korupcije.

  • IK, STA

    27. 11. 2019  |  Svet

    Narkokarteli kot teroristi

    Predsednik ZDA Donald Trump je v torkovem pogovoru z nekdanjim voditeljem ameriške televizije Fox News Billom O'Reileyjem napovedal, da namerava mehiške mamilarske kartele zaradi njihove vloge pri trgovini z mamili in ljudmi razglasiti za teroristične organizacije. V Mehki dvomijo, da bodo ZDA tak ukrep dejansko sprejele.

  • Uredništvo

    27. 11. 2019  |  Družba

    »Lani so kar 89 odstotkov prometnih nesreč zaradi alkohola povzročili moški«

    "Lani so kar 89 odstotkov prometnih nesreč zaradi alkohola povzročili moški. Torej lahko upravičeno govorimo o ženskah kot boljših voznicah, saj dobrega voznika ne odlikuje natančnost bočnega parkiranja, ampak odgovornost in kultura vožnje, predvsem pa odločitev, da nikoli ne sede pijan za volan."

  • Uredništvo

    27. 11. 2019  |  Družba

    Filip Dobranić: »Ne bodi idiot – proti gripi se lahko cepiš že jutri zjutraj«

    "Za gripo bo samo v Sloveniji to sezono zbolelo 200 tisoč ljudi. Ubila bo zajetno količino ljudi, proizvedla nemalo gospodarske škode, predvsem pa zagrenila življenje vsem, ki hodijo v službo – tudi tebi. Tako kot od otrok pričakujemo, da v vrtce in šole ne prinašajo bolezni, ki se jih da preprečiti s cepivom, jaz pričakujem, da ti v službe in na javni prevoz ne prinašaš gripe. Ne glede na svoj socialni status ne bodi idiot – proti gripi se lahko cepiš že jutri zjutraj."

  • Damjana Kolar

    27. 11. 2019  |  Kultura

    Neizmerno pomirjujoči stroji

    V Umetnostni galeriji Maribor bodo 29. novembra ob 19.00 odprli prvo veliko pregledno razstavo del Mete Grgurevič, ki je nastala v sodelovanju s Künstlerhaus Graz in Marignoli di Montecorona Foundation iz Spoleta. Ena najzanimivejših slovenskih umetnic mlajše generacije v svojih delih raziskuje in konstruira kinetične sisteme ter jih sestavlja v večdimenzionalne postavitve. Razstava v dveh delih z naslovom Nemogoči mehanizmi vzporedno v Mariboru in Gradcu (1. februar - 1. marec 2020) predstavlja njena osrednja dela, ki so nastala v zadnjih osmih letih. Kustosinja razstave: Simona Vidmar.

  • Uredništvo

    26. 11. 2019  |  Politika

    Pahor zaskrbljen nad zaostritvami v Sovi: »Premier, skličite sejo sveta za nacionalno varnost!«

    "Spoštovani gospod predsednik vlade, predlagam, da skličete sejo Sveta za nacionalno varnost v zvezi z zelo zaskrbljujočimi zaostritvami odnosa med SOVA in KNOVS, ki naslavljajo demokratični nadzor nad obveščevalnimi službami in varovanje nacionalnih interesov. Predlagam, da v skladu s 4. členom Odloka o Svetu za nacionalno varnost na sejo povabite predsednika republike in Državnega zbora, predstavnika največje opozicijske stranke in predsednika KNOVS," je v pozivu Marjanu Šarcu zapisal Borut Pahor. Gre za odziv na včerajšnjo Sovino ovadbo predsednika Knovsa Mateja Tonina, kot je neuradno poročala TV Slovenija.

  • Staš Zgonik

    26. 11. 2019  |  Družba

    Otroška slikanica o pomembnosti cepljenja

    Petletna Nežka je na poti k zdravnici. Mama pravi, da se gresta cepit, Nežka pa ni najbolj navdušena, ker ne razume, zakaj sploh mora k zdravnici, če pa ni bolna. A mama jih razloži, da bo zaradi cepljenja v njej nastala armada malih vojščakov, ki bodo njeno zdravje varovali kakor grad, v katerem živi najlepša princesa. Bolezni se bodo tako bale, da bodo hitro zbežale.

  • STA, PV

    26. 11. 2019  |  Svet

    Duhovnika zaradi zlorabe gluhih otrok obsojena na več kot 40 let zapora

    V argentinski Mendozi sta bila v ponedeljek obsojena dva duhovnika z inštituta Provolo. Aretirali so ju sicer že pred tremi leti, od takrat naprej sta bila zadržana v priporu. Po podatkih francoske tiskovne agencije AFP naj bi med letoma 2004 in 2016 na inštitutu Provolo za gluhe in gluhoneme otroke spolno zlorabljala žrtve, ki so bile stare med štiri in 17 let. Argentinski duhovnik Horacio Corbacho bo zaradi svojih dejanj v zaporu sedel 45 let, italijanski duhovnik Nicola Corradi pa 42. Pred sodiščem ju je s transparenti pričakala skupina mladih, ki so izkazovali podporo "preživelim iz Provola" in sodbo pozdravili z vzkliki, nekateri tudi s solzami v očeh.

  • IK, STA

    26. 11. 2019  |  Svet

    Julianu Assangeu v zaporu grozi smrt

    Več kot 60 zdravnikov je v pismu, ki so ga objavili danes, terjalo takojšnje zdravljenje ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea. Po mnenju zdravnikov, ki so pismo poslali britanski notranji ministrici Priti Patel, je Assangeovo zdravstveno stanje tako slabo, da bi lahko v zaporu umrl.

  • Oštro.si

    26. 11. 2019  |  Družba

    Slovenija se segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja

    Državni sekretar na ministrstvu za okolje Marko Maver je v državnem zboru navedel podatek, da se Slovenija segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja. Maver se je tako odzval na trditev poslanca SDS Branka Grimsa, ki je dejal, da je vlaganje v prilagajanje podnebnim spremembam namenjeno zgolj polnjenju »določenih žepov«.

  • IK, STA

    26. 11. 2019  |  Politika

    Kolinda kot pevka

    Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je konec prejšnjega tedna zapela "vse najboljše" zagrebškemu županu Milanu Bandiću na zabavi ob njegovem 64. rojstnem dnevu. Dogodek, ki se je zgodil v eni od zagrebških restavracij, je povzročil vrsto različnih komentarjev, na spletu tudi veliko posmeha na račun predsednice države. 

  • Uredništvo

    26. 11. 2019  |  Družba

    Laibach: »Julian Assange ni podoben Laibachu, on je sodobni Jezus Kristus«

    "Julian Assange ni podoben Laibachu. On je idealističnii altruist, sodobni Jezus Kristus, njegova usoda je žalostna, čeprav smo vsi vedeli, da se bodo stvari odvijale na tak način. Dobili smo predlog, da ga obiščemo v Londonu, ampak tako mu ne bi mogli dosti pomagati. Sedaj ga počasi ubija cinizem časa in mrtvaška roka korpokapitalizma".

  • Danes je nov dan

    26. 11. 2019  |  Družba

    Kdo te bo (lj)ubil?

    Včeraj smo obeležili Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Gre za problem, ki se pojavlja v vseh kulturah in družbenih slojih – več kot tretjina prebivalk sveta je s strani moškega doživela fizično, spolno, psihološko ali ekonomsko nasilje.  

  • IK, STA

    26. 11. 2019  |  Svet

    Unescov center za umetno inteligenco bo v Ljubljani

    Na generalni konferenci Unesca v Parizu so danes potrdili, da bo prvi globalni center za umetno inteligenco pod okriljem Unesca dobil sedež v Ljubljani. S tem se Slovenija postavlja na zemljevid najbolj globalno prepoznanih in naprednih držav na področju umetne inteligence, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

  • IK, STA

    26. 11. 2019  |  Svet

    Uberju zavrnili obnovitev licence

    Agencija Transport for London (TfL), ki skrbi za večji del londonskega transportnega sistema, je zavrnila Uberjev zahtevek za obnovitev licence. Agencija se je za to odločila zaradi varnostnih pomislekov.

  • Uredništvo

    26. 11. 2019  |  Kultura

    Nova premiera Dragana Živadinova

    V Osmo/zi (Slovenska cesta 54) v Ljubljani bo 26. novembra ob 19.00 in 21.00 v produkciji Zavoda Delak premiera gledališke predstave Biokozmizem::izreka, ki je nastala po motivih Marka Breclja in Marka Mlačnika ter v režiji Dragana Živadinova.

  • Uredništvo

    26. 11. 2019  |  Kultura

    Knjižni sejem v znamenju protesta

    V Cankarjevem domu bo od 26. novembra do 1. decembra potekal 35. Slovenski knjižni sejem, ki vsako leto v prestolnici predstavi ponudbo slovenskih založnikov, med katerimi bo tudi 2000 najnovejših knjižnih izdaj. Na sejmu se bo zvrstilo okoli 300 dogodkov na tematskih odprtih odrih (Pisateljski oder, Debatna kavarna, Forum, Kulinartfest, Cicifest, Založniška akademija, Fotocona in Ilustratorski kot) ter v dvoranah Cankarjevega doma. Na največji sejem letos vabi podoba Valentina Vodnika, enega izmed najpomembnejših predstavnikov razsvetljenstva na Slovenskem, saj letos mineva 200 let od njegove smrti. V Fokusu bo Evropa, saj razsvetljenstvo velja za temelj modernega obdobja evropske kulture, mesto v gosteh pa bo tudi Murska Sobota, saj praznujemo 100. letnico priključitve Prekmurja matični domovini.

  • Lara Paukovič

    26. 11. 2019  |  Kultura

    »Ko si nimamo več kaj povedati, je to znak, da ... «

    Družina Price je na prvi pogled povsem običajna družina nižjega srednjega sloja iz avstralskega predmestja. Starša, Fran in Bob, medicinska sestra in nekdanji delavec v tovarni avtomobilov, sta se odrekla marsičemu, da bi svojim otrokom omogočila večje udobje od tistega, v katerem sta odraščala sama – na primer življenje v hiši z vrtom. »V zameno« naj bi se otroci izkazali, živeli naj bi po moralnih načelih delavskega razreda, ki na prvo mesto postavlja skrb za dom in družino: moški se znotraj družinske celice potrjuje s fizično močjo in delom, ženska pa z materinstvom.

  • IK, STA

    25. 11. 2019  |  Politika

    Sova ovadila Tonina zaradi izdaje tajnih podatkov

    Slovenska obveščevalno varnostna agencija (Sova) je po neuradnih informacijah zaradi izdaje tajnih podatkov ovadila predsednika parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Mateja Tonina (NSi), je poročala TV Slovenija.

  • Prijava zoper sodnika Zvjezdana Radonjića

    Spodaj podpisani dr. Boris Vezjak podajam prijavo zoper sodnika Zvjezdana Radonjića (Okrožno sodišče v Ljubljani) zaradi hudih kršitev Kodeksa sodniške etike pri Komisiji za etiko in integriteto, ki jo vodi mag. Nina Betetto, vrhovna sodnica svetnica, pri Sodnem svetu, ki ga vodi dr. Erik Kerševan, vrhovni sodnik.